Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Οριστικά εκτός «Τειρεσία» όλοι όσοι θα εξοφλούν τις οφειλές τους

Την οριστική διαγραφή από τον «Τειρεσία» όλων όσοι έχουν αποπληρώσει ή εξοφλήσουν τις όφειλες τους σε ακάλυπτες επιταγές και άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες θα προβλέπει το ν/σ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στο νομοσχέδιο εξετάζεται να περιληφθούν επίσης τα ακόλουθα μέτρα: .....

* Η αύξηση του χρόνου αναγγελίας στο σύστημα του Τειρεσία για ακάλυπτη επιταγή ή απλήρωτη συναλλαγματική από 8 σε 30 εργάσιμες ημέρες.

* Περιορισμός του χρόνου στέρησης της χορήγησης μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες από 3 χρόνια που είναι σήμερα σε 2 χρόνια για όσους έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και δεν βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» για άλλο λόγο.

* Μείωση του χρόνου παραμονής στον Τειρεσία στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει. Το θέμα αυτό εξετάζεται. Σήμερα η παραμονή στον Τειρεσία για σφραγισμένες επιταγές και ακάλυπτες συναλλαγματικές είναι 3 χρόνια, για διαταγές πληρωμής 4 χρόνια, για προγράμματα πλειστηριασμών 5 χρόνια και για χρέη στο Δημόσιο 5 χρόνια, κ.λπ.

* Αλλαγή των όρων για την αναγραφή στον Τειρεσία. Θα τεθεί όριο συνολικών οφειλών κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται εγγραφές στη «μαύρη λίστα», τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα.

Επίσης, στο υπουργείο επεξεργάζονται νέα κριτήρια για την έκδοση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες με στόχο την προστασία της αγοράς.

Οι ιδέες που εξετάζονται και θα αποτελέσουν θέματα στον διάλογο με τους φορείς της αγοράς αφορούν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο η έκδοση μπλοκ επιταγών να γίνεται ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου του πελάτη.

Αυτά ήταν τα κομματόσκυλα της Δεξιάς. "Μετράω τις χάντρες στο κομπολόϊ μου...."

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΟΠΑΠ με ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ.

Δυναμικά ανέλαβε τις αρμοδιότητες του στον αθλητισμό ο Παύλος Γερουλάνος. Ο νέος Υπουργός Πολιτισμού δεν έχει αφήσει σπιθαμή γης της Γ.Γ.Α. και του ΟΠΑΠ!

Πέρασε απ' όλα τα τμήματα, μίλησε με όλους τους υπαλλήλους που βρήκε, αναζήτησε τους αρμόδιους διευθυντές και επιχείρησε να συναντηθεί με προέδρους επιτροπών (κάποιοι ακόμη... αναζητούνται).
Ως έμπειρος στα περί της επικοινωνίας (συμβούλευε καθημερινά τον Γιώργο Παπανδρέου) ζήτησε ........

επίμονα τη λίστα όλων των διαπιστευμένων δημοσιογράφων και φρόντισε να ρωτήσει τους εργαζόμενους τι ακριβώς κάνουν στο πόστο τους.

Μάλιστα συνάντησε και προκλητικές συμπεριφορές.
Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο στον ΟΠΑΠ (τον Οργανισμό με τους περισσότερους αργόμισθους).

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: "Με τι ακριβώς απασχολείστε κύριε;"

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΠΑΠ: "Κάθομαι σε αυτό το γραφείο που βλέπετε..."

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: "Άλλο σας ρώτησα".

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΠΑΠ: "Τι με ρωτήσατε; Δεν κατάλαβα".

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (εκνευρισμένος): "Ποιο είναι το αντικείμενο της εργασίας σας".

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΠΑΠ (προκλητικά): "Μετράω τις χάντρες του κομπολογιού μου'!

Σε έξαλλη κατάσταση ο Υπουργός Πολιτισμού έβαλε τις φωνές στον αργόμισθο και χρειάστηκε να τον ηρεμήσουν υπηρεσιακοί παράγοντες...

Πηγή: http://dikisports.blogspot.com/2009/10/blog-post_6592.html

Κομισιόν: Υπό όρους η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες

Εγγυήσεις ζητά από τη χώρα μας η Κομισιόν ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι βελτιώσεις στο σύστημα διαχείρισης επιδοτήσεων, προκειμένου να μπει στις 15 Δεκεμβρίου -το νωρίτερο- στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών το «τσεκ» της ενιαίας ενίσχυσης.

Οι Έλληνες αγρότες θα μπορούσαν να είχαν δει από τις 16 Οκτωβρίου το χρώμα του χρήματος -βάσει του νέου κοινοτικού κανονισμού για χορήγηση 70% προκαταβολών- εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές...

εργασίες ψηφιοποίησης των στοιχείων των παραγωγών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων.

Καθυστερήσεις
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή, οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν έχει γίνει ψηφιοποίηση και ταυτοποίηση ούτε στο 40% των δηλώσεων των παραγωγών, με αποτέλεσμα η Κοινότητα να μη δείχνει διατεθειμένη να κάνει καμιά υποχώρηση για την προκαταβολή των χρημάτων.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας έχει κάνει κατάχρηση των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λύση της ταμειακής διευκόλυνσης από την ΑΤΕbank.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η υπουργός, οι αγρότες θα πάρουν τα χρήματά τους, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις-παραλείψεις γίνουν, θα επιφέρουν σοβαρούς καταλογισμούς. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, στις αρχές Νοεμβρίου σε επαφές που θα έχει με κοινοτικούς αξιωματούχους θα διαπραγματευτεί η επικαιροποίηση του ΟΣΔΕ να μη γίνει στο τέλος του έτους - όπως ορίζει ο κανονισμός - αλλά στο πρώτο τετράμηνο του 2010.

Επιπλέον, «πονοκέφαλος» είναι το γεγονός ότι τα 2/3 των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, έχουν δοθεί σε πληρωμές δράσεων του Γ’ ΚΠΣ, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν εθνικοί πόροι για να προχωρήσουν οι επενδύσεις της νέας περιόδου. Για τον λόγο αυτό, σήμερα συνεδριάζει η ειδική επιτροπή του Δ’ ΚΠΣ, προκειμένου να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα και να τεθούν οι νέες προτεραιότητες.

Μαρία Γιουρουκέλη




Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 24ης Οκτωβρίου 2009

ele24.jpg (388 KB) 8arr24.jpg (245 KB) foni24.jpg (204 KB)