Στην συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κα κατερίντα Μπαντζελή αναφέρθηκε στην σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Καλαμάτα ο Νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Κος Δημήτρης Δράκος.
Η συνάντηση του ΔΣ της ΕΝΑΕ με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Μπατζελή, και τον υφυπουργό κ. Καρχιμάκη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων
και του Ειδικού Γραμματέα, για το Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», κ. Βαγγέλη Λιβάρη, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ, κ. Δημήτρης Δράκος, επέδωσε στην Υπουργό πολυσέλιδο πόνημα, το οποίο απαρτίζεται από 5 θεματικές ενότητες, για τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΝΑΕ.
Μία ενότητα αφορά στις αρμοδιότητες και στη διοικητική ...........
μεταρρύθμιση αλλά και στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου , που διέπει ζητήματα διαχείρισης γύρω από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και τις υπηρεσίες οι οποίες δίδονται στους πολίτες, μέσω των Αυτοδιοικητικών φορέων και κυρίως μέσω των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Μια ενότητα αναφέρεται στο εισόδημα του παραγωγού και στα προβλήματα που σχετίζονται με μεγάλες συγκεκριμένες καλλιέργειες στην πατρίδα μας, μεταξύ των οποίων για τη Μεσσηνία είναι και το θέμα του ελαιόλαδου. Ειδικά για το θέμα αυτό, δόθηκε ξεχωριστό πόνημα.
Μια άλλη ενότητα σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναθεώρηση της κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και για το θέμα του «Αλ. Μπαλτατζής». «Από την Υπουργό ζητήθηκε να λήξει η εκκρεμότητα το ταχύτερο δυνατό, υπερασπιζόμενοι και το νόμιμο της προηγούμενης διαδικασίας αλλά και το ότι δεν αφορά μόνο Αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αλλά και πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν δαπανήσει και χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσουν το σχετικό φάκελο για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα», σημείωσε ο κ. Νομάρχης και συμπλήρωσε ότι μίλησαν και για το πρόγραμμα νέων αγροτών, της τυποποίησης, της πρόωρης συνταξιοδότησης, του ΟΠΑΑΧ γενικότερα και για το LEADER, ένα σημαντικό πρόγραμμα που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ακόμα, μίλησαν για τα ζητήματα της διατροφικής αλυσίδας και των ελέγχων που κάνουν οι ΝΑ μέσω των υπηρεσιών τους. Στην Ελλάδα και τα 3 επίπεδα εξουσίας, αλλά και άλλοι φορείς, όπως είναι ο ΕΦΕΤ, ασχολούνται με το θέμα αυτό και πολλές φορές υπάρχουν κενά.
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκαν είναι το θέμα των επιδοτήσεων.
Η Υπουργός δεσμεύθηκε ότι μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, το πολύ 15νθήμερο, οι δικαιούχοι παραγωγοί θα πάρουν τα χρήματά τους. Η Υπουργός, σχετικά με το αν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανέφερε ότι με τα δεδομένα τα οποία έχει, η εργασία έχει προχωρήσει θεαματικά η διαδικασία. Εκ τούτου, θεωρεί ότι έχει γίνει ένα βήμα στην απόδοση του 100% των αποζημιώσεων. Συνέδεσε το γεγονός ότι στην ίδια εποχή θα δοθεί και η εξισωτική αποζημίωση που δικαιούνται οι παραγωγοί, κυρίως εκείνοι που ασχολούνται με κτηνοτροφικές διαδικασίες. «Ζητήσαμε να υπάρχει μια μόνιμη θεσμική παρουσία μας στην εκπροσώπηση των οργάνων του Υπουργείου. Τα στελέχη τα επιστημονικά που βρίσκονται στην Ελληνική Περιφέρεια, στους Οργανισμούς και στις ΝΑ, είναι άξια και έμπειρα και μπορούν να βοηθήσουν στην λήψη των σωστών αποφάσεων και με την επιστημονική τους γνώση αλλά και με τη γνώση της καθημερινότητας των προβλημάτων. Ακόμα, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, με τη μακρά τους πείρα αλλά και με τη ζύμωσή τους με τους παραγωγούς και τα προβλήματά τους, μπορούν, με την παρουσία τους και την κατάθεση του λόγου τους, να προλάβουν αλλά και να βελτιώσουν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Νομάρχης.
Η Υπουργός υποσχέθηκε πως θα πραγματοποιηθεί η πιο πάνω απαίτηση του ΔΣ της ΕΝΑΕ και με τη διαβούλευση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αλλά και ότι θα συντελεστεί η πολυπρόσωπη εκπροσώπηση και σε άλλους Οργανισμούς. «Περιμένουμε την απάντησή της σε όλο το φάσμα του θεματολογίου που ετέθη», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ. Ακόμα, δήλωσε πως η Υπουργός θα δώσει, και στον Υπουργό Εσωτερικών και στη ΕΝΑΕ, όλο το πακέτο αρμοδιοτήτων που δέχεται το Υπουργείο να μεταβιβαστεί στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, για τη διαχείριση των συγκεκριμένων και πολύ σημαντικών θεμάτων. «Κυρίαρχα βάλαμε το ζήτημα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ, και τη διαχείριση των υδατίνων πόρων, που σε πολλές περιοχές, όπως και τη δικής μας τη Μεσσηνία, έχουν καταστεί γόρδιος δεσμός, καθώς προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα χωρίς αρμοδιότητα και χωρίς πόρους», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.