Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Μεγαλύτερη διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες μέσω Διαδικτύου

Νομοσχέδιο που θα φέρει διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες, οι οποίες ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 2 δισ. ευρώ, με την αξιοποίηση του Διαδικτύου, επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης και για το θέμα αυτό υπήρξε ενημέρωση χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη
Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να προωθηθούν λύσεις για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης και του πολιτικού συστήματος, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των κρατικών πόρων και σε αυτό το πλαίσιο, μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι...

η κυβέρνηση θα προωθήσει τη διαφάνεια στις προμήθειες του δημόσιου τομέα, «με ένα πιο σύγχρονο, περισσότερο διαφανές και πιο ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί και τις δυνατότητες του Διαδικτύου», ενώ επανέλαβε ότι η διαφάνεια είναι υψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες σημειώνοντας ότι στόχος είναι να δημοσιοποιούνται μέσω Διαδικτύου όλες οι προμήθειες και οι διαγωνισμοί.

Ακόμα, τόνισε ότι συζητήθηκε το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας στην ίδρυση επιχειρήσεων, ώστε από 17 - 18 βήματα που χρειάζονται σήμερα να απαιτούνται μόλις τρία με τέσσερα.

«Στόχος είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή των νέων επιχειρηματιών και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Από την πλευρά τους οι μικρομεσαίοι έχουν ζητήσει μετ' επιτάσεως λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών και όπως δηλώνει το διοικητικό συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς «οι προμήθειες του Δημοσίου γίνονται πολλές φορές κάτω από καθεστώς, που δεν εφαρμόζονται οι κανόνες ανταγωνισμού ή υπό το κράτος νοθευμένου ανταγωνισμού, που ως αποτέλεσμα έχει την ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων επιχειρήσεων».

Είναι γνωστό ότι οι ΜΜΕ, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών, αντιμετωπίζουν προβλήματα σε θέματα κατακύρωσης προσφορών, εκτέλεσης έργων, παρατυπιών κ.λπ., χωρίς να έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν σε μία Ανεξάρτητη Αρχή, αιτώντας διαφάνεια και έχει προταθεί προς το υπουργείο Ανάπτυξης η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διαφάνεια στις Κρατικές Προμήθειες.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Εξάλλου χθες το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών και την κατάργηση της σύνταξης έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανωνύμων εταιρειών.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που αποτελεί ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο δύο Οδηγιών της ΕΕ προβλέπει ότι :

- Οι ανώνυμες εταιρείες υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στους ετήσιους λογαριασμούς και τους ενοποιημένους λογαριασμούς αναλυτικά στοιχεία για τους διακανονισμούς και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν γι' αυτές, αλλά και τις συναλλαγές τους με συνδεόμενα μέρη. Ετσι, διευκολύνεται η κατανόηση και η αξιολόγηση της οικονομικής θέσης των εταιρειών και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τους λογαριασμούς των εταιρειών.

- Οι εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν στην ετήσια έκθεση διαχείρισης και δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης. Ετσι, μέσω της ετήσιας έκθεσης διαχείρισης θα γίνεται κατανοητή η σύνθεση, ο τρόπος λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου και τυχόν άλλων διαχειριστικών ή εποπτικών οργάνων της εταιρείας. Επιπλέον, σε αντιστοιχία με τη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης, οι επιχειρήσεις που καταθέτουν ενοποιημένη έκθεση διαχείρισης θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων του ομίλου, ειδικά εφόσον μία εταιρεία έχει τις κινητές της αξίες εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά. Προβλέπεται δε αστική και ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ των εταιρειών, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

- Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εισηγμένες ασφαλιστικές ανώνυμες επιχειρήσεις ακολουθούν τις προδιαγραφές που περιγράφονται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

- Απαλείφεται η υποχρέωση που υπάρχει σήμερα να εξετάζεται το σχέδιο συγχώνευσης ή διάσπασης εταιρειών, εφόσον υπάρχει ομοφωνία και απόλυτη συμφωνία του 100% των μετόχων και κατόχων τίτλων που παρέχουν δικαίωμα ψήφου. Θα αρκεί πλέον η παρουσία τους και η έκφραση σύμφωνης γνώμης για τη συγχώνευση ή διάσπαση των εταιρειών.

Κέρδος 18/7/2009



Προσοχή σε προϊόντα που υπόσχονται πρόληψη ή θεραπεία της νέας γρίπης

Προσοχή στους επιτήδειους, συνιστά η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, με αφορμή τηλεφωνήματα καταναλωτών που δέχτηκε για το κατά πόσον είναι αξιόπιστα διάφορα προϊόντα ή σκευάσματα ή συσκευές προφύλαξης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και υπόσχονται πρόληψη ή θεραπεία της ' νέας γρίπης Α(Η1Ν1)'.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, υποψιασμένοι και προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο Διαδίκτυο προϊόντα όπως σαμπουάν, μάσκες, γυαλιά...

που υπόσχονται πρόληψη από τον ιό, συμπληρώματα διατροφής με "θεραπευτικές ιδιότητες", ακόμα και κλιματιστικά σώματα που "σκοτώνουν" τον ιό, κινέζικης κατά κύριο λόγο προέλευσης.

''Τέτοιου είδους ενέργειες συνιστούν αθέμιτες πρακτικές ορισμένων επιτήδειων που εκμεταλλευόμενοι την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών αποσκοπούν στην αποκόμιση κέρδους. Οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστεύονται μόνο εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ σκευάσματα και να μην παρασύρονται από την παραπλανητική προώθηση αμφίβολης ποιότητας προϊόντων που, όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά για την καταπολέμηση της νέας γρίπης, αλλά είναι πολύ πιθανό να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο'' σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Έγκυρες πληροφορίες και απαντήσεις για όλα όσα αφορούν την "νέα γρίπη" μπορούν, όσοι το επιθυμούν, να αναζητήσουν στις ακόλουθες ιστοσελίδες/τηλέφωνα:

- ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Γραφείο Ενημέρωσης Νοσημάτων, τηλ. 210-5212000, www.keelpno.gr

- ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Τηλ. κέντρο: 210 650 7200 http://www.eof.gr/web/guest/home

- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ της Ε.Ε

http://ec.europa.eu/health/ph_threats/com/Influenza/novelflu_el.htm

Τέλος, οι καταναλωτές καλούνται να καταγγέλλουν αυτές τις πρακτικές στο υπουργείο Ανάπτυξης (τηλ.1520), για να επιβληθούν κυρώσεις στους κερδοσκόπους, όπως και στην ΕΚΠΟΙΖΩ (210 3304444, info@ekpizo.gr).
Πηγή: Express.gr




«Να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο»

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο». Αυτό υπογραμμίζουν οι Έλληνες ειδικοί για την επερχόμενη εξάπλωση της νέας γρίπης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ο νέος ιός Α (Η1Ν1), εξαιτίας του οποίου ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση πανδημίας για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια, θα μεταλλαχτεί και μάλιστα προς το χειρότερο
«Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, παρατηρείται ταχεία και ευρεία εξάπλωση ενώ σε ό,τι αφορά τη συμπτωματολογία οι εκδηλώσεις είναι ήπιες...

στην πλειονότητα των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες η πανδημία να συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο. Και μάλιστα, από την εμπειρία που αντλούμε από αντίστοιχες καταστάσεις του παρελθόντος έπειτα από διάστημα ενός έως δύο ετών, ο ιός αυτός ενδεχομένως να γίνει κομμάτι της εποχικής γρίπης», λέει στα «ΝΕΑ» ο επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πως τα σενάρια μετάλλαξης ανήκουν στην... επιστημονική φαντασία. Αντίθετα, διευκρινίζουν πως οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται σχετικά εύκολα. «Τίποτα όμως δεν προδικάζει πως τυχόν μετάλλαξη θα γίνει προς μία δυσμενή κατεύθυνση, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη που προκάλεσε πανδημία το 1918. Είναι θέμα τύχης», προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Οι ειδικοί βέβαια, παγκοσμίως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί ανασυνδυασμός, δηλαδή να διασταυρωθούν δύο ιοί και να δημιουργήσουν έναν νέο. Το χειρότερο σενάριο είναι ο νέος ιός Α (Η1Ν1) που εξαπλώνεται εύκολα να συναντηθεί με τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 που προκαλεί θνητότητα στους ασθενείς κατά 60%. Διευκρινίζουν όμως πως ο ανασυνδυασμός συμβαίνει σπάνια.

Πιο πιθανό, ωστόσο, είναι να υπάρξει κατά τύχη μια μικρή αλλαγή (διολίσθηση) στο γενετικό υλικό του ιού. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και στην περίπτωση της κοινής γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η ετήσια ανανέωση των αντιγριπικών εμβολίων. Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό. Τα δεδομένα. Όμως, τα νέα δεδεμένα επιστημονικής έρευνας- που υπογραμμίζει πως η νέα γρίπη μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνη καθώς το στέλεχος Η1Ν1 εισέρχεται πιο βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες επιπλοκών και η οποία δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature»- ενέτειναν την ανησυχία της κοινής γνώμης. Ιδίως επειδή οι ερευνητές εντόπισαν ομοιότητες με το στέλεχος που προκάλεσε την πανδημία της ισπανικής γρίπης και σκότωσε περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζει πως είναι σφάλμα να συγκρίνουμε τις εμπειρίες του παρελθόντος με το σήμερα. «Τα κράτη πλέον διαθέτουν εξοπλισμένα νοσοκομεία, εξελιγμένα φάρμακα, διαγνωστικά μέσα. Συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα προ βλήματα με αυτά του 1918, γιατί η ανθρωπότητα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Τότε δεν διέθεταν ούτε καν αντιβιώσεις για να αντιμετωπίσουν τις μικροβιακές επιπλοκές, με κύρια την πνευμονία».

Ο πανικός. Στην πανδημία του 2009 όμως δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές επιπλοκές στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έχουν νοσήσει. Αντίθετα, «με τα σημερινά δεδομένα η θνητότητα που προκαλεί η εποχική γρίπη είναι δεκαπλάσια σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων που έχουν σημειωθεί από τον νέο ιό», προσθέτει η κ. Γιαμαρέλλου. Ενώ όμως επιμένει πως ο πανικός είναι κακός «σύντροφος», υπενθυμίζει πως και η ισπανική γρίπη άρχισε «ήπια», πέρασε όμως στην Ιστορία ως η πιο θανατηφόρος, αφού κατά το δεύτερο κύμα οι επιπλοκές κόστισαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πάντως οι επιστήμονες εξηγούν πως η Ελλάδα δεν έχει μπει καν στο πρώτο κύμα, αντίθετα αυτό προσδιορίζεται το φθινόπωρο όταν αναμένεται έξαρση. Συνεπώς, το δεύτερο κύμα θα λάβει χώρα τον χειμώνα του 2010. Όλα αυτά ωστόσο ισχύουν, χρησιμοποιώντας ως «καρμπόν» την εξέλιξη των πανδημιών του παρελθόντος. Η νέα γρίπη, ωστόσο, πιθανόν να επιφυλάσσει εκπλήξεις στην επιστημονική κοινότητα- ήδη, έχει κάνει τη... διαφορά, αποδεικνύοντας πως μεταδίδεται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.


Θρίλερ με Έλληνες μαθητές

Aυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών που μολύνονται από τον νέο ιό Α (Η1Ν1), ενόσω φοιτούν σε θερινό σχολείο στη Βρετανία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμη γκρουπ μαθητών κόλλησε γρίπη κατά τη διαμονή του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν πάντως, πως τα συμπτώματα που παρουσίασαν είναι ήπια, ωστόσο θα παραμείνουν στην Αγγλία έως ότου να ιαθούν πλήρως.
Σωσίβιο το πανδημικό εμβόλιο

Το πανδημικό εμβόλιο αποτελεί «σωσίβιο», καθώς έως σήμερα είναι το μοναδικό όπλο που θα έχουν οι γιατροί ώστε να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου ιού Α (Η1Ν1). Παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι ακόμη βέβαιο πότε θα είναι έτοιμο προς διάθεση.

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για μαζική παρασκευή του εμβολίου στα τέλη του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα ωστόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιθανόν να δοθεί το πράσινο φως στις φαρμακοβιομηχανίες τον Δεκέμβριο. «Είναι ωστόσο σημαντικό να είναι ασφαλές. Για παράδειγμα το εμβόλιο της κοινής γρίπης είναι μη τοξικό, εκτός εάν χορηγηθεί σε κάποιον που έχει αλλεργία στα αυγά. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε σίγουροι έπειτα από τις κλινικές μελέτες, ότι το νέο εμβόλιο δεν θα προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις», λέει η κ. Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας ότι δεν θα χορηγούσε ένα αμφιβόλου ποιότητος εμβόλιο για να προλάβει μια ήπια νόσο.

Εάν όμως ο νέος ιός γίνει πιο επικίνδυνος, τότε πιθανόν τα κράτη να χρειαστεί να λάβουν αποφάσεις που θα ενέχουν ρίσκο....
ΤΑ ΝΕΑ



Σαφάρι ΣΔΟΕ με φοροπρόστιμα σε 4 ημέρες

Σαρωτικούς ελέγχους-εξπρές με ένστολους ελεγκτές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ).
Το νέο σχέδιο ελέγχων που έχει καταρτίσει η ΥΠΕΕ και το οποίο στοχεύει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων για την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας ρεκόρ του προϋπολογισμού προβλέπει ότι από τη διενέργεια του φορολογικού...

ελέγχου έως και την επιβολή των προστίμων για τις φορολογικές φορολογικές παραβάσεις που θα διαπιστώνονται δεν θα μεσολαβούν περισσότερες από τέσσερις ημέρες.
Επιπλέον, το σχέδιο το οποίο θα αρχίσει σταδιακά να ξεδιπλώνεται από τις επόμενες εβδομάδες προβλέπει την παρουσία ελεγκτών της υπηρεσίας με στολή σε εμφανή σημεία των εμπορικών κέντρων των πόλεων, «μυστικούς» ελέγχους όπου οι ελεγκτές θα επισκέπτονται ως πελάτες τις επιχειρήσεις για να διαπιστώσουν αν εκδίδουν αποδείξεις, αιφνιδιαστικούς ελέγχους διάρκειας μιας ημέρας από πολλαπλά ελεγκτικά συνεργεία σε μια περιοχή, όπως για παράδειγμα σε ένα νησί.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:

● τη διενέργεια των λεγόμενων «προσωρινών ελέγχων» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με την επιβολή προστίμων με διαδικασία εξπρές. Οι ελεγκτές θα εισέρχονται στην επιχείρηση και θα παραμένουν για μία ημέρα συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο. Στη συνέχεια θα επιστρέφουν στα γραφεία της ΥΠΕΕ όπου μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος taxis θα κάνουν μία σειρά από επαληθεύσεις και ελέγχους (απόδοση ΦΠΑ, έκδοση τιμολογίων κ.λπ). Θα συντάσσεται την ίδια ημέρα έκθεση με τα αποτελέσματα του ελέγχου και θα αποστέλλεται στην Εφορία όπου υπάγεται ο φορολογούμενος. Η Εφορία θα υποχρεώνεται εντός 48 ωρών από τη λήψη της έκθεσης να επιβάλλει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και να τα κοινοποιεί στον ελεγχόμενο. Όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη της ΥΠΕΕ από τη διενέργεια του ελέγχου έως και τη βεβαίωση των προστίμων δεν θα μεσολαβούν περισσότερα από τέσσερα εικοσιτετράωρα. Αυτό έχει επιλεγεί καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις οι υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπισθεί από την ΥΠΕΕ καθυστερούν να ολοκληρωθούν και να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα από τις Εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα. Επίσης, τα στελέχη της ΥΠΕΕ τονίζουν ότι οι παραπάνω προσωρινοί έλεγχοι θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά τη «φορολογική συμμόρφωση» των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, σε σχέση με τους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους οι οποίοι διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα από τη διαπίστωση της παράβασης έως και την επιβολή των προστίμων να περνούν ακόμη και μήνες ή χρόνια.

● τη δημιουργία κλίματος «φορολογικής συμμόρφωσης» στην αγορά μέσω της παρουσίας ένστολων ελεγκτών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας, όταν εμφανίζεται ένα ελεγκτικό συνεργείο σε μια περιοχή τότε «η αξία των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων- όπως είναι οι αποδείξεις λιανικής πώλησης και τα τιμολόγια- αυξάνεται έως και κατά 100%». Για τον λόγο αυτόν ειδικά συνεργεία της ΥΠΕΕ θα εμφανίζονται σε εμπορικά κέντρα των πόλεων (π.χ. Ερμού, εμπορικό κέντρο Γλυφάδας κ.λπ.). Στα συνεργεία αυτά ελεγκτές θα φορούν ειδικά γιλέκα που φέρουν το όνομα και τα χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

● τη διενέργεια των λεγόμενων «μυστικών» ελέγχων. Ελεγκτές της ΥΠΕΕ θα επισκέπτονται μια επιχείρηση (π.χ. μια καφετέρια) ως απλοί πελάτες. Αρχικά, όπως λέει στέλεχος της ΥΠΕΕ, «θα κάνουν μια βόλτα στα τραπέζια για να δουν αν έχουν εκδοθεί αποδείξεις για τα ποτά που έχουν σερβιριστεί. Στη συνέχεια θα κάθονται οι ίδιοι σε ένα τραπέζι και θα παραγγέλλουν για να δουν αν θα τους δοθεί απόδειξη». Όταν θα διαπιστώνουν παραβάσεις, θα «αποκαλύπτονται» και θα προχωρούν σε σύνταξη έκθεσης ελέγχου.

● τη διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων διάρκειας μιας ημέρας από πολλαπλά ελεγκτικά συνεργεία σε μια περιοχή. Για παράδειγμα, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΥΠΕΕ που θα προίσταται σε πέντε ελεγκτικά συνεργεία θα επισκέπτεται αιφνιδιαστικά ένα νησί και θα διενεργεί ελέγχους κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις της περιοχής.

● την παροχή της δυνατότητας στις περιφερειακές διευθύνσεις να διενεργούν ελέγχους σε περιοχές εκτός της χωρικής τους αρμοδιότητας. Εντός των ημερών πρόκειται να υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση που θα «λύνει τα χέρια» της ηγεσίας της ΥΠΕΕ για να μπορεί «να στείλει ελεγκτικό συνεργείο της Αχαΐας να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά ελέγχους στην Αττική και αντίστροφα». Η κίνηση αυτή γίνεται, όπως σημειώνουν στελέχη της υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν κρούσματα διαφθοράς αλλά και να είναι αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι.

Η Εφορία θα υποχρεώνεται εντός 48 ωρών από τη λήψη της έκθεσης να επιβάλλει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και να τα κοινοποιήσει στον ελεγχόμενο


Όλοι οι εφοριακοί στον δρόμο

Κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία του επίμαχου σχεδίου θεωρεί η ΥΠΕΕ το να βγουν για ελέγχους όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεγκτές. Όπως σημειώνουν στελέχη της υπηρεσίας, μεγάλος αριθμός του προσωπικού ασχολείται με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προκειμένου να απελευθερωθούν και να «βγουν για έλεγχο» έχει αρχίσει ταχεία διαδικασία κλεισίματος παλαιών υποθέσεων που εκκρεμούν, στα συρτάρια της υπηρεσίας, απασχολώντας τους ελεγκτές. Να σημειωθεί ότι στην κατάρτιση του ελεγκτικού σχεδίου έχουν συμμετάσχει και στελέχη της υπηρεσίας με εμπειρία πολλών ετών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον χειρισμό ειδικών υποθέσεων.
ΤΑ ΝΕΑ




Τα κλειστά επαγγέλματα παρέμειναν... κλειδωμένα

Η κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο προαναγγέλλει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο θα έδινε μία δημοσιονομική ανάσα στην οικονομία της τάξης των 4 δισ. ευρώ ετησίως (μόνο οι κλειστές μεταφορές δηλαδή το καθεστώς στα φορτηγά Δημοσίας Χρήσης κοστίζουν ετησίως 700 εκατ. με 1,5 δισ. ευρώ) αλλά φοβούμενη το πολιτικό κόστος ενόψει και των πρόωρων εκλογών αρκέστηκε στην απελευθέρωση μόνο των υπηρεσιών. Κίνηση που ήταν υποχρεωμένη να κάνει, καθώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έπρεπε να εντάξει στο εθνικό δίκαιο τη σχετική κοινοτική οδηγία γνωστή...

και ως οδηγία Μπόλκενσταϊν.
Η διαφορά μεταξύ απελευθέρωσης υπηρεσιών και ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων είναι... χαώδης.
Κι αυτό γιατί η διευκόλυνση Ευρωπαίων πολιτών να παρέχουν υπηρεσίες στο εσωτερικό της χώρας δεν αλλάζει την εικόνα της εγχώριας αγοράς αφού σε δεκάδες επαγγέλματα (δικηγόροι, αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες ταξί και βυτιοφόρων, φαρμακοποιοί κ.ά.) ο καθορισμός κατώτατων - ανώτατων τιμών ή η έκδοση αδειών επαγγέλματος με βάση ποσοτικά και γεωγραφικά κριτήρια θα συνεχίσει να υφίσταται διατηρώντας ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Μπορεί από τον Σεπτέμβριο του 2008 ο κ. Καραμανλής να έχει δεσμευθεί για το άμεσο άνοιγμα των επαγγελμάτων μιλώντας για «κρίσιμη μεταρρύθμιση», στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όμως, το θέμα, όπως όλα δείχνουν, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες?

Τα ευρήματα μελετών για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι εντυπωσιακά.

Ειδικότερα σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ και της Copenhagen Economics, το άνοιγμα στους κλάδους των υπηρεσιών πριμοδοτεί το ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Παράλληλα αυξάνει άμεσα τους πραγματικούς μισθούς κατά 0,4%, ενισχύει το επίπεδο της κατανάλωσης κατά 0,3%, ενώ σε βάθος χρόνου μπορεί να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών έως και 10,5%.

Κόστος
Τα κλειστά επαγγέλματα κοστίζουν κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ Τόση είναι και η επιβάρυνση από το περιττό κόστος της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα μελέτη που είχε κάνει το ΙΟΒΕ δείχνει ότι η πλήρης απελευθέρωση της «κλειστής» αγοράς των φορτηγών Δημόσιας Χρήσης θα μειώσει το μεταφορικό κόστος, με θετικές συνέπειες στον πληθωρισμό και στην οικονομία γενικότερα.

Το όφελος για την οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Μεξικό, εκτιμάται μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μεταξύ 0,28% και 0,6% του ΑΕΠ.

Η άρση των ιδιαίτερα αυστηρών εμποδίων εισόδου στο επάγγελμα του μεταφορέα θα οδηγήσει αυτόματα και στην εξάλειψη της άτυπης υπεραξίας που έχει διαμορφωθεί για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η απελευθέρωση της αγοράς θα οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση των κομίστρων κατά 1,5% με 2,5% ετησίως και κατ’ επέκταση στην υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,2-0,3 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο.

Αναμένεται επίσης ενίσχυση του αριθμού των επιχειρήσεων στον κλάδο (1%-2% ετησίως), αύξηση της απασχόλησης (2%-4% ετησίως) και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επειδή το άνοιγμα των κλειστών αγορών αργεί, η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα καταθέσει ίσως και την άλλη εβδομάδα στη Βουλή προχωρά στην απελευθέρωση των ακόλουθων υπηρεσιών αίροντας τα εμπόδια για τη δραστηριοποίηση στο εσωτερικό Ευρωπαίων πολιτών:

1. Δικηγόροι, Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Λογιστές, Τοπογράφοι κ.ά.

2. Τεχνίτες (ξυλουργοί, υδραυλικοί, κάθε είδους επισκευαστές και συντηρητές).

3. Υπηρεσίες που σχετίζονται με επιχειρήσεις συντήρησης και υποστήριξης γραφείων, παροχής διαχειριστικών συμβούλων, οργάνωσης εκδηλώσεων, τηλεφωνικών κέντρων, παροχής συμβουλών μηχανογράφησης, είσπραξης οφειλών, διαφήμισης, έρευνας.

4. Λιανικό και χονδρικό εμπόριο.

5. Τουριστικές υπηρεσίες (π.χ. ταξιδιωτικών πρακτορείων).

6. Υπηρεσίες ψυχαγωγίας από αθλητικά κέντρα και πάρκα διασκέδασης.

7. Υπηρεσίες κατασκευής.

8. Σχολές οδήγησης, υπηρεσίες μετακόμισης, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, γραφείων τελετών, υπηρεσίες λήψης αεροφωτογραφιών.

9. Καταστήματα και εστιατόρια σε λιμάνια και αεροδρόμια.

10. Εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού.

11. Υπηρεσίες πληροφόρησης. Περιλαμβάνονται οι δικτυακές πύλες, οι δραστηριότητες πρακτορείων ειδήσεων.

12. Υπηρεσίες διαμονής και σίτισης, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και εταιρείες τροφοδοσίας.

13. Εκμίσθωση αυτοκινήτων και χρηματοδοτική μίσθωση.

14. Μεσίτες.

15. Υπηρεσίες πιστοποίησης και δοκιμής.

16. Υπηρεσίες οικιακής υποστήριξης (καθαρισμού, φύλαξης παιδιών ή κηπουρικής).

17. Υπηρεσίες πολιτισμού ιδιωτικά μουσεία και βιβλιοθήκες, θέατρα, κονσέρτα, διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συναυλιών.

18. Υπηρεσίες που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα (ψεκασμοί και συγκομιδή) και τη δασοκομία.

19. Υπηρεσίες που συνδέονται με τη βιομηχανία (εγκατάσταση και συντήρηση μηχανών, βιομηχανικοί καθαρισμοί, γραμματειακές υπηρεσίες).

20. Διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων και συναφείς υπηρεσίες.

21. Υπηρεσίες βοηθητικές στις μεταφορές.

22. Υπηρεσίες προμήθειας και συντήρησης ιατρικών μηχανημάτων και εργαστηρίων.

23. Παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων, οικιακοί βοηθοί κ.ά.

24. Υπηρεσίες δικτύων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, ύδρευσης.

25. Υπηρεσίες άθλησης και περιποίησης όπως γυμναστήρια.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την απελεύθερωση εξαιρούνται:

Υπηρεσίες που παρέχονται από γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας.

Υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Η εξαίρεση καλύπτει «τις ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται από επαγγελματίες της υγείας σε ασθενείς για την αξιολόγηση, διατήρηση ή αποκατάσταση της υγείας τους, όταν η άσκηση των δραστηριοτήτων επιφυλάσσεται αποκλειστικά σε νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα στο κράτος μέλος στο οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες».

Οπτικοακουστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών υπηρεσιών και στις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων στα οποία ο παίκτης στοιχηματίζει νομισματική αξία, συμπεριλαμβανομένων των λαχειοφόρων αγορών και των τυχερών παιγνίων σε καζίνα.

Δραστηριότητες που συνδέονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας.

Κοινωνικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την κοινωνική στέγαση, την παιδική μέριμνα και τη στήριξη των οικογενειών και των ατόμων που έχουν μονίμως ή προσωρινών ανάγκη.

Ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, που διορίζονται με επίσημη πράξη της Διοικήσεως.

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που αφορούν τράπεζες, πιστώσεις, ασφαλίσεις και αντασφαλίσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές συντάξεις, χρεόγραφα, επενδύσεις, ταμεία, πληρωμές, συμβουλές επενδύσεων.

Υπηρεσίες και τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών καθώς και στις συναφείς εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών υπηρεσιών. Έτσι, η Οδηγία δεν καλύπτει τις εναέριες μεταφορές, τις θαλάσσιες και τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές, καθώς και τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των αστικών συγκοινωνιών, των αγοραίων οχημάτων (ταξί) και των ασθενοφόρων.
Του Κώστα Τσαχάκη
ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Cinema κάτω απο τ' αστέρια. Συνεχίζονται οι προβολές.

Συνεχίζονται από χθες το βράδυ οι προβολές της κινηματογραφικής λέσχης στα Φιλιατρά με την ταινία GRAN TORINO.

Πρωταγωνιστούν:
Clint Eastwood... Walt Kowalski
Bee Vang... Tao Vang Lor
Cory Hardrict... Duke
Geraldine Hughes... Karen Kowalski
Brian Haley... Mitch Kowalski
Dreama Walker... Ashley Kowalski
Brian Howe... Steve Kowalski
Doua Moua... Fong / Spider
Sarah Neubauer... Paralegal

Η ταινία θα προβάλλεται από τις 17, 18, 19, 20 Ιουλίου.

Για Υπόθεση Και Τrailer της ταινίας πατήστε εδώ

Ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών βρίσκεται εδώ
(πατήστε σε κάθε πόστερ ξεχωριστά)



Ανοίγει η αγορά. Η λίστα με τις 25 κατηγορίες επαγγελμάτων

Ερχεται ο Πολωνός υδραυλικός αλλά το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» βρίσκεται ακόμη?καθοδόν, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει ευρύτερες αλλαγές μέσα στους επόμενους μήνες.
Χθες η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, αποφάσισε και ανακοίνωσε την εφαρμογή της εξελιγμένης οδηγίας Μπολκενστάιν, όπως άλλωστε όφειλε να κάνει έως το τέλος του 2010, ανοίγοντας...

τον δρόμο ώστε ένας πολίτης χώραςμέλους της Ε.Ε. να μπορεί, από τις αρχές του 2010, να παράσχει μία υπηρεσία στην Ελλάδα χωρίς εμπόδια. Αντίστοιχα φυσικά θα μπορούν να λειτουργήσουν και οι Έλληνες υπήκοοι σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου με το οποίο θα ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η οδηγία της ΕΕ για την απελευθέρωση των υπηρεσιών», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου.

«Θα ακολουθήσουν μετά από μελέτη και διάλογο, οι αλλαγές στις κλειστές αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα, που δεν περιλαμβάνονται στην οδηγία» διευκρίνισε προαναγγέλλοντας αλλαγές όπως η κατάργηση κατώτατων ή ανώτατων αμοιβών και στην αδειοδότηση με γεωγραφικούς και ποσοτικούς περιορισμούς που εφόσον δρομολογηθούν αναμένεται να προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας:

Υπηρεσίες
Από την οδηγία καλύπτονται οι εξής υπηρεσίες:

1. Δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, λογιστές.

2. Δικτύων, δηλαδή ηλεκτρισμού, νερού, φυσικού αερίου, ταχυδρομικών υπηρεσιών.

3. Οι υπηρεσίες των τεχνιτών, όπως υδραυλικοί, ξυλουργοί, εφαρμοστές κ.α. καθώς και υπηρεσίες που αφορούν σε επισκευή και συντήρηση.

4. Υπηρεσίες που σχετίζονται με επιχειρήσεις, όπως συντήρησης και υποστήριξης γραφείων, οργάνωσης εκδηλώσεων, τηλεφωνικών κέντρων, είσπραξης οφειλών, διαφήμισης, τοποθέτησης και πρόσληψης, έρευνας και ανάπτυξης, εκπαίδευσης κ.α.

5. Διανεμητικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου λιανικού και χονδρικού εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών. Δηλαδή, σούπερ - μάρκετ και άλλα εμπορικά καταστήματα, εμπορικές εκθέσεις, περιοδεύοντες πωλητές και υπηρεσίες μετά την πώληση, όπως εγκαταστάσεις, συντηρήσεις, επισκευές κ.α.

6. Στον τομέα του τουρισμού, όπως για παράδειγμα ταξιδιωτικά πρακτορεία 7. Υπηρεσίες ψυχαγωγίας, όπως αθλητικά κέντρα και πάρκα διασκέδασης.

8. Υπηρεσίες κατασκευής, δηλαδή κατασκευαστικέςεταιρείες, εταιρείες προετοιμασίας εδάφους, δηλαδή κατεδαφίσεις, διατρήσεις καθώς και τομείς ολοκλήρωσης υπηρεσιών, όπως ηλεκτρολόγοι κ.α.

9. Σχολές οδήγησης, υπηρεσίες μετακόμισης, ενοικίασης αυτοκινήτων, γραφεία τελετών, λήψης αεροφωτογραφιών, ρυμούλκησης, πτήσεις αναψυχής, καταστήματα και εστιατόρια σε λιμάνια και σε αεροδρόμια.

10. Φορτοεκφόρτωσης και άλλες υπηρεσίες βοηθητικές των μεταφορών 11. Εγκατάστασης και συντήρησης εξοπλισμού.

12. Πληροφόρησης, δηλαδή δικτυακές πύλες, δραστηριότητες πρακτορείων ειδήσεων, εκδόσεις, προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών.

13. Διαμονής και σίτισης, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις τροφοδοσίας.

14. Εκμίσθωσης, συμπεριλαμβανομένης της εκμίσθωσης αυτοκινήτων και της χρηματοδοτικής μίσθωσης.

15. Ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των μεσιτών.

16. Πιστοποίησης και δοκιμής.

17. Οικιακής υποστήριξης, όπως καθαρισμός, φύλαξη παιδιών, κηπουρική κ.α.

18. Πολιτισμού, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα, κονσέρτα, διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συναυλιών.

19. Βοηθητικές στην υγειονομική περίθαλψη, όπως προμήθεια και συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων, εργαστηρίων καθώς και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

20. Κοινωνικές υπηρεσίες, όπως παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων κ.α.

21. Σχετικές με πνευματικά δικαιώματα, όπως διαχείριση δικαιωμάτων κ.α.

22. Σχετικές με τη βιομηχανία, όπως εγκατάσταση και συντήρηση μηχανών, γραμματειακή υποστήριξη κ.α.

23. Άθλησης και περιποίησης, δηλαδή γυμναστήρια, SPA κ.α.

24. Σχετικές με δασοκομία και αγροτικό τομέα, όπως ψεκασμοί, συγκομιδή, αγροτουρισμός, κτηνιατρικά και βιολογικά εργαστήρια.

25. Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος, δηλαδή παροχή κοινής ωφέλειας υπηρεσιών εάν δεν υπάρχουν αποκλειστικές συμβάσεις με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Αποκλείονται
Η οδηγία δεν αναφέρεται σε:

1. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως αυτές αφορούν σε τράπεζες, πιστώσεις, ασφαλίσεις, αντασφαλίσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές συντάξεις, χρεόγραφα, επενδύσεις, ταμεία, πληρωμές συμβουλές επενδύσεων, υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών υπηρεσιών.

Δεν καλύπτονται δηλαδή εναέριες μεταφορές, θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων αστικών συγκοινωνιών, ταξί και ασθενοφόρων.

2. Υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, πλην των εξαιρέσεων που προαναφέρθηκαν.

3. Οπτικοακουστικές υπηρεσίες, δηλαδή κινηματογραφικές υπηρεσίες και ραδιοφωνικές εκπομπές.

4. Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, συμπεριλαμβανομένων λαχειοφόρων αγορών, παιχνιδιών σε καζίνο και συναλλαγών σχετικών με στοιχήματα.

5. Δραστηριότητες άσκησης δημόσιας εξουσίας.

6. Ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας.

7. Συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.

8. Κοινωνικές υπηρεσίες, σχετικές με κοινωνική στέγαση, παιδική μέριμνα.
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Γιούροστατ: Πού ¨χτυπάει¨ η ακρίβεια στην Ελλάδα

Μεγάλη απόκλιση μεταξύ των κοινοτικών χωρών ως προς το ύψος των τιμών ομοειδών προιόντων και υπηρεσιών διαπιστώνει και καταγράφει η Γιούροστατ, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωση της χθες στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ τις υψηλότερες τιμές τις εμφανίζει η Δανία η οποία, με μέσο κοινοτικό όρο τις 100 μονάδες, έχει μέσο όρο τιμών στα κύρια προιόντα και τις υπηρεσίες της 147% ενώ η Βουλγαρία...

είναι η πιο φθηνή χώρα της κοινοτικής Ευρώπης με μέσο όρο τιμών τις 67 μονάδες.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα η Ελλάδα εμφανίζει μέσο επίπεδο τιμών καταναλωτή στις 94 μονάδες (σ.σ. με μέσο κοινοτικό όρο πάντοτε τις 100 μονάδες) ενώ στην γενική κατάταξη «ακρίβειας»(δείκτης δαπάνης τελικής κατανάλωσης ενός νοικοκυριού για το 2008) καταλαμβάνει την 17η θέση μεταξύ 37 χωρών (σ.σ. οι 27 χώρες-μέλη μαζί με Τουρκία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Η Ελλάδα εμφανίζει έντονα μεγαλύτερες τιμές από το μέσο κοινοτικό όρο στους τομείς των υποδημάτων (118%) και των ενδυμάτων (113%), των ηλεκτρονικών συσκευών-υπολογιστές κ.λ.π.- (112%), στις υπηρεσίες των τηλεπικοινωνιών (111%) χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι προβλεπόμενες νέες φορολογικές αυξήσεις σ αυτό τον τομέα. Υψηλότερες από το μέσο κοινοτικό όρο(100) είναι στην Ελλάδα και οι τιμές για των επίπλων, χαλιών και οικιακών συσκευών (κουζίνες, ψυγεία κ.λ.π.) που φθάνουν στο 106% του μέσου κοινοτικού όρου. Οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών είναι της τάξης του 101% , δηλαδή πολύ κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο και χαμηλότερα από αυτόν οι τιμές τσιγάρων, καπνού και οινοπνευματωδών ποτών (89%). Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές ηλεκτρικού ,γκαζιού και λοιπών καυσίμων (73%), οι τιμές στις μεταφορές (76%) ενώ το κόστος για μεταφορές με Ι.Χ ισοδυναμεί προς το 93% του μέσου κοινοτικού όρου(100). Τέλος οι τιμές για ξενοδοχεία και εστιατόρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο 96% του μέσου κοινοτικού όρου. Κοντά στο μέσο κοινοτικό επίπεδο τιμών καταναλωτή βρίσκονται η Μ. Βρετανία (99%) , η Ισπανία(96%), η Ελλάδα (94%), η Κύπρος(90%) και η Πορτογαλία(87%). Τις υψηλότερες τιμές καταναλωτή τις εμφανίζουν η Δανία (141% του μέσου κοινοτικού όρου), η Ιρλανδία (127%), και η Φιλανδία (125%)ενώ τις χαμηλότερες τιμές έχουν η Βουλγαρία(51%), η Ρουμανία (62%), η Λιθουανία(67%) και η Πολωνία (69%) . Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φθηνότερες ευρωπαικές χώρες με τις χαμηλότερες τιμές καταναλωτή σε σύγκριση πάντα με το μέσο κοινοτικό όρο (100) είναι η ΠΓΔΜ (47%) ,η Αλβανία (53%), η Σερβία (58%), η Τουρκία(73%) και η Κροατία (75%). Από τι τη σύγκριση των τιμών καταναλωτή φαίνεται σαφέστατα ότι τις υψηλότερες τιμές τις έχουν ( με άλλα λόγια η ζωή είναι εκεί πολύ πιο «ακριβή») οι βορειοευρωπαικές χώρες ενώ τις χαμηλότερες τις έχουν οι νοτιοπανατολικές χώρες της Ευρώπης. Επίσης, η σύγκριση αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως ελλιπής διότι δεν λαμβάνει υπόψη της και τα κατά κεφαλή εισοδήματα (μισθοί κ.λ.π.) των πολιτών κάθε χώρας διότι μπορεί οι τιμές να είναι σε κάποιες από αυτές χαμηλές αλλά ίσως οι αμοιβές(μισθοί κ.λ.π.), να είναι αναλογικά ακόμη πιο χαμηλές και η χώρα να είναι τελικά »ακριβή» ακόμη και για τους ίδιους του πολίτες της. Τέλος, για την συνολική σύγκριση δεν λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των δωρεάν η επιδοτούμενων από το κράτος προιόντων και κυρίως υπηρεσιών(υγεία, εκπαίδευση κ.λ.π.) που κατά κανόνα ευνοεί τις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης μειώνοντας έτσι τις αρχικές ,μονόπλευρες εντυπώσεις ότι είναι «ακριβές» διότι πολλά αγαθά και υπηρεσίες προσφέρονται σε καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερες τιμές απ ότι στις »φθηνές» χώρες της νοτιο ανατολικής Ευρώπης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός για το ερωτικό ρεσάλτο

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε από χθες ο 42χρονος αστυνομικός του Α.Τ. Πεταλιδίου που τα ξημερώματα της Πέμπτης κλείδωσε την υπηρεσία του και με πολιτικά πήγε στο σπίτι παντρεμένης Αλβανής, όπου ο άντρας της τον ξυλοκόπησε, τον έδεσε και κάλεσε το "100".

Ο αστυνομικός συνεχίζει να νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα βιασμού, διατάραξη οικιακής ειρήνης και εγκατάλειψη διατεταγμένης υπηρεσίας.
Ο δικηγόρος του Παναγιώτης Μουργής, ο οποίος συνεργάζεται για την υπόθεση με το δικηγόρο Ιωάννη Νικητέα, είπε πως οι γιατροί ακόμα δε μπορούν να εκτιμήσουν πότε ο 42χρονος θα είναι σε θέση να απολογηθεί.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο κατηγορούμενος ......

ισχυρίζεται ότι υπήρχε μεθόδευση σε βάρος του από τη μεριά του ζευγαριού των Αλβανών και πως 4 άτομα του την είχαν στήσει πριν μπει στο σπίτι, όπου νωρίτερα λέει πως τον είχε προσκαλέσει η σύζυγος του Αλβανού.
Το ζευγάρι κατηγορείται για πρόκληση σωματικής βλάβης.

Χθες, ο 36χρονος σύζυγος κρατήθηκε στην Αστυνομία. Η 24χρονη γυναίκα του μαζί με τα δύο κοριτσάκια τους 2 και 4 ετών, φιλοξενούνταν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας.
Η κοπέλα, φέρεται να επιμένει στον ισχυρισμό της ότι ο αστυνομικός την παρενοχλούσε διαρκώς στο δρόμο και στην ταβέρνα που δουλεύει στο Πεταλίδι, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης μπήκε στο σπίτι της από τη μπαλκονόπορτα νομίζοντας ότι ο άντρας της έλειπε. Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση από την πλευρά του ζευγαριού είναι ο Γιώργος Αποστολίδης και ο Δημήτρης Δικαιουλάκος.

Το ζευγάρι επρόκειτο να απολογηθεί χθες το βράδυ στον Ανακριτή.

Πηγή: Ελευθερία

Περί το φυτοφάρμακο Lebaycid

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης γράφει:
Διάβασα στη στήλη «Τα μάθατε τα νέα;» (16.7.2009) σχόλιο για τη χρήση του φυτοφαρμάκου Lebaycid και θα ήθελα να αποκαταστήσω την αλήθεια και τις λανθασμένες εντυπώσεις που προκάλεσε η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μαριλένα Κοππά για την «επικινδυνότητα» του εν λόγω φυτοφαρμάκου.
Το φυτοφάρμακο Lebaycid που περιέχει τη δραστική ουσία fenthion...

χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες, επί δεκαετίες, για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ποτέ κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων. Η ποσότητα του εν λόγω φυτοφαρμάκου δεν προέρχεται από νέα αγορά, αλλά είναι απόθεμα. Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα του συγκεκριμένου σκευάσματος για την καταπολέμηση του δάκου, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισηγήθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Γεωργικών Φαρμάκων (ΑΣΥΓΕΦ) τη δυνατότητα χρήσης τους μετά από εργαστηριακό έλεγχο για τη διασφάλιση της ποιότητας του φυτοφαρμάκου. Το ΑΣΥΓΕΦ, στο οποίο συμμετέχουν

ΤΟ ΒΗΜΑ

Μονιμοποιούνται στο Δημόσιο 80.000 συμβασιούχοι

Ειδική ρύθμιση που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή την Παρασκευή στη Βουλή ανοίγει το δρόμο για τη μονιμοποίηση 80.000 και πλέον συμβασιούχων του Δημοσίου, και κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία το Σάββατο, με τη ρύθμιση που περιέχεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών –και αφήνει άρωμα εκλογών- δίδεται η δυνατότητα σε χιλιάδες υπαλλήλους που υπηρετούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμους και Κοινότητες) αλλά...

και σε ανεξάρτητες Αρχές να καταλάβουν θέσεις μονίμων, αρκεί να κατέχουν μέχρι σήμερα οργανική ή προσωποπαγή θέση στο Δημόσιο και να έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Με τη μονιμοποίησή τους οι υπάλληλοι αυτοί εξισώνονται πλήρως με τους μόνιμους ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που περιέχονται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Σημαντικότερο πλεονέκτημα για τους υπαλλήλους στη νέα ρύθμιση είναι η δυνατότητα που τους δίδεται να εξελιχθούν ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τα προσόντα τους στη διοικητική ιεραρχία.

Έτσι προβλέπεται και γι' αυτούς βαθμολογική κλίμακα με πέντε επίπεδα σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Οι υπάλληλοι με βαθμό Α αποκτούν δικαίωμα για την επιλογή τους σε θέση διευθυντή, προϊσταμένου ή γενικότερα θέσεις ευθύνης σε επίπεδο τμήματος, γραφείου και αυτοτελούς τμήματος ή γραφείου.

Επίσης, θα έχουν δικαίωμα μετάταξης ή μετακίνησης σε άλλες υπηρεσίες οι υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, με στόχο και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση, αλλά και την πληρέστερη αξιοποίηση του προσωπικού.

Newsroom ΔΟΛ



OΠΑΠ: Aναστολή των κινητοποιήσεων των πρακτόρων

Στην αναστολή των κινητοποιήσεων τους προχώρησαν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, μετά τις επαφές τους με το υπουργείο Οικονομικών ενώ κατά τις συνομιλίες τους συμφώνησαν σε συνεργασία με την ΟΠΑΠ Α.Ε. να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πράκτορες επιθυμούν να επιβληθεί πλαφόν 150 ευρώ, και οι παίκτες να φορολογούνται από το ποσό αυτό και πάνω.
Το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι η φορολόγηση με ........

10% από το πρώτο ευρώ κέρδους, σε όλα τα παιχνίδια του Οργανισμού, αφορά τα καθαρά κέρδη των παικτών.

Τέσσερα τα κρούσματα της νέας γρίπης στη Μεσσηνία.

Τέσσερα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στη Μεσσηνία.
Και οι τέσσερις ασθενείς είναι είναι νεαροί ποδοσφαιριστές στην ομάδα παίδων του Μεσσηνιακού που πρόσφατα είχαν επισκεφθεί τη Βαρκελώνη συμμετέχοντας σε διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου.

Τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι τους, σε κατ οίκον νοσηλεία και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αναρρώνουν.

Πηγή: Trifylia News

ΣΧΟΛΙΟ
Επειδή όλα τα κρούσματα είναι σε παιδιά της ομάδας του Μεσσηνιακού, θα πρέπει να ελεγχθεί ΟΛΗ η ομάδα. Ας ελπίσουμε να μην δούμε και άλλα κρούσματα.




Οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας

Οδηγίες για την αντιμετώπιση καύσωνα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.
Επειδή διανύουμε περίοδο καλοκαιριού και οι καύσωνες θα έρθουν και θα ξαναέρθουν καλό είναι να ξέρουμε τρόπους που μπορούμε να προστατευθούμε.
Ακόμα και να εκτυπώσουμε αυτές τις οδηγίες ωστε να τις έχουμε άμεσα σε πρώτη ζήτηση.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας λοιπόν στις οδηγίες που έβγαλε αναφέρει:

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία - άπνοια - ρύπανση περιβάλλοντος) δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στον θάνατο.

Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, ο ..........

οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του.
Αυτό το κατορθώνει μόνο μέχρι ενός ορίου (43° C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει.
Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται λειτουργικές διαταραχές και ελαφρά ή βαριά νοσηρά φαινόμενα.
Ενα από αυτά είναι η θερμική εξάντληση η οποία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πρόκειται για παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ’ ένα θερμικό στρες.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ίλιγγος, ανορεξία, ναυτία, έντονο αίσθημα εξάντλησης τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση.

Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό.
Οι κόρες των ματιών είναι διεσταλμένες. Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχου νατρίου (αλατιού).
Η θεραπεία είναι απλή και συνιστάται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση ύδατος και χλωριούχου νατρίου.
Αν παρ’ όλα αυτά ο ίλιγγος και η ναυτία δεν υποχωρήσουν, συστήνεται η ενδοφλέβια χορήγηση χλωριούχου νατρίου (φυσιολογικός ορός) από γιατρό.

Μια άλλη λειτουργική διαταραχή είναι η θερμοπληξία, η οποία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κάποιος θερμοπληξία. Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά σωματική εργασία (ιδιαίτερα σε χώρους υψηλής θερμοκρασίας, άπνοιας και μεγάλης υγρασίας), η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η ένδυση με θερμά σκούρου χρώματος ρούχα που απορροφούν μεγάλο ποσό ηλιακών ακτίνων, η ανεπαρκής λήψη νερού, τα άφθονα και βαριά γεύματα και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών.

Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη δίψα, η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος.
Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα του προσώπου που συνοδεύεται από άφθονο ιδρώτα, ζάλη, πόνο στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στ’ αυτιά.
Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φτάσει στους 42° C .
Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.
Τα παχύσαρκα άτομα και εκείνα που πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλκοολικοί, οι διαβητικοί, οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, προσβάλλονται ευκολότερα από θερμοπληξία.

Πρώτες βοήθειες που μπορεί κάποιος να προσφέρει σε κάποιον πολίτη που εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας
- Μεταφέρετε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή κάτω από δένδρα αν υπάρχουν.
Τον ξαπλώνετε ανάσκελα και απομακρύνετε τους περίεργους που συγκεντρώνονται γύρω για να μην εμποδίζουν τον αερισμό.
- Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα για να αερίζεται το σώμα και του κάνετε αέρα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο π.χ. βεντάλια, χαρτόνι.
- Βρέχετε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο νερό.
- Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι.
- Κάνετε εντριβές στα άκρα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
- Αν μπορεί να πιει, του δίνετε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού, για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
- Καλείτε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε νοσοκομείο και περαιτέρω αντιμετώπιση.

Πρόληψη θερμοπληξίας

- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.
- Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη.
- Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
- Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο.
- Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.
- Πολλά δροσερά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό επίσης είναι να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων).
- Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
- Αποφυγή πολύωρων ταξιδίων με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά την διάρκεια της υψηλής ζέστης.
- Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
- Τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά (ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες) και να πίνουν συχνά υγρά (νερό- τσάι) μαζί με το γάλα.
- Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά πρέπει να είναι δροσερό κατά την διάρκεια ολόκληρου του 24ώρου.
- Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα της υγείας σας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την προστασία των ηλικιωμένων ατόμων
- Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
- Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Απο Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας

Στα ύψη ανεβαίνει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο

Προ των πυλών βρίσκεται ο πρώτος μίνι καύσωνας, καθώς το μελτέμι υποχωρεί και η θερμοκρασία παρουσιάζει αισθητή άνοδο σε όλη τη χώρα και κυρίως στο Ιόνιο, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Το Σάββατο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 38-39 βαθμούς Κελσίου, αλλά η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η Κυριακή, όπου προβλέπονται θερμοκρασίες 40 βαθμών κατά τόπους στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση της .........

θερμοκρασίας τόσο στην εξασθένιση των ανέμων στο Αιγαίο όσο και στις θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής που θα κινηθούν προς την περιοχή μας.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει προοδευτική πτώση τη Δευτέρα και την Τρίτη, για να σημειώσει νέα μικρή άνοδο από την Τετάρτη.

Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου 18ης Ιουλίου 2009

Κλίκ στα πρωτοσέλιδα για πλήρες μέγεθος

Ele18.jpg (686 KB) 8arr18.jpg (220 KB) Foni18.jpg (213 KB) messlogos16.jpg (63 KB)



Opt-out για τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες ζητούν 11 ευρωπαϊκές χώρες

Eντεκα χώρες μέλη της Eυρωπαϊκής Eνωσης, μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα, προετοιμάζονται να ζητήσουν από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή την αναγνώριση του δικαιώματος εξαίρεσης (οpt-out) από τους κοινοτικούς κανονισμούς για τις γενετικά τροποποιημένες (μεταλλαγμένες) καλλιέργειες.
Tα 11 κράτη μέλη επισημαίνουν ότι, δεδομένης της αρνητικής στάσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού τους έναντι των γενετικά...

τροποποιημένων οργανισμών, έχει φτάσει η ώρα για μία νέα προσέγγιση.

H πιο συνετή λύση, σύμφωνα με τους «11», θα ήταν να δοθεί το δικαίωμα σε κάθε κράτος μέλος να περιορίζει ή να απαγορεύει επ’ αόριστον την καλλιέργεια εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός του.

Tο κείμενο πέραν της χώρας μας, συνυπογράφουν η Kύπρος, η Oλλανδία, το Bέλγιο, η Aυστρία, η Oυγγαρία, η Iρλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Mάλτα. Tην ίδια στιγμή, δύο «γίγαντες» της παγκόσμιας βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto και η επίσης αμερικανική πολυεθνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας φρουτολαχανικών Dole, ήρθαν σε συμφωνία για την παραγωγή νέων γενετικά τροποποιημένων οπωροκηπευτικών.

H συμφωνία προβλέπει την πενταετή συνεργασία των δύο εταιρειών στην αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας και της γενετικής μηχανικής για την παραγωγή λαχανικών (κυρίως μπρόκολου, κουνουπιδιού, λάχανου και σπανακιού) με βελτιωμένες διατροφικές αξίες, άρωμα, χρώμα, υφή και γεύση.

Mε βάση τους όρους της συμφωνίας, σε περίπτωση που κάποια από τα νέα προϊόντα προκύψουν από τη συνεργασία των δύο εταιρειών, θα προωθηθούν κατ’ αρχάς στην αγορά της B. Aμερικής από την Dole.

Στις Hνωμένες Πολιτείες, επιτρέπεται ήδη η κατανάλωση κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα κι αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση στο Eυρωπαϊκό Δίκαιο, μπορεί να διακινηθεί και στις 27 αγορές των χωρών-μελών της E.E.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων

Πρωτοβουλίες για την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση των επιχειρήσεων, συζήτησαν την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον Πρωθυπουργό. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, συζητήθηκε το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας στην ίδρυση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μειωθούν στα τρία-τέσσερα τα βήματα που χρειάζονται, από 17-18 που χρειάζονται σήμερα. «Στόχος είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή των νέων επιχειρηματιών και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει...

περαιτέρω τη διαφάνεια στις προμήθειες του δημόσιου τομέα, με ένα πιο σύγχρονο, πιο διαφανές και πιο ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί και τις δυνατότητες του διαδικτύου.

«Η διαφάνεια είναι ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να θα δημοσιοποιούνται, μέσω διαδικτύου, όλες οι προμήθειες και οι διαγωνισμοί.
Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα σχετικά με τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης είπε «δεν είναι στις προτεραιότητές μας, ισχύουν οι παλαιότερες τοποθετήσεις μας».
Πηγή: Express.gr