Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Έκοψαν την πίτα τους οι ξενοδόχοι της Τριφυλίας

Με μεγάλη συμμετοχη πραγματοποιήθηκε η 1η Γενικη Συνέλευση των μελών της Ενωσης Ξενοδοχων & Ιδ Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας στις 19/01/12 στην Κυπαρισσία (Ξενοδοχείο Τσολαρίδης).

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη και λόγω πρόσφατων δημοσιευμάτων στο νομό Λακωνίας που αποτέλεσαν πλήγμα για τον Τουρισμό στην συγκεκριμένη περιοχή, υπήρξε ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης ενδεχόμενων κρουσμάτων Ελονοσίας απο τον Ιατρο (Υγειονολόγο- Βιοπαθολόγο και Ειδικό σε θέματα Ταξιδιωτικής Ιατρικής ) του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ Κων/νο Βασάλο, ώστε η Τριφυλία και γενικά η Μεσσηνία να θωρακιστούν λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα προστασίας της περιοχής.
Η κίνηση αυτη εντάχθηκε στα πλαίσια της ..........

γενικότερης προσπάθειας για την καλύτερη προβολή του νομού.

Επίσης παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα των μελών της Ενωσης (www.messiniahotels.gr) απο την μεσσηνιακή εταιρεία Greatway που πολύ σύντομα θα ανέβει ανανεωμένη στο διαδίκτυο.

Τέλος,μετα απο πολύωρη συζήτηση για τα θέματα που απαχολουν τον κλαδο (καθεστως πυρόπληκτων δανείων, πετρέλαιο κινησης, φοροι κ.α) και αφου δεσμέυτηκαν τα μέλη ύστερα απο την παρότρυνση της προέδρου κας Γεωργίας Ιω. Χριστοδούλου, να συγκρατηθούν οι φετινές τιμές σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να μειωθει η ποιότητα παροχής υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπιστει όσον το δυνατό καλυτερα η οικονομική κρίση , τα μέλη της Ενωσης έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους ευχόμενοι το 2012 να ειναι μια χρονια χωρίς μεγάλες απώλειες.


Η πρόεδρος
Γεωργία Ιω Χριστοδούλου

Ο γραμματέας
Κων/νος ΑγγελόπουλοςTα Δημόσια ΙΕΚ και η Δια Βίου Μάθηση στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης των Δημοσίων ΙΕΚ και της Δια Βίου Μάθησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αίτημα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις παρεμβάσεις του προς τους επικεφαλής του Υπουργείου Παιδείας έθετε το θέμα διάθεσης των πιστώσεων στις περιφέρειες και διατήρησης του εποπτικού ρόλου αναφορικά με τη Δια Βίου Μάθηση.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις .........

εγκαταστάσεις του Υπουργείου με αντικείμενο την εφαρμογή του Ν. 3879/2010 «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις» στις Περιφέρειες συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης η Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης Ευθύμιος Μπάκας, οι Περιφερειάρχες και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Παιδείας. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συνοδευόταν από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Πουλά.

Συζητήθηκαν στην σύσκεψη ειδικότερα η:
Εφαρμογή του Περιφερειακού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης
Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Λειτουργία και Διαχείριση των Δημόσιων ΙΕΚ, που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης από την Περιφέρεια και σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για τη μετάβαση των Δημόσιων ΙΕΚ στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Ο κ. Τατούλης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε τη σωστή κατεύθυνση της πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματείας της Δια Βίου Μάθησης, η οποία βρίσκει σύμφωνη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Οι Περιφέρειες πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά τόσο στην Επαγγελματική Κατάρτιση όσο και στη Δια Βίου Μάθηση. Η συνεργασία αυτή πρέπει αν βασιστεί στις αρχές ειλικρίνειας και συνέπειας. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα του τι παραχωρείται στις Περιφέρειες και ποιες υποχρεώσεις αυτές αναλαμβάνουν».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης της Δια Βίου Μάθησης με την απασχόληση, μέσω της δικτύωσης των φορέων Δια Βίου Μάθησης, και της διασφάλισης της διαφάνειας και της ποιότητας, τις σύγχρονες απαιτήσεις για ένταξη, επανένταξη, επαγγελματική κινητικότητα, και ανέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, καθώς για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη, την ανάγκη για συστηματική συνεργασία των συμβαλλόμενων φορέων προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρύτερη λειτουργία των Δ.ΙΕΚ.

Η μη εναρμόνιση αρμοδιοτήτων με την πρόβλεψη του Καλλικράτη δεν οφείλεται σε αδυναμία Περιφερειών αλλά σε δυσκολία του ίδιου του υπουργείου κατέληξε ο Πέτρος Τατούλης.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Η Συνεδρίαση ΤΟΥ Δ.Σ. της 23-1-12 και οι θέσεις μας για τον Ο.Ε.Υ

Μέσα σε κλίμα ηρεμίας και απόλυτης ομοφωνίας ψηφίστηκε τελικά από τους δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του δήμου Τριφυλίας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση (23-1-12) αφού προηγουμένως «φρόντισαν» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο κύριος δήμαρχος να αδειάσει η αίθουσα από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο δήμο και τους « περιττούς» Συμβούλους της αντιπολίτευσης επικαλούμενοι τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ.

Εμμένοντας όμως στο τυπικό μέρος, στην τήρηση ...........

δηλαδή του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. χάθηκε το ουσιαστικό – ή μήπως έτσι έπρεπε να γίνει;- για ένα τόσο σοβαρό για την περαιτέρω λειτουργία και πορεία του δήμου ζήτημα.
Και ναι μεν ο κύριος Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο κύριος δήμαρχος είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας στο Δ.Σ. και να βάζει διαδικαστικά ζητήματα, το έχασαν όμως όταν α) δεν επέτρεψε ο Πρόεδρος τον εκπρόσωπο των εργαζομένων να ολοκληρώσει τη φράση του και μετά να του εξηγήσει τι προβλέπει ο κανονισμός και β) δεν μας κοινοποίησε – ούτε καν ενημέρωσε το Σώμα – την επιστολή που του είχαν στείλει οι εργαζόμενοι γι αυτό το καθοριστικής σημασίας και για αυτούς ζήτημα και με την οποία ζητούσαν την αναβολή ολίγων ημερών αυτού του θέματος, για να ενημερωθούν καλύτερα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Και η δική μου πρόταση για αναβολή έπεσε στο κενό γι αυτό και δεν έλαβα μέρος στη συζήτηση αυτού του θέματος.

Βέβαια πίσω από τα τυπικά και διαδικαστικά προσχήματα που οχυρώθηκε η συμπολίτευση για να τορπιλίσει την ουσιαστική συζήτηση γύρω από το νέο Ο.Ε.Υ κρύβεται ή έπρεπε να αποκρυφτεί το αντιδραστικό, αντεργατικό και αντιλαϊκό περιεχόμενό του.
Και τούτο γιατί ο νέος Ο.Ε.Υ του δήμου συντάχθηκε με βάσει τον οδηγό προσαρμογής των πρότυπων σχεδίων των Ο.Ε.Υ του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. Πρόκειται, δηλαδή, για την αναδιάρθρωση του υπηρεσιών του δήμου στο πρόγραμμα «Καλλικράτης». Με βάση τις επιδιώξεις και τις εντολές της κυβέρνησης ο Ο.Ε.Υ αποτελεί μία ευέλικτη προσαρμογή που υπηρετεί την επιχειρηματική δράση του δήμου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών, την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση των έργων και την εμπορευματοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών στις λαϊκές οικογένειες του δήμου.
Πάει «πακέτο» με την υλοποίηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού του δήμου και την κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την αύξηση των τελών. Πρόσφατη είναι η απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών από 40 έως 140% στα περισσότερα τοπικά διαμερίσματα σε δύο δόσεις.

Πάει «πακέτο» με την πολιτική για το προσωπικό και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης: τη μείωση δηλαδή, τις απολύσεις του προσωπικού που έχει μόνιμη και σταθερή εργασία και την αντικατάστασή του με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ταυτόχρονα με τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και έργων.

Πάει «πακέτο» με όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που έχτισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων, τη νομοθεσία για τα οικονομικά των ΟΤΑ, το πολιτικό πλαίσιο για τιε προσλήψεις, τους συμβασιούχους, τις μετατάξεις και τις απολύσει, την αύξηση του ωραρίου εργασίας, τις περικοπές μισθών κτλ.)

Η ανάπτυξη των υπηρεσιών του δήμου σύμφωνα με την κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση θα γίνεται όχι με βάση τις ανάγκες του, αλλά με βάση τη βιωσιμότητα, την ανταποδοτικότητα και το κόστος όπου κόστος εννοείται οι υπηρεσίες και τα έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών και όφελος, εννοείται το κέρδος του κεφαλαίου (μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ΣΔΙΤ, έργα και υποδομές που τα πληρώνει διπλά και τριπλά ο εργαζόμενος λαός.

Δημιουργούνται διάφορες υπηρεσίες τμήματα και διευθύνσεις σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και από τη στιγμή που δεν έχει κατανομή σε κάθε οργανική μονάδα, αριθμό και ειδικότητα εργαζομένων συνολικά θα αποτελεί ένα ευέλικτο και συνεχώς μετακινούμενο προσωπικό με αύξηση της εκμετάλλευσής του, αυτά θα καθορίζονται με αποφάσεις του δημάρχου. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμαρχος και κάθε δήμαρχος μετακινεί όποιον υπάλληλο θέλει και όποτε θέλει, δημιουργεί πλεονάζον προσωπικό σε όποια υπηρεσία θέλει, προκειμένου να το «ξεφορτωθεί» όποτε θέλει κτλ. Ενώ συρρικνώνει σημαντικά τον αριθμό των οργανικών θέσεων από 300 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο Ο.Ε.Υ σε 182 ο σημερινός και μάλιστα οι 17 θέσεις προβλέπεται να καλυφθούν από επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ που περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων του 2010, συνεχίζει να επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις αφού προβλέπει προσλήψεις έως 260 συμβασιούχων και μάλιστα εκτός από τις εποχικές ή πρόσκαιρες ανάγκες και για όλες τις «ανταποδοτικές υπηρεσίες».

Εξάλλου και η παραδοχή του κυρίου δημάρχου, παρά τις κατά καιρούς αντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές του εξάρσεις, ότι: «… είμαστε υποχρεωμένοι να αναδιπλωθούμε όσον αφορά το εύρος του νέου οργανισμού και να συμπορευτούμε με τις επιταγές της κυβέρνησης…» δεν πρέπει να αφήνουν κανένα περιθώριο ψευδαισθήσεων ότι μπορεί να αλλάξουν και να ακολουθήσουν μία φιλολαϊκότερη πολιτική.
Οι ευθύνες τόσο της παράταξης του κυρίου δημάρχου όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης είναι σημαντικές γιατί συμπορεύτηκαν είτε μέσω των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ που κυβερνούν είτε μέσω των παρατάξεών τους σε ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, που προετοίμασαν, αποδέχτηκαν και εφαρμόζουν κατά γράμμα τον «Καλλικράτη».
Η δική μας πρόταση για το νέο Ο.Ε.Υ κινείται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής.
Είμαστε υπέρ ενός Οργανισμού που θα κινείται στη φιλοσοφία του να αποδίδεται στην τοπική διοίκηση τουλάχιστον το 10% του κρατικού προϋπολογισμού για να ανταποκριθεί στις διευρυμένες ανάγκες των δημοτών.

Μία φιλοσοφία που θα διεκδικεί την επιστροφή των 12 δις ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους, που θα φορολογεί το μεγάλο κεφάλαιο, όσο καιρό θα υπάρχει.
Διεκδικούμε ένα οργανισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών σε υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, παιδείας, υγείας, πρόνοιας, όχι με κριτήριο του τι μας δίνουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι σύμμαχοι τους αλλά του τι χρειάζεται αυτός ο κόσμος. Έτσι ώστε να μη γίνεται καμία ανάθεση- εκχώρηση υποδομής ή υπηρεσίας στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.
Έναν οργανισμό με μόνιμο προσωπικό, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, με πλήρη κάλυψη μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που θα καλύπτει όλους τους τομείς με βάση και τον πληθυσμό και τις διευρυμένες ανάγκες του.

Έναν ενιαίο οργανισμό που θα εντάσσει στις οργανωμένες υπηρεσίες του δήμου όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Σε αυτή την κατεύθυνση, για δήμους που θα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δήμου και τους υπόλοιπους συνδημότες μας να συστρατευθούμε.
Κουκούμης Σαράντος
Δημοτικός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Τριφυλίας

Κύπελλο Μεσσηνίας: Πάμισος Μεσσήνης - Εράνη Φιλιατρών 0-0. Όλα ανοικτά στα δεύτερα παιχνίδια.

Ανοικτή είναι η πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Μεσσηνίας και για τις 4 ομάδες που είναι τώρα στα ημιτελικά καθώς και οι δυο αγώνες ανάμεσα σε Πάμισο Μεσσήνης και Εράνη καθώς και Ολυμπιακός Καλαμάτας - ΑΟ Κυπαρισσίας έληξαν 0-0.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα από τα σημερινά παιχνίδια:


Πάμισος Μεσσήνης - Εράνη Φιλιατρών 0-0
Ολυμπιακός Καλαμάτας - ΑΟ Κυπαρισσίας 0-0


Οι επαναληπτικοί αγώνες δεν έχουν οριστεί ακόμα.

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 3 μονάδες φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση!

Έκπληξη προκαλούν τα σενάρια που έχουν βγει στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει πλεύση και να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη μείωση του υψηλού και του μεσαίου συντελεστή από 23% σε 20% και από 13% σε 10% αντίστοιχα. Σημειώνεται, πάντως, ότι σε ό,τι έχει να κάνει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που επικρατεί στα νησιά, η τρόικα φέρεται να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση για την κατάργησή του.

Η «έκπληξη» έγκειται στο γεγονός ότι μελέτη που είχε ..........

γίνει στα τέλη του καλοκαιριού από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν μείωσης του ΦΠΑ, είχε δείξει ότι θα υπήρχε απώλεια εσόδων της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός και τα έσοδα που υπολόγιζε η κυβέρνηση για το 2011 έπεσαν και πάλι εκτός στόχων, καθώς και ότι η τρόικα φέρεται να πιέζει για τη λήψη επιπλέον μέτρων για τα επόμενα χρόνια, φαντάζει δύσκολο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι το 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχονται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα. Η εναλλακτική πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18% έχει απορριφθεί, καθώς θα προκαλούσε σαρωτικές ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη μείωση και του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 20% στο 15%, καθώς και ένα νέο τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, με την παρακράτηση από τις τράπεζες (στις συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ που υποχρεωτικά γίνονται μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων) του καθαρού ποσού που αντιστοιχεί στον φόρο. Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται αυτομάτως στο δημόσιο σε κάθε συναλλαγή που γίνεται.

Επιπλέον, οι επιχειρηματίες θα καταβάλουν στον ειδικό λογαριασμό το ποσό του φόρου που αναλογεί, όταν υποβάλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Δημοσκόπηση ΣΟΚ για το ΠΑΣΟΚ. Στην 5η Θέση κατρακυλάει το κόμμα του Jefry Papandreos.

Μόνο με την πολιτική «σύμπραξη» Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατικής Συμμαχίας, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση που θα στηρίξει τις δεσμεύσεις της χώρας μας για το Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς όλα παραπάνω κόμματα μαζί (εφόσον η ΔΗ.ΣΥ μπει στη Βουλή) δεν ξεπερνούν το ...50%!

Η Ν.Δ, ...18,5 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ το οποίο κατρακυλά στην 5η θέση, κάτω από ΔΗ.ΜΑΡ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ!

Τα στοιχεία της εντυπωσιακής αυτής δημοσκόπησης ...........

της εταιρείας VPRC δημοσιεύονται στο περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν:

- ΝΔ: 30,5%

-Δημοκρατική Αριστερά(ΔΗΜ.ΑΡ): 13%

- ΚΚΕ: 12,5%

- ΣΥΡΙΖΑ:12,5%

-ΠΑΣΟΚ: 12%

-ΛΑΟΣ: 6%

-Οικολόγοι Πράσινοι: 3%

- Δημοκρατική Συμμαχία:2,5%

-Άρμα Πολιτών: 2,5%

- Χρυσή Αυγή: 2.5%

- ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1%

-Κόμμα Κυνηγών:0,7%

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ν.Δ προηγείται σταθερά, αλλά χωρίς άνοδο, εντυπωσιακή άνοδο συνεχίζει να καταγράφει ως σταθερή τάση η Δημοκρατική Αριστερά, ανεβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθοδική πορεία εμφανίζει ο ΛΑΟΣ, ανεβαίνει η «Χρυσή Αυγή», στο μεταίχμιο εξακολουθούν να βρίσκονται για την είσοδό τους στη Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ δεν μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο του 2,5% που την αφήνει εκτ΄ςο Βουλής, η Δημοκρατική Συμμαχία.

Φτάσαμε;

Άρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Έγραφα στο βιβλίο μου, με τίτλο ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ, Οκτώβρη του 2008:

«Βρισκόμαστε, τελικά, ως Έθνος, λαός και κοινωνία στο μάτι ενός κυκλώνα, στη δίνη προβληματισμών, με τον κλυδωνισμό θεσμών και δομών, με την ακύρωση παραδοσιακών προτύπων συμπεριφοράς και πλαισίων αναφοράς. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για μια προσεκτική ψυχοκοινωνική αξιολόγηση των δεδομένων χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς φόβο και πάθος και χωρίς υστερικές αντιδράσεις.
Μήπως όλα τα παραπάνω αποτελούν πικρόχολες διαπιστώσεις ............

υποκειμενικού τύπου πίσω από τις οποίες υποκρύπτονται κάποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες; Κατηγορηματικά ΟΧΙ!

Έχουμε τελματώσει σε έναν απίστευτα βρώμικο και δύσοσμο βούρκο...Κολλήσαμε!

Εάν περάσει στο συλλογικό, εθνικό μας υποσυνείδητο η αίσθηση ότι ΔΕΝ υπάρχει πια στέρεο, υγιές, ηθικό κομμάτι γης για να σταθούμε, τότε το επόμενο βήμα είναι ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ, η απώλεια της ιδεολογίας, η προσφυγή στην απάθεια και την άρνηση που αποτελούν το ικρίωμα θανάτωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς το δημιουργικό ΕΜΕΙΣ υποκαθίσταται από το μικροπρεπές...ΕΓΩ! Καιρός να...ξυπνήσουμε, να θυμηθούμε το "εμείς", να διαπιστώσουμε ότι ακόμα υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ! Αλλιώς, ο τελευταίος ας φροντίσει, παρακαλώ, να ρίξει την αυλαία και να σβήσει τα φώτα..! Καληνύχτα... Ελλάδα;»

Μεταξύ άλλων, ακούσαμε τον κ Λοβέρδο να αναφέρεται σε «μακελειό» και τον κ Χρυσοχοϊδη να παραδέχεται ότι ΔΕΝ διάβασε το μνημόνιο!..

Λέτε να φτάσαμε πλέον στο……Καληνύχτα Ελλάδα;

Το θεμα της ανεργίας των νέων θα απασχολήσει τις πρώτες προτεραιότητες του νέου προέδρου της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας κ. Νίκο Τζάνο.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

Νέο πρόεδρο τον Νικόλαο Τζάνο έχει εδώ και λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από την Κυριακή 22/1/2012 η Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας.
Ο Νίκος Τζάνος ξεκίνησε την πορεία του το 2005 όντας ακόμα φοιτητής όπου εκλέχθηκε στον Σύλλογο Μεσσήνιων φοιτητών. Η ενασχόληση του με την ΟΝΝΕΔ ξεκίνησε το 2010 στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση, όπου από την αρχή τάχθηκε υπερ της εκλογής του νύν προέδρου Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Θεωρεί ότι η ΟΝΝΕΔ του σήμερα είναι ανοιχτή και γίνεται συμμετοχική, και σαν στόχο με την εκλογή του έχει θέσει να αποκτήσει η ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας και τα μέλη της πολιτικό λόγο και παρεμβατικό χαρακτήρα.
Το πρόβλημα με την ανεργία των νέων απασχολεί τις πρώτες ..........

προτεραιότητες του νέου προέδρου τς Ν.Ε ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας. Βλέπει την απαξίωση των νέων στην πολιτική και θεωρεί ότι αυτό είναι επίτευγμα των πολιτικών που έφτασαν τους νέους σε αυτό το σημείο.
Οι νέοι που ασχολούνται σήμερα με την πολιτικοί πάνε κόντρα στο ρεύμα της απαξίωσης που βιώνει σήμερα το πολιτικό μας σύστημα και θεωρεί ότι η πολιτική χρειάζεται νέο κοινωνικό κεφάλαιο, έτσι ώστε να ωθήσουμε τους νέους να κοιτάξουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο Φιλιατρά News ο Κ. Τζάνος

Πρώτα απ όλα συγχαρητήρια για την εκλογή σας στην θέση του Προέδρου της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας.

1. Θα ήθελα να μου πείτε πως φτάσατε μέχρι αυτό το αξίωμα.


Η διαδρομή μου ξεκίνησε το 2005 που ως πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης του Παν. Αιγαίου έγινα μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Έπειτα από 3 συνεχόμενες χρονιές εκλογής μου στη γραμματεία πόλεως και με οργάνωση και πολλή δουλειά καταφέραμε να φτάσουμε στις περσινές φοιτητικές εκλογές τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χίου στο 65% . Παράλληλα όμως και επειδή πιστεύω στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών ασχολήθηκα και στο τόπο μου με το Σύλλογο Μεσσηνίων Φοιτητών (ΣΥ.ΜΕ.Φ.) όπου έγινα μέλος το 2005 και στη συνέχεια εκλέχθηκα στη θέση του Αντιπροέδρου το 2008 και στη θέση του Γεν. Γραμματέα το 2009 πραγματοποιώντας πλήθος κοινωνικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων. Η ενασχόληση μου με την ΟΝΝΕΔ ξεκίνησε το 2010 στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση, όπου από την αρχή τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου μας Ανδρέα Παπαμιμίκου. Η όρεξη για δουλειά, η αγάπη για την παράταξη και η εμπιστοσύνη των ΟΝΝΕΔιτών προς το πρόσωπό μου με έφεραν στην θέση του Προέδρου της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας.

2. Τώρα που γίνατε πρόεδρος της Ν. Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας ποιοι είναι οι πρωταρχικοί στόχοι σας από την θέση που πλέον κατέχετε;

Η ΟΝΝΕΔ του σήμερα είναι ανοιχτή και γίνεται συμμετοχική μέρα με τη μέρα. Η ΟΝΝΕΔ αλλάζει νοοτροπία μέρα με τη μέρα. Εμείς οι νέοι οφείλουμε να είμαστε οι πρωτεργάτες στην αλλαγή αυτή και να δώσουμε το έναυσμα και στους μεγαλύτερους να αλλάξουν νοοτροπία. Θέλουμε να δώσουμε σε όλα τα μέλη μας περισσότερες ευκαιρίες να εκφραστούν και να εκμεταλλευτούμε όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι εξελίξεις στην πληροφορική και τα κοινωνικά δίκτυα. Σ’ αυτή τη λογική θέλουμε και στο νομό μας να κάνουμε τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική μέσω της οποίας θα μπορέσουμε ξανά να αντικρίσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία και χαμόγελο.

3. Έχετε βάλει κάποιον αρχικό στόχο για κάτι; Ποια θα είναι τα πρώτα σας βήματα στην προεδρία;

Στους άμεσους στόχους μου είναι να αποκτήσει η ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας και τα μέλη της πολιτικό λόγο και παρεμβατικό χαρακτήρα. Η οργάνωσή μας είναι ανοιχτή προς όλους τους νέους να έρθουν μαζί μας να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν και όχι αυτά που μας έχουν «χρεώσει» πριν καν βγούμε στην αγορά εργασίας.

4. Θα συναντηθείτε με τον Αντώνη Σαμαρά; Αν ναι ποια είναι τα πρώτα θέματα που θα του θέσετε?

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί όλους τους νέους στις μέρες μας είναι η δυσκολία εύρεσης εργασίας. Ως νέοι θέλουμε ο αυριανός πρωθυπουργός να μας δώσει κίνητρα να μείνουμε στη χώρα μας και να μην προσφύγουμε στην λύση της μετανάστευσης. ‘’Να σταματήσει πια η Ελλάδα να τρώει τα παιδιά της!’’

5. Σήμερα οι νέοι δείχνουν μεγάλη απαξίωση στο πολιτικό σύστημα της χώρας το οποίο θεωρούν ότι έχει σαπίσει πλέον και είναι καιρό να αποσυρθεί. Εσείς ενστερνίζεστε αυτήν την άποψη;

Οι περισσότεροι νέοι είναι απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση στη χώρα και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών έχουν κάνει ό, τι θα μπορούσαν προκειμένου να μειώσουν την αξία της πολιτικής. Σήμερα, για πολλούς νέους ανθρώπους η πολιτική σημαίνει διαφθορά και σπατάλη χρόνου.Θέλουμε να δούμε αποτελέσματα, περισσότερες δράσεις και λιγότερα λόγια. Η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής ρητορικής και της ελάχιστης δουλειάς. Ωστόσο, η απόρριψη της πολιτικής δεν είναι λύση. Η γενιά μας πρέπει να αγωνιστεί για καλύτερη πολιτική, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λογοδοσία, διαφάνεια. Πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα εμείς οι νέοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

6. Πως βλέπετε τους νέους (ως προς την ενασχόληση τους με την πολιτική) σήμερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια;

Όσοι νέοι ασχολούμαστε με την πολιτική ίσως πάμε κόντρα στο ρεύμα που θέλει τους νέους αποστασιοποιημένους και απογοητευμένους από την πολιτική κατάσταση. Δεν φταίνε οι νέοι για την στάση τους. Θεωρώ πως πρωταρχικός στόχος όσων θέλουμε να ασχοληθούμε με την πολιτική και μέσα από αυτή να παλέψουμε για τις ιδέες και τις αξίες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση των νέων με την πολιτική. Η πολιτική χρειάζεται νέο κοινωνικό κεφάλαιο, έτσι ώστε να ωθήσουμε τους νέους να κοιτάξουν το μέλλον με αισιοδοξία και να πατήσουν γερά στα πόδια τους.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΣΕ ΛΙΓΟ ΝΕΟΤΕΡΑ ΜΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ


UPDATE

25-01-2012, 15:34, 4.1 R, 4 km Βορειοανατολικά της Μεθώνης

Δείτε και τον Χάρτη

Πανελλαδικές 2012. 21 Μαίου οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Το διδακτικό έτος θα λήξει στις 25 Μαΐου για τα Γυμνάσια και στις 18 του ίδιου μήνα για τα Λύκεια.
Για τις 21 Μαΐου 2012 οριστικοποιήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων μετα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, υπό την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σε ότι αφορά τα βαθμολογικά κέντρα ο ...........

αριθμός τους θα παραμείνει ίδιος σε σχέση με πέρσι ενώ δεν αποκλείεται να μειωθούν τα εξεταστικά κέντρα, κυρίως εκεί που υπάρχουν λίγοι υποψήφιοι.
Το διδακτικό έτος για τα γυμνάσια θα λήξει στις 25 Μαΐου και για τα Λύκεια στις 18 Μαΐου.

Αύριο Πέμπτη η ενημέρωση από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών για τις άδειες χρήσης νερού.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών καλεί τα μέλη του αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και ώρα 19:30 στο Φουρναράκειο για ενημέρωση επάνω στο θέμα των αδειών χρήσης νερού.Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών. Πρόβλημα με μεταφορά νερού σε μεγάλη απόσταση

Επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά απέστειλε χθές ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών σχετικά με το πρόβλημα των απομακρυσμένων γεωτρήσεων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις λόγω υφαλμύρωσης των υδάτων.

Με την επιστολή του Ο Αγροτικός Σϋλλογος Φιλιατρών ζητά από την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας την τροποποίηση του υπάρχοντος κανονισμού για την μεταφορά του νερού.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:


ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ Π. Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι λόγω των δικαιολογητικών που πρέπει να συγκεντρώσουμε για τις άδεις χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια στην περιοχή των Φιλιατρών υπάρχει ένα θέμα με την μεταφορά νερού σε μεγάλη απόσταση από τις γεωτρήσεις.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής και του ότι σε όλη την παράκτια ζώνη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα υφαλμύρωσης, οι αγρότες προέβησαν σε γεωτρήσεις σε απομακρυσμένες αποστάσεις από την παράκτια ζώνη.

κατόπιν αυτών και του ότι οι περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις (Θερμοκήπι, καρπούζι, και άλλες υπαίθριες καλλιέργειες είναι κοντά στην παράκτια ζώνη, να τίθεται θέμα με την απόσταση των γεωτρήσεων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, θα θέλαμε να τροποποιήσετε τον υπάρχον κανονισμό για την μεταφορά του νερού.
Είναι μια αναγκαία αλλαγή που πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε να καταθέσουμε τα δικαιολογητικά για τις άδειες χρήσης νερού.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Αλεξανδρόπουλος Γιώργος

Ο Γραμματέας
Γριβοκωστόπουλος Γιάννης

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 25ης Ιανουαρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.