Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Συζητήθηκε στην Βουλή η επικαιρη ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Συζητήθηκε, χτες, 23/11/09, στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τη χαλαζόπτωση στο νομό Μεσσηνίας στις 11/11/09.

Η κ. Γιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης μίλησε για την μεγάλη καταστροφή, ως και 80% σε ορισμένες περιπτώσεις, που υπέστη έκταση χιλιάδων στρεμμάτων του νομού. Η βουλευτής Μεσσηνίας τόνισε την άμεση ανταπόκριση της Διεύθυνσης Γεωργίας και του ΕΛΓΑ για την εξέταση των ζημιών και για την έναρξη της διαδικασίας των αιτήσεων αποζημίωσης. Η κ. Γιαννακοπούλου υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το ζήτημα είναι οι αγρότες να αποζημιωθούν σύντομα, ενώ εξέφρασε την σιγουριά της ότι αυτή θα είναι και η κατάληξη.

Στην απάντηση του, ο Υφυπουργός Αγροτικής ........

Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης ανέφερε ότι ‘για τις ζημιές που προξενήθηκαν από χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 11-11-2009 σε ελαιοκαλλιέργειες κυρίως των Δήμων Παπαφλέσσα, Νέστορος και Πύλου του Νομού Μεσσηνίας έγιναν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν οι αναγγελίες ζημιών και υποβάλλονται δηλώσεις.’ Στη συνέχεια απήντησε ότι το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους παραγωγούς με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό.

Έληξε το Διεπιστημονικό συνέδριο για την Άνω Μεσσηνία

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3μερο διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα “Ανω Μεσσηνία - Ιστορία και πολιτισμός” στο χώρο εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ΡΕΞ στην Καλαμάτα.
Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας έγινε τόπος συνάντησης και συζήτησης επιστημόνων από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Οι επιστήμονες-ερευνητές στην πλειοψηφία δεν ήταν Μεσσήνιοι αλλά βρήκαν ενδιαφέρουσα τη θεματολογία της περιοχής πάνω στον τομέα που μελετούν.
Το παρθένο έδαφος για έρευνα ........

και παρουσίαση στην επιστημονική κοινότητα έκανε όλους αυτούς να αναδείξουν το λησμονημένο θησαυρό της Άνω Μεσσηνίας.

Επιστημονικοί κλάδοι όπως: Ιστορία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Θεολογία Λαογραφία, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική κτιρίων και χώρου, Οικονομολογία πρεσβεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τους επιστήμονες για την αυστηρή επιστημονική έρευνα με σαφή μεθοδολογικά κριτήρια που αφορούσε την ευρύτερη περιοχή της Άνω Μεσσηνίας.
Οι ερευνήτριες από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με τις γλωσσολογικές και κοινωνιολογικές τους προσεγγίσεις πάνω στην πλούσια προφορική και γραπτή παράδοση του τόπου επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των λοιπών συνέδρων και έγινε εκτενής διάλογος επί των εισηγήσεων.

Η συνάντηση αυτή με εισηγήσεις από όλους τους ειδικούς επιστήμονες, που βέβαια ήταν ενταγμένοι σε 3ωρες θεματολογικές ενότητες, δεν είχε προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι πολύωρες συναντήσεις μπορεί να ήταν λίγο κοπιαστικές για τους παρακολουθούντες αλλά το αποτέλεσμα της άψογης διοργάνωσης και συντονισμού εκ μέρους του κ. Ρέππα και των συνέδρων που συμμετείχαν αλλά και τα όσα ειπώθηκαν αποζημίωσε κάθε φιλομαθή ακροατή και εραστή της τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Ελπίζουμε σε μια επόμενη συνάντηση που όχι μόνο θα αναδείξει διαφορετικές πτυχές των ήδη γνωστών τεκμηρίων ή ευρημάτων αλλά και αναμένουμε την προβολή άγνωστων μέχρι τώρα κοινωνικών- πολιτικών- πολιτισμικών στοιχείων του τόπου.

Πηγή: Μερόπη Μεσσηνίας

25 θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δήμο Γαργαλιάνων

Ο Δήμος Γαργαλιάνων ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, συνολικού αριθμού είκοσι πέντε ατόμων, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3250/2004.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης χρονικής διάρκειας μέχρι 18 μήνες και εβδομαδιαίας απασχόλησης 20 ωρών.
Οι 25 θέσεις μερικής απασχόλησης κατανέμονται στους κατωτέρω τομείς κοινωνικών υπηρεσιών: .......


2 ΔΕ Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι,
1 ΥΕ Καθαριότητας - Γενικών καθηκόντων,
1 ΔΕ Νοσηλευτή,
1 ΥΕ Καθαριότητας - Βοηθητικών Εργασιών,
1 ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού,
2 ΥΕ Φύλακες,
2 ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας - Γενικών Καθηκόντων,
3 ΥΕ Σχολικοί Φύλακες,
5 ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού - Γενικών Καθηκόντων,
7 ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας - Γενικών Καθηκόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στα γραφεία του Δήμου (Βασ. Γεωργίου Β΄37 Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας Τ.Κ. 24400) εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών τουλάχιστον, που αρχίζει από αύριο.

Οι υποψήφιοι αρχικά υποβάλλουν μόνον αίτηση συμμετοχής, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνουν την θέση ή τις θέσεις που ενδιαφέρονται να καλύψουν, καθώς και την κοινωνική ομάδα ή τις κοινωνικές ομάδες που ανήκουν.
Με την αίτηση υποβάλλεται και φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Πηγή: Βάλτα Τριφυλίας

Σε μαύρα χάλια οι δρόμοι από Βάλτα προς Γαργαλιάνους και Φιλιατρά

Δεν φτάνει ότι έχει κολλήσει η υπόθεση του δρόμου Βάλτας - Γαργαλιάνων, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει και για τον δρόμο Βάλτας - Φιλιατρών, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε μαύρα χάλια. Πρόκειται για δρόμο μήκους περίπου 4,5 χλμ ο οποίος συναντά τον δρόμο Φιλιατρών - Χριστιάνων και τον οποίο χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του χωριού προκειμένου να κατευθυνθούν στα Φιλιατρά.
Ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε πριν 25 χρόνια και από τότε ελάχιστες εργασίες συντήρησης έχουν γίνει. Το 60% περίπου του δρόμου βρίσκεται στα όρια του Δήμου Γαργαλιάνων και το υπόλοιπο 40% στα όρια του Δήμου Φιλιατρών.

Κατά την επίσκεψη του νομάρχη Μεσσηνίας στα Φιλιατρά στις 18 .........

Αυγούστου συζητήθηκε η αποκατάσταση του δρόμου Βάλτας – Φιλιατρών. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, μετά από επικοινωνία του, ενημερώθηκε από τον Δήμο Φιλιατρών πως μέσα στο 2010 θα υπάρξει κάποια εξέλιξη, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Στο μεταξύ η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη καθώς λόγω των βροχοπτώσεων οι λακκούβες έχουν γίνει "πηγάδια" χωρίς κάποιος από τους 2 δήμους να ρίχνει έστω λίγη πίσσα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Πηγή: Βάλτα Τριφυλίας

Ημέρα Δράσης για την Αναπηρία απο την Νομαρχία Μεσσηνίας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας, ενόψει της Εθνικής Ημέρας των ΑμεΑ, 3η Δεκεμβρίου 2009, συνδιοργανώνουν Ημέρα Δράσης για την Αναπηρία και ζητούν τη συνδρομή των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του Νομού, στη σύνταξη ενός Οδηγού Υπηρεσιών και Παροχών για τον πολίτη με Αναπηρία & Χρόνιες Παθησεις του Νομού Μεσσηνίας.

Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση .......

των ΑμεΑ για τις υπηρεσίες και παροχές που δικαιούνται στο Νομό, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε πρακτικές που διευκολύνουν τη πρόσβαση των ΑμεΑ σε αυτές.
Πιο συγκεκριμένα, οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί φορείς, οι σύλλογοι, τα ταμεία καθώς και οι επιχειρήσεις που στο πλαίσιο των υπηρεσιών τους παρέχουν ειδικές υπηρεσίες στους πολίτες με Αναπηρία, θα μπορούσαν να αποτυπώσουν αυτές σε ένα έγγραφο, το οποίο θα παραμείνει στην υπηρεσία και ένα αντίγραφο θα διατεθεί για τη σύνταξη του Οδηγού. Στη συνέχεια την 3η Δεκέμβρη οι υπηρεσίες καλούνται να λειτουργήσουν ένα γραφείο εξυπηρέτησης των πολιτών ΑμεΑ στο χώρο τους σε σημείο προσβάσιμο και προσιτό προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ενημέρωση.

Οι πολίτες θα κληθούν από εκείνη την ημέρα να διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε όλες αυτές τις υπηρεσίες, μη παρκάροντας σε θέση ΑμεΑ, ούτε μπροστά σε ράμπες, σταματώντας στις διαβάσεις και δίνοντας προτεραιότητα στον ανάπηρο πολίτη ή στο γονιό του ανάπηρου παιδιού.

Την παραμονή της Ημέρας Δράσης για την 3η Δεκεμβρίου, θα ανακοινωθεί στον τύπο ο πίνακας των υπηρεσιών και φορέων που ανταποκρίθηκαν, έτσι ώστε ο πολίτης με Αναπηρία να μπορεί να ενημερωθεί για τα θέματα που τον αφορούν.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρακαλούνται να στηρίξουν αυτήν την Ημέρα Δράσης, προβάλλοντας τη κοινωνική συμμετοχή όλων στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς μπορούν να απευθυνθούν στην Νομαρχία- Γραφείο Τύπου & Δημ, Σχέσεων – υπεύθυνη Καρούνου Αθανασία τηλ. 27210-95803 και στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ – επιστημονική υπεύθυνη Μακρίδη Χριστίνα τηλ. 27210-62848.

Δημήτρης Κουσελάς : Προτεραιότητά μας η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων

Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς μεταξύ άλλων είπε τα εξής : ......

« Οι επικρίσεις των συναδέλφων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αναγκάζουν να τους θυμίσω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, αφού με την πολιτική της οδήγησε 2,5 εκατ. συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας, ανέθεσε την καταπολέμησή της στο πολυδιαφημισμένο «Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής», που θα το προίκιζε με 500 εκ. ευρώ για το 2008, με στόχο τα 2 δις ευρώ για το 2010.
Αντί γι’ αυτό, από τα 100 εκ. ευρώ της... προίκας του 2008 δεν δόθηκε στους φτωχούς συμπολίτες μας ούτε ένα ευρώ. Στον δε Προϋπολογισμό του 2009 ενέγραψαν μόλις 350 εκατομμύρια ευρώ (τα 100 που δεν διέθεσαν το 2008 +άλλα 250), για να δώσουν, το Φεβρουάριο του 2009, 260 εκ. για ένα εφάπαξ ποσό 100 - 200 ευρώ, ως «επίδομα Κοινωνικής Συνοχής» -υποκατάστατο του επιδόματος θέρμανσης, για να φανεί πως αυτό το Ταμείο λειτούργησε και μοίρασε, επιτέλους, κάτι. Την τελευταία διετία δε κατάφερε να μειώσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών μετά τη φορολογία κατά 3% τον χρόνο, 6% συνολικά!

Εμείς, αντίθετα, δεν λέμε μεγάλα λόγια. Με αυτό το νομοσχέδιο, υλοποιούμε μια βασική προεκλογική μας δέσμευση, που κοστίζει πάνω από 1 δις ευρώ και καλύπτει πολύ περισσότερους δικαιούχους, φτωχούς οικογενειάρχες, μισθωτούς, χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες, ευάλωτες κατηγορίες, πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. ‘Ίσως όχι όλους όσους θα θέλαμε. Αλλά εδω, περαν του ανυπέρβλητου δημοσιονομικού περιορισμού, υπεισέρχεται και το σοβαρό πρόβλημα του εντοπισμού των πραγματικών (και όχι των«μαϊμού») δικαιούχων τέτοιων ενισχύσεων, που οφείλουν να είναι σαφώς στοχευμένες, σε μια χώρα όπου βασιλεύει η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

Δεν παρέχουμε, βέβαια, τη λύση στη φτώχεια και στην αναγκαία εισοδηματική αναδιανομή, δεν εξαντλούμε με την έκτακτη εισφορά την αναγκαία «κοινωνική ευθύνη» των ισχυρότερων επιχειρήσεων, που είναι ζήτημα πολύ ευρύτερο και σοβαρό, ούτε φιλοδοξούμε εδώ να λύσουμε τα προβλήματα των χαμηλών μισθών.
Η μεγάλη διαφορά, όμως, της πολιτικής μας είναι η πολιτική ανατροπή που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Έχει μεγάλη σημασία από ποιους τα παίρνεις και σε ποιους τα δίνεις.
Έχει μεγάλη σημασία το στίγμα της πολιτικής που κάνουμε και όχι το μέγεθος του συγκεκριμένου επιδόματος.

‘Έτσι, η ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης χρηματοδοτείται :

- αφ’ ενός από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, που κλιμακώνεται από 5% έως 10% και βαρύνει 300 περίπου επιχειρήσεις με εισόδημα άνω των 5 εκατ. ευρώ.
- αφ’ ετέρου από την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων, που αφορά σε 60.285 υπόχρεους.
Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια πρώτη και άμεση απόδειξη της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, με την εφαρμογή μιας εντελώς διαφορετικής και σαφώς δικαιότερης λογικής μοιράσματος ωφελειών και επιβαρύνσεων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Πότε, αλήθεια, τόλμησε η προηγούμενη κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, αναδιανέμοντας 1 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας;

Πότε, αλήθεια, έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση 1 δισ. ευρώ επιπλέον στην Παιδεία, πότε ενίσχυσε τόσο τις δημόσιες επενδύσεις, όπως κάνει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον πρώτο προϋπολογισμό της και μάλιστα σε τόσο αντίξοες συνθήκες;
Και όσοι μιλούν για... «χαράτσια» στους μόλις 60.000 κατόχους ατομικής (το τονίζω, ατομικής...) περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, ούτε την ανάγκη να δείξουν και οι έχοντες έμπρακτα την κοινωνική τους αλληλεγγύη στους πραγματικά μη έχοντες, για την οποία φαίνεται πως είναι απρόθυμοι, όταν το κόστος της αγγίζει την τσέπη τους!

Θέλουν το κράτος-προστάτη και γενναιόδωρο αιμοδότη σε πόρους και υποδομές για τις δικές τους δουλειές, υπηρεσίες και συμφέροντα, δεν θέλουν όμως να συνεισφέρουν αυτά που τους αναλογούν στο δημόσιο ταμείο. Δεν τους αδικώ: έτσι έμαθαν να σκέφτονται και να πορεύονται τόσα χρόνια με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, που έστελναν τον λογαριασμό στα συνήθη φορολογικά υποζύγια, έτσι σκέφτονται!
Μόνο που έφτασε ο καιρός να ...ξεμάθουν! Πρέπει, επιτέλους, σ’ αυτό τον τόπο να εισφέρουν και αυτοί που έχουν τα περισσότερα, αν θέλουμε να έχουμε δημόσια αγαθά, υποδομές, κοινωνική πολιτική, κοινωνική αλληλεγγύη. Και είναι πρώτιστο καθήκον, αλλά και τιτάνιο έργο της Κυβέρνησής μας να διασφαλίσει ότι αυτό όντως θα ισχύσει. Αλλιώς, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για αναδιανομή εισοδήματος και κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας!
Με το νομοσχέδιο αυτό κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Δίνουμε μια ανάσα, δεν λύνουμε όλα τα προβλήματα.

Το κύριο είναι πως υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης και η ευαισθησία και η βούληση και το σχέδιο να προχωρήσει σε τομές για μια δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου, σε πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, παρά τους σοβαρούς περιορισμούς και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Γι’ αυτό στηρίζουμε και ψηφίζουμε επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.»

Μήνυμα της ΠΑΣΚ καθηγητών Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

Συνάδελφοι με αφορμή τις εκλογές της ΕΛΜΕ που έχουμε σε λίγες μέρες έχουμε να σημειώσουμε το πρωτοφανές για το συνδικάτο μας γεγονός.
Το πώς πρόεκυψε το μονοκομματικό δεξιό προεδρείο της ΟΛΜΕ στο 14ο συνέδριο, έχει λίγη σημασία.
Το ζήτημα είναι ότι το προεδρείο του συνδικάτου μας στερείται της πλειοψηφικής βάσης και, δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί έτσι ο κλάδος μας.
Έτσι:...........

1ον με με την μονοκομματική δεξιά σύσταση που έχει το προεδρείο ,πλείστες των αποφάσεων δεν μπορεί παρά μόνο στείρας αντιπολίτευσης να είναι, ταυτιζόμενο με το κόμμα στο οποίο ανήκει

Και 2ο να μην είναι σεβαστές από την πλειοψηφία , οι οποίες αποφάσεις του καταργώντας έτσι την έννοια του συνδικαλισμού
Είχε την ευκαιρία το προεδρείο να αποδεχτεί την πρόταση στην ειδική συνεδρίαση (16.7.09) να επαναληφθεί η ψηφοφορία για τη σύσταση του Προεδρείου, ως απαίτηση των μελών των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚ και «Αγωνιστικής Συνεργασίας»
Αρνήθηκε όμως η προ ολίγων ημερών συσταθείσα προεδρεία την πρόταση αυτή .
Πιστεύουμε συνάδελφοι, ότι πρέπει να μας ενώνουν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο δημόσιο σχολειό ,γι αυτό και τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ πρέπει με τη λογική αυτή να είναι διαταπαραξιακα ,για να ακούγεται η φωνή όλων ,και να προωθούνται τα προβλήματα που απηχούν στους πολλούς και όχι στους λίγους
Εμείς ως ΠΑΣΚ θέλουμε το προεδρείο της δικής μας ΕΛΜΕ να είναι συμμετοχικό, χωρίς αποκλεισμούς.
Δεν θέλουμε να ταυτιστούμε με τις πολιτικές του υπουργείου παιδείας ,όχι όμως να κατακρίνουμε τα πάντα ,και να βρισκόμαστε στο άλλο άκρο .
Η εκπαίδευση είναι υπόθεση κυρίως δική μας.
Όσο για τα δικά μας ,τη δική μας ΕΛΜΕ ,τη θέλουμε πιο δυναμική στην παρουσία της στα σχολεία και να δίνει ενημέρωση για τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ ,να είναι ενεργή στο θεσμικό της ρόλο.

Εκ των υποψηφίων της ΠΑΣΚ για το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

Τα υπαίθρια πάρκινγκ βλάπτουν τα... αυτοκίνητα

Οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τα αυτοκίνητα, υποστηρίζει μια ασφαλιστική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας μετά από έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ 4000 οδηγών.

Σύμφωνα με την εταιρεία ΑΑ Insurance από τους οδηγούς που ρωτήθηκαν το 73% απάντησε ότι το αυτοκίνητό τους υπέστη κάποιου είδους ζημιά ενώ ήταν παρκαρισμένο σε χώρο στάθμευσης.

Μάλιστα, εννέα στους δέκα (ποσοστό 91%) είπαν ότι ο οδηγός .......

που προκάλεσε τη ζημιά δεν άφησε κανένα σημείωμα με τα στοιχεία του, παρ' όλο που κάτι τέτοιο προβλέπεται από το νόμο.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, Μάρτιν Φοξ, δήλωσε ότι η AA Insurance δέχεται κάθε μήνα περισσότερες από 250 καταγγελίες από οδηγούς το όχημα των οποίων χτυπήθηκε από κάποιο άλλο ενώ ήταν σταθμευμένο.

Επικρίσεις φορέων για τη φορολογία των ακινήτων

Η φορολογία στα ακίνητα και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου επτά φορείς.

Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, Κ. Βλαχάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων, Χρ. Χριστόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΕ (φοροτεχνικών), Ορ. Σεϊμένης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στρ. Παραδιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδας, Δ. Καψιμάλης και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Ιω. Ρεβύθης.

Ο κ. Παξινός χαρακτήρισε «εύκολο στόχο» τα ακίνητα, επισημαίνοντας ότι είναι .........

αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά, ενώ ανέφερε ότι η φορολογική συνείδηση πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τα «πάνω».

Σε ό,τι αφορά τα των δικηγόρων, ανέφερε πως δεν έχει γίνει, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς συζήτηση για την επαναφορά ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές.

Ο κ. Παραδιάς ανέφερε ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι διεθνώς κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα και το κράτος οφείλει να το προστατεύει και όχι να το διώκει.

«Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η ακίνητη ιδιοκτησία δεν ανήκει σε καμιά οικονομική ολιγαρχία, αλλά είναι κατά κανόνα καρπός της εργασίας και της αποταμίευσης μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, νομοθετικές ρυθμίσεις κάθε είδους, οι οποίες θίγουν ή αποδυναμώνουν τον πυρήνα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αντίκεινται ευθέως στο Σύνταγμα», τόνισε.

Πρόσθεσε πως «οι σημερινές δημοσιονομικές ανάγκες και η γνωστή αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να εντοπίσει τους φοροφυγάδες στρέφει την κυβέρνηση στο να επιβάλει δυσβάστακτα βάρη επιλεκτικά και μόνον σε όσους έχουν ακίνητη ιδιοκτησία».

Επίσης, ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε «αμφίβολης συνταγματικότητας» την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και υποστήριξε πως δεν πρέπει τα ξενοίκιαστα και δεσμευμένα ετοιμόρροπα και ημιτελή ακίνητα να υπόκεινται σε φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ο κ. Βλαχάκης ανέφερε ότι το Δημόσιο έχει εξαντλήσει τα όριά του και πρέπει να μη συντάσσονται τα νομοσχέδια στα γραφεία χωρίς να συζητούνται με τους αρμόδιους φορείς. Επισήμανε δε, ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις, χωρίς να τις προσδιορίσει.

Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει κάθετη πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, επισημαίνοντας ότι το 2008 η πτώση ανήλθε σε 40% και το τρέχον έτος σε 30%, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά τις εξαγγελίες για την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς.

Ο κ. Καψιμάλης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος στα ακίνητα, που δεν είναι μισθωμένα ή στα καταστήματα που είναι ξενοίκιαστα και διέβλεψε ότι ο κλάδος των κατασκευαστών θα οδηγηθεί στην ανεργία. Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι επενδύσεις «προσγειώνονται» στην Τουρκία και τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο κ. Ρεβύθης ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών για ακόμη μια φορά κάνει επιδρομή στα ακίνητα, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των αντικειμενικών τους αξιών» και πρόσθεσε πως «οι επενδύσεις και οι καταθέσεις των Ελλήνων μεταφέρονται στο εξωτερικό και σε off-shore εταιρίες».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της πως υπάρχουν ακίνητα που έχουν αγοραστεί με δάνεια και με την πρόσθετη φορολόγηση θα επωμιστούν νέο βάρος, το οποίο πιθανόν να τα οδηγήσει στην περιουσία των τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Νοεμβρίου 2009

bptjq2rfyhb3awfv3p7k.jpg 4gjjz4m1h0ot86ylnhn.jpg m8zasd6n0sgye705qd.jpg