Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Κοινή δήλωση των Βουλευτών Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ για τον Επικούρειο Απόλλωνα

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό Πολιτισμού για την αποκατάσταση εσφαλμένης διάταξης στο ΦΕΚ 837/Β/4-12-1986 που αφορά την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας, απέστειλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη νομιμότητα της διαδικασίας αυτής.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, χωρίς να τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος, απάντησε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν σύννομη και υπέδειξε τρόπους για τη σωστή διόρθωση του σφάλματος.

Σχετικά με τις εξελίξεις αυτές, οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

« Είναι σαφές ότι το ερώτημα που τέθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν αφορά .........

στην ουσία της υπόθεσης, αλλά στη διαδικασία αποκατάστασης του σφάλματος να γραφεί ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα ως ανήκων στον Νομό Ηλείας, αντί της Μεσσηνίας.

Για τούτο ζητάμε να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες αποκατάστασης του σφάλματος, στο οποίο αναφερόμαστε στην από 30-11-2009 επιστολή μας (επισυνάπτεται). Έχουμε μάλιστα ζητήσει -και συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον κ. Υπουργό-, να γίνει συνάντησή μας μαζί του, για να τον ενημερώσουμε εμπεριστατωμένα και επί της ουσίας του θέματος.»

Οι βουλευτές Μεσσηνίας

Δημήτρης Κουσελάς
Νάντια Γιαννακοπούλου
Οδυσσέας Βουδούρης


Στην Ηλεία επιστρέφει ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα.

Με έγγραφο που θα αποσταλεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο Εθνικό Τυπογραφείο ζητείται να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργείου-τον Σεπτέμβριο του 2009-με την οποία οριζόταν ότι το μνημείο του Επικούρειο Απόλλωνα μεταφέρεται στην ΛΗ' Εφορία Αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία, αντί της Ζ' Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Όπως γνωστοποίησε στη Βουλή, ο υπουργός .......

Πολιτισμούς, Π. Γερουλάνος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Βαΐτση Αποστολάτου, το θέμα που έχει διχάσει τους τοπικούς άρχοντες, κόμματα και βουλευτές επιλύεται υπέρ της Ηλείας με σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το μνημείο χαρακτηρισμένο ως παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο, υπαγόταν στην Ζ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία ήταν αρμόδια για την Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Όμως το 2006 δημιουργήθηκε η ΛΗ' Εφορία Μεσσηνίας, η οποία ζήτησε να γίνει υπεύθυνη για το μνημείο. Η απόφαση, όμως, χρόνισε και ελήφθη μόλις το Σεπτέμβριο του 2009 και πέρασε στο ΦΕΚ ως «διόρθωση σφάλματος» της προηγούμενης απόφασης του 1986.

Κατά τον υπουργό «η κίνηση αυτή έγινε σε πολιτικά άστοχο χρόνο, διότι είχαμε μπει ήδη στην προεκλογική περίοδο».

Πηγή: Το Bήμα

Προτάσεις για την αναμόρφωση του ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ"

Επιστολή με προτάσεις προς τον υπουργό Οικονομίας Κος Παπακωνσταντίνου απέστειλε σήμερα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κος Γιώργος Καραμπάτος κατατίθενται προτάσεις για το φορολογικό σύστημα και τρόπους φορολόγησης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Αναλυτικά η επιστολή του Κου Καραμπατου έχει ως εξής:


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα –κατά γενική ομολογία– χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, πολυπλοκότητα και έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η κύρια αιτία της επικρατούσας αυτής κατάστασης είναι το γεγονός, ότι η φορολογία είχε χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν όχι μόνο για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την εξομάλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά και ως μέσο θέσπισης ειδικών πόρων για χρηματοδότηση εκατοντάδων φορέων και φυσικά ως μέσο επιδοματικής και μισθολογικής πολιτικής.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία ενός πολύπλοκου, δυσνόητου και δύσκολου στην εφαρμογή συστήματος, με τεράστιο κόστος διαχείρισης και χωρίς πλέον δυνατότητα να αξιολογηθεί η συμβολή του σε καθεμιά από αυτές τις πολυάριθμες στοχεύσεις.
Συγκρινόμενο με αυτό των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, το ελληνικό φορολογικό σύστημα παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα:

1. Οι έμμεσοι φόροι είναι δυσανάλογα υψηλοί σε σχέση με τους άμεσους.
2. Το ποσοστό των φορολογικών εσόδων επί του συνόλου του ΑΕΠ είναι πολύ μικρό.
3. Δεν έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό.
4. Το διαχειριστικό κόστος είναι πολύ υψηλό.
5. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα, όπως η φοροδιαφυγή και ο χρηματισμός των δημοσίων λειτουργών.
6. Τα κίνητρα και οι φορολογικές ελαφρύνσεις χρειάζονται συμπλήρωση, εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό.
7. Η αύξηση της φορολογίας δεν κρίνεται κοινωνικά δίκαιη και δεν διαμορφώνει αντίληψη Δικαίου. Για παράδειγμα, από το 2004 μέχρι το 2008 αυξήθηκαν κατά 42% οι φόροι φυσικών προσώπων (από 7,6 δις ευρώ ανήλθαν στα 10,8 δις ευρώ), ενώ έμειναν στάσιμοι οι φόροι νομικών προσώπων (4,860 δις ευρώ το 2004 έναντι 4,865 δις ευρώ το 2008).
8. Τα φορολογικά βάρη δεν κατανέμονται δίκαια μεταξύ των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφενός και των μεγάλων επιχειρήσεων αφετέρου, ενώ ορισμένοι κλάδοι απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια.
9. Δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» σε περιπτώσεις, όπως η αγορά ομολόγων και μετοχών, η ίδρυση και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ κ.λπ.
10. Η χρήση νέων τεχνολογιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών στις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Κύριε Υπουργέ,
Είναι επίσης γεγονός ότι όσο υψηλότερα είναι τα εισοδήματα, που εκφεύγουν της φορολογίας επειδή δεν είναι ορατά, τόσο περισσότερο απαιτείται να επιβαρυνθούν με φόρους τα ορατά, για να καλυφθούν οι κρατικές δαπάνες, όταν είναι γνωστό και αποδεκτό, ότι σημαντικός λόγος για την μείωση της φοροδιαφυγής είναι το αίσθημα δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών.
Έχοντας δε ταυτόχρονα ένα κράτος σπάταλο και ανεξέλεγκτο, προσφέρουμε πρόσθετες «δικαιολογίες» στην παρα-οικονομική δραστηριότητα και την φοροδιαφυγή, περιορίζοντας στο ελάχιστο βαθμό την φορολογική ηθική. Η βελτίωση συνεπώς της εικόνας του κράτους και της ικανότητάς του να διαχειριστεί ορθολογικά τα φορολογικά έσοδα αλλά και η συμπεριφορά των πολιτικών προσώπων, ιδιαίτερα αυτών με θεσμική ιδιότητα, είναι βέβαιο, ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό του μεγέθους της φοροδιαφυγής και στην επιτυχή εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

1. Σταθερότητα στους όρους και στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος, ώστε να μην καλλιεργείται κλίμα αβεβαιότητας και να διευκολύνεται ο επιχειρηματικός σχεδιασμός. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν σταθεροί κανόνες που θα είναι εκ των προτέρων γνωστοί στους φορολογούμενους και θα ισχύουν τουλάχιστον για μια τετραετία.
2. Απλούστευση του φορολογικού συστήματος.
3. Είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων και πάταξη της φοροδιαφυγής, με την αύξηση των ελέγχων και την καθολική εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και της πληροφορικής- Ολοκλήρωση των διαδικασιών μηχανογράφησης όλων των ΔΟΥ και των τελωνειακών υπηρεσιών, ώστε να καθίσταται δυνατή η άμεση διασταύρωση στοιχείων.
4. Περιορισμός του κόστους λειτουργίας και αύξηση της παραγωγικότητας των φορολογικών υπηρεσιών.
5. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και εκλογίκευση αυτής με την προσθήκη ενδιάμεσων φορολογικών κλιμακίων.
6. Αντιστροφή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων με στόχο τη μείωση της έμμεσης φορολογίας.
7. Επέκταση και διεύρυνση του «πόθεν έσχες» και των τεκμαρτών δαπανών.
8. Επιβολή περιβαλλοντικών φόρων στις επιχειρήσεις, που ρυπαίνουν το περιβάλλον κατά τα πρότυπα των άλλων χωρών.
9. Αναζήτηση «συμμάχων» από την κυβέρνηση στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος: τα Επιμελητήρια μπορούν να αποτελέσουν υπεύθυνους συνομιλητές και αντικειμενικούς συμβούλους.
10. Τέλος, πρέπει να γίνει σαφές ότι η φορολογία ΔΕΝ μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ – ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Χρειάζονται δηλαδή και προτείνονται:
1 Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών: για λιγότερη γραφειοκρατία και για εξοικονόμηση χρόνου και κόστους των μικρών επιχειρήσεων και γενικά των φορολογούμενων, γεγονός που θα μείωνε αισθητά την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και θα διέσωζε τα ασφαλιστικά ταμεία από τον κίνδυνο κατάρρευσης.
2 Απλοποίηση και σταθερότητα διατάξεων: η εμπειρία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει δείξει ότι η απλότητα και η διαφάνεια των κανόνων και των διατάξεων είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας από τις μειώσεις των συντελεστών.
3 Ενοποίηση φορολογικής μεταχείρισης: μια σύγχρονη δημοσιονομική διοίκηση πρέπει να απαλλαγεί από μεγάλο μέρος διακριτικών, χαριστικών, τομεακών-κλαδικών ή τοπικών ρυθμίσεων, ενώ η χρηματοδότηση των όποιων πολιτικών, που κρίνονται κάθε φορά αναγκαίες, πρέπει να γίνεται από τις δαπάνες του προϋπολογισμού και όχι μέσω εύκολων φορολογικών εξαιρέσεων, που πλήττουν την εμπιστοσύνη στο φορολογικό σύστημα.
4 Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου εξωχώριων εταιρειών και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων: οι φόροι υπέρ τρίτων και ο τρόπος διαχείρισης και «λειτουργίας» τους οδηγούν στην εντύπωση ύπαρξης ουσιαστικά δύο προϋπολογισμών του Υπουργείου Οικονομικών, από τους οποίους ο ένας είναι επίσημος και υποβάλλεται σε όλες τις κοινοβουλευτικές και διοικητικές διαδικασίες έγκρισης και ο άλλος ανεπίσημος, του οποίου οι πόροι είναι άγνωστοι και ανεξέλεγκτοι.
5 Κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου όλων των φορολογικών υποθέσεων και θέσπιση συστήματος δειγματοληπτικών ελέγχων με κριτήρια επιλογής την ανάλυση κινδύνου για τις επιχειρήσεις και τα άτομα, που εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες φοροδιαφυγής.
6 Κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, των εξαιρέσεων και των εξωλογιστικών προσδιορισμών εισοδήματος και υπαγωγή των εισοδημάτων στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων, που χορηγούνται από το κράτος.
7 Έναρξη φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων με βάση βιβλία εσόδων-εξόδων και εξάλειψη της μεθόδου φορολόγησης με μοναδικούς συντελεστές, με ιδιαίτερη στόχευση εκεί, όπου έχουν παρατηρηθεί υψηλά επίπεδα παραβατικότητας.
8 Θέσπιση περιβαλλοντικού φόρου για τα αυτοκίνητα – μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού συμβατικής τεχνολογίας, με παράλληλη εισαγωγή κινήτρων για την απόσυρση τους.
9 Ρύθμιση οφειλών με σταδιακή καταβολή και ορίζοντα ρύθμισης τα δύο χρόνια. Ελεύθερη καταβολή, ιδιαιτέρως για επιχειρήσεις που έχουν χαρακτήρα εποχικό.
10 Οι ποινές πρέπει να είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε εκτός από δίκαιες να είναι εκ των προτέρων γνωστές, απλές, κατανοητές και να αποσκοπούν αποκλειστικά στο να ενθαρρύνουν την εθελοντική συμμόρφωση και να μην επιβάλλονται για κανέναν άλλο λόγο (π.χ. αύξηση εσόδων). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι και εφικτές στην πρακτική τους εφαρμογή.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Φόροι Εισοδήματος φυσικών προσώπων και φορολογική κλίμακα
Προτείνεται:
1. Θέσπιση μιας φορολογικής κλίμακας, ίδιας για όλους, με συντελεστές προσαυξανόμενους ανάλογα με το εισόδημα.
2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενιαίος φορολογικός συντελεστής επί των καθαρών εσόδων, ούτως ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς να κοστολογήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
3. Αναθεώρηση των εκπτώσεων από το εισόδημα και των μειώσεων φόρου, με τη χρήση κινήτρων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα δημογραφικά, περιβαλλοντικά, και λαμβάνουν υπόψη τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός κ.ά.
4. Αναφορικά με τις αποδείξεις αγαθών και υπηρεσιών που μειώνουν το φόρο, προτείνεται αντί των αποδείξεων από σουπερμάρκετ και ΔΕΚΟ να ισχύουν μόνο αποδείξεις από μικρότερα καταστήματα, ώστε να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
5. Η περίπτωση των βενζινοπωλών:
• Άμεση εφαρμογή του Ν.3784/2009 που αναφέρεται στην εγκατάσταση ενός αδιάβλητου, ηλεκτρονικά σφραγισμένου, ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων σε όλα τα στάδια, θα είναι πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο στο σύνολό του και παράλληλα συνδεδεμένο με φορολογικό μηχανισμό (καταγραφικό), που θα εκδίδει αποδείξεις στα πρατήρια.
• Εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών-εκροών και συστημάτων δορυφορικής παρακολούθησης (GPS) όλων των βυτιοφόρων (Δ.Χ. και Εταιρειών) και των πλωτών δεξαμενών(σλεπιών) για το ναυτιλιακό πετρέλαιο, παράλληλα με την εφαρμογή του συστήματος «Ποσειδών».
• Όλα τα συστήματα να είναι συμβατά και επαληθεύσιμα μεταξύ τους.
• Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης της προμήθειας του εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ.
Έτσι μόνο η Πολιτεία θα πατάξει το λαθρεμπόριο και ούτε μια σταγόνα λαθραίου καυσίμου δε θα μπορεί να διακινηθεί χωρίς να εντοπισθεί.

Φορολογία Νομικών Προσώπων

Προτείνεται:
1. Θέσπιση μιας φορολογικής κλίμακας, ίδιας για όλους, με συντελεστές προσαυξανόμενους ανάλογα με το εισόδημα.
2. Επέκταση του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών των επιχειρήσεων σε όλες τις επιχειρήσεις. Να διατηρηθεί ο λογιστικός προσδιορισμός σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεταφοράς σε επόμενη χρήση της ζημιάς, που πιθανώς προκύπτει.
3. Να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου για όσο διαρκεί η κρίση για να διατηρηθεί ένα ελάχιστο ποσοστό ρευστότητας στην αγορά και να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που γεννήθηκαν και γεννώνται λόγω της ύφεσης.
4. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
5. Χρήση ταμειακών μηχανών σε όλες τις επιχειρήσεις, στις λαϊκές, στο υπαίθριο εμπόριο και οπουδήποτε πραγματοποιείται οικονομική εμπορική συναλλαγή.
Φορολόγηση Κεφαλαίου – Περιουσίας
1. Μεταβιβάσεις επιχειρήσεων λόγω κληρονομιάς: οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας θα συμβάλλει στο να προστεθούν και άλλες ακόμη επιχειρήσεις σε αυτές που λόγω κρίσης σταματούν τις δραστηριότητες τους.
2. Ακίνητη περιουσία: δεδομένου ότι η φορολογία αυτή είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη ή μη κερδών, θα πρέπει να παραμείνει στα χαμηλότερα ποσοστά και να συνεχίσουν να ισχύουν οι απαλλαγές που αφορούν εμπορικές, βιομηχανικές (βιομηχανοστάσια) και τουριστικές – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όσον εφορολογείτο μόνο το οικόπεδο.
3. Εμπορικότητα καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.: δεδομένης της κάμψης της αγοράς, λόγω της κρίσης, θα πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές εμπορικότητας.
4. Παλαιότητα: προσαύξηση των συντελεστών παλαιότητας.

Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

Προτείνεται:
1. Επαναξιολόγηση του ΦΠΑ με τρόπο ώστε να μειώνεται (με ελεγχόμενο όμως τρόπο) το κόστος για βασικά είδη και παράλληλα να παρέχονται κίνητρα σε ειδικές περιπτώσεις, όπως π.χ. για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
2. Πιθανή αύξηση ή αλλαγή της λογικής κλιμάκωσης του ΦΠΑ θα πρέπει να τεκμηριώνεται από ειδική μελέτη, η οποία θα αποτιμά τα προσδοκώμενα έσοδα, τις συνέπειες του μέτρου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις ομάδες του πληθυσμού, που θα επιβαρυνθούν.
3. Ρύθμιση οφειλών με σταδιακή καταβολή και ορίζοντα ρύθμισης τα δύο χρόνια. Ελεύθερη καταβολή, ιδιαιτέρως για επιχειρήσεις που έχουν χαρακτήρα εποχικό.
Πράσινοι φόροι
Οι λεγόμενοι πράσινοι φόροι, θα πρέπει να παράγουν ένα ορατό οικολογικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα καθιστούν το φορολογικό σύστημα κοινωνικά δικαιότερο. Επιπλέον, θα πρέπει να φορολογούνται οι επιχειρήσεις ανάλογα και με την επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη

Βελτίωση των σχέσεων φορολογούμενης επιχείρησης και Πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι των ΔΟΥ θα πρέπει να επισκέπτονται τις επιχειρήσεις και ως φορολογικοί σύμβουλοι να δίδουν εγγράφως συγκεκριμένες οδηγίες στον λογιστή της επιχείρησης παρουσία και του επιχειρηματία

Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

1. Απαιτείται η επίσπευση των διαδικασιών κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, για την αποτελεσματική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» και στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
2. Την επόμενη της οικονομικής κρίσης (για δύο χρόνια ή όσο διαρκεί), θα πρέπει επίσης να καταργηθεί η πρακτική του «κλεισίματος» παλαιών υποθέσεων με κίνητρο ευεργετικές διατάξεις, που αντίκεινται στις αρχές της φορολογικής δικαιοσύνης και που επιβραβεύουν τους ασυνεπείς φορολογούμενους δημιουργώντας προσδοκίες που επιτείνουν τη φοροδιαφυγή.
3. Σε κάθε περίπτωση ο περιορισμός της φοροδιαφυγής επιδιώκεται μόνο με τον περιορισμό του παραεμπορίου. Πως είναι δυνατό μια εμπορική επιχείρηση να κόβει αποδείξεις λιανικής και να επιβαρύνει το προϊόν με 20%, όταν την ίδια ώρα έξω από την πόρτα του καταστήματος του το ίδιο προϊόν (ενδεχόμενα ‘μαϊμού’) πωλείται 20% φθηνότερα. Ή όταν γειτνιάζει με συνεχώς διευρυνόμενο αριθμό κινέζικων επιχειρήσεων, που την ανταγωνίζονται εκ του ασφαλούς, έχοντας την πραγματική δυνατότητα να παραβιάζουν σωρεία διατάξεων μεταξύ των οποίων και τη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία;

Φορολογία για τους νέους επαγγελματίες σε μικρά χωριά

Προτείνεται:
1. Μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και κατάργηση της προκαταβολής φόρου για μια πενταετία.
2. Απαλλαγή από δασμούς για μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό που αγοράστηκε κατά την έναρξη της επιχείρησής τους.
3. Μείωση των φορολογικών συντελεστών μεταβίβασης ακινήτων στις παραπάνω περιοχές, όταν πρόκειται για ακίνητα που σχετίζονται με παραγωγικές επενδύσεις.
Φορολογία Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
1. Τα εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις και η σχετική φορολόγηση των αγροτών να προκύπτουν από τα στοιχεία, που δηλώνουν οι ίδιοι στις αρχές για το μέγεθος της παραγωγής τους, προκειμένου να συνάψουν δάνεια από την ΑΤΕ, να λάβουν κοινοτικές και εθνικές επιδοτήσεις, αποζημιώσεις κ.λπ.
2. Να ισχύσει το «πόθεν έσχες» και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για το σύνολο των αγροτικών μηχανημάτων, που χρησιμοποιούν, το κόστος αγοράς και τη διάρκεια ζωής τους.
3. Για την αντιμετώπιση του υπ’ αριθμόν 1 διαρθρωτικού προβλήματος της ελληνικής γεωργίας, που είναι ο μικρός κατά κεφαλήν κλήρος, να δοθούν κίνητρα (π.χ. μειωμένος φόρος μεταβίβασης ή εισοδήματος κατά περίπτωση) σε ετεροαπασχολούμενους και συνταξιούχους να πουλήσουν ή να εκμισθώσουν τη γη τους σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για τον ίδιο λόγο οι φόροι μεταβίβασης αγροτικής γης για οποιαδήποτε άλλη αιτία να παραμένουν στα κανονικά επίπεδα.
4. Για το έλεγχο της φοροδιαφυγής του αγροτικού εισοδήματος προτείνουμε την οργάνωση των λαϊκών αγορών (π.χ. Ρέντη, Δημοτικών κ.α.) στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ και με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. Δηλαδή οι παραγωγοί διαθέτουν ηλεκτρονική ζυγαριά με bar code, το παραστατικό που εκδίδεται (βάρος-τιμή) από την ηλεκτρονική ζυγαριά επικολλάται στην συσκευασία των αγορασθέντων αγροτικών προϊόντων και ο πελάτης στην έξοδο της λαϊκής πληρώνει στους ταμίες και μέσω της ταμειακής μηχανής ηλεκτρονικά ενημερώνονται το παρατηρητήριο τιμών του Υπ. Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και οι καρτέλες των παραγωγών, που εισπράττουν το αντίτιμο των πωλήσεων τους στο τέλος της ημέρας. Οι καρτέλες των παραγωγών ενημερώνονται καθημερινώς για να ελεγχθεί στην συνέχεια ο όγκος των πωλήσεων, τα παραστατικά που εκδοθήκαν, οι τιμές και η νομιμότητα συμμετοχής του παραγωγού στη λαϊκή. Στη περίπτωση, που δεν επαληθεύονται τα στοιχεία της καρτέλας, θα υπάρχουν οι σχετικές κυρώσεις από την φορολογική νομοθεσία, που θα φθάνουν μέχρι και την αποπομπή του παραγωγού από την λαϊκή αγορά, εάν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής.

Κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αντιλαμβάνεται ότι έφτασε «ο κόμπος στο χτένι» και ότι χρειάζεται μια νέα, πιο ριζική προσέγγιση στη φορολογία, που να εξασφαλίζει δημοσιονομική σταθερότητα, ιδιαίτερα στην σημερινή εξαιρετική συγκυρία της οικονομικής κρίσης, που περνά η Χώρα μας, με ενδεχόμενη την αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού… Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της Οικονομίας….
Η διαμόρφωση, ωστόσο, ενός νέου φορολογικού συστήματος, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, απαιτεί περίσκεψη, πολιτικό θάρρος, επειδή επιβάλλεται το σύστημα αυτό να σταθμίζει δύο αντίθετες σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο κατευθύνσεις: τη μεγαλύτερη ισότητα και τη μεγαλύτερη απόδοση σε συνθήκες ύφεσης και ριζικής μεταβολής της οικονομικής και δημοσιονομικής μας πολιτικής για την υποστήριξη των αναγκών επιβίωσης και ανάπτυξης της Χώρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας στα θέματα των επιχειρήσεων του Νομού μας, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα στηρίξει την προσπάθειά σας για ένα δίκαιο και αποδοτικό φορολογικό σύστημα.

Με εκτίμηση

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Θέσεις και παραινέσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τα Μπλόκα των αγροτών σε όλη την χώρα

Μόνο απορία και δυσαρέσκεια μπορεί να προκαλέσουν στην Κοινή Γνώμη οι εν εξελίξει κινητοποιήσεις των αγροτών, που «κατά παράδοση» πραγματοποιούνται και φέτος, όπως άλλωστε κάθε χειμώνα. Απορία για το πώς είναι δυνατόν ένας ολόκληρος παραγωγικός τομέας να μην έχει κατανοήσει, ότι η Χώρα βρίσκεται στη δυσκολότερη μεταπολιτευτικά οικονομική συγκυρία, που έζησε ποτέ, ότι διαθέτει μια Αγορά σε ύφεση αν όχι σε πλήρη ακινησία, ενώ αντιμετωπίζει καθημερινές σύνθετες κερδοσκοπικές επιθέσεις και το βαρύ φάσμα της πτώχευσης….

Να μην αναλογίζεται, ότι οι άλλοι παραγωγικοί .........

κλάδοι (η βιομηχανία, η βιοτεχνία, ο τουρισμός, οι εξαγωγές, το εμπόριο) ασφυκτιούν, όταν η Χώρα κόβεται στα δύο και ολόκληρες περιοχές αποκλείονται. Να μη τον απασχολεί, έστω, το πραγματικό γεγονός, ότι οικονομικά αιτήματα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν σε μια τέτοια συγκυρία, όταν το Δημόσιο δανείζεται με όλο και υψηλότερα επιτόκια και ταυτόχρονα μια κυβέρνηση 100 μόλις ημερών καλείται να πείσει τους εταίρους μας για την ικανότητα της Χώρας να αντιμετωπίσει και να αναστρέψει την κατάσταση σε διάστημα 2ετίας-3ετίας….. Πώς είναι δυνατόν να επιμένει εκβιαστικά σε αποκλεισμούς του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου…..

Υπάρχει, προφανώς, και μας απασχολεί όλους, το θέμα των ευθυνών της σημερινής οικονομικής κατάστασης και ίσως θα πρέπει και οι αγρότες να αναλογιστούν, μήπως, παράλληλα με τις πρωταρχικές ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων υπάρχουν και δικές τους ευθύνες, όπως υπάρχουν ευθύνες και στους άλλους κλάδους, για τη σημερινή δική τους οικονομική κατάσταση: για την αποκλειστική στήριξη των καλλιεργειών τους στις επιδοτήσεις (κοινοτικές, εθνικές, εκτάκτων συνθηκών), για την εμμονή σε μη αποδοτικές καλλιέργειες, για την εξοικείωση των ίδιων και των συναδέλφων τους σε αντικοινωνικές και εκβιαστικές μορφές πάλης, όπως τα μπλόκα.
Υπάρχει, όμως, και το θέμα της εκπροσώπησης των αγροτών: πώς είναι δυνατόν το ζητούμενο να είναι, υποτίθεται, ο διάλογος, όταν αυτός θα πραγματοποιηθεί, εκ των πραγμάτων, με τα νόμιμα συνδικαλιστικά τους όργανα, με φορείς δηλαδή, που δεν έχουν εξαγγείλει και υλοποιήσει τα μπλόκα; Ή μήπως η Πολιτεία καλείται να παρακάμψει τα όργανα αυτά και να κάνει διάλογο με το κάθε μπλόκο χωριστά για τα διαφορετικά αιτήματα του καθενός;

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες, ότι οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι της Χώρας, αυτοί, που στο πλαίσιο της όλης ζημιάς της Εθνικής μας Οικονομίας, φέρουν στην πράξη το κόστος των κινητοποιήσεων και των μπλόκων, τους καλούν να αντιληφθούν το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο και κλίμα και να συνειδητοποιήσουν το άκαιρο των κινητοποιήσεών τους και το ανέφικτο της ικανοποίησης των οικονομικών τους αιτημάτων (καθώς και όσων βαφτίζονται «θεσμικά» έχουν όμως οικονομικές επιπτώσεις). Και να προχωρήσουν στη μόνη πραγματικά συμφέρουσα τους ίδιους και το κοινωνικό σύνολο ενέργεια: να αποχωρήσουν άμεσα και να εγκαταλείψουν αυτής της μορφής τις «κινητοποιήσεις».

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Ο έφορος καλεί στο κινητό σας

Τα έντυπα της εφορίας, η αποστολή των οποίων ξεκινάει εντός των επόμενων εβδομάδων, περιλαμβάνουν μια…έκπληξη. Θα μας ζητηθεί να αναγράψουμε τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ να μπορεί να μας βρει και να ζητήσει διευκρινήσεις.
Φέτος θα είναι η τελευταία φορά που θα έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε τη φορολογική μας δήλωση σε έντυπη μορφή καθώς από το 2011, όλες οι δηλώσεις θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά. Έτσι, τα φετινά έντυπα έχουν και…ιστορική αξία.
Περιλαμβάνουν όμως και μια σειρά από ...........

αλλαγές οι περισσότερες εκ των οποίων λειτουργούν υπέρ του φορολογούμενου καθώς του προσφέρουν τη δυνατότητα να μειώσει τον φόρο.

Στους κωδικούς 029-030, πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που συνάφθηκαν από τη 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Για όλα τα περυσινά δάνεια, δίδεται η δυνατότητα να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα το 40% των τόκων ακόμη και αν το δάνειο αφορά στην αγορά εξοχικής κατοικίας. Το 40% ισχύει για δάνεια μέχρι 350.000 ευρώ. Πάντως, και αυτή η έκπτωση εκτιμάται ότι θα καταργηθεί από την επόμενη χρονιά.

Στους κωδικούς 041-042 πρέπει να δηλωθούν τα έξοδα για αμοιβές δικηγόρων που καταβλήθηκαν το 2009, διότι πλέον τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται στο 100% για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι, όποιος πλήρωσε 1000 ευρώ σε έναν δικηγόρο για επίλυση δικαστικής διαφοράς, θα μπορεί να γλιτώσει έως και 400 ευρώ φόρο, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.

Οι επισκέψεις στους γιατρούς έχουν καλύτερη φορολογική μεταχείριση καθώς οι αμοιβές, εφόσον διαθέτουμε τις αποδείξεις, εκπίπτουν από το εισόδημα σε ποσοστό 100%.

Στις φορολογικές δηλώσεις θα αποτυπωθεί και το δημοτολόγιο στο οποίο έχουμε καταχωρηθεί. Αν ο φορολογούμενος εντοπίσει λάθος, θα πρέπει να το διορθώσει.

Πηγή: Reporter.gr

Μείωση αποδοχών έως 400 ευρώ στο Δημόσιο από 1/1/2010. Αναδρομικό μαχαίρι στα επιδόματα.

Μείωση αποδοχών έως και 400 ευρώ τον μήνα φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης για ψαλίδι 10%, κατά μέσον όρο, στο κονδύλι των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε μειώσεις από 3% στα χαμηλά έως και 25% στα υψηλά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών.
Έτσι, από τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται ........

να εφαρμοστεί η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να συμψηφιστούν οι μειώσεις που σωρευτικά θα υπερβαίνουν και τα 1.500 ευρώ για όσους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα εξαιτίας της αναδρομικότητας.

Η μείωση διευρύνεται και από την απόφαση της κυβέρνησης για αναδρομική εφαρμογή των φοροαλλαγών από την 1η Ιανουαρίου, στις οποίες μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Μέχρι σήμερα, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων φορολογούνταν με ειδικό τρόπο, αυτοτελώς και με συντελεστές από 5% έως και 20%. Με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση τα επιδόματα θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα, επομένως με συντελεστές που θα φτάνουν έως και το 40% (αν δεν υπάρξει αύξηση του ανώτατου συντελεστή).

Σύμφωνα με υπολογισμούς των εφοριακών, που συγκαταλέγονται στους δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλότερα επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα οδηγήσει σε μέση μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν κατά 150 ευρώ τον μήνα. Σήμερα, εφοριακός με 31 χρόνια υπηρεσία λαμβάνει κάθε μήνα καθαρά μισθό 1.300 ευρώ, επίδομα 1.500 ευρώ και 220 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος θα έχει μείωση μισθού 375 ευρώ τον μήνα από τη μείωση του επιδόματος κατά 25%, 200 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ενώ δεν αποκλείεται να κοπούν και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 795 ευρώ. «Οι εφοριακοί αποδέχονται κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και ανέχονται το πάγωμα μισθών, αλλά από εκεί και πέρα ό,τι εξαγγέλλεται είναι βάρβαρο», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των εφοριακών, Γ. Γρίβας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Χάος με τα επιδόματα

Ο χάρτης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων είναι κυριολεκτικά λαβύρινθος, όπως ομολογεί τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΑΔΕΔΥ, ουδείς εκ των οποίων έχει μέχρι και σήμερα ακριβή εικόνα για το ποιος παίρνει πόσα και από πού. Επιδόματα καταβάλλονται ακόμα και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ γκρίζα ζώνη αποτελούν τα επιδόματα που έχουν χορηγηθεί με υπουργικές αποφάσεις, πέραν των γενικών επιδομάτων όπως π.χ. του οικογενειακού και του κινήτρου απόδοσης ή των κλαδικών όπως το νοσοκομειακό και το εξωδιδακτικής απασχόλησης. Το δε ύψος των επιδομάτων φτάνει ή και ξεπερνά ακόμα και τα 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, 260.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν σήμερα επιδόματα έως 500 ευρώ, 60.000 υπάλληλοι λαμβάνουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ σε επιπλέον 60.000 υπαλλήλους υπολογίζονται όσοι λαμβάνουν από 1.000 έως και 1.500 ευρώ τον μήνα. Σε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων- όπως για παράδειγμα στους γενικούς διευθυντές των Εφοριών- τα επιδόματα φτάνουν ακόμα και τις 2.000 ευρώ τον μήνα.

Τα επιδόματα σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από τον βασικό μισθό. Ενδεικτικό είναι ότι σε σύνολο μισθολογικής δαπάνης 17 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, μόνο τα 8 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες μέσω μισθολογίου και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας, συμμετοχές σε συμβούλια και Δ.Σ.

«Με το χάος που επικρατεί σήμερα σε μισθούς και επιδόματα στον δημόσιο τομέα υπάρχει ο κίνδυνος η όποια ρύθμιση αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών να είναι έωλη και να οδηγήσει σε πρωτοφανείς μειώσεις αποδοχών» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος επίσης δεν αποκλείει κινητοποιήσεις και επιμένει στην ανάγκη καθιέρωσης νέου και ενιαίου μισθολογίου.

Από το «μαχαίρι» στα επιδόματα αναμένεται να γλιτώσουν το οικογενειακό επίδομα και το κίνητρο απόδοσης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι μειώσεις αποδοχών θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Συγκεντρώνονται σήμερα οι αγρότες στην Χώρα.

Συγκέντρωση στην Χώρα Τριφύλίας θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.
Στην συγκέντρωση θα αποφασιστεί αν οι αγρότες της Μεσσηνίας θα θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει συνάδελφοί τους σε όλη την χώρα.
Στην συγκέντρωση θα παραστούν και εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών με επικεφαλής τον πρόεδρο Αριστοτέλη Καναβό.



Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών

Συνεδριάζει σήμερα το βράδυ στις 8 το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα αλλά και θέματα που πρέπει αν ρυθμιστούν για το μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους για το καρναβάλι στα Φιλιατρά.

Αναλυτικά τα θέματα που θα απασχολήσουν την ολομέλεια του σώματος είναι:

1. Σύσταση Επιτροπής αποσφράγισης - αξιολόγησης προσφορών προμηθειών.

2. Σύσταση Επιτροπής παραλαβής προμηθειών.

3. Σύσταση Επιτροπής παραλαβής εργασιών.

4. Σύσταση Επιτροπής παραλαβής έργων προϋπολογισμού έως 6.984,60 €.

5. Σύσταση Επιτροπής παραλαβής έργων (με μελέτη) προϋπολογισμού άνω του ποσού των 6.984,60 €..

6. Σύσταση Επιτροπής αποσφράγισης, αξιολόγησης προσφορών και παραλαβής ειδών ατομικής προστασίας εργαζομένων του Δήμου.

7. Σύσταση Επιτροπής καταστροφής αντικειμένων του Δήμου άνευ αξίας.

8. Σύσταση Επιτροπής φορολογικών διαφορών & αμφισβητήσεων.

9. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στις επιτροπές της Διεύθυνσης Γεωργίας & Κτηνοτροφίας.

10. Σύσταση Επιτροπής διοργάνωσης εκδηλώσεων εορτής Αγίου Χαραλάμπους.

11. Έγκριση δαπανών εορτασμού Αγίου Χαραλάμπους.

12. Καθορισμός χώρου & αξίας τρέχοντος μέτρου εκμίσθωσης εμποροπανήγυρης Αγ. Χαραλάμπους.

13. Έγκριση δαπανών καρναβαλικών εκδηλώσεων Αποκριάς.

14. Απόδοση λογαριασμού εντάλματος προπληρωμής ταχυδρομικών τελών και έγκριση έκδοσης νέου.

15. Aποδοχή χρηματοδότησης 1.000,00 € για κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού ΚΕΠ με σύμβαση μίσθωσης έργου.

16. Έγκριση 1ου Α.Π. του έργου «Ασφαλτόστρωση Δημοτικών παρόδων».

17. Έγκριση 1ου Α.Π. του έργου «Αποπεράτωση 2ου Δημοτικού Σχολείου».

18. Έγκριση 1ου Α.Π. & 1ης Συμπληρωματικής σύμβασης του έργου «Αποκατάσταση μονάδας βιολογικού καθαρισμού Δήμου Φιλιατρών»

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 21ης Ιανουαρίου 2010

ele21.jpg (704 KB) 8arr21.jpg (207 KB) foni21.jpg (256 KB) logos21.jpg (578 KB)