Υστερα από τα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τον «Καλλικράτη», αναφορικά με τους δήμους που θα συσταθούν στα πλαίσια του παραπάνω στην πρώην επαρχία Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας, μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Φιλιατρών πρόκειται να προσαρτηθεί στο Δήμο Γαργαλιάνων.
Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε σκόπιμο να σας κάνουμε γνωστό τον σχηματισμό – σύσταση – εξέλιξη του Δήμου Φιλιατρών (Εράνης).
Ο Δήμος Εράνης σχηματίστηκε με το βασιλικό ..........
διάταγμα της 21ης Απριλίου 1835. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους δήμους οι οποίοι σχηματίστηκαν σύμφωνα με την διοικητική μεταρρύθμιση επί βασιλέως Οθωνος. Ως δήμος της επαρχίας Τριφυλίας κατατάχθηκε στην β’ τάξη με πληθυσμό 2005 κατοίκους και έδρα την Ερανα (Φιλιατρά).
Ο δημότης του δήμου ονομάστηκε Ερανεύς.
Σύμφωνα με την αρχική σύσταση του είχε πληθυσμό 1.562 κατοίκους, το Χαλαζόνιο 82, η Καναλουπού 96, οι Χριστιάνοι 149, η Πισολούρια 29, η Μόραινα 9 και η Βάλτα 78.
Με τις μεταγενέστερες προσαρτήσεις η εξέλιξη είναι η εξής. Αγία Κυριακή, Κατσίμπαλι, Μετόχιον της εν Ηλεία Μονής Σκαφιδιάς, Μονή διαλελυμένη «Η Ευαγγελίστρια», Αγρίλιον, και Λαγγόβαρδον.
Με το βασιλικό διάταγμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1840 ΦΕΚ22 (περί συγχωνεύσεως των δήμων επαρχίας Τριφυλίας), ο δήμος διατήρησε τα όρια, την σύσταση και την τάξη του με πληθυσμό 2.827 κατοίκους.
Ο δήμος κατατάχθηκε στην α’ τάξη με πληθυσμό 10.421 κατοίκους με το βασιλικό διάταγμα της 27ης Σεπτεμβρίου 1890 ΦΕΚ 324, ενώ με το βασιλικό διάταγμα της 5ης Δεκεμβρίου 1908, ΦΕΚ 299, επανήλθε στην β’ τάξη με πληθυσμό 8.427 κατοίκους.
Το όνομα του δήμου προήλθε από την αρχαία πόλη Ερανα, σύμφωνα με τον Στράβωνα, ή τον ομώνυμο όρμο πόλισμα της δυτικής ακτής της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον Στέφανο Βυζάντιο.
Ως έμβλημα της σφραγίδας του Δήμου Εράνης χρησιμοποιήθηκαν τρεις κεφαλές επί τρίποδος.
Βασιλικό διάταγμα καθορισμού του δεν βρέθηκε. Η χρήση της αρχίζει από το 1860 περίπου.
Με το βασιλικό διάταγμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1840 ΦΕΚ 22, «Περί συγχωνεύσεως των δήμων της επαρχίας Τριφυλίας», οι δέκα δήμοι που αρχικά αποτελούσαν την επαρχία μετασχηματίστηκαν σε έξι, ένας από τους οποίους ήταν και ο Δήμος Εράνης.
Η ιστορική εξέλιξη του Δήμου Εράνης - Φιλιατρών δείχνει ότι ο δήμος μας έχει συνέχεια, μια συνέχεια η οποία ξεκινάει από την σύσταση του πρώτου ελληνικού κράτους ως σήμερα.
Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτο ηθικά να καταργηθεί ένας ιστορικός δήμος, ένας δήμος ο οποίος πιστοποιεί την συνέχειά του στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πέρα από τις όποιες σκοπιμότητες ως λαός έχουμε ηθική υποχρέωση να διατηρήσουμε τις ρίζες μας.
Αλλωστε και σήμερα ο δήμος με την τοπική του οικονομία αποτελεί έναν από τους πλέον εύρωστους δήμους της Μεσσηνίας.
Αναρωτιόμαστε, με ποια κριτήρια το Ι.Τ.Α. επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας απεφάνθη ότι ο Δήμος Φιλιατρών πρέπει να προσαρτηθεί στον Δήμο Γαργαλιάνων.
Η τοπική κοινωνία έχει άλλη άποψη. Αλήθεια, οι δημότες δεν πρέπει να έχουν γνώμη για το θέμα;
Θεωρούμε ότι όσον αφορά το δήμο μας το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι φήμες οι οποίες διαρρέουν στον Τύπο. Και πρέπει να επανεξεταστεί γιατί είναι λάθος από κάθε άποψη.
Ενας δημότης Φιλιατρών ο οποίος απηχεί τις απόψεις των συνδημοτών του.
Χαράλαμπος Βλαστός
Γεωπόνος
ΣΧΟΛΙΟ
Εννοείται ότι συμφωνούμε απόλυτα και προσυπογράφουμε με τα γραφόμενα του συμπολίτη μας.
Φίλοι, μην στέκεστε μόνο στα ιστορικά στοιχεία. Αναφερθείτε κυρίως στα σημερινά, δεν πείθουμε έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται ότι συμφωνούμε απόλυτα και προσυπογράφουμε με τα γραφόμενα του συμπολίτη μας
ΑπάντησηΔιαγραφή