Eντεκα χώρες μέλη της Eυρωπαϊκής Eνωσης, μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα, προετοιμάζονται να ζητήσουν από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή την αναγνώριση του δικαιώματος εξαίρεσης (οpt-out) από τους κοινοτικούς κανονισμούς για τις γενετικά τροποποιημένες (μεταλλαγμένες) καλλιέργειες.
Tα 11 κράτη μέλη επισημαίνουν ότι, δεδομένης της αρνητικής στάσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού τους έναντι των γενετικά...
τροποποιημένων οργανισμών, έχει φτάσει η ώρα για μία νέα προσέγγιση.
H πιο συνετή λύση, σύμφωνα με τους «11», θα ήταν να δοθεί το δικαίωμα σε κάθε κράτος μέλος να περιορίζει ή να απαγορεύει επ’ αόριστον την καλλιέργεια εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός του.
Tο κείμενο πέραν της χώρας μας, συνυπογράφουν η Kύπρος, η Oλλανδία, το Bέλγιο, η Aυστρία, η Oυγγαρία, η Iρλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Mάλτα. Tην ίδια στιγμή, δύο «γίγαντες» της παγκόσμιας βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto και η επίσης αμερικανική πολυεθνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας φρουτολαχανικών Dole, ήρθαν σε συμφωνία για την παραγωγή νέων γενετικά τροποποιημένων οπωροκηπευτικών.
H συμφωνία προβλέπει την πενταετή συνεργασία των δύο εταιρειών στην αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας και της γενετικής μηχανικής για την παραγωγή λαχανικών (κυρίως μπρόκολου, κουνουπιδιού, λάχανου και σπανακιού) με βελτιωμένες διατροφικές αξίες, άρωμα, χρώμα, υφή και γεύση.
Mε βάση τους όρους της συμφωνίας, σε περίπτωση που κάποια από τα νέα προϊόντα προκύψουν από τη συνεργασία των δύο εταιρειών, θα προωθηθούν κατ’ αρχάς στην αγορά της B. Aμερικής από την Dole.
Στις Hνωμένες Πολιτείες, επιτρέπεται ήδη η κατανάλωση κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα κι αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση στο Eυρωπαϊκό Δίκαιο, μπορεί να διακινηθεί και στις 27 αγορές των χωρών-μελών της E.E.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.