Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Παναγιώτης Αλευράς ο Νέος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.

Παμψηφή εξελέξη νέος αντινομάρχης της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας ο Παναγιώτης Αλευράς.
Η ψηφοφορία έγινε σήμερα το μεσημέρι από τους 7 περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας στην Μεσσηνία.

Εμείς του ευχόμαστε να συνεχίσει ότι άφησε στην μέση ο Μαλαπάνης και να πετύχει στα καθήκοντα του.



Σκανδαλίδης σε Νάντια για αποζημίωση από παγετό Φεβρουαρίου ’08: «Ο ΕΛ.Γ.Α. λαμβάνει αποφάσεις, βασιζόμενος στα στοιχεία των τοπικών φορέων»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης, σε απάντησή του σε αναφορά που είχε καταθέσει στις 24/06/11 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη ζημιών Π.Σ.Ε.Α. από παγετό του Φεβρουαρίου 2008 σε ελαιοπαραγωγούς του πρώην Δήμου Νέστορος που δεν αποζημιώθηκαν, δήλωσε ότι «Ο ΕΛ.Γ.Α. δεσμεύεται από τα στοιχεία που εισηγούνται οι τοπικοί φορείς και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα εφαρμόζει, μη δικαιούμενος να λάβει αποφάσεις μη σύμφωνες με αυτά».

Συγκεκριμένα, από όσα προκύπτουν από την ..........

απάντηση του Υπουργού, κατά την υλοποίηση των αποφάσεων του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων προέκυψε το παρακάτω ζήτημα:

Ενώ στα παλαιότερα προγράμματα χρησιμοποιούνταν ως μέτρο σύγκρισης για τη διαπιστωθείσα απώλεια παραγωγής η ελαιοκομική ζώνη, για το σχετικό πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε ο Νομός, καθώς είναι γνωστό ότι από την ελαιοκομική περίοδο 2005/06 ισχύει το νέο καθεστώς ενίσχυσης ελαιόλαδου και δεν απαιτείται πλέον η οριοθέτηση των ελαιοκομικών ζωνών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από το 2006 και μετά να μην δημοσιοποιούνται από το ΥΠΑΑΤ, στοιχεία αποδόσεων ελαιόλαδου ανά ελαιοκομική ζώνη. Για το λόγο αυτό, στα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, ως επίσημα στοιχεία για τη μείωση των αποδόσεων ελαιόλαδου χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, σε επίπεδο Νομού.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει ο κ. Σκανδαλίδης, «υπάρχουν ορισμένες περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να εκδίδουν στοιχεία ανά ελαιοκομική ζώνη, τα οποία κατέθεσαν επίσημα στο ΥΠΑΑΤ και ζητούσαν με τα στοιχεία αυτά να ενισχυθούν».

Έτσι, στο σχετικό πρόγραμμα αποζημιώσεων, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ελαιόλαδου σε επίπεδο Νομού, ο Νομός Μεσσηνίας παρουσίαζε μείωση παραγωγής σε ποσοστό 28% και δεν κρινόταν επιλέξιμος ένταξης στο πρόγραμμα αποζημιώσεων, το οποίο θέτει ως κατώτατο όριο μείωσης παραγωγής για ένταξη στο πρόγραμμα ενισχύσεων το 30%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κριτήρια των ελαιοκομικών ζωνών, με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, κάποιες ελαιοκομικές ζώνες της περιοχής παρουσίαζαν μείωση παραγωγής μεγαλύτερη του 30% και μπορούσαν να ενισχυθούν.

Έτσι, το ΥΠΑΑΤ προέβη σε ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης στοιχείων σε επίπεδο Νομού για τις αποζημιώσεις σε όλη την επικράτεια και χρήσης στοιχείων σε επίπεδο ελαιοκομικής ζώνης για το Νομό Μεσσηνίας, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας. Η Επιτροπή δέχτηκε τη χρήση των ελαιοκομικών ζωνών και το ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ανάρτηση των σχετικών πινάκων ζημιάς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ωστόσο, για τους ζημιωθέντες ελαιοπαραγωγούς των τοπικών κοινοτήτων Ρωμανού – Κορυφασίου και Μυρσινοχωρίου που εντάσσονται στην ελαιοκομική ζώνη της Πυλίας, η απάντηση είναι διαφορετική και αρνητική για τον παρακάτω λόγο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο καθορισμός των Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών, καθώς και ο αντίστοιχος συντελεστής απόδοσής τους, πραγματοποιήθηκε από τις Ειδικές Νομαρχιακές Επιτροπές, που συγκροτούν με απόφασή τους οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων. Στις εν λόγω Επιτροπές δεν μετέχει ο ΕΛ.Γ.Α. Συνεπώς, όλα τα στοιχεία που αφορούν το ελαιόλαδο και ειδικότερα ο καθορισμός των ζωνών, καθώς και ο αντίστοιχος καθορισμός αποδόσεων σε ελιές και ελαιόλαδο, ανά ζώνη, δεν είναι στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α., αλλά στοιχεία που εισηγούνται τοπικοί φορείς και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός διευκρινίζει ότι «ο ΕΛ.Γ.Α. δεσμεύεται από τα στοιχεία αυτά και τα εφαρμόζει, μη δικαιούμενος να λάβει αποφάσεις μη σύμφωνες με αυτά».

«Σχετικά με τις Συγχωνεύσεις & το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας»

Το χορό των μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν το ¨Μνημόνιο¨ και το ¨Μεσοπρόθεσμο¨ στη χώρα μας σέρνει το Υπουργείο Υγείας, καθώς ο Α. Λοβέρδος παρουσιάζεται ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής τους στη λογική της οριζόντιας περιστολής των δαπανών του ΥΥΚΑ αδιακρίτως, είτε πρόκειται για μισθούς, υπερωρίες, εφημερίες και λοιπές αμοιβές του προσωπικού, είτε για κονδύλια που προορίζονται για υλικά και φαρμακευτικά σκευάσματα.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υλοποιείται ένα............

αμφιλεγόμενο πρόγραμμα συγχωνεύσεων στα Δημόσια νοσοκομεία που φιλοδοξεί να περιορίσει τις δαπάνες του ΕΣΥ, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να καταφέρει να πείσει τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την επαρκή αιτιολόγηση της εφαρμογής του.
Το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει από το μακροσκελή κατάλογο των ¨υπό αναδιάταξη¨ νοσοκομείων. Η εξέλιξη αυτή ήταν – θεωρώ - απόλυτα αναμενόμενη για τους γνωρίζοντες, αν αναλογιστεί κανείς ψύχραιμα και χωρίς συναισθηματισμούς τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Και εξηγούμαι: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το νοσοκομείο Κυπαρισσίας στηρίχθηκε οικονομικά ως επί το πλείστον στις δωρεές των ευεργετών του ( Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Νέα Πτέρυγα Παθολογικής Κλινικής κτλ) χωρίς να διεκδικήσει αποτελεσματικά από την Πολιτεία την περεταίρω ανάπτυξή του, ή έστω την επαρκή στελέχωση. Ταυτόχρονα, προσωπικές έριδες προτάχθηκαν του κοινού συμφέροντος, και αντιδικίες οδήγησαν στη σταδιακή αποδυνάμωση του στελεχιακού του δυναμικού,
Σήμερα, λειτουργώντας επί δεκαετίες με έναν απαρχαιωμένο Οργανισμό, παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Παρουσιάζει ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ενώ κάποιες άλλες υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αναπτύξει όλο το εύρος των δυνατοτήτων του. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να καταγράφει χαμηλή πληρότητα και να αποτελέσει εύκολο στόχο για τους τεχνοκράτες ¨συγχωνευτές¨ του Υπουργείου Υγείας.
Χαρακτηριστικό της ολιγωρίας που επέδειξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διαθέτει πιστοποίηση ISO για τον τρόπο λειτουργίας της και τις υπηρεσίες που παρέχει, ωστόσο δεν περιγράφεται καν στο Οργανόγραμμα του νοσοκομείου ως Οργανική Μονάδα!
Η εικόνα που δίδεται είναι ότι όλοι οι ¨υπεύθυνοι¨ συμβιβάστηκαν με την υφιστάμενη κατάσταση, την οποία θεωρούσαν λίγο – πολύ φυσιολογική καθώς έτσι τους βόλευε, και ενώ ταυτόχρονα αναγνώριζαν τον κίνδυνο της υποβάθμισης, δεν έπραξαν τίποτα για να τον αποτρέψουν!
Ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμα και τη στιγμή που με προσωπική εμπλοκή και κόστος διεκδίκησα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Χειρουργείου - στο οποίο μέχρι πρότινος ως γνωστόν επικρατούσαν τριτοκοσμικές συνθήκες - υπήρξαν αντιδράσεις τοπικών ¨παραγόντων¨ και ¨ιθυνόντων υπευθύνων¨, που έφτασαν στο σημείο να εκτοξεύουν τόνους λάσπης στο πρόσωπό μου, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν εγώ ήμουν εκείνος που με τις ενέργειές μου επεδίωκα το κλείσιμο του νοσοκομείου!!!
Όλα αυτά, αποτελούν σαφείς ενδείξεις για το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα απ’ όσους κατά καιρούς διαχειρίστηκαν την τύχη του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, με αποτέλεσμα την –κατά την άποψή μου, φυσιολογική - σημερινή εξέλιξη.
Σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, οφείλουμε όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία, να δώσουμε μάχη με το χρόνο και να εργαστούμε ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αρνητική έκβαση που θα οδηγούσε σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες του Δήμου Τριφυλίας αλλά και σε όσους επισκέπτονται καθημερινά το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.
Ο τρόπος για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός είναι μόνο η ανάπτυξη, που θα προκύψει μέσα από την αλλαγή του Οργανογράμματος και την διεκδίκηση επαρκούς στελέχωσης στις ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες ιατρικές ειδικότητες. Οτιδήποτε άλλο, θα είναι υποβάθμιση. Το μόνο βέβαιο, ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιο.

Ιωάννης Γ. Καναβός
Αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

25 και 26 Ιουλίου πανηγύρι στο Εξοχικό

Κλίκ στην αφίσα γα λεπτομέρειες.



-

Γιώργος Γιασεμής - Για σένα να πεθάνω



Οι στίχοι


Δε μ' αρέσουν τα στημένα
ούτε θέλω τη χλιδή
πράγματα ακριβά δεν έχω
είμαι ένα απλό παιδί
Ρούχα Armani ή Versace
ν' αγοράσω δεν μπορώ
ούτε ακριβό αμάξι
δε γουστάρω να έχω εγώ

Μα έλα που έχω μια καρδιά που σ' αγαπάει
και στο κορίτσι της χατίρι δε χαλάει
Πες μου τι θέλεις και αμέσως θα το κάνω
εγώ μωρό μου, για σένα να πεθάνω

Γιατί έλα που έχω μια καρδιά που σ' αγαπάει
και στο κορίτσι της χατίρι δε χαλάει
Πες μου τι θέλεις και αμέσως θα το κάνω
εγώ μωρό μου, για σένα να πεθάνω

Δε μ' ανοίγουνε την πόρτα
ούτε μπαίνω στα prive
χρήμα που φυσάει δεν έχω
και δεν είμαι κυριλέ
κοτεράκια, αεροπλάνα
ν' αγοράσω δεν μπορώ
τα χρυσάφια όλου του κόσμου
δε με νοιάζει να έχω εγώ

Μα έλα που έχω μια καρδιά που σ' αγαπάει
και στο κορίτσι της χατίρι δε χαλάει
Πες μου τι θέλεις και αμέσως θα το κάνω
εγώ μωρό μου, για σένα να πεθάνω

Γιατί έλα που έχω μια καρδιά που σ' αγαπάει
και στο κορίτσι της χατίρι δε χαλάει
Πες μου τι θέλεις και αμέσως θα το κάνω
εγώ μωρό μου, για σένα να πεθάνω

Έλα πάμε
μωρό μου

Δε γουστάρω όλα αυτά για τα ρούχα τ' ακριβά
Δε μ' αρέσουνε οι σχέσεις και οι δήθεν υποσχέσεις

Γιατί έλα που έχω μια καρδιά που σ' αγαπάει
και στο κορίτσι της χατίρι δε χαλάει
Πες μου τι θέλεις και αμέσως θα το κάνω
εγώ μωρό μου, για σένα να πεθάνω

Γιατί έλα που έχω μια καρδιά που σ' αγαπάει
και στο κορίτσι της χατίρι δε χαλάει
Πες μου τι θέλεις και αμέσως θα το κάνω
εγώ μωρό μου, για σένα να πεθάνω

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 25 έως 31 Ιουλίου 2011 εφημερεύει το φαρμακείο:

Χριστόφορος Ψιλόπουλος

Tηλ: 2761 0 32 940
Κιν. 694 - 57 92 394


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν ξημερώματα της άλλης Δευτέρας στις 07:59 το πρωί.