Εν όψει της εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», επιτρέψτε μου, ως ιστορικός να σας γνωρίσω αλλά και να σας παρακαλέσω να συμβάλετε στη διατήρηση του Δήμου Φιλιατρών που διατηρείται από το Δεκέμβριο του 1833 ως δήμος εξακολουθητικά μέχρι σήμερα.
Φέροντας παλαιοτέρα την ονομασία «Δήμος Εράνης», υποδηλώνοντας την ιστορική συνέχεια της προμάμμης των Φιλιατρών πανάρχαιας Ερανας.
Τα Φιλιατρά ήταν η 17η πόλη της Ελλάδος και υπερτερούσε σε πληθυσμό από αρκετές πρωτεύουσες νομών.
Ο Δήμος Φιλιατρών από μόνος του το έτος ...........
1889 είχε πληθυσμό 10.450 κατοίκους, ενώ η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας Καλαμάτα είχε οριακά πληθυσμό 10.696 και έκτοτε ο Δήμος Φιλιατρών είναι η δεύτερη πόλη του Νομού Μεσσηνίας.
(Για την ιστορία τότε η Τρίπολη είχε 10.698).
Τα Φιλιατρά είναι το δεύτερο πλουτοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία. Τα Φιλιατρά έχουν αναδείξει πρωθυπουργούς (Σωτ. Σωτηρόπουλος) υπουργούς, βουλευτές, εθνικούς ήρωες και ηρωίδες, φιλικούς αγωνιστές κ.λπ.
Από τα Φιλιατρά κατάγεται ο Κων/νος Σ. Μπρουμίδης, που τοιχογράφησε το Καπιτώλιο των Η.Π.Α με παραστάσεις από την ελληνική μυθολογία και όταν ο πρώτος κυβερνήτης της Αμερικής Τζώρτζ Ουάσιγκτον είδε το έργο του άλλου El Greco της Πελοποννήσου, τον οποίο οι Αμερικάνοι αποκαλούν «Μιχαήλ Αγγελο του Καπιτωλίου», κατενθουσιασμένος θα πει στα ελληνικά “όλα καλά“ από το οποίο απορρέει το γνωστό O.K. (βλ. βιβλίο μου «Τσεργίνιδες-Κολοκοτρωναίοι-Καραμπατσαίοι» σελ. 55,57).
Από τα Φιλιατρά κατάγεται ο μεγάλος δάσκαλος του Βασίλη Τσιτσάνη Δημ. Περδικόπουλος (βλ. ίδιο βιβλίο μου σελ. 51,52).
Στα Φιλιατρά βρίσκεται ο αρχαιότερος σταυρεπίστεγος ναός του κόσμου (βλ. βιβλίο μου «Ιστορικός - Αρχαιολογικός - Λαογραφικός Οδηγός Φιλιατρών» σελ. 45, 48). Στα Φιλιατρά ανήκει το ιστορικό κεφαλοχώρι Χριστιανούπολη που υπήρξε έδρα επισκόπου και μητρόπολη με μητροπολίτη το Γερμανό που οι Τούρκοι κρέμασαν στην Τριπολιτσά.
Ο Γερμανός αυτός είχε πρωτοσύγκελο τον Αμβρόσιο Φραντζή που εξιστόρησε την επανάσταση του Γένους σε τέσσερις τόμους.
Τη Μητρόπολη Χριστιανουπόλεως λάμπρυναν εξέχουσες μορφές της Ορθοδοξίας, όπως ο Αγιος Αθανάσιος. Εκεί ορθώνεται ο πανάρχαιος ιστορικός επιβλητικός ναός της «Αγίας Σωτήρας» που μοιάζει ως προς τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία με την Αγιά Σοφιά της Κων/πόλεως, εξού και το «Αγιά Σωτήρα στο Μοριά κι Αγιά Σοφιά στην Πόλη, Δυό εκκλησιές ήταν αυτές στην Οικουμένη όλη». (βλ. ίδιο βιβλίο μου σελ. 49- 55).
Αλλωστε στα Φιλιατρά υπάρχει ομοίωμα του πύργου του Αϊφελ, όπως στο Λας Βέγκας και στο Πεκίνο!
Αυτά και άλλα πολλά συνδέουν διαχρονικά τον Δήμο Φιλιατρών, που αν ο πολύτιμος χρόνος σας, το επιτρέψει, θα τα διαπιστώσετε στα βιβλία που έχω γράψει και σας επισυνάπτω.
Επειδή κ. υπουργέ υπήρξα διοικητικός στο υπουργείο το οποίο επαξίως προΐστασθε, είχα καταθέσει στη δημόσια διοίκηση προτάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Ως εκ τούτου είμαι σε θέση να πιστεύω, τι είδους διοικητική μεταρρύθμιση θα είναι αυτή, όταν τα Φιλιατρά με εδαφολογική ομοιομορφία, με αλληλένδετες υποδομές, με ιδιαίτερες αγροτικές μεταποιητικές δράσεις και με υπέρλαμπρη ιστορία, χάσουν τη συνοχή τους από διοικητικής πλευράς. Κανείς πολίτης ή κυβερνών που διαθέτει κοινό νου, δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με ένα αντίθετο ενδεχόμενο.
Κανείς απολύτως. Εχω την αίσθηση ότι με δική σας παρέμβαση η ιστορική και παραγωγική έδρα του Δήμου Φιλιατρών θα μπορέσει να μείνει αμετακίνητη ικανοποιώντας όλους τους φορείς της περιοχής, αλλά και θα συνάδει στη δίκαιη διοικητική μεταρρύθμιση που βρίσκεται στα σπάργανα.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Χ. Καραμπάτσος
ΣΧΟΛΙΟ
Εννοείται ότι προσυπογράφουμε το κείμενο του Κου Καραμπάτσου.
"Αλλωστε στα Φιλιατρά υπάρχει ομοίωμα του πύργου του Αϊφελ, όπως στο Λας Βέγκας και στο Πεκίνο!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ !!!!!
ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ,ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΚΑΙ ΠΕΚΙΝΟΥ
εμεις οι Φιλιατρινοι τελικα ειμαστε λιγοι ναι λιγοι....λυπαμαι που το λεω αλλα ειμαστε ολο φρου φρου και αρωματα ,,,και απο αρωματα αλλο τιποτα .
ΑπάντησηΔιαγραφήεαν υπαρχουν και καποιες φωνες , το συστημα που ασχολειτε με τα ,,,αρωματα ,βαζει τους παπαγαλους στα καφενεια και αφηνουν τις πορδες τους..και παει τελος ,,,ετσι τα θελουν τα φιλιατρα.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΠΕ ,ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ,ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΛΑΓΓΟΥΒΑΡΔΟ....................................ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Εννοείται ότι συμφωνω απόλυτα και προσυπογράφω τα γραφόμενα του συμπολίτη μας Κου Καραμπάτσου
ΑπάντησηΔιαγραφή