Οι νοσοκομειακοί ιατροί χθες - όπως αναμένεται άλλωστε και σήμερα - απείχαν από τα καθήκοντά τους, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι ιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και οι ιατροί ΕΣΥ των Κέντρων Υγείας του Νομού. Για τον λόγο αυτόν χθες τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας αλλά και τα Κέντρα Υγείας του Νομού λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ δέχονταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά.
Ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή των ιατρών στη χθεσινή πρώτη μέρα της απεργίας. Οι ιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα συμφωνηθέντα με το Υπουργείο Υγείας και λόγω της ζωτικής σημασίας των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους η συμμετοχή τους σε κάποιες περιπτώσεις στην απεργία κρίθηκε καθολική.
Οι ιατροί αντιδρούν στη μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης που ........
υπέγραψαν στις αρχές Δεκεμβρίου με το Υπουργείο Υγείας και στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, καθώς φαίνεται πως επιφέρει κάποιες περικοπές. Επίσης, διεκδικούν τη ρύθμιση των εφημεριών, τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με το μισθολόγιό τους. Συγκεκριμένα αντιδρούν στις μικρότερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ομοσπονδίας τους και της ηγεσίας του Υπουργείου.
Τη «χρυσή τομή» ψάχνει ο υπουργός Υγείας
Να αναφέρουμε ότι, χθες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προχώρησε σε 5 τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τη συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών ιατρών, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις τους.
Προανήγγειλε μισθολογικές αυξήσεις μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόσθεσε επίσης διάταξη, σύμφωνα με την οποία μετά από έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου θα μπορούν να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.
Ο υπουργός Υγείας δεν επανέφερε την αρχική σύμβαση εργασίας, καθώς η οικονομική κατάσταση επιβάλει κάποιες «επουσιώδεις οικονομικές παρεκκλίσεις», απέναντι στις οποίες, ωστόσο, «μέχρι τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα υπάρξουν βελτιώσεις». Έτσι κι αλλιώς, «οι προβλεπόμενες αυξήσεις και φοροαπαλλαγές, θα είναι οι σημαντικότερες από την εποχή της ίδρυσης του ΕΣΥ», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών, Στάθης Τσούκαλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας κάλεσε την Κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τη συμφωνία και την υπογραφή της.
Εκτός νομοσχεδίου παραμένουν, πάντως, οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για τη σύγκλιση, εντός της προσεχούς τριετίας, της αμοιβής των υπερωριών, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πέραν των μισθολογικών παραμέτρων, κατά τον υπουργό Υγείας, η συλλογική σύμβαση δεν ήταν δυνατόν να κυρωθεί αυτούσια για νομοτεχνικούς λόγους, «το σύνολο όμως των ρυθμίσεών της περιέχεται σ' αυτήν».
Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκε στην πρώτη παράγραφο του νομοσχεδίου ότι, το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών και των ειδικευομένων συναδέλφων τους, «καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το πρώτο άρθρο της κλαδικής σύμβασης» (περιλαμβάνοντας πλέον και τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ, καθώς και τους ιατρούς του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη). Ορίστηκε ρητά η πρόσληψη των 5.500 νοσηλευτών, με τα προσόντα τους να ορίζονται με βάση τον νόμο του ΑΣΕΠ και όχι απλώς, «λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων του», όπως αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Εισήχθη επίσης και η πρόβλεψη για αναθεώρηση της κλαδικής σύμβασης μετά από έναν χρόνο (κάτι που προβλεπόταν στη συλλογική σύμβαση, αλλά είχε αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου).
Περισσότερο διαφοροποιούμενο βαίνει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, για την εισαγωγή ιατρών στο ΕΣΥ και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Γι' αυτό που ονομάστηκε και «πολυδιευθυντικό σύστημα», η νέα διατύπωση που πρότεινε ο υπουργός Υγείας προβλέπει τη σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους εφαρμογής του, εντός ενός έτους. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα οποία επισήμαναν πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν για κάποιο άρθρο του οποίου αγνοούν την οριστική μορφή. «Δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά βελτίωση των διατυπώσεων για την εισαγωγή ορισμένων αξιολογικών κριτηρίων. Το 95% του κειμένου παραμένει το ίδιο», απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος.
Συνεχίζεται το εμπάργκο από τους προμηθευτές αναλώσιμων
Την ίδια ώρα το εμπάργκο των προμηθευτών των νοσοκομείων - λόγω οφειλών - θέτει σε κίνδυνο πλέον την υγεία των ασθενών. Οι προμηθευτές διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας να τους καταβάλει τα περίπου 2,7 δισ. ευρώ, που τους οφείλουν τα Νοσοκομεία τα τελευταία 4 χρόνια. Αποτέλεσμα, αρκετές από τις 200 εταιρείες του κλάδου να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.