Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Δεκτή έγινε η πρόταση του Δήμου Φιλιατρών για κοινό δήμο με τους Γαργαλιάνους.

Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ο

Με μια 3ωρη συνεδρίαση το Δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων έκανε δεκτή με ψήφους 11 Υπέρ και 5 κατά την χθεσινοβραδυνή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατρών για την συγκρότηση ενιαίου Δήμου ανάμεσα στις δυο πόλεις με όνομα Δήμος Φιλιατρών και έδρα τους Γαργαλιάνους.

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο Δήμαρχος Γαργαλίανων Σταύρος Καλοφωλιάς σε δήλωση που παραχώρησε αποκλειστικά σε συντάκτη του Φιλιατρά News που βρέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων.

Ρεπορτάζ αύριο.



Μήνυμα αναγνώστη για τον Καλλικράτη

Από τα σχόλια των φίλων Φιλιατρινών διαπιστώνω ότι δυστυχώς έχουν γίνει τα εργαλεία στα χέρια εκείνων που για δικούς τους προσωπικούς λόγους δεν θέλουν να ανήκουν τα Φιλιατρά σ΄ έναν μεγάλο, δυνατό, ενιαίο Δήμο Τριφυλίας και προσπαθούν την διάσπασή του ώστε να έχουν ελπίδες και λόγους ύπαρξης.

Βολεύει κάποιους ο «ξεσηκωμός» του Φιλιατρινού λαού ενάντια στους «εχθρούς» Κυπαρίσσιους και ενάντια στο Δήμο Τριφυλίας. Θυσιάζεται η αγαπημένη πόλη όλων μας, τα Φιλιατρά, στο βωμό προσωπικών συμφερόντων. Καταδικάζεται η πόλη μας, από πάντα ισχυρό και ενεργό μέλος της Τριφυλίας, να είναι από δω και μπρος Διαμέρισμα ενός Δήμου με έδρα τους Γαργαλιάνους,

Τα Φιλιατρά μας αξίζουν και δικαιούνται να ..........

παλέψουμε, να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε με σοβαρά επιχειρήματα να είναι η έδρα της Τριφυλίας. Αντί αυτού εμείς αποφασίσαμε να τα υποβαθμίσουμε μόνοι μας παραχωρώντας «γη & ύδωρ» στους Γαργαλιάνους, απλά και μόνο για να μην είμαστε στον ίδιο Δήμο με την Κυπαρισσία.

Ενοχλούμαστε επειδή θεωρούμε ότι η Κυπαρισσία αναπτύχθηκε περισσότερο από μας, πήρε τις μερίδες του λέοντος κλπ.κλπ.κλπ. Καταλήγουμε στην ετυμηγορία ότι γι΄ αυτό φταίνε οι Κυπαρίσσιοι. Αυτοκριτική δεν κάνουμε. Δεν αναρωτιόμαστε γιατί εμείς οι ίδιοι ψωνίζουμε στην Κυπαρισσία, αγοράζουμε διαμερίσματα στην Κυπαρισσία, ενεργοποιούμαστε επαγγελματικά στην Κυπαρισσία, ενισχύουμε τα μπαρ και τις καφετέριες της Κυπαρισσίας. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι η Κυπαρισσία πιθανόν αναπτύχθηκε περισσότερο από μας. Μα κι εμείς συνεισφέραμε σ΄ αυτή την ανάπτυξη. Τώρα γιατί φωνάζουμε? Γιατί τώρα να μην το εκμεταλλευτούμε και προσπαθούμε να ξεκινήσουμε απ΄ την αρχή? Αναλάβαμε ξαφνικά την ανάπτυξη όλων των γειτόνων μας? Θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και των Γαργαλιάνων?

Θα συμβούλευα τους συντοπίτες μου Φιλιατρινούς, να κοιτάξουμε το μέλλον, χωρίς τις ανούσιες και αστείες έριδες του παρελθόντος, που εκφράζονται με ανεπίτρεπτα λόγια, που αναβίωσαν ξαφνικά επειδή βολεύουν κάποιους και που σίγουρα δε συνάδουν με τον πολιτισμό που θέλουμε να λέμε ότι έχουμε οι Φιλιατρινοί. Είμαστε Φιλιατρινοί, είμαστε Τριφύλιοι, είμαστε Μεσσήνιοι. Αυτά πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε. Όχι Κυπαρίσσιοι, ούτε Γαργαλιανώτες.

Επεισόδια στην Αθήνα. 3 οι νεκροί.

Τρεις νεκρούς εντόπισαν οι πυροσβεστηκές δυνάμεις στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia, επί της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο κατά τη διάρκεια της απεργιακής πορείας δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ και παραδόθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε κτίριο στην λεωφόρο Αμαλίας 40, ενώ κάηκε και ένα πυροσμεβστικό όχημα.

Η τραγωδία συνέβη γύρω στη 13:30.

Η φωτιά εκδηλώθηκε όταν διαδηλωτές πέταξαν ........

βόμβες μολότοφ. Αρχικά η φωτιά σιγόκαιε και αρκετοί από τους παρευρισκομένους κατόρθωσαν να φύγουν.

Ωστόσο, στη συνέχεια η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα γραφεία περίου 10 άτομα. Πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική, η οποία όταν εισήλθε στο κτίριο βρήκαν απανθρακωμένους δύο γυναίκες και έναν άντρα, εργαζόμενοι της τράπεζας.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, όπου διαδηλωτές επιχειήρσαν να μπουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, από τα σκαλιά στα δεξιά. Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους διαδηλωτές με χρήση χημικών και τα επεισόδα συνεχίστηκαν στους γύρω δρόμους.

Ορισμένοι διαδηλωτές τοποθέτησαν μία μαύρη σημαία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Το κλίμα έντασης μεταφέρθηκε και στους δρόμους πίισω από το Πολυτεχνείο.

Πηγή: in.gr

Λοβέρδος: Τέρμα το ελληνικό εργατικό δίκαιο!

Τη διολίσθηση του κατώτατου μισθού (-20%), το "πάγωμα" των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη θεσμοθέτηση 5ετούς Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης (μαζί με τη μαθητεία) για τους νέους μέχρι 24 ετών, ανακοίνωσε χθές ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος.
Όπως επίσης αποκάλυψε καταργείται και τυπικά η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων (όπου θα μπορούσαν να προσφύγουν οι εργαζόμενοι) και όλα τα ασφαλιστικά (και εργασιακά) δικαιώματα θα διαμορφωθούν με τα όσα απορρέουν και προβλέπει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου! Η διευκρίνιση αυτή ήταν απαραίτητη κατά τον υπουργό, καθώς τα ώριμα και θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν οι εργαζόμενοι μέχρι τον Ιούνιο του 2010 (κυρίως σε Δημόσιο Τομέα, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) προβλέπονται από τη νομολογία...

του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επομένως, τυχόν προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια για ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν και για τα επόμενα μετά το 2010 έτη, δεν έχει πλέον κανένα νόημα, καθώς "τα ελληνικά δικαστήρια είναι πλέον ανίσχυρα".

Επομένως όσοι (ιδιαίτερα δημόσιοι υπάλληλοι) έχουν κατοχυρώσει το όριο ηλικιακής εξόδου και το ύψος των συντάξεων εντός του 2010, θα το διατηρήσουν ακόμα και αν συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2018.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε:

* Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν καταργούνται τυπικά, αλλά με Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται ότι οι κλαδικές συμβάσεις μπορούν να τροποποιηθούν όχι μόνο προς το καλύτερο σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (κάτι που συνέβαινε μέχρι σήμερα) αλλά και προς το χειρότερο.

Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης

* Πέντε χρόνια θα έχει διάρκεια το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης που θα ξεκινάει με υποκατάστατο μισθού (-20%) και ανασφάλιστη εργασία για τους νέους έως 24 ετών, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής του (σ.σ. μετατροπής του διευκρίνισε ο Ρ. Σπυρόπουλος) μέσω 4ετούς σύμβασης εργασίας η οποία θα προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών από τον ΟΑΕΔ από 100% έως 25% τον τελευταίο χρόνο.

* Τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ θα αποτελούν "επιταγές επανένταξης ανέργων" και ο εργοδότης θα επιχορηγείται με το αντίστοιχο ύψος του επιδόματος ανεργίας.
* Τα προγράμματα προσωρινής ελαστικής απασχόλησης ειδικά για ηλικιωμένους ανέργους 55 έως 64 ετών, θα ανατεθούν σε Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης και θα αφορούν "κοινωνική εργασία" στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
* Αυξάνεται το όριο απολύσεων στις επιχειρήσεις άνω των 200 ατόμων από 2% στο 4%.

* Δεν διασφαλίζεται το ύψος της αποζημίωσης (πιθανή μείωση από 20% έως 40%), ενώ οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τη (μειωμένη) αποζημίωση σε 6 δόσεις, δηλαδή μέσα σε έξι μήνες.

Σύνδεση σύνταξης με το προσδόκιμο ζωής

* Όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στο δημόσιο τομέα, θα μπορούν να την ανακαλέσουν μέσα σε έναν μήνα από την ψήφιση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθές στη Βουλή.

* Από το 2020 θα εξεταστεί το προσδόκιμο ζωής και αναλόγως θα καθορίζεται και η μείωση ή αύξηση στην παραμονή στην εργασία κατά 4 μήνες (ανά τρία χρόνια μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής).

* Η παρακράτηση στις συντάξεις (ΛΑΦΚΑ) θα αφορά μόνο την κύρια σύνταξη και όχι την επικουρική και η περικοπή θα αρχίσει από την 1η Αυγούστου. Η παρακράτηση θα ισχύσει για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ με συντελεστές υπολογισμού της εισφοράς που έχουν προσδιοριστεί στο 5%, στο 7% και στο 9%, αλλά γίνονται συζητήσεις για μείωσή τους μετά και την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης σε όλα τα ταμεία.

* Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών στο δημόσιο θα ξεκινήσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 (αύξηση από 5 έως 17 χρόνια).

* Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα ξεκινήσει το 2018, ωστόσο θα υπάρχει μικτό σύστημα υπολογισμού για την περίοδο 2013 - 2018.

* Το συνταξιοδοτικό όριο των 37 ετών για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας θα γίνει 40 έτη, αρχής γενομένης από το 2011 με την προσθήκη εξαμήνων. Τα υπόλοιπα, ενδιάμεσα όρια ηλικίας, θα ανέλθουν όλα στο 60ό έτος. Μετά τα νέα μέτρα οι συντάξεις θα μειωθούν πάνω από 35%, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται στο σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου (40 χρόνια).

* Από το 2020 θα εφαρμοστεί ο αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής και από το 2015 η αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη.

*Στο τελικό σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό με διάταξη θα αφαιρείται η δυνατότητα διαχείρισης της κινητής περιουσίας των ταμείων από τις διοικήσεις τους και θα περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης η ακίνητη περιουσία θα περάσει με διαγωνισμό σε σύμπραξη τραπεζών για να τη διαχειριστούν, "διότι τα ταμεία δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη διαχείριση".

Έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών για τον Καλλικράτη.

Εκτακτο δημοτικό συμβούλιο έγινε χθές το απόγευμα στα Φιλιατρά με αποκλειστικό θέμα τον Καλλικράτη.
Ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας ενημέρωσε το σώμα ότι στην ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ κατέθεσε την πρόταση που είχε λάβει το Δημοτικό συμβούλιο "Αυτόνομος Δήμος Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά".
Πρόταση την οποία όπως διαπίστωσε δεν μπορεί να ..........

περάσει καθότι δεν πληρείται το κριτήριο των 12.000 κατοίκων.

Ο Δήμαρχος κατέθεσε νέα πρόταση κάνοντας όπως είπε επιθετική πολιτική και η πρόταση που κατέθεσε ήταν σαφής:
Συνένωση Δήμου Φιλιατρών και Δήμου Γαργαλιάνων.
Ονομα Δήμου: Δήμος Φιλιατρών
Εδρα Δήμου: Γαργαλιάνοι.

Απο την αντιπολίτευση, η μείζονα μειοψηφία υποστήριξε την αρχική της πρόταση για Δήμο Τριφυλίας και να διεκδικήσουμε την έδρα.

Απο την πλευρά της Ελάσσονας μειοψηφίας ο κος Σαπέρας υποστήριξε την θέση του για αυτόνομο Δήμο Φιλιατρών.

Μετα από 3ωρη περίπου συνεδρίαση η απόφαση που πάρθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο ήταν να ψηφιστεί η πρόταση του Κου Ξύγκα με 10 ψήφους έναντι 6 της πρότασης του Κου Σωτηρόπουλου.
Η πρόταση του Κου Σαπέρα για αυτόνομο δήμο πήρε μόνο την ψήφο του κου Σαπέρα.

Κατόπιν αυτής ο Κος Ξύγκας θα καταθέσει αύριο επίσημα την πρόταση του στον Δήμο Γαργαλιάνων.
Πληροφορίες λένε ότι ο Κος Καλοφωλίας βλέπει θετικά την εξέλιξη αυτή και σήμερα το απόγευμα συγκαλεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στους Γαργαλιάνους για να συζητηθεί η πρόταση του Δήμου Φιλιατρών.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Έχει ανοιχτεί ένα νέο θέμα στο Φιλιατρά Forum στο οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε τις απόψεις μας χωρίς να χάνεται σιγά σιγά το θέμα από τις αναρτήσεις.
Αν θέλετε, ελάτε γραφτείτε όσοι δεν έχετε γραφτεί, και γράψτε τις απόψεις σας.
Πατήστε εδώ => ΦΙΛΙΑΤΡΑ FORUM
Τα μηνύματα εμφανίζονται άμεσα.


Μεσσηνιακές εφημερίδες της 5ης Μαΐου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.