Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Την Τρίτη θα διευκρινήσει ο Α.Λοβέρδος πώς θα βρεθούν πρόσθετοι πόροι για Ασφαλιστικό

Την ερχόμενη Τρίτη, στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό θα διευκρινήσει τις θέσεις του σχετικά με την πρόσθετη χρηματοδότηση του συστήματος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση (Τρίτη) της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των κοινωνικών εταίρων υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας εκπρόσωποι του υπουργείου έκαναν λόγο για νέο πόρο - φόρο ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ μίλησαν επίσης για εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αλλοι ειδικοί έκαναν λόγο για μετάβαση από .......

το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων παροχών σε σύστημα καθορισμένων εισφορών, για ενοποίηση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος παλιών και νέων ασφαλισμένων, για υπό προϋποθέσεις μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για σύστημα κινήτρων για παραμονή στην εργασία μετά την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Τη διαφωνία τους στις κατευθύνσεις αυτές εξέφρασαν οι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν από τη μεριά των συνδικάτων.

Προειδοποίησαν ότι η μετατροπή του συστήματος σε εκείνο των καθορισμένων εισφορών οδηγεί σε μείωση των συντάξεων, ενώ έκαναν επίσης λόγο για πόρο-φόρο για την ενίσχυση των Ταμείων, αλλά από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης (χρηματιστηριακές συναλλαγές, τυχερά παιχνίδια, μεταβιβάσεις ακινήτων, εκκλησιαστική περιουσία κλπ.).

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών για το Ασφαλιστικό ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά ταμειακή κατάσταση στον ΟΑΕΔ την οποία χρέωσε σε μια, όπως είπε, αλόγιστη, απερίσκεπτη και καταναλωτική διαχείριση του Οργανισμού στα πέντε τελευταία χρόνια.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι το υπουργείο και η διοίκηση του ΟΑΕΔ δίνει αγώνα μέρα με τη μέρα για να ανταποκριθεί ο Οργανισμός στις υποχρεώσεις του και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει εφικτό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους δικαιούχους του Οργανισμού και ειδικότερα τους ανέργους ότι η πληρωμή των επιδομάτων θα γίνει κανονικά.

Πηγή: in.gr

Απολογισμό των 100 ημερών της κυβέρνησης κάνει την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου

Σε απολογισμό πεπραγμένων, αλλά και όσων αλλαγών έχουν δρομολογηθεί στο συμβολικό διάστημα των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησής του, θα προχωρήσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στα κεφάλαια που θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και οι αλλαγές στον «Τειρεσία», αλλά και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τον προϋπολογισμό, αλλά και το σχέδιο «Καλλικράτη».

Μία πρώτη γεύση του απολογισμού αυτού ...........

έδωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας ότι «το συμβατικό και συμβολικό διάστημα των 100 ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνεται με θετικό πρόσημο».

«Το έργο που έχει παράξει αυτή η κυβέρνηση είναι περισσότερο και ποιοτικότερο από όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, δεδομένης της κατάστασης που παραλάβαμε από τη ΝΔ, στην οικονομία και το κράτος», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Απέρριψε δε ότι υπάρχει στην κυβέρνηση εικόνα «σύγχυσης», λέγοντας ότι «το ότι κυκλοφορούν σενάρια, εκδοχές ή πιθανές προτάσεις και λύσεις που προέρχονται πολλές φορές από τη διαβούλευση που γίνεται, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν και τελικά μέτρα και αποφάσεις».

Πηγή: in.gr

Χαστούκι Πεταλωτή σε Σαμαρά σχετικά με το ν/σ για τους μετανάστες.

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή το θέμα των μεταναστών.

Ερωτηθείς για "το μέτωπο που φαίνεται ότι δημιουργούν ΝΔ και ΛΑΟΣ" απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς "δε δικαιούται να μιλά για "Δούρειο Ίππο", γιατί το 1992 ως υπουργός Εξωτερικών είχε ανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία, με αποτέλεσμα να συρρεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών στην Ελλάδα χωρίς δικαιολογητικά, χαρτιά και ταξιδιωτικά έγγραφα".

Πρόσθεσε δε ότι οι μετανάστες αυτοί, αργότερα με ........

τον Π. Παυλόπουλο, νομιμοποιήθηκαν με επιχείρηση "σκούπα" χωρίς να υπάρξει ατομική προσέγγιση για το αν δικαιούνταν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.

Ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση μιλά μόνο για τους νόμιμους μετανάστες και υπογράμμισε ότι "είναι σαφής προεκλογική μας δέσμευση να λύσουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα", τονίζοντας ότι "η κυβερνητική ιδεολογική προσέγγιση είναι σαφώς αντίθετη από εκείνη του ΛΑΟΣ" και πως "δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι "ουδέποτε ο κ. Σαμαράς μίλησε για 'Δούρειο Ίππο'" σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και κάλεσε τον κ. Πεταλωτή να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, αν επιμείνει σε αυτούς.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το άνοιγμα των συνόρων προήλθε από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο τέως υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι "μετά το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή προέβη σε νομιμοποίηση πολλών μη νόμιμων μεταναστών, σε συμφωνία όμως με τα αρμόδια fora της ΕΈ και σεβόμενη πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ, παράλληλα, οργάνωσε σύγχρονη δημοκρατική, ανθρωπιστική και κοινωνικώς δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ταυτοχρόνως, θέσπισε σύγχρονο κώδικα ιθαγένειας".

Συνέχισε λέγοντας ότι "η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης συγχέει τη μεταναστευτική πολιτική με την πολιτική ιθαγένειας, επιχειρώντας να 'λύσει' το μεταναστευτικό πρόβλημα με την αθρόα απονομή της ελληνικής ιθαγένειας".

Υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΕΑΣ Μεσσηνίας για την ψηφιοποίηση

Με έντεκα υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενισχύθηκε από χθες η ΕΑΣ Μεσσηνίας, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων.
Άλλοι 11 υπάλληλοι αναμένεται να έρθουν σήμερα και να αναλάβουν υπηρεσία στα υποκαταστήματα της Ένωσης.

Στο μεταξύ μέχρι τις 7 το βράδυ, καθημερινά εκτός Κυριακής, τα ..........

καταστήματα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας θα δέχονται τους αγρότες προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Β' Τοπική 1ος όμιλος. Τα αποτελέσματα της 11ης Αγωνιστικής








Νεο Δ.Σ. Στην ΕΠΣ Μεσσηνίας

Αρχαιρεσίες για της εκλογή νέας διοίκησης, πραγματοποιήθηκαν χθες στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας.

Συνολικά ψήφισαν 70 εκπρόσωποι σωματείων και στην κάλπη βρέθηκαν ένα άκυρο ψηφοδέλτιο και 69 έγκυρα.
Στο καινούργιο συμβούλιο που θα συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες εξελέγησαν οι: ......

Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος,
Νικόλαος Λιόγας,
Κανέλλος Κυριακού,
Άγγελος Γεωργόπουλος,
Νικήτας Παπανικολόπουλος,
Γεώργιος Κοντόπουλος,
Αριστείδης Σταθόπουλος,
Αντώνιος Τουρλομούσης,
Σωτήριος Μιχαλόπουλος,
Νικόλαος Ντονάς και
Λεωνίδας Οικονομίδης.

Υποψήφιοι ήταν επίσης οι Χαράλαμπος Λιακόπουλος, Γεώργιος Σοφρωνάς και Θεόδωρος Μπασέας.

Αυξήσεις φωτιά σε ποτά και Τσιγάρα.

Από 20 μέχρι 50 λεπτά αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του πακέτου των τσιγάρων και κατά περίπου 1 ευρώ η φιάλη στα αλκοολούχα ποτά, λόγω της αύξησης κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Στη σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ενδεικτικά ότι η επιβάρυνση λόγω του φόρου στο πακέτο 20 τσιγάρων, που πωλείται σήμερα 2 ευρώ, ανέρχεται στο 0,19 ευρώ και στο πακέτο 20 τσιγάρων που πωλείται σήμερα 3,20 ευρώ και που είναι και τα τσιγάρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση η επιβάρυνση είναι 0,41 ευρώ.

Στα αλκοολούχα ποτά η επιβάρυνση ανά ..........

φιάλη ουίσκι είναι 0,91 ευρώ, για ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά είναι 0,45 ευρώ, ενώ για τη φιάλη μπίρας από 0,009 έως 0,002 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η ισχύς των διατάξεων για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα αρχίζει από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ενώ για τα ποτά από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη τροπολογία, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα βιομηχανοποιημένα καπνά αυξάνεται στην πλέον ζητούμενη τιμή από 57,5% που είναι σήμερα σε 70% και στα αλκοολούχα ποτά κατά 20%.

«Αντικίνητρο»

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις αυτές κρίνονται σκόπιμες ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού αφενός και αφετέρου η αυξημένη τιμή να αποτελέσει στον καταναλωτή αντικίνητρο κατανάλωσης για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης προσεγγίζεται ο μέσος όρος φορολογίας που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο, τόσο στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα όσο και στα αλκοολούχα ποτά.

Οι αυξήσεις είναι αναλογικές και επιβαρύνουν λιγότερο τα προϊόντα με χαμηλή τιμή που καταναλώνονται από τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλό εισόδημα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις, η ετήσια αύξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι περίπου στα 930 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά είναι περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ
Καμια βαρβάτη φορολογία στους επίσημους τοκογλύφους της Ελλάδας (τράπεζες) με τα δισεκατομύρια κέρδη ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ.......

Αντιδράσεις και στη Μεσσηνία για το νέο χάρτη

Τεκτονικός σεισμός από τον «Καλλικράτη»

Το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας επιφέρει αναδιανομή της πολιτικής εξουσίας και στη Μεσσηνία, αφού η κυβερνητική πρόταση αναμένεται σε βάθος χρόνου να προκαλέσει δομικές αλλαγές στη διάρθρωσή της.

Οι δήμαρχοι αναδεικνύονται πλέον σε βασικούς φορείς της εξουσίας στο νομό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους μετέχουν σ’ αυτή.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι νέοι Δήμοι θα έχουν ως εξής: ......

Δήμος 1: Αβίας, Άριος, Αρφαρών, Θουρίας, Καλαμάτας, Λεύκτρου.
Δήμος 2: Ανδρούσας, Αριστομένους, Βουφράδος, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου και Κοινότητα Τρικόρφου.
Δήμος 3: Αίπειας, Κορώνης, Μεθώνης, Πύλου και Χιλιοχωρίων.
Δήμος 4: Γαργαλιάνων, Νέστορος, Παπαφλέσσα και Φιλιατρών.
Δήμος 5: Αετού, Αυλώνα, Κυπαρισσίας και Κοινότητα Τριπύλης.
Δήμος 6: Ανδανίας, Δωρίου, Είρας, Μελιγαλά και Οιχαλίας.

Επ’ αυτής, όμως, υπάρχουν διατυπωμένα από διάφορες πλευρές διάφορα επικριτικά σχόλια.

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ

Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ. ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ.
Όποιος ή όποια προσπαθήσει να θάψει τα Φιλιατρά θα μας βρεί μπροστά του εμπόδιο στην επόμενη βουλευτοποίηση του.
θα ψάξει για την ψήφο με το μικροσκοπιο.
ΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ.

Συνάντηση Δράκου - Μπαντζελή.

Στην συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κα κατερίντα Μπαντζελή αναφέρθηκε στην σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Καλαμάτα ο Νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Κος Δημήτρης Δράκος.

Η συνάντηση του ΔΣ της ΕΝΑΕ με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Μπατζελή, και τον υφυπουργό κ. Καρχιμάκη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων
και του Ειδικού Γραμματέα, για το Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», κ. Βαγγέλη Λιβάρη, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ, κ. Δημήτρης Δράκος, επέδωσε στην Υπουργό πολυσέλιδο πόνημα, το οποίο απαρτίζεται από 5 θεματικές ενότητες, για τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΝΑΕ.

Μία ενότητα αφορά στις αρμοδιότητες και στη διοικητική ...........

μεταρρύθμιση αλλά και στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου , που διέπει ζητήματα διαχείρισης γύρω από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και τις υπηρεσίες οι οποίες δίδονται στους πολίτες, μέσω των Αυτοδιοικητικών φορέων και κυρίως μέσω των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Μια ενότητα αναφέρεται στο εισόδημα του παραγωγού και στα προβλήματα που σχετίζονται με μεγάλες συγκεκριμένες καλλιέργειες στην πατρίδα μας, μεταξύ των οποίων για τη Μεσσηνία είναι και το θέμα του ελαιόλαδου. Ειδικά για το θέμα αυτό, δόθηκε ξεχωριστό πόνημα.

Μια άλλη ενότητα σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναθεώρηση της κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και για το θέμα του «Αλ. Μπαλτατζής». «Από την Υπουργό ζητήθηκε να λήξει η εκκρεμότητα το ταχύτερο δυνατό, υπερασπιζόμενοι και το νόμιμο της προηγούμενης διαδικασίας αλλά και το ότι δεν αφορά μόνο Αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αλλά και πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν δαπανήσει και χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσουν το σχετικό φάκελο για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα», σημείωσε ο κ. Νομάρχης και συμπλήρωσε ότι μίλησαν και για το πρόγραμμα νέων αγροτών, της τυποποίησης, της πρόωρης συνταξιοδότησης, του ΟΠΑΑΧ γενικότερα και για το LEADER, ένα σημαντικό πρόγραμμα που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ακόμα, μίλησαν για τα ζητήματα της διατροφικής αλυσίδας και των ελέγχων που κάνουν οι ΝΑ μέσω των υπηρεσιών τους. Στην Ελλάδα και τα 3 επίπεδα εξουσίας, αλλά και άλλοι φορείς, όπως είναι ο ΕΦΕΤ, ασχολούνται με το θέμα αυτό και πολλές φορές υπάρχουν κενά.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκαν είναι το θέμα των επιδοτήσεων.
Η Υπουργός δεσμεύθηκε ότι μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, το πολύ 15νθήμερο, οι δικαιούχοι παραγωγοί θα πάρουν τα χρήματά τους. Η Υπουργός, σχετικά με το αν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανέφερε ότι με τα δεδομένα τα οποία έχει, η εργασία έχει προχωρήσει θεαματικά η διαδικασία. Εκ τούτου, θεωρεί ότι έχει γίνει ένα βήμα στην απόδοση του 100% των αποζημιώσεων. Συνέδεσε το γεγονός ότι στην ίδια εποχή θα δοθεί και η εξισωτική αποζημίωση που δικαιούνται οι παραγωγοί, κυρίως εκείνοι που ασχολούνται με κτηνοτροφικές διαδικασίες. «Ζητήσαμε να υπάρχει μια μόνιμη θεσμική παρουσία μας στην εκπροσώπηση των οργάνων του Υπουργείου. Τα στελέχη τα επιστημονικά που βρίσκονται στην Ελληνική Περιφέρεια, στους Οργανισμούς και στις ΝΑ, είναι άξια και έμπειρα και μπορούν να βοηθήσουν στην λήψη των σωστών αποφάσεων και με την επιστημονική τους γνώση αλλά και με τη γνώση της καθημερινότητας των προβλημάτων. Ακόμα, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, με τη μακρά τους πείρα αλλά και με τη ζύμωσή τους με τους παραγωγούς και τα προβλήματά τους, μπορούν, με την παρουσία τους και την κατάθεση του λόγου τους, να προλάβουν αλλά και να βελτιώσουν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Νομάρχης.

Η Υπουργός υποσχέθηκε πως θα πραγματοποιηθεί η πιο πάνω απαίτηση του ΔΣ της ΕΝΑΕ και με τη διαβούλευση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αλλά και ότι θα συντελεστεί η πολυπρόσωπη εκπροσώπηση και σε άλλους Οργανισμούς. «Περιμένουμε την απάντησή της σε όλο το φάσμα του θεματολογίου που ετέθη», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ. Ακόμα, δήλωσε πως η Υπουργός θα δώσει, και στον Υπουργό Εσωτερικών και στη ΕΝΑΕ, όλο το πακέτο αρμοδιοτήτων που δέχεται το Υπουργείο να μεταβιβαστεί στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, για τη διαχείριση των συγκεκριμένων και πολύ σημαντικών θεμάτων. «Κυρίαρχα βάλαμε το ζήτημα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ, και τη διαχείριση των υδατίνων πόρων, που σε πολλές περιοχές, όπως και τη δικής μας τη Μεσσηνία, έχουν καταστεί γόρδιος δεσμός, καθώς προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα χωρίς αρμοδιότητα και χωρίς πόρους», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κο Δημήτρη Ρέππα κατέθεσε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου στην οποία θίγει την κατάσταση που επικρατεί στο τοπικό οδικό δίκτυο στον δρόμο Καλού Νερού - Πύργου (Ηλείας) και ειδικότερα στο ύψος της Ελαίας.
Η κα Γιαννακοπούλου επισημαίνει την επικινδυνότητα του σημείου, τις επικίνδυνες και απότομες στροφές που βρίσκονται εκεί και που εξ αιτίας τους έχουν γίνει Πολλά Ατυχήματα.

Συγκεκριμένα η ερώτηση που κατέθεσε η Κα Γιαννακοπούλου, αναφέρει: .......

«Απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου»

Το σημείο της εθνικής οδού Καλό Νερό – Πύργος στο ύψος της Ελαίας είναι από τα πλέον επικίνδυνα στο ούτως ή άλλως άσχημο οδικό δίκτυο της περιοχής. Οι στροφές είναι αρκετά απότομες και πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Μόλις προχθές, βρήκε τραγικό θάνατο οδηγός μετά από δυστύχημα και αφού βγήκε από το δρόμο. Στο ίδιο, ακριβώς, σημείο μάλιστα έχουν βρει θάνατο ακόμη δύο άνθρωποι, ενώ έχουν γίνει σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Επιπλέον, τρομερά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο παραλιακό χωριό Ακρογιάλι του Δήμου Αβίας από κατολίσθηση παραλιακού δρόμου. Τα κύματα στο συγκεκριμένο σημείο υπέσκαψαν την άσφαλτο, ‘έφαγαν’ το υπόστρωμα του παραλιακού δρόμου και πλέον είναι θέμα χρόνου πότε θα υποχωρήσει το οδόστρωμα. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι, αφού βαρέθηκαν να είναι «στο ίδιο έργο θεατές» ακόμη μία φορά και ζητούν πιο επιτακτικά τη λήψη μέτρων, που όχι μόνο θα επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία μέσω της παραλίας, αλλά και θα αποτρέψουν την εμφάνιση των ίδιων προβλημάτων στο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για τη βελτίωση των παραπάνω σημείων του οδικού δικτύου υπάρχουν μελέτες που ωστόσο παραμένουν στα συρτάρια καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για τα έργα που απαιτούνται.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο Υπουργός,

1. Σκοπεύει η πολιτεία να λάβει μέτρα, προκειμένου να βελτιωθούν τα κομμάτια αυτά του οδικού δικτύου;

2. Σκοπεύει να προχωρήσει στη χρηματοδότηση έργων συνολικής βελτίωσης του τοπικού οδικού δικτύου;



Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου


Συνάντηση Καραμπάτου και Κουσελά με τον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη

Με αφορμή τις έντονες διαμαρτυρίες των μικρο-επαγγελματιών της Μεσσηνίας, που δραστηριοποιούνται σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραμπάτος και ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δ. Κουσελάς πραγματοποίησαν χθες μακρά συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Στη συνάντηση τέθηκε και συζητήθηκε εκτενώς το ερώτημα της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των μικρο-επαγγελματιών οι οποίοι ασκούν επαγγελματική, βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα σε προαιρετικές περιοχές (κάτω των 2.000 κατοίκων).

Ο κ. Υφυπουργός διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του ..........

Επιμελητηρίου και τον κ. Δημ. Κουσελά ότι δεν θα υπάγονται σε υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ έμποροι και βιοτέχνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε προαιρετικές περιοχές και διατηρούν την επαγγελματική τους έδρα σε αυτές (πλην κατοικιών). Δεν θα υπάγονται επίσης όσοι από τον έλεγχο της βεβαίωσης έναρξης που τους χορηγείται από τη ΔΟΥ, προκύπτει δραστηριοποίηση με λιανικό εμπόριο και η μορφή της επιχείρησής τους είναι ΟΕ ή ΕΕ.

Διευκρίνισε ότι περιπτώσεις αυτές θα κρίνονται σύμφωνα με το εισοδηματικό κριτήριο όπως αυτό ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και θα αφορούν μόνο τους ασκούντες συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως: Αρτοποιείο, Γκαράζ, Είδη προικός, Καφενείο, Κουρείο, Ξυλουργοί, Οινοπωλείο, Ταβέρνα, Τοπικά προϊόντα, Τουριστικά Είδη, Ψιλικά Είδη Χαρτικά-Τσιγάρα, Παλαιοπωλεία, Παντοπωλεία, Περίπτερο, Μανάβης, Μίνι Μάρκετ, Υποδηματοποιείο, Εστιατόριο, Ζαχαροπλαστείο κ.α. (βλ. περισσότερα στο portal του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας www.messinianchamber.gr).

Με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής συνάντησης συζητήθηκε στο σύνολό του το ασφαλιστικό ζήτημα, μεταφέρθηκαν από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τον κ. Κουσελά οι ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου της πυρόπληκτης Μεσσηνίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο λόγω αυτής της συγκυρίας αλλά και της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Υφυπουργός κατέγραψε προσεκτικά όλα τα ερωτήματα και δεσμεύτηκε ότι θα τα λάβει υπόψη του κατά την προετοιμασία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ εξέφρασε την επιθυμία και τη χρησιμότητα της στενής συνεργασίας με τα Επιμελητήρια.

Πράσινο τεστ για όλα τα σπίτια

Κτίρια και διαμερίσματα με πράσινο διαβατήριο, που για να το αποκτήσει κανείς θα πρέπει να καταβάλει πράσινα τέλη ακαθόριστου ακόμη ύψους, πρόκειται να κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στην κτηματαγορά από τον προσεχή Απρίλιο.
Τότε αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων που εξήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (γνωστό ως ΚΕΝΑΚ).

Το νέο καθεστώς, που αποτελεί στην ουσία ..........

την εφαρμογή στην Ελλάδα παλαιότερης Κοινοτικής Οδηγίας, προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πωλούνται ή ενοικιάζονται, καθώς επίσης και τη θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Τα πράσινα τέλη για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα αποφασιστούν μετά τη λήξη της διαβούλευσης, που θα διαρκέσει 20 ημέρες (μετά θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση), ωστόσο σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, ως βάση συζήτησης θα αποτελέσει το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εφόσον το όριο αυτό παραμείνει, αυτό σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα 150 τ.μ. ανεξαρτήτως περιοχής, το κόστος για την απόκτηση του ενεργειακού πιστοποιητικού θα ανέλθει στα 150 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μαζί με ένα πλέγμα κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση, τα οποία θα ανακοινωθούν σε περίπου 20 ημέρες και που σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη θα συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιδότηση των ενεργειακών επιθεωρήσεων, καθώς και επιδότηση των δαπανών για παρεμβάσεις (το περιβόητο πρόγραμμα για την Εξοικονόμηση στα Κτίρια που είχε παγώσει).

Η απόσβεση

Το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο, κατανάλωση που είναι κατά μέσον όρο 20%-25% πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, ενώ αν συγκριθεί με κάποιες χώρες φθάνει να είναι μέχρι και τριπλάσια. Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβένονται σε διάστημα 5- 8 ετών, μετά την πάροδο των οποίων ο χρήστης έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης- ψύξης. Το παρακάτω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε τετραώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα με έτος κατασκευής το 1970 μπορεί να αλλάξει «κατηγορία» ενεργειακά με κόστος 9.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αναλογούν 3.500 ευρώ για μόνωση εξωτερικών τοίχων, 3.000

ευρώ για αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση διπλών τζαμιών, 750 ευρώ για αντικατάσταση λέβητα-καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου, 1.600 ευρώ για αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών με νέας τεχνολογίας και 200 ευρώ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόσβεση του κόστους υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει σε 8 χρόνια.

Τα κίνητρα

Αμέσως μετά την έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον ΚΕΝΑΚ, θα ακολουθήσει το περιβόητο πρόγραμμα ενίσχυσης των ιδιωτών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων (με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, κ.λπ.) που παραμένει εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα. Τα κίνητρα, όπως ανέφερε η κ. Μπιριμπίλη, εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις των παρεμβάσεων, φοροαπαλλαγές ή επιδότηση του κόστους δανεισμού κ.ά. «Σήμερα έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ», είπε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσό. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια», δήλωσε ο υφυπουργός Ι. Μανιάτης. «Ακόμη και αν διατίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15.000- 20.000 σπίτια», πρόσθεσε.

Τα 5 «κλειδιά» της ρύθμισης

ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ επιθεωρήσεις θα είναι υποχρεωτικές για όλα τα υφιστάμενα κτίρια προκειμένου να ενοικιασθούν ή να πωληθούν. Ο επιθεωρητές (ένα ειδικό σώμα μηχανικών που θα πιστοποιηθεί από το ΤΕΕ) θα βαθμολογούν τρία κυρίως σημεία: τη χωροθέτηση του κτιρίου βάσει του βιοκλιματικού σχεδιασμού του (προσανατολισμός, χωροθέτηση των ανοιγμάτων κ.λπ.), το κέλυφος του κτιρίου (ύπαρξη θερμομόνωσης, ποιότητα κουφωμάτων κ.λπ.) και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (καυστήρες-λέβητες, κλιματιστικά, θερμαντικά σώματα κ.λπ.). Βάσει των επιθεωρήσεων αυτών, τα κτίρια θα βαθμολογούνται για την ενεργειακή απόδοσή τους και θα κατατάσσονται στην ανάλογη βαθμίδα (καθορίζονται 10 ενεργειακές κατηγορίες) κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ θα είναι οι επιθεωρήσεις και για όλα τα νέα κτίρια, όσα δηλαδή θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μετά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης η οποία καταργείται (το κόστος δεν αλλάζει, αναμένεται να είναι το ίδιο).

ΟΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται και σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 1.000 τετραγωνικών, όταν αυτά υφίστανται ριζική ανακαίνιση (από ποιο ποσοστό ανακατασκευής και πάνω ένα κτίριο θα θεωρείται ότι υφίσταται ριζική ανακαίνιση θα ανακοινωθεί μετά το πέρας της διαβούλευσης).

Η ΙΣΧΥΣ

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ αυτό πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται μία φορά κάθε δέκα χρόνια, ενώ πιο συχνές πρέπει να είναι οι επιθεωρήσεις για τους λέβητες και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού που θα διενεργούνται κάθε τέσσερα χρόνια.

ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το σώμα των ιδιωτών επιθεωρητών, θα δημιουργηθεί και ένα δεύτερο σώμα ελεγκτών, αυτή τη φορά από το υπουργείο, που θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός για τους επιθεωρητές.

ImageHost.org

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Εκπνέει ο χρόνος ανοχής του λαού στην κυβέρνηση, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του οργάνου των τομεαρχών της ΝΔ στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο των καθηκόντων, αλλά και της λειτουργίας και αποστολής των τομεαρχών του κόμματος.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το κεντρικό μήνυμα που έδωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος είναι ότι με τη συμπλήρωση 100 ημερών από το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου εκπνέει πλέον ο χρόνος ανοχής και υπομονής του ελληνικού λαού απέναντι στη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ θα εξακολουθήσει ......

να κάνει υπεύθυνη και συγκροτημένη αντιπολίτευση» ενώ σε ερώτηση αν βλέπει εξελίξεις το Μάρτιο, είπε ότι δεν έγινε καμία τέτοια αναφορά. Σε άλλη ερώτηση αν βλέπει νωρίτερα εκλογές, απάντησε αρνητικά.

«Απλώς ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι διανύουμε χρονικό διάστημα πολύ σημαντικών εξελίξεων σε όλους τους τομείς - πολιτική, θεσμοί, οικονομία, κοινωνία, εθνικά θέματα - και κατά τούτο ζήτησε επαγρύπνηση από τους υπευθύνους στους τομείς πολιτικής της ΝΔ για ευνόητους λόγους», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ συμπλήρωσε ότι ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο των καθηκόντων της λειτουργίας και αποστολής των τομεαρχών έκανε πλήρη περιγραφή του πολιτικού και επικοινωνιακού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ξεκίνησε ο καινούργιος χρόνος, αναφερόμενος στα κυρίαρχα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας τα οποία απασχολούν και τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα.

Ανέφερε ακόμα ότι για θέματα όπως «η οικονομία, η φοροεπιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το ασφαλιστικό, η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, το εκλογικό σύστημα, η διαφάνεια, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες και περιέγραψε το πλαίσιο της πολιτικής μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι τομεάρχες».

Πηγή: in.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Κε Σαμαρά, ο Λαός σας σιχάθηκε με την φορομπηχτική πολιτική την οποία ακολούθησε εδώ και 5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ με τα γνωστά αποτελέσματα στα οικονομικά της χώρας. Διαλύσατε την Ελληνική Οικονομία, διαλύσατε το κράτος, κατακάψατε την Ελλάδα, διαλύσατε την υγεία, διαλύσατε τα πάντα, είχατε κάθε μήνα και ένα μεγάλο σκάνδαλο ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ??????
Στην ΝΔ Αντώνη ο χρόνος ανοχής τελείωσε. Και αν έχεις αδύναμη μνήμη να σου θυμίσω την διαφορά που χάσατε.

10,45 μονάδες.

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου.

Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου, όπως αποφάσισε την Τρίτη η Εκτελεστική Επιτροπή του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων, με μείζον θέμα το Ασφαλιστικό, την «σφικτή» εισοδηματική πολιτική και την κυβερνητική πολιτική για τον δημόσιο τομέα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ κάνει ......

λόγο για συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, εκτιμά ότι θα υπάρχει πραγματική μείωση του εισοδήματος μέσα από την περικοπή των επιδομάτων, ενώ στο «στόχαστρο» βάζει και τη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών.

Η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ «βλέπει» να προδιαγράφονται αρνητικές εξελίξεις για τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και βεβαίως για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης θα είναι και το Ασφαλιστικό, με έμφαση στην εξίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών και τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας και ο ΟΠΑΔ.

Προϋποθέσεις θέτει το ΣτΕ για τη συνταξιοδότηση της αγρότισσας

Οι αγρότισσες προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ, πλέον των τυπικών προσόντων, πρέπει να αποδεικνύουν το ύψος του εισοδήματός τους από τα αγροτικά προϊόντα, το οποίο πρέπει να επιτρέπει τον βιοπορισμό τους και να είναι μόνιμα εγκατεστημένες στην περιοχή των κτημάτων τους. Αυτό έκρινε το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με αυξημένη επταμελή σύνθεση αναιρώντας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Ειδικότερα, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, για τη χορήγηση .........

σύνταξης γήρατος, οι αγρότισσες πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν απασχοληθεί κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα στην αγροτική οικονομία κατά 25 τουλάχιστον έτη μετά τη συμπλήρωση του 21 έτους της ηλικίας τους. Ακόμη, πρέπει να είναι μόνιμα εγκατεστημένες στον τόπο των αγροτικών ασχολιών τους, ενώ μπορεί προσωρινά να διαμένουν σε άλλη κοντινή περιοχή.

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ για τη συνταξιοδότηση της αγρότισσας πρέπει να προκύπτει το ύψος του εισοδήματος της αγρότισσας από την καλλιέργεια της γης, ενώ παράλληλα το εισόδημα αυτό πρέπει να επαρκεί για τον βιοπορισμό της.

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης του ΣτΕ, αγρότισσα προκειμένου να λάβει σύνταξη υποστήριζε ότι από το 1951 έως το 1995 ασχολήθηκε σε αγροτικές εργασίες στο κτήμα των 12 στρεμμάτων που είχε στην Αμάρυνθο με 120 ελιές και προσκόμισε σχετικές βεβαιώσεις Αγροτικού Συλλόγου, της Κοινότητας Αμαρύνθου, αποδείξεις από ελαιοτριβεία κ.λπ.

Από τον ΟΓΑ η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίφθηκε, καθώς από το 1958 διέμενε στο Αιγάλεω Αττικής και δεν ασχολήθηκε συστηματικά με αγροτικές εργασίες, «αντλώντας από αυτές το βιοπορισμό της», ενώ οι μεταβάσεις της στην Αμάρυνθο και η ευκαιριακή απασχόλησή της σε αγροτικές εργασίες, «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ενεργός άσκηση αγροτικού επαγγέλματος». Ακόμη, σύμφωνα με τον ΟΓΑ η αγροτική περιουσία της ήταν μικρή και «δεν της εξασφάλιζε το βιοπορισμό της, τον οποίο κάλυπτε κυρίως από τα εισοδήματα του συζύγου της, συνταξιούχου του ΟΣΕ».

Κατόπιν, αυτών το ΣτΕ έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση δεν αιτιολογείται νομίμως, διότι, η κρίση ότι η ενδιαφερόμενη αντλεί τον βιοπορισμό της από το αγροτικό επάγγελμα πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένη. Προς τούτο και πρέπει να προκύπτει όχι μόνο το ύψος του εισοδήματός της, αλλά και αν το εισόδημα αυτό επαρκεί για το βιοπορισμό της.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Ερώτηση στην βουλή από το ΚΚΕ για τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών

Eρώτηση προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στην οποία αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Φιλιατρών με τις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση τους αναφέρουν: ......


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Επικίνδυνη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στα Φιλιατρά Ν. Μεσσηνίας.


Δικαιολογημένα οι κάτοικοι των Φιλιατρών διαμαρτύρονται αφού βλέπουν τις υπηρεσίες δημόσιου τομέα υγείας στην περιοχή, που παρέχει το Κέντρο Υγείας, συνεχώς να υποβαθμίζονται και να είναι αναγκασμένοι να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα μειώνοντας παραπέρα το συρρικνωμένο εισόδημα τους.

Πρόκειται για μια περιοχή που έχει 15.000 κατοίκους, κύρια μικρομεσαίους, φτωχούς και συνταξιούχους αγρότες. Επιπλέον εξυπηρετούνται πολλοί μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή και φτάνουν τους 2.500 και ο αριθμός τους αυξάνεται τόσο την τουριστική περίοδο όσο και την περίοδο της συγκομιδής της παραγωγής.

Παρ΄ όλα αυτά παραμένουν κενές οι θέσεις Μικροβιολόγου, Παιδιάτρου, Ακτινολόγου και το οδοντιατρείο είναι απαρχαιωμένο.

Την αναγκαιότητα να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας, την έχουν αποδεχτεί όλες οι κυβερνήσεις και έχουν προβεί σε ανέξοδες υποσχέσεις με πιο πρόσφατη γραπτή τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού στις 4-6-2009 που ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης ιατρικού προσωπικού, μελέτη ανακαίνισης του κτιρίου και εγκατάστασης σύγχρονου οδοντιατρείου. Στην πράξη όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις συνειδητά υποβαθμίζουν το δημόσιο τομέα υγείας, ιδιαίτερα τη Α/θμια Φροντίδα Υγείας, υπονομεύοντας την υγεία του ελληνικού λαού, και ταυτόχρονα εξωθώντας τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα που είναι από τους πιο κερδοφόρους τομείς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε:

* Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής και ιδιαίτερα η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού με νέο σύγχρονο εξοπλισμό του οδοντιατρείου του Κέντρου Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό
* Να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πλήρη απασχόληση και μόνιμη-σταθερή δουλειά ώστε το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που ν’ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων.

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Παπακωνσταντίνου
Μπάμπης Χαραλάμπους

Πηγή: Kopanaki News

Επιστολή Κουσελά σε Ραγκούση για το Ακρογιάλι Αβίας

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκρονικής Διακυβέρνησης κος Γιάννη Ραγκούση απέστειλε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, ζητώντας του να χορηγήσει την αναγκαία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 93.000 ευρώ στον Δήμο Αβίας, προκειμένου να αποκατασταθούν το ταχύτερο οι σοβαρές ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη θαλασσοταραχή στο Ακρογιάλι.

Η επιστολή προς τον Υπουργό είναι η ακόλουθη: .......

«Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

Η έντονη θαλασσοταραχή της 1-3 Ιανουαρίου 2010 έπληξε σοβαρότατα τον οικισμό Ακρογιαλίου Δήμου Αβίας Ν. Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, επήλθε έντονη υποσκαφή της παραλιακής οδού, με αποτέλεσμα να έχει ήδη καταρρεύσει μεγάλο τμήμα του οδοστρώματος και να υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης και του υπολοίπου. Στην ίδια παραλιακή οδό και για την ίδια αιτία καταστράφηκαν αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης, με αποτέλεσμα, μετά από υπόδειξη της Τροχαίας, να έχει διακοπεί και η συγκοινωνία, με αποκλεισμό όμορων οικισμών. Οι ζημιές αυτές επιδεινώθηκαν με τη νέα κακοκαιρία της 6ης και 7ης Ιανουαρίου, δημιουργώντας και σοβαρά προβλήματα στους παρά την οδό ιδιοκτήτες οικιών.

Σύμφωνα με την 1/2010 τεχνική μελέτη της ΤΥΔΚ Ν. Μεσσηνίας για την αναγκαία αποκατάσταση και τον επιβεβλημένο εκτενέστερο τεχνικό έλεγχο της παραλιακής οδού απαιτούνται 92.000 ευρώ, τα οποία ο Δήμος Αβίας αδυνατεί να καλύψει από ίδιους πόρους.
Σας παρακαλώ θερμά να μεριμνήσετε για τη χορήγηση της αναγκαίας έκτακτης χρηματοδότησης στον Δήμο, ώστε να προχωρήσει η επιβεβλημένη κατεπείγουσα αποκατάσταση της παραλιακής οδού και να αποφευχθεί η περαιτέρω κατάρρευση του υποβάθρου της, ζήτημα κρίσιμο για την ασφάλεια και την ομαλή μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Ευχαριστώ εκ προοιμίου για την προσοχή και τη μέριμνά σας για την άμεση επίλυση του θέματος.»

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου για το αγροτικό: «Είμαστε αποφασισμένοι για ανατροπές»

Σε κίνηση η οποία ερμηνεύεται ως σαφέστατη στήριξη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρά το βαρύ πρόγραμμά του επέλεξε να παρακολουθήσει για περίπου μισή ώρα τη σύσκεψη των κομματικών στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα με την υπουργό κα Κατερίνα Μπατζελή και τον γραμματέα του ΕΣ κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου άκουσε τις ομιλίες των .......

στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη στην Ιπποκράτους, ενώ σε σύντομη παρέμβασή του τόνισε: «είμαστε αποφασισμένοι για ανατροπές παντού - και στον αγροτικό τομέα».

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Κατερίνα Μπατζελή: Στα τέλη Φεβρουαρίου καταβάλλονται οι επιδοτήσεις των αγροτών

Για τα τέλη Φεβρουαρίου επισπεύδεται ο χρόνος καταβολής του δεύτερου μέρους των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, όπως αποκάλυψε χθες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή στη συνάντησή της με την διοίκηση της ΕΝΑΕ και στη σύσκεψη με κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η κα Κατερίνα Μπατζελή διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταβληθούν οι επιδοτήσεις.

Η υπουργός είπε ακόμη ότι τον Μάρτιο θα ........

καταβληθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο βαμβάκι και την τομάτα, ενώ για την εξισωτική αποζημίωση διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί το συντομότερο.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Χρήστος Χολίδης - Ναι. Ναι. Ναι.





Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 12ης Ιανουαρίου 2010

ele12.jpg (695 KB) 8arr12.jpg (235 KB) Foni12.jpg (236 KB)