Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κουρεύουν τον δρόμο Πύργος – Τσακώνα;

Ο Πετράκος θέτει το θέμα για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο

Το «κούρεμα» του έργου που αφορά το τμήμα του δρόμου Πύργος – Τσακώνα, που αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου, ζητά να απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος.
Ο κος Πετράκος τονίζει σε δήλωσή του:

Στην «Καθημερινή» της 25ης Οκτωβρίου, σε αναλυτικό .........

ρεπορτάζ με τίτλο «Εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για τα μεγάλα έργα», αναφέρεται ότι: «Σανίδα σωτηρίας για τα μεγάλα έργα αποτελεί η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει την αποδέσμευση χρημάτων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία προκειμένου να δοθούν ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων μεγάλων έργων που έχουν βαλτώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των πόρων που αναμένεται να αποδεσμευθεί για εγγυήσεις θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος των χρημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στη χώρα μας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα».
Όμως τονίζεται ότι: «Το πιθανότερο είναι να υπάρξει «κούρεμα» στο τεχνικό αντικείμενο (λ.χ. να μην κατασκευαστεί το κομμάτι Πύργου- Τσακώνας), άρα και στις ανάγκες χρηματοδότησης του έργου».

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν τα όσα είχαμε πει ότι και η Ελληνική κυβέρνηση το κομμάτι Πύργο – Τσακώνα το έχει πετάξει στον κάλαθο.
Δυστυχώς ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης μέχρι αυτή τη στιγμή παρά τις προτάσεις της παράταξης μας αλλά και όλης της αντιπολίτευσης αρνήθηκε και το συντονισμό με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και το να προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες πίεσης στην κυβέρνηση.
Η αρνητική εξέλιξη που αναφέρει η «Καθημερινή» επιβάλλει να υπάρξει άμεσα παρέμβαση και ουσιαστική πίεση από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συντονισμό με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Εμείς θα θέσουμε το θέμα αυτό στο προσεχές Π.Σ. και είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων να τοποθετηθούν.

Morias Now

Το Video που πρέπει να δεί ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ





Παράταση για δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1216 που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών παρατείνεται έως και τις 15-11-2011 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες, τα οποία αφορούν τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2010.

Το πλήρες κείμενο της ΠΟΛ.1216/21-10-2011 αναφέρει: .........


Αθήνα, 21/10/2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Β' «Παροχή Υπηρεσιών και Ειδικά Καθεστώτα»

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Τ. Σφελινιώτη
Τηλέφωνο : 210- 3647202-5
Fax: 210-3645413
e-mail: dfpa.b1@1992.syzefxis.gov.gr

ΠΟΛ 1216

Θέμα: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για την επιστροφή Φ.Π.Α. έτους 2010 στους αγρότες

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 41, 42 και της παραγράφου 3 του άρθρου 64 αυτού.

2. Την απόφαση Π.953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988 (ΦΕΚ 107/Β/25.02.88).

3. Την απόφαση ΠΟΛ.1051/18.3.2011 (ΦΕΚ 466/Β/23.03.2011).

4. Την απόφαση ΠΟΛ.1175/17.8.2011 (ΦΕΚ 2066/Β/16.09.2011).

5. Τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι επιστροφής Φ.Π.Α. αγρότες για την συγκέντρωση και υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι 31.07.2011 και 26.09.2011, κατά παράταση.

6. Την αριθ. Υ.350/08.07.2011 (ΦΕΚ 1603/Β/11.7.2011) απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου». 

7. Ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Παρατείνουμε περαιτέρω, μέχρι 15 Νοεμβρίου 2011, την προβλεπόμενη από την παράγραφο 4 της απόφασης Π.953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988 προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες, τα οποία αφορούν τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2010.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Παντελής Οικονόμου

Ακριβές αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Σοκ δια χειρός Μέρκελ : Η Ελλάδα δεν σώζεται ούτε με κούρεμα 50% και 60%!

- ''Οι Έλληνες χρειάζονται κούρεμα ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ''
- Ξαφνικά η Καγκελαρία μοίρασε στους γερμανούς βουλευτές έκθεση για την Ελλάδα με την ένδειξη ''ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ'' – Διαβάστε τι έχει ως τώρα διαρρεύσει
- Στην απόρρητη έκθεση γράφουν ξεκάθαρα : Απαιτείται και κούρεμα εως 60% και νέα ''γενναιόδωρη'' βοήθεια για να μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετεί τα χρέη της
- Σε λίγες ώρες θα φανεί η βασιμότητα της έκθεσης ή εαν η Μέρκελ επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να προκαταλάβει την αυριανή ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή

Λίγες ώρες πριν τη κρισιμότερη στην ιστορία Σύνοδο ..........

Κορυφής και την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, που θα επιτρέψει ή θα μπλοκάρει τη Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις, οι γερμανοί βουλευτές αιφνιδιάστηκαν.

Γιατί πήρν στα χέρια τους μία έκθεση της Καγκελαρίας τους με την ένδειξη ''ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ''.
Στην έκθεση αυτή, που τμήματα της δημοσιεύει το Βήμα, διαβάζουμε ολοκάθαρα πως μονάχα ένα κούρεμα, στο 60% μάλιστα του χρέους, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ.

Στην έκθεση της Καγκελαρίας, που βασίζεται αλλά ξεπερνάει την έκθεση της Τρόικας, διαπιστώνεται πως η ελληνική οικονομία επιδεινώνεται συνεχώς και πως είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς από την Ελλάδα να τα καταφέρει ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα, δηλαδή να επιτύχει εσωτερική υποτίμηση, να εξυγιάνει τον προυπολογισμό της και να μπουν στο ταμείο της χρήματα από ευρείες κρατικοποιήσεις.

Κάτω από την εκτίμηση '' Η ανάκαμψη θα αργήσει για πολύ'' παραθέτονται ένα σωρό αριθμοί που οδηγούν την Καγκελαρία στα εξής συμπεράσματα :

- Η ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2013 και μετά θα είναι πολύ μικρότερη από τις ανάγκες της χώρας
- Το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 2030 στο 130% του ΑΕΠ, και συνεπώς θα είναι πάλι ρεκόρ ευρωζώνης
- Στην καλύτερη των περιπτώσεων η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2027

Άρα για να πάμε στο δια ταύτα του εγγράφου :''Για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι αναγκαία μια νέα, υπό γενναιόδωρους όρους χορηγημένη δημόσια υποστήριξη σε συνδυασμό με την πρόσθετη άφεση χρεών εκ μέρους των ιδιωτών δανειστών''.

Συνεπώς, με βάση το απόρρητο έγγραφο, όλα δείχνουν πως η γερμανική πλευρά θα ''οχυρωθεί'' αύριο πίσω από 2 απαιτήσεις :
Πρώτον να συμφωνήσουν, θέλοντας και μη, οι τράπεζες σε κούρεμα 60%
Χορήγηση νέου διακρατικού δανείου-μαμούθ στην Ελλάδα

Ας έχουμε όμως και μία άλλη ερμηνεία κατά νου.
Η Μέρκελ είναι πολιτικός και μάλιστα επιτυχημένη αφού κατέκτησε το ανώτατο αξίωμα της χώρας της ορμώμενη από χαμηλά, από την ταπεινή πρώην Ανατολική Γερμανία όπου κατάγεται.

Άρα, όσο και αν η "κορμοστασιά" της δεν το μαρτυράει, ξέρει πολύ καλά να ελίσσεται.
Δεν αποκλείεται με αυτήν την έκθεση να επιχειρεί να "τυλίξει" τους Γερμανούς βουλευτές πριν την αυριανή ψηφοφορία για να μπορεί να διαπραγματευτεί με την άνεση της μετά στις Βρυξέλλες.

Newsit

Πρόστιμο σε εργοδότη γιατί απέλυσε την έγκυο υπάλληλό του

Η εργαζόμενη, η οποία πίστευε ότι εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη.

Πρόστιμο 6.000 ευρώ επιβλήθηκε, από την Επιθεώρηση Εργασίας, σε βάρος εργοδότη, μετά από εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς ο εργοδότης απέλυσε έγκυο υπάλληλό του, με πρόφαση ότι η σύμβασή της ήταν ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη .........

αρχή, εργαζόμενη επί τέσσερα χρόνια ως πωλήτρια, ζήτησε αναρρωτική άδεια, εξ αιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην εγκυμοσύνη της και ο εργοδότης, ισχυριζόμενος ότι η σύμβαση εργασίας της ήταν ορισμένου χρόνου και πως είχε λήξει, την απέλυσε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις του προς τον εργοδότη, έλαβε αντίγραφο της σύμβασης εργασίας, από την οποία φαινόταν να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μερών σύμβαση τετραετούς διάρκειας. Από πουθενά, όμως, δεν προέκυπτε ότι η φύση της σχέσης εργασίας ή το αντικείμενό της δικαιολογούσε το ορισμένον του χρόνου της συμβάσεως και μάλιστα για το συγκεκριμένο διάστημα των τεσσάρων ετών.

Ο Συνήγορος υποστήριξε ότι δεν δικαιολογείται ο περιορισμός της διάρκειας της σύμβασης της εργαζομένης σε τέσσερα έτη. Επομένως, καταχρηστικά η σύμβαση αυτή χαρακτηρίστηκε ως τετραετούς διάρκειας, η οποία δήθεν έληξε, αφού στην πραγματικότητα έπρεπε να θεωρηθεί ως αορίστου χρόνου, οπότε η λύση της από τον εργοδότη ισοδυναμούσε με καταγγελία αυτής. Κατά συνέπεια, δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις για τη λύση της σχέσης εργασίας εγκύου εργαζόμενης, γεγονός που καθιστά την απόλυση άκυρη.

Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει ότι στις συμβάσεις εργασίας με ορισμένη χρονική διάρκεια, εάν ο καθορισμός της διαρκείας αυτής δεν δικαιολογείται από τη φύση της σύμβασης, αλλά τέθηκε σκοπίμως για την καταστρατήγηση των διατάξεων περί καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου που εφαρμόζονται υποχρεωτικά, τότε θεωρείται ότι ο καθορισμός της διάρκειας τέθηκε καταχρηστικά και η σύμβαση αντιμετωπίζεται ως σύμβαση αορίστου χρόνου. Κατά συνέπεια, προσθέτει η αρχή, οι εργαζόμενοι έχουν στην περίπτωση αυτή όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Τέλος, ο Συνήγορος επισημαίνει ότι απαγορεύεται η καταγγελία ή η με οποιονδήποτε τρόπο λύση της σχέσεως εργασίας, καθώς και κάθε άλλη δυσμενής μεταχείριση για λόγους φύλου ή οικογενειακής κατάστασης και τονίζει ότι η διάκριση λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας εξομοιώνεται με διάκριση λόγω φύλου.

Newsit

ΣΧΟΛΙΟ
Μόνο 6.000 ευρώ το πρόστιμο; Πολυ λίγα... Με αυτό που έκανε καμια 50αριά χιλιάδες έπρεπε να φάει για να βάλει μυαλό.

To «απαγορευμένο» spot της Μπιενάλε της Αθήνας [ VIDEO ]

Αυτό το διαφημιστικό σποτ σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Ζώη για τη φετινή Μπιενάλε της Αθήνας που φέρει τον τίτλο «Μονόδρομος» και διερευνά τα αδιέξοδα της σύγχρονης Αθήνας.

Η ΕΡΤ όμως που είναι και επίσημη χορηγός της Μπιενάλε, αρνήθηκε να το προβάλει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το spot του Γιώργου Ζώη ...........

παραβιάζει το νόμο 1730 / 1987 καθώς και το ΠΔ 109 / 2010 (περί οπτικοακουστικών υπηρεσιών και της τηλεοπτικής διαφήμισης).

Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Ζώης είναι ο δημιουργός του πολυβραβευμένου Casus Belli.

Δείτε το Spot



i efhmerida

Μυρίζει η αναπνοή σου; Καταπολέμησε το!

Η κακή αναπνοή δημιουργεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις! Ποιές είναι οι αιτίες της; Δεκατρείς τρόποι για να τη διώξουμε μια για πάντα!

Η κακή αναπνοή, η δύσοσμη αναπνοή ή η δυσοσμία του στόματος είναι όλοι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια σαφώς δυσάρεστη οσμή της αναπνοής . Η στοματική δυσοσμία δεν είναι πρόβλημα από μόνη της, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις μας.

Είναι σε όλους μας γνωστό πώς η κατανάλωση ..........

ορισμένων τροφών, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τροφές απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματός μας, μεταφέρονται στους πνεύμονες και εκπνέονται με την αναπνοή. Ευτυχώς, η κακή αναπνοή που προκαλείται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι μόνο προσωρινή.

Συχνές αιτίες της κακής αναπνοής

Η αλήθεια είναι, ότι η δύσοσμη αναπνοή προέρχεται από τα σωματίδια τροφής που έχουν παγιδευτεί στο στόμα μας. Όταν η τροφή παραμένει στο στόμα, γίνεται ένα γόνιμο έδαφος για τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν κακή στοματική υγεία, ανεπαρκή καθαρισμό των οδοντοστοιχιών και περιοδοντική νόσο. Ισχυρός σύμμαχος των παραπάνω είναι το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού.

Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης του στομάχου, των πνευμόνων ή της κυκλοφορίας του αίματος.

Μια άλλη ελάχιστα γνωστή κατάσταση που μπορεί να συμβάλει στη δυσοσμία του στόματος είναι η ξηροστομία (ξηρό στόμα). Όταν το στόμα μας είναι ξηρό, η παραγωγή σάλιου μειώνεται, διαταράσσοντας τη φυσική λειτουργία του καθαρισμού του στόματος. Το σάλιο είναι φυσικό στοματικό διάλυμα το οποίο περιέχει τις ιδιότητες που μειώνουν τα βακτήρια στο στόμα. Η κατανάλωση αλκοόλ, ορισμένων φαρμάκων, η αναπνοή από το στόμα αντί της μύτης και η διαταραχή των σιελογόνων αδένων, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη στοματική κακοσμία.

13 τρόποι για την καταπολέμηση της κακής αναπνοής

* Βουρτσίστε τα δόντια σας και ξεπλύνετε το στόμα σας καλά μετά από κάθε γεύμα για να αφαιρέσετε τα σωματίδια της τροφής.

* Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, βουρτσίστε και τη γλώσσα σας. Η γλώσσα καλύπτεται από χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες που μπορούν να παγιδεύσουν τα βακτηρίδια.

* Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να αποκλείσετε την ασθένεια των ούλων και να διορθώσετε τα σφραγίσματα, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν την τροφή.

* Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή πιπιλίστε καραμέλα χωρίς ζάχαρη για να αυξηθεί η ροή του σάλιου.

* Εάν το στόμα σας είναι ξηρό, πιείτε άφθονο νερό.

* Αποφύγετε τσίχλες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ. Αντί να βοηθήσουν, μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Καλύπτουν προσωρινά τη μυρωδιά και έχουν την τάση να στεγνώνουν το στόμα δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτηρίδια.

* Καταναλώστε λαχανικά όπως τα ωμά καρότα ή σέλινο.

* Αποφύγετε τροφές όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, που μπορεί να προκαλέσουν την κακή αναπνοή.

* Αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνεύματος και καφεΐνης, η οποία μπορεί να στεγνώσει το στόμα.

* Διακόψτε το κάπνισμα. Η πίσσα και η νικοτίνη που συγκεντρώνεται επάνω στην επιφάνεια των δοντιών, της γλώσσας και των μάγουλων , στεγνώνει το στόμα και εμποδίζει τη ροή του σάλιου.

* Η χλωροφύλλη είναι ένα φυσικό ‘αποσμητικό’ για την ανάσα και βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως ο μαϊντανός.

* Ρίξτε λίγες σταγόνες μέντας στη γλώσσα ή την οδοντόβουρτσα σας για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Εκτός από τη δροσιστική φύση της μέντας, η αντιβακτηριακή ιδιότητα της θα σκοτώσει τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο στόμα.

* Η σόδα ψησίματος έχει μια μακρά ιστορία στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και την καταπολέμηση της κακής αναπνοής.

iatropedia

Έλληνες φοιτητές αποδοκίμασαν τον Τρισέ [ VIDEO ]

Μπορεί η θητεία του να φτάνει στο τέλος αλλά, ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ… πρόλαβε να «τα ακούσει» από Έλληνες φοιτητές.

Ο Τρισέ έδινε την τελευταία του ομιλία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο Πανεπιστήμιο Χάμπολτ στο Βερολίνο όταν ξαφνικά, μια ομάδα Ελλήνων φοιτητών εισέβαλαν στην αίθουσα και με πανό στα χεριά, άρχισαν να αποδοκιμάζουν τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ.

«Πείτε όχι στην τυραννία του χρέους», «Έξω ..........

η Τρόικα από την Ελλάδα» αναγράφονταν στα πανό των φοιτητών που είχαν ως βασικούς αποδέκτες τον κ. Τρισέ και την Τρόικα.



Πρώτο θέμα

Και συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς μας οι τραπεζίτες!

Μας παίρνουν τα σπίτια τώρα θα μας πάρουν και τους μισθούς και τις συντάξεις. Μην μπερδεύεστε δεν αναφερόμαστε σε κάποιο νέο μέτρο που επέβαλε το κράτος αλλά σε παλαιό των τραπεζών.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη καθυστερήσει να πληρώσετε οφειλές προς τις τράπεζες σας και έχετε κάνει το λάθος ο λογαριασμός μισθοδοσίας σας να είναι στην ίδια τράπεζα ενδέχεται να έχετε λιγότερα λεφτά από αυτά που υπολογίζατε έως και καθόλου λεφτά.
Ο λόγος αφορά στην πρωτοβουλία ορισμένων τραπεζών να ...........

«βάζει χέρι»στους λογαριασμούς σας, να παίρνει ότι της χρωστάτε και …πάλι φίλοι.

Τέσσερις τράπεζες για μηνες βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Όπως διαπιστώθηκε και επισήμως τελικά τρεις από αυτές, οι τράπεζες Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτούς. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε τελικά πρόστιμα ύψους 260.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά πρόστιμο από100.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς, ενώ 60.000 θα δώσει η Αγροτική Τράπεζα. Τις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου υπογράφει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος.

Το ιστορικό της «αρπαγής»

Όλα ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2011 όταν καταναλωτές διαπίστωσαν ότι τους λείπουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους λόγω οφειλών που είχαν προς τραπεζικά ιδρύματα. Με λίγα λόγια οι συγκεκριμένες τράπεζες είδαν ότι οι πελάτες τους δεν είχαν καταβάλει τις δόσεις και αποφάσισαν να βρουν άλλους λογαριασμούς χωρίς καμιά προειδοποίηση ώστε να καλύψουν το χρηματικό ποσό που όφειλαν. Οι καταναλωτές διαπίστωσαν τι έχει συμβεί όταν είδαν στους μισθοδοτικούς τους λογαριασμούς λιγότερα λεφτά.

Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας Γιάννης Κουτσούκου που διαβιβάστηκε στις 27-9 στην Βουλή οι 4 τράπεζες -που δεν κατονομάζονται ποιες είναι- έχουν ήδη υποβάλει υπομνήματα με τις θέσεις τους και κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή τα περιστατικά αυξάνονται καθημερινά, ενώ όπως διευκρινίστηκε στο koutipandoras.gr «είναι παράνομο να μεταφέρεις λεφτά από οποιοδήποτε λογαριασμό είτε αυτοί είναι μισθοδοτικοί είτε είναι ταμιευτηρίου χωρίς την ενημέρωση και την συναίνεση του πελάτη».

Εκτός από τις «αναλήψεις» στις οποίες είχαν προχωρήσει οι τράπεζες ο υφυπουργός είχε αναφέρει και άλλους τρόπους που έχουν εφεύρει τα τραπεζικά ιδρύματα για να παίρνουν τα… χρωστούμενα.

Α) η επιβολή μηνιαίων εξόδων καθυστέρησης, τα οποία χρεώνονται πέραν των νόμιμων τόκων υπερημερίας

Β) χρέωση εξόδων επικοινωνίας

Γ)χρέωση εξόδων εξέτασης αιτημάτων, ακόμη και όταν πρόκειται για προεξόφληση ενός δανείου,

Δ)χρέωση λειτουργικών εξόδων της τράπεζας,

Ε)χρέωση υποτιθέμενων δαπανών της τράπεζας που ωστόσο δεν φαίνεται να συνδέονται με δαπάνες προς τρίτους

«Χέρι» και στους ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Άλλος ένας τρόπος που αφορά στην είσπραξη οφειλών από τις τράπεζες είναι και η μεταφορά χρημάτων του πελάτη από ανενεργούς λογαριασμούς οι οποίοι περιέχουν μικροποσά χωρίς να ενημερωθεί ο καταναλωτής. Εδώ να σημειωθεί ότι ορισμένοι τραπεζικοί υπάλληλοι αρχικά είχαν αντιδράσει με τα παραπάνω μέτρα φοβούμενοι καταγγελίες, ωστόσο οι νομικές υπηρεσίες των τραπεζών, τους έχουν επιβεβαιώσει ότι οι συγκεκριμένες «αναλήψεις» είναι νομικά καλυμμένες.

Όπως δήλωσε στο koutipandoras.gr ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης ο οποίος είχε υποβάλει στην Βουλή την Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, «αυτές οι πρωτοβουλίες των τραπεζών δεν αναφέρονται στα συμβόλαια με τους πελάτες ή ακόμα και να αναφέρονται είναι στα ψιλά γράμματα με αποτέλεσμα ένας καταναλωτής να μην μπορεί να προστατευτεί».

Τι λένε οι τράπεζες

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα η νομική κατοχύρωση είναι δεδομένη σε κάθε περίπτωση καθώς στα συμβόλαιο τα δανείων αναφέρονται και οι λογαριασμοί από τους οποίους θα καταβάλλονται οι δόσεις. Αυτοί οι λογαριασμοί ενδέχεται να είναι και οι μισθοδοτικοί σε περίπτωση που το έχουν επιλέξει οι πελάτες. Όσον αφορά στην «ανάληψη» χρημάτων από λογαριασμούς που οι πελάτες είναι συνδικαιούχοι, οι τράπεζες απαντούν ότι από την στιγμή που ο πελάτης έχει υπογράψει σύμβαση στην οποία «υπόσχεται» ότι θα καταβάλει την δόση, έχουν το δικαίωμα σε περίπτωση μη καταβολής της να …αναζητήσουν τα λεφτά τους από άλλους λογαριασμούς. Αυτό που απαγορεύεται να κάνουν σε καμία περίπτωση είναι να προβαίνουν στις περίφημες «αναλήψεις» από τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους καταβάλλονται επιδόματα (εκτός αν έχει δηλωθεί από τον πελάτη ως λογαριασμός κατάθεσης της δόσης) ή από λογαριασμούς των πελατών σε άλλες τράπεζες.

Το κουτί της Πανδώρωας

Μέτρα της τροχαίας ενόψει του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας ανακοίνωσε η αστυνομία.

Πιο αναλυτικά:...........

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου για το ρεύμα εξόδου από τις 4.00 το μεσημέρι έως τις 9.00 το βράδυ θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

- Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)
- Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).
- Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
- Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).


Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου για το ρεύμα εισόδου και από τις 3.00 το μεσημέρι έως τις 9.00 το βράδυ θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

- Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)
- Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
- Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
- Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

- Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
- Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
- Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
- Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
- Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδερμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών από τα Διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.- Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

Newsit

Απάντηση Δριβελέγκα σε Κουσελά για τους ελέγχους εισαγωγών ελαιολάδου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δριβελέγκας απάντησε στην από 16-9-2011 Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά. Η Ερώτηση αναφερόταν στις εισαγωγές ελαιόλαδου από τη Γερμανία (που δεν έχει δική της παραγωγή) και την Ιταλία, καθώς και στους αναγκαίους ελέγχους για αποτροπή νόθευσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουσελάς ρωτούσε τι έλεγχοι ........

έχουν γίνει στο ελαιόλαδο που εισήχθη σε σημαντικές ποσότητες στη χώρα μας από τη Γερμανία, κατά πόσον το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε ελέγχους ιχνηλασιμότητας αυτών των ποσοτήτων και γενικότερα των ποσοτήτων που η χώρα μας εισάγει από άλλες χώρες, ώστε και ο καταναλωτής να γνωρίζει τι πραγματικά αγοράζει. Τέλος, ο κ. Κουσελάς ζητούσε να πληροφορηθεί τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προώθηση της τυποποίησης και της προβολής του Ελληνικού ελαιόλαδου στο εξωτερικό, παράλληλα με την αναγκαία διεκδίκηση της ένταξής του σε χωριστή και πιστοποιημένη κατηγορία υψηλής ποιότητας, για την οποία να μην επιτρέπονται προσμίξεις.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής: «Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Δ. Κουσελάς, σας πληροφορούμε τα εξής:

Στον τομέα της εμπορίας ελαιολάδου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε εφαρμογή του Καν.(ΕΚ) 1019/2002 της Επιτροπής «για τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου», εξέδωσε την με αριθ. 323902/18.09.09 Κοινή Υπουργική Απόφαση των συμπληρωματικών μέτρων, με την οποία υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιολάδων, ελαιολάδων και πυρηνελαίων να εγκρίνονται και να εφοδιάζονται με αλφαριθμητικό κωδικό αναγνώρισης. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ 253 επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδων και έχει καταρτιστεί σχετικό μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων ελαιολάδου. Επιπλέον η διακίνηση του ελαιολάδου στο λιανικό εμπόριο πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε σφραγισμένες συσκευασίες μέχρι πέντε λίτρων, οι οποίες φέρουν τουλάχιστον τις υποχρεωτικές ή /και τις προαιρετικές ενδείξεις όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 1019/2002 της Επιτροπής.
Οι παραπάνω επιχειρήσεις ελέγχονται προκειμένου να τους χορηγηθεί η ανωτέρω αναφερόμενη έγκριση, καθώς επίσης και με τακτικούς ανά τρίμηνο και έκτακτους ελέγχους για τη τήρηση των όρων έγκρισής τους, από επιτροπή της αρμόδιας πρώην Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.

Οι έλεγχοι αφορούν στη διαπίστωση της τήρησης των όρων, υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της εγκεκριμένης επιχείρησης, με διασταυρώσεις στοιχείων (τιμολογίων, δελτίων αποστολής, καρτελών αποθήκης κ.λπ.) και αφορούν κυρίως στην επαλήθευση της συμφωνίας μεταξύ των εισερχομένων και εξερχόμενων ποσοτήτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, παρθένου ελαιολάδου, ελαιολάδου και πυρηνελαίου καθώς και εκείνων που παραμένουν αποθηκευμένες στους δεξαμενικούς χώρους.

Για τις ποσότητες της κατηγορίας «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και «παρθένο ελαιόλαδο» πρέπει να προσδιορίζεται η καταγωγή τους. Εκτός από τους τακτικούς ελέγχους, η επιτροπή κατά την κρίση της μπορεί να πραγματοποιεί και έκτακτους ελέγχους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες για τους ελέγχους των εισαγομένων από Τρίτες -Χώρες ελαιολάδων είναι τα κατά τόπους τελωνεία, οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Για δε τη διακίνηση των ελαιολάδων στο εσωτερικό της κοινότητας, οι έλεγχοι ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ, ο οποίος επιπλέον είναι αρμόδιος για όλους τους ελέγχους του ελαιολάδου από το ελαιοτριβείο και μέχρι τη λιανική πώληση του.

Αναφορικά με τις εμπορευματικές συναλλαγές ενδοκοινοτικού εμπορίου για το
ελαιόλαδο, διενεργήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μία περαιτέρω ανάλυση των προσωρινών στοιχείων του έτους 2010. Από την ανάλυση προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει δύο κύρια Κράτη – Μέλη εταίρους, από τα οποία εισάγει ελαιόλαδο. Εντούτοις, οι συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου δεν είναι σημαντικές, συγκρινόμενες με τις εξαγωγές. Συνημμένα διαβιβάζονται τα αναθεωρημένα στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών ελαιολάδου για τα έτη 2009 και 2010, κατά Κράτος - Μέλος εταίρο. (σ.σ. βλέπε Πίνακα στο τέλος)
Η σημαντικότερη μεταβολή σχετίζεται με τη μείωση των εισαγωγών ελαιολάδου από τη Γερμανία, λόγω διόρθωσης μη ορθής ταξινόμησης του προϊόντος που είχε γίνει από την επιχείρηση που διενήργησε την εισαγωγή. Πιο συγκεκριμένα, όπως επιβεβαιώθηκε από την επιχείρηση που διενήργησε την εισαγωγή, κατά τη δήλωση της που υποβλήθηκε, από την ίδια, στο
σύστημα υποβολής δηλώσεων της ΕΛ.ΣΤΑΤ, χρησιμοποίησε λάθος κωδικό κατάταξης του εμπορεύματος. Μετά τη διαπίστωση του λάθους κατάταξης του εμπορεύματος, η εν λόγω επιχείρηση προέβη στην απαραίτητη διόρθωση.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης των προσωρινών στοιχείων εισαγωγών - εξαγωγών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα οριστικά στοιχεία για το έτος 2010 θα δημοσιευθούν μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων ελέγχων, που προβλέπονται από το στατιστικό σύστημα εμπορευματικών συναλλαγών εξωτερικού εμπορίου, στο τέλος του Οκτωβρίου τρέχοντος έτους

Αναφορικά με την ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και στις Τρίτες Χώρες, το ΥΠΑΑΤ χειρίζεται τους Καν. (ΕΚ) 3/2008 του Συμβουλίου και (ΕΚ) 501/2008 της Επιτροπής, σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε. και των Τρίτων Χωρών.
Στο πλαίσιο των παραπάνω Κανονισμών, έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 39 προγράμματα σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε. και των Τρίτων Χωρών,συνολικού προϋπολογισμού 88.736.300 ευρω.
Από τα προγράμματα αυτά: ί) Τα εικοσιεπτά (27), συνολικού προϋπολογισμού 50.598.149 ευρώ, έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ίΐ) τα δέκα (10), συνολικού προϋπολογισμού 31.343.150 ευρώ είναι στη φάση τηςυλοποίησης και ιιι) τα δύο (2), προϋπολογισμού 6.795.000 ευρώ, δεν υλοποιήθηκαν λόγω μη υπογραφής της σύμβασης.
Στο πλαίσιο των παραπάνω Κανονισμών, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης ή έχουν ολοκληρωθεί τα παρακάτω προγράμματα για την προώθηση του ελαιολάδου:
• Το μονοετές πρόγραμμα του ΣΕΒΙΤΕΛ (ολοκληρώθηκε 6/11/2004) προϋπολογισμού 567.292,00 ευρώ και αφορούσε στη χώρα της Ελλάδας.
• Το 3ετές πρόγραμμα του ΣΕΒΙΤΕΛ (ολοκληρώθηκε 27/1/2008),
προϋπολογισμού 3.522.000,00 ευρώ και αφορούσε στις χώρες Ελλάδα,Κύπρο, Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία.
• Το 3ετές πρόγραμμα του ΣΕΒΙΤΕΛ (υλοποιείται το τρίτο έτος), προϋπολογισμού 6.580.574,00 ευρώ και αφορά στις χώρες Αυστρία, Σουηδία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα.
• Το 2ετές πρόγραμμα του ΣΕΒΙΤΕΛ (ολοκληρώθηκε 12/5/2007), προϋπολογισμού 970.000,00 ευρώ και αφορούσε στις χώρες ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία και Αυστραλία.
• Το 3ετές πρόγραμμα του ΣΕΒΤΤΕΛ (ολοκληρώθηκε 5/3/2011), προϋπολογισμού 2.851.000,00 ευρώ και αφορούσε στις χώρες ΗΠΑ, Νορβηγία, Αυστραλία, Ελβετία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
• Το 2ετές πρόγραμμα της ΕΔΟΕΕ (ολοκληρώθηκε 5/3/2010), προϋπολογισμού 871.000,00 ευρώ και αφορούσε στη χώρα της Ρωσίας.

Στους παραπάνω Κανονισμούς δικαιούχοι χρηματοδότησης είναι επαγγελματικές και διεπαγγελματικές οργανώσεις παραγωγών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων δύο (2) φορές το χρόνο (μια φορά για την εσωτερική αγορά και μια για τις Τρίτες Χώρες). Τα προγράμματα που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτονται χρηματοδοτικά ως εξής: Κοινοτική Συμμετοχή 50%, Εθνική Συμμετοχή 20%, Δικαιούχος Φορέας 30%.

Επίσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», παρέχεται η δυνατότητα προώθησης αγροτικών προϊόντων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο, μέσα από το Μέτρο «Δραστηριότητες Ενημέρωσης και Προώθησης» (Μέτρο 133). Συγκεκριμένα, το Μέτρο στοχεύει στην παροχή στήριξης σε ομάδες παραγωγών που παράγουν προϊόντα ποιότητας, με στόχους την προώθηση των προϊόντων ποιότητας και την ενημέρωση των καταναλωτών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών, έτσι ώστε αφενός ο καταναλωτής να γνωρίζει «τι τρώει» και αφετέρου να είναι πρόθυμος να επωμισθεί ένα μεγαλύτερο κόστος για την αγορά των προϊόντων αυτών, αφού το συνολικό κόστος σε σχέση με την «αξία του προϊόντος» διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το Μέτρο απευθύνεται σε δικαιούχους του Μέτρου 132 «Καθεστώς ενίσχυσης των γεωργών που συμμετέχουν σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων»), που παράγουν ίδια προϊόντα και συστήνουν ομάδες παραγωγών νομικής μορφής κατά προϊόν και κατά σύστημα και επιθυμούν να τα προωθήσουν στην εσωτερική αγορά (χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Συγκεκριμένα, στο Μέτρο 132 έχουν ενταχθεί 354 δικαιούχοι της Βιολογικής Γεωργίας και 922 δικαιούχοι στο Agro 2 για τον τομέα της ελαιοποιήσιμης Ελιάς. Η στήριξη αφορά στο 70% των επιλέξιμων δαπανών για τα συνολικά επιχειρησιακά σχέδια τριετούς διάρκειας, που θα υποβάλλουν αυτές οι ομάδες. Οι επιλέξιμες δράσεις αφορούν ενημέρωση (ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες), προώθηση (διαφημιστικές καταχωρήσεις στα ΜΜΕ, ιστοσελίδα, ενημερωτικά cd, dvd ), διοργάνωση/ συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις, προώθηση και διακίνηση στην εσωτερική αγορά, καθώς και οργάνωση επισκέψεων σε μονάδες παραγωγής.»

Κλίκ στον πίνακα



Ξεκινά εκπομπή η Λιάννα Καννέλη στον Real FM

Από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου

και κάθε Παρασκευή 3:30 - 5 το απόγευμα

η Λιάνα Κανέλλη στον Real FM 97.8

με τίτλο "Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί"…




Περισσότερο νερό για καλύτερη υγεία – Δέκα λόγοι!

Ακούμε διαρκώς για τη σημασία του να πίνουμε πολύ νερό. Διάφοροι προτείνουν ενάμιση λίτρο ή οκτώ ποτήρια νερού ημερησίως, αλλά το θέμα είναι αλλού: δεν καταναλώνουμε την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε.

Διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και επαγγελματίες της Υγείας επιτείνουν το πρόβλημα λέγοντας στους πελάτες τους ότι λαμβάνουν την ποσότητα νερού που χρειάζονται κάθε μέρα καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά.

Τούτο μπορεί να είναι αληθές για πολλούς .........

αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει τον κανόνα, πόσω μάλλον όταν τα λαχανικά είναι μαγειρεμένα, άρα και αφυδατωμένα.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός πάσχει από χρόνια αφυδάτωση, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 75% στην Αμερική.

Περισσότερα από δύο τρίτα του ανθρωπίνου σώματος αποτελούνται από νερό, όπερ σημαίνει πως όταν το νερό δεν είναι αρκετό οι βιοχημικές και ηλεκτρικές λειτουργίες του οργανισμού “κλατάρουν”.

Η λίστα των λόγων για τους οποίους πρέπει να πίνουμε νερό είναι μακρά, όσο εκείνη των λειτουργιών του σώματος.

Για λόγους οικονομίας διαβάστε δέκα από τους σημαντικότερους:

1. Το αίμα αποτελείται κατά 80% από νερό και το χρειάζεται για τη δημιουργία νέων αιμοκυττάρων.

2. Τα οστά αποτελούνται κατά 50% από νερό, το οποίο συμβάλλει στην ανανέωση των οστικών κυττάρων.

3. Η πόση νερού συμβάλλει στη μείωση του πόνου καθώς ενεργοποιεί το λυμφατικό σύστημα, δηλαδή του δικτύου όζων, αγγείων και υγρών που αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό.

4.Το νερό μειώνει τις τοξίνες στο σώμα μέσω του λυμφατικού συστήματος, των νεφρών και των εντέρων.

5. Το νερό βοηθάει στη “λίπανση” των αρθρώσεων.

6. Το νερό ρυθμίζει το μεταβολισμό, γεγονός που σημαίνει ότι αν κάποιος είναι υπέρβαρος αυτό ενδέχεται να οφείλεται στην ανεπαρκή κατανάλωση νερού.

7. Το νερό ισορροπεί τη θερμοκρασία του σώματος

8. Το νερό εξασφαλίζει τη σωστή ηλεκτρική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

9. Το νερό είναι το καλύτερο φάρμακο για την αφυδάτωση και τέλος

10. Κάθε κύτταρο και όργανο του οργανισμού μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά.

Άρα ένας από τους ταχύτερους και ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας μας είναι να ξεκινήσουμε να πίνουμε περισσότερο καθαρό νερό κάθε μέρα.

Ας προσέξουμε ότι πρέπει να πίνουμε νερό με άδειο στομάχι. Διαφορετικά, αναλύουμε τα πεπτικά μας ένζυμα και δυσκολεύουμε τη διαδικασία της πέψης.

econews

Τα smartphones θα προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφράγματος

Επανάσταση στη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων αναμένεται να προκαλέσει η νέα ιατρική καινοτομία επιστημόνων του Πολυτεχνείου της Λωζάνης, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία των smartphones.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν .........

μια συσκευή, η οποία όχι μόνο εντοπίζει ανωμαλίες στον καρδιακό παλμό, αλλά προειδοποιεί τους γιατρούς μέσα σε δευτερόλεπτα, στέλνοντας αυτόματα δεδομένα μέσω e-mail, και βοηθώντας έτσι στην άμεση θεραπεία των ασθενών.

Η συσκευή μοιάζει με τα παραδοσιακά smartphones, με τη διαφορά ότι έχει και τέσσερα ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο σώμα του ασθενούς, και μέσω πολύπλοκων αλγορίθμων τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τα ηλεκτρόδια αποθηκεύονται στη μνήμη του τηλεφώνουκαι μπορούν να γίνουν ορατά σε πραγματικό χρόνο για διάστημα 150 ωρών ανά φόρτιση.

Σημειώνεται ότι ήδη αρκετοί γιατροί χρησιμοποιούν εφαρμογές «έξυπνων» τηλεφώνων, αλλά η αμερικανική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτουν εμπόδια για την ευρεία χρήση τους.

i Efhmerida

Πλειοψηφία 180 βουλευτών για τη νέα συμφωνία ζητά η Ντόρα Μπακογιάννη

Υπέρ της πρότασης που εμμέσως διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος να ψηφιστεί η νέα συμφωνία με πλειοψηφία 180 βουλευτών τάσσεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Με άρθρο της στην ιστοσελίδα Protagon.gr η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τονίζει ότι η ευθύνη είναι προσωπική για κάθε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας απέναντι στη συνείδησή του και την εντολή που έχει λάβει από το λαό.

«Η ώρα της αλήθειας έφτασε» γράφει η .........

κυρία Μπακογιάννη. «Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό που αρνήθηκαν να αντιληφθούν μόνοι τους το συνειδητοποίησαν μετά από τις επαφές τους με την ευρωπαϊκή ηγεσία».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κρατάει αποστάσεις και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ: «Το πρόγραμμα διάσωσης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ελάχιστα εφαρμόστηκε γιατί η κυβέρνηση, άβουλη, διχασμένη και ανίκανη, δεν τόλμησε, ενώ ο λαϊκισμός αντί για την υπευθυνότητα κυριάρχησε στην αντιπολίτευση.

» [...] Η εμπειρία των τελευταίων μηνών δείχνει ότι κανένα πολιτικό κόμμα μόνο του δεν έχει τη δύναμη, την πολιτική βούληση και την ανάλογη νομιμοποίηση να προχωρήσει αποτελεσματικά σε δύσκολες-και συνήθως επώδυνες- αποφάσεις.

» Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, από την παρούσα Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Δεν μπορούν να καθυστερήσουν. Έλαχε σε αυτούς τους συγκεκριμένους 300 να τις λάβουν.

» Οι καθαρές θέσεις -και το να λεχθεί η πλήρης αλήθεια στον λαό- είναι το ζητούμενο, αν θέλουμε να υπάρχει ενότητα, συσπείρωση και συνεισφορά όλων στην κοινή εθνική προσπάθεια.

» Αυτό μπορεί να εκφραστεί από την Βουλή των Ελλήνων μόνο με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την έγκριση των αποφάσεων της ΕΕ που αφορούν και το μέλλον της δικής μας χώρας.»

in.gr

Άρχισαν οι συλλήψεις για ΦΠΑ

Συνελήφθη ιδιοκτήτρια εταιρείας εμπορίας ενδυμάτων στη Θεσσαλονίκη, για μη απόδοση ΦΠΑ 400.000 Ευρώ

Την 62χρονη ιδιοκτήτρια γνωστής εταιρείας εμπορίας ενδυμάτων και υποδημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συνέλαβαν για φορολογικό αδίκημα, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ

Η επιχειρηματίας συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία, κατηγορούμενη για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 400 χιλιάδων ευρώ, κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2011. Η 62χρονη αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η σύλληψη έγινε μετά την εγκύκλιο της εισαγγελίας του .........

Αρείου Πάγου που διαβιβάστηκε στις κατά τόπους εισαγγελίες όλης της χώρας, για την εφαρμογή του τροποποιημένου νόμου που προβλέπει τη σύλληψη κατηγορουμένων, με την αυτόφωρη διαδικασία, για φορολογικές παραβάσεις.

ellispoint

ΣΧΟΛΙΟ
Χώστε την όσο πιο βαθία γίνεται. Βάλτε την να δουλέψει για δυο χρόνια τσάμπα στα Δημόσια έργα από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλα και να δώσει και τα λεφτά από τον ΦΠΑ που χρωστάει. Κάτι τέτοιοι επιχειρηματίες δεν θέλουν λύπηση.

Ν.Δ.: Εαν η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας, θα την ψηφίσει στην βουλή

«Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει πει κάτι απολύτως σαφές. Αν είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό συμφέρον εμείς θα την ψηφίσουμε. Αν είναι μια συμφωνία που είναι επιζήμια για την χώρα δεν θα την ψηφίσουμε».
Τα παραπάνω δήλωσε, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που συζητείται στις Βρυξέλλες.

Διευκρίνισε πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ..........

πολλές επιφυλάξεις και φόβους.

* Οταν τέθηκε η δήλωση του κ.Δένδια υπόψη του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκη απο τον Γ.Οικονομέα στο "Μεγκα" συμφώνησε οτι η θέση της ΝΔ θα αποφασισθεί ΜΕΤΑ την ανακοίνωση της απόφασης και εαν κριθεί προς το συμφέρον της χώρας η ΝΔ θα ψηφίσει επίσης την συμφωνία μέσα στη βουλή.

i Reporter

Κύκλοι ζωής (5) τρίτη, η δήθεν “χρυσή”, ηλικία...

Άρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Η έβδομη δεκαετία της ζωής, τα 60 χρόνια μας, ταυτίζεται ουσιαστικά και τυπικά με την απαρχή της καθοδικής πορείας του ατόμου. Εμφανίζεται μιά πληθώρα προβλημάτων που καθιστούν την τρίτη, την κατά επίφαση και " χρυσή " ηλικία, ως την πλέον δύσκολη, ίσως, περίοδο τη ζωής μας. Κυρίαρχη θέση στους προβληματισμούς του ατόμου κατεχουν τα γενικά και ειδικά προβλήματα υγείας που ο καθένας και η καθεμιά αντιμετωπίζουμε.

Για μερικούς τα προβλήματα αυτά παρουσιάζουν ενοχλητική, ...........

φορές-φορές βασανιστική ένταση ενώ σε όλους επέρχεται βαθμιαία η γενική απώλεια δυνάμεων και η εξασθένιση της αντίστασης του οργανισμού σε μολύνσεις και ιώσεις.

Στο σημείο αυτό πιστεύω ότι Ισως θάταν χρήσιμο να επικαλεσθώ εκείνη την ανώνυμη αλλά εντυπωσιακά σοφή παρατήρηση που προσδιορίζει ότι εμείς οι άνθρωποι «χαλνάμε την υγεία μας στη νιότη προσπαθ’ωντας να αποκτήσουμε οικονομικά αγαθά ακόμη και πλούτη που θα ξοδέψουμε στα γεράματα για να ξαναβρούμε την...υγεία μας!»

Πέρα από τα γενικότερα θέματα του βιολογικού μας προβληματισμού στην έβδομη δεκαετία της ζωής μας, με τα 65 περίπου χρόνια ερχόταν πριν μας έρθει η…τρόικα, για την συντριπτική πλειοψηφία των μελών κάθε σύγχρονης αστικοβιομηχανικής κοινωνίας και η υποχρεωτική συνταξιοδότηση από την υπηρεσία, τον οργανισμό ή την επιχείρηση όπου ίσως είχαμε αναλώσει μιά ολάκερη ζωή.

Στην φάση αυτή, στο δύσκολο αυτό πέρασμα της ζωής ξαφνικά το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με τη νέα πραγματικότητα του ψυχο-κοινωνικο-οικονομικού και επαγγελματικού του παροπλισμού και έχει τώρα πιά στη διάθεσή του αυτό που μοιάζει με αμέτρητες ώρες ελεύθερου χρόνου! Να τις κάνει τι ; Ποιός μάς προετοίμασε για αυτή την εποχή ;

Πέρα από τα προβλήματα σωματικής υγείας και αποκοπής από την ενεργό συμμετοχή στο επάγγελμα ή την απασχόληση το άτομο της τρίτης ηλικίας έχει να αντιμετωπίσει και μιά σειρά ψυχολογικών προβλημάτων ανάμεσα στα οποία δεν είναι το λιγότερο σημαντικό και ο θάνατος του ή της συντρόφου του.

Η ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από μιά βαθμιαία αλλά σίγουρη άμβλυνση του συναισθηματικού ρεπερτορίου κάθε ατόμου ενώ παράλληλα παρατηρομε και μιά πεισματική σχεδόν αντιμετώπιση καταστάσεων και συνανθρώπων που συνοδεύεται και από έντονη ευερεθιστότητα.

Σίγουρα η τρίτη, η " χρυσή " ηλικία δεν είναι αύκολη καθώς ο καθένας και η καθεμιά μας αντιμετωπίζουμε πιά και το αναπόφευκτο, για κάθε ζωντανό οργανισμό αλλά μοναδικά συνειδητοποιημένο από το ανθρώπινο γένος, φάσμα του τέλους της ζωής, του θανάτου.

Και όμως! Η βαθμιαία απώλεια σωματικών, διανοητικών και ψυχικών ικανοτήτων και η αποκοπή από την επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα μαζί με την άμβλυνση των διαπροσωπικών και ευρύτερων κοινωνικών μας σχέσεων δεν συνιστούν οπωσδήποτε την τελεσίδική καταδίκη του ατόμου σε περιθωριοποίηση.

Ατομα αυτής της ηλικίας είτε ζούν ακόμη στο δικό τους σπίτι ή σε κάποιο ειδικευμένο ίδρυμα καθώς αναπτύσσουν νέες δραστηριότητες και νέες γνωριμίες, νέα ενδιαφέροντα για τη ζωή συνεπικουρούμενα από τις προόδους των βιοιατρικών και ψυχοκοινωνικών επιστημών απαλύνουν τα προβλήματα και διανοίγουν νέους ορίζοντες δημιουργικής ύπαρξης ακόμη και στο λυκόφως της εφημερότητάς μας... Ο κύκλος της ζωής κλείνει εδώ, αλλά ο τρόπος που τον χαράξαμε είναι το δυνατό χαστούκι σε αυτό που αποτελεί την άδικη μοίρα του ανθρώπινου γένους, στον επερχόμενο θάνατο!...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα 4 προηγούμενα άρθρα του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News


Κύκλοι Ζωής (1) – Το κρίσιμο σταυροδρόμι της Εφηβείας...

Κύκλοι Ζωής (2) - Οι δοκιμασίες των 20χρονων....

Κύκλοι Ζωής (3) - Η “επανάσταση” των 30ρηδων...

Κύκλοι Ζωής 4 Η “ισορροπία” των 40ρηδων...

Κύκλοι ζωής 5 Τρίτη, η Δήθεν "χρυσή", ηλικία...
(Το άρθρο που ήδη διαβάσατε)

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας στο Ράδιο Νίκη 96,4 [ ΗΧΗΤΙΚΟ ]

Συνέντευξη στο Ράδιο Νίκη 96,4 και στον Παναγιώτη Χριστοδούλου παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Τριφυλίας σε ότι αφορά στοιχειώδη ζητήματα των πολιτών.

Το Φιλιατρά Νews σας δίνει την δυνατότητα να ακούσετε ολόκληρη την συνέντευξη και τα ερωτήματα των πολιτών που τέθηκαν στην εκπομπή με τον Δήμαρχο.

Ακούστε τον..........




Τυπώστε μόνοι σας το ειδοποιητήριο για την έκτακτη εισφορά

Μεγάλες ουρές στις εφορίες για την καταβολή της δεύτερης δόσης. Οι τράπεζες δεν είχαν καμιά ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή χωρίς ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός πληρωμής της δόσης με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους.

Συνεχίζεται το αλαλούμ με την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς. Οσοι φορολογούμενοι προσήλθαν χθες με το αρχικό ειδοποιητήριο της έκτακτης εισφοράς στα υποκαταστήματα των τραπεζών έφυγαν άπραγοι, καθώς δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς.

Οι τράπεζες δεν είχαν καμιά ενημέρωση από το υπουργείο ..........

Οικονομικών για την πληρωμή της δεύτερης δόσης χωρίς ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός πληρωμής της δόσης και έτσι ήταν αδύνατον να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι έχουν συνεννοηθεί με τις τράπεζες προκειμένου να δέχονται την πληρωμή της δεύτερης δόσης του πολυεκκαθαριστικού χωρίς ειδοποιητήριο, εφόσον η δόση αυτή είναι ισόποση της πρώτης και εφόσον η πρώτη δόση έχει καταβληθεί εμπρόθεσμα.

Οι φορολογούμενοι που απευθύνθηκαν στις εφορίες αντιμετώπισαν μόνο ουρές και καθυστέρηση, αφού με τον ΑΦΜ τους μπόρεσαν να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση της εισφοράς.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λειτούργησε χθες για πρώτη ημέρα μετά τη 10ήμερη κατάληψη και ξεκίνησε την έκδοση και αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς, καθώς και των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος.

Η ΓΓΠΣ θα αναρτήσει σήμερα τα ειδοποιητήρια στο Διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr , όπου οι φορολογούμενοι επιλέγοντας από την αρχική σελίδα «On line Υπηρεσίες», στη συνέχεια «Υπηρεσίες προς τους Πολίτες» και εντέλει «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου» θα μπορούν, εφόσον είναι πιστοποιημένοι χρήστες, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών να τυπώνουν το ειδοποιητήριό τους και να πληρώσουν τη δεύτερη δόση στις τράπεζες.

Η προθεσμία για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του πολυεκκαθαριστικού λήγει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Οσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει το πολυεκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ούτε να μεταβούν στην εφορία τους. Θα περιμένουν την έκδοσή του και αποστολή από τη ΓΓΠΣ.

ellispoint

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Νέο σύστημα από το 2014 καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας

Νέο σύστηµα πανελληνίων µε «διπλές» εξετάσεις την ίδια ηµέρα σε ενδοσχολικό και εθνικό επίπεδο παρουσιάζει στις αρχές Νοεμβρίου το υπουργείο Παιδείας. Το νέο εξεταστικό σύστηµα, το οποίο θα εφαρµοστεί από το 2014, εντάσσει στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών τα ίδια τα πανεπιστήµια, διατηρώντας ωστόσο ρόλο και για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία τελικά δεν θα καταργηθεί αλλά απλώς θα αναµορφωθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το .........

«Βήμα», τα τµήµατα των πανεπιστηµίων και των ΤΕΙ, σε συνεργασία µε τον «αναβαθµισµένο» κοσµήτορα της σχολής στην οποία υπάγονται, θα καθορίζουν τα προαπαιτούµενα µαθήµατα, αλλά και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθµολόγηση των εισακτέων τους.

Με το νέο εξεταστικό σύστηµα όποιος θέλει να σπουδάσει, π.χ., Μαθηµατικά θα έχει να κάνει µε τη διοίκηση του Μαθηµατικού Τµήµατος και µόνο. Στο σηµείο αυτό φαίνεται ότι αλλάζει ο σχεδιασµός του υπουργείου Παιδείας, καθώς ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές, τελικά και µε δεδοµένες τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγµή στην ψήφιση του νέου νόµου-πλαισίου για τα ΑΕΙ αποφασίστηκε ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε τµήµατα.

Αναλυτικά, οι αλλαγές περιλαµβάνουν τα εξής:

Οι απολυτήριες και οι πανελλήνιες εξετάσεις θα γίνονται σε κοντινούς χρόνους, το πιθανότερο την ίδια ηµέρα. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα καθορίζονται ανά µάθηµα. Ετσι, για παράδειγµα, ένας µαθητής θα εξετάζεται το πρωί στα Μαθηµατικά σε ενδοσχολικό επίπεδο, θα κάνει ένα διάλειµµα λίγων ωρών και στη συνέχεια θα εξετάζεται ξανά στο ίδιο µάθηµα (αν φυσικά ανήκει στο επιστηµονικό αντικείµενο που τον ενδιαφέρει) σε εθνικό επίπεδο για την εισαγωγή του στο πανεπιστήµιο.

Τα θέµατα τόσο στις απολυτήριες όσο και στις πανελλαδικές εξετάσεις θα επιλέγονται κεντρικά από την Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο εκείνα των απολυτήριων εξετάσεων θα διορθώνονται στο σχολείο, ενώ εκείνα των πανελλαδικών εξετάσεων θα διορθώνονται κεντρικά στο υπουργείο Παιδείας από τις επιτροπές των εξετάσεών του.

Τα εξεταζόµενα µαθήµατα θα είναι από τρία ως πέντε ανά κατεύθυνση. Όπως είναι γνωστό, µε το σύστηµα του Νέου Λυκείου που έχει ήδη ανακοινωθεί τα επιστηµονικά πεδία αντικαθίστανται από δύο κατευθύνσεις στη Β’ Λυκείου (Θετική, Θεωρητική) και τρεις κατευθύνσεις στη Γ’ Λυκείου (µε µία επιπλέον κατεύθυνση σε αντικείµενα ∆ικαίου και Οικονοµικά). Κοινό πανελλαδικά εξεταζόµενο µάθηµα σε όλες τις κατευθύνσεις θα είναι η Εκθεση.

Οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης θα εξετάζονται ακόµη σε Φυσικές Επιστήµες, Μαθηµατικά, Βιολογία. Εκείνοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης σε Αρχαία, Ιστορία, Νέα Ελληνική Γλώσσα. Και εκείνοι της Τρίτης Κατεύθυνσης σε Μαθηµατικά, Αρχές Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο ακριβής αριθµός των εξεταζόµενων µαθηµάτων και το ποια από αυτά θα επιλεγούν τελικά θα αποφασιστούν από το υπουργείο Παιδείας τις επόµενες ηµέρες.

Για την εισαγωγή στα πανεπιστήµια και στα ΤΕΙ θα συνυπολογίζονται οι βαθµοί της Β’ και της Γ’ Λυκείου, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Τα τµήµατα πανεπιστηµίων και ΤΕΙ θα βάζουν συγκεκριµένο «πλαφόν» για τα µαθήµατα βαρύτητας στο επιστηµονικό τους αντικείµενο (για παράδειγµα, το Μαθηµατικό Τµήµα θα «ζητάει» βαθµολογία τουλάχιστον 15.000 µορίων για την εισαγωγή υποψηφίων στα προγράµµατά του). Έτσι ο κάθε υποψήφιος θα ξέρει από νωρίς ποιον βαθµό πρέπει να πετύχει για την εισαγωγή του στο τµήµα που τον ενδιαφέρει.

Η ύλη στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν θα είναι αυστηρά προσδιορισµένη (δηλαδή από συγκεκριµένο κεφάλαιο σε συγκεκριµένο κεφάλαιο ανά βιβλίο), αλλά θα είναι ευρεία. Για παράδειγµα, στην Ιστορία θα προσδιορίζεται µόνο ότι εξεταστέα ύλη αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεµοι ή στα Αρχαία ότι εξεταστέα ύλη θα αποτελέσουν τα κείµενα του Πλάτωνα.

Στις απολυτήριες εξετάσεις θα λαµβάνεται υπόψη και ένα γενικό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, το οποίο θα δίνουν όλοι για να εκτιµηθούν το επίπεδό τους και τα αποτελέσµατα της εκπαιδευτικής δουλειάς που έγινε στη διάρκεια της χρονιάς στο σχολείο τους.

Newsbeast

Β. Βλαχογιάννης: Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει προμηθευτή ρεύματος

Είναι η πρώτη χρονιά που ο Έλληνας καταναλωτής έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον προμηθευτή ρεύματος και προτείνουμε να το ασκήσει δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Εμπορικός Διευθυντής της Hellas Power, Βασίλης Βλαχογιάννης.

Ο κ. Βλαχογιάννης τόνισε ότι με αυτή την επιλογή αφενός ο ........

καταναλωτής θα έχει όφελος και αφετέρου θα οδηγήσει την αγορά στη μείωση των τιμών.

Συναίνεση ή εκλογές προαναγγέλει ο Βενιζέλος

Την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες για το χρέος η κυβέρνηση άνοιξε εν μέρει τα χαρτιά της για την τακτική της επόμενης μέρας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε από τις Βρυξέλλες στο ερώτημα αν η συμφωνία θα κυρωθεί με απλή πλειοψηφία ή με πλειοψηφία 180 βουλευτών:
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».
Ουσιαστικά η κυβέρνηση πετά στη ΝΔ την ...........

ευθύνη της απόφασης: ή συναινεί ή αναλαμβάνει την ευθύνη των πρόωρων εκλογών.

Η επιλογή έγινε κατόπιν απαίτησης των δανειστών που θέλουν να ξέρουν «ποιος θα εφαρμόσει τη συμφωνία»! Το θέμα τέθηκε στο ραντεβού Μέρκελ- Σαρκοζί- Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν και οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.

Σε κάθε περίπτωση, το πρωί της Τρίτης ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ένα ραντεβού στο οποίο θα διαφανούν και οι προθέσεις του για τον χειρισμό των κομμάτων. Δηλαδή, το αν θα περιοριστεί σε ενημέρωση ή αν θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Το σίγουρο είναι ότι η Ένωση ζητά από την Ελλάδα πολιτική σταθερότητα, ώστε το ντηλ να έχει χρόνο για να εφαρμοστεί.

Πρώτο Θέμα

Παζάρι για κούρεμα 100 δισ. ευρώ αλλά και κηδεμονία

Ελαφραίνει το ελληνικό χρέος κατά 103 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 45% του ΑΕΠ και με τη ρύθμιση αυτή θα φέρει ανακούφιση στη χώρα, που θα απαλλαγεί από σημαντικές πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, ενώ θα επιβαρύνει με σημαντικές ζημιές τις τράπεζες

Σκληρό παζάρι μεταξύ των τραπεζιτών και των ........

κυβερνήσεων της ευρωζώνης βρίσκεται σε εξέλιξη, πάνω σε μια λύση που - σύμφωνα με τις τελευταίες χθεσινές πληροφορίες - θα οδηγεί σε αξιοσημείωτη ελάφρυνση του χρέους, αλλά θα συνοδεύεται από ένα αυστηρότατο πλαίσιο λιτότητας και εποπτείας για τη χώρα, ενώ θα επιβαρύνει με σημαντικές ζημιές τις τράπεζες.

Το νέο πλαίσιο στο οποίο θα υποχρεωθεί να κινηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια θα εξασφαλίζει μεν δραστική μείωση των δαπανών για τόκους και χρεολύσια και ένα νέο πακέτο βοήθειας της τρόικας για την εξόφλησή τους, αλλά θα επιβάλει ταυτόχρονα:
1. Αυστηρή λιτότητα, ώστε οι δαπάνες να μην ξεπερνούν τα έσοδα του κράτους.
2. Στενή επιτήρηση από την τρόικα και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα αποκτήσει μόνιμη παρουσία στην Αθήνα.
3. Ενα δραστικό πλαίσιο προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων με ταχύτερους από τους σημερινούς ρυθμούς για να πληρωθούν οι δανειστές.
Τα νέα αυτά δεδομένα προκαλούν ανησυχία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εκληφθούν από πολλούς ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, προκαλώντας πολιτική και κοινωνική έκρηξη.

Ωστόσο, αυτό είναι το τίμημα που απαιτούν οι πιστωτές μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει μόνη της τις υποχρεώσεις της. Οπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, «η χορήγηση βοήθειας με αυστηρές προϋποθέσεις στα κράτη-μέλη που δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην αγορά είναι δικαιολογημένη».
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως όταν ένα κράτος συνεχίζει να μην πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος μεταρρύθμισης που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια, «οι Αρχές της ζώνης του ευρώ θα αναλάβουν έναν ρόλο πιο σημαντικό και πιο εξουσιαστικό στη διαμόρφωση των οικονομικών πολιτικών του».

Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο επισκέπτεται την Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να συναντηθεί με υπουργούς και εκπροσώπους φορέων και οργανισμών. Ο κ. Ράιχενμπαχ φέρεται να είναι αυτός που θα αναλάβει και τον ρόλο του επιτηρητή της Ελλάδας.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ που ρωτήθηκε σχετικά χθες είπε ότι η Συνθήκη της ΕΕ δεν παρέχει ανάλογες δυνατότητες και η Κομισιόν δεν επιθυμεί να θέσει την Ελλάδα υπό κηδεμονία.

Οι λεπτομέρειες. Η προωθούμενη - κυρίως από τη Γερμανία, αλλά με την υποστήριξη πλέον και της Γαλλίας, σύμφωνα με πληροφορίες - πρόταση προβλέπει κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 50%, το οποίο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα επιβληθεί σε ομόλογα 206 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε μείωση του χρέους κατά 103 δισ. ευρώ. Τα 103 δισ. αντιπροσωπεύουν 45% του ΑΕΠ. Συνολικά το χρέος είναι 166% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ένα μέρος αυτής της ωφέλειας πιθανότατα θα εξανεμισθεί, καθώς η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να συνάψει νέα δάνεια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το κούρεμα θα επιβληθεί στο σύνολο του χρέους, το οποίο λήγει ως το 2035 και όχι ως το 2020, όπως προβλεπόταν στο προηγούμενο σχέδιο. Τραπεζικές πηγές αναγνώριζαν χθες ότι η ρύθμιση αυτή θα φέρει ανακούφιση στη χώρα, υπό την έννοια ότι θα απαλλαγεί από σημαντικές πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, αλλά συμπλήρωναν ότι το κατά πόσον το χρέος θα καταστεί βιώσιμο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης.

Τα δεδομένα της υπό διαπραγμάτευση λύσης συζήτησαν χθες σε τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκονται, με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι η λύση που θα επιτευχθεί να έχει τον χαρακτήρα της εθελοντικής και να μη χαρακτηρισθεί πιστωτικό γεγονός, το οποίο θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), προκαλώντας βαριές απώλειες στις τράπεζες.

Βεβαίως, οι τράπεζες επιδιώκουν και το μικρότερο δυνατό ποσοστό κουρέματος.
Χαρακτηριστικό της μάχης που δίνεται ως την τελευταία στιγμή είναι η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλλάρα, ότι «υπάρχουν όρια» στο επίπεδο του κουρέματος που μπορούν να αποδεχθούν εθελοντικά οι τράπεζες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια».

ΤΑ CDS.

Σημειώνεται ότι το αν είναι ή όχι πιστωτικό γεγονός ένα κούρεμα το αποφασίζει η Διεθνής Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), μια ένωση τραπεζών, χρηματοοικονομικών οίκων, δικηγορικών εταιρειών κ.ά. από 56 χώρες. Μόνο με δική της απόφαση μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CDS.

ΤΑ ΝΕΑ

Οδηγίες χειρισμού ελαιοκάρπου και σωστής έκθλιψης ελαιολάδου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες για τους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς, που θα συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, στην σωστή αποθήκευσή του, ώστε να διατηρεί τις καλές του ιδιότητες, και στην διάθεση στους καταναλωτές, εντός και εκτός της χώρας ενός αρίστου ποιοτικά προϊόντος όπως είναι το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ .........

ΕΚΘΛΙΨΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Α. Στα ελαιοπερίβολα

Εφαρμoγή ορθής γεωργικής πρακτικής, και ειδικότερα προσέχουμε για:
Τήρηση κανόνων ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών
Αποφυγή διασποράς η καύσης πλαστικών υλικών, τα οποία συλλέγουμε για ανακύκλωση η ασφαλή αποθήκευσή τους.

Συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς του καρπού της ελιάς. Αποφεύγουμε να πατάμε πάνω στον ελαιόκαρπο. Αποφεύγουμε τη συμπίεση των ελιών εντός των σάκκων.
Η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο να γίνεται μέσα σε γιούτινους σάκκους η σε παραγωγικές κλούβες.
Προγραμματίζουμε την ελαιοσυλλογή σε συνεννόηση με το ελαιοτριβείο για γρήγορη έκθλιψη του ελαιοκάρπου.
Ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών να πληρούν τα όρια της νομοθεσίας για τους φθαλικούς εστέρες (καν.(ΕΚ) 10/2011).
Αποφεύγουμε την ανάμιξη της επικρατούσας ποικιλίας «κορονέϊκη» με την ελιά Καλαμών.(στο ελαιόλαδο που θα παραχθεί από τη μίξη αυτή μετά τρίμηνο παρατηρείται υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του).

Β Στα ελαιοτριβεία

1.Πριν την έκθλιψη

Οι ελιές να αποθηκεύονται σε αεριζόμενο χώρο προστατευμένες από βροχή.
Τα μέσα αποθήκευσης είναι σάκοι γιούτινοι η παραγωγικές κλούβες η μεγάλα πλαστικά κιβώτια επαρκώς αεριζόμενα.
Κατά την αποθήκευσή του ο ελαιόκαρπος υφίσταται υδρόλυση (λιπόλυση) δηλαδή απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τα τριγλυκερίδια
Η υδρόλυση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας την υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και την μείωση της εμπορικής του αξίας.
Η υδρόλυση (μικροβιακή και ενζυματική) ευνοείται από περιβάλλον αυξημένης θερμοκρασίας παρουσίας τραυμάτων στους καρπούς της ελιάς και παρουσίας νερού. γιαυτό οι καρποί της ελιάς πρέπει να διατηρούνται χωρίς να αυξάνεται η θερμοκρασία τους και να μην βρέχονται. Οι περιέκτες διατήρησης πρέπει όπως προαναφέραμε να είναι οι γιούτινοι σάκκοι η ακόμη καλύτερα αποτελέσματα έχουμε κατά τη διατήρηση του ελαιοκάρπου σε πλαστικές κλούβες η παλετοκιβώτια που προσφέρουν καλύτερο αερισμό.

2.Κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.

Εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής από το ελαιοτριβείο. Οι εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων να είναι σύμφωνες με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ του Καν.(Ε.Κ.)852/04
Τα ελαιοτριβεία να εγκαταστήσουν σύστημα αυτοελέγχου (διαδικασία η διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP,άρθρο 5 του Καν.(ΕΚ) 852/04) με καταγραφή διαφόρων παραμέτρων της παραγωγικής διαδικασίας
Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά την μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27Ο C γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητα σε κηρούς.
Σημειώνεται ότι για την τεκμηρίωση της ένδειξης «εξαγωγή εν ψυχρώ», (άρθρο 5 παρ.β του καν.(ΕΚ) 1019/2002),κατά την τυποποίηση του λαδιού, απαιτείται η τήρηση αρχείου θερμοκρασιών, (κάτω των 27ο C),στις οποίες λαμβάνονται τα ελαιόλαδα (Απόφαση ΥΠΑΑΤ αρ.323902/18-9-2009 άρθρο 3 παρ.3 σημεία 3α, 3β, 3βi,3βii).

Οι πλαστικοί σωλήνες και οι περιέκτες ελαιολάδου να μην έχουν στην σύνθεσή τους πλαστικοποιητές φθαλικούς εστέρες (οδηγία 2007/19 Ε.Κ. και Κανονισμός 1935/06) γιατί οι ουσίες αυτές μεταναστεύουν από τους σωλήνες η τους περιέκτες στο ελαιόλαδο και ανιχνεύονται κατά την χημική ανάλυση του ελαιολάδου.
Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο πλαστικός σωλήνας που χρησιμοποιείται κατά την μεταφορά του ελαιολάδου στα σπίτια των ελαιοπαραγωγών.

Για όλα τα πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου (ελαιοσυλλογή, μεταφορά έκθλιψη ) να ζητείται από τους
πωλητές πιστοποίηση ως προς την μη παρουσία στην σύνθεσή τους φθαλικών εστέρων ως πλαστικοποιητών.
Η παραγωγή ελαίων (repaso) από φυγοκέντριση διφασικού ελαιοπυρήνα στα ελαιοτριβεία, απαγορεύεται με διαταγή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Γ. Αποθήκευση ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο να αποθηκεύεται σε περιέκτες κατάλληλους για λιπαρά τρόφιμα(Οδηγία Ε.Κ. 2007/19), σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και προστατευμένο από παρουσία οξυγόνου. Για τα ελαιόλαδα ΠΟΠ, και για τα ελαιόλαδα για τα οποία χορηγήθηκε κωδικός EL, η αποθήκευση γίνεται υποχρεωτικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί όψιμα και εμφανίζουν υψηλότερο Κ να αποθηκεύονται χωριστά και να προωθούνται στην αγορά νωρίτερα από ελαιόλαδα παραχθέντα πρώιμα που εμφανίζουν χαμηλότερο Κ
Οι χώροι και οι ανοξείδωτες δεξαμενές τυποποιητηρίων, συνεταιρισμών και ελαιοτριβείων παρέχουν καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου από τις αποθήκες των παραγωγών.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης του ελαιολάδου εφαρμόζουν ορθή υγιεινή και αποθηκευτική πρακτική, και εγκαθιστούν διαδικασία η διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP, που προβλέπονται από τα άρθρα 4 και 5 του Καν.(Ε.Κ.)852/2004.
Εγκαθιστούν επίσης σύστημα ιχνηλασιμότητας του άρθρου 18 του Καν.(ΕΚ)178/2002.
Η Υπηρεσία θα επιβλέπει για την εφαρμογή των παραπάνω.

1η ποδηλατοδρομία 29 Οκτωβρίου 2011

ΟΗ Ενωση Ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας με την υποστήριξη του Γιώργου Αμυρά και της ομάδας "ταξιδιάρικα ποδήλατα", διοργανώνουν στην Τριφυλία 1η ποδηλατοδρομία το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία Κυπαρισσίας.

Η Διαδρομή θα είναι Κυπαρισσία, Φιλιατρά Μαραθούπολη.

Κλίκ στην αφίσα για λεπτομέρειες.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 25ης Οκτωβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.





Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.