Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Διεύθυνση Γεωργίας Έκπληκτοι οι παραγωγοί της Τριφυλίας

Έκπληξη, απορία, ακόμη και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους Τριφύλιους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων η απόφαση για κατάργηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.

Χθες το πρωί βρεθήκαμε στη λαϊκή της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας και μιλήσαμε μαζί τους για το θέμα, το οποίο έκανε την εμφάνισή του αυτές τις μέρες. Αφορμή, η γνωστοποίηση των σχεδίων των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους Οργανισμούς των 13 Περιφερειών, όπως προέκυψαν από τον «Καλλικράτη».

Μαρίνα Χατζηγιώργη, Φιλιατρά.........

«Θα πηγαίνουμε στην Καλαμάτα;»

«Στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας πάμε για όλα μας τα χαρτιά. Θα καταργηθεί; Κακώς! Και μετά πού θα πηγαίνουμε; Στην Καλαμάτα; Είναι πολύ μακριά. Θα είναι κρίμα να φύγει από την περιοχή η Διεύθυνση Γεωργίας. Έχει γεωπόνους, διοικητικό προσωπικό, μας βοηθάει πολύ εμάς τους αγρότες».

Σταύρος Παναγιωτόπουλος, Αμπελόφυτο Χώρας

«Εθνικό κεφάλαιο για τη Γεωργία ο Αντώνης»

«Φυσικά και διαφωνώ με την κατάργηση. Δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, θα επαναστατήσουμε. Αν γίνει αυτό, συρρικνωνόμαστε πλέον. Αφήστε που ο γεωπόνος της Διεύθυνσης, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, δεν είναι απλά εξαιρετικός επιστήμονας, είναι φίλος μας. Ο Αντώνης αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη Γεωργία, πανελλαδικά. Εδώ τον καλούν στην Ισπανία να τους μιλήσει για τα θερμοκήπια. Για τα καρπούζια τον παίρνουν από παντού και τον συμβουλεύονται, είναι κεφαλή ο άνθρωπος».

Νίκος Σκλάβος, Ελαία

«Εμ, αυτά είναι τα λάθη του Γιώργου»

«Η Διεύθυνση Γεωργίας μάς εξυπηρετεί πολύ. Όλα τα χαρτιά μας εκεί τα φτιάχνουμε. Μας στηρίζει η υπηρεσία και ο Αντώνης ο Παρασκευόπουλος, ο γεωπόνος, είναι πολύ καλό παιδί. Θα καταργηθεί με τον “Καλλικράτη”; Εμ, αυτά είναι τα λάθη του Γιώργου. Έτσι να τους πεις. Τα ισοπεδώσανε όλα. Εμείς έχουμε μεγάλες καλλιέργειες, πού θα εξυπηρετηθούμε; Στην Καλαμάτα ή στην Τρίπολη;».

Θοδωρής Στεργιόπουλος, Φιλιατρά

«Η Διεύθυνση στηρίζει τους αγρότες»

«Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Τριφυλίας είναι πολύ καλή και στηρίζει τους αγρότες. Υπάρχουν γεωπόνοι εκεί, που μας βοηθάνε σε ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε. Τώρα τι θα γίνει, θα ερχόμαστε στην Καλαμάτα;».

Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Χώρα

«Ο Παρασκευόπουλος ξεχωρίζει»

«Εμένα δε με πιάνει και πολύ, γιατί, από τη Χώρα, τι να πάω Κυπαρισσία, τι Καλαμάτα. Η Διεύθυνση ασχολείται περισσότερο με την από ’κει περιοχή μέχρι το Λαγκούβαρδο. Αυτό είναι και το παράπονό μας. Γεωπόνοι υπάρχουν παντού, και στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία. Το θέμα είναι αν δουλεύουν όπως πρέπει. Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, πάντως, στη Διεύθυνση Τριφυλίας είναι αποτελεσματικός, εγώ μόνο αυτόν βλέπω να ξεχωρίζει με τη δουλειά του».

Σταύρος Νικολόπουλος, Φιλιατρά

«Αν κλείσει, θα έχουμε πρόβλημα»

«Αν κλείσει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, θα έχουμε πρόβλημα. Άλλο να πας από τα Φιλιατρά στην Κυπαρισσία, και άλλο στην Καλαμάτα, είναι μακριά. Όσο για τον κύριο Παρασκευόπουλο, μας βοηθάει πολύ».

Βασίλης Σπυρόπουλος, Φιλιατρά

«Τι θα μείνει; Ιδιώτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις;»

«Οι δύο Διευθύνσεις στο Νομό Μεσσηνίας δεν έγιναν τυχαία, αλλά επειδή είχαμε δύο διαφορετικές περιοχές, όσον αφορά στη μορφολογία του εδάφους και τις κλιματολογικές συνθήκες, άρα δύο περιοχές με διαφορετική παραγωγή προϊόντων. Η Τριφυλία, και τα Φιλιατρά ειδικότερα, είναι το πιο σωστό μέρος για καλλιέργειες στην Ευρώπη, μετά την Κρήτη. Γι’ αυτό είχαμε και ανάπτυξη στα θερμοκήπια, στα καρπούζια, στα κηπευτικά. Και ο ρόλος που έπαιξε σε αυτό η Διεύθυνση Γεωργίας, ήταν σημαντικός, γιατί στάθηκε δίπλα μας σε επίπεδο τεχνογνωσίας, στη φυτοπροστασία, στο να γίνουν κάποιες μελέτες κ.λπ.

Η Διεύθυνση ήταν πάντα στο πλευρό του παραγωγού και μας έχει βοηθήσει καθοριστικότατα. Είναι μια μάχιμη υπηρεσία, δεν είναι μια υπηρεσία γραφειοκρατών. Την έχουμε ανάγκη και δεν πρέπει να κλείσει. Όμως, όλοι αυτοί που συμφωνούν στο να μη φύγει η Διεύθυνση από την περιοχή, πρέπει να σκεφτούν τι οδηγεί στο κλείσιμό της. Ποιες πολιτικές κατευθύνουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτές τις πολιτικές, να τις παλέψει, να τις πολεμήσει, για να μην προχωράνε. Αναφέρομαι στο Μνημόνιο και τον “Καλλικράτη”. Το κράτος συρρικνώνεται στην Υγεία, την Παιδεία, τη Γεωργία... Το έχω ξαναπεί: Εμάς τους αγρότες δε μας θέλουν πια. Όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι οι συνεκτικοί κρίκοι που κρατάνε ενωμένη την κοινωνία. Άμα καταργήσουμε το Δημόσιο, τι θα γίνει; Θα μείνουμε στους ιδιώτες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια;

Επίσης, βλέπω ομόφωνα ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων και άλλων φορέων να μην καταργηθεί η Διεύθυνση. Αυτές οι παρεμβάσεις, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν; Μέχρι μια απλή δημοσίευση για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι κάναμε το καθήκον μας, για να κλείσουμε τα μάτια του κόσμου; Αν ο κόσμος δε συσπειρωθεί σε επίπεδο ανατροπής πολιτικών, δε θα πετύχει αποτελέσματα.

Από την άλλη, στο Νομό Έβρου παρέμειναν και οι δύο Διευθύνσεις, γιατί αυτοί που έκαναν τους σχεδιασμούς, λειτούργησαν πάλι με τοπικισμό».

Από το Θάρρος

Νέοι της Τριφυλίας «Κοιτάμε μπροστά. Το μέλλον μάς ενώνει!»

Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κάθε αποδέκτη στέλνουν με δηλώσεις τους στο «Θ» νέοι άνθρωποι από την Τριφυλία. «Κοιτάμε μπροστά. Το μέλλον μάς ενώνει!» τόνισαν, σημειώνοντας παράλληλα πως η ενότητα των δυνάμεων, η σύνθεση των απόψεων, η σφυρηλάτηση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών του νέου Δήμου, είναι μονόδρομος.
Ανεξάρτητα από το αν ήθελαν τη δημιουργία ή όχι αυτού του μεγάλου Δήμου, νέες και νέοι από τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία, με τους οποίους μιλήσαμε χθες, μας είπαν πως ο Δήμος Τριφυλίας, πλέον, είναι γεγονός.

Όλοι οφείλουν να εργαστούν και να συνεργαστούν για την ανάπτυξή του. Είναι μεγάλος Δήμος, είναι καινούργιος θεσμός, θα έχει και προβλήματα, αλλά με ενότητα μπορεί να τραβήξει μπροστά. Αρκεί εκείνοι που θα πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του νέου Δήμου και το μέλλον των ανθρώπων του, να πιστεύουν σε αυτόν, στις δυνάμεις και δυνατότητες του τόπου και του λαού και να δουλέψουν για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου, την προκοπή και ευημερία των δημοτών!

Γαργαλιάνοι........

Ο Γιώργος Μίχος είπε: «Ο Δήμος Τριφυλίας, ενιαίος όπως έγινε με τον “Καλλικράτη”, νομίζω πως είναι για τις τοπικές κοινωνίες αρνητικό, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές και προστριβές από το παρελθόν… Νομίζω πως θα συνεχιστεί η διχόνοια, αλλά πρέπει να προχωρήσει και να μην υπάρχουν προστριβές. Όλοι μαζί και όχι ο καθένας να κοιτάει τον τόπο του σε βάρος των άλλων…».
Ο Αναστάσης σημείωσε: «Δε βλέπουμε μέλλον. Απλά, τίποτε άλλο…».
Η Μαρία τόνισε: «Με την κοινή λογική να το πάρουμε, πρέπει να υπάρξει ενότητα για να προχωρήσουμε, αλλιώς δεν πάμε μπροστά».
Η Μαρίνα, που διαφωνούσε με τη δημιουργία του Δήμου Τριφυλίας σχολίασε: «Ήμουν αντίθετη στη δημιουργία του Δήμου Τριφυλίας, αλλά τώρα είναι μονόδρομος να πάμε μαζί, γιατί, αν δεν πετύχει ο Δήμος, θα καταδικαστεί κάθε πόλη σε οπισθοδρόμηση και μαρασμό…».

Φιλιατρά

Ο Κώστας Πράνταλος, σπουδαστής στην Πάτρα, που απολαμβάνει τις τελευταίες μέρες στην πόλη του, σημείωσε: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, φυσικά, γιατί έχουμε δύσκολα μπροστά. Αν ενωθούμε, πραγματικά, θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτά που έρχονται και με περισσότερη δύναμη και αισιοδοξία για την ανάπτυξη που όλοι θέλουμε στην περιοχή μας!».
Η Βάσω Γεωργοπούλου, από την Κυπαρισσία που κατοικεί στα Φιλιατρά, σημείωσε: «Ο Δήμος Τριφυλίας είναι μία πραγματικότητα, είναι γεγονός. Για να τραβήξει μπροστά απαιτείται ενότητα των δυνάμεων και σύνθεση των απόψεων, μακριά από διχασμούς και τοπικισμούς, που δεν οδηγούν πουθενά, αλλά μας γυρίζουν πίσω. Κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν, δυστυχώς, ξεπερασμένες αντιλήψεις, οι νέοι άνθρωποι κοιτάμε μπροστά. Το μέλλον μάς ενώνει!».
Ο Παναγιώτης Καψιμάλης είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να ενωθούμε όλοι και μαζί να καλυτερεύσουμε το μέλλον μας. Ως τώρα, και περισσότερο παλιότερα, υπάρχουν μίση και διχόνοιες μεταξύ των πόλεων, όμως πιστεύω πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να καλυτερεύσουμε τα πράγματα. Εμείς οι νέοι έχουμε άλλες ιδέες, πιο προοδευτικές αντιλήψεις και θα τα πάμε καλύτερα!».

Κυπαρισσία

Η Βασιλική Βασιλοπούλου παρατήρησε: «Είναι πολύ καλό που έγινε ο Δήμος Τριφυλίας. Τώρα, όλοι ενωμένοι, θα προχωρήσουμε για την πρόοδο και την ανάπτυξη!».
Ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος από το Καλόνερο τόνισε: «Εμείς οι νέοι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το νέο Δήμο, έχει μέλλον, αρκεί να είμαστε όλοι μαζί, να προσπαθούμε για το καλύτερο και όλα θα πάνε μια χαρά!».
Η Γιάννα Βέβε σημείωσε: «Να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, για να υπάρχει δημιουργικότητα και σωστή δουλειά. Για να πάμε μπροστά και να αναπτυχθεί η περιοχή!».
Ο Γιώργος Γιαννόπουλος τόνισε: «Το μήνυμα που ιδίως οι νέοι άνθρωποι στέλνουμε είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο: Ισχύς εν τη ενώσει, που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και στις μέρες μας πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την τακτική για να έχουμε μέλλον και αναπτυξιακή προοπτική! Να αλλάξουμε νοοτροπίες, αντιλήψεις, να ξεφύγουμε από διχασμούς του παρελθόντος, να αλλάξουμε σελίδα στη ζωή μας!».
Η Γιάννα Κώνσταντου σημείωσε: «Στο Δήμο Τριφυλίας να πάμε όλοι μαζί. Όλοι ενωμένοι μπροστά!».

Από το Θάρρος

Δ΄Εθνική 6ος Όμιλος. Τα αποτελέσματα της 2ης Αγωνιστικής

Σπάρτη

Αστέρας Μαχαιράδου

2-1

Ολυμπιακός Κεφαλονιάς

Μεσσηνιακός

1-2

Καλαμάτα

Πάμισος

2-0

Εθνικός Σαγέϊκων

Τριταϊκός

0-1

Αστέρας Αμαλιάδας

Κυπαρισσία

3-0

Εράνη Φιλιατρών

Ατρόμητος Λάππα

1-0

Αχιλλέας Καμαρών

ΑΟ Κροκεών

1-0

Διαγόρας Βραχνέϊκων

Αχαϊκή

0-3

Ρεπό: Ζαβλάνι



Ακολουθεί η βαθμολογία της 2ης Αγωνιστικής




1

Αστέρας Αμαλιάδας

6

2

Αχαϊκή

6

3

Σπάρτη

4

4

Τριταϊκός

4

5

Καλαμάτα

3

6

Πάμισος

3

7

ΑΟ Κροκεών

3

8

Ατρόμητος Λάππα

3

9

Αστέρας Μαχαιράδου

3

10

Εράνη Φιλιατρών

3

11

Αχιλλέας Καμαρών

3

12

Μεσσηνιακός

3

13

Κυπαρισσία

3

14

Ζαβλάνι

0

15

Ολυμπιακός Κεφαλονιάς

0

16

Εθνικός Σαγέϊκων

0

17

Διαγόρας Βραχνέϊκων

0



Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας

Στη βουλή έρχεται τον Οκτώβριο το νέο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για τα καινούργια αυτοκίνητα τα οποία θα πρωτοκυκλοφορήσουν την 1η Ιανουαρίου του 2011 και θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Ωστόσο προβλέπεται μείωση του βάρους και για τα παλαιά και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα που δέχθηκαν μεγάλη επιβάρυνση πριν έναν χρόνο.

Γιατί όμως δημιουργεί "θολό τοπίο" αυτό το .........

νομοσχέδιο; Βασικά διότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, λόγω του ότι είναι καινούργια αλλά και επειδή είναι αντιρυπαντικά είναι ταυτόχρονα και ακριβά και έτσι για αρχή μπορεί να θεωρηθεί ότι ευνοούνται οι καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα.

Υπήρξε και σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ, για την πιθανότητα να εφαρμοστεί η απόσυρση. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτά είναι προτάσεις και όχι αποφάσεις.

Τα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται τα νέα φορολογικά μέτρα, για την ενίσχυση των εσόδων.

Η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13%, ή στο 12% έως την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από το φθινόπωρο του 2011, εάν δεν αποδώσει η αύξηση του χαμηλού συντελεστή, με παράλληλη εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής του σε χαμηλά εισοδήματα.

Πάντως όπως εκτιμάται η εξίσωση θα φέρει αύξηση στα έσοδα τα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπίστωσε τις πρώτες θετικές ενδείξεις για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού καθώς το πρώτο 20ήμερο αυξήθηκαν κατά 22,4%.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου τα έσοδα είχαν αυξηθεί μόλις κατά 3,4% έναντι στόχου 13,7%, μία διαφορά η οποία πρέπει να θεωρείται σχεδόν αδύνατο πως θα ανατραπεί. Εφικτή ωστόσο χαρακτήρισε την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος.

Από News 27|7

Ξεκινού οι εγγραφές για τις τρίτεκνες οικογένειες

Ξεκινούν από την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στην Κυπαρισσία οι εγγραφές για τις τρίτεκνες οικογένειες.
Οι γονείς τριών τέκνων που διαμένουν στον ευρύτερο δήμο Κυπαρισσίας και επιθυμούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου, μπορούν να απευθύνονται στο κατάστημα υδραυλικών Κου Χαραλαμπόπουλου Λεωνίδα,
Κοκκέδη 23 - Κυπαρισσία
Τηλ. 27610-25303
Υπεύθυνη για τις εγγραφές είναι η Κα Ελευθερία Νικολοπούλου από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 12.30 - 14.00.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά ..........

που θα χρειαστείτε για την εγγραφή σας είναι:

1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
2. Μία φωτογραφία του συζύγου και μία της συζύγου
3. Ετήσια συνδρομή 20 ευρώ.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 26ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.