Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Χωρίς τιμή το λάδι στην Τριφυλία

Το ελαιόλαδο που βγαίνει αυτή την περίοδο στην Τριφυλία δεν έχει τιμή.
Αυτό μας επεσήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος και σημείωσε:
«Από Δευτέρα θα έχουμε τιμή. Έχουμε έτοιμο ένα βυτίο για την Ιταλία.
Ο κόσμος έχει μπει και μαζεύει βάτσικες, που είναι ποτιστικές.
Λόγω ζέστης οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου είναι 5 - 6 δέκατα».

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος, ενημερώνοντας για την περιοχή του, παρατήρησε πως «οι βάτσικες είναι χάλια, ψιλές, πολύ σταφιδωμένες.
Γι’ αυτό ο κόσμος περιμένει μήπως και βρέξει, για να πάει να ραβδίσει.
Αν πάνε τώρα, έτσι όπως είναι, θα καταστρέψουν τα δέντρα».
Σημείωσε ότι «το μαυρολίσιο που ήταν λίγο, είναι στα αζήτητα, αλλά και το βάτσικο λίγο είναι.
Απελπιστική η κατάσταση».

Όπως πληροφορηθήκαμε, στην περιοχή της Πύλας οι αποδόσεις είναι πολύ καλές, όμως και εκεί η ζέστη αυξάνει τα δέκατα στο λάδι.
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης μας επεσήμαναν ότι λόγω της ζέστης, υπάρχει κίνδυνος προσβολής από το δάκο, κυρίως στους ελαιώνες όπου η συγκομιδή του καρπού θα γίνει το Δεκέμβριο.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν μπορεί να ματαιωθεί η διοικητική μεταρρύθμιση έστω και αν ανασταλλεί

«Ηδιοικητική μεταρ ρύθμιση δεν μπορεί να ματαιωθεί, έστω και αν ανασταλεί ή ακόμα πάρει ένα χαρακτήρα μεταγενέστερης διαμόρφωσης κι εφαρμογής του πλαισίου».
Αυτό σημείωσε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος με αφορμή το “πάγωμα“ της μεταρρύθμισης, ενημερώνοντας για τις προχθεσινές συζητήσεις στα όργανα της Ενωσης και ενόψει των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ (26 Νοεμβρίου) και της ΕΝΑΕ (11-12 Δεκεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη, όπου το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης θα κυριαρχήσει.
Ο κ. Δράκος υπενθύμισε ότι «είχαμε βάλει και έναν όρο ότι θα αρχίσει από 1/1/2010 να λειτουργεί το σύστημα και ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονταν με το καινούργιο σύστημα μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση».
Παρατήρησε πως όλες οι παρατάξεις της Ενωσης συμφώνησαν «ότι δεν αφιστάμεθα των ήδη ψηφισθέντων στα δύο προηγούμενα Συνέδριά μας της Δράμας και των Αθηνών, και θα ακούσουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης.
Θα καλέσουμε και τους υπευθύνους στο Δ.Σ. και τον υπουργό και θα συνεργαστούμε και με την ΚΕΔΚΕ για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την υπόθεση».

Ο νομάρχης έκανε λόγο για τη μελέτη του ΙΤΑ για τη διοικητική μεταρρύθμιση και για τη μελέτη - πρόταση για τη φορολογική μεταρρύθμιση, και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:
«Εμμένουμε και είμαστε σταθεροί στις προτάσεις μας.
Κατανοούμε ότι δεν μπορεί να γίνει, εφόσον δεν εξασφαλιστούν οι πόροι.
Μπορούμε, όμως, να κλιμακώσουμε και την εφαρμογή και τη χρηματοδοτική υποστήριξη μέσα στο χρόνο.
Υπάρχει περαιτέρω χώρος και χρόνος για τη μεταρρύθμιση.
Δεν πιστεύουμε όλη αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει να πάει χαμένη.
Επιμένουμε σ’ αυτά που έχουμε ψηφίσει. Θα δούμε τις προτάσεις της κυβέρνησης και θασυζητήσουμε».

Ο κ. Δράκος επέμεινε σε κλιμάκωση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης και παρατήρησε πως η επιμονή στο χρόνο έχει θεωρητική αξία.
Για το συνέδριο της ΕΝΑΕ είπε ότι θα υπάρχουν εισηγήσεις για 3 ακόμα θέματα:
α) Για τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα που σχετίζονται με την οδοποιία, με την μεταφορά των μαθητών, τον προγραμματικό αναπτυξιακό ρόλο των Ν.Α. και με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.
β) Τα μεγάλα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως αυτό του Κώδικα των Ν.Α. που δεν πέρασε ακόμη, τα προβλήματα με τις καταβολές από ετεροχρονισμένους ελέγχους στις Ν.Α. Και
γ) το ρόλο της αυτοδιοίκησης μέσα από τη γενικότερη οικονομική, χρηματοπιστωτική, αναπτυξιακή κρίση η οποία διαμορφώνεται και που αναπόφευκτα πλήττει και τις ελληνικές περιφέρειες.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Κε Δράκο ψηφιστήκατε απο τον Μεσσήνιο πολίτη για να κάνετε την δουλειά σας και όχι να μας πουλάτε φούμαρα για το Διοικητικό έκτρωμα του Καποδίστριας 2.
Στο κάτω κάτω ΕΣΕΙΣ έχετε κανένα συμφέρον για να θέλετε να εφαρμοστεί???
και ποιο συμφέρον???
Πάντος ΟΧΙ της Μεσσηνίας. ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Στις Ελληνικές καλλένδες τα υποκαταστήματα του ΟΤΕ

Μια αναμφισβήτητα ευχάριστη είδηση διαβάσαμε πριν 2 λεπτά στο blog του φίλου μας Κοπανάκι News. Ευχόμαστε να βγει πραγματική.

Από πληροφορίες έγκυρες, αλλά μη επιβεβαιωμένες, αναβάλετε επ’ αόριστον το κλείσιμο των καταστημάτων του ΟΤΕ.
Πιθανόν να έγινε μια δεύτερη σκέψη, μετά από τις οργανωμένες διαμαρτυρίες αρκετών ΟΤΑ και με βαρύ το κλίμα για την Κυβέρνηση από τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί (Τατούλης, Βατοπέδιο, Αθανασόπουλος κλπ.).

Σε πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές, το κλείσιμο των καταστημάτων του ΟΤΕ, θα επιβάρυνε την εικόνα της ακόμα περισσότερο.
Το βέβαιο πάντως είναι, ότι πολλοί υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα, σε καταστήματα που είχε ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν, δεν έχουν ενημερωθεί, για τις νέες τους θέσεις.

Διαβάστε περισσότερα στo blog του φίλου μας Κοπανάκι News

QUIZ

Με ποιόν τρόπο άραγε κάποιος προσπαθεί να κρατηθεί στην πρώτη θέση?????

Μιλάμε για ένα μετρίως γνωστό blog που πουλάει ιδέα και καλά και χρησιμοποιεί πονηριές για να φαίνεται - χωρίς να είναι στην ουσία- το μεγαλύτερο.

Τον μάγκα τον τσακώσαμε ΣΗΜΕΡΑ το πρωί.

Ξενυχτήσαμε βέβαια αλλά τον κάναμε τσακωτό.

Του στείλαμε και e-mail και του είπαμε ότι τον κάναμε τσακωτό.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ...........????????

Και φυσικά θα ενημερωθούν και άλλοι φίλοι blogers.
Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία. Και την ώρα που τον τσακώσαμε.


Λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση.


Προκαταβολή 1,70 euro το κιλό το λάδι από την ΕΑΣ Μεσσηνίας

Εντύπωση προκάλεσε η γνωστοποίηση από τον πρόεδρο της Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Μεσσηνίας κ. Βασίλη Κοζομπόλη ότι, η ΕΑΣ προτίθεται να ξεκινήσει τη συγκέντρωση της φετινής σοδειάς ελαιολάδου δίνοντας στους ελαιοκαλλιεργητές προκαταβολή 1,70 ευρώ το κιλό, ανεξαρτήτου ποιότητας και οξύτητας και η εκκαθάριση θα γίνει τουλάχιστον μετά την παρέλευση εξαμήνου (Μάιος 2009).

Πέρυσι η ΕΑΣ Μεσσηνίας είχε δώσει προκαταβολή στους ελαιοκαλλιεργητές μέλη της 2,50 ευρώ το κιλό και η μέση τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 2,77 ευρώ το κιλό.

Η γνωστοποίηση της προτεινόμενης φετινής εμπορικής πολιτικής της ΕΑΣ Μεσσηνίας, την οποία ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών ελαιοκομικών περιοχών, συνέπεσε με τη νέα κάμψη τιμών, που σημειώνεται τόσο στη χώρα μας, όσο και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τα πρώιμα ελαιόλαδα, που πάντα έχουν υψηλότερη τιμή από τα λάδια των άλλων ποιοτήτων, στη Μεσσηνία (ποικιλία κορωνέικη) οι τιμές υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες κατά 20 λεπτά το κιλό, φθάνοντας στα 2,50 ευρώ, ενώ στην ποικιλία μαυρολήσιο δεν υπάρχει ζήτηση.
Στη Λακωνία (ποικιλία αθηνοελιά) ασκούνται πιέσεις για 2,60 ευρώ το κιλό, από 2,86 που ήταν στις προηγούμενες δημοπρασίες.


Το ιδιωτικό εμπόριο στην Κρήτη εκτιμά ότι η τιμή παραγωγού για το λάδι της φετινής χρονιάς (εξαιρετικά παρθένο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές) θα διαμορφωθεί γύρω στα 2,20 ευρώ το κιλό.
Για το λίγο φρέσκο ισπανικό ελαιόλαδο που βγήκε στην αγορά, η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 2,30 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ιταλία το πρώιμο ελαιόλαδο δεν υπερβαίνει τα 2,60 ευρώ το κιλ.

Πηγή: Πύργος Τριφυλίας

Μας κλέβουν από παντού...

(Κλίκ στην εικόνα για μεγάλο μέγεθος)



Μας κλέβουν από παντού... ή βρέθηκε ο τρόπος ώστε να καλύπτονται τα bonus του Αθανασόπουλου.

Προσέξτε δύο νούμερα, το ποσό πληρωμής για την ΔΕΗ και το ποσό χρέωσης του ΦΠΑ. Ενώ ο λογαριασμός είναι 117,47 Ευρώ ο καταναλωτής πληρώνει ΦΠΑ για 118,39 Ευρώ!!!
Όσο και αν το ψάξει κανείς δεν προκύπτει από πουθενά ο λόγος αυτής της διαφοράς...

Δεν έχει σημασία αν μας κλέβουν συνειδητά ή από λάθος του συστήματος (τέτοια λάθη δεν επιτρέπονται σε καμία περίπτωση) αλλά ότι μας κλέβουν.
Και ας σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για εκατομμύρια λογαριασμούς κάθε χρόνο!

Πηγή: Press-gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι των Φιλιατρών.

Eίκοσι τρεις εκπαιδευτικοί της πόλης μας, έχοντας πάντα κατά νου τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, πήραμε την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ στα Φιλιατρά.

Σ΄ αυτό το μουσείο φιλοδοξούμε να στεγάσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τη σχολική ζωή του παρελθόντος, όπως έντυπα, διάφορα αντικείμενα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας κ.λ.π.

Έχουμε συγκεντρώσει ήδη αρκετό υλικό, και ζητάμε τη βοήθειά σας για να συγκεντρώσουμε κι άλλο, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσουμε ό,τι έχει απομείνει από τη σχολική ζωή και την εκπαιδευτική διαδικασία των παλαιότερων γενεών.
Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, οτιδήποτε σχετικό έχετε και μπορείτε να μας προσφέρετε, από το πιο μεγάλο μέχρι το πιο μικρό, όπως θρανία, σχολικές τσάντες, ποδιές, μαθητικά πηλίκια, βιβλία σχολικά, τετράδια, ξύστρες, γόμες, σχολικές φωτογραφίες, πλάκες και κοντύλια κ.λ.π.
Μας ενδιαφέρουν επίσης παρά πολύ οι αναμνήσεις σας, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία σχετική έχετε.
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο να καταγραφούν αυτές οι πληροφορίες σε ένα μαγνητόφωνο.
Οτιδήποτε μας δώσετε θέλουμε να είστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπιστεί ως ένα κομμάτι ενός πολύτιμου θησαυρού.

Αγαπητοί φίλοι, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ταχύτητα ισοπεδωτική, βοηθήστε μας να φτιάξουμε ένα σπουδαίο χώρο έλξης για τα Φιλιατρά που θα τον επισκέπτονται σχολεία, και όχι μόνο βέβαια, απ΄ όλη την Πελοπόννησο και ευρύτερα.
Σας πληροφορούμε δε, ότι τέτοιο μουσείο υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα μόνο ένα στην Ελλάδα, αυτό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, λίγο έξω απ΄ τα Χανιά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη σπουδαιότητα ίδρυσης ενός δεύτερου στα Φιλιατρά!

Για το σκοπό αυτό ιδρύσαμε ένα σύλλογο που αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει αυτό το φιλόδοξο στόχο.
Ο σύλλογος αυτός ονομάζεται Σύλλογος Διαφύλαξης Σχολικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ¨Ο Μαυροπίνακας¨.

Ο Δήμος Φιλιατρών μας έχει παραχωρήσει έναν προσωρινό χώρο αποθήκευσης στο παλιό 4ο Σχολείο.

Καλούμε όσους ενδιαφέρονται, φυσικά αδιακρίτως επαγγέλματος, να γίνουν μέλη του και να συμμετάσχουν στις πρώτες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου που θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο.
Σημειώνουμε ότι στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου συμμετέχει τιμητικά και ο Δήμαρχος, ο οποίος αγκάλιασε την πρωτοβουλία.

Ευχαριστούμε
Η Προσωρινή Επιτροπή

Αθανασοπούλου Στέλλα
Αλεξανδρόπουλος Γιάννης
Κούρδογλου Νίκος
Μιχαλακόπουλος Τάκης
Ρούσσης Γιάννης