Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Η Συνεδρίαση ΤΟΥ Δ.Σ. της 23-1-12 και οι θέσεις μας για τον Ο.Ε.Υ

Μέσα σε κλίμα ηρεμίας και απόλυτης ομοφωνίας ψηφίστηκε τελικά από τους δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του δήμου Τριφυλίας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση (23-1-12) αφού προηγουμένως «φρόντισαν» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο κύριος δήμαρχος να αδειάσει η αίθουσα από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο δήμο και τους « περιττούς» Συμβούλους της αντιπολίτευσης επικαλούμενοι τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ.

Εμμένοντας όμως στο τυπικό μέρος, στην τήρηση ...........

δηλαδή του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. χάθηκε το ουσιαστικό – ή μήπως έτσι έπρεπε να γίνει;- για ένα τόσο σοβαρό για την περαιτέρω λειτουργία και πορεία του δήμου ζήτημα.
Και ναι μεν ο κύριος Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο κύριος δήμαρχος είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας στο Δ.Σ. και να βάζει διαδικαστικά ζητήματα, το έχασαν όμως όταν α) δεν επέτρεψε ο Πρόεδρος τον εκπρόσωπο των εργαζομένων να ολοκληρώσει τη φράση του και μετά να του εξηγήσει τι προβλέπει ο κανονισμός και β) δεν μας κοινοποίησε – ούτε καν ενημέρωσε το Σώμα – την επιστολή που του είχαν στείλει οι εργαζόμενοι γι αυτό το καθοριστικής σημασίας και για αυτούς ζήτημα και με την οποία ζητούσαν την αναβολή ολίγων ημερών αυτού του θέματος, για να ενημερωθούν καλύτερα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Και η δική μου πρόταση για αναβολή έπεσε στο κενό γι αυτό και δεν έλαβα μέρος στη συζήτηση αυτού του θέματος.

Βέβαια πίσω από τα τυπικά και διαδικαστικά προσχήματα που οχυρώθηκε η συμπολίτευση για να τορπιλίσει την ουσιαστική συζήτηση γύρω από το νέο Ο.Ε.Υ κρύβεται ή έπρεπε να αποκρυφτεί το αντιδραστικό, αντεργατικό και αντιλαϊκό περιεχόμενό του.
Και τούτο γιατί ο νέος Ο.Ε.Υ του δήμου συντάχθηκε με βάσει τον οδηγό προσαρμογής των πρότυπων σχεδίων των Ο.Ε.Υ του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. Πρόκειται, δηλαδή, για την αναδιάρθρωση του υπηρεσιών του δήμου στο πρόγραμμα «Καλλικράτης». Με βάση τις επιδιώξεις και τις εντολές της κυβέρνησης ο Ο.Ε.Υ αποτελεί μία ευέλικτη προσαρμογή που υπηρετεί την επιχειρηματική δράση του δήμου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών, την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση των έργων και την εμπορευματοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών στις λαϊκές οικογένειες του δήμου.
Πάει «πακέτο» με την υλοποίηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού του δήμου και την κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την αύξηση των τελών. Πρόσφατη είναι η απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών από 40 έως 140% στα περισσότερα τοπικά διαμερίσματα σε δύο δόσεις.

Πάει «πακέτο» με την πολιτική για το προσωπικό και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης: τη μείωση δηλαδή, τις απολύσεις του προσωπικού που έχει μόνιμη και σταθερή εργασία και την αντικατάστασή του με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ταυτόχρονα με τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και έργων.

Πάει «πακέτο» με όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που έχτισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων, τη νομοθεσία για τα οικονομικά των ΟΤΑ, το πολιτικό πλαίσιο για τιε προσλήψεις, τους συμβασιούχους, τις μετατάξεις και τις απολύσει, την αύξηση του ωραρίου εργασίας, τις περικοπές μισθών κτλ.)

Η ανάπτυξη των υπηρεσιών του δήμου σύμφωνα με την κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση θα γίνεται όχι με βάση τις ανάγκες του, αλλά με βάση τη βιωσιμότητα, την ανταποδοτικότητα και το κόστος όπου κόστος εννοείται οι υπηρεσίες και τα έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών και όφελος, εννοείται το κέρδος του κεφαλαίου (μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ΣΔΙΤ, έργα και υποδομές που τα πληρώνει διπλά και τριπλά ο εργαζόμενος λαός.

Δημιουργούνται διάφορες υπηρεσίες τμήματα και διευθύνσεις σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και από τη στιγμή που δεν έχει κατανομή σε κάθε οργανική μονάδα, αριθμό και ειδικότητα εργαζομένων συνολικά θα αποτελεί ένα ευέλικτο και συνεχώς μετακινούμενο προσωπικό με αύξηση της εκμετάλλευσής του, αυτά θα καθορίζονται με αποφάσεις του δημάρχου. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμαρχος και κάθε δήμαρχος μετακινεί όποιον υπάλληλο θέλει και όποτε θέλει, δημιουργεί πλεονάζον προσωπικό σε όποια υπηρεσία θέλει, προκειμένου να το «ξεφορτωθεί» όποτε θέλει κτλ. Ενώ συρρικνώνει σημαντικά τον αριθμό των οργανικών θέσεων από 300 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο Ο.Ε.Υ σε 182 ο σημερινός και μάλιστα οι 17 θέσεις προβλέπεται να καλυφθούν από επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ που περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων του 2010, συνεχίζει να επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις αφού προβλέπει προσλήψεις έως 260 συμβασιούχων και μάλιστα εκτός από τις εποχικές ή πρόσκαιρες ανάγκες και για όλες τις «ανταποδοτικές υπηρεσίες».

Εξάλλου και η παραδοχή του κυρίου δημάρχου, παρά τις κατά καιρούς αντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές του εξάρσεις, ότι: «… είμαστε υποχρεωμένοι να αναδιπλωθούμε όσον αφορά το εύρος του νέου οργανισμού και να συμπορευτούμε με τις επιταγές της κυβέρνησης…» δεν πρέπει να αφήνουν κανένα περιθώριο ψευδαισθήσεων ότι μπορεί να αλλάξουν και να ακολουθήσουν μία φιλολαϊκότερη πολιτική.
Οι ευθύνες τόσο της παράταξης του κυρίου δημάρχου όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης είναι σημαντικές γιατί συμπορεύτηκαν είτε μέσω των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ που κυβερνούν είτε μέσω των παρατάξεών τους σε ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, που προετοίμασαν, αποδέχτηκαν και εφαρμόζουν κατά γράμμα τον «Καλλικράτη».
Η δική μας πρόταση για το νέο Ο.Ε.Υ κινείται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής.
Είμαστε υπέρ ενός Οργανισμού που θα κινείται στη φιλοσοφία του να αποδίδεται στην τοπική διοίκηση τουλάχιστον το 10% του κρατικού προϋπολογισμού για να ανταποκριθεί στις διευρυμένες ανάγκες των δημοτών.

Μία φιλοσοφία που θα διεκδικεί την επιστροφή των 12 δις ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους, που θα φορολογεί το μεγάλο κεφάλαιο, όσο καιρό θα υπάρχει.
Διεκδικούμε ένα οργανισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών σε υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, παιδείας, υγείας, πρόνοιας, όχι με κριτήριο του τι μας δίνουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι σύμμαχοι τους αλλά του τι χρειάζεται αυτός ο κόσμος. Έτσι ώστε να μη γίνεται καμία ανάθεση- εκχώρηση υποδομής ή υπηρεσίας στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.
Έναν οργανισμό με μόνιμο προσωπικό, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, με πλήρη κάλυψη μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που θα καλύπτει όλους τους τομείς με βάση και τον πληθυσμό και τις διευρυμένες ανάγκες του.

Έναν ενιαίο οργανισμό που θα εντάσσει στις οργανωμένες υπηρεσίες του δήμου όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Σε αυτή την κατεύθυνση, για δήμους που θα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δήμου και τους υπόλοιπους συνδημότες μας να συστρατευθούμε.
Κουκούμης Σαράντος
Δημοτικός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Τριφυλίας

2 σχόλια:

  1. AN ΠΡΟΣΕΧΑΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΜΕ ΕΥΣΥΝΗΔΗΣΙΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
    ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ .
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
    ΑΝΤΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΙΔΕΥΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. siga re filaraki esy prepei na eise nomotaghw polithw kai den prepei na ;exeiw k;anei pote forodiafygh

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.