Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ. κυκλοφορούν πλαστά e-mail από Εθνική ΤΡΑΠΕΖΑ.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στο internet ένα πλαστό e-mail από Εθνική Τράπεζα και καλά.
Μέχρι τώρα το mail ήταν στα Αγγλικά.

Σήμερα εμφανίστηκε στα Ελληνικά με μορφή εικόνας την οποία και σας παραθέτουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΟ. Και μόνο το ασύντακτο κείμενο (έστω και μικρό) πρέπει να σας κάνει να το απορρίψετε.

Δείτε το






Στην κινητή τηλεφωνία το μέλλον της διαφήμισης

Για «απογείωση» των διαφημίσεων μέσω των κινητών τηλεφώνων τα επόμενα δύο με τρία έτη κάνουν λόγο οι ειδικοί του κλάδου, δεδομένων των νέων εφαρμογών των «έξυπνων» τηλεφώνων και της καλπάζουσας δημοτικότητας των κοινωνικών δικτύων με πρωταγωνιστή το Facebook.

Τα διευθύνοντα στελέχη των διαφημιστικών εταιρειών που παρευρέθησαν στη διοργάνωση Cannes Lions 2009 την περασμένη εβδομάδα διαβλέπουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στις αναδυόμενες χώρες όπου η μη επιβολή προτύπων στην κινητή τηλεφωνία μπορεί να διασφαλίσει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης.

Καθώς οι νέες τεχνολογίες και οι πρωτοποριακές .........

συσκευές διεισδύουν ολοένα πιο δυναμικά στην κοινωνία, η διαφήμιση μέσω των κινητών τηλεφώνων υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 45% ετησίως και θα ανέλθει στα 28,8 δισ. δολάρια εντός της ερχόμενης πενταετίας, από 3,1 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ineum Consulting.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Χοβ, εταιρικό αντιπρόεδρο του διαφημιστικού και εκδοτικού ομίλου της Microsoft οι διαφημίσεις μέσω των κινητών θα αντιστοιχούν στο 5-10% των παγκόσμιων διαφημιστικών δαπανών στα προσεχή πέντε έτη.

Πηγή: Reuters

Διαμαρτύρονται οι αλιείς για τα προβλήματα στο λιμάνι

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Τα προβλήματα στο λιμάνι εξακολουθούν να υπάρχουν 3 χρόνια μετά το τέλος των εργασιών κατασκευής του, τονίζουν σε επιστολή τους ο Επαγγελματικός Σύνδεσμος Αλιέων και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας.
Επειδή κυκλοφορούν στην πόλη φήμες ότι επίκειται παραλαβή του έργου, δεν θα δεχθούμε μια τέτοια μεθόδευση, σημειώνουν οι αλιείς.

Αναλυτικά η επιστολή για τα προβλήματα του λιμανιού της Κυπαρισσίας: ......

«Αγαπητοί κύριοι
Eχουν περάσει τρία χρόνια από το τέλος των εργασιών της εταιρείας "Ντι Ες" που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης της 1ης φάσης και ένας χρόνος από το τέλος των εργασιών της εταιρίας "ΜΕΤΡΟ" που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης της 2ης φάσης κατασκευής του λιμανιού το οποίο είναι χρηματοδοτημένο από το 3° Κοινοτικό Πλαίσιο και χωρίς ακόμα να έχει γίνει η παραλαβή του έργου από την υπηρεσία σας, το λιμάνι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από παραλείψεις και κακοτεχνίες, Και συγκεκριμένα.

1) Ο φωτισμός του λιμανιού, αφού λειτούργησε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, βγήκε εκτός λειτουργίας.
Ο λόγος είναι η πλημμελής κατασκευή του αφού γυμνά καλώδια και σπασμένα φρεάτια υπήρχαν από την αρχή της κατασκευής του, οι δε στύλοι έχουν διαβρωθεί σοβαρά με αποτέλεσμα το έργο να έχει ήδη καταστραφεί.
Αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή το λιμάνι να βρίσκεται στο σκοτάδι και εκτός από τον κίνδυνο κλοπών υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος, μιας και η προβλήτα έχει γίνει χώρος βραδινού περιπάτου πολλών συμπολιτών μας.

2) Oπως έχουμε αναφέρει με έγγραφη αναφορά μας με αρ. πρωτ. 93/18-2-2009 για το πρόβλημα της θωράκισης του προσήνεμου μόλου η οποία σας διαβιβάστηκε από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και από τον Δήμο Κυπαρισσίας στην οποία ακόμα εκκρεμεί απάντησή σας (παρότι έχει παρέλθει ο χρόνος που υποχρεούστε να απαντήσετε), έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:
Η εταιρία "ΜΕΤΡΟ" κατά την κατασκευή του προσήνεμου μόλου αφαίρεσε πλήθος ογκόλιθων από τον παλιό προσήνεμο και τους χρησιμοποίησε στο έργο που κατασκεύαζε και σε παρατήρηση μελών των συλλόγων μας δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετήσει νέες.
Αντί αυτού "ξεγύμνωσε" μέρος αυτού και το εγκατέλειψε, με συνέπεια στην πρώτη θαλασσοταραχή που εκδηλώθηκε υπέστη σοβαρή καταστροφή και κιν υνεύει να καταρρεύσει.

3) Τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες γιατί έτσι προέβλεπε η μελέτη του έργου. Από τότε που τοποθετήθηκαν δεν έγινε καμία συντήρηση από κάποια εταιρεία και ούτε καθαρισμός τους.
Αποτέλεσμα σήμερα αυτές να έχουν γίνει εστίες μόλυνσης για την περιοχή.
Ερωτάμε: Δεν θα έπρεπε να υπήρχε κάποια σύμβαση με εταιρεία καθαρισμού και συντήρησης; Γιατί αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης και θα τις πάρουμε να τις πετάξουμε.

4) Εχουμε την παγκόσμια πρωτιά να λειτουργεί λιμάνι χωρίς φάρους. Καταργήσαμε στην πράξη τους κανόνες ναυσιπλοΐας και μπαίνουμε στο λιμάνι ακολουθώντας το ένστικτό μας.
Και εντάξει εμείς.
Οι επισκέπτες από ξένες χώρες που έρχονται για ελλιμενισμό, μάλλον, θα το γράφουν στο ημερολόγιο του σκάφους αυτό το φαινόμενο να το δείχνουν στην χώρα τους.
Ζητάμε να μας απαντήσετε πότε θα τοποθετηθούν οι φάροι.

5) Οι κρουνοί πυρόσβεσης που έχουν τοποθετηθεί δεν έχουν σύνδεση με παροχή κι έτσι είναι άνευ λειτουργίας σε περίπτωση άμεσης ανάγκης χρήσης τους.

6) Η γλίστρα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών είναι κατασκευασμένη εκτός προδιαγραφών της σύμβασης και επικίνδυνη στην χρήση της.
Συγκεκριμένα το μπετόν που έχει πέσει είναι περίπου τρία μέτρα μέσα στην θάλασσα και μετά κάνει ένα σκαλί βάθους ενός μέτρου περίπου.
Για οποιοδήποτε ατύχημα σε σκάφη ή άτομα, σας καθιστούμε υπεύθυνους.
Σας έχουμε ενημερώσει εδώ και τρία χρόνια για το πρόβλημα και δεν έχει γίνει τίποτα.

Επειδή κυκλοφορούν στην πόλη μας φήμες ότι πρόκειται να παραλάβετε το έργο, έχουμε να σας απαντήσουμε ότι δεν θα δεχτούμε μία τέτοια μεθόδευση, από την στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν:

Α) Ο έλεγχος της υπηρεσία σας για την καταγγελία μας από το Σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης (αρ. πρωτ. 52/16-1-2007).

Β) Η δικαστική διαδικασία μετά την αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας της εταιρίας Ντι Ες.

Γ) Η απάντηση σας προς το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και στον Δήμο Κυπαρισσίας στην αναφορά μας με αρ. πρωτ, 93/18-2-2009 για την αφαίρεση μέρους της λιθοριπής από τον προσήνεμο μόλο από την εταιρεία ΜΕΤΡΟ».


Πηγή: Ελευθερία

Εντάξεις έργων δήμων στο “Θησέα”

Σειρά από έργα δήμων της Μεσσηνίας εντάχθηκαν οριστικά στο “Θησέα” σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.
Στη Μεσσηνία και κατά δήμο τα έργα που εντάχθηκαν είναι τα εξής (τα ποσά σε ευρώ):

Δήμος Φιλιατρών: Επισκευές μονάδας βιολογικού καθαρισμού Φιλιατρών (450.000), κατασκευή νέου δικτύου και κατάργηση υφισταμένου αποχέτευσης (133.000 - προέγκριση).

Δήμος Αριστομένους: Κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης Δ.Δ. Βούταινας (60.000), βελτίωση υποδομών ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων (145.000).

Δήμος Αρφαρών: Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού απορροής ομβρίων υδάτων Τ.Δ. ........

Αρφαρών (77.000), μελέτες για τη βελτίωση αρδευτικού δικτύου Πελεκητού (38.199), τοπογραφική αποτύπωση για την αγροτική οδοποιία από Πελεκητό - Ανω Αρφαρά - Πολιανή (13.209 - προένταξη).

Δήμος Βουφράδος: Συντήρηση - προστασία πηγής και αντλιοστασίου στα Δ.Δ. Χατζή και Πετριτσίου (34.051,96), γεωλογική μελέτη ανόρυξης γεωτρήσεων στο Δ.Δ. Πετριτσίου (3.570).

Δήμος Καλαμάτας: Επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα (78.650), επεκτάσεις δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Δ. Βέργας (97.497).

Δήμος Κυπαρισσίας: Ηλεκτροφωτισμός πλατείας Δ.Δ. Σπηλιάς (70.000).

Δήμος Λεύκτρου: Προμήθεια ενός απορριμματοφόρου οχήματος (215.000).

Δήμος Μελιγαλά: Ανέγερση κτηρίου για τη στέγαση υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας (212.310).

Δήμος Μεσσήνης: Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού (150.000), πλακοστρώσεις οδών, πεζοδρομίων, εισόδων και κέντρου Μεσσήνης (642.085,53), ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις δημοτικών κι αγροτικών οδών του δήμου (300.000), διευθέτηση ομβρίων υδάτων για αντιπλημμυρική προστασία περιοχών του δήμου (146.532,66 - προέγκριση).

Δήμος Νέστορος: Διαμόρφωση οδοποιίας/ασφαλτόστρωση (450.000), διαμόρφωση υπαίθριου χώρου γύρω από το μνημείο του Παπαφλέσσα, πεζόδρομου ανάβασης σε αυτόν και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων (105.519).

Δήμος Οιχαλίας: Ανάπλαση πλατείας Τ.Δ. Ανδανίας (58.500), κατασκευή νέου υδατόπυργου στο Τ.Δ. Ανδανίας (40.255 - προέγκριση).

Δήμος Πεταλιδίου: Δημοτική οδοποιία (206.105,06), κατασκευή πεζοδρομίων επαρχιακής οδού (120.223), ασφαλτόστρωση δημοτικών δρόμων Τ.Δ. Νερόμυλου (20.000), σφαλτόστρωση δρόμου από 9η ε.ο. έως “Μακρύ Αμμο” (30.000), πλακοστρώσεις δημοτικών δρόμων Κόκκινου (15.345,06), τσιμεντόστρωση δημοτικών δρόμων Τ.Δ. Πεταλιδίου (30.000), ανακατασκευή δρόμου από κέντρο οικισμού μέχρι Αλώνια Τ.Δ. Δροσιάς (12.120), αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης στο Δ.Δ. Λυκίσσσης (43.610), κατασκευή δεξαμενής και εξωτερικού αγωγού ύδ ευσης στο Τ.Δ. Πανιπερίου (93.706,45), κατασκευή αγωγού ύδρευσης από πηγή “Σιπατα” έως δεξαμενή Καλοχωρίου (38.826,01), προμήθεια ενός καινούργιου αυτοκινήτου αποκομιδής απορριμμάτων τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου 12Μ3 (90.000), μεταφορά υδρομετρητών στο νέο δίκτυο ύδρευσης (94.142 - προέγκριση).

Κοινότητα Τριπύλης: Αντικατάσταση παλαιού δικτύου ύδρευσης στο Κ.Δ. Σελλά (10.000).

Πηγή: Ελευθερία

Ανοδικές τάσεις στην τιμή του ελαιολάδου

ΕΝΩ ΠΛΕΟΝ ΜΕΝΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΑΔΙΑΘΕΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στις τιμές του ελαιολάδου το τελευταίο διάστημα, οι οποίες διαμορφώνονται στη Λακωνία μέχρι και 2,40 ευρώ το κιλό, ενώ στη Μεσσηνία φθάνουν μέχρι τα 2,20 ευρώ το κιλό.

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στην Κρήτη με τις τιμές γύρω στα 2 ευρώ το κιλό.
Για την αναστροφή της κατάστασης υπάρχουν αντιφατικές εκτιμήσεις σχετικά με το ρόλο που έπαιξε σε αυτό η εκκίνηση της διαδικασίας για την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Φαίνεται πάντως ότι η διαδικασία αυτή έπαιξε ρόλο τουλάχιστον στον ψυχολογικό τομέα, καθώς τα ελαιόλαδα που μένουν είναι υψηλής ποιότητας και δύσκολα πάνε... δεξαμενή, ενώ άλλες ποσότητες έχουν κρατηθεί από συνεταιρισμούς και ιδιώτες για τυποποίηση.

Σε αυτό που φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων είναι πως τα αποθέματα ........

ελαιολάδου είναι μικρά.
Η “Ε” μίλησε με συνεταιριστές από Πελοπόννησο και Κρήτη, οι οποίοι και έδωσαν την εικόνα που επικρατεί στις περιοχές τους.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης παρατήρησε πως «υπάρχουν ανάγκες για καλά λάδια και η τιμή έχει ανέβει στα 2,20 ευρώ το κιλό στον παραγωγό και 2,35 ευρώ παραδοτέο στην Ιταλία».
Εκρινε ότι «δεν έχει παίξει ρόλο η αποθεματοποίηση. Τα καλά λάδια δεν πάνε στην αποθεματοποίηση. Και μεις εδώ έχουμε καλά λάδια».

Οσον αφορά τις ποσότητες της παραγωγής 2008 - 09 που παραμένουν αδιάθετες, μας απάντησε: «Δεν ξέρει κανείς πόσες ποσότητες έχουν μείνει πίσω.
Εκτιμούμε, πάντως, πως δεν είναι πολλές».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος επιβεβαίωσε πως «υπάρχει μια τάση ανόδου και ενδιαφέρον από Ιταλούς» και σημείωσε: «Η τιμή είναι γύρω στα 2,20 ευρώ στον παραγωγό και δείχνει και άλλη τάση.
Πάντα κρατάει καλά λάδια η περιοχή μας. Υπάρχουν κάποιες ποσότητες, που δεν ξέρω πόσες ακριβώς είναι. Ο κόσμος δίνει, αλλά και κρατιέται μήπως "τσιμπήσει" κάτι παραπάνω και βγάλει τη ζημιά».

Για το αίτιο αυτής της μικρής βελτίωσης, εκτίμησε: «Κάποια κατάσταση πρέπει να έχει δημιουργηθεί με την Ισπανία. Ή δεν κράτησαν καλές ποιότητες οι Ισπανοί ή έχουν προβλήματα και δεν πάνε καλά με τις ιταλικές εταιρείες που αγόρασαν.
Και το θέμα της αποθεματοποίησης έχει συντελέσει, αν και δε δίνουν κάποια συγκεκριμένη τιμή για την αποθεματοποίηση».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης είπε ότι «η τιμή είναι γύρω στο 2,35 με 2,40 ευρώ στον παραγωγό» κι επεσήμανε: «Αυτό έχει διπλή ανάγνωση:
Επαιξε ψυχολογικό ρόλο το άκουσμα της αποθεματοποίησης και το γεγονός πως ίσως είναι μικρότερα τα αποθέματα απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει.
Αυτή την εποχή όποιος ψωνίζει, προσέχει τα λάδια. Υποβαθισμένα λάδια δεν προτιμώνται. Εκτιμώ ότι στη Λακωνία δεν ξεπερνούν τους 3.000 τόννους τα αδιάθετα λάδια».
Η επόμενη χρονιά παρατήρησε ότι «δείχνει πως θα είναι πολύ καλά από πλευράς παραγωγής.
Από πλευράς τιμών δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Η διαμόρφωση της τιμής θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Μετά δυσκολίας θα αντέξουμε μια δεύτερη συνεχόμενη κακή χρονιά».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου Μανώλης Γαβαλάς μάς ενημέρωσε ότι «η Ενωση αγοράζει 2 ευρώ από τον παραγωγό. Για χύμα δεν υπάρχουν ποσότητες. Τώρα εμφιαλώνουμε» και σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες στην περιοχή μας. Υπάρχει μια ηρεμία στην αγορά. Στα χέρια των παραγωγών δεν πρέπει να είναι πάνω από 2.000 - 2.500 τόννοι».
Για την επόμενη χρονιά ανέφερε: «Από παραγωγή θα είναι πολύ καλή. Για τιμές είναι νωρίς να μιλήσουμε.
Υπάρχει μια κατάσταση στο λάδι που δύσκολα ξεπερνιέται. Στην αμπελουργία είναι πιο επικίνδυνα τα πράγματα».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας Μανώλης Βακόντιος είπε πως «στην περιοχή μας δεν υπάρχει λάδι» και παρατήρησε:
«Εχουμε 2.000 τόννους και το χρησιμοποιούμε για την τυποποίηση, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Φέτος είχαμε άνοδο στην τυποποίηση, θα φύγουν 5.000 τόννοι».
Οσον αφορά τις τιμές επεσήμανε: «Εχουμε δώσει προκαταβολή από 1,50 μέχρι 1,70 ευρώ.
Τον Ιούλιο θα ξεκαθαρίσει η εκκαθάριση. Θα είναι πάνω από τα 2 ευρώ η τελική τιμή. Οι τόκοι της χρηματοδότησης θα μας φάνε το κέρδος».

Για την επόμενη χρονιά και το μέλλον της ελαιοκομίας σημείωσε: «Πέρα από την οικονομική κρίση, υπάρχει ο ανταγωνισμός. Εμείς στην Ελλάδα είχαμε μάθει να δουλεύουμε για την επιδότηση και όχι για το προϊόν. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
Δεν μπορεί η Καλαμάτα να έχει 10 τυποποιητήρια και η Σητεία 32 ελαιουργεία».

Πηγή: Ελευθερία

43.000 τόννοι η παραγωγή καρπουζιού στην Τριφυλία

Στους 43.000 τόννους περίπου έφτασε η φετινή παραγωγή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, η οποία και ολοκληρώθηκε τις μέρες αυτές.

Αν και οι καιρικές συνθήκες κατά tη διάρκεια της καλλιέργειας δεν ήταν οι ιδανικές, τελικά, για ακόμη μια χρονιά υπήρξε πολύ καλή ποιότητα ενώ διατηρήθηκε και πάλι η πρωιμότητα της περιοχής γεγονός που της δίνει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες.
Ετσι οι παραγωγοί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να εξασφαλίσουν αρκετά καλές τιμές αν και τις τελευταίες μέρες της συγκομιδής σημειώθηκε απότομη πτώση τους που τις οδήγησε ακόμη και κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Γενικά πάντως χαρακτηρίζεται ως μια καλή χρονιά αν και οι αποδόσεις - ειδικά στις πολύ πρώιμες ποικιλίες - ήταν μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στις μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες την περίοδο της καρπόδεσης.
Τα καρπούζια της Τριφυλίας, πέρα από την εγχώρια αγορά, ταξίδεψαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης (περίπου 26) και σε αγορές που έχουν κατακτήσει εδώ και αρκετά χρόνια με την ποιότητά τους και καταφέρνουν να ......

τις διατηρούν.

Οπως τόνισε στην “Ε” ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, περίπου 11.000 τόννοι πέρασαν, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης, ποσότητες που πήγαν όλες για εξαγωγή, ενώ περίπου 12.000 τόννοι εκτιμάται ότι εξήχθησαν μέσα από ελέγχους που έγιναν από τον όμορο Νομό Ηλείας.

Πάντως, ποσότητα 18-20 χιλιάδες τόννοι κατευθύνθηκαν προς την εγχώρια αγορά που φέτος έδειξε τάσεις αυξημένης ζήτησης.
Οσον αφορά τις χώρες εξαγωγής στην κορυφή είναι η Ιταλία αλλά και η Τσεχία που φέτος απορρόφησε σημαντικές ποσότητες.
Επίσης η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία. Ακόμη καρπούζια πήγαν σε Ουγγαρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Κροατία, Μολδαβία, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία, Αγγλία, Ισπανία, Αλβανία, Βοσνία, Σερβία, Φυρόμ και αλλού.

Πηγή: Ελευθερία

Περίεργη ιστορία με κρούσμα νέας γρίπης

2 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μια περίεργη ιστορία με πιθανό κρούσμα νέας γρίπης ξετυλίχθηκε το Σαββατοκύριακο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και χθες το βράδυ βρίσκονταν στον ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης 2 αγοράκια ομογενών από την Αυστραλία που βρίσκονταν με τη μητέρα τους για διακοπές στην περιοχή.

Η υπόθεση ξεκίνησε το Σάββατο όταν η μητέρα πήγε στο Νοσοκομείο ένα βρέφος 7 μηνών γιατί είχε πυρετό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εξετάσεις έφυγε μαζί με το μικρό προκειμένου να πάει στο σπίτι για να φέρει ρούχα.
Δεν επέστρεψε όμως και χθες με εντολή του διοικητή του ......

Νοσοκομείου Δ. Σωτηρόπουλου, περιπολικό της Αστυνομίας πήρε τη μητέρα και το παιδί και τους μετέφερε στο Νοσοκομείο.
Λήφθηκαν δείγματα αίματος και στάλθηκαν στο Εθνικό Κέντρο στην Αθήνα και το βρέφος μεταφέρθηκε στον ειδικό θάλαμο.
Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι στον ίδιο θάλαμο βρίσκεται και το αδελφάκι του ηλικίας 3 χρονών, ενδεχομένως για προληπτικούς λόγους.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Δ. Σωτηρόπουλος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, αρκέσθηκε όμως να εκφράσει την απορία του για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα.
Για υπερβολές στο χειρισμό του θέματος μιλούσαν και γιατροί του Νοσοκομείου.

Πηγή: Ελευθερία

Από σήμερα 29 ιουλίου τα εισητήρια για το θέατρο από τον ΟΓΑ

Με στόχο την ενίσχυση των ψυχαγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του, ο ΟΓΑ ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των δράσεων της «Αγροτικής Εστίας», θα εφαρμόσει για την φετινή θερινή περίοδο 2009 και χειμερινή περίοδο 2009-2010 το πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος (εισιτήρια θεάτρου) χωρίς κλήρωση, αίτηση ή οικονομική συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος (συνολικής δαπάνης για τον ΟΓΑ (1.360.000 €) απευθύνεται σε 80.000 ασφαλισμένους, συνταξιούχους του Οργανισμού καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

Για τους δικαιούχους των προγραμμάτων, η διανομή δελτίων θεάματος θα ξεκινήσει από .......

τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009 και θα συνεχιστεί μέχρις εξαντλήσεως τους.

Για πρώτη φορά τα Δελτία Θεάματος (εισιτήρια θεάτρου) που θα διανεμηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θερινή περίοδο 2009 ή για τη χειμερινή περίοδο 2009-2010.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα δελτία θεάματος μαζί με τον κατάλογο των συμβεβλημένων θεάτρων, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) όλης της χώρας, για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων ελεύθερης επιλογής τους που θα δοθούν σε πόλεις των νομών της χώρας κατά τη θερινή θεατρική περίοδο 2009 και τη χειμερινή 2009-2010.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος είναι:

1. Όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ

2. Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ

3. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι του ΟΓΑ (σύζυγοι και παιδιά)

4. Επιζώντες (χήρες-ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Τα Δελτία Θεάματος (εισιτήρια θεάτρου) και ο Κατάλογος των Συμβεβλημένων Θεάτρων θα διανέμονται από όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας, στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα του τόπου διαμονής τους, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Κατά την προσέλευσή τους οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

* Βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ (ατομικό και των προστατευόμενων μελών τους)

* Απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή απόδειξη καταβολής εισφορών ασφαλισμένου

* Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Επίσης ο ΟΓΑ, μέσω των προγραμμάτων δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου της «Αγροτικής Εστίας», θα διαθέτει εισιτήρια και για παιδικές σκηνές.

ΕΛΠΕ: Αλλαγή σκηνικού μετά την εξαγορά της BP

Αλλάζει ριζικά η εικόνα της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών και ιδιαίτερα ο κλάδος της εμπορίας μετά την κίνηση ματ των ΕΛ.ΠΕ να εξαγοράσουν την ΒΡ Ελλάς έναντι 359 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση του μεριδίου τους στην Ελλάδα.

Στο «παιχνίδι» της αποχώρησης από τη χώρα μας έχει εξάλλου μπει και η Shell Ελλάς που διαθέτει δίκτυο άνω των 700 πρατηρίων. Η προθεσμία για την υποβολή οικονομικών προσφορών εξαγοράς της λήγει αύριο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιθυμία να την αποκτήσουν εκτός από την Motor Oil έχουν εκφράσει μία ρωσική και μία ισραηλινή εταιρεία. Ενδιαφέρον έχει επίσης εκδηλωθεί τόσο από την Jet Oil - Mamidoil όσο και από την Aegean Oil.

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων ήρθε σε συμφωνία με την ΒΡ για τη μεταβίβαση ........

των εμπορικών δραστηριοτήτων της τελευταίας στη χώρα μας, εκτός αυτών που αφορούν στα καύσιμα αεροπορίας, στα λιπαντικά και τον τομέα ηλιακής ενέργειας.

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται στα 359 εκατ. ευρώ που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, αφορά δίκτυο περίπου 1.200 πρατηρίων καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβικών μέτρων ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους η ΕΚΟ, ως εμπορική εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ, θα είναι κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα, καθώς θα απαριθμεί περί τα 2.500 πρατήρια. Εάν μάλιστα προστεθούν σε αυτά τα πρατήρια του εξωτερικού τότε ο συνολικός αριθμός ανεβαίνει στα 2.700 εντός και εκτός συνόρων.

«Το διευρυμένο δίκτυο πρατηρίων και η ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συμφωνία, θα προσδώσουν στον όμιλο αξία και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση παροχής υπηρεσιών και προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

Το μερίδιο αγοράς στη χώρα μας (βάσει των πωλήσεων καυσίμων στο α’ τρίμηνο του 2009) θα ανέλθει στο 27,7%, ενώ στις βενζίνες θα ξεπεράσει το 30%.

Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της ΒΡ θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβαστεί. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται στις άλλες δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι την αποχώρηση από την Ελλάδα των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών «πυροδότησε» η επιβολή προστίμου ύψους 30 εκατ. ευρώ στην ΒΡ Ελλάς και 19,7 εκατ. ευρώ στην Shell Ελλάς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένες πρακτικές (π.χ. καθορισμός τιμών).

Πηγή: Ημερησία

Άγρια κερδοσκοπία στη βενζίνη με τη βούλα της κυβέρνησης

Άγρια κερδοσκοπία με αύξηση έως και 11 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη με τη... βούλα της κυβέρνησης.

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 7 λεπτά το λίτρο (μαζί με τον ΦΠΑ), όχι μόνο «ψαλίδισε» μείωση της τιμής κατά περίπου 3 λεπτά λόγω της αντίστοιχης πτώσης στις διεθνείς αγορές αλλά προκαλεί και κερδοσκοπικές τάσεις από εταιρίες εμπορίας και πρατηριούχους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (www.fuelprices.gr) καταγράφηκαν από το πρωί της Παρασκευής 26 μέχρι και χθες Κυριακή 28 Ιουνίου ανατιμήσεις από 4 έως και 10,8 λεπτά το λίτρο στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης.
Πρόκειται για δυσβάσταχτες ανατιμήσεις, σε διάστημα μόλις μίας - δύο ημερών, και αν δεν ήταν η ...........

μείωση μέσα στην περασμένη εβδομάδα των διεθνών τιμών της βενζίνης κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο τότε θα ήταν πολύ υψηλότερες.

Βέβαια, αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές μετά από τα αλλεπάλληλα σερί ανόδου των τιμών των καυσίμων δεν κατάφεραν να... αγοράσουν φθηνότερη βενζίνη αφού η αύξηση του ειδικού φόρου... ρούφηξε τη μείωση. Για του λόγου το αληθές η τιμή της αμόλυβδης στα διυλιστήρια που ακολουθεί τις διεθνείς τιμές- έπεσε από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου μέχρι και την Πέμπτη 25 του μηνός από τα 0,77 στα 0,74 ευρώ το λίτρο (χωρίς ΦΠΑ).

Πάντως, παράγοντες της αγοράς υγρών καυσίμων δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να περάσουν και τα υπόλοιπα 3 λεπτά της ανατίμησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης τις προσεχείς μέρες. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει στην ανεξέλεγκτη, ούτως ή άλλως, αγορά των καυσίμων φαύλος κύκλος ανατιμήσεων.

Ήδη, και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξης των 10,8 λεπτών το λίτρο. Πρόκειται για το νομό Άρτας, όπου η υψηλότερη τιμή εκτινάχθηκε από τα 1,079 στα 1,187 ευρώ το λίτρο. Επίσης κατά 6 λεπτά σκαρφάλωσε επίσης η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στους νομούς Σερρών (1,129 ευρώ), Μεσσηνίας (1,199) και Πρέβεζας (1,129 ευρώ). Πέντε λεπτά ήταν η αύξηση της υψηλότερης τιμής της αμόλυβδης στο νομό Λευκάδας (1,229 ευρώ το λίτρο) και κατά 4 λεπτά στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (1,169 ευρώ).

Βέβαια, πέρα από τις μεγάλες ανατιμήσεις, σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές η αμόλυβδη βενζίνη παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος της κερδοσκοπίας που συντελείται σε μέρη, όπου λόγω των θερινών διακοπών αυξάνεται η ζήτηση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων πρόκειται για τις Κυκλάδες (1,26 ευρώ το λίτρο), την Πιερία (1,249 ευρώ), τη Λευκάδα (1,229 ευρώ), τα Χανιά (1,219), το Λασίθι (1,211 ευρώ), το Ηράκλειο (1,205), τη Μεσσηνία και τον Πειραιά (1,199 ευρώ), τα Δωδεκάνησα (1,198 ευρώ το λίτρο), την Κέρκυρα (1,189 ευρώ), τη Χίο (1,18 ευρώ) κ.ο.κ.

Σήμερα αναμένονται και οι επίσημες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης που έκανε την περασμένη Παρασκευή σε περίπου 2.500 βενζινάδικα.

Πηγή: Ημερησία

Θανατηφόρο τροχαίο στον δρόμο Ρυζόμυλος - Καλαμάτα

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε ένας 29χρονος οδηγός μοτοσικλέτας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα στο 14ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Ριζόμυλου - Κορώνης όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 29χρονος Βούλγαρος και στην οποία επέβαινε ένας 23χρονος ομοεθνής του, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με φορτηγό που οδηγούσε ένας 46χρονος από την Αίπεια Μεσσηνίας.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να χάσει την ζωή του ο 29χρονος οδηγός της μηχανής και να τραυματιστεί σοβαρά ο συνεπιβάτης του.

Προανάκριση ενεργεί το αστυνομικό τμήμα Πεταλιδίου.



ΕΥΔΑΠ: Εξόφληση λογαριασμών μέσω διαδικτύου

Μια νέα υπηρεσία παρέχει η ΕΥΔΑΠ στους πελάτες της και σχετίζεται με την πληρωμή του λογαριαμού τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, οι πελάτες που επιθυμουν μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς ύδρευσης - αποχέτευσης μέσω του internet.

Συγκεκριμένα, ο πελάτης μπορεί να εξοφλεί τον λογαριασμό του : .......


1) Απευθείας στο web banking της τράπεζας επιλογής του.

2) Με το phone / mobile banking της τράπεζας επιλογής του.

3) Μέσω της ιστοθέσης της ΕΥΔΑΠ (www.eydap.gr) στην ενότητα «Ο Λογαριασμός σας > Τρέχων Λογαριασμός» και με διασύνδεση με την τράπεζα της επιλογής του. Η χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, όπως αποφυγή διπλοπληρωμής, εξόφληση των λογαριασμών εντός 20 ημερών από την λήξη τους, αποφυγή πληκτρολόγησης (προσυμπληρωμένα πεδία στο σύστημα της τράπεζας, όπως αριθμός παραστατικού, ημερομηνία λήξης, ποσόν).

Για την υπηρεσία ηλεκτρονικής εξόφλησης των λογαριασμών η ΕΥΔΑΠ συνεργάζεται μέχρι σήμερα με τις τράπεζες: Τράπεζα Πειραιώς, ΑΤΕ Bank, Probank Εμπορική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, ΕΤΕ, Αspis Bank, ενώ σχετικές συζητήσεις γίνονται με τις Millennium Bank και Τράπεζα Κύπρου.

Σημειώνεται, ότι εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι γνωστοί τρόποι εξόφλησης των λογαριασμών και συγκεκριμένα στα Περιφερειακά Γραφεία της ΕΥΔΑΠ, στα συνεργαζόμενα πρακτορεία, στα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, στα ΕΛΤΑ και στις συνεργαζόμενες τράπεζες με πάγια εντολή.

Ταυτόχρονα, ο λογαριασμός στην έντυπη μορφή του θα αποστέλλεται κανονικά, με τη συνήθη ταχυδρομική διαδικασία.

Επιπλέον, οι πελάτες της Εταιρείας μπορούν να επισκεφθούν την ιστοθέση της ΕΥΔΑΠ (www.eydap.gr) και να εγγραφούν ως χρήστες στην ενότητα «Οι Παροχές σας». Η εγγραφή αυτή παρέχει στον πελάτη τη δυνατότητα με έναν κωδικό να έχει σε έναν πίνακα συγκεντρωμένους τους αριθμούς όλων των παροχών και των μετρητών των ακινήτων του από τις οποίες υδροδοτείται. Με τον τρόπο αυτό ο πελάτης μπορεί:

· Να έχει συγκεντρωτικά πρόσβαση στους τρέχοντες λογαριασμούς των παροχών του και ενδεχομένως να τους εξοφλεί ηλεκτρονικά.

· Να ελέγχει μέχρι και 16 προγενέστερες καταναλώσεις των παροχών του.

· Να ενεργοποιεί, εφόσον το επιθυμεί, την αποστολή από την ΕΥΔΑΠ μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική του διεύθυνση που θα δηλώσει, ώστε:

- Να γνωρίζει ότι έχει εκδοθεί ο νέος λογαριασμός του.

- Να έχει άμεση πληροφόρηση για το ενδεχόμενο υψηλής κατανάλωσης, εφόσον κάτι τέτοιο διαπιστωθεί από την καταμέτρηση, ώστε να μπορέσει να αντιδράσει κατά το δυνατόν ταχύτερα και να περιορίσει την απώλεια νερού και την συνακόλουθη αύξηση του λογαριασμού του.

Η εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ μπορεί να γίνει με αποστολή της Υπεύθυνης Δήλωσης που είναι αναρτημένη στην ιστοθέση > Οι Παροχές σας > Εγγραφή Χρήστη και η οποία αφού συμπληρωθεί και υπογραφεί πρέπει να σταλεί στο φαξ με αριθμό 210 214 4312 ή απευθείας μέσω της ιστοθέσης της ΕΥΔΑΠ.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική εξόφληση των λογαριασμών, ο πελάτης - εφόσον εγγραφεί στην υπηρεσία αυτή - θα λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ειδοποίηση, ευθύς ως εκδίδεται ο λογαριασμός του, τον οποίο και θα μπορεί να εξοφλεί, με τους προαναφερθέντες τρόπους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην ενότητα της ιστοθέσης «Ο Λογαριασμός σας > Διόρθωση Στοιχείων» ο πελάτης μπορεί εύκολα και χωρίς ταλαιπωρία να διορθώσει τα προσωπικά του στοιχεία, ώστε ο λογαριασμός να εκδίδεται στο όνομά του και να μπορεί ακολούθως να εγγραφεί στην ενότητα «Οι Παροχές σας» και να απολαμβάνει τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα.

Πάγωμα μισθών για το 2010 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Το ενδεχόμενο να «παγώσει» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να περιορίσει τις υπέρογκες δαπάνες του Δημοσίου. Σε αντιστάθμισμα, και για να περιοριστούν οι αντιδράσεις, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε «ικανοποιητικά επίπεδα», άνω του πληθωρισμού

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, που επικαλείται Το Βήμα, αναφέρουν ότι οι αυξήσεις που χορηγούνταν ως τώρα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν υψηλότερες από τον πληθωρισμό, ο οποίος κυμαινόταν πέρυσι μεταξύ 4,0% και 4,5%. Τώρα, όμως, ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (0,5% τον Μάιο του 2009) και συνεπώς οι αυξήσεις, λόγω των εκτάκτων αναγκών που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεν μπορεί και δεν πρέπει παρά να είναι οριακές ή και μηδενικές.

Στο υπουργείο Οικονομίας έχουν γίνει εισηγήσεις για το «πάγωμα» των μισθών των ......

δημοσίων υπαλλήλων, με το επιχείρημα ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου όχι μόνο δεν θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, αλλά και, αν γίνει ο κατάλληλος επικοινωνιακός χειρισμός, το μέτρο θα χαιρετιστεί από τους υπόλοιπους μισθωτούς, οι οποίοι θίγονται από την κρίση, τα φορολογικά μέτρα, την ανασφάλεια και τις αβεβαιότητες. Ούτως ή άλλως, καταλήγουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζονται «προνομιούχοι» έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση, όμως, θα αποτελέσει σήμα και για τη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον προϋπολογισμό, τον Ιούνιο του 2005 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 477.280 και τον Ιούνιο του 2006 αυξήθηκαν σε 486.580. Τον αντίστοιχο μήνα του 2007 αυξήθηκαν εκ νέου και έφθασαν στους 503.170 για να ξεπεράσουν τον Ιούνιο του 2008 τους 560.680. Από αυτούς οι 445.826 ήταν τακτικοί, οι 25.491 αορίστου χρόνου και οι 35.363 ορισμένου χρόνου.

Πηγή: in.gr

Το ύψος των προστίμων στο επίκεντρο της ρύθμισης «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, για το ύψος των προστίμων με το οποίο θα προχωρήσει στην «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.

H αρχική άρνηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τέτοιου είδους επιμέρους ρύθμιση, η οποία θεωρείται από νομικούς και μηχανικούς αμφιβόλου νομιμότητας, υποχώρησε μπροστά στην πίεση του υπουργείου Οικονομίας για την εξασφάλιση εσόδων 1,15 δισ. ευρώ από το τέλος των ημιυπαίθριων για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Το ύψος του προστίμου θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε ......

συνδυασμό με την αντικειμενική αξία, ειδικά σε ακριβές κατασκευές και περιοχές, μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ και τα 500 ευρώ.

Σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους, τα συνολικά τετραγωνικά των οποίων είναι άγνωστα.

Ο υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Κουβέλη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων, αφού το μέτρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σκοντάψει στο ΣτΕ» και τονίζει ότι η ρύθμιση που προωθείται «δεν τακτοποιεί το ζήτημα της νομιμότητας από πολεοδομική άποψη», ενώ πέρα από τα προβλήματα για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της αλλαγής των ποσοστών συνιδιοκτησίας, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον τα πρόστιμα αυθαιρέτων που αναλογούν για τη νομιμοποίηση ή την εξαίρεση.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ, καθώς εκτιμούν ότι διαιωνίζεται το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Χρίστος Σπίρτζης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα καλέσει τους πολίτες να μην δηλώσουν τους ημιυπαίθριους, γιατί εκτός από το πρόστιμο που θα πληρώσουν χωρίς αποτέλεσμα, αφού δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν κανενός είδους νομιμοποίηση, θα έχουν παραδεχθεί ενυπόγραφα ότι έχουν αυθαιρετήσει και κανείς δεν τους εξασφαλίζει ότι δεν θα καλούνται να πληρώνουν κάθε φορά που οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.

Εξαγορά του δικτύου της BP από τα ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν την εξαγορά του δικτύου πρατηρίων της ΒΡ στην Ελλάδα.
Την εξαγορά του δικτύου πρατηρίων της ΒΡ στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, αλλάζοντας έτσι σημαντικά "το τοπίο" στη λιανική εμπορία πετρελαιοειδών.

Η συμφωνία αφορά 1200 πρατήρια καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβ. μέτρων ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών. Δεν περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες που αφορούν τα καύσιμα αεροπορίας, τα λιπαντικά και τον τομέα ηλιακής ενέργειας οι οποίες παραμένουν υπό τον έλεγχο της ΒΡ.

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 359 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και .........

την ανάληψη υποχρεώσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της BP θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβασθεί. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει εύλογη μεταβατική περίοδο για την διαχείριση του δικτύου και των σημάτων της BP.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ε. Χριστοδούλου, δήλωσε ότι "στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, που εστιάζεται στην αναβάθμιση της διύλισης και εμπορίας, η συμφωνία αυτή ενισχύει τη θέση του Ομίλου στην λιανική εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και επιφέρει παράλληλα σημαντικές συνέργιες.".

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γ. Κωστόπουλος, πρόσθεσε εξάλλου ότι το διευρυμένο δίκτυο πρατηρίων αλλά και η ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συμφωνία, θα προσδώσουν στον Όμιλο αξία και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση παροχής υπηρεσιών και προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών στην Ελλάδα".

Πηγή: ΣΚΑΪ