Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Το χρονικό ενός "προαναγγελθέντος" θανάτου

Στιγμές απελπισίας έζησαν Μεγάλη Εβδομάδα συγγενείς ασθενούς, ο οποίος υπέστη οξύ έμφραγμα και πέθανε στην Κυπαρισσία, γιατί, όπως καταγγέλλουν, ο οδηγός του ασθενοφόρου δεν γνώριζε τον δρόμο για να φτάσει μέχρι το σπίτι του.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, ο Ανδρέας Καραταράκης, που βρισκόταν σπίτι του στο Σανί Μεσσηνίας, παρουσίασε έντονα συμπτώματα εμφράγματος. Οι συγγενείς του αναστατωμένοι τηλεφώνησαν επειγόντως στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας για να καλέσουν το ασθενοφόρο να παραλάβει τον ασθενή.
Μάταια όμως. Το ασθενοφόρο αργούσε, ενώ τα συμπτώματα του εμφράγματος ........

επιδεινώνονταν. Όπως λένε οι οικείοι του θανόντος, στα επίμονα τηλεφωνήματα τους οι υπάλληλοι του νοσοκομείου απαντούσαν ότι το ασθενοφόρο ετοιμάζεται.
Όμως, ακόμη και όταν τελικά ετοιμάστηκε, το ασθενοφόρο δεν έφθασε ποτέ στο Σανί, το οποίο σημειωτέον απέχει μόνο 3 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία, γιατί, σύμφωνα με την καταγγελία, ο οδηγός… έχασε τον δρόμο.
Όταν τελικά οι συγγενείς επικοινώνησαν με τον οδηγό, αυτός τους είπε να μεταφέρουν οι ίδιοι τον Ανδρέα Καραταράκη στο σημείο που περίμενε γιατί δεν γνώριζε πώς να φθάσει στο σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι.
Το ασθενοφόρο παρέμεινε στις γραμμές του τρένου, λίγο έξω από την Κυπαρρισία, και δεν παρέλαβε ποτέ τον ασθενή, τον οποίο μετέφεραν οι συγγενείς του με ΙΧ αυτοκίνητο στο νοσοκομείο. Ήταν όμως αργά, αφού ήταν ήδη νεκρός.
Η Ε. Βανταράκη, συγγενής του θανόντος, περιγράφει το δράμα που έζησε η οικογένεια τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.



Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Φώτης Δρούμπαλης, δίνει την δική του εκδοχή στη zougla.gr. Όπως θα τον ακούσετε να λέει, στις 18:30 έγινε η κλήση για ασθενοφόρο. Μέσα σε τρία λεπτά το ασθενοφόρο ετοιμάστηκε και έφυγε από το νοσοκομείο, αλλά στη διαδρομή συνάντησαν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον ασθενή.
«Δεν έχασε το δρόμο το ασθενοφόρο» δηλώνει κατηγορηματικά, για να προσθέσει ότι το αυτοκίνητο των συγγενών έφτασε στο νοσοκομείο στις 18:50, είκοσι λεπτά δηλαδή μετά το πρώτο τηλεφώνημα.



Οι ίδιοι οι γιατροί καταγγέλλουν

Φαίνεται, όμως, ότι η καθυστέρηση του ασθενοφόρου δεν είναι το μόνο αρνητικό που συμβαίνει στο εν λόγω νοσοκομείο της Μεσσηνίας.
Την 1η Απριλίου 2009, οι αγροτικοί και ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου Κυπαρισσίας έστειλαν έγγραφο στον διοικητή του νοσοκομείου με το οποίο καταγγέλλουν ότι το πρόγραμμα εφημεριών του τρέχοντος μηνός δεν είναι σύμφωνο με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, καθώς υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες εφημερεύει ειδικευόμενος γιατρός, χωρίς να υπάρχει ειδικευμένος γιατρός σε ενεργό εφημερία.




"Αυτά είναι τελείως αναληθή" απαντάει ο κ. Φώτης Δρούμπαλης, ο οποίος παραδέχεται βέβαια ότι, όπως όλα τα νοσοκομεία, έτσι και το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.




Πηγή: Zougla.gr

UPDATE 24/4/2009
Σχετικά Θέματα
α.) Στον Alpha η υπόθεση με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
β.) ΕΔΕ για το περιστατικό με το ασθενοφόρο με εντολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου


Τράπεζες: Ρίχνουν 25 δισ. € ζεστό χρήμα στην αγορά

Περισσότερα από 25 δισ. ευρώ θα ρίξουν στην αγορά οι τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για να χορηγήσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Από τον Μάρτιο η αγορά άρχισε να αποκτά ρυθμό στις εκταμιεύσεις νέων δανείων, που ήταν παγωμένες από τους τελευταίους μήνες του 2008, καθώς η ροή των χρηματοδοτήσεων σταδιακά αποκαθίσταται.

Ήδη από την αρχή του χρόνου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έχουν δοθεί επιδοτούμενα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ «τρέχουν» και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία υπέγραψε πρόσφατα νέες ..........

συμβάσεις συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ με την Alpha και την Eurobank, που σημαίνει ότι το επόμενο 6μηνο οι δύο τράπεζες θα χορηγήσουν στην αγορά δάνεια ύψους 1δισ. ευρώ (από 500 εκ. ευρώ εκάστη).

Όμως οι τράπεζες εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνουν έμφαση και στη χρηματοδότηση των ελληνικών νοικοκυριών προκειμένου να στηριχθεί τόσο η αγορά κατοικίας, όσο και η κατανάλωση.

Για το λόγο αυτό:

Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να χορηγήσει στεγαστικά ύψους 3δισ. ευρώ φέτος.

Η Eurobank, είναι έτοιμη να χορηγήσει στεγαστικά ύψους άνω του 1,2δισ. ευρώ.

Η Alpha όπως και η Πειραιώς, έχουν στόχο οι νέες εκταμιεύσεις τους για στεγαστικά να ξεπεράσουν το 1δισ. ευρώ (εκάστη).

Η Τράπεζα Κύπρου, είναι έτοιμη να χορηγήσει στεγαστικά ύψους 1,5δισ. ευρώ.

Η ΑΤΕ υπολογίζει ότι οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών θα υπερβούν τα 800εκ. ευρώ.

Η πρόβλεψη για νέα στεγαστικά δάνεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι 600-700 εκ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις.

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να κινούνται και οι χορηγήσεις προς τους μικρομεσαίους.

Συγκεκριμένα:

Ανώτερα στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι οι νέες εκταμιεύσεις της τράπεζας προς τους μικρομεσαίους θα προσεγγίσουν φέτος τα 5δισ. ευρώ.

Ήδη έχει χορηγήσει περισσότερα από 1,3δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα μόνο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έχει εγκρίνει δάνεια ύψους 1δισ. ευρώ (έχουν εκταμιευθεί πάνω από 850εκ. ευρώ).

Η ΕΤΕ έχει επιλεγεί ως διαχειρίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremy που αφορά την χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ακόμα έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το ΒΕΑ και το ΒΕΘ (Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας και Θες/κης) για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ.

Ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και συνεργασία της ΕΤΕ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ έχει χορηγήσει προς τους μικρομεσαίους η Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του 2009, με πρόβλεψη να προσεγγίσουν στο σύνολο του έτους τα 4δισ. ευρώ (μαζί με τα 500 εκ. ευρώ μέσω της συνεργασίας με την ΕΤΕπ).

Με 4 δισ. ευρώ προτίθεται να χρηματοδοτήσει τους μικρομεσαίους της αγοράς η Eurobank το επόμενο 9μηνο.

Όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της τράπεζας κ. Νικ. Νανόπουλος, τα 4δισ. ευρώ αφορούν νέες εκταμιεύσεις, προς μεσαίες, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η τράπεζα το επόμενο 6μηνο θα χορηγήσει δάνεια ύψους 500εκ. ευρώ μέσω της ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμό, κατασκευές. Ενώ έχει δεχτεί 6.000 αιτήματα για δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ συνολικού ύψους 800εκ. ευρώ (σε διαδικασία εκταμίευσης είναι τα 1.500 δάνεια).

Η ΑΤΕ έχει χρηματοδοτήσει το πρώτο τρίμηνο του 2009, 8.400 επιχειρήσεις με 1δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 350εκ. ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ). Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της διοίκησης η τράπεζα μέχρι το τέλος του χρόνου θα χρηματοδοτήσεις του μικρομεσαίους της αγοράς με άλλα 2δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει προγράμματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ ύψους 4δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα η τράπεζα χρηματοδοτεί μικρομεσαίους με 2δισ. ευρώ προκειμένου να προστατευθούν 50.000 θέσεις εργασίας. Έχει σε ισχύ πρόγραμμα 1δισ. ευρώ σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ της Αττικής. Πρόγραμμα 500εκ. ευρώ συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Μαγνησίας. Έχει ήδη χορηγήσει πάνω από 160εκ. ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και σε συνεργασία με την ΕΤΕπ 300εκ. ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Νέα χαμηλά επιτόκια από Εθνική και Alpha

Σε νέες μειώσεις των επιτοκίων τους μέχρι μισή μονάδα, τόσο στις χορηγήσεις όσο και στις καταθέσεις προχώρησαν οι τράπεζες.

Όμως παρά τις συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων τους αυτά εξακολουθούν σε ορισμένες κατηγορίες να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα είναι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, τα οποία κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στην περιοχή του 17%.

Όπως είναι γνωστό το βασικό επιτόκιο του ευρώ έχει υποχωρήσει στο 1,25%, ενώ αναμένεται και περαιτέρω μείωση του στο 1%.

Έτσι σε όλα τα επιτόκια των δανείων που συμβατικά συνδέονται με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή το euribor οι μειώσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί.

Συγκεκριμένα η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε πως μειώνονται κατά 0,25 της μονάδας τα ........

επιτόκια χορηγήσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπως και το κυμαινόμενο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου Εθνοστέγη.

Παράλληλα η ΕΤΕ μείωσε από 0,10 μέχρι 0,25 της μονάδας τα επιτόκια στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου.

Η Alpha bank μείωσε μέχρι 0,5 της μονάδας τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών στο 17%.

Το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης μειώθηκε κατά 0,25 της μονάδας στο 7,4%. Επίσης τα επιτόκια καταθέσεων μειώθηκαν μέχρι 0,5της μονάδας και διαμορφώνονται στο 0,55% στο Προνομιακό Ταμιευτήριο.

Η Γενική Τράπεζα μείωσε κατά μισή μονάδα τα επιτόκια επιχειρηματικής πίστης, και κατά 0,30 της μονάδας τα σταθερά επιτόκια στέγης.

Πηγή: Ημερησία

Δάνεια-κάρτες: Stop στα "ψιλά γράμματα"

Να προχωρήσουν άμεσα οι τράπεζες στη διαγραφή των «ψιλών γραμμάτων» που περιέχουν καταχρηστικούς όρους και επιβαρύνονται με παράνομες προμήθειες οι καταναλωτές.

Το μήνυμα αυτό στέλνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την προσφυγή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος της υπουργικής απόφασης του Ιουλίου του 2008 με την οποία καθορίζονται οι απαγορευμένες πρακτικές και παράνομοι όροι στις τραπεζικές συναλλαγές.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κάνει επίσης γνωστό ότι παρακολουθεί την εξέλιξη κι άλλων δικαστικών υποθέσεων για παράνομες τραπεζικές πρακτικές και .........

εφόσον τελεσφορήσουν υπέρ των καταναλωτών θα συμπεριληφθούν κι αυτές στην υπουργική απόφαση.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ποιες είναι αυτές οι πρακτικές και ποιοι είναι οι καταχρηστικοί όροι που απαγορεύονται, προειδοποιώντας ταυτόχρονα με κυρώσεις τους παραβάτες.

Συγκεκριμένα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απαγορεύεται κατά τη διενέργεια συναλλαγών τους με καταναλωτές, να εισπράττουν ποσά τα οποία αφορούν :

Σε συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου

- Στην είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείων ή εξέτασης αιτήματος δανείου, ανάλογα με το ποσό του δανείου.

- Στην προμήθεια ή έξοδα φακέλου.

- Στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης και την αναζήτηση του συνόλου του ανεξόφλητου ποσού με τους αναλογούντες τόκους υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής οποιασδήποτε δόσης ή μέρους αυτής ή των τόκων.

- Στην εκχώρηση και μεταβίβαση στην τράπεζα των ενοικίων ακινήτου, ως πρόσθετη ασφάλεια, εφόσον η τράπεζα απαιτεί επιπλέον από τον καταναλωτή να εγγράψει, υπέρ αυτής, προσημείωση για ποσό που υπερκαλύπτει το ύψος του δανείου, και, επιπροσθέτως, εγγυάται για το δάνειο αυτό και κάποιο άλλο πρόσωπο.

- Στην καταβολή ποινής προεξόφλησης.

- Στον υπολογισμό τόκων με βάση τις 360 και όχι τις 365 ημέρες.

- Στην παραίτηση του εγγυητή από νόμιμα δικαιώματά του.

Σε συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών

- Στην επιβολή προμήθειας σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.

- Στην αυθαίρετη και αναιτιολόγητη αύξηση του επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες, χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor ή επιτόκιο ΕΚΤ.

- Στην αναγκαστική επιβολή πρόσθετων χρεώσεων και οφειλών από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν ο καταναλωτής δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει τάξει η τράπεζα.

- Στην μονομερή αναπροσαρμογή της ετήσιας συνδρομής πιστωτικής κάρτας, χωρίς, προηγουμένως, να ενημερώνεται ο κάτοχος ? καταναλωτής.

- Στην παρακράτηση προμήθειας ή επιβολής εξόδων για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.

- Στην απροειδοποίητη ή αναιτιολόγητη καταγγελία, εκ μέρους της τράπεζας, της σύμβασης πίστωσης ή στη μονομερή απαγόρευση χρήσης της κάρτας, ή στη μονομερή τροποποίηση οποιουδήποτε όρου της σύμβασης.

Σε συμβάσεις λογαριασμού κατάθεσης

- Στην επιβολή χρεώσεων σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων, κάτω από το όριο που η ίδια η τράπεζα καθορίζει.

Πηγή: Ημερησία

Διεύψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα για τον παλετοποιητή ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας.

Σε λάθος πληροφόρηση απέδωσε ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας το όλο θέμα που δημοσιεύθηκε στο blog Bάλτα Τριφυλίας σχετικά με την τοποθέτηση του μπαλοποιητή απορριμάτων.
Στην mini συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Φιλιατρών για το θέμα, χαρακτήρισε ψεύτικα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πραξικόπημα από τον Δήμο Φιλιατρών

Στην ίδια συνέντευξη Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας υποστήριξε ότι ο Δήμος Φιλιατρών και ο Δήμος Γαργαλιάνων βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και ουδέποτε ο Δήμος Φιλιατρών δεν έκανε "πραξικοπηματικά" επιλογή του χώρου.
προτάθηκαν απο πλευράς μας κάποια σημεία και τώρα είναι σειρά του Δήμου Γαργαλιάνων να υποδείξει σημεία.
Σημείωσε ότι για να τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής θα πρέπει να πάρει αρχαιολογικές απαλλαγές, περιβαλλοντολογικές απαλλαγές και ......

όλα τα σχετικά.
Απο την συνέντευξη δεν παρέλειψε να μιλήσει με τα καλ΄λυτερα λόγια για την Βάλτα αλλα και να ρίξει το μπαλάκι για την επιλογή της θέσης στον Δήμο Γαργαλιάνων ενώ σε ερώτηση μας αν θα κινηθεί νομικά ο Δήμος προς τον πρόεδρο της Βάλτας μας είπε ότι δεν θα κινηθεί δικαστικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν δικαστήρια. Στην πολιτική υπάρχει η Αλήθεια και αυή φαίνεται. Αργά ή γρήγορα η αλήθεια φαίνεται.

Σας παραθέτουμε τις δηλώσεις του Κου Ξύγκα όπως ακριβώς τις παραχώρησε στο Φιλιατρά News.



Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Καταγγελία για την θέση του παλετοποιητή της Τριφυλίας.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ Προγράμματα για την ανεργία στη Μεσσηνία

Την ανεργία στο νομό συζήτησαν η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου με τη διευθύντρια του ΟΑΕΔ Σταυρούλα Νικολοπούλου την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί.
Η υφυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες του Οργανισμού και τι γίνεται με τα επιδόματα.

Προτεραιότητα έδωσε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα διάφορα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας σε επίπεδο νομού.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα επισήμανε ότι “δεν είναι ακόμα γνωστό εκτός Καλαμάτας ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με 1.000 θέσεις, 100 θέσεις εργασίας και 400 θέσεις για νέες επιχειρήσεις με πολύ σημαντικές επιδοτήσεις“ και συμπλήρωσε:
“Εκατό από τα επιχειρηματικά προγράμματα ήδη έχουν εγκριθεί και οι δικαιούχοι έχουν πάρει τα πρώτα χρήματα“.
Η κ. Καλαντζάκου αναφέρθηκε επίσης σε προγράμματα του υπουργείου πανελλαδικά και .......

στάθηκε στις επιδοτήσεις για τους μήνες Απρίλη και Μάη για την πρόσληψη προσωπικού στα ξενοδοχεία.
Πρόγραμμα που όπως είπε εξασφαλίζει μέχρι 50.000 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Επίσης αναφέρθηκε στην κατάρτιση 3,5 χιλιάδων ανέργων οι οποίοι θα δουλέψουν σε Τουριστικές επιχειρήσεις πανελλαδικά.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι παρόμοια προγράμματα τρέχουν στον κατασκευαστικό κλάδο και τα πράσινα επαγγέλματα.

Πηγή: Ελευθερία

Αναβιώνουν και φέτος τα “Λελώνια” στα Φιλιατρά

Τα "Λελώνια" θα αναβιώσουν και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μετά το 1965, την Πέμπτη του Πάσχα 23 του μηνός στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Φιλιατρά το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ιππικούς αγώνες στους οποίους φέτος προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή με 25 άλογα και αναβάτες, ενώ θα γίνουν και αγώνες δρόμου από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί αναφέρει:

22 Απριλίου Ωρα 8 μ.μ Εσπερινός και αρτοκλασία
23 Απριλίου Ωρα 7 π.μ. Όρθρος
23 Απριλίου Ωρα 10 π.μ. Αγώνας δρόμου από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Αγώνας Ιπποδρομίας με συμμετοχή αλόγων από την ευρύτερη περιοχή


Τα "Λελώνια" είχαν καθιερωθεί στην πόλη και στον συγκεκριμένο χώρο από πολύ ........

παλιά στην μνήμη του Πανάγου Λελώνη, ενός Φιλιατρινού νέου ο οποίος, όπως λέει η παράδοση, επί Τουρκοκρατίας στις ιπποδρομίες που γίνονταν στην περιοχή ανήμερα του Αγίου Γεωργίου κατάφερνε με το άλογο του να νικά κάθε χρόνο όλους τους ιππείς.
Αυτό είχε πεισμώσει τους Τούρκους οι οποίοι του διαμήνυσαν ότι αν ξανανικήσει θα τον κρέμαγαν.
Oταν έγιναν λοιπόν οι αγώνες την επόμενη χρονιά ο Λελώνης, αψηφώντας τις απειλές, νίκησε και πάλι.
Τότε οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν σε μια βελανιδιά που είναι δίπλα στο ναό.
Η αρραβωνιαστικιά του η Λενιώ, βλέποντας τον αγαπημένο της κρεμασμένο, καβαλάει ένα άλογο, αρπάζει και το σπαθί ενός Τούρκου, κόβει το σχοινί που κρεμόταν, τον βάζει στο άλογο και φεύγουν.
Αμέσως οι Τούρκοι ξεχύθηκαν να τους κυνηγήσουν και καθώς τους πλησίαζαν και θα τους έπιαναν αυτοί προτίμησαν να πέσουν σε μια λίμνη που ήταν εκεί κοντά και να πνιγούν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση καθιερώθηκαν να γίνονται αγώνες με άλογα στην μνήμη του που ονομάστηκαν "Λελώνια" ενώ δίπλα στο ναό και την βελανιδιά φτιάχτηκε μνημείο.

Τα "Λελώνια" σταμάτησαν περίπου το 1965, όμως με πρωτοβουλία του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγίου Ιωάννη που ανήκει το εκκλησάκι αποφασίστηκε πριν τρία χρόνια η αναβίωσή τους κάτι που ο κόσμος της περιοχής δέχθηκε με πολύ μεγάλη χαρά.

Ξυπνούν τη νύχτα και ζητάνε τον πατέρα τους τα δυο Αλβανάκια που φιλοξενούνται στο "χαμόγελο του παιδιού"

"Το βράδυ ξυπνούσαν ταραγμένα, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν, είχαν ένταση.
Το μόνο που ήθελαν ήταν να έρθουν σε επαφή με τον πατέρα τους" επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου "Το Χαμόγελο του Παιδιού" Κώστας Γιαννόπουλος περιγράφοντας την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ανήλικα παιδιά που είδαν τον 39χρονο Αλβανό πατέρα τους να ακρωτηριάζει με αλυσοπρίονο τη μητέρα τους.

Τα παιδιά ηλικίας 9 και 11 ετών μένουν προσωρινά σε οικισμό του Συλλόγου "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ που υπέστησαν.
Ο ψυχίατρος Μανώλης Μυλωνάκης, σχολιάζοντας το γεγονός είπε: "Για τα παιδιά ξέρουμε λίγα πράγματα.

Ξέρουμε ότι παρέστησαν σε αυτά τα φοβερά ανατριχιαστικά γεγονότα.
Δεν ξέρουμε όμως τι σχέση είχαν με τη μητέρα και τι σχέση είχαν με τον πατέρα.
Αυτή η πληροφορία ότι απαγκιάζουν κοντά στον πατέρα δείχνει εκ του αποτελέσματος, ότι .........

νιώθουν ασφάλεια κοντά του.
Επομένως είναι μαζί του. Επομένως έχουν καλές σχέσεις με κάποιον. Ακόμα και όταν αυτός ο κάποιος μπροστά στα μάτια τους συμπεριφέρεται εγκληματικά.
Συνήθως αυτά τα πράγματα προκαλούν φρίκη. Εδώ όμως δεν έχουμε αντίδραση.
Μου δίνεται μια πληροφορία ότι τα παιδιά επιζητούν τη συντροφιά του πατέρα η οποία ανατρέπει τους συνηθισμένους εύλογους συλλογισμούς.

Χρειάζεται να ψάξουμε περισσότερο. Γεννιόμαστε, κοντολογίς, με ένα γκάζι. Και αποκτούμε σιγά - σιγά το φρένο.
Το γκάζι μας το προσφέρει η φύση, το φρένο ο πολιτισμός.
Οταν υπάρχει μόνο γκάζι ο άνθρωπος γίνεται Σορίν Ματέι, γίνεται Πάσαρης".

ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ

Ο κ. Μυλωνάκης περιγράφει τον εσωτερικό μηχανισμό που οδήγησε τον 39χρονο στην αποτρόπαια πράξη: "Ο ακρωτηριασμός που είχε θύμα τη σύζυγο μπροστά στα μάτια των παιδιών του, θα μπορούσε να ερμηνευτεί είτε σαν αντίδραση σε έναν έρωτα ματαιωμένο προφανώς εκ μέρους της είτε σαν πράξη συναρτημένη από τον έρωτα που έχει μετατραπεί σε μίσος.
Εναν έρωτα μονομερή ο οποίος αποκρούεται από την άλλη πλευρά ή από έναν έρωτα που είχε μετατραπεί από καιρό σε μίσος.
Η ηδονή είναι το δέλεαρ, το μπόνους, το δόλωμα για να εξασφαλιστεί η αναπαραγωγή.
Αυτή η "σφραγίδα" έχει τα δικά της αξεσουάρ για να προφυλαχτεί.

Το αξεσουάρ είναι η επιθετικότητα. Αυτή η επιθετικότητα όταν υπάρχει εν ενεργεία έρωτας υπάρχει σε όλα τα ζωντανά, υπάρχει και στον άνθρωπο και αναπτύσσεται στο βαθμό που δεν την εμποδίζει ο πολιτισμός.
Ο κεκτημένος πολιτισμός της οικογένειας και του περιβάλλοντος.
Αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί σε μίσος τότε τα πράγματα ήταν πιο απλά.
Υπήρχαν διαφορές και εκείνος νόμιζε ότι οι διαφορές έπρεπε να λυθούν με αυτό τον τρόπο.
Νόμισε διότι τον άφησε ο πολιτισμός, που διέθετε. Δηλαδή ο αρνητικός πολιτισμός ο βαρβαρισμός".

Εκδήλωση στα Φιλιατρά με τον καθηγητή Κανάρη Τσίγκανο.

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

«Η αναζήτηση της θέσης μας στο Σύμπαν» είναι το θέμα που θα αναπτύξει σε εκδήλωση του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κανάρης Τσίγκανος.

Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε ότι ο φετινός χρόνος έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμιο έτος Αστρονομίας.
Πιστεύουμε ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση και σε ότι έχει σχέση με την ομιλία αλλά και την αστροπαρατήρηση, αφού πολλοί λίγοι έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τα αστέρια με τηλεσκόπιο στην περιοχή μας. Απευθύνουμε λοιπόν πρόσκληση σε όλους να την παρακολουθήσουν και ιδιαίτερα, μετά από επιθυμία του κ. Τσίγκανου, στους μαθητές του Λυκείου Φιλιατρών.

Δείτε το σχετικό Video




Λίγα λόγια για τον Κο Τσίγκανο Κανάρη.

Ο κ. Τσίγκανος είναι από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον τομέα της αστροφυσικής.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φιλιατρά όπου και τελείωσε το Λύκειο. Έλαβε δίπλωμα Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1974, Master και Διδακτορικό Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Chicago των ΗΠΑ τα έτη 1976, 1980. Δίδαξε στα Τμήματα Φυσικής των Πανεπιστημίων Chicago και Harvard ΗΠΑ, Λουβαίνης Βελγίου, St. Andrews Σκωτίας και Κρήτης.
Ήταν επισκέπτης ερευνητής στα Αστεροσκοπεία Meudon/Παρισιού Γαλλίας και Τορίνο Ιταλίας.
Είναι συγγραφέας βιβλίων Φυσικής και Αστροφυσικής και έχει μεταφράσει τόμους Μαθηματικής Ανάλυσης και εκλαΐκευσης της Αστρονομίας.
Συμμετέχει σε Ευρωπαικά ερευνητικά προγράμματα και διευθύνει ισχυρή ερευνητική ομάδα στον Τομέα Αστροφυσικής και Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι από το 2006 εκλεγμένος Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Επιστημονική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Έχει δημοσιεύσει πλέον των 160 ερευνητικών εργασιών στη Φυσική και Αστροφυσική και έχει διοργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια. Πρόσφατα (Ιούλιος 2008) διοργάνωσε στην Ρόδο διεθνές συνέδριο για τη γένεση του Ήλιου και των αστέρων.

Την επιβολή τέλους για τα ακίνητα εντός Κτηματολογίου μελετά η κυβέρνηση

Μετά το κτηματόσημο των 35 ευρώ, η κυβέρνηση μελετά και την επιβολή αναλογικού τέλους 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο. Η επιβάρυνση αφορά 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες και νομικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος μόλις ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων και τα ακίνητα αποκτήσουν «ηλεκτρονική ταυτότητα».

Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης του 1‰, που επιμερίζεται σε κυρίους και επικαρπωτές και υπολογίζεται βάσει μιας .........

αντικειμενικής αξίας που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο, αφού αφαιρεθούν 20 χιλιάδες ευρώ ανά δικαιούχο.

Έρχονται νέα φορολογικά μέτρα

Πρόσθετα φορολογικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους,προοιωνίζεται η μεγάλη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Τα χρήματα που λείπουν από το δημόσιο ταμείο προσεγγίζουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, τις αντικειμενικές αξίες ή το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, καθώς και τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

Εν τω μεταξύ, χθες η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα εμπορικά ........

ελλείμματα. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας έφθασε στα 2,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 0,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 0,9 δισ. ευρώ, οι εισαγωγές σε 3,3 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας να μειωθεί από 2,9 δισ. ευρώ σε 2,3 δισ. Σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2008, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 21% (από 1,2 δισ. ευρώ σε 0,9 δισ. ευρώ), ενώ οι εισαγωγές κατά 21% (από 4,1 δισ. ευρώ σε 3,3 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τη Eurostat, το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στους «27» εμφανίζει η Γερμανία με 7,2 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Ολλανδία με 3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει η Μεγάλη Βρετανία με 8,9 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Γαλλία με 5,6 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 4,1 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 3,6 δισ. ευρώ και η Ελλάδα.

Στην ευρωζώνη, το Φεβρουάριο του 2009, σημειώθηκε εμπορικό έλλειμμα με τον υπόλοιπο κόσμο ύψους 2 δια. ευρώ, ενώ για τους «27» διαπιστώνεται εμπορικό έλλειμμα ύψους 10,6 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ant1online

Μέτρα υπέρ των δανειοληπτών προωθεί ο ΟΕΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες αναμένεται να δώσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αναμένεται να προωθήσει ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων τη δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο. Παράλληλα, εντός των επομένων ημερών αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης για την επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ.

Αναλυτικότερα, οι αρμόδιοι στο Yπουργείο Απασχόλησης και στον οργανισμό εξετάζουν:

• Αναστολή των οφειλών για δάνεια που έχουν λάβει δικαιούχοι Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι είναι άνεργοι ή βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας για ένα έτος.

• Επιμήκυνση για δύο χρόνια της αποπληρωμής χρεών προς τον οργανισμό.

• Επέκταση των προνομίων που ισχύουν για τις τρίτεκνες οικογένειες και στις .........

οικογένειες εκείνες που απέκτησαν τρίτο παιδί ενώ έχουν λάβει ήδη δάνειο με τις προϋποθέσεις που αφορούν τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική επιτροπή σε συνεργασία με στελέχη των συμβεβλημένων με τον οργανισμό τραπεζών θα εξετάζει το αν υπάρχει ή όχι αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής της οφειλής, προκειμένου να αποτυπωθεί το ακριβές κόστος της ρύθμισης.

Επιδότηση ενοικίου

Εν τω μεταξύ, το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ. Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να αρχίσει στις 6 Ιουλίου και οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τους 100.000.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τη χορήγηση της επιδότησης θα προσδιοριστεί στις 12.000 ευρώ και το επίδομα θα ξεκινά από τα 115 ευρώ τον μήνα για άγαμο χωρίς παιδιά και θα κλιμακώνεται για τους έγγαμους, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ

Oπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σε συνταξιούχους που ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατά το χρονικό διάστημα από 5/12/2008 έως 05/03/2009 και σε ανέργους που έχουν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά το παραπάνω διάστημα, χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 500 ευρώ μέσω της Αγροτικής Τράπεζας εφόσον έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από τραπεζικά κεφάλαια για απόκτηση κύριας κατοικίας.

Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ για στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας που έχουν συναφθεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της διάταξης αυτής, με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής είναι πάσης φύσεως συνταξιούχοι που ήταν ή είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατά το τελευταίο προ της κατάθεσης της διάταξης αυτής τρίμηνο ή οι άνεργοι που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά το διάστημα αυτό.

Η πληρωμή γίνεται στους δικαιούχους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί Δημοσίου Λογιστικού, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την υποβολή αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία αναφέρεται ότι πρόκειται για κύρια κατοικία, καθώς και ότι ο δικαιούχος δεν έχει λάβει την ίδια παροχή από άλλη αιτία.

Cosmote: Καρτοσυμβόλαιο με δώρο 1.200 λεπτά ομιλίας

Δώρο 1.200 λεπτά ομιλίας για έναν ολόκληρο χρόνο αλλά και δυνατότητα επιλογής δωρεάν συσκευής μέσα από μία μεγάλη γκάμα, προσφέρει η COSMOTE με κάθε νέα σύνδεση σε όλα τα προγράμματα ΚαρτοΣυμβολαίου (ΚαρτοΣυμβόλαιο 20, 25 και 35).

Συγκεκριμένα, με κάθε νέα σύνδεση στο ΚαρτοΣυμβόλαιο μέχρι και τις 9 Μαΐου 2009, η COSMOTE παρέχει στους πελάτες της 1.200 δωρεάν λεπτά ομιλίας, που μπορούν να καταναλωθούν σε κλήσεις προς όλους τους αριθμούς COSMOTE αλλά και προς όλα τα εθνικά δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας, μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Tο ΚαρτοΣυμβόλαιο, που πρώτη προσέφερε στην ελληνική αγορά η COSMOTE, συνδυάζει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της καρτοκινητής και του συμβολαίου, όπως ........

ο έλεγχος κόστους με σταθερό μηνιαίο λογαριασμό, οι οικονομικές χρεώσεις συμβολαίου προς όλους και η δωρεάν συσκευή σε όλα τα προγράμματα ΚαρτοΣυμβολαίου.

Αντισυνταγματική η διάταξη για τους ημιυπαίθριους

Την ίδια ώρα, το ΣτΕ φαίνεται να μπλοκάρει την «τακτοποίηση των ημιυπαίθριων».
Όπως αναφέρεται στο Έθνος της Κυριακής, το θέμα θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές Μαΐου.

Στην Ολομέλεια έχει παραπεμφθεί η αντισυνταγματικότητα του Ν.3044/02 και η αντισυνταγματικότητα κάθε εξαίρεσης από την κατεδάφιση.

Για την κρίση της Ολομέλειας έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι δύο αποφάσεις του ........

Ε' Τμήματος που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου, υπήρξαν ομόφωνες.

Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 4 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι ζήτημα συνταγματικότητας έχει ήδη τεθεί και για την έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα.

ΟΤΕ: Απαγορεύεται η διαφήμιση "χωρίς πάγιο ΟΤΕ"

«Φρένο» στη διατύπωση «χωρίς πάγιο ΟΤΕ», η οποία χρησιμοποιείται στις διαφημιστικές καμπάνιες εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, βάζει με απόφαση του Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, όπως έκρινε το ΣΕΕ, το οποίο αποτελεί το όργανο αυτοδέσμευσης και τήρησης της δεοντολογίας στη διαφήμιση, η χρησιμοποίηση του εμπορικού σήματος του ΟΤΕ ως σημείο αναφοράς για το ύψος της χρέωσης του διαφημιζόμενου προϊόντος χωρίς μάλιστα την άδεια ή τη συναίνεση του συνιστά παράβαση του άρθρου 1 του ΕΚΔ-Ε, το οποίο αναφέρεται στην ανάγκη τήρησης των αρχών του θεμιτού ανταγωνισμού.
Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι η συγκεκριμένη διατύπωση αποτελεί ........

μέτρο δυσμενούς σύγκρισης σε βάρος του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΟ
Όλοι οι ιδιωτικοί πάροχοι μπορεί να διαλαλούν ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΙΟ ΟΤΕ αλλά δεν λένε ότι το πάγιο θα το πληρώνετε σε εμάς. Τους νέους νταβατζήδες.
Είναι σωστή η απόφαση του ΣΕΕ.
Κανονικά πρέπει να υποχρεώσουν τους παρόχους να λενε:
Μέσω του ιδιόκτητου δικτύου μας με πάγιο τέλος τόσα ευρώ.
Για να καταλαβαίνει ο Κόσμος ότι το νταβατζιλίκι του παγίου, δεν το γλυτώνουν όταν πάνε στον ιδιωτικό πάροχο.