Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Δύο νέες αίθουσες στο 3ο Δημοτικό Φιλιατρών

Την οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία πήρε χθες ο Δήμος Φιλιατρών για την ανέγερση δυο ακόμη αιθουσών στο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.
Οπως τόνισε στην “Ε“ ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας, τις επόμενες μέρες αναμένεται και η έγκριση των μηχανολογικών ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος.
Το έργο χρηματοδοτείται από πρόγραμμα του ΟΣΚ και με την υλοποίησή του θα προστεθούν δύο αίθουσες στο 3ο Δημοτικό, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.
Επίσης τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ........

προτάσεων για να ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου.
Ηδη από την αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε αυτή η διαδικασία από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης με επικεφαλής τον μηχανικό του Δήμου Χρήστο Μπάρκα.

Πηγή: Ελευθερία

Αισιοοδοξία για θετικό αποτέλεσμα με τον Τέλλο Άγρα

Αισιόδοξος δηλώνει ο προπονητής της Εράνης Σταύρος Αντωνόπουλος για το κυριακάτικο Derby με τον Τέλλο Άγρα Γαργαλιάνων.
Τόσο η προετοιμασία όσο και οι προπονήσεις προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς ωστε η Εράνη να εμφανιστεί πανέτοιμη στο Κυριακάτικο derby.
Μιλήσαμε χθες το απόγευμα με τον Σταύρο Αντωνόπουλο, και μας είπε ότι κοινή πεποίθηση είναι πως η ομάδα μετά την μεγάλη κοιλιά που έκανε έρχεται η ανάκαμψη.
Η κοιλιά αυτή συνέπεσε με τραυματισμούς τιμωρίες και άλλους παράγοντες οι οποίοι ξεπερνιώνται.
Αισιοδοξούμε ότι θα κάνουμε πολύ καλή εμφάνιση με την Κυριακή και θα πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα.
Αγωνιστικά τώρα, στις προπονήσεις έχει επιστρέψει ο Στέφανος Βαρούχας ενώ .....

η Εράνη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών πλην του Ασημακόπουλου που είναι τιμωρημένος.

Μια θέση στην 11άδα περιμένουν οι Κώτσος, Παναγιωτίδης που εξέτισαν την τιμωρία τους, αλλά και ο Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του.
Απο εκεί και μετά ο Ζώκος αναμένεται να ξεκινήσει στην βασική 11άδα.

Εμείς να ευχηθούμε για την Εράνη ότι καλύτερο μπορεί. Μακάρι και την Νίκη.

Πρωτοβουλία ίδρυσης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας

Την δημιουργία Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, ως δευτεροβάθμιο όργανο που θα συντονίζει και θα ενώνει τις προσπάθειές τους, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Χώρας και Πύλου όπως και αγρότες της ευρύτερης περιοχής σε σύσκεψη που είχαν το βράδυ της Δευτέρας στους Γαργαλιάνους.
Σε αυτή την προσπάθεια καλούν στο πλευρό τους όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους της Μεσσηνίας και τους αγρότες του νομού ώστε να αποκτήσουν μια δυνατή φωνή διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η φωνή τους σήμερα, σημειώνεται, δεν μπορεί να ακουστεί, ενώ όπως επισήμανε στην «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου η Ενωση έχει αποξενωθεί από την αγροτική βάση.

Ετσι προχώρησαν στην δημιουργία συντονιστικής επιτροπής που θα αναλάβει .......

να ενημερώσει και να φέρει σε επαφή όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού και τους αγρότες ώστε να προχωρήσει η δημιουργία της Ομοσπονδίας.
Από εκεί και πέρα συζήτησαν τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα με το μείζον ζήτημα της περυσινής ακαρπίας στις ελιές και τα προβλήματα που αυτό έχει δημιουργήσει, όπως και τις αποζημιώσεις που ακόμη δεν έχουν δοθεί στους αγρότες.
Ασχολήθηκαν επίσης με το θέμα της ψηφιακής ενεργοποίησης των δικαιωμάτων όπου τονίστηκε ότι οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να βρεθούν στην θέση να πληρώσουν και πάλι από την τσέπη τους.
Για την συνάντηση αυτή ο κ. Παπαχριστοφίλου τόνισε στην «Ε»:
«Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση του αγροτικού κόσμου η οποία έχει χαθεί, τα προβλήματα είναι πολλά, υπαρκτά και δεν υπάρχει φωνή. Δεν ακούγεται καμία φωνή εδώ στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η δημιουργία της Ομοσπονδίας έχει αυτό το σκοπό, να δώσει αυτή την φωνή και την υπόσταση που λείπει.

Συγκροτήθηκε μια προσωρινή συντονιστική επιτροπή με δύο εκπροσώπους από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Χώρας και Πύλου. Εχει ήδη βγει κάλεσμα να στελεχώσουν αυτή την προσπάθεια όσο περισσότεροι Σύλλογοι γίνεται καθώς όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο μεγαλύτερη δύναμη έχουμε.
Η συντονιστική επιτροπή που έγινε έχει σκοπό να περάσει από όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας, να ενημερώσει τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους, να έρθουμε σε επαφή μαζί τους ώστε να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια.
Καθώς η Ενωση της Μεσσηνίας δεν ικανοποιεί τα αιτήματα που έχουμε εμείς σαν βάση - κοιτά μόνο την λειτουργία τη δική της, να είναι λειτουργική απέναντι στους υπαλλήλους και δεν κάνει καμία αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στην βάση.
Από την Ενωση αυτή την στιγμή είμαστε αποκομμένοι, η ίδια μάς έχει αποξενώσει.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ΕΑΣ δεν έθεσε κανένα αίτημα για τα προβλήματα της Μεσσηνίας, δεν θα πρέπει να κάνει συνδικαλιστικό αγώνα;
Μόνο να εισπράττει για να εξυπηρετεί την λειτουργικότητα της;».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Τέλης Καναβός επισήμανε: «Βρισκόμαστε σε στάδιο προχωρημένο, να κάνουμε προσωρινή διοίκηση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας με τους υπάρχοντες συλλόγους που γνωριζόμαστε μεταξύ μας και καλούμε τον κόσμο να συνεργαστούμε και να μπουν και άλλοι στην πορεία.
Αυτό ξεκίνησε από την ανάγκη ότι πρέπει να είμαστε οργανωμένοι, τα γεγονότα μας οδήγησαν προς τα εκεί, δεν μπορούμε να είμαστε επιτροπές αγώνα ή άλλες επιτροπές.
Θέλουμε ένα όργανο όπως οι Αγροτικοί Σύλλογοι, δευτεροβάθμιο, που να μπορεί να καθοδηγεί την διαδικασία.
Υπάρχει η ανάγκη για συντονισμό των κινήσεών μας και έχουμε πολλά με τα οποία θα ασχοληθούμε στην πορεία.
Αυτό τώρα είναι μια τυπική διαδικασία που θα προχωρήσει. Η ουσία όμως είναι αυτά που έχουμε να κάνουμε στην πορεία. Oπως με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που μας ψιθυρίζουν ότι πρέπει να μπούμε στο ψηφιακό σύστημα.
Δεν το αρνούμαστε αλλά δεν πρέπει να υπάρχει επιβάρυνση δική μας, γιατί ο υπουργός από πέρυσι είχε πάρει απόφαση ότι οι αγρότες δεν θα ξαναπληρώσουν ενεργοποιήσεις.

Επίσης μαζεύουμε στοιχεία για να πάμε στο υπουργείο για το θέμα της περυσινής ακαρπίας. Δεν το ξεχάσαμε το θέμα αυτό, ούτε θα καθόμαστε να περιμένουμε αν θα μας δώσουν παραπάνω λεφτά ή από τα 50 εκ.
Μιλάμε για ζημιές συγκεκριμένες. Είναι κοινά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες.
Συζητήσαμε πάνω σε αυτά στην σύσκεψη που είχαμε στους Γαργαλιάνους και καλούμε τον κόσμο να έρθει σε επαφή μαζί μας.
Eχουμε μαζευτεί οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Χώρας και Πύλου έχοντας επαφές με την Κορώνη που ετοιμάζονται και εκεί για την δημιουργία Αγροτικού Συλλόγου».

Πηγή: Ελευθερία

Ο παραγωγός, ο υπολογιστής και οι... ψηφιακές ζωγραφιές

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Όταν η τεχνολογία συναντάει την καθυστέρηση το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.
Κάπου εδώ θα μπορούσε να εντοπίσει κάποιος την ουσία των προβλημάτων που προκύπτουν φέτος στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων των αγροτών προκειμένου να πάρουν τις επιδοτήσεις.
Αρκεί να φέρουμε στο νου μας μια εικόνα που θα επαναληφθεί φέτος περισσότερες από... 60.000 φορές με διαφορετικούς πρωταγωνιστές:
Εναν υπολογιστή με δορυφορική αποτύπωση των ιδιοκτησιών, έναν ηλικιωμένο που προσπαθεί πάνω σε αυτόν να εντοπίσει τις... ελιές του και τον εξειδικευμένο υπάλληλο να προσπαθεί να πείσει πως... δεν φταίει αυτός για την ταλαιπωρία του.
Και αν τα πράγματα μείνουν μέχρις εδώ... κάτι και παρηγοριά. Αντε τώρα να αρχίσουν τα προβλήματα με την έκταση, το γείτονα, την ενότητα και πάει λέγοντας.

Δεν περιγράφουμε κάτι το φανταστικό και ασφαλώς δεν έχουμε καμία πρόθεση να... τρομοκρατήσουμε κανέναν.
Αποτυπώνουμε την πρώτη απόπειρα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων στο καινούργιο .....

σύστημα χθες το πρωί στα γραφεία της Ενωσης στην Καλαμάτα.
Πελάτης ο πρόεδρός της Βασίλης Κοζομπόλης και χειριστής του συστήματος η Ολγα Λουκάκου τεχνολόγος τοπογράφος.

ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Εχει γίνει η προεκτύπωση των δικαιωμάτων στο χαρτί και πάμε να εντοπίσουμε ένα-ένα αγροτεμάχιο.
Στην οθόνη εμφανίζεται ο κατάλογος των αγροτεμαχίων και με ένα κλικ (πάτημα στο ποντίκι του υπολογιστή) στο καθένα από αυτά, εμφανίζεται η δορυφορική εικόνα της περιοχής που βρίσκεται και έχει αποτυπωθεί το 2008.
Μπρος πίσω για την επιτυχία τής όσο καλύτερης ευκρίνειας στην εικόνα και νέο κλικ για να “γλιστρήσει” πάνω στην εικόνα, η αποτύπωση των ιδιοκτησιών από το ελαιοκομικό του 2006 (το οποίο παρεμπιπτόντως ακόμη δεν έχει διορθωθεί σε πολλές περιπτώσεις παρά τις αιτήσεις και... παραιτήσεις των παραγωγών).
Πέφτουμε πάνω στην ενότητα που ανήκει το αγροτεμάχιο. Δηλαδή στη γεωγραφική περιοχή που ορίζεται από φυσικά όρια όπως είναι δρόμοι, ποτάμια, ρέματα και άλλα τέτοια στοιχεία.
Αν το αγροτεμάχιο κόβεται σε δύο ενότητες (πράγμα που συμβαίνει πολλές φορές), ο παραγωγός θα είναι τυχερός αν το ένα κομμάτι δεν είναι μικρότερο των 300 τετραγωνικών μέτρων. Γιατί τότε δεν είναι επιλέξιμο και δεν επιδοτείται γιατί ο δορυφόρος και το σύστημα το βλέπουν ως ξεχωριστό κομμάτι και όχι ως μέρος ενιαίας ιδιοκτησίας.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ

Από τον αριθμό που έχει το αγροτεμάχιο στο σύστημα δικαιωμάτων, εντοπίζουμε τη θέση του. Κάποιες φορές αυτό δεν είναι και τόσο απλό αν πρόκειται για μικρή ιδιοκτησία και φέρνεις μπροστά πίσω την εικόνα ώστε να τα καταφέρει ο ιδιοκτήτης να το αναγνωρίσει.
Ψάχνει να βρει πού είναι ο δρόμος και τι άλλο σημάδι μπορεί να υπάρχει στην περιοχή (ένα σπίτι για παράδειγμα) και τελικά... πού θα πάει, θα το πετύχουμε.
Κατ’ αρχάς πρέπει να συμφωνήσουμε με το σχήμα και από εκεί και ύστερα πάμε να εντοπίσουμε τα πραγματικά όρια.
Γιατί μπορεί το ελαιοκομικό να γλίστρησε πάνω στο δορυφορικό υπόβαθρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει από χέρι ότι... ακούμπησε σωστά.
Διαπιστώνει κάποιος ξαφνικά ότι τα αγροτεμάχια δεν φθάνουν μέχρι το δρόμο ή τα κόβει γειτονικός δρόμος ο οποίος στην πραγματικότητα είναι λίγο πιο πέρα.
Τέλος πάντων για τον εντοπισμό ενός αγροτεμαχίου μικρότερου των 1.000 τετραγωνικών μέτρων χρειάστηκε σχεδόν ένα τέταρτο και από κει και πέρα άρχισε το ζωγράφισμα.
Πάμε με τον κένσορα (το βελάκι δηλαδή που... κόβει βόλτες στην οθόνη) να ζωγραφίσουμε επί του χάρτη την πραγματική θέση του αγροτεμαχίου με βάση το ελαιοκομικό, τα στοιχεία του καταλόγου δικαιωμάτων και τα... σημάδια που μπορεί να εντοπίσει ο παραγωγός.

Γωνία από εδώ, στροφή από εκεί, προσοχή μην πέσουμε πάνω στο δρόμο και το περιπόθητο πολύγονο σχηματίζεται στην οθόνη. Μαζί του και η ψηφιοποιημένη πλέον έκταση σε τετραγωνικά. Ασυμφωνία με την αποτύπωση που υπάρχει στα δικαιώματα και... πάμε πάλι από την αρχή έτσι ώστε να πέσουμε όσο γίνεται κοντύτερα στους αριθμούς και να μην υπάρχει απόκλιση.
Γιατί όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος για τις επιδοτήσεις Κώστας Πέτροβας, απόκλιση της τάξης του 20% σημαίνει μηδέν επιδότηση για ένα χρόνο και απόκλιση της τάξης του 50% μηδέν επιδότηση για 3 χρόνια.
Στο μεταξύ το εν λόγω αγροτεμάχιο έχει ανταλλαγεί με άλλον ιδιοκτήτη ως... τοπικός αναδασμός και πάμε για δεύτερη φορά στη διαδικασία για να βρούμε το αγροτεμάχιο που πρέπει να δηλωθεί.

ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ

Στο μικρό τα πράγματα δυσκόλεψαν μέχρι να εντοπισθεί, αλλά σε ένα άλλο κάπου 27 στρέμματα κατά τα συμβόλαια, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για να το πετύχουμε.
Εδώ όμως πέφτουμε σε άλλο... κάβο.
Η άκρη του κτήματος σε ένα σημείο είναι μη επιλέξιμη (δηλαδή δεν επιδοτείται) γιατί πέφτει πάνω στο... λαδί χρώμα με το οποίο επισημαίνονται αυτές οι εκτάσεις.
Στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι βράχος με γροθάρια τα οποία όμως το σύστημα δεν τα αναγνωρίζει.
Μπορεί ο ιδιοκτήτης να το αμφισβητήσει αλλά δίπλα στο χαρτί των δικαιωμάτων θα σημειωθεί το κομμάτι που δεν έχει κριθεί επιλέξιμο, θα ακολουθήσει ενδεχομένως έλεγχος και εφόσον ο παραγωγός δικαιωθεί έχει καλώς.
Αν όχι θα εισπράξει ένα γερό πρόστιμο.
Μετά από... διαβούλευση το κομμάτι αυτό εξαιρείται και πάμε στο επόμενο πρόβλημα. Μέσα στο αγροτεμάχιο υπάρχει και ένα άλλο μικρό κομμάτι το οποίο φέρει χρώμα λαδί και δεν κρίνεται επιλέξιμο.
Σπάζει το κεφάλι του ο Βασ. Κοζομπόλης για το τι μπορεί να είναι αυτό, άκρη δεν βγάζει και έρχεται το πείραγμα από υπάλληλο που παρακολουθεί τη διαδικασία:
Μήπως είναι καμία... πισίνα; Αρχίζει το ζωγράφισμα πάλι, ο κένσορας κάνει βόλτες πάνω στα σημάδια και το τελικό σχήμα δίνει 23,5 στρέμματα. Αδύνατον λέει ο πρόεδρος, είχε γίνει επιτόπιος έλεγχος και έβγαλε 24,5 στρέμματα. Πάμε πάλι στην εικόνα, γίνεται μεγέθυνση και εντοπίζεται μια συστάδα ελιές δίπλα στο περίγραμμα, που κρίνει τι είναι δικές του.
Πάλι από την αρχή το... ζωγράφισμα, προσεκτικά η έκταση και το τελικό αποτέλεσμα... 24 στρέμματα.
Οπότε αφήνει το μισό καθώς του... περισσεύουν επιλέξιμα στρέμματα και πάμε στο επόμενο.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ

Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αφήνουμε πλέον μόνους τους ενδιαφερόμενους γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το... μεσημέρι για να τελειώσει ο εντοπισμός καθώς τα αγροτεμάχια είναι κάμποσα. Η διαδικασία που περιγράψαμε έγινε σε χαλαρό κλίμα, χωρίς πίεση και φυσικά χωρίς εκνευρισμούς.
Ηταν πειραματική αλλά προειδοποιεί για τα τεράστια προβλήματα που θα παρουσιαστούν όταν θα κληθούν οι παραγωγοί να... παίξουν με τα μηχανήματα του διαβόλου και να δημιουργήσουν εκ των πραγμάτων μόνοι τους... κτηματολόγιο εκεί που δεν υπάρχει.
Δεν είναι μόνον η δυσκολία και η ταλαιπωρία.
Θα πρέπει να περιμένουμε πλήθος από επικαλύψεις στην προσπάθεια του καθενός να διασφαλίσει την επιλέξιμη (δηλαδή επιδοτούμενη) έκταση.
Το ένα χωράφι θα πέφτει πάνω στο άλλο και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κληθούν ώστε να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα (τοπογραφικά, αεροφωτογραφίες, αποσπάσματα του μητρώου) και εφόσον ούτε με αυτά δεν βγει άκρη κάποιοι θα πρέπει να πάνε για... επιτόπιο έλεγχο και συμφωνία.

Το ακόμη χειρότερο είναι πως δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη όλα τα προβλήματα. Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι μπαίνουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα για περίπου 10.000 ιδιοκτησίες στη Μάνη που είναι κάτω των 300 τετραγωνικών μέτρων.
Τα παραδείγματα επιβεβαιώνουν τα φαινόμενα σύγκρουσης της τεχνολογίας με τις καθυστερημένες δομές της αγροτικής οικονομίας: Υπάρχει ιδιοκτήτρια στην περιοχή με... 197 αγροτεμάχια όλα κάτω των 300 τετραγωνικών μέτρων.
Αλλος ιδιοκτήτης έχει 1.000 ελιές και το μεγαλύτερο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του έχει... 30.
Η ανασκαφή θα βγάλει αμέτρητες τέτοιες περιπτώσεις συγκεντρωμένες σε αυτή την περιοχή.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να διαπιστωθεί τι γίνεται με τις... πλαγιές όταν το κτηματογραφικό υπόβαθρο κυλήσει πάνω στο δορυφορικό χάρτη και το κάτα πόσον η φηφιοποίηση θα δίνει την πραγματική έκταση όταν η πλαγιά γίνει... επίπεδο.

ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ

Σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ απλά για τους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα για κάποιον ο οποίος έχει τοπογραφικό με συντεταγμένες. Το σύστημα θεωρητικά έχει τη δυνατότητα αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία δεν την δίνει με την αιτιολογία ότι είναι σε φάση... πειραματικής εφαρμογής.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων... ου μπλέξεις.
Εκείνοι που θα μπλέξουν σίγουρα όμως είναι οι υπάλληλοι που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν αυτή τη διαδικασία. Γιατί πρέπει να πείσουν αρχικά ότι... δεν φταίνε αυτοί για την ταλαιπωρία.
Να έχουν την υπομονή να εξηγήσουν στον κατά τεκμήριο καχύποπτο ιδιοκτήτη ότι η ψηφιακή αποτύπωση είναι για τα δικαιώματα (δηλαδή τις επιδοτήσεις) και δεν κατοχυρώνει κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα.
Και πως αν του βγει μικρότερη επιλέξιμη (δηλαδή επιδοτούμενη) έκταση, η πραγματική ιδιοκτησία του βρίσκεται στα συμβόλαια που έχει στα χέρια του.
Να κοπάσουν την οργή κάποιων οι οποίοι όταν πάνε... δεύτεροι στην ψηφιοποίηση θα διαπιστώσουν ότι ένα κομμάτι γης τους το έχει ζωγραφίσει στο χάρτη ο γείτονας που πήγε νωρίτερα.

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ
Ολα όσα προαναφέρθηκαν, αποτελούν... προθέρμανση για αργότερα.
Οπως διαβεβαιώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Ενωσης, μέχρι τις 15 Μαΐου θα προχωρήσει μόνον η συλλογή αιτήσεων ενεργοποίησης όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις παράλληλα και μόνον τα απογεύματα, άλλα συνεργεία να αρχίσουν την ψηφιοποίηση για να κερδηθεί χρόνος καθώς αυτή η διαδικασία με βάση τον κανονισμό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έτσι ώστε να ανοίξει το πρωτόκολλο για την καταβολή των επιδοτήσεων.
Ομως η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι πως θα αποτελεί... κατόρθωμα αν αυτή η διαδικασία που αφορά πάνω από 60.000 ιδιοκτήτες στη Μεσσηνία, ολοκληρωθεί κατά 50% μέχρι τότε.
Ετσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων.
Η ημερομηνία έναρξης καθυστερεί, αφού το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα πληρώσει το κόστος της ενεργοποίησης.
Η υπόσχεση για μη καταβολή χρηματικών ποσών από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (και με βασικό τεκμήριο την ασφάλιση στον ΟΓΑ) δεν έχει πάρει ακόμη σάρκα και οστά.
Το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο καθώς εκ των πραγμάτων φέτος το κόστος ενεργοποίησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς θα χρειαστούν πολλαπλάσια συνεργεία, περισσότεροι υπάλληλοι και πλέον εξειδικευμένοι (όσο γίνεται βέβαια να... προπονηθούν γι’ αυτή την ιστορία).
Οι παραγωγοί θα ταξιδέψουν στο θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας. Ενα ταξίδι μαγευτικό για τους ειδικούς και τους περίεργους, αλλά γεμάτο τρικυμίες και εκνευρισμό για τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου που καλούνται να διορθώσουν τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος αναγνώρισης των ιδιοκτησιών και να πληρώσουν τις αμαρτίες της εκτεταμένης απάτης με την καταβολή των επιδοτήσεων.
Αυτό άλλωστε είναι και η αιτία για την οποία ο κόσμος μπαίνει σε τέτοιο... λούκι προκειμένου να διασφαλίσει αυτά που δικαιούται με βάση τους νόμους και τους κανονισμούς.

Πηγή: Ελευθερία

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών

Συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου και ώρα 19.30 μ.μ. το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση είναι τα εξής: .........

1. Δακοκτονία 2009.
2. Συνεκμίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας Δήμου α) Οικοπέδου Μύλου και β) οικοπέδου Αθλητικών εγκαταστάσεων στην θέση Αγρίλη
3. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 10/2009 απόφασης Δ.Σ. Δημοτικού Παιδικού Σταθμού, περί «πρ/σμού οικ. έτους 2009».
4. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 5/2009 απόφασης Δ.Σ. ΚΑΠΗ, περί «πρ/σμού οικ. έτους 2009».
5. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 2/2009 απόφασης Δ.Σ. Οργανισμού Άθλησης & Νεολαίας, περί «πρ/σμού οικ. έτους 2009».
6. Ανασύσταση Δ.Σ. Δημοτικού Παιδικού Σταθμού.
7. Αποζημίωση προέδρων και μελών των ΝΠΔΔ του Δήμου.
8. Έγκριση απόφασης 1/2009 Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, περί κατανομής ΚΑΠ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
9. Ετήσια επιχορήγηση ΚΑΠΗ.
10. Ετήσια επιχορήγηση Ο.Α.& Ν.
11. Ετήσια επιχορήγηση Δημοτικού Παιδικού Σταθμού.
12. Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος - προϋπολογισμού έτους 2009.
13. Ψήφιση πιστώσεων πρ/σμού έτους 2009.
14. Έγκριση δαπάνης εορταστικών εκδηλώσεων 25ης Μαρτίου 2009.
15. Aποδοχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη δαπάνης πληρωμής προσωπικού ΚΕΠ με σύμβαση μίσθωσης έργου.
16. Έγκριση κατασκευής πατώματος στην πλατεία, Κατ/τος «Φρεσκονοστιμιές ΕΠΕ».
17. Παραλαβή συγκοινωνιακής μελέτης.
18. Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «ασφαλτόστρωση οδών».
19. Διαγραφή λανθασμένων εγγραφών - οφειλών τελών ύδρευσης.
20. Επί αιτήσεως Συλλόγου Φιλιατρινών Αεροπόρων.
21. Περί οικονομικής ενίσχυσης Αθλητικού Συλλόγου Η ΕΡΑΝΗ
22. Περί οικονομικής ενίσχυσης ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας άγνωστος παράδεισος στην Μερόπη!

Ένας άγνωστος παράδεισος υπάρχει στη Μερόπη, τον οποίο θα σας παρουσιάσουμε μέσα από λίγες φωτογραφίες ερασιτεχνικής λήψης.
Πρόκειται για ένα τοπίο άγνωστο δυστυχώς (ίσως κι ευτυχώς), όχι μόνο στον ευρύτερο κόσμο, αλλά κι απ' όλους τους ορειβατικούς συλλόγους, κι ακόμα περισσότερο, από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής! Βρίσκεται 2χλμ. Β. Α. της Αλλαγής και 3.6 χλμ. από το κέντρο της Μερόπης.
Μιλάμε για ένα παρθένο, σπάνιο φαράγγι, αξεπέραστου φυσικού κάλλους, στολισμένο με σπηλιές απάτητες από την εποχή των "κλεφτών".
Τη χειμερινή περίοδο όταν τρέχει νερό, σχηματίζει μεγαλοπρεπείς καταρράκτες Το μέσο υψόμετρο του είναι 300μ.
Η απόσταση που μπορεί κανείς να διασχίσει εντός του φαραγγιού είναι 2,6 χλμ.
Η πρόσβαση για το φαράγγι από την Αλλαγή, γίνεται μέσω της εγκαταλειμμένης κοινότητας της Βελανιδιάς (1800μ αγροτικός δρόμος και 200μ πεζοπορία).

-Στο κάτω μέρος της ανάρτησης υπάρχει χάρτης πρόσβασης-.

















Καντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία για τη διαδρομή.
Οι κόκκινες κουκίδες σηματοδοτούν των αγροτικό δρόμο ενώ οι μπλέ την πεζοπορεία

yyy.jpg (429 KB)



Η Μεσσηνία στην κορυφή της παραγωγής χασίς

Η Μεσσηνία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 5 περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή... χασίς, το οποίο μάλιστα εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης.
Η εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια αναφορά του για τη διεθνή στρατηγική ελέγχου των ναρκωτικών του ειδικού γραφείου που λειτουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονται ακόμη η Κρήτη, η Ηλεία, η Αρκαδία και η Λακωνία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση αποκαλεί “μαριχουάνα” το χασίς και υπολογίζει ότι η παραγωγή του είναι μεγαλύτερη από 80 τόννους.
Από αυτούς ποσότητα μέχρι 20% καταναλώνεται στην Ελλάδα, ενώ γίνονται εισαγωγές και από την Αλβανία.
Παρουσιάζουμε στη συνέχεια τα σημαντικότερα σημεία αυτής της έκθεσης που είναι και .........

χαρακτηριστικά για την κατάσταση στη χώρα:
“Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες-«πύλες» από την οποία διέρχονται παράνομες ουσίες και γίνεται λαθρεμπόριο.
Αν και δεν είναι βασικός κόμβος για τα ναρκωτικά που προορίζονται για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι μέρος του αποκαλούμενου «Βαλκανικού Δρόμου» των ναρκωτικών, από τις χώρες παραγωγής τους στην Ανατολή προς τις χώρες που τα καταναλώνουν στη Δυτική Ευρώπη.
Οι ελληνικές Αρχές αναφέρουν ότι η χρήση και ο εθισμός έχουν ανοδική τάση στην Ελλάδα, με αντίστοιχη μείωση της ηλικίας των για πρώτη φορά χρηστών.
Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών παραμένει ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα στη μάχη της εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.
Ερευνες από την αμερικανική DEA (Drug Enforcement Administration/Διεύθυνση Καταστολής Ναρκωτικών) και την αντίστοιχη ελληνική υπηρεσία υποδεικνύουν ότι έχει προκύψει μια δραματική αύξηση στον αριθμό και στο μέγεθος των λαθρεμπορικών οργανώσεων που δρουν στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια του περασμένου χρόνου (2008) η DEA και οι ελληνικές Αρχές διενήργησαν πολυάριθμες έρευνες για την αποτροπή της διακίνησης, οι οποίες κατέληξαν σε σημαντικό αριθμό συλλήψεων, σε κατασχέσεις ναρκωτικών και στο «ξήλωμα» λαθρεμπορικών οργανώσεων. Το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα και το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως, συνεχίζουν να μην διατηρούν βάσεις δεδομένων για τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών και την καταγραφή των καταδικών και των ποινών εν γένει που επιβάλλονται στους λαθρεμπόρους.
Η Ελλάδα από το 1988 είναι μέλος της Συνόδου του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Με εκτεταμένη ακτογραμμή, πολυάριθμα νησιά και χερσαία σύνορα με χώρες από τις οποίες επίσης διέρχονται ναρκωτικά, η Ελλάδα -λόγω της γεωγραφίας της- αποτελεί μια από τις «προτιμώμενες» χώρες για μεταφόρτωση ναρκωτικών καθ’ οδόν προς τη Δυτική Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι επίσης η πατρίδα του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου παγκοσμίως.
Αν και πολλά από τα πλοία αυτά φέρουν σημαίες Παναμά ή Λιβερίας, εκτιμάται ότι οι ελληνικές εταιρείες κατέχουν ένα στα έξι από εμπορικά πλοία, ενώ ελέγχουν 20% με 25% των εμπορικών φορτίων παγκοσμίως.
Η χρήση εμπορικών πλοίων είναι ο φθηνότερος, ταχύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για τη μεταφορά πολλών χιλιάδων τόννων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στα κέντρα διάθεσης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα δεν έχει αξιόλογη παραγωγή ναρκωτικών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές Αρχές διαπιστώνουν μια αύξηση στην παραγωγή μαριχουάνας.

Ορισμένες από τις οργανώσεις που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα και εμπλέκονται στην παραγωγή μαριχουάνας, έχουν εξάγει μεγάλες ποσότητες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία.
Οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι η ετήσια παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού δείχνει να είναι πάνω από 80 τόννους, με το μεγαλύτερο μέρος της να προωθείται για εξαγωγή. Η Κρήτη, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Ηλεία και η Λακωνία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή, ενώ την ίδια στιγμή μόνο η Αρτα και τα Γρεβενά δείχνουν να είναι εντελώς «καθαρές» περιοχές.
Μόλις το 10% με 20% της καλλιεργούμενης μαριχουάνας εκτιμάται ότι καταναλώνεται στο εσωτερικό της χώρας.
Μαριχουάνα για «εσωτερική» κατανάλωση, εξ άλλου, εισάγεται και από την Αλβανία.
Το προσωπικό των διωκτικών αρχών στην Ελλάδα είναι γενικά υπο-εκπαιδευμένο και κακοπληρωμένο. Ετσι, η διαφθορά στις δυνάμεις επιβολής του νόμου αποτελεί πρόβλημα.

Το Νοέμβριο του 2007, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και πολιτικοί βρέθηκαν ανεμεμειγμένοι σε μια μεγάλης κλίμακας διεθνή οργάνωση λαθρεμπορίας ναρκωτικών, η οποία παρήγαγε πολλούς τόννους μαριχουάνας στην Κρήτη.
Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε ότι αυτή η οργάνωση, επί σειρά ετών, είχε εξάγει μεγάλες ποσότητες μαριχουάνας στην Ολλανδία.
Το Σεπτέμβριο του 2008, ένας πρώην υπουργός και προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή για παρέμβασή του υπέρ ατόμου που καλλιεργούσε ινδική κάνναβη.
Η πολιτική της κυβέρνησης στην Ελλάδα πάντως, ούτε ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει την παράνομη παραγωγή και διάθεση ναρκωτικών, ψυχοτρόπων και άλλων ουσιών ή το «ξέπλυμα» των απολαβών από παράνομες συναλλαγές με ναρκωτικά”.

Πηγή: Ελευθερία

ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.