Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Στην Καλαμάτα έπεσε το ένα απο τα τρία τυχερά δελτία του Τζόκερ.

Στην Καλαμάτα έπεσε το ένα από τα τρία τυχερά δελτία του Αποψινού τζόκερ.

Επίσης στην Καλαμάτα έτυχαν και 2 δελτία με 5 επιτυχίες.

Αναλυτικά: ................

Το πρώτο τυχερό δελτίο φέρει μία επιτυχία στην 1η κατηγορία (5+1) που κερδίζει το ποσό των € 6.426.330,28 και δεκαεννέα επιτυχίες στη 2η κατηγορία (5άρια) που η καθεμία κερδίζει το ποσό των € 54.807,39. Το εν λόγω δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο 25063 της κας ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στη ΡΟΔΟ.

Το δεύτερο τυχερό δελτίο φέρει μία επιτυχία στην 1η κατηγορία (5+1) που κερδίζει το ποσό των € 6.426.330,28 και τέσσερις επιτυχίες στη 2η κατηγορία (5άρια) που κερδίζουν το ποσό των € 54.807,39. Το εν λόγω δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο 22506 της κας ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΙΝΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΣ στον ΑΣΤΑΚΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.

Το τρίτο τυχερό δελτίο φέρει μία επιτυχία στην 1η κατηγορία (5+1) που κερδίζει το ποσό των € 6.426.330,28. Το εν λόγω δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο 21623 του κου ΑΛΑΜΑΡΑ ΠΕΤΡΟΥ στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ.

Επίσης, στη 2η κατηγορία (5άρια) βρέθηκαν δεκαπέντε (15) τυχερά δελτία που το καθένα φέρει από μία επιτυχία που κερδίζει το ποσό των € 54.807,39 και ένα τυχερό δελτίο που φέρει δύο επιτυχίες στη 2η κατηγορία (5άρια).
Τα εν λόγω δελτία παίχτηκαν στα πρακτορεία:
35020 του κου ΠΕΤΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑ στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ,
18357 της κας ΤΣΙΩΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ στο ΚΑΜΑΤΕΡΟ,
35260 του κου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ στο ΣΤΡΟΒΟΛΟ ΚΥΠΡΟΥ,
19240 της κας ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ στο ΑΙΓΑΛΕΩ,
29274 του κου ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΟΣΜΑ στον ΕΥΟΣΜΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ,
24301 της κας ΦΛΟΥΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑΣ στο ΓΑΖΙ ΚΡΗΤΗΣ,
15080 του κου ΜΠΙΣΜΠΑ ΑΝΝΙΒΑ στον ΑΛΙΜΟ,
35045 του κου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ στην ΠΑΦΟ,
21727 της κας ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ,
35044 της κας ΚΑΒΑΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗΣ στην Μ.ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ,
15491 του κου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ στην ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ,
13255 του κου ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ στο ΓΑΛΑΤΣΙ,
16384 του κου ΛΥΤΡΑ ΣΠΗΛΙΟΥ στου ΖΩΓΡΑΦΟΥ,
21748 του κου ΑΛΕΥΡΑ ΜΙΧΑΗΛ στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ,
19312 της κας ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ ΙΩΑΝΝΑΣ-ΑΓΑΠΗΣ στη ΝΙΚΑΙΑ και
35110 του κου ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑ στη ΧΛΩΡΑΚΑ ΚΥΠΡΟΥ.

Το ποσό που θα μοιραστούν οι τυχεροί της 1ης κατηγορίας στην επόμενη κλήρωση της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 18/04/2010 είναι € 600.000,00 τουλάχιστον.

Τζόκερ 15/4 Κλήρωση και διαλογή.

3 τυχεροί βρέθηκαν στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ που μοιράζονται το ποσό των 6.426.330,28 Ευρώ.
Αναλυτικά οι τυχεροί αριθμοί και η διαλογή:

Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ: ..........




Τα κέρδη:

3 τυχεροί με 5+1 επιτυχίες κερδίζουν από 6.426.330,28 Ευρώ

40 τυχεροί με 5 επιτυχίες κερδίζουν 54.807,39 Ευρώ

310 τυχεροί με 4+1 επιτυχίες κερδίζουν 2.500,00 ευρώ

5.705 τυχεροί με 4 επιτυχίες κερδίζουν 50,00 ευρώ

15.138 τυχεροί με 3+1 επιτυχίες κερδίζουν από 50,00 ευρώ.

269.222 τυχεροί με 3 επιτυχίες κερδίζουν από 2,00 ευρώ

205.478 τυχεροί με 2+1 επιτυχίες κερδίζουν από 2,00 ευρώ.

962.009 τυχεροί με 1+1 επιτυχίες κερδίζουν από 1,50 ευρώ


Χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΙΛΗΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων με στόχο να αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 100.000 διαμερίσματα και κτήρια, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και έχοντας τη στήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΕΤΕ θα χορηγήσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ενεργειακά δάνεια, για τα οποία προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου ή και επιχορηγήσεις κατά 30%. Το μέσο επιτόκιο θα...

είναι περίπου 4%. Το πρόγραμμα ενεργειακής αποκατάστασης, σε περίοδο βαθειάς οικονομικής ύφεσης, προβλέπει την ένταξη 100.000 ακινήτων, προκειμένου να δοθεί «φιλί ζωής» στη χειμαζόμενη αγορά κατοικίας, που συνεισφέρει το 6% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά και στην προσωρινή απασχόληση διπλωματούχων μηχανικών που μαστίζονται από την ανεργία, με ποσοστά 25% στους νέους έναντι 6 με 7% στο σύνολο του κλάδου.

Η μέση δαπάνη για την ενεργειακή θωράκιση διαμερίσματος εκατό τετραγωνικών μέτρων, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτιμάται σε 15.000 ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι αν οι ιδιοκτήτες έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσουν αυτή την περίοδο εργασίες αποκατάστασης, δίχως τη συνδρομή φορολογικών κινήτρων.

Το πρόγραμμα αυτό δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, χωρίς προϋποθέσεις ηλικίας κτηρίου ή ύψους εισοδήματος ιδιοκτητών, ενώ οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ευνοϊκοί.

Το πρόγραμμα επιδοτεί ενεργειακές εργασίες στους δικαιούχους παρέχοντας δύο εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης:

- Για μικρά ποσά εργασιών, θα χορηγείται καταναλωτικό δάνειο, με επιτόκιο κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο από το τρέχον. Αν δηλαδή το πρόγραμμα ξεκινούσε σήμερα, το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 8% έναντι του 11-12% που είναι το μέσο επιτόκιο στεγαστικών στην αγορά.

- Για μεγαλύτερα ποσά θα χορηγείται επισκευαστικό δάνειο με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 1% από το μέσο αντίστοιχο της αγοράς, δηλαδή γύρω στο 4%. Η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται δωρεάν από την Εθνική, ενώ η διάρκεια χρηματοδότησης θα είναι έως 5 χρόνια για δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και έως 15 χρόνια για δάνεια με εμπράγματες διασφαλίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα 12μηνης περιόδου χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.



ΤΕΕ



Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΤΕ-ΤΕΕ προβλέπεται βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των μηχανικών που θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης για την απαιτούμενη ρευστότητα της επιχείρησής τους κατά την υλοποίηση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μηχανικών θα γίνει σε συνεργασία με το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο επεξεργάζεται μεθοδολογία, καθώς και αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις για αυτά τα ιδιωτικά έργα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνος, επισήμανε ότι για το Επιμελητήριο δε νοείται αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης, ενώ σχολίασε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι αρωγός μιας πορείας εξέλιξης και όχι πεδίο κερδοσκοπίας.



Τ. Μπιρμπίλη



Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ' οίκον”, δήλωσε ότι εντός του μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την τεχνική προετοιμασία, εντός του μήνα θα συναφθούν οι συμβάσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) με τις τράπεζες, ενώ ολοκληρώνεται το απαραίτητο λογισμικό και το μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών.

Σχετικά με τον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων), η υπουργός σημείωσε ότι η σχετική ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί και τόνισε: “Όταν ανεβάζεις πολύ τον πήχη, μπορεί να περάσεις τελικά από κάτω, ενώ όταν είναι χαμηλά ο πήχης δεν εξασφαλίζονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο ΚΕΝΑΚ είναι κάπου στη μέση”. Πρόσθεσε πάντως ότι “είμαστε ανοιχτοί αν χρειαστεί να αναθεωρηθεί, να υπάρξει η σχετική εμπειρία, να δούμε τι είναι σωστό και τι λάθος”.

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία δύο προγραμμάτων για τη χρήση φυσικού αερίου σε κτήρια του Δημοσίου και νοσοκομεία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ




Οι καλεσμένοι της αυριανής εκπομπής του Ράδιο Νίκη "Χωρίς Μάσκες".

Σε δελτίο τύπου που λάβαμε ηλεκτρονικά από το Ράδιο Νίκη αναφέρεται ότι αύριο το πρωί στην εκπομπή "Χωρίς Μάσκες" του Παναγιώτη Χριστοδούλου προσκεκλημένοι να μιλήσουν θα είναι ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κος Οδυσσέας Βουδούρης, ο τεως Διοικητής του νοσοκομείου Κυπαρισσίας Φώτης Δρούμπαλης και ο νυν διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Κο Μπόζος.

Συντονιστείτε στους 96.4 στις 10 ακριβώς.



Συναντήθηκαν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με την Άννα Διαμαντοπούλου.

Συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με την Υπουργό παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου Με τα προεδρεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τους κλάδους τους εν όψει του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας για το νέο σχολείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις της Υπουργού και προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μετά την συνάντηση η Κα Διαμαντοπούλου είπε: ......

Το Νέο Σχολείο είναι μια μεγάλη αλλαγή που αφορά το τι και πως μαθαίνουμε στο σχολείο. Αφορά νέα προγράμματα, αλλαγές στις μεθόδους διδασκαλίας, νέα εργαλεία, ψηφιακό σχολείο. Το νέο σχολείο αφορά προγράμματα, υποδομές και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αρχίζουμε τη συζήτηση της πρώτης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τους εκπαιδευτικούς ως πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι περιγράφουμε το πώς θέλουμε το νέο δάσκαλο. Με το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, με την πρόσληψή του μέσω ΑΣΕΠ, με το δόκιμο εκπαιδευτικό, τη λειτουργία του σχολείου με σωστό τρόπο, ώστε ο εκπαιδευτικός να είναι στο σχολείο -και να είναι για σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς την επιλογή στελεχών.

Πάνω από όλα θέλω να διαβεβαιώσω ότι το νομοσχέδιο έχει και τη μεταβατική εκείνη περίοδο που δεν πρέπει να δημιουργεί αγωνίες και φόβο στους ανθρώπους που είχαν λειτουργήσει με μια συγκεκριμένη πρότερη ρύθμιση της πολιτείας.
Η όλη προσπάθεια θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς αλλά για τον μαθητή. Γιατί πρώτα είναι ο μαθητής.


Επ΄αυτοφώρω σύλληψη για έμπορο ναρκωτικών στην Καλαμάτα

Την ώρα που επιχειρούσε να πωλήσει σε «πελάτη» του 4,8 γραμ. ηρωίνης συνελήφθη ένας 48χρονος έμπορος ναρκωτικών από αστυνομικούς στην Καλαμάτα.

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν και ο 48χρονος θα οδηγηθεί στα πλαίσια του αυτοφόρου ενώπιον του εισαγγελέα.

Πηγή: Zougla

Φωτιά πρίν λίγη ώρα στο ποτάμι των Φιλιατρών.

Φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 12 περίπου το μεσημέρι στο 3ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Φιλιατρών - Κυπαρισσίας στο ποτάμι των Φιλιατρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες αγρότες είχαν πάει να κάψουν κάτι κλαριά και για άγνωστο λόγο η φωτιά ξέφυγε με αποτέλεσμα να καούν λίγες ρίζες ελιές.

Οι Αγρότες διατηρώντας την ψυχραιμία τους ειδοποίησαν ..........

άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία η οποία έφτασε αμέσως στην περιοχή και αποτράπηκαν τα χειρότερα.

Με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζεται η 4η γιορτή καρπουζιού στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά Θα πραγματοποιηθεί η «ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ». Η επιτροπή που έχει αναλάβει την οργάνωσή της έχει διευρυνθεί με περισσότερους αγρότες.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τη Νομαρχία Μεσσηνίας και τους Δήμους της Τριφυλίας ώστε να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Επαφές έχουν γίνει ακόμα με το Υπουργείο ..........

Αγροτικής Ανάπτυξης, την Αγροτική Τράπεζα και με ιδιώτες για χορηγίες.

Έτσι η έναρξη της γιορτής θα γίνει στις 15 Μαΐου με ημερίδα στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά. Επειδή η εισήγηση του Ισπανού διευθυντή παραγωγής καρπουζιού κατά την προηγούμενη χρονιά ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καταβάλλεται προσπάθεια εφέτος να υπάρξουν δύο εισηγητές από την Ιταλία και την Ισπανία οι ποίοι θα αναφερθούν στην εμπορεία του καρπουζιού στις χώρες τους. Επίσης ένας τρίτος ομιλητής θα αναφερθεί στη συλλογή των πλαστικών από τα χωράφια.

Οι κύριες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο στον Αγρίλη Φιλιατρών. Θα υπάρχουν εκθεσιακά περίπτερα για την προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων από ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, ιδιώτες, τους Δήμους και γυναικείους συλλόγους. Στην έκθεση θα πάρουν μέρος και εταιρίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα εμφανιστεί η Νάντια Καραγιάννη και ο Γιάννης Καλογερόπουλος.

Θα υπάρχουν όπως κάθε χρόνο κι εκδηλώσεις για τα παιδιά. Θα γίνουν βραβεύσεις καρπουζιών, παιχνίδια κι ένας σεφ θα βραβεύσει τις καλύτερες γαστρονομικές δημιουργίες από καρπούζι.

Η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε κι εφέτος να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση που θα προβάλλει το καρπούζι της περιοχής μας και τον τόπο μας.

Η Μερόπη Μεσσηνίας υποστηρίζει Φιλιατρά για έδρα του Δήμου Τριφυλίας

Αγαπητό Filiatranews

Θα ήθελα να σας καταθέσω μερικά συναισθήματα που μου γεννιούνται σχετικά με το σχέδιο "Καλλικράτης" και τη διαφαινόμενη δημιουργία του διευρυμένου Δήμου Κυπαρισσίας...
Εξ αρχής να σας πω ότι δεν έχω καμιά σχέση με τα Φιλιατρά.

Πριν ενάμιση χρόνο δημιούργησα το τοπικό ιστολόγιο "Μερόπη Μεσσηνίας".
Σκοπός της δημιουργίας του ήταν και ........

παραμένει η καταγραφή της τοπικής ιστορίας του χωριού μου και η λαογραφία του. Το κομμάτι της επικαιρότητας το αγγίζω μόνο σε εξαιρετικά, κατά τη γνώμη μου θέματα.

Στην προσπάθειά μου να καταγράψω και να τεκμηριώσω την τοπική ιστορία της περιοχής μου, μεταξύ άλλων, κάνω εξονυχιστική έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τόσο στα αρχεία του Νομού Μεσσηνίας όσο και στην κεντρική υπηρεσία της Αθήνας. Επειδή όμως, η ιστορία μιας γωνιάς του Νομού μας δεν είναι ανεξάρτητη από τον υπόλοιπο Νομό, θέλοντας και μη έχω εντρυφήσει τόσο στην ιστορική πορεία των Φιλιατρών όσο και της Κυπαρισσίας.

Από την πρωτογενή αρχειακή έρευνα (τοπικός και Αθηναϊκός τύπος 19ου - 20ου αι., συμβολαιογραφικά, εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά κ.α. τεκμήρια), είναι εξαιρετικά ευδιάκριτο σε έναν αντικειμενικό ερευνητή το ότι επί εκατό τουλάχιστον χρόνια, παρατηρείται μια διαρκή πολεμική, υπονόμευση και κλοπή από την Κυπαρισία σε βάρος των Φιλιατρών. Δεν έχω πρόθεση να σας βομβαρδίσω με μια ατελείωτη λίστα αρχειακών τεκμηρίων που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Θέλησα μόνο να μοιραστώ μαζί σας τα συναισθήματα που μου δημιουργούνται. Συναισθήματα αδικίας.

Από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, τα Φιλιατρά ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα η πολυπληθέστερη πόλη της Μεσσηνίας, μετά την Καλαμάτα. Η Καλαμάτα και τα Φιλιατρά ήταν οι μοναδικοί Δήμοι που διέθετε ο Νομός, όταν η Κυπαρισσία, η Πύλος και το Νησί (Μεσσήνη) αποτελούσαν μικρές κοινότητες. Πριν μερικές δεκαετίες, όταν η κοινότητα της Κυπαρισσίας συνενώθηκε με τη κοινότητα Παραλίας, μετά βίας από κοινού συμπλήρωναν τους 1200 κατοίκους.

Είναι όμως πράγματι θαυμαστό το γεγονός της δυναμικής και δραστηριότητας που επέδειξαν οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας στα επόμενα χρόνια, ειδικά μέσω εξωραϊστικών ή άλλων συλλόγων και των σχέσεων που είχαν με ισχυρούς πολιτικούς άνδρες. Είναι πράγματι θαυμαστό το ότι στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών έκαναν πραγματική αφαίμαξη στα Φιλιατρά με κορυφαία την αρπαγή του Νοσοκομείου και της Μητρόπολης. Το ίδιο θαυμαστό είναι όμως και η αδράνεια και έλλειψη δυναμικής που επέδειξε σε αυτές τις εξελίξεις και ο Δήμος Φιλιατρών. Το γεγονός της δυναμικής και της δραστηριότητας των κατοίκων της Κυπαρισσίας φαίνεται ολοφάνερα μέσα από τον τύπο της εποχής στις δεκαετίες '50 - '60 - '70. Κάθε ανταπόκριση και κάθε άρθρο αναφερόμενο στη Κυπαρισσία, ξεκινούσε με έντονα γράμματα "από τη πρωτεύουσα της Τριφυλίας". Ας μη ξεχνούμε και την προσπάθεια των συλλόγων της για ίδρυση ανεξάρτητου Νομού Τριφυλίας με έδρα τη Κυπαρισσία...

Μιλώντας για δυναμική, σήμερα, στο χώρο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, το Filiatranews κατέχει την πρώτη θέση στο Νομό μας και μια από τις ισχυρότερες στην Ελλάδα.
Αυτή τη δυναμική σας, η ιστορία της πόλης των Φιλιατρών, σας ζητεί να την γιγαντώσετε και να την εκμεταλλευτείτε σε αυτό που το δίκαιο απαιτεί: στην δημιουργία του νέου, διευρυμένου Δήμου, με έδρα τα Φιλιατρά έστω και τη δωδεκάτη...

Ω της σύμπτωσης, σήμερα η Εφημερίδα Ελευθερία έχει στη πρώτη της σελίδα την επιθυμία να δημιουργηθεί Νομός Τριφυλίας με πρωτεύουσα τη Κυπαρισσία! Απλά αναμασάνε κι αναθερμάνουν σχέδια δεκαετιών πριν. Δεν ξεχνώ τη παράκλησή σου να σου αποστείλω σχετικά ιστορικά τεκμήρια που μου ζήτησες. Δώσε μου όμως λίγο χρόνο γιατί μιλάμε για ένα τεράστιο χαμό από αρχεία στα Γ.Α.Κ. Αν επιθυμείς να δημοσιεύσεις το αρχικό μέιλ που σου έστειλα δεν έχω αντίρρηση. Λόγο έλλειψης των τεκμηρίων που θα έπρεπε για τους ανιστόρητους να το πλαισιώνουν, χρησιμοποίησε ως πηγή το ιστολόγιό μου ή ότι νομίζεις. Αναλαμβάνω την ευθύνη των γραφομμένων μου κι όποιος έχει αντίρρηση επί αυτών ας τα βάλει μαζί μου.

Για τη Μητρόπολη, να συμπληρώσω στο προηγούμενο μέιλ μου: Οι Χριστιάνοι ανέκαθεν άνηκαν στη περιφέρεια ΦιΛΙΑΤΡΏΝ. Η Μητρόπολη όμως δε μεταφέρθηκε στο Δήμο Φιλιατρών, αλλά στη κοινότητα του χωριού Κυπαρισσίας... Αν αυτό δεν είναι κλοπή, τότε τι είναι;
Για τη κλοπή του νοσοκομείου από τα Φιλιατρά συμπληρώνω: Το έτος 1968 αποψιλώθηκαν όλα τα μηχανήματα από το νοσοκομείο, χειρουργικοί εξοπλισμοί, ακτινολογικοί κλπ και ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ το νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Αν αυτό δεν είναι κλοπή, τότε τι είναι;
Επιπλέον, στο προηγούμενο μέιλ μου συμπληρώνω:
Το έτος 1970 - 1971, χτίστηκε στα Φιλιατρά σύγχρονο για την εποχή μέγαρο του ΟΤΕ. Το 1975 μεταφέρθηκε ολόκληρος ο ΟΤΕ στη Κυπαρισσία.....

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο διαχειριστής του http://meropitopik.blogspot.com

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 15ης Απριλίου 2010

Ele15.jpg (778 KB) Foni15.jpg (215 KB)



"Μπλόκο" στην Κ. Μπατζελή για τον αγροτοσυνδικαλισμό

Με “μπλόκο”, αλλά αυτή τη φορά εντός του υπουργικού συμβουλίου, ήρθε αντιμέτωπη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, η οποία αναγκάστηκε μετά από βροχή ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας να πάρει πίσω το σχέδιο νόμου για το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου αρχικά είχε παρουσιαστεί στον υποτιθέμενο διάλογο του Ζαππείου εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, με προφανείς σκοπούς παρέμβασης της κυβέρνησης στη διαμόρφωση ή ακόμη και χειραγώγηση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, ενώ δεν έχει γίνει ουσιαστική διαβούλευση...

με τους άμεσα ενδιαφερόμενους (αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ.).

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, “ρυθμίσεις”, όπως την προϋπόθεση για τη σύσταση συλλόγου του ορίου ενός έως δύο δήμων του “Καλλικράτη”, αντί των 20 ατόμων που ισχύει σήμερα, και το να μην επιτρέπεται στους συνδικαλιστές να είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων συνεταιρισμών.

Η υπουργός εξερχόμενη από το υπουργικό συμβούλιο αρκέστηκε να δηλώσει ότι υπήρξαν κάποιες ενστάσεις και έγιναν προτάσεις, ενώ ενδεικτικό της “απόσυρσης” του επίμαχου κειμένου αποτελεί και η εν συνεχεία δημοσιοποίηση μόνο του σχεδίου νόμου για το μητρώο των αγροτών και τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, που πήρε το “πράσινο φως” στο συμβούλιο.

Πρόκεται για το ενιαίο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), στο οποίο για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει χώρο αγροτικής εκμετάλλευσης, να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ή να συνταξιοδοτείται από τον Οργανισμό και η αγροτική του δραστηριότητα να καλύπτει το 30% του ετήσιου χρόνου εργασίας και το 35% του ετήσιου εισοδήματός του. Στο Μητρώο εγγράφονται επίσης οι αλιείς που έχουν επαγγελματική άδεια, αλλά και φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες αλλά καλλιεργούν ή μισθώνουν αγροτεμάχια.

Η εγγραφή στο μητρώο είναι υποχρεωτική, ενώ για την ένταξη σε αυτό οι αγρότες συμπληρώνουν και υποβάλλουν μηχανογραφικό έντυπο αίτησης στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Η εγγραφή του επαγγελματία αγρότη στο ΜΑΑΕ είναι προϋπόθεση για την εγγραφή του στην πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών. Η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων, περιλαμβάνονται στους ορισμούς της αγροτικής εκμετάλλευσης αλλά και της αγροτικής δραστηριότητας.

Όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες που αφορούν στο ΜΑΑΕ θα εκδοθούν μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Παράλληλα το υπουργείο δεν έχει ακόμη “ανοίξει τα χαρτιά του” αναφορικά με το έτερο επίμαχο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, το οποίο φαίνεται ότι πηγαίνει στην καλύτερη περίπτωση για τον Μάιο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση.
avgi.gr