Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Μήνυμα απο αναγνώστη: Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών... το κέντρο του Νομού.‏

Τα βλέμματα όλων των αγροτών της Μεσσηνίας βρίσκονται στραμμένα στα Φιλιατρά, μετά την πρωτοπόρα απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών να προχωρήσει στο συντονισμό των δίκαιων αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ολοι περιμένουν με αγωνία την ανταπόκριση και των άλλων συλλόγων της περιοχής για το πλάνο δράσης αυτών.
Οι Φιλιατρινοί αγρότες συναισθανόμενοι την ιδιαιτερότητα των καιρών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτό που έπρεπε να έχει κάνει η ΕΑΣ Μεσσηνίας, γιαυτό τους αξίζει ο χαρακτηρισμός των πρωτοπόρων.
Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να υποστηριχθεί και από την Δημοτική αρχή των Φιλιατρών γιατί ο αγώνας αφορά όλους και όχι κάποια συντεχνιακά αιτήματα.
Η ΕΑΣ Μεσσηνίας θα πρέπει


έστω και τώρα να συνταχθεί με τον Φιλιατρινό σύλλογο γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς αλλά όλο το Νομό.
Το σίγουρο είναι ότι μέσα από την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου θα αποφασιστεί η πρέπουσα τακτική για την περίσταση.
Νάστε καλά συμπατριώτες και με την νίκη.

Ενας Φιλιατρινός.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Εξαγγέλθηκαν τα μέτρα στήριξης των αγροτών. Τα μέτρα αναλυτικά είναι:

* Βαμβάκι Στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκ. ευρώ, για ζημιές από φυσικές καταστροφές, μέσω του ΕΛΓΑ. 75€ εκ.
* Αραβόσιτος και σιτηρά Στους καλλιεργητές αραβοσίτου και σίτου θα καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ύψους 100 εκ. ευρώ. 100€ εκ.
* Ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές Στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και στις περιοχές που διαπιστώθηκε σημαντική μείωση παραγωγής, θα καταβληθούν άμεσα 50 εκ. ευρώ για την αναπλήρωση των ζημιών. Το ύψος της αποζημίωσης ανά στρέμμα θα προσδιοριστεί μετά από ολοκλήρωση των εκτιμήσεων. 50€ εκ.
* Οπωροφόρα Στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, μηλιάς), καθώς και

στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνού, θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 100 εκ. ευρώ. 100€ εκ.
* Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ Για αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία 100€ εκ.
* Έκτακτη ενίσχυση Στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, ύψους 75 εκ. ευρώ. 75€ εκ. Σύνολο: 500€ εκ.

Λίγα ή πολλά δεν ξέρουμε. Πάντως οι αγρότες π.χ. Μπράλο δεν φεύγουν από τα μπλόκα τους γιατί δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα.


Πηγή: Δημότης

Ισχύς ταυτότητας για διαβατήρια, άδειες οδήγησης, βιβλιάρια υγείας

O υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε εγκύκλιο με θέμα: «Μέσα απόδειξης των στοιχείων της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών».
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

Το υπουργείο Εσωτερικών - Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη στις καθημερινές συναλλαγές του με τη Διοίκηση, προχώρησε στη θεσμοθέτηση νέας διάταξης, με το νόμο 3731/2008 για την “Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών“, με την οποία βελτιώνονται και καθίστανται οι διοικητικές διαδικασίες, περισσότερο ευέλικτες και αποδοτικές.
Συγκεκριμένα, «τα στοιχεία της ταυτότητας που αναφέρονται στην αίτηση,

όταν πρόκειται για Ελληνες πολίτες, αποδεικνύονται από το δελτίο ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων».
Ετσι, με τη νέα ρύθμιση διευρύνονται τα αποδεικτικά μέσα των στοιχείων της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών και συμπεριλαμβάνονται πλέον σε αυτά, εκτός από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το Ισχύς ταυτότητας για διαβατήρια, άδειες οδήγησης, βιβλιάρια υγείας διαβατήριο και η άδεια οδήγησης καθώς και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων, δεδομένου ότι από τα εν λόγω επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους προκύπτουν τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας του προσώπου που τα κατέχει (π.χ. όνομα, επώνυμο, έτος γέννησης κ.λπ.), που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση.

Αλλωστε, τα στοιχεία αυτά είναι σταθερά (αμετάβλητα). Αμεση συνέπεια της ρύθμισης αυτής είναι η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ευελιξία στη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών και αποδοτικότερη Δημόσια Διοίκηση.
Ως εκ τούτου, οι διοικητικές αρχές και τα ΚΕΠ υποχρεούνται να αποδέχονται εφεξής, για τη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, όπως ισχύει σήμερα, (π.χ. βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του
ενδιαφερομένου, επικύρωση αντιγράφων εγγράφων, υποβολή αιτήσεων προς τη διοίκηση, παραλαβή τελικών διοικητικών πράξεων κ.ά.), εκτός από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο και την άδεια οδήγησης καθώς και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων.
Είναι προφανές ότι για την απόδειξη των στοιχείων της ταυτότητας των πολιτών, κατά τις συναλλαγές τους με τη διοίκηση, επιβάλλεται η επίδειξη του πρωτοτύπου των προαναφερόμενων εγγράφων.

Πηγή: Ελευθερία

Σύσκεψη για τον φετινό εορτασμό του Αγ. Χαραλάμπους

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας, για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τον φετινό εορτασμό του πολιούχου των Φιλιατρών Αγιο Χαράλαμπο, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας και οι υπεύθυνοι πολιτιστικών του δήμου, Νικόλαος Αθανασόπουλος και Δώρα Λεβεντούρη.
Πιο πολύ συζητήθηκαν διαδικαστικά ζητήματα αλλά και λεπτομέρειες για την τήρηση του προγράμματος της εορτής, ώστε να τονιστεί ο θρησκευτικός της χαρακτήρας.

Από τον μητροπολίτη ζητήθηκε δε να περιοριστούν οι ομιλίες των πολιτικών κατά την διάρκεια του γεύματος που παραχωρεί στο τέλος της γιορτής ο δήμος.

Οσον αφορά το εορταστικό πρόγραμμα.
Την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή των μητροπολιτών στην είσοδο της πόλης, από τις αρχές του τόπου.
Από εκεί, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων, μαθητών των σχολείων και προσκόπων, η πομπή θα μεταβεί στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου όπου θα τελεστεί αρχιερατικός εσπερινός.

Την επομένη, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί η πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία.
Στις 10.30 θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στην κεντρική πλατεία θα αναπεμφθεί δέηση.

Σε κινητοποιήσεις καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Σε παμμεσσηνιακές κινητοποιήσεις καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών όλους τους αγρότες της Μεσσηνίας, καθώς όπως σημειώνει,
πλέον ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση με τις τιμές των προϊόντων αλλά και με το κόστος παραγωγής. Με χθεσινή του ανακοίνωση καλεί όλους τους αγροτικούς συλλόγους αλλά και μεμονωμένους αγρότες να έρθουν σε επαφή μαζί του, ώστε να οργανωθούν καλύτερα για τον αγώνα τους.
Στην ανακοίνωση ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις εξευτελιστικές τιμές του ελαιολάδου και των υπόλοιπων αγροτικών προϊόντων (κηπευτικά - κτηνοτροφικά), σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, έχουμε φτάσει σε απόγνωση.
Επειδή δεν πάει άλλο, έχουμε ξεκινήσει επαφές με αγροτικούς συλλόγους της περιοχής καθώς και με αγρότες για την οργάνωση παμμεσσηνιακών κινητοποιήσεων.

Ζητάμε από όλους τους αγρότες της Μεσσηνίας να επικοινωνήσουν

με τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών για την καλύτερη και δυναμικότερη οργάνωση των κινητοποιήσεων».
Οπως σημειώνεται, η επικοινωνία μπορεί να γίνεται στο τηλέφωνο/φαξ του συλλόγου που είναι 27610 34385 και στα κινητά τηλέφωνα 6932-466555 και 6974-417680.
Να σημειώσουμε δε ότι ήδη προετοιμάζεται η πρώτη κοινή συνάντηση αγροτικών συλλόγων και αγροτών, ίσως σήμερα ή τις επόμενες μέρες, καθώς οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει μεταξύ τους. Επίσης με έγγραφο που έχουν στείλει προς την ΕΑΣ Μεσσηνίας ζητούν άμεσα να γίνει μια συνάντηση των διοικητικών τους συμβουλίων για να συζητηθούν θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, όπως και να συζητήσουν για το ψήφισμα της σύσκεψης της ΠΑΣΕΓΕΣ που έγινε στις 15 του μηνός.

Οπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αριστοτέλης Καναβός, ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τον Αγροτικό Σύλλογο Χώρας, τον “Νηλέα“, μεμονωμένους παραγωγούς, ώστε να κουβεντιάσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν και να δραστηριοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.
Σημείωσε δε χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν είναι τοπικά, αφορούν όλους τους αγρότες. Ολοι η αγρότες όλης της χώρας βράζουμε μέσα στο ίδιο καζάνι. Βρισκόμαστε στην διαδικασία των συζητήσεων για να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε».

Πηγή: Ελευθερία

Προς δημοπράτηση το Χριστιάνοι - Μουζάκι

Μέσα στο 2009 θα δημοπρατηθεί η ολοκλήρωση της βελτίωσης του δρόμου Χριστιάνοι - Μουζάκι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.
Πρόκει
ται για τα 2,5 χιλιόμετρα από τα 6,5 συνολικά του δρόμου, που έχουν απομείνει προς την πλευρά του Μουζακίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Ν.Α., για την εκτέλεση του έργου και στο τελευταίο τμήμα του, υπάρχει η συναίνεση των κατοίκων - ιδιοκτητών κτημάτων στην πλειοψηφία τους από το Μουζάκι.
Τη χρονιά που πέρασε, ολοκληρώθηκαν (με άσφαλτο) τα πρώτα 4 χλμ. Ο δρόμος αυτός αποτελεί μέρος της 19ης επαρχιακής οδού, που ξεκινάει από Κυπαρισσία και Αρμενιούς και συνεχίζει σε Περδικονέρι - Πλάτη - Χριστιάνους - Μουζάκι.
Είναι άξονας που
εξυπηρετεί την ημιορεινή ζώνη της Τριφυλίας.


Πηγή: Ελευθερία

Σήμερα ή αύριο απολογείται ο Μαυρίκης

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα και στον ανακριτή Καλαμάτας ο Νικήτας Μαυρίκης για να απολογηθεί για την ληστεία στην Alpha Bank στην Καλαμάτα.
Ο κατηγορούμενος έδωσε την απολογία του στον εισαγγελέα Αιγίου για τα όσα διέπραξε κατα την διάρκεια της καταδίωξης στην Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.
Ο Νίκητας Μαυρίκης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας και αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα για να του αποδοθού κατηγορίες και μετά στον ανακριτή.
Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν ακόμα 2 άτομα που κατηγορούνται για την ληστεία στην Alpha Bank ενώ ήδη μια 46χρονη απο την Αθήνα έχει προφυλακιστεί.
Τα 400.000 Ευρώ που σήκωσαν οι ληστές έχουν κανει φτερά και δεν θα επιστραφούν στο ταμείο της Τράπεζας.

'Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνει ότι αναμένεται από σήμερα τη νύχτα βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και τους θυελλώδεις Νοτιοανατολικούς Ανέμους οι οποίοι θα φτάσουν τα 9 και στο Ανατολικό Αιγαίο τα 10 Μποφόρ.

Την Παρασκευή (23/01/09) η κακοκαιρία αρχικά θα συνεχιστεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, αλλά σταδιακά τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σαββατοκύριακο (24 και 25/01/09) τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.
Μέτρα αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

Σε μειώσεις τιμών προχωρά η Intel καθώς η ζήτηση πέφτει

Αντιμέτωπη με τη μείωση των πωλήσεων και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό της AMD, η Intel ανακοίνωσε μείωση τιμών για ορισμένους επεξεργαστές της, η οποία φτάνει το 40% για κάποια από τα νεότερα, τετραπύρηνα τσιπ της, και το 48% για ορισμένους Celeron.

Η τιμή χονδρικής του επεξεργαστή Core 2 Quad Q9650, ο οποίος χρησιμοποιείται σε σταθερούς υπολογιστές, μειώνεται από τα 530 στα 316 δολάρια, μεταδίδει το Reuters. Οι τιμές άλλων επεξεργαστών της σειράς Core 2 Quad μειώνονται κατά 16 έως 20 τοις εκατό.

Η μείωση φτάνει το 24% για τους Pentium με δύο πυρήνες επεξεργασίας, το 48% για τους Celeron που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές, και το 40% για τους Xeon που προορίζονται για συστήματα διακομιστών.

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης νέους Core 2 Quad με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Intel ανέφερε πτώση κατά 23% στα έσοδα του τέταρτου τρίμηνου του 2008 και εκτίμησε ότι η ανάκαμψη σε «υγιή» επίπεδα δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Εκτός από την πτώση της ζήτησης, η Intel αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό της American Micro Devices, η οποία παρουσίασε πρόσφατα νέους τετραπύρηνους Phantom II με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 275 δολάρια.

Η AMD «έχει ένα πολύ πιο βιώσιμο πορτοφόλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα» σχολίασε ο αναλυτής Νταγκ Φρίντμαν της εταιρείας ερευνών American Technology Research.

Στον χορό των κινητοποιήσεων Αγροτών και η Μεσσηνία

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και η Μεσσηνία.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών καλεί τους αγρότες να επικοινωνήσουν με τον Αγροτικό Σύλλογο ωστε να καθορίσουν τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να γίνουν.
Αναμφισβήτητα το εισόδημα των αγροτών έχει συρρικνωθεί και κανένας δεν βλέπει φώς στον ορίζοντα.

Στους δρόμους λοιπόν θα βρεθούν οι αγρότες, συμμετέχοντας και αυτοί στις δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η μορφή των αγώνων θα αποφασιστεί από κοινού ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν αποκλεισμοί Εθνικών οδών.

Μέσα απόδειξης των στοιχείων της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών

Το Υπουργείο Εσωτερικών - Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη στις καθημερινές συναλλαγές του με τη Διοίκηση, προχώρησε στη θεσμοθέτηση νέας διάταξης, με το νόμο 3731/2008 (Φ.Ε.Κ.263/Α΄/23-12-2008) "Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών", με την οποία βελτιώνονται και καθίστανται οι διοικητικές διαδικασίες, περισσότερο ευέλικτες και αποδοτικές.

Ειδικότερα:
Με το άρθρο 25 του ως άνω νόμου «Στοιχεία αιτήσεων προς τη Διοίκηση», το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/99-ΦΕΚ 45, τ. Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Τα στοιχεία της ταυτότητας που αναφέρονται στην αίτηση, όταν πρόκειται για Έλληνες πολίτες, αποδεικνύονται από το δελτίο ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων».

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση

διευρύνονται τα αποδεικτικά μέσα των στοιχείων της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών και συμπεριλαμβάνονται πλέον σε αυτά, εκτός από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο και η άδεια οδήγησης καθώς και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων, δεδομένου ότι από τα εν λόγω επίσημα έγγραφα του Ελληνικού Κράτους προκύπτουν τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας του προσώπου που τα κατέχει (π.χ. όνομα, επώνυμο, έτος γέννησης κλπ), που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση.

Άλλωστε, τα στοιχεία αυτά είναι σταθερά (αμετάβλητα). Άμεση συνέπεια της ρύθμισης αυτής είναι η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ευελιξία στη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών και αποδοτικότερη Δημόσια Διοίκηση. Ως εκ τούτου, οι Διοικητικές Αρχές και τα ΚΕΠ υποχρεούνται να αποδέχονται εφεξής, για τη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, όπως ισχύει σήμερα, (π.χ. βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερομένου, επικύρωση αντιγράφων εγγράφων, υποβολή αιτήσεων προς τη Διοίκηση, παραλαβή τελικών διοικητικών πράξεων κ.ά.), εκτός από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο και την άδεια οδήγησης καθώς και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων.

Είναι προφανές ότι για την απόδειξη των στοιχείων της ταυτότητας των πολιτών, κατά τις συναλλαγές τους με τη Διοίκηση, επιβάλλεται η επίδειξη του πρωτοτύπου των προαναφερόμενων εγγράφων.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι Διευθύνσεις Διοικητικού των Υπουργείων, καθώς και οι Διευθύνσεις Διοίκησης των Περιφερειών, παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή στους φορείς του δημοσίου τομέα που εποπτεύουν, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της περιοχής ευθύνης τους.
Τέλος, επισημαίνεται η υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών και των ΚΕΠ της Χώρας για την πιστή εφαρμογή της εν λόγω εγκυκλίου, δεδομένου ότι κοινός στόχος όλων των δημοσίων υπηρεσιών είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης τους στη δράση της Δημόσιας Διοίκησης.

Πηγή: http://dhmoths.blogspot.com/2009/01/blog-post_1349.html

Προβληματισμός απο αναγνώστη μας

Πολλά ερωτήματα προς τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών βρίσκονται στα χείλη των συμπατριωτών μας για την στάση του την φετινή δραματική περίοδο της ελαιοσυγκομιδής και της επερχόμενης φτωχοποίησης των ελαιοπαραγωγών.
Αυτό που όλοι παρατηρούμε είναι ένας γενικός ξεσηκωμός των αγροτών άλλων περιοχών της πατρίδας μας οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα τους να ζήσουν ανθρώπινα.

Τι συμβαίνει λοιπόν στα Φιλιατρά και δεν κουνιέται φύλλο; Καμία αγωνιστική διάθεση από τους συνδικαλιστές δεν παρατηρείται, κανένας προβληματισμός για τα τεράστια προβλήματα της αγροτιάς.
Γιατί;
Τι περιμένουν;
Αφού είναι γνωστό ότι μόνο μέσα από τις κινητοποιήσεις θα αναγκαστούν οι ιθύνοντες να κοιτάξουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες όχι βέβαια ότι δεν την ξέρουν αλλά είναι και οι ψήφοι βέβαια που τους καίνε.
Θα μπορούσε να υπάρξει

μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατ' αρχάς στην Πλατεία των Φιλιατρών σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συλλόγους Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις τιμές των προϊόντων και να αναδειχθούν τα προβλήματα που απασχολούν την γεωργία του χώρου μας.

Σωστή ενέργεια ήταν ο διάλογος που έγινε προ μηνών στο Δημαρχείο αλλά το θέμα δεν μπορεί να μείνει μόνο εκεί.Εξ άλλου ο ρόλος του Δημάρχου θεσμικά είναι άλλος.
Ας πάρει ο Αγροτικός Σύλλογος της Πόλης μας τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι καιροί.

Ενας Φιλιατρινός.

Πρόταση για ένταξη στο Δ‘ ΚΠΣ για το Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι

Το έργο βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι έχει προταθεί από τη ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου για να ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ, με την προϋπόθεση να είναι ώριμη η μελέτη.
Αυτό τόνισε χθες ο προϊστάμενος της ΔΕΚΕ Γιώργος Παπαηλιού, στο περιθώριο της σύσκεψης στη Νομαρχία για την αντιπλημμυρική προστασία της Ανω Μεσσηνίας.
Ο κ. Παπαηλιού επεσήμανε ότι για την ένταξη του έργου πρέπει να είναι κομπλέ και τα κτηματολόγια.
Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από το μελετητή Γιάννη Καραδήμα και τον υπεύθυνο μελετών της ΔΕΚΕ Γιώργο Κωστόγιαννη.

Η πίτα των Τριφύλιων

Την πίτα της κόβει η Ομοσπονδία Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας στις 28 Ιανουαρίου στις 6.30μ.μ. στο ξενοδοχείο “Εσπέρια“ (Σταδίου 22 Αθήνα).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Κωνσταντίνος Δημόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, εκπαιδευτικός Στάθης Παρασκευόπουλος.

Εθνική στρατηγική και παρέμβαση για το λάδι

Εθνική στρατηγική και πολιτική παρέμβαση για το ελαιόλαδο ζήτησε ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, στη χθεσινή συνάντηση με στελέχη του Ευρωπαϊκού ΟργανισμούΣτρατηγικού Σχεδιασμού, που βρέθηκαν χθες στην Καλαμάτα.

Η επίσκεψή τους αφορούσε το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που οργανώνεται 10 - 12 Απριλίου, στο ΣΕΦ και στο οποίο η Μεσσηνία θα είναι ο τιμώμενος νομός. «Είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσηνίας», είπε για την ελαιοκαλλιέργεια ο κ. Δράκος.
Παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια ασκείται μια αρνητική πίεση, η οποία φέτος έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και πρόσθεσε:

«Το ίδιο το προϊόν φτάνει σχεδόν στα όρια αντοχής του αγρότη και της κοινωνίας μας. Οφείλουμε με μεθοδευμένη και οργανωμένη δουλειά, αλλά και πολιτική παρέμβαση να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ασκούν τη σημαντική αυτή καλλιέργεια».


Ανέφερε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. «με τον επιδοματικό της χαρακτήρα εξέτρεψε την κατάσταση σε κατευθύνσεις που έχουν δημιουργήσει ζητήματα».
Τόνισε πως έπρεπε

«να έχει δημιουργηθεί μια εθνική στρατηγική, η οποία θα δει αυτές τις παρεκκλίσεις και θα αναπτύξει δράσεις και αντιδράσεις, προκειμένου να αντέξει η οικονομία».
Σημείωσε, επίσης, ότι «πρέπει να υποστηριχθούν με γενναιότερα μέτρα τα ζητήματα που αφορούν την τυποποίηση και την προώθηση ποιοτικών προϊόντων».
Χαρακτήρισε την προσπάθεια του Οργανισμού θεάρεστη και αναγκαία, αλλά επεσήμανε: «Χρειάζεται, παρά τις δυσκολίες, να πολεμήσουμε και μέσα από τους θεσμούς και να διεκδικήσουμε και πολιτικές λύσεις».

Ο κ. Δράκος ευχαρίστησε τα στελέχη του Οργανισμού, διότι επέλεξαν τη Μεσσηνία ως τιμώμενη ελαιοπαραγωγική περιοχή και τόνισε πως «έχουμε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, για να μην πω το καλύτερο. Αυτό χρειάζεται κάθε στιγμή να το επιβεβαιώνει κανείς όταν προβάλλει το προϊόν του και πρέπει κάθε μέρα να το αποδεικνύει».
Ο νομάρχης ζήτησε από τους οργαωτές του Φεστιβάλ να κληθούν σ’ αυτό, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η Διεύθυνση Λιπαρών και Ελαιολάδου της Ε.Ε. και η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Από τον Οργανισμό, ο Αντώνης Κολλιόπουλος είπε ότι «η καρδιά αυτού του τόπου χτυπά στο ρυθμό της ελιάς και του λαδιού.
Εχετε καταξιωθεί ως προς το ελαιόλαδο στο πανελλήνιο και στον ευρωπαϊκό χώρο». Παρατήρησε ότι δικαιωματικά η Μεσσηνία θα είναι ο τιμώμενος νομός στο φεστιβάλ, αφού στο προηγούμενο, στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου είχε πάρει 12 από τα 40 βραβεία.

Ο Γιώργος Αναστόπουλος ενημέρωσε ότι στο φετινό Φεστιβάλ ενέταξαν και το Συνέδριο για το μάρκετινγκ και τόνισε πως η εθνική πολιτική είναι πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα.
Ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «σήμερα εδώ τιμούμε τους ανθρώπους της Μεσσηνίας που ασχολούνται με το ελαιόλαδο» και πρόσθεσε:
«Θεωρούμε σημαντική την παρουσία μας σε κάθε εκδήλωση, κάθε έκθεση και δραστηριότητα στην πατρίδα μας ή στο εξωτερικό για να μπορέσουμε έτσι να προωθήσουμε το λάδι μας».
Από το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού παραβρέθηκαν και οι Νία Κομπορόζου, Γιώργος Σίδερης και Γιάννης Κάκος.

Πηγή: Ελευθερία

Αμετάβλητο το κλίμα στην αγορά ελαιολάδου

Αμετάβλητο παρέμεινε το κλίμα στην αγορά του ελαιολάδου την εβδομάδα που πέρασε σε σχέση με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Οι προσφερόμενες τιμές CIF από τους Ιταλούς για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κινούνται στα επίπεδα των 2,20 ευρώ το κιλό. Εμφανίζεται όμως μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, γεγονός που προκαλεί μία επιπλέον αστάθεια και νευρικότητα στην αγορά.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται αρκετές φορτώσεις βυτίων για μεταφορά ελαιολάδου στην Ιταλία.
Πρόκειται όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων για κλεισίματα που έγιναν αρκετά πριν και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον οι Ιταλοί θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τη σύναψη νέων συμβολαίων ή καλύπτοντας ενδεχομένως τις ανάγκες τους για κάποιο χρονικό διάστημα, θα αποχωρήσουν προσωρινά για μία ακόμη φορά από την αγορά με στόχο να ασκήσουν και νέες πιέσεις στο επίπεδο των τιμών.

Η τρέχουσα παραγωγή βρίσκεται σχεδόν στην τελευταία της φάση σε αρκετές περιοχές της χώρας με εξαίρεση την Κρήτη και το Nομό Λακωνίας όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν τα ελαιοτριβεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν και το Φεβρουάριο.
Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, σχετική σταθερότητα εμφανίζει και στην περίπτωση αυτή η αγορά του προϊόντος με τις τιμές ex-factory (παραγωγού) να διαμορφώνονται πλέον στην περιοχή του 1,9 ευρώ το κιλό τα εξαιρετικά παρθένα, γύρω από το 1,85 ευρώ το κιλό τα παρθένα και στο 1,7-1,75 ευρώ το κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.
Πάντως σε κάθε περίπτωση η αγορά αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ισπανική δεδομένου ότι το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος αποτελεί την αιχμή για την παραγωγή φρέσκων ελαιολάδων, αυξάνοντας τις διαθέσιμες ποσότητες στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετική χρονιά από πλευράς εκτιμήσεων για τον όγκο της φετινής παραγωγής.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Στους δρόμους οι αγρότες για τρίτη ημέρα - Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με τον Σωτήρη Χατζηγάκη

Τρίτη συνεχή ημέρα στους δρόμους όλης της χώρας οι έλληνες αγρότες. "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, περιμέναμε λύσεις και όχι κατανόηση, επιστρέφουμε στα μπλόκα", δήλωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη αργά χθες το βράδυ. Νωρίτερα ο υπουργός δεσμεύτηκε για άμεσες λύσεις στο ελαιόλαδο, ελιές, βαμβάκι, δημητριακά και ακαρπία των οπωροφόρων, χωρίς όμως να προχωρήσει σε κάτι συγκεκριμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο κ. Χατζηγάκης θα συμμετάσχει εκτάκτως στην υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική οικονομική επιτροπή.

Σήμερα η διαβούλευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζεται με εκπροσώπους των αγροτών από την Κρήτη.Οι αγρότες δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψουν χθες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που στάθηκαν η αιτία για τη ματαίωση όλων των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του κ. Χατζηγάκη

με τους εκπροσώπους από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών οι οποίοι θεωρούνται "γαλάζιοι" του κλίματος Κοκκινούλη, κράτησε τρείς περίπου ώρες, με μιά ενδιάμεση διακοπή για να "βγεί" στο MEGA ο υπουργός. Τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηγάκης δεσμεύτηκε για άμεση λύση των πιεστικών προβλημάτων, μέσα όμως στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της κοινοτικής νομοθεσίας. Έκανε μάλιστα λόγο για μέτρα που θα αφορούν τον τομέα του ελαιολάδου - βρώσιμης ελιάς, του βάμβακος, των δημητριακών, καθώς και το πρόβλημα της ακαρπίας για την οποία πέρασε σήμερα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση.

Μετά την συνάντηση με τον υπουργό οι αγρότες δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν. Έχουμε καταθέσει τα αιτήματα - προτάσεις μας εδώ και 20 μέρες και τώρα περιμέναμε λύσεις, όχι απλώς κατανόηση, σημείωσαν. Δήλωσαν σαφώς ότι επιστρέφουν στα μπλόκα και καλούν και τους αγρότες που δεν συμμετέχουν μέχρι τώρα, να τα πλαισιώσουν. Θα επιδιώξουν, όπως τόνισαν συνάντηση και "πάνω από το υπουργείο Γεωργίας", με τον υπουργό Οικονομίας ή και με τον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

Νωρίτερα χθες, παραγωγοί από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν, αλλά και εκείνοι χωρίς αποτέλεσμα, με τον υπουργό κ. Χατζηγάκη. Βλέπουμε θετικά τα αιτήματά σας, αλλά δεν μπορούμε να λάβουμε μέτρα χωρίς τη συγκατάθεση της ΕΕ, είπε ο υπουργός στους αγρότες, οι οποίοι συναντήθηκαν επίσης και με τον υφυπουργό κ. Κιλτίδη.

Τα μπλόκα

Κλειστά παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κομβικά σημεία των εθνικών οδών όλης της χώρας από αγρότες, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Με περίπου 8.500 τρακτέρ υπολογίζεται ότι κρατούν κλειστά κομβικά σημεία των οδικών αξόνων της χώρας οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών σε όλα τα προϊόντα.

Κλειστά παραμένουν μεταξύ άλλων κεντρικοί κόμβοι όπως η Αλαμάνα, οι Μικροθήβες, η Χρυσούπολη, καθώς και ο Προμαχώνας, ενώ κλειστή είναι και η εθνική οδός στα Τέμπη. Απόφαση αναστολής της κατάληψης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έλαβαν οι αγρότες της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής χθες, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να δούμε από κοντά τα προβλήματα των αγροτών και να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Ειδικότερα, το "Δελτίο των μπλόκων" έχει ως εξής:

- Κλειστά είναι από τα σύνορα του Προμαχώνα, καθώς και η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας στον κόμβο Ν. Κερδυλλίων.

Ανοιχτή η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης στο ύψος του Στρυμονικού. Τα γεωργικά μηχανήματα και τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στην εθνική οδό.

- Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στη Νίκαια Λάρισας, στον κόμβο Μικροθηβών και στην Αλαμάνα. Στα Τέμπη τα τρακτέρ έχουν σχηματίσει ουρά 20 χιλιομέτρων και οι αγρότες αποφάσισαν χθες να ανοίξουν τον κόμβο για δύο ώρες, από τις 11:00 έως τις 13:00 και στη συνέχεια τον ξανάκλεισαν.

- Τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση του Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

- Αγρότες παραμένουν στην εθνική οδό Χανίων - Ηρακλείου στη θέση Πλατάνι. Παράλληλα, αγρότες των Χανίων απέκλεισαν το κτίριο όπου στεγάζονται οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια.

Εξάλλου δίωρο αποκλεισμό από τις δωδεκάμισι έως τις δυόμισι το μεσημέρι, πραγματοποίησαν οι αγρότες του νομού Σερρών, στην εθνική οδό Σερρών Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Στρυμονικού.



Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός Προμαχώνα και η εθνική οδός Σερρών Καβάλας στο κόμβο Ν. Κερδυλλίων. Αγρότες της Καβάλας έχουν αποκλείσει το δρόμο Καβάλας-Ξάνθης, στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπουλης, ενώ συνάδελφοί τους έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση του Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, χωρίς ωστόσο την ώρα αυτή, να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε ρυθμό κινητοποιήσεων και οι αγρότες του ακριτικού Έβρου, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι την Κυριακή θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό των τελωνείων Ορμενίου και Κήπων.

Σε αποκλεισμούς δρόμων στον δυτικό κόμβο της Εγνατίας στην Κομοτηνή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης.

Πανελλαδικό όργανο

Εντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών απ' όλα τα σημεία αποκλεισμού της εθνικής οδού που βρέθηκαν το μεσημέρι στη Λαμία.

Για περισσότερο από τρεις ώρες προσπαθούσαν να βρουν κοινό τόπο, αφού στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να πάνε στη συνάντηση που έχει οριστεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αμφισβητώντας κυρίως τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών βρέθηκαν σε "κλοιό" από τους συναδέλφους τους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι προχώρησαν σε μια κίνηση για συνάντηση με τον υπουργό, χωρίς προηγουμένως να έχουν υπάρξει αποφάσεις από όλους τους αγρότες, που όπως υποστήριζαν, είχαν συμφωνήσει σε όλα τα επίπεδα το προηγούμενο διάστημα.

Αρκετές φορές η συζήτηση έφτασε σε οριακό επίπεδο και οι εκπρόσωποι των αγροτών που έχουν αποκλείσει τα Τέμπη, απείλησαν με αποχώρηση. Οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν για συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι", κάτι το οποίο αρνήθηκαν σε όλους τους τόνους. Χαρακτήρισαν υποχρέωσή τους να μετέχουν σε έναν διάλογο, ενώ δέχτηκαν κριτική για τον τρόπο που προσδιορίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση, εν αγνοία των υπόλοιπων αγροτών απ' όλη τη χώρα. Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Καβάλα και τις Σέρρες που έχουν οργανώσει αποκλεισμούς σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, διατηρούσαν αντίθετη στάση, υπογραμμίζοντας ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, έτσι όπως οργανώθηκε.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα βρέθηκε κοινή λύση μπροστά στην αδιάλλακτη στάση των Θεσσαλών να μετάσχουν στη συνάντηση. Συμφώνησαν, στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες. Επίσης, αποφασίστηκε στη συνάντηση να μην δεσμευτεί κανείς για οποιαδήποτε εξαγγελία από την πλευρά του υπουργείου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, αν και είχαν προσκληθεί στη συνάντηση, αρνήθηκαν να μετάσχουν, ζητώντας να γίνουν σαφείς οι θέσεις του υπουργείου πριν από την έναρξη οποιαδήποτε διαλόγου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών από Σέρρες και Καβάλα αρνήθηκαν να μετάσχουν στη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν προσκληθεί.

Όπως προσδιορίστηκε, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο θα γίνει μια πρώτη συνάντηση των αγροτών για να ενημερωθούν για τα όσα θα συζητηθούν. Επίσης, αποφασίσθηκε σήμερα, σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών, να συγκροτηθεί πανελλαδικό όργανο, το οποίο θα αναλάβει να αξιολογήσει όλα τα ενδιάμεσα στοιχεία που θα προκύψουν και ουσιαστικά θα είναι αυτό το οποίο θα συντονίζει τις επόμενες κινήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα.

Εν τωμεταξύ, χθες, το www.paseges.gr έγραψε:

Αντιπαράθεση Έξαρχου - Χατζηγάκη

"Η κυβέρνηση αντί να κωλυσιεργεί απέναντι στα αιτήματα των αγροτών οφείλει άμεσα να απαντήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, έπειτα από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

«Την ώρα που οι αγρότες με τους αγώνες τους διεκδικούν τη στήριξη του εισοδήματός τους και τη διασφάλιση της προοπτικής και του μέλλοντος τους, την ώρα που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους στο έλεος της αγοράς όπου ως γνωστόν κυριαρχούν τα καρτέλ που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα, οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης αντί να ασχοληθούν με αυτά τα πολύ κρίσιμα θέματα συζητούν για άλλη μία δήθεν μεταρρύθμιση, που ισχυρίζονται ότι προωθούν με την υπαγωγή του Ε.Φ.Ε.Τ. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι φανερό για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία και ασχολείται με την επικοινωνία και όχι με την ουσία.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση, έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον αγροτικό τομέα. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στα Τρίκαλα εντάσσονται 10 άμεσα μέτρα, οικονομικής ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Η κυβέρνηση αντί να προσποιείται ότι αγνοεί ή ότι δεν καταλαβαίνει αυτά τα μέτρα, αντί να κωλυσιεργεί απέναντι στα αιτήματα των αγροτών οφείλει άμεσα να απαντήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο κ. Έξαρχος και συνέχισε:

«Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων με ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης προτείνει:

1) Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα.

2) Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και, στο χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, να συμπεριλαμβάνεται περίοδος χάριτος δύο ετών. Συγχρόνως, προτείνουμε την αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε αυτοί να αποκτήσουν ρευστότητα για την κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

3) Το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς ανατοκισμό των τόκων.

4) Την επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, Ενώσεων Συνεταιρισμών, που βάσει αντικειμενικών κριτηρίων αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης - που θα ήταν δηλαδή υγιείς επιχειρήσεις, αλλά λόγω της κρίσης έχουν προβλήματα.

5) Την άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, του ΤΕΜΠΜΕ δηλαδή, και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, ώστε να υπάρξει διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

6) Με βάση τα στοιχεία της παραγωγής του 2007, την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Καταθέσαμε στις 7 Οκτωβρίου του 2008 αυτή την πρόταση στη Βουλή, που την απέρριψε βεβαίως η κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν γινόταν δεκτή η πρότασή μας, θα αυξανόταν η επιστροφή ΦΠΑ που πήραν οι αγρότες το 2008 για όλα τα προϊόντα.

7) Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με βάση τα στοιχεία του 2007. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι συντελεστές επιστροφής ΦΠΑ 11% και ειδικού φόρου κατανάλωσης 4% θα αναπροσαρμόζονται με βάση τις εμπορικές τιμές των προϊόντων και τη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής.

8) Τη χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και, εκ των πραγμάτων, οι πιο βόρειες περιοχές και οι ορεινές περιοχές θα έχουν πάντα προτεραιότητα. Και γι' αυτό καταθέσαμε πρόταση στη Βουλή. Και αυτή η πρόταση απερρίφθη.

9) Την κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ), που είναι ένα χαράτσι και για τους αγρότες. Θα επαναφέρουμε το καθεστώς του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της δίκαιης ανακατανομής του πλούτου στη χώρα μας.

10) Την αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές και τις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους κανονισμούς 1405/2006 και 1914/2006.

Δεσμεύσεις Χατζηγάκη

Με σαφείς δεσμεύσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλουν με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα, εμφανίστηκε νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης.

Ο κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αντιληφθεί το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτό τον καιρό ο αγροτικός κόσμος, συντάσσεται με τα αιτήματα των αγροτών, διεκδικεί σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το «μεγαλύτερο κομμάτι» της πίτας για τους αγρότες και τις επόμενες μέρες θα μιλήσει με απτά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όσων έχουν πληγεί είτε από τις δύσκολες συνθήκες αγοράς για τα προϊόντα είτε από τις κλιματολογικές συνθήκες, που επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της παραγωγής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να δεσμευθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τόνισε πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών διευκολύνουν τους χειρισμούς του στα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης και της Ε.Ε., κάλεσε όμως τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα των αγροτών να δώσουν στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο για να προβεί στις κατάλληλες λύσεις και να μην υποκύψουν σε εύκολους εκβιασμούς.


10 χρόνια φυλακή για 40 γρ. κοκαΐνη

Σε κάθειρξη 10 ετών και 5 μηνών καθώς και χρηματική ποινή 4.000 ευρώ καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Μάρκου Μπ. Περπαρίμ για διακίνηση 40,1 γραμμαρίων κοκαΐνης, απείθεια και άλλες πλημμεληματικές πράξεις.
Οπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία και τις καταθέσεις των ανδρών της Δίωξης, στην υπηρεσία τους υπήρχαν πληροφορίες ότι ο 23χρονος Αλβανός διακινούσε κοκαΐνη στην περιοχή της Μεσσήνης.
Στις 12 Μαρτίου του 2007 τον ακολούθησαν με το αυτοκίνητο και όταν αυτός μπήκε σε ένακαφενείο της πόλης προσπάθησαν να τον συλλάβουν.
Ο κατηγορούμενος κατάφερε να τους ξεφύγει, οι αστυνομικοί όμως είχαν προλάβει να πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.

Στην έρευνα που ακολούθησε, κάτω από το κάθισμα του οδηγού βρήκαν σε ένα τσαντάκι μέσης την κοκαΐνη, ένα ψαλιδάκι και ζελατίνες από τις οποίες έλειπαν στρογγυλά κομμάτια, σημάδι σύμφωνα με την εκτίμηση των αστυνομικών ότι τύλιγε σε αυτές την κοκαΐνη.
Επίσης βρέθηκε μία ζυγαριά ακριβείας.

Αναζητώντας τον, στο σπίτι ενός ξαδέρφου του στο Μαυρομάτι, βρήκαν μια εντούρο μηχανή την οποία ο κατηγορούμενος είχε κλέψει από την Καλαμάτα. Τελικά, τον βρήκαν σε ένα στάβλο στην περιοχή όπου εντόπισαν μια ακόμα κλεμμένη μηχανή μεγάλου κυβισμού την οποία είχε κλέψει ο κατηγορούμενος από την Τρίπολη. Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει την κοκαΐνη από έναν συμπατριώτη του για 1.800 ευρώ, λεφτά που είχε μαζέψει από τη δουλειά του.
Τη ζυγαριά ισχυρίστηκε πως την είχε για να μην τον ξεγελάσουν οι προμηθευτές του, όσο για τις μηχανές παραδέχτηκε ότι τις έκλεβε για να εντυπωσιάσει την κοπέλα του.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν κλείνουν οι 17 χωματερές της Μεσσηνίας

Δεν κλείνουν οι 17 χωματερές που εξακολουθούσαν να λειτουργούν... ημιεπίσημα στη Μεσσηνία μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου, τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να θεωρεί ως ενεργές.
Στη δήλωση αυτή προέβη ο δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος, ως πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ), στην προχθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδέσμου.
Παράλληλα -όπως είπε στην ο πρόεδρος του Συνδέσμου- προωθείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έγγραφο με το οποίο ζητείται να επιτραπεί η παράταση, για κάποιο χρονικό διάστημα, των συμβάσεων μεταφοράς απορριμμάτων εκτός Μεσσηνίας, για όποιους δήμους δεν διαθέτουν δική τους χωματερή.

Μέχρι δε να εγκρίνει η Περιφέρεια την παράταση, ο Κ. Σπυρόπουλος πρότεινε -χωρίς πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες να υπάρξει θετική ανταπόκριση από τους παρόντες δημάρχους- να αναλάβουν δήμοι που διαθέτουν χώρους διάθεσης απορριμμάτων να καλύψουν όσους δήμους δεν έχουν, με τον ίδιο να δηλώνει ότι προτίθεται να καλύψει το Δήμο Αριος.

ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Απαντώντας στις διευκρινιστικές ερωτήσεις των δημάρχων-μελών του Δ.Σ. ο Κ. Σπυρόπουλος επικαλέστηκε πρόσφατη

συνάντησή του με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκο, ο οποίος -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΔΙΣΑ- τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μεσσηνία θα αποτελέσει ξεχωριστή διαχειριστική ενότητα, με δικό της ΧΥΤΥ και δική της μονάδα επεξεργασίας.
Με το πιο πάνω δεδομένο ήταν αναμενόμενο ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου δεν υποχώρησε ούτε κεραία από τη θέση του, σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών στη Μεσσηνία, μέσα από τη δημιουργία στο Παλιοροβούνι μονάδας επεξεργασίας και χώρου διάθεσης υπολειμμάτων σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει παραλάβει, όπως δηλώνει, από την πρώτη διοίκηση του ΕΣΔΙΣΑ.
Οπως είπε, οι σχετικές μελέτες εξελίσσονται και αναμένει, αφ’ ενός σε δύο μήνες να ολοκληρωθούν η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για το ΧΥΤΥ στο Δήμο Οιχαλίας και αφ’ ετέρου σε 6 μήνες να έχει ολοκληρώσει ο ειδικός σύμβουλος ΣΔΙΤ τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό μας. Επικαλούμενος δε τη συνάντησή του με το Θ. Νάκο, ο Κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ακόμα ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών τον βεβαίωσε ότι υφίστανται οι απαιτούμενες συμβάσεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού στη Μεσσηνία.

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα, πάντως, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου δεν ήταν ιδιαίτερα καλό - με δεδομένη την προηγηθείσα κόντρα μεταξύ του προέδρου του και του δημάρχου Θουρίας Γιώργου Σκαλαίου, αλλά και γενικότερα το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό μας, ιδιαίτερα ως προς την υλοποίηση της «ενδιάμεσης λύσης» των δεματοποιητών.
Κατά πληροφορίες, πάντως, οι χαρακτηρισμοί ανακλήθηκαν, ωστόσο η κίνηση αυτή του Κ. Σπυρόπουλου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς ο πρόεδρος του ΕΣΔΙΣΑ Μεσσηνίας δέχθηκε κριτική από μερίδα δημάρχων οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν έθεσε στον περιφερειάρχη -στην πρόσφατη συνάντηση, στην Τρίπολη- το θέμα της παράτασης των συμβάσεων μεταφοράς απορριμμάτων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Κ. Σπυρόπουλου ότι το έπραξε.

Επιπρόσθετα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου κλήθηκε να εξηγήσει το λόγο που εμμένει στην «απομόνωση» της Μεσσηνίας από το διαχειριστικό σχήμα που διαμορφώνουν -ως Α.Ε.- οι ανάλογοι φορείς Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, με προοπτική ένταξης σε αυτό και του φορέα διαχείρισης της Λακωνίας, με προοπτική τη δημιουργία κεντρικής μονάδας διαχείρισης. Επιπλέον, πιέστηκε -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- να διευκρινίσει πώς θα αποφύγει εμπλοκές στο θέμα δημιουργίας ΧΥΤΥ και μονάδας διαχείρισης στο Δήμο Οιχαλίας, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί πυρόπληκτη και, ως εκ τούτου, αυτόματα αναδασωτέα.

Παράλληλα του επισημάνθηκε η δεδομένη πρόθεση του οικείου ΟΤΑ να προσφύγει δικαστικά σε οποιαδήποτε απόπειρα έναρξης εργασιών στο Παλιοροβούνι -ένας επιπλέον παράγοντας που σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ως απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα, ο Κ. Σπυρόπουλοςεπικαλέστηκε -γι’ άλλη μια φορά- τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Θ. Νάκο και τις διαβεβαιώσεις που, όπως είπε, έλαβε εκ μέρους του όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών στο νομό μας.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΙΣΑ Μεσσηνίας, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου εξέλεξε στη θέση του αντιπροέδρου το δήμαρχο Αριος Γιώργο Γιαννακόπουλο.