Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Βρέθηκε η γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα στην Κυψέλη

Ο οπλισμός της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε διαμέρισμα του 5ου ορόφου στη διασταύρωση των οδών Αιγίνης 8 και Ύδρας στην Κυψέλη, δίπλα στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Εντός του διαμερίσματος βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οκτώ ρουκέτες, εκτοξευτήρας ρουκετών τύπου RPG7 σαν και αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου 2007, καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο MP5 και εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα συνεχίζονται.

Το διαμέρισμα είχε ενοικιαστεί στο όνομα Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος, .........

το οποίο είχε μία εκ των πλαστών ταυτοτήτων που εντοπίστηκαν στο αυτοκίνητο του κατηγορουμένου για την υπόθεση Κωνσταντίνου Γουρνά.

Όλη η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώνεται η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται η γιάφκα. Εκτός από την Αντιτρομοκρατική επί τόπου βρίσκεται και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοινώσεις αναμένονται από την Ελληνική Αστυνομία.

Εισαγωγή σε τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις προτείνουν πανεπιστημιακοί

Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε «αδύναμα» τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προτείνουν στο Υπουργείο Παιδείας οι ομότιμοι πανεπιστημιακοί.
"Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία για τα τρία προηγούμενα έτη, το Υπουργείο θα αποφασίζει και θα ανακοινώνει έγκαιρα για ποια τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εισιτήριες εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κάτοχος απολυτηρίου λυκείου θα μπορεί να υποβάλει αίτηση και να εγγράφεται σε ένα από τα τμήματα αυτά, χωρίς συμμετοχή στις εισιτήριες εξετάσεις. Είναι αυτονόητο ότι οι υποψήφιοι αυτοί δεν θα δικαιούνται να συμμετάσχουν στις...

εισιτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατά το ίδιο έτος", αναφέρουν οι ομότιμοι καθηγητές.

"Με βάση τα στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται ότι στο 1/3 των τμημάτων ΤΕΙ και σ' ένα αριθμό τμημάτων ΑΕΙ θα εγγράφονται φοιτητές χωρίς εισιτήριες εξετάσεις", επισημαίνουν και προτείνουν μάλιστα, μόνο για τα μισά τμήματα μιας δέσμης να μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι τελειόφοιτοι του λυκείου, ώστε να υπάρχουν περιθώρια επιτυχίας και για άλλους, "λιγότερο ικανούς".
enet.g



Απεργούν στις 21 και 22 Απριλίου οι δικαστικοί υπάλληλοι

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 και 22 Απριλίου προχωρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στη γραμματεία των δικαστηρίων και έμμισθων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, ανακατανομή και αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
Επίσης διεκδικούν σταδιακή αύξηση του ..........

επιδόματος ειδικών συνθηκών ώστε να αντιστοιχεί τελικά στο 75% του αντίστοιχου επιδόματος των δικαστικών λειτουργών, αναβάθμιση των αποδοχών τους με κατώτατο βασικό μισθό 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη δημοσίου 1.200 ευρώ όπως προτείνει και η ΑΔΕΔΥ και αύξηση των εξόδων κίνησης και μετακίνησης των επιμελητών Δικαστηρίων τα οποία είναι καθηλωμένα από το 1999.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Π. Πελοποννήσου: Σύσκεψη για τα απορρίμματα της Καλαμάτας

Σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 20 Απριλίου, όπως έγινε γνωστό από το δήμο Καλαμάτας.

Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν οι δήμαρχοι της επαρχίας Καλαμάτας υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη θα είναι το θέμα της τοποθέτησης του δεματοποιητή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της επαρχίας.

Νωρίτερα, ο δήμος Καλαμάτας οργανώνει επίσκεψη ...........

και θα συμμετάσχουν όσοι δήμαρχοι το επιθυμούν, στο Κρανίδι, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία και τις επιδόσεις του δεματοποιητή που έχει εγκατασταθεί εκεί και εξυπηρετεί μεγάλο τμήμα του νομού Αργολίδας.

Φορείς και κάτοικοι των χωριών του Ταϋγέτου έχουν προειδοποιήσει για κλείσιμο της χωματερής στη Μαραθόλακα, όπου εξυπηρετείται ο δήμος Καλαμάτας, στα μέσα του επόμενου μήνα.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΤΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»‏

Για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Δευτέρα 26 ή Τρίτη 27 Απριλίου, μετατίθεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για αύριο και στο οποίο επρόκειτο να γίνει η παρουσίαση του προσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, η παρουσία του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται να φτάσει –Θεού θέλοντος και ηφαιστειακής τέφρας επιτρεπούσης- την Τετάρτη στη χώρα μας, ανάγκασαν το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από εσωτερική συνεννόηση με το Μαξίμου, να αναβάλλει για μία εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μην συμπέσει με την επίσκεψη των ξένων αξιωματούχων.

Ανασταλτικός παράγοντας στάθηκε επίσης και ..........

η πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει για την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ, στην οποία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα για περισσότερη συζήτηση επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί από ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ, προκειμένου πολλές από τις παρατηρήσεις τους να περιληφθούν στο οριστικοποιημένο κείμενο του προσχεδίου.

Στόχος η ψήφιση μέχρι 20 Μαΐου

Να σημειώσουμε ότι μετά την παρουσίαση του προσχεδίου, θα ακολουθήσουν 10 ημέρες στη διάρκεια των οποίων ο «Καλλικράτης» θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, ώστε εντός του διαστήματος 11-13 Μαΐου να έχει μπει στην Επιτροπή της Βουλής για συζήτηση και μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα να έχει ψηφιστεί στην ολομέλεια.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο δεν θα αποκλίνει κατά πολύ από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 15 Μαΐου, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στην οικονομία.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Η Φωνή του Πολίτη. Εφημερίδα του Περιβαλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Η Φωνή του Πολίτη.
Η διμηνιαία εφημερίδα του Περιβαλοντικού - Πολιτιστικού συλλόγου Γαργαλιάνων.

Μια αξιαίπαινη προσπάθεια του Κου Φώτη Παναγιωτακόπουλου Προέδρου του Περιβαλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Γαργαλιάνοι.






Αναφορά Κουσελά για τις συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών στα Φιλιατρά.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι λαθρομετανάστες που παραμένουν στην περιοχή του Δήμου Φιλιατρών.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής: ..........

«Σας διαβιβάζω αντίγραφο επιστολής του Δημάρχου Φιλιατρών με την οποία ζητείται να υπάρξει άμεση μέριμνα για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την ανθρώπινη διαβίωση των λαθρομεταναστών που παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φιλιατρών, διότι έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα τόσο από την Νομαρχία, όσο και από τους ελεγκτές της Διεύθυνσης Υγειονομικού για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Επειδή το θέμα άπτεται θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί δε μείζον αίτημα των τοπικών αρχών και των πολιτών του Δήμου Φιλιατρών, παρακαλώ να δείτε τα εκτιθέμενα στο συνημμένο με την ευαισθησία και την προσοχή που τους αρμόζει, ώστε να δοθούν το ταχύτερο κατάλληλες λύσεις. »

Δήμος Φιλιατρών και «Καλλικράτης»

Υστερα από τα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τον «Καλλικράτη», αναφορικά με τους δήμους που θα συσταθούν στα πλαίσια του παραπάνω στην πρώην επαρχία Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας, μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Φιλιατρών πρόκειται να προσαρτηθεί στο Δήμο Γαργαλιάνων.

Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε σκόπιμο να σας κάνουμε γνωστό τον σχηματισμό – σύσταση – εξέλιξη του Δήμου Φιλιατρών (Εράνης).

Ο Δήμος Εράνης σχηματίστηκε με το βασιλικό ..........

διάταγμα της 21ης Απριλίου 1835. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους δήμους οι οποίοι σχηματίστηκαν σύμφωνα με την διοικητική μεταρρύθμιση επί βασιλέως Οθωνος. Ως δήμος της επαρχίας Τριφυλίας κατατάχθηκε στην β’ τάξη με πληθυσμό 2005 κατοίκους και έδρα την Ερανα (Φιλιατρά).
Ο δημότης του δήμου ονομάστηκε Ερανεύς.
Σύμφωνα με την αρχική σύσταση του είχε πληθυσμό 1.562 κατοίκους, το Χαλαζόνιο 82, η Καναλουπού 96, οι Χριστιάνοι 149, η Πισολούρια 29, η Μόραινα 9 και η Βάλτα 78.

Με τις μεταγενέστερες προσαρτήσεις η εξέλιξη είναι η εξής. Αγία Κυριακή, Κατσίμπαλι, Μετόχιον της εν Ηλεία Μονής Σκαφιδιάς, Μονή διαλελυμένη «Η Ευαγγελίστρια», Αγρίλιον, και Λαγγόβαρδον.

Με το βασιλικό διάταγμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1840 ΦΕΚ22 (περί συγχωνεύσεως των δήμων επαρχίας Τριφυλίας), ο δήμος διατήρησε τα όρια, την σύσταση και την τάξη του με πληθυσμό 2.827 κατοίκους.
Ο δήμος κατατάχθηκε στην α’ τάξη με πληθυσμό 10.421 κατοίκους με το βασιλικό διάταγμα της 27ης Σεπτεμβρίου 1890 ΦΕΚ 324, ενώ με το βασιλικό διάταγμα της 5ης Δεκεμβρίου 1908, ΦΕΚ 299, επανήλθε στην β’ τάξη με πληθυσμό 8.427 κατοίκους.

Το όνομα του δήμου προήλθε από την αρχαία πόλη Ερανα, σύμφωνα με τον Στράβωνα, ή τον ομώνυμο όρμο πόλισμα της δυτικής ακτής της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον Στέφανο Βυζάντιο.
Ως έμβλημα της σφραγίδας του Δήμου Εράνης χρησιμοποιήθηκαν τρεις κεφαλές επί τρίποδος.
Βασιλικό διάταγμα καθορισμού του δεν βρέθηκε. Η χρήση της αρχίζει από το 1860 περίπου.

Με το βασιλικό διάταγμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1840 ΦΕΚ 22, «Περί συγχωνεύσεως των δήμων της επαρχίας Τριφυλίας», οι δέκα δήμοι που αρχικά αποτελούσαν την επαρχία μετασχηματίστηκαν σε έξι, ένας από τους οποίους ήταν και ο Δήμος Εράνης.
Η ιστορική εξέλιξη του Δήμου Εράνης - Φιλιατρών δείχνει ότι ο δήμος μας έχει συνέχεια, μια συνέχεια η οποία ξεκινάει από την σύσταση του πρώτου ελληνικού κράτους ως σήμερα.

Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτο ηθικά να καταργηθεί ένας ιστορικός δήμος, ένας δήμος ο οποίος πιστοποιεί την συνέχειά του στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πέρα από τις όποιες σκοπιμότητες ως λαός έχουμε ηθική υποχρέωση να διατηρήσουμε τις ρίζες μας.
Αλλωστε και σήμερα ο δήμος με την τοπική του οικονομία αποτελεί έναν από τους πλέον εύρωστους δήμους της Μεσσηνίας.
Αναρωτιόμαστε, με ποια κριτήρια το Ι.Τ.Α. επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας απεφάνθη ότι ο Δήμος Φιλιατρών πρέπει να προσαρτηθεί στον Δήμο Γαργαλιάνων.

Η τοπική κοινωνία έχει άλλη άποψη. Αλήθεια, οι δημότες δεν πρέπει να έχουν γνώμη για το θέμα;
Θεωρούμε ότι όσον αφορά το δήμο μας το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι φήμες οι οποίες διαρρέουν στον Τύπο. Και πρέπει να επανεξεταστεί γιατί είναι λάθος από κάθε άποψη.

Ενας δημότης Φιλιατρών ο οποίος απηχεί τις απόψεις των συνδημοτών του.

Χαράλαμπος Βλαστός
Γεωπόνος


ΣΧΟΛΙΟ
Εννοείται ότι συμφωνούμε απόλυτα και προσυπογράφουμε με τα γραφόμενα του συμπολίτη μας.


Να διατηρηθεί ως Δήμος, ο Δήμος Φιλιατρών.

Εν όψει της εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», επιτρέψτε μου, ως ιστορικός να σας γνωρίσω αλλά και να σας παρακαλέσω να συμβάλετε στη διατήρηση του Δήμου Φιλιατρών που διατηρείται από το Δεκέμβριο του 1833 ως δήμος εξακολουθητικά μέχρι σήμερα.

Φέροντας παλαιοτέρα την ονομασία «Δήμος Εράνης», υποδηλώνοντας την ιστορική συνέχεια της προμάμμης των Φιλιατρών πανάρχαιας Ερανας.
Τα Φιλιατρά ήταν η 17η πόλη της Ελλάδος και υπερτερούσε σε πληθυσμό από αρκετές πρωτεύουσες νομών.
Ο Δήμος Φιλιατρών από μόνος του το έτος ...........

1889 είχε πληθυσμό 10.450 κατοίκους, ενώ η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας Καλαμάτα είχε οριακά πληθυσμό 10.696 και έκτοτε ο Δήμος Φιλιατρών είναι η δεύτερη πόλη του Νομού Μεσσηνίας.
(Για την ιστορία τότε η Τρίπολη είχε 10.698).

Τα Φιλιατρά είναι το δεύτερο πλουτοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία. Τα Φιλιατρά έχουν αναδείξει πρωθυπουργούς (Σωτ. Σωτηρόπουλος) υπουργούς, βουλευτές, εθνικούς ήρωες και ηρωίδες, φιλικούς αγωνιστές κ.λπ.
Από τα Φιλιατρά κατάγεται ο Κων/νος Σ. Μπρουμίδης, που τοιχογράφησε το Καπιτώλιο των Η.Π.Α με παραστάσεις από την ελληνική μυθολογία και όταν ο πρώτος κυβερνήτης της Αμερικής Τζώρτζ Ουάσιγκτον είδε το έργο του άλλου El Greco της Πελοποννήσου, τον οποίο οι Αμερικάνοι αποκαλούν «Μιχαήλ Αγγελο του Καπιτωλίου», κατενθουσιασμένος θα πει στα ελληνικά “όλα καλά“ από το οποίο απορρέει το γνωστό O.K. (βλ. βιβλίο μου «Τσεργίνιδες-Κολοκοτρωναίοι-Καραμπατσαίοι» σελ. 55,57).

Από τα Φιλιατρά κατάγεται ο μεγάλος δάσκαλος του Βασίλη Τσιτσάνη Δημ. Περδικόπουλος (βλ. ίδιο βιβλίο μου σελ. 51,52).
Στα Φιλιατρά βρίσκεται ο αρχαιότερος σταυρεπίστεγος ναός του κόσμου (βλ. βιβλίο μου «Ιστορικός - Αρχαιολογικός - Λαογραφικός Οδηγός Φιλιατρών» σελ. 45, 48). Στα Φιλιατρά ανήκει το ιστορικό κεφαλοχώρι Χριστιανούπολη που υπήρξε έδρα επισκόπου και μητρόπολη με μητροπολίτη το Γερμανό που οι Τούρκοι κρέμασαν στην Τριπολιτσά.

Ο Γερμανός αυτός είχε πρωτοσύγκελο τον Αμβρόσιο Φραντζή που εξιστόρησε την επανάσταση του Γένους σε τέσσερις τόμους.
Τη Μητρόπολη Χριστιανουπόλεως λάμπρυναν εξέχουσες μορφές της Ορθοδοξίας, όπως ο Αγιος Αθανάσιος. Εκεί ορθώνεται ο πανάρχαιος ιστορικός επιβλητικός ναός της «Αγίας Σωτήρας» που μοιάζει ως προς τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία με την Αγιά Σοφιά της Κων/πόλεως, εξού και το «Αγιά Σωτήρα στο Μοριά κι Αγιά Σοφιά στην Πόλη, Δυό εκκλησιές ήταν αυτές στην Οικουμένη όλη». (βλ. ίδιο βιβλίο μου σελ. 49- 55).

Αλλωστε στα Φιλιατρά υπάρχει ομοίωμα του πύργου του Αϊφελ, όπως στο Λας Βέγκας και στο Πεκίνο!
Αυτά και άλλα πολλά συνδέουν διαχρονικά τον Δήμο Φιλιατρών, που αν ο πολύτιμος χρόνος σας, το επιτρέψει, θα τα διαπιστώσετε στα βιβλία που έχω γράψει και σας επισυνάπτω.

Επειδή κ. υπουργέ υπήρξα διοικητικός στο υπουργείο το οποίο επαξίως προΐστασθε, είχα καταθέσει στη δημόσια διοίκηση προτάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Ως εκ τούτου είμαι σε θέση να πιστεύω, τι είδους διοικητική μεταρρύθμιση θα είναι αυτή, όταν τα Φιλιατρά με εδαφολογική ομοιομορφία, με αλληλένδετες υποδομές, με ιδιαίτερες αγροτικές μεταποιητικές δράσεις και με υπέρλαμπρη ιστορία, χάσουν τη συνοχή τους από διοικητικής πλευράς. Κανείς πολίτης ή κυβερνών που διαθέτει κοινό νου, δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με ένα αντίθετο ενδεχόμενο.

Κανείς απολύτως. Εχω την αίσθηση ότι με δική σας παρέμβαση η ιστορική και παραγωγική έδρα του Δήμου Φιλιατρών θα μπορέσει να μείνει αμετακίνητη ικανοποιώντας όλους τους φορείς της περιοχής, αλλά και θα συνάδει στη δίκαιη διοικητική μεταρρύθμιση που βρίσκεται στα σπάργανα.

Με τιμή
Κωνσταντίνος Χ. Καραμπάτσος


ΣΧΟΛΙΟ
Εννοείται ότι προσυπογράφουμε το κείμενο του Κου Καραμπάτσου.


ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ


Μια ιστορία υποτέλειας εκμετάλλευσης και τρόμου.
Ένας ολόκληρος μηχανισμός αστών πολιτικών,"έγκριτων" οικονομολόγων και διατεταγμένων δημοσιογράφων
επισείει τον τρόμο του δημοσιονομικού ελλείμματος, με στόχο τη βαθιά κοινωνική οπσθοδρόμηση. Την ίδια ώρα οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί λύκοι στήνουν χώρο πάνω στο πτώμα της οικονομίας του ελληνικού κράτους, γλεντώντας...

τα νέα υπερκέρδη. Η κρίση είναι γι αυτούς το νέο χρυσοφόρο Ελ Ντοράντο και για μας η απόλυτη εξαθλίωση.

ΣΧΟΛΙΟ:ΔΕΙΤΕ ΤΟ..ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΣΕ ΤΙ ΧΩΡΑ ΖΟΥΜΕ!!!!



Η δικτατορία του κεφαλαίου

Τους προσκαλέσαμε, έτσι δεν είναι; Δεν έρχονται απρόσκλητοι. Άρα, έχουν δικαιώματα. Έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν αλαζονικά τη βούλησή τους. Έχουν το δικαίωμα να εισηγούνται νομοθετήματα. Έχουν το δικαίωμα να τα επιβάλλουν, ακόμη κι αν τα αιρετά σώματα έχουν τις αντιρρήσεις τους. Άλλωστε, ό,τι κάνουν, το κάνουν με τον παρά τους. Είναι μια καθαρή πράξη εξαγοράς, μια εμπορική συναλλαγή. Με δανεικά εξαγοράζουν την απόλυτη υποτέλειά μας, την αναίρεση της στοιχειώδους κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν αναλαμβάνουν και τυπικά την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ακριβώς ο καταμερισμός εργασίας, η διάκριση των εξουσιών. Ποιος θα εκπροσωπεί την νομοθετική, ποιος την εκτελεστική και ποιος τη δικαστική εξουσία. Δεν ξέρουμε ποιος θα αναλάβει καθήκοντα σκιώδους υπουργού Οικονομικών, ποιος θα είναι ο υπουργός Απασχόλησης, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Εκτός αν ασκήσουν την εξουσία τους συλλογικά, με όρους αλληλεγγύης ή με όρους μιας ευρωατλαντικής Γιάλτας των αγορών. Το σίγουρο πάντως είναι πως η εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας αυτοπεριορίζεται στον ρόλο του διεκπεραιωτή των εισηγήσεων που θα κάνουν τα «λευκά κολάρα» της ευρωκρατίας και της διακρατικής τοκογλυφίας. Στην καλύτερη περίπτωση αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του επικοινωνιακού μασάζ της κοινής γνώμης, του «πορτ παρόλ» της τριμερούς...

επιτήρησης ή μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων που σφυγμομετρά τις αντοχές της κοινωνίας, της εκλογικής της πελατείας, του κομματικού της ακροατηρίου, πριν αυτά υπερβούν το flash point, τη θερμοκρασία έκρηξης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ δηλώσεις της τριμερούς οικονομικής διακυβέρνησης ξέρουμε ήδη αρκετά. Ακόμη κι αν οι συντελεστές της διαφωνούν για την ποσόστωση εξουσίας που αναλαμβάνει έκαστος, συμφωνούν στα βασικά. Ότι πρέπει να επιδιωχθεί αποπληθωρισμός μισθών και τιμών. Ότι οι περικοπές στις αμοιβές της εργασίας πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις, να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, να μειωθεί σχεδόν στο μισό η κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών φορέων. Ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι ακαμψίες στην αγορά εργασίας, να καταργηθούν οι ανελαστικοί όροι προστασίας της απασχόλησης και το όριο απολύσεων, να ξεπεραστεί το ταμπού των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων μισθών. Ότι πρέπει να αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και να απολυθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες «κηφήνες». Ότι πρέπει να περισταλούν δραστικά οι κρατικές δαπάνες, ιδιαίτερα οι πιο αντιπαραγωγικές, όπως οι κοινωνικές, οι δαπάνες υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας. Ότι το κράτος πρέπει να εκχωρήσει τα τελευταία υπολείμματα δημόσιας περιουσίας που διαθέτει, να αποσυρθεί από τις λιγοστές κερδοφόρες δραστηριότητες που ελέγχει, από την ύδρευση, την ενέργεια, τις τράπεζες, τα δίκτυα μεταφοράς ή τον τζόγο.

ΜΕ ΟΣΗ μετριοπάθεια κι αν διαβάσει ή ακούσει κανείς τις «προγραμματικές δηλώσεις» της φυτευτής οικονομικής διακυβέρνησης, δεν μπορεί παρά να δει στον πυρήνα τους το νεοφιλελεύθερο δόγμα και τελικά το credo (το «πιστεύω») του κεφαλαίου. Έτσι, στην (κατόπιν προσκλήσεως) εγκατάσταση των πιο λαμπερών ζηλωτών του κεφαλαίου στην οικονομική διακυβέρνηση της χώρας από αύριο, υπάρχει ένας συμβολισμός, αλλά και μια κυριολεξία: Ο συμβολισμός αφορά την κατάλυση των κοινοβουλευτικών προσχημάτων (και μάλιστα την παραμονή της επετείου του πραξικοπήματος του 1967). Και η κυριολεξία αφορά τη δικτατορία του κεφαλαίου και των αγορών, που θα ασκείται πια άμεσα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των πολιτικών τους εκπροσώπων, οι οποίοι περιορίζονται στα καθήκοντα της εκτελεστικής εξουσίας.

ΑΝ ΑΥΤΑ ηχούν σαν μια υπερβολική, χονδροειδής μεταφορά για όσα συντελούνται στη χώρα, εις βάρος της εργασίας και των υποτελών τάξεων, εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, τι μπορεί να πει κανείς για τη συμπεριφορά μιας κυβέρνησης που λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη θριαμβευτική εκλογή της τον Οκτώβριο δήλωνε ότι το προεκλογικό της πρόγραμμα θα υποστεί εκπτώσεις, λίγες εβδομάδες μετά ανακοίνωνε ότι το βάζει στο ψυγείο και σήμερα, έξι μήνες μετά, πίνει για να το ξεχάσει εντελώς; Τι μπορεί να πει για ένα κυβερνών κόμμα που ομολογεί ότι εφαρμόζει μια πολιτική η οποία καταλύει την «σοσιαλιστική του ταυτότητα», ότι εφαρμόζει μέτρα που δεν είναι «καν ΠΑΣΟΚ»; Τι να πει κανείς για μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει πως καταλύεται η εθνική και η λαϊκή κυριαρχία, αλλά δεν έχει την ευαισθησία να προσφύγει στην ετυμηγορία των ψηφοφόρων; Και τι να προσάψει σε ένα κομματικό σύστημα που, αν και ψελλίζει ρητορικές αντιρρήσεις, δεν ζητεί προσφυγή στις κάλπες για να αποφασίσει η κοινωνία ποιου είδους «θεραπεία» (σοκ, ήπια, κεϊνσιανή, νεοφιλελεύθερη, ριζοσπαστική;) θέλει για τον «καρκίνο» της χρεωκοπίας; Προφανώς μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι ανωτέρω είναι συνεργοί (αν όχι και συναυτουργοί) ενός αντικοινοβουλευτικού πραξικοπήματος.

«Αν δεν σας αρέσει ο λαός, αλλάξτε τον!» έλεγε ο Μπρεχτ στους ηγέτες της Ανατολικής Γερμανίας. Επειδή αυτό είναι χρονοβόρο (πιέζουν τα ρημάδια τα spread), εδώ κάναμε κάτι πιο ριζικό: τον καταργήσαμε
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Περικοπές 10% σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ

Οδυνηρές και πρωτοφανείς περικοπές σε όλες τις συντάξεις, και μάλιστα από την ψήφισή του, θα συνεπάγεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη λήψη πλήρους σύνταξης μετά από 40 χρόνια εργασίας.

Αναλυτικά:

* Περικόπτονται από φέτος κατά 10% οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

* Περικόπτονται επίσης από φέτος οι κατώτερες συντάξεις που αντιστοιχούν σήμερα στα 650 - 700 ευρώ, καθώς οι αποδοχές μετά από 15 χρόνια εργασία θα πέσουν στα 360 ευρώ.

* Μειώνονται μέχρι και 35% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα οι συντάξεις που θα καταβάλλονται με το νέο σύστημα, ενώ μειωμένες κατά 15% θα...

είναι οι συντάξεις τις οποίες θα λάβουν την τρέχουσα δεκαετία οι εργαζόμενοι που θα βγουν στη σύνταξη, καθώς θα ισχύει διπλό σύστημα υπολογισμού. Επίσης, αν ισχύσει από το 2013 ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση την τελευταία δεκαετία ή δεκαπενταετία, οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 25%!

Έτσι, όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2012, θα συνταξιοδοτηθούν με το σημερινό καθεστώς. Από το 2013 οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με τους νέους, μειωμένους συντελεστές. Ώστε ένας εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2018 θα υπολογίσει τις αποδοχές του μέχρι το 2012 με τους παλαιούς συντελεστές και με τους νέους για την τελευταία 5ετία. Ωστόσο αν ο υπολογισμός των συντάξεων γίνει με βάση την καλύτερη δεκαετία ή την καλύτερη δεκαπενταετία, ο εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2018 θα έχει διπλές απώλειες, καθώς θα μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης και με το σημερινό σύστημα (εφόσον διευρύνονται τα χρόνια υπολογισμού) και με το νέο σύστημα υπολογισμού της τελευταίας πενταετίας, που θα έχει μειωμένους συντελεστές. Έτσι το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 52%!

* Ανατρέπονται, τέλος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται με τη συμπλήρωση 40 ετών συνεχούς εργασίας, καταργώντας έτσι πρακτικά, εκτός από την 35ετία, και τη συνταξιοδότηση με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας. Το πραγματικό ηλικιακό όριο εξόδου διαμορφώνεται πλέον πάνω από τα 65 ή και τα 67 χρόνια, αγγίζοντας ακόμα και το 70ό!

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ





Εφημερεύον Φαρμακείο στο Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα.

Την εβδομάδα από 19 έως 25 Απριλίου 2010 εφημερεύει το φαρμακείο:

Άλκη Ξύγκα

Tηλ: 2761 - 0 - 33560
Κιν. 697 - 76 92 544




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Απριλίου 2010

ele19.jpg (739 KB) foni19.jpg (294 KB)