Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Μια σοβαρή συζήτηση για το ελαιόλαδο διεξάγεται στο Φιλιατρά Forum

Μια εξαιρετικά σοβαρή συζήτηση για το ελαιόλαδο διεξάγεται τον τελευταίο καιρό στο Φιλιατρά Forum.
Απόψεις που πηγάζουν από γνώστες του αντικειμένου αποκαλύπτοντας πρακτικές που χρησιμοποιούν τα καρτέλ του λαδιού.

Μπορείτε και εσείς να συμμετάσχετε στον διάλογο αυτόν με μια απλή εγγραφή στο Φιλιατρά Forum (Εννοείται δωρεάν η εγγραφή).

Μπορείτε να τον διαβάσετε πατώντας εδώ!

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συμβουλεύει τους καταναλωτές για σωστές αγορές κατά την περίοδο των εκπτώσεων

Εν όψει της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, που αρχίζει την Πέμπτη 15-1-2009, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.

Όπως τονίζουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου, «ειδικά κατά την περίοδο των εκπτώσεων, κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.
Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός ή της καθεμιάς».


Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

1. Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων

2. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

3. Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά, ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κτλ).

4. Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ή από επιλεγμένα προϊόντα – «κράχτες».

5. Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

6. Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

7. Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κτλ) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00.

Πηγή: Δημότης blog

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο 160 καταστημάτων του ΟΤΕ!!!

"Μετά την κατάπτυστη και αναιτιολόγητη επιχειρησιακά απόφαση της Διοίκησης για κλείσιμο 122 καταστημάτων, πλέον των 38 που είχαν κλείσει το Νοέμβριο του 2008, σε όλη την Ελλάδα, ο Σύλλογός μας εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του, προχώρησε από τη Δευτέρα 5-1-2009 στο κλείσιμο της Δ/νσης Δικτύου Καταστημάτων.
Είναι ολοφάνερο ότι η Διοίκηση Βουρλούμη καταβάλλει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των καταστημάτων Γερμανός για να δικαιολογήσει το σκάνδαλο της εξαγοράς τους αλλά...
αυτό δεν αφορά ούτε τους πολίτες που μένουν χωρίς εξυπηρέτηση, ούτε τους εργαζόμενους που οδηγούνται στην ανασφάλεια.

Η ΕΕ του Συλλόγου μας στη συνεδρίασή της την Παρασκευή 9-1-2009 αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η παράταξη της ΔΑΚΕ) τη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας έως ότου η Διοίκηση του ΟΤΕ προσέλθει σε διάλογο με την ΟΜΕ-ΟΤΕ και το Σύλλογό μας με κύριο αίτημα την άμεση αναστολή της απόφασης κλεισίματος των καταστημάτων και την επανεξέταση όλων των κριτηρίων αξιολόγησης καθώς και την εξεύρεση λύσεων αποτελεσματικής λειτουργίας τους.

Παράλληλα απαιτούμε την άμεση έναρξη διαλόγου για όλα τα θέματα – για τα οποία έχουμε καταθέσει από πολύ καιρό τεκμηριωμένες προτάσεις – που αφορούν τη λειτουργία του Δικτύου Καταστημάτων του ΟΤΕ ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια κάποιων για κλείσιμο και άλλων Καταστημάτων στο εγγύς μέλλον.

Η Διεύθυνση Δικτύου Καταστημάτων αν πραγματικά – όπως επικαλείται – ενδιαφερόταν για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των Καταστημάτων του ΟΤΕ θα φρόντιζε να υπάρχει ενιαία πολιτική προσφορών και εφοδιασμού σε εξοπλισμό ΟΛΩΝ των Καταστημάτων του Ομίλου, να υπάρχει στα Καταστήματα το αναγκαίο και ικανό με συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση προσωπικό, να υπάρχουν συμφωνημένοι σ΄ όλα τα επίπεδα στόχοι πωλήσεων, να μειωθούν οι ουρές στα Ταμεία, να εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κλπ.
Αντί γι αυτά ο Προϊστάμενος της Δ/νσης, επειδή δεν είναι υπάλληλος του ΟΤΕ, αρέσκεται να ακούει ότι όλα είναι καλά και αρνείται να επικοινωνήσει με τους Προϊσταμένους και το προσωπικό των Καταστημάτων – όπως και εμείς του το προτείναμε – προφανώς γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Παράλληλα νοικιάζονται καταστήματα με υπερβολικά ενοίκια (π.χ. Κυψέλη – Μοσχάτο – Αμπελόκηποι) και μετά από λίγο καιρό τα κλείνουν ή κλείνουν κάποια γειτονικά που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια (π..χ. Πανόρμου) με θετικά αποτελέσματα και καλύτερη πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής.
Επανειλημμένως ζητήσαμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα στο Δίκτυο Πωλήσεων αλλά δυστυχώς η Διοίκηση περί άλλων τύρβαζε. Καλούμε τη Διοίκηση την ύστατη τούτη ώρα να συνειδητοποιήσει το έγκλημα που διαπράττει σε βάρος της Εταιρείας, των πελατών του ΟΤΕ και των εργαζομένων και να ανταποκριθεί στο διάλογο που ζητάμε.

Καλούμε το Ελληνικό Δημόσιο ως βασικό μέτοχο να ακούσει τις φωνές απ’ όλη την Ελλάδα (Βουλευτές όλων των Κομμάτων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς κλπ) και να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Επιχείρηση, τους Έλληνες πολίτες και τους εργαζόμενους.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ Ο ΟΤΕ!!!

Ο Πρόεδρος
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΥΡΟΥΛΙΑΣ

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στοη Ηλία για το header του Φιλιατρά News

Απο σήμερα το απλό header που είχαμε στο Φιλιατρά news αντικαταστάθηκε απο ένα πολυ ωραίο header που μας έφτιαξε ένας πολυ καλός φίλος ο Ηλίας.

Ηλία ευχαριστώ πολύ που ασχολήθηκες για να φτιάξεις ένα ωραίo header.

Ευχαριστώ πολύ που έβαλες και την δική σου πινελιά στο Blog μας.

ΜΑΝΕΣΗ - ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ 2-2

Στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων κατάφερε η Νίκη Πλάτης να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας από το Μάνεση (2-2) που είχε προηγηθεί στο ημίχρονο με 2-0.
Ο Στρατουλάτ στο 20’ είχε ανοίξει το σκορ και ο Παπαδόπουλος στο 30’ διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων.
Η Νίκη Πλάτης μείωσε στο 80’ σε 2-1 με το Σικαλιά και πέτυχε το 2-2 στο 95’ με πέναλτι του Π. Σταθόπουλου.
Το πέναλτι καταλογίστηκε σε χέρι του Ταμπάκη που αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, ενώ μετά το 2-2 είδε κόκκινη κάρτα για διαμαρτυρία και ο γκολκίπερ Αγγελάκος.

Το Μάνεση όμως έχει πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Σκόρδου με αποκορύφωμα τη φάση του 95’, όπου υποστηρίζει πως πριν ο Ταμπάκης κάνει χέρι είχε προηγηθεί διπλό μάλιστα επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα που δεν καταλογίστηκε.

Το ματς διαιτήτευσε ο Σκόρδος με βοηθούς τους Σιψά, Σωτηρόπουλο.

ΜΑΝΕΣΗ: Αγγελάκος, Γιαννακόπουλος, Καρνούσκος, Τσίχλης, Μπιλάλης, Καφούσης, Σ. Αθανασόπουλος (90 Χρ. Αθανασόπουλος), Στρατουλάτ (70’ Ταμπάκης), Θεοδωρόπουλος (80’ Γκάργκουλας), Παπαδόπουλος, Αγγελόπουλος.

ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ: Βασιλόπουλος, Γεωργακόπουλος, Καψιμάλης, Π. Σταθόπουλος, Αρβανιταντώνης, Σύλλας (60’ Καραχάλιος), Γκρέτσα, Γκίνο, Κωνσταντόπουλος (80’ Στ. Σταθόπουλος), Μιχαλακόπουλος, Σικαλιάς.

Πηγή: Ελευθερία

Να ξεχάσουν το παιχνίδι με τον πανηλειακό θέλουν στην Εράνη

Να αφήσει πίσω της την ήττα στο παιχνίδι με τον Πανηλειακό θέλει η Εράνη κοιτάζοντας το επόμενο παιχνίδι της Κυριακής με το Καταστάρι.
Μπορεί το παιχνίδι με τον πανηλειακό να ήταν δύσκολο όμως η Εράνη δικαιούταν το κάτι παραπάνω.
Έχασε και πέναλτι, δέχτηκε το πρώτο γκόλ νωρίς στο 7ο λεπτό και μετά από λίγο το δεύτερο αλλά το πάλεψε παλικαρίσια.

Μετά την χθεσινή αποθεραπεία οι προπονήσεις για το παιχνίδι με το καταστάρι ξεκίνησαν σήμερα στο γήπεδο της Κυπαρισσίας που έχει πλαστικό τάπητα μιας και το γήπεδο της Εράνης είναι σε πολυ οριακή κατάσταση.

Στο αγωνιστικό σκελος ο Στέφανος Βαρούχας δν εχει ξεπεράει το διάστρεμα στον αστράγαλο και δεν θα είναι έτοιμος για το μάτς με το καταστάρι. Απο μερα σε μερα (πιθανότατα Πέμπτη με Παρασκευή θα εκδοθεί το δελτίο του νεοαποκτηθέντα Ηλία Τσιριγώτη.

Καρτέλ στο ελαιόλαδο καταγγέλλει ο Κουσελάς

Ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία επανέρχεται στο θέμα της ύπαρξης συντονισμένων πρακτικών από μεγάλες εταιρείες στην αγορά του ελαιολάδου και της αναγκαίας λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των πρακτικών αυτών, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών.
Ειδικότερα ο κ. Κουσελάς επικαλείται σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ Γ. Γωνιωτάκη στην “Ελευθερία της Δευτέρας” σχετικά με την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά ελαιολάδου και ερωτά:

- Υπάρχουν συμπεράσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη λειτουργία της αγοράς ελαιολάδου;
Αν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματα αυτά ως προς την ύπαρξη ή όχι αθέμιτων συνεννοήσεων και πρακτικών σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών και τις συνέπειές τους;
Αν όχι, για ποιο λόγο καθυστερούν τα συμπεράσματα αυτά;
- Είναι ή δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η εγκαθίδρυση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά του ελαιολάδου;
Και αν είναι, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό.
- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος της παραγωγής, της μεταποίησης, της τυποποίησης και της εμπορίας του ελαιολάδου;
- Τι γενικότερα μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, ιδιαίτερα των συμφερόντων των παραγωγών και των τελικών καταναλωτών ελαιολάδου;

Πηγή: Ελευθερία

Σύνδεσμος Απορριμμάτων. Οριακή η επανεκλογή Σπυρόπουλου

Με σαφέστατα μεγαλύτερη δυσκολία από την προηγούμενη διετία, ο δήμαρχος Μεσσήνης Κ. Σπυρόπουλος επανεκλέχθηκε το βράδυ της Κυριακής πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, επικρατώντας του δημάρχου Μεθώνης Ηρακλή Μιχελή με 16 ψήφους έναντι 14, ενώ βρέθηκε και μία ψήφος υπέρ του δημάρχου Ιθώμης Κ. Γεωργακόπουλου.

Πριν δύο χρόνια, όταν ο κ. Σπυρόπουλος είχε αναμετρηθεί με τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Κ. Αθανασόπουλο, είχε τη βοήθεια και των εκλεγμένων με το Πα.Σο.Κ. εκπροσώπων Δήμων, την οποία όμως έχασε προχθές. Από τους παριστάμενους, υπήρξε ένας «σκληρός» πυρήνας 5 ατόμων που δεν ψήφισαν τον κ. Σπυρόπουλο. Ένας ήταν φανερά υπέρ του, ενώ για άλλους 3 υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τα πού έκλιναν.
Μέλη του συνδέσμου φέρεται να αποδίδουν τη «στροφή» αυτή περισσότερο ως προς τον τρόπο λειτουργίας του κ. Σπυρόπουλου ως προέδρου και λιγότερο ως προς την ύπαρξη ενδοκομματικών διαφορών, ενώ δεν αποκλείουν την πιθανότητα η υποψηφιότητα του δημάρχου Μεθώνης να υποκινήθηκε εντελώς παρασκηνιακά από το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα.

Δήλωση με την εκλογή
Αμέσως μετά την επανεκλογή του ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με τίμησαν και αυτούς που δε με ψήφισαν, γιατί αυτό είναι ένα μήνυμα ότι χρειάζεται πιο σκληρή δουλειά. Ο Σύνδεσμος είναι αυτός που πρέπει να δώσει τη λύση στα προβλήματα στο Νομό Μεσσηνίας για τα σκουπίδια, οπουδήποτε, όποια κι αν είναι αυτά. Και είναι πάρα πολλά. Δουλέψαμε σκληρά την προηγούμενη διετία, έχουμε δρομολογήσει πολλά, θα ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες που ξεκινήσαμε». Καταλήγοντας, έκανε λόγο περί ενότητας, αναφέροντας πως «όλοι μαζί μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα».

Αντιπρόεδρος
Στη θέση του αντιπροέδρου εκλέχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γαργαλιάνων Μιχ. Αποστολόπουλος, ο οποίος προτάθηκε από τον κ. Μιχελή. Έλαβε 20 ψήφους, ενώ 10 έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Βουφράδος Ι. Ασημακόπουλος, ο οποίος προτάθηκε από τον κ. Σπυρόπουλο. Στην κάλπη βρέθηκε και μία ψήφος με το όνομα του αντιδημάρχου Καλαμάτας Κ. Αθανασόπουλου.

Εκτελεστική Επιτροπή
Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν δύο ψηφοφορίες, προκειμένου να εκλεγούν τα τέσσερα τακτικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Από την πρώτη εκλέχθηκαν ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης (με 17 ψήφους) και ο δήμαρχος Άριος Γιώργος Γιαννακόπουλος (16 ψήφους). Δε συμπλήρωσαν το εκλογικό μέτρο οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι, ο δήμαρχος Αρφαρών Ανδ. Καραγιάννης (15 ψήφοι) και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αριστομένη Φώτ. Αντωνόπουλος (14 ψήφοι) και Κυπαρισσίας Παν. Τσίγγανος (14 ψήφοι). Πριν τη δεύτερη ψηφοφορία ο κ. Καραγιάννης δήλωσε πως αποσύρεται και στη διαδικασία που ακολούθησε, οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι έλαβαν από 21 ψήφους και εκλέχθηκαν. Ωστόσο, στην κάλπη βρέθηκαν ένα ψηφοδέλτιο υπέρ του κ. Γ. Γιαννακόπουλου, 3 υπέρ του κ. Καραγιάννη και 2 λευκά.

Αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν, τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βουφράδος Ι. Ασημακόπουλος και Φιλιατρών Χαρ. Παγάνης, λαμβάνοντας από 17 ψήφους.

Πηγή: Θάρρος

Μεσσήνιοι bloggers. Γράφουν και σχολιάζουν τα πάντα!

Μια βόλτα στα μεσσηνιακά blogs - κατά την ελληνική: ιστολόγια - του Διαδικτύου κάναμε χθες και ανακαλύψαμε ότι είναι περισσότερα απ’ όσα νομίζαμε.
Μεμονωμένα ή ομαδικά, αρκετοί Μεσσήνιοι έχουν αναρτήσει τα blogs τους στο Ίντερνετ, μέσα από τα οποία εκφράζονται ελεύθερα και επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους, ανταλλάσσοντας σχόλια και απόψεις.
Άλλωστε, η δημιουργία ενός ιστολογίου, τουλάχιστον για τους φίλους της τεχνολογίας, είναι πανεύκολη υπόθεση.


Η πρώτη μας διαπίστωση ήταν ότι τα περισσότερα μεσσηνιακά blogs ανήκουν στην περιοχή της Τριφυλίας! Μερικά μόνο από αυτά: «Kyparissia Blog», «ΚyparissiaNews», «Kyparissia Online», «Kopanakinews΄s Weblog», «TrifyliaNews», «Βάλτα Τριφυλίας», «Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας», «Φιλιατρά News»…
Η δεύτερη διαπίστωση ήταν ότι τα θέματα που απασχολούν τους Μεσσήνιους, οι οποίοι έχουν blog ή γράφουν σε blogs άλλων, είναι άπειρα!
Σχολιάζουν τα πάντα. Από έργα τέχνης, προσωπικά προβλήματα και φιλοσοφικές αναζητήσεις, μέχρι τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Ορισμένα, μάλιστα, είναι ειδησεογραφικά, όπως- για παράδειγμα- το «TrifyliaNews».

Πολύ καλή εντύπωση, από αισθητικής πλευράς, μας έκαναν δύο προσωπικά blogs: το «Sofias Homepage», που ξεκινά με ένα κείμενο για ένα αξέχαστο ταξίδι στη Βιέννη, αλλά και το «kaloproairetos .blogspot.com» (από το Διαβολίτσι), ο οποίος στην αρχική σελίδα γράφει:
«Εδώ καταθέτω την άποψή μου, για έργα που είτε επεδίωξα μετά βασάνων, κυρίως ψυχολογικών, να αποκτήσω, είτε έπεσαν τυχαία στα χέρια μου, με καλοπροαίρετη πάντα (;) διάθεση.
Ενίοτε αναφέρομαι σε θέματα της καθημερινότητας».

Και ακριβώς από κάτω, απευθυνόμενος στον επισκέπτη του blog, προσθέτει το εξής ωραίο: «Στείλε και κάνα ρημάδι σχόλιο! Τσάμπα γράφω;».

Πάντως, αν θέλετε να βρείτε τα περισσότερα μεσσηνιακά blogs μαζί, μπορείτε να επισκεφθείτε το «www.kalamatablogs.gr», που τα έχει συγκεντρώσει.
Εκεί βρήκαμε, επίσης, το ιστολόγιο «Messinia and The Mani», τους Φιλάθλους της Καλαμάτας «Λυκούργος», το ιστολόγιο για ποδοσφαιρικές κουβέντες με τίτλο «Και τα μυαλά στα κάγκελα», το «Italo Disco 80΄s» του 14χρονου Billy Cool, αλλά και το blog των καλαματιανών Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ την εφημερίδα
«Θάρρος» για την αναφορά της στα μεσσηνιακά Ιστολόγια (blogs).
Aς μου επιτρέψει η Κα Μαρία Νίκα να της υποδείξω μερικά ακόμα Μεσσηνιακά (Tριφυλιακά για την ακρίβεια) blogs που πιθανόν να της "ξέφυγαν".

Αυτά τα ιστολόγια είναι:
Βρε ούστ από 'δω
Radio 936
Τρυφυλιακά Νέα
Βάλτα Τριφυλίας
Νίκη Πλάτης
Εράνη Φιλιατρών
Αγορτικός Σύλλογος Φιλιατρών
Πύργος Τριφυλίας
CosmosNews.

Ευχαριστούμε και πάλι για την αναφορά τους.

ΤΡΙΤΗ και 13!!!

Μήπως αποφεύγεις να περνάς κάτω από σκάλες?
Μήπως σε πιάνει ρίγος αν σπάσει κάποιος καθρέφτης?

Ή σταυροκοπιέσαι στο πέρασμα μαύρης γάτας και πολύ περισσότερο σε σταυροδρόμι?
Αλλάζεις δρόμο μόλις βλέπεις μπροστά σου Παππά??


Είσαι πραγματικά άτυχος... Σήμερα είναι Τρίτη και 13!
Η αποφράδα μέρα για πολλούς.
Η μέρα με την απόλυτη γκαντεμιά, μέρα που σε σχολεία όλο και κάποιο διαγώνισμα είχαν βάλει οι καθηγητές, -Θυμάμαι όταν πήγαινα Γυμνάσιο, Τρίτη και 13 μας είχαν βάλει διαγώνισμα στα Θρησκευτικά και άλλα πολλά "κακά" έχουν γίνει Τρίτη και 13 στην μαθητική μου ζωή- η μέρα γιορτής του επίτιμου .... (Δεν τον κατονομάζουμε μην καταρρεύσει το blog από την γρουσουζιά που εκπέμπει.)

ΦΤΟΥ!!!! Τι θέλαμε και αναφέραμε τον ακατονόμαστο??? 10 λεπτά διακοπή ρεύματος είχαμε.
Και μετά μου λες μην πιστεύεις στις προλήψεις.... ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ???
Και να σκεφτείτε ότι δεν αναφέραμε το (ΜΠΡΡΡΡ) επώνυμο του.
Σεισμός, λοιμός και καταποντισμός θα γινόταν.

Προλήψεις και δεισιδαιμονίες που συσσωρεύτηκαν με το πέρας των αιώνων στη σύγχρονη εποχή, χαρακτήρισαν την Τρίτη (ή την Παρασκευή) ως μαύρες ημέρες.
Για τους μεν Έλληνες και Ισπανούς «μαύρη» μέρα θεωρείται η Τρίτη, για τους υπόλοιπους δε, η Παρασκευή –το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός σε όλους τους λαούς.
Από πού όμως προέρχονται οι προλήψεις γι αυτές τις αποφράδες ημέρες;

Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη καθώς είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μωάμεθ Β' του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453).
Έκτοτε γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες. Ήταν ένας τρόπος για να μη λησμονήσουμε ως έθνος τη μελανή εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.
Η κακοτυχία της Παρασκευής είναι μια ξενόφερτη για τον λαό μας δεισιδαιμονία καθώς δεν προσιδιάζει με την ελληνική παράδοση και ιστορία.
Προέρχεται ίσως από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (να και το 13!), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
Επιπλέον λέγεται πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν σίγουρα Παρασκευή.

Ο αριθμός 13 λογίζεται ως γρουσούζικος από την πρώιμη αρχαιότητα, ο οποίος συνδυάστηκε αργότερα με τις αποφράδες ημέρες (Τρίτη και Παρασκευή) και γεννήθηκαν σωρεία προλήψεων που «ταλανίζουν» το νου μας ως σήμερα.
Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός:
12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας,
12 οι μήνες, τα ζώδια,
12 και οι άθλοι του Ηρακλή!

Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ’ αυτό το ιερό 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου.
Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα.

Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου.
Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. (Και τον Ιησού να μετρούσαμε ως πρώτο, ο 13ος θα ήταν ο Ιούδας..). Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρό, τον θάνατο.
Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται "κακός" αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ' το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»!

Ο συνδυασμός του αριθμού 13 με την ημέρα Τρίτη ήταν αναπόφευκτος για να δημιουργήσουν την συγκεκριμένη αποφράδα μέρα στην Ελλάδα, άλλωστε καταγράφεται ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο που ενισχύει τον συσχετισμό. Τρίτη και 13 Απριλίου 1204 είχε αλωθεί η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη, απ’ τους Σταυροφόρους και δεν μπόρεσε να συνέλθει οριστικά απ’ το τέταρτο χτύπημα της Δ’ σταυροφορίας.

Φυσικά, οι δεισιδαιμονίες δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους καθώς έχουν να κάνουν με την αντίληψη τους, την σχέση τους με το εξωπραγματικό και κυρίως την παιδεία του καθενός.
Ας χαρούμε λοιπόν τη σημερινή μέρα όπως οφείλουμε να κάνουμε κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς.

Χρόνια πολλά σήμερα Γκαντέμη Επίτιμε.

Και για όλους εσάς που θα μείνετε σπίτι τουλάχιστον δείτε μια σχετική ταινία.