Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Περικοπές 10% σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ

Οδυνηρές και πρωτοφανείς περικοπές σε όλες τις συντάξεις, και μάλιστα από την ψήφισή του, θα συνεπάγεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη λήψη πλήρους σύνταξης μετά από 40 χρόνια εργασίας.

Αναλυτικά:

* Περικόπτονται από φέτος κατά 10% οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

* Περικόπτονται επίσης από φέτος οι κατώτερες συντάξεις που αντιστοιχούν σήμερα στα 650 - 700 ευρώ, καθώς οι αποδοχές μετά από 15 χρόνια εργασία θα πέσουν στα 360 ευρώ.

* Μειώνονται μέχρι και 35% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα οι συντάξεις που θα καταβάλλονται με το νέο σύστημα, ενώ μειωμένες κατά 15% θα...

είναι οι συντάξεις τις οποίες θα λάβουν την τρέχουσα δεκαετία οι εργαζόμενοι που θα βγουν στη σύνταξη, καθώς θα ισχύει διπλό σύστημα υπολογισμού. Επίσης, αν ισχύσει από το 2013 ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση την τελευταία δεκαετία ή δεκαπενταετία, οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 25%!

Έτσι, όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2012, θα συνταξιοδοτηθούν με το σημερινό καθεστώς. Από το 2013 οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με τους νέους, μειωμένους συντελεστές. Ώστε ένας εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2018 θα υπολογίσει τις αποδοχές του μέχρι το 2012 με τους παλαιούς συντελεστές και με τους νέους για την τελευταία 5ετία. Ωστόσο αν ο υπολογισμός των συντάξεων γίνει με βάση την καλύτερη δεκαετία ή την καλύτερη δεκαπενταετία, ο εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2018 θα έχει διπλές απώλειες, καθώς θα μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης και με το σημερινό σύστημα (εφόσον διευρύνονται τα χρόνια υπολογισμού) και με το νέο σύστημα υπολογισμού της τελευταίας πενταετίας, που θα έχει μειωμένους συντελεστές. Έτσι το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 52%!

* Ανατρέπονται, τέλος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται με τη συμπλήρωση 40 ετών συνεχούς εργασίας, καταργώντας έτσι πρακτικά, εκτός από την 35ετία, και τη συνταξιοδότηση με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας. Το πραγματικό ηλικιακό όριο εξόδου διαμορφώνεται πλέον πάνω από τα 65 ή και τα 67 χρόνια, αγγίζοντας ακόμα και το 70ό!

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.