Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΤΡΕΙΣ ΚΥΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Του ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σαν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών καταθέτω τις απόψεις του πολιτιστικού μας φορέα για το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ για τον κινηματογράφο.

Εξαφανίζει το ρόλο του σκηνοθέτη ως κυρίαρχου δημιουργού μιας ταινίας, ρόλο που δεν αμφισβητεί κανένας ευρωπαϊκός νόμος. Δεν στηρίζει το ανεξάρτητο σινεμά και το μικρό σκηνοθέτη, το μέλλον όλης της Ευρώπης σήμερα. Δεν εξασφαλίζει αξιοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησης των ταινιών μέσω του ΕΚΚ, οδηγώντας έτσι μια γενιά νέων να στραφούν αλλού. Συγκεντρώνει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο στο ΕΚΚ, δημιουργώντας πελατειακές σχέσεις και αναξιοκρατία μεταξύ του εκάστοτε υπουργού και του γενικού διευθυντή.
Δεν μεριμνά για το σενάριο και το ρόλο του. Δεν χαράσσει καμία πολιτική για τα φεστιβάλ ανά την περιφέρεια, ούτε καν για το Εθνικό Φεστιβάλ Δράμας, των νέων δημιουργών.
Καταργεί το «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου», έναν ......

ιστορικό θεσμό που υπήρξε ανέκαθεν το σημαντικότερο βήμα των Ελλήνων δημιουργών.

Δεν στηρίζει τις κινηματογραφικές λέσχες της περιφέρειας όπου οι δημιουργοί καταθέτουν το έργο τους. Δεν παρακρατεί ποσό από την επιστροφή φόρου για ταινίες τέχνης και νέων δημιουργών. Δεν προβλέπει ποσόστωση στην αίθουσα υπέρ των ελληνικών ταινιών, πολεμώντας τις μονές αίθουσες. Καταργεί τα κρατικά βραβεία ποιότητος του ΥΠΠΟ, βασικό οικονομικό κίνητρο για ένα συντελεστή μιας ταινίας. Καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας, όπου κατατίθενται όλες οι δημιουργικές απόψεις των φορέων.

Με τρεις κινήσεις κυνισμού χαρίζει το, συσσωρευμένο από προηγούμενα έτη, χρέος 15.000.000 ευρώ στα ιδιωτικά κανάλια, μειώνοντας το ποσοστό τους από 1,5% σε 0,75%. Ενισχύει την αδιαφάνεια με τη νέα μορφή του ΕΚΚ σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, παύοντας κάθε έλεγχο, και αφήνει στον αέρα αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης. Εκδικείται, καταργώντας τους 4 αιρετούς από το ΕΚΚ, που τόλμησαν να αναρτούν, με πρότασή τους και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., όλες τις αποφάσεις στο Διαδίκτυο, για να μην υπάρχουν έλεγχος, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Το προηγούμενο μοντέλο, νόμος Μελίνας με τις αναγκαίες διορθώσεις του τότε υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέδειξε εκατοντάδες δημιουργούς που ξεπέρασαν τα σύνορα. Με το ίδιο μοντέλο σήμερα, οι νεότεροι ανοίγουν δρόμο και βραβεύονται και αυτοί με τη σειρά τους.

Εμείς, οι συνδικαλιστές και οραματιστές τού αύριο του Ελληνικού Κινηματογράφου δεν καταθέσαμε απλά τις προτάσεις μας σε έναν υπουργό για να μας κάνει το δικό μας νόμο. Τον Μάιο του 2007 υλοποιήσαμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο με τα σημαντικότερα ονόματα της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας. Τα πορίσματα του συνεδρίου έγιναν σχέδιο νόμου με τίτλο «Περί Κινηματογραφικής Πολιτικής» με την πλειοψηφία των φορέων και την προσυπογραφή 600 και πλέον προσωπικοτήτων που καταθέσαμε στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά, που δημοσιοποίησε ένα σχέδιο, κοντά στο σχέδιο των φορέων και της Μελίνας.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, παρά το ότι ήταν ενήμερη για όλη αυτή την προεργασία, με μια επιτροπή εν κρυπτώ παρουσίασε αυτό το σχέδιο από το πουθενά. Ο κρυφός πυρήνας των «Ομιχλιστών», που δεν ξεπερνάει τα 5 πρόσωπα, δημιούργησε αυτή την κίνηση για να περάσει αυτό το νόμο. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι, τελευταία, διαφοροποιούνται, απομακρύνονται και σιγά σιγά αυτή η κίνηση φθίνει.

Το παρόν σχέδιο οδήγησε τους 11 φορείς να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ένα νομοσχέδιο τροχοπέδη, έναντι 2 φορέων υπέρ, 10.000 μέλη των φορέων έναντι μιας μικρής ομάδας ανθρώπων υπέρ. Με δεδομένη την αντίθεση της κινηματογραφικής κοινότητας, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαδικασία της διαβούλευσης του ΥΠΠΟ, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ζητάει από τον υπουργό Πολιτισμού, κύριο Παύλο Γερουλάνο, να αναλογιστεί την ιστορική στιγμή και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ανοίγοντας ένα διάλογο πάνω στο νομοσχέδιο με όλους τους ανθρώπους του κινηματογράφου, χωρίς αποκλεισμούς.

Χάρης Παπαδόπουλος
Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετώ
ν

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος. Αποτελέσματα 11ης Αγωνιστικής

Πάμισος - Ολυμπιακός Κεφαλονιάς [ΑΝΑΒΟΛΗ]
Διαγόρας Βραχνέϊκων - Μεσσηνιακός 5 - 1
Αχιλλέας Καμαρών - Αχαϊκή 0 - 0
Εράνη Φιλιατρών - Α.Ο. Κροκεών 0 - 1
Αστέρας Αμαλιάδας - Ατρόμητος Λάππα 3 - 2
Σπάρτη - Κυπαρισσία 2 - 0
Εθνικός Σαγέϊκων - Ζαβλάνι 2 - 1
Καλαμάτα - Τριταϊκός 1 - 0

Βαθμολογία 11ης Αγωνιστικής

1. Καλαμάτα 30
2. Αστέρας Αμαλιάδας 29
3. Ατρόμητος Λάππα 20
4. Αχαϊκή 19
5. Σπάρτη 18
6. Πάμισος 16
7. Εράνη Φιλιατρών 15
8. Αστέρας Μαχαιράδου 12
9. Τριταϊκός 11
10. Διαγόρας Βραχνέϊκων 11
11. ΑΟ Κυπαρισσίας 11
12. Ζαβλάνι 11
13. Εθνικός Σαγέϊκων 10
14. Μεσσηνιακός 9
15. Αχιλλέας Καμαρών 9
16. ΑΟ Κροκεών 8
17. Ολυμπιακός Κεφαλονίας 4

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: 1ο Σεμινάριο: Αποτελεσματική επικοινωνία και άριστη εξυπηρέτηση πελατών λιανικής πώλησης

Το ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στο πλαίσιο της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» διοργανώνει ένα πλήρη κύκλο Επαγγελματικών Σεμιναρίων υψηλού επιπέδου, με εξειδικευμένους και έμπειρους εισηγητές, με σκοπό την ενδυνάμωση και βελτίωση των γνώσεων, επιδεξιοτήτων, ικανοτήτων και εμπειριών των επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών, στελεχών επιχειρήσεων, διοικητικών υπαλλήλων κ.λπ. των εταιριών - μελών του Επιμελητηρίου.

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: “Αποτελεσματική επικοινωνία .........

και άριστη εξυπηρέτηση πελατών λιανικής πώλησης”
Σκοπός Σεμιναρίου:
Η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των επιχειρηματιών και στελεχών τους, μέσω της θετικής προσέγγισης, της έγκυρης ενημέρωσης και ποιοτικής εξυπηρέτησης των πελατών τους.
Το σεμινάριο θα ενδυναμώσει και θα βελτιώσει το επίπεδο επικοινωνίας των συμμετεχόντων, ώστε να συνεργάζονται ποιοτικότερα με τους πελάτες, συναδέλφους, συνεργάτες και προμηθευτές .
Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία θετικής εικόνας για την εταιρεία, το κατάστημα λιανικής, το προσωπικό.

Σε ποιους απευθύνεται:
Στελέχη επιχειρήσεων, καταστημάτων λιανικής πώλησης, εταιρειών παροχής υπηρεσιών που έρχονται σε προσωπική ή τηλεφωνική επαφή με τους πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες τους. Σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την ικανό-τητα τους στην διαδικασία της επικοινωνίας και της πώλησης.
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 2 και 3 Δεκεμβρίου 2010
Ώρες: 17.00-21.00

Τόπος:
ΚΕΚ Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Ηροδότου 6 και Κανάρη, Καλαμάτα
Εισηγητής: Γ. Σταμάτης (MA, MBA), Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Marketing και Επικοινω-νίας

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπο-ρούν να απευθύνονται στο ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (κτήριο πρώην Σχολές Παπαφλέσσα, Ηροδότου 6 και Κανάρη), τηλ. 27210 24174, 84849, e-mail: kek@messinianchamber.gr.

Οδυσσέας Βουδούρης: Καταλληλότερη η Κορώνη ως ως έδρα της χώρας μας για τη Μεσογειακή Ελληνική Διατροφή.

Παρέμβαση στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης σχετικά με το θέμα επιλογής της Βυτίνας, ως έδρας του εθνικού κέντρου ελληνικής Μεσογειακής διατροφής. Μεταξύ άλλων τόνισε:

"Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε τόσο σε μένα, όσο και στους φορείς και την τοπική κοινωνία η ανακήρυξη από το Υπουργείο σας του «Τριανταφυλλιδείου Κληροδοτήματος» στην ορεινή Βυτίνα, ως έδρα της χώρας μας για τη Μεσογειακή Ελληνική Διατροφή.

Η πόλη αυτή, καθόλα αξιόλογη, αλλά ........

ορεινή, χωρίς μεσογειακό χρώμα και γεωργική παραγωγή δεν παραπέμπει και δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει την μεσογειακή διατροφή.

Επιπρόσθετα, θέλω να υπενθυμίσω ότι η Κορώνη –ως πιλοτικό μοντέλο- εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα για την συμπερίληψη της Μεσογειακής Δίαιτας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία και επιτεύχθηκε με την αποδοχή της πρότασης από την Διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco. Η δε συμβολή του "Μανιατακείου Ιδρύματος" στην προσπάθεια αυτή ήταν καθοριστική..

Δοσμένης της τόσο της συμβολής της Κορώνης στην αναγνώριση αυτή, όσο και της ακαταλληλότητας της Βυτίνας, θα ήθελα να μελετήσετε την αναθεώρηση αυτής της απόφασης".

O Γιάννης Λαμπρόπουλος για τον δρόμο Παραδείσια - Τσακώνα

Όπως είναι γνωστόν, αυτή τη χρονική περίοδο έχει σταματήσει η εκταμίευση των αναγκαίων χρηματικών ποσών για την συνέχιση με γρήγορους ρυθμούς των εργασιών για αποκατάσταση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, το οποίο δόθηκε στην κυκλοφορία δυο ημέρες πριν τις Βουλευτικές εκλογές του 2000 και κατεστράφη στις αρχές του 2003.

Στα μέσα του 2005 ολοκληρώθηκαν .........

οι μελέτες για την αποκατάσταση της Τσακώνας, αλλά έπρεπε να εξευρεθούν τα χρήματα και μάλιστα από τα Κρατικά ταμεία, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο, περίπου 5 εκατομ. € για να πληρωθούν οι μελετητές, αλλά και να εγκριθούν από το Υπουργείο Οικονομίας τα 114 εκατομ.€ προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση.

Τον Αύγουστο του 2005 ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρ. Φώλιας και ο Υπουργός κ. Γ. Αλογοσκούφης ενέκριναν τα ως άνω ποσά και έτσι δημοπρατήθηκε το έργο τον Φεβρουάριο του 2006 με ανάδειξη αναδόχων τις εταιρείες ALPINE – TERNA με έκπτωση 24,38 % και ημερομηνία παράδοσης σε 36 μήνες.
Η εκταμίευση των χρημάτων για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τότε μέχρι πρότινος συνεχιζόταν κανονικά όπως και οι εργασίες με ρυθμούς τέτοιους που οι αρμόδιοι μιλούσαν πριν λίγες εβδομάδες για παράδοση στην κυκλοφορία στις αρχές του 2011 με μια μικρή παράκαμψη 600 περίπου μέτρων στο τμήμα της μεγάλης γέφυρας.
Η Κυβέρνηση σήμερα οφείλει να συνεχίσει κανονικά την εκταμίευση των χρημάτων που από το 2005 είχαν εγκριθεί, ώστε ο δρόμος να παραδοθεί το συντομότερο.
Την ερχόμενη Δευτέρα (29-11) θα συζητηθεί στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα και ελπίζω ο αρμόδιος Υπουργός να δεσμευτεί γι’ αυτό .
Όπως προ καιρού είχα δεσμευθεί δημόσια, τα σοβαρά στοιχεία που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό και κατά την διάρκεια αποκατάστασης του δρόμου, από αρμόδιους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και που αφορούν τα αίτια της καταστροφής, θα τα καταθέσω εντός των προσεχών ημερών στην Δικαιοσύνη για τις Δικές της ενέργειες.

Εκτός ΚΟ της ΝΔ και ο Γ. Κοντογιάννης. Δείτε το Video

Άλλη μία απώλεια καταγράφεται για την Νέα Δημοκρατία σήμερα, αφού μετά τη χθεσινή διαγραφή του Λ. Αυγενάκη, εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας έθεσε τον εαυτό του ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης, διαφωνώντας με τη στάση του κόμματος απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομική κρίση.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Γ. Κοντογιάννης .........

έλαβε σαφείς αποστάσεις από πρακτικές της ηγεσίας της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι σε δύσκολες ώρες για τη χώρα αρνείται να συμφωνήσει με την κυβέρνηση στα αυτονόητα, βάζοντας μπροστά το μικροκομματικό συμφέρον.

Ο κ. Κοντογιάννης τόνισε πως πλέον η σιωπή σημαίνει συνενοχή και ότι ο ίδιος θα διαλέξει το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης.

Μετά την ομιλία του, ο κ. Κοντογιάννης παρέδωσε επιστολή ανεξαρτητοποίησής του στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο.

Σχολιάζοντας την κίνηση του βουλευτή Ηλείας, κύκλοι της ΝΔ εξέφρασαν την εκτίμηση πως τόσο ο Γ. Κοντογιάννης, όσο και ο Λ. Αυγενάκης βρίσκονται πολύ κοντά στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Ρηγίλλης γίνεται λόγος για «νέα αποστασία», ενώ ζητείται από τους συγκεκριμένους βουλευτές να «επιστρέψουν» στη ΝΔ τις έδρες τους.

Δείτε το Video από τον Κράχτη



Σκληρές δηλώσεις Λευτέρη Αυγενάκη για τη διαγραφή του από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

Από την τηλεόραση ενημερώθηκα για τη διαγραφή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η διαγραφή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προαποφασισμένης εκκαθαριστικής επιχείρησης του κόμματος από όσους Βουλευτές ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί απόλυτα υποταγμένους στην εσωστρεφή και παρωχημένη αντίληψή του για την πολιτική.

Παρά την προσχηματική δήλωση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, κ. Α. Λυκουρέντζου, η διαγραφή μου, στην πραγματικότητα, οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:

1. Στον παροξυσμό πανικού, από τον οποίο έχει .........

καταληφθεί ο κ. Σαμαράς και ο στενός κύκλος του, από την ισχυρή πίεση που του ασκεί το αίτημα της ανανέωσης και του απεγκλωβισμού του κόμματος από τα δεσμά μιας ξεπερασμένης, στείρας πολιτικής εσωστρέφειας και ηγετικής αλαζονείας.

2. Στην παταγώδη Πανελλήνια αποτυχία των προσωπικών πολιτικών επιλογών του κ. Σαμαρά στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, παρότι αυτές υποστηρίχθηκαν σθεναρά από τον ίδιο και τα πιο υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

3. Στη δυσανεξία του κ. Σαμαρά και της ομάδας του προς κάθε νέα, αυτόνομη, έντιμη, μη υποτακτική πολιτική φωνή και δύναμη, εφόσον αυτή δεν είναι η φωνή του Κυρίου του, κάτι που δείχνει ο ίδιος να απολαμβάνει.

Εξάλλου, η διαγραφή μου, η οποία είναι και διαδικαστικά άκυρη, προσβάλλει βαθύτατα το κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά και όλους τους πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης, οι οποίοι και ήλπιζαν σε μία πραγματική ανανέωση, την οποία άρχισαν ήδη να αναζητούν αλλού.

Η εκλογή και εκπροσώπηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι κληρονομική υπόθεση.

Η ανασφάλεια και ο φόβος δεν είναι καλοί σύμβουλοι, κύριε Σαμαρά.

Λευτέρης Αυγενάκης
Βουλευτής ν. Ηρακλείου


Ωστόσο με νέα σκληρή δήλωση για τον Αντώνη Σαμαρά αντέδρασε ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης μια μέρα μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Ράδιο Πειραιά και στην εκπομπή "Ετσι έχουν τα πράγματα" της κας Πρίφτη, ο κος Αυγενάκης είπε:

«Ο καλός στρατηγός δεν μπορεί χρησιμοποιεί το φόβο και την εξουσία του για να διοικήσει το στράτευμά του. Οι μάχες κερδίζονται όταν ο ίδιος εμπνέει το σεβασμό των στρατιωτών του, όταν οι στρατιώτες τον αγκαλιάζουν και εμπνέονται από αυτόν, όχι με την επιβολή της θέλησής του και τη χρήση της εξουσίας του. Και μικρότεροι στρατηγοί έχουν πετύχει πολλά, μόνο και μόνο επειδή είχαν το στράτευμα μαζί τους.

Όμως ο κ. Σαμαράς δεν έχει τις ικανότητες και τις γνώσεις του στρατηγού και του αρχηγού που θα ενώσει και θα κάνει τους άλλους να πιστέψουν σε αυτόν, καθώς διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος και αίσθημα πανικού.»

Νέα Δημοκρατία: η Ντόρα προκαλεί εκκαθαρίσεις

Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στη Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς μετά το ζήτημα που ανέκυψε με τον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κ. Σαμαράς ζητά από τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους σχετικά με την προσχώρηση ή όχι στο νέο πολιτικό μηχανισμό της Ντόρας Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με το «Βήμα» ο Αντώνης Σαμαράς..........

θα ζητήσει από όσους σκέπτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα να το πράξουν άμεσα, παραδίδοντας όμως ταυτόχρονα τις έδρες τους, καθώς έχουν εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ και δεν νομιμοποιούνται «ηθικά και πολιτικά» να εκπροσωπούν τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ μιλούν για «εσωκομματική αποστασία» υπό την καθοδήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ως υποψήφιοι προς αποχώρηση προκρίνονται τρεις βουλευτές: οι κκ. Καραγκούνης και Κοντογιάννης και η κυρία Έλσα Παπαδημητρίου.

Ο διαγραφείς βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο «παροξυσμό πανικού» από τον οποίο «έχει καταληφθεί ο κ. Σαμαράς», στην «παταγώδη πανελλήνια αποτυχία των προσωπικών πολιτικών του επιλογών στις αυτοδιοικητικές εκλογές» και «στη δυσανεξία του κ. Σαμαρά και της ομάδας του προς κάθε μη υποτακτική φωνή και δύναμη, εφόσον αυτή δεν είναι η φωνή του Κυρίου του, κάτι που δείχνει ο ίδιος να απολαμβάνει».

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη τηρεί σιγήν ιχθύος.

Περίθαλψη με 50 ένσημα

Νέο πακέτο μέτρων κοινωνικής προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων πληθυσμού θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της αμέσως προσεχείς μέρες, ενώ με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποφασίσθηκε ήδη να παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη με 50 μόνον ένσημα ετησίως, ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανεργοι και ευκαιριακά απασχολούμενοι.

Η απόφαση ελήφθη χθες σε σύσκεψη ..........

του πρωθυπουργού με την υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχ. Τιμοσίδη.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής προωθούνται στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, που αποσκοπούν στη δημιουργία-διατήρηση θέσεων εργασίας και στην ένταξη ανέργων, νέων, γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας.

Συγχωνεύσεις στο Δημόσιο. Ψηφίστηκε απο της αρχής το Νομοσχέδιο

«Εμείς τραβάμε μία κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, προκρίνουμε το ξεθεμελίωμα του πελατειακού κράτους αδιαφάνειας και το πράττουμε χωρίς κομματικό πρόσημο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει λόγος απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Και το λέω γιατί πρέπει να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία και η παραποίηση. Δεν κινδυνεύει με απόλυση καμία νόμιμη πρόσληψη».

Με τη φράση αυτή έδωσε ο υπουργός .........

Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στη Βουλή το στίγμα των προθέσεων τόσο για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί έως τώρα για το συμμάζεμα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όσο και για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή για την «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα».

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση ή τη συγχώνευση 79 συνολικά υπηρεσιών, γίνεται δεκτό επί της αρχής του από το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ καταψηφίζεται από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο κέντρο όμως της αντιπαράθεσης είναι η διάταξη με την οποία καταργείται η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και απολύονται περί τους 266 υπαλλήλους που προσελήφθησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2009 με ταχύτατες διαδικασίες, επιλήψιμες, αδιαφανείς και με κομματικά κριτήρια, κατά την πλειοψηφία.

-Δεν απολύονται στο πλαίσιο δήθεν μία πολιτικής δίωξης, αλλά στο πλαίσιο αποκατάστασης αρχών και δικαίου, είπε ο υπουργός, απαντώντας στην άρνηση συνολικά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λόγω της οποίας η ΝΔ θα ζητήσει αύριο ονομαστική ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου άρθρου.

Για αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης κάνει λόγο και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που ομιλεί για παραβίαση της αρχής της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος και άνιση μεταχείριση μεταξύ υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια υπηρεσία, αλλά διαφωνεί και με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων της ΑΓΡΟΓΗΣ, κρίνοντας ότι δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.

-Πρέπει να μπουν κανόνες διαφάνειας στο δημόσιο βίο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Την ύστατη στιγμή πρέπει να σταματήσετε να υπερασπίζεστε ένα πελατειακό κράτος αδιαφάνειας, ήταν η απάντηση του κ. Ραγκούση, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης «κληροδότησε» 60.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους, 100.000 συμβασιούχους και περισσότερες από 50.000 συμβάσεις stage.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης μιλώντας επί του νομοσχεδίου το χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα με σκοπό τον περιορισμό του εύρους του, υπογραμμίζοντας ότι από τη συγχώνευση ή την κατάργηση των 78 νομικών προσώπων ανωνύμων εταιρειών που προβλέπει το νομοσχέδιο, εξοικονομούνται ετησίως περί τα 10,5 εκ. ευρώ.

Ειδικά για το θέμα της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε. ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν τηρήθηκαν οι τύποι και οι αρχές διαφάνειας για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού, ενώ γενικότερα έκρινε ότι παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης για λιγότερο κράτος, αυτό διογκώθηκε με εκατοντάδες νέες άχρηστες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Το νομοσχέδιο συνιστά πλαίσιο για την ανασυγκρότηση του κράτους, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ενώ ειδικά για το θέμα της ΑΓΡΟΓΗΣ σημείωσε ότι «αν κάποιος προσέβαλε αυτούς τους ανθρώπους, ήταν αυτός που τους προσέλαβε με αυτό τον τρόπο».

Ο εισηγητής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τίθεται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου -δεδομένου ότι και η ΝΔ ως κυβέρνηση δρομολογούσε την κατάργηση ή συγχώνευση 255 φορέων-, αλλά έχει σημαντικές επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων διατάξεων.

Κατά τον πρώην υπουργό το ρυθμιστικό πλαίσιο που προκρίνει το νομοσχέδιο είναι ελλιπέστατο, αφού προβλέπει εξουσιοδοτήσεις προβληματικής συνταγματικότητας, αφού δεν επελέγησαν η μορφή του νόμου πλαισίου και τα προεδρικά διατάγματα.

Το μείζον όμως θέμα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι η απόλυση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου της ΑΓΡΟΓΗΣ «που συνιστά στυγνή πολιτική δίωξη», ενώ θεώρησε ως δεδομένο ότι θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια, αφού δεν πάσχουν, όπως υπογράμμισε, οι προσλήψεις τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ παρέπεμψε στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, επιμένοντας ότι αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας ως προς την πρόσληψη συγκεκριμένων υπαλλήλων, θα έπρεπε μετά από έλεγχο νομιμότητας, να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεών τους, «αντί να απολύσει άκριτα τους πάντες».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκρινε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες απολύσεις και δραστική μείωση των αποδοχών όσων απομένουν με περαιτέρω απαξίωση του αντικειμένου τους, αφού αποσκοπείται η ιδιωτικοποίηση του, με περαιτέρω θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας».

«Το σημερινό ετοιμάζει το αυριανό ακόμη χειρότερο», συνέχισε η βουλευτής υπογραμμίζοντας ότι καμία σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν πρόκειται να ανανεωθεί, ενώ και οι μετατασσόμενοι θα είναι στον προθάλαμο της ανεργίας, αφού με το νομοσχέδιο με τίποτε δεν διασφαλίζονται. Από χθες οι μετατάξεις λογίζονται ως προσλήψεις και «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν διαχρονικά όμηρους τους εργαζομένους συκοφαντώντας τους ως άχρηστους, ή προϊόν ρουσφετιού».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τους εργαζομένους απειλώντας με απολύσεις: «Εσείς κι η ΝΔ φτιάξατε αυτό το πελατειακό κράτος».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης χαρακτήρισε ως άτολμο και κατώτερο των περιστάσεων το νομοσχέδιο, «ενώπιον της άλωσης του δημοσίου από τα δύο κόμματα εξουσίας, καθώς ο διορισμός ήταν προϊόν αθέμιτης συναλλαγής, χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται για το κόστος κάθε αντιπαραγωγικής πρόσληψης». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί την άνοιξη για κατάργηση 200 τουλάχιστον υπηρεσιών και οργανισμών.

Ταυτόχρονα έκρινε τις διατάξεις άδικες, αφού εισάγει, όπως είπε, δύο μέτρα και δύο σταθμά, με το διαφορετικό καθεστώς των εργαζομένων με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης στην ίδια υπηρεσία, όπως είναι η περίπτωση της ΑΓΡΟΓΗΣ.

Για πολιτική δίωξη μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης κάνοντας λόγο για προάγγελο απολύσεων.

Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο και όσα προαναγγέλλονται εν όψει του αναθεωρημένου μνημονίου, βγαίνει στο σφυρί ο δημόσιος πλούτος, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί και στοχοποιούνται μεθοδευμένα οι υπάλληλοί τους, «με το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, την συρρίκνωση του κράτους και την περικοπή των αποδοχών των τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων».

Ο βουλευτής χαρακτήρισε ως «καρδιά» και «κύριο πιάτο» του νομοσχεδίου την υπόθεση της ΑΓΡΟΓΗΣ που σκοπεύει στην παραχώρηση της καταγραφής των εθνικών αγροτικών γαιών στους ιδιώτες και την ίδια τη ρύθμιση ως επικίνδυνο δεδικασμένο να αποφασίσει η Βουλή για τις απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας υποστήριξε, ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός «ξεπερνούν τις πλέον νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που οδηγούν στην εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους και μαζί με την ισοπέδωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστούν την πιο βίαιη αναδιανομή εισοδημάτων"

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Video με τον Γιάννη Λαμπρόπουλο για τον δρόμο Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό

Για την Ιστορία, να σημειωθούν τα εξής:
1) Κόρινθος - Πάτρα, δεν είχε γίνει μελέτη. Έγινε από τον ο κ. Σουφλιά.

2) Κόρινθος - Τρίπολη, έγιναν όλες οι απαραίτητες βελτιώσεις - λωρίδα έκτακτης ανάγκης - η οποία δεν είχε γίνει και ήταν πρωτοφανές για τα Ευρωπαϊκά Δεδομένα!!! Έγινε και αυτο!.

3) Τρίπολη - Καλαμάτα, όλα ξεκίνησαν ..........

από το μηδέν, δηλαδή, δεν υπήρχαν μελέτες. Έγιναν!
Δεν είχαν γίνει απαλλοτριώσεις- έγιναν!
Δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για χάραξη - έγινε! Και βάση με τα χρονοδιαγράμματα των εταιριών , πριν το τέλος του 2011 θα είναι έτοιμος ο δρόμος μέχρι την Καλαμάτα!!!.

Ένα όνειρο εικοσαετιών γίνεται πραγματικότητα μέσα σε λίγα χρόνια (ενα σπίτι να τελειώσεις θέλεις μια τετραετία) χάρις στο ενδιαφέρον του Λαμπρόπουλου όπου όλοι οι Υπουργοί Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ νόμιζαν ότι είναι Πολιτικός Μηχανικός και όχι Δικηγόρος με παρόμοιες αναρίθμητες «μάχες» που έχει δώσει στην Βουλή - τινάζοντας τους «αντιπάλους» από την καρέκλα τους!!

Από το 1989 έως 1993 ως κυβερνητικός Βουλευτής,1993 έως 2004 ως Βουλευτής αντιπολίτευσης ,από το 2004 έως το 2009 ως Υφυπουργός και κυβερνητικός Βουλευτής με την αμέριστη συμπαράσταση του Σουφλιά (για όλο το εσωτερικό δίκτυο της Μεσσηνίας έχουν γίνει μελέτες) και η προσωπική φιλία με τον κ. Λαμπρόπουλο από τις εσωκομματικές εκλογές που ήταν υποψήφιος ο κ. Σουφλιάς.......

Δείτε το Video απο την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Λαμπρόπουλος και η απάντηση που πήρε απο τον Γιάννη Μαγκριώτη.



Από τον Επιστήμονας 62

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Νοεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.