Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ερωτηματικά για τα λιγοστά αποθέματα ελαιολάδου και την ανοδική πίεση τιμών

Περίοδο με πολλά ερωτηματικά που σχετίζονται με τα υπάρχοντα αποθέματα διανύει η αγορά του ελαιολάδου, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν τις πιέσεις σε παραγωγή και διακίνηση για ακόμη υψηλότερες τιμές.
Αναλυτικά, την εβδομάδα που πέρασε η αγορά των παραδοσιακών εμπορευμάτων παρουσίασε την ακόλουθη εικόνα:
Λάδια
Στην τελευταία στροφή πριν από το τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου η αγορά του ελαιολάδου βρίσκεται μπροστά σε μία κατάσταση...

με πολλά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τα υφιστάμενα αποθέματα ελαιολάδου.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι τα αποθέματα του προϊόντος στη χώρα μας κινούνται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιέσεις από την πλευρά των παραγωγών και των διακινητών χύμα προϊόντος, για ακόμα υψηλότερες τιμές.

Ήδη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μια σημαντική άνοδο που πλησιάζει σχεδόν τα 50 σεντ το κιλό και με το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου παρατηρείται μια περαιτέρω πίεση στις τιμές, λόγω ακριβώς της διαφαινόμενης σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων.

Το κλίμα στην ελληνική αγορά ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι υψηλές πωλήσεις ισπανικού ελαιολάδου καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οδηγούν πλέον σε μία νέα κατάσταση, σύμφωνα με την οποία η τρέχουσα εμπορική περίοδος θα βρει τους Ισπανούς με αποθέματα που ενδεχομένως να κινούνται κάτω και από το επίπεδο των 200.000 τόνων.

Εγκλωβισμένοι σε αυτήν την κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον οι Ιταλοί οι οποίοι στην περίπτωση του ελληνικού ελαιολάδου, δείχνουν πλέον αποδοχή τιμών CIF στα επίπεδα των 3,00 ευρώ/κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με την όλη προσπάθειά τους να εντοπίζεται στο να μην ξεπεραστεί αυτό το επίπεδο τιμών.

Εν τω μεταξύ στην ισπανική αγορά οι τιμές ex-factory φαίνεται να κινούνται ελαφρά ανοδικά μετά τη σχετική υποχώρηση στο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου και διαμορφώνονται πλέον για τα εξαιρετικά παρθένα κοντά στα 2,50 ευρώ/κιλό, για τα παρθένα στα 2,40 ευρώ/κιλό και για τους βιομηχανικούς άσους στα 2,35 ευρώ/κιλό.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.