Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Επικρίσεις φορέων για τη φορολογία των ακινήτων

Η φορολογία στα ακίνητα και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου επτά φορείς.

Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, Κ. Βλαχάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων, Χρ. Χριστόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΕ (φοροτεχνικών), Ορ. Σεϊμένης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στρ. Παραδιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδας, Δ. Καψιμάλης και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Ιω. Ρεβύθης.

Ο κ. Παξινός χαρακτήρισε «εύκολο στόχο» τα ακίνητα, επισημαίνοντας ότι είναι .........

αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά, ενώ ανέφερε ότι η φορολογική συνείδηση πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τα «πάνω».

Σε ό,τι αφορά τα των δικηγόρων, ανέφερε πως δεν έχει γίνει, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς συζήτηση για την επαναφορά ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές.

Ο κ. Παραδιάς ανέφερε ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι διεθνώς κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα και το κράτος οφείλει να το προστατεύει και όχι να το διώκει.

«Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η ακίνητη ιδιοκτησία δεν ανήκει σε καμιά οικονομική ολιγαρχία, αλλά είναι κατά κανόνα καρπός της εργασίας και της αποταμίευσης μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, νομοθετικές ρυθμίσεις κάθε είδους, οι οποίες θίγουν ή αποδυναμώνουν τον πυρήνα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αντίκεινται ευθέως στο Σύνταγμα», τόνισε.

Πρόσθεσε πως «οι σημερινές δημοσιονομικές ανάγκες και η γνωστή αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να εντοπίσει τους φοροφυγάδες στρέφει την κυβέρνηση στο να επιβάλει δυσβάστακτα βάρη επιλεκτικά και μόνον σε όσους έχουν ακίνητη ιδιοκτησία».

Επίσης, ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε «αμφίβολης συνταγματικότητας» την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και υποστήριξε πως δεν πρέπει τα ξενοίκιαστα και δεσμευμένα ετοιμόρροπα και ημιτελή ακίνητα να υπόκεινται σε φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ο κ. Βλαχάκης ανέφερε ότι το Δημόσιο έχει εξαντλήσει τα όριά του και πρέπει να μη συντάσσονται τα νομοσχέδια στα γραφεία χωρίς να συζητούνται με τους αρμόδιους φορείς. Επισήμανε δε, ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις, χωρίς να τις προσδιορίσει.

Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει κάθετη πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, επισημαίνοντας ότι το 2008 η πτώση ανήλθε σε 40% και το τρέχον έτος σε 30%, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά τις εξαγγελίες για την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς.

Ο κ. Καψιμάλης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος στα ακίνητα, που δεν είναι μισθωμένα ή στα καταστήματα που είναι ξενοίκιαστα και διέβλεψε ότι ο κλάδος των κατασκευαστών θα οδηγηθεί στην ανεργία. Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι επενδύσεις «προσγειώνονται» στην Τουρκία και τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο κ. Ρεβύθης ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών για ακόμη μια φορά κάνει επιδρομή στα ακίνητα, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των αντικειμενικών τους αξιών» και πρόσθεσε πως «οι επενδύσεις και οι καταθέσεις των Ελλήνων μεταφέρονται στο εξωτερικό και σε off-shore εταιρίες».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της πως υπάρχουν ακίνητα που έχουν αγοραστεί με δάνεια και με την πρόσθετη φορολόγηση θα επωμιστούν νέο βάρος, το οποίο πιθανόν να τα οδηγήσει στην περιουσία των τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.