Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Σύσκεψη Υπουργών με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ευρεία σύσκεψη που διήρκεσε πάνω από 8 ώρες, με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 24/03/11, στα πλαίσια συναντήσεων – ανά περιφέρεια – βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τους Υπουργούς Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Εκ μέρους των βουλευτών της Πελοποννήσου, εκτός από την κ. Γιαννακοπούλου, στη συνάντηση παρέστησαν οι κκ. Φαρμάκη, Μανωλάκης, Κωνσταντινόπουλος και Γρηγοράκος.

Πολλά και ενδιαφέροντα συζητήθηκαν στις παραπάνω συναντήσεις. Συνοπτικά, ανά Υπουργείο, μεταξύ άλλων, ελέχθησαν τα εξής: ............

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

Τους βουλευτές ενημέρωσαν ο Υπουργός κ. Ρέππας και οι Υφυπουργοί κ. Βούγιας και Μαγκριώτης. Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα των δημοσιών έργων της περιφέρειας και της Μεσσηνίας ιδιαίτερα, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, την πορεία του έργου του περιμετρικού της Καλαμάτας και προεξαρχόντων των Παραδείσια – Τσακώνα και Ριζόμυλος - Κορώνη. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ανέφερε ότι το ποσό που απαιτείται για τις απαλλοτριώσεις για το έργο του περιφερειακού της Καλαμάτας φτάνει συνολικά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, σύμφωνα με την προσωρινή τιμή μονάδος. Το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί στο εφετείο, ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων. Ο Υπουργός κ. Ρέππας ενημέρωσε, επιπλέον, ότι το Παραδείσια – Τσακώνα αναμένεται να παραδοθεί με παράκαμψη γύρω στον Αύγουστο και μέσα στο φθινόπωρο το σύνολο του έργου. Στην ερώτηση της κ. Γιαννακοπούλου σχετικά με την πορεία των έργων της Ολυμπίας Οδού, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το ζήτημα είναι περίπλοκο λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το γνωστό θέμα στον Καϊάφα, ενώ η υπόθεση με τις απαλλοτριώσεις εκκρεμούν. Σχετικά με το έργο Ριζόμυλος – Κορώνη, επισημάνθηκε από τον Υπουργό ότι η μελέτη δεν είναι ώριμη, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι τοπικοί φορείς ότι η μελέτη είναι έτοιμη.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Τους βουλευτές ενημέρωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουτσούκος. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Πελοπόννησο και ειδικά για το ελαιόλαδο. Σε αυτό το σημείο, η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης των ελεγκτικών μηχανισμών και τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά ελαιόλαδου προκειμένου να σπάσουν τα καρτέλ και να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε η βουλευτής «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν και η ενεργοποίησή τους δεν κοστίζει τίποτα. Αντίθετα, προστατεύει τον παραγωγό και ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό». Επίσης, ζητήθηκε η αρωγή του Υπουργείου με κάθε τρόπο στην προσπάθεια της επέκτασης του ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλο το νομό. Εκ μέρους του Υπουργείου, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι για πρώτη φορά φέτος δεν θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας αγρότης με τέλος ενεργοποίησης δικαιωμάτων με την υποβολή της ενιαίας αίτησης ΟΣΔΕ, η οποία θα αποσταλεί εξατομικευμένα, απευθείας στους παραγωγούς.

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

Τους βουλευτές ενημέρωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης. Μεταξύ άλλων, η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε την συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και την άμεση κάλυψη θέσεων υγειονομικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία του νομού. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Τιμοσίδης ενημέρωσε ότι είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός 10 ημερών θα προκηρυχθούν θέσεις επικουρικού προσωπικού για τις μονάδες υγείας της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:

Τους βουλευτές ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης και οι Υφυπουργοί κ. Ρήγας και Ξυνίδης. Η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη δημιουργίας «ενός πλαισίου ταχέων επενδύσεων «fast – track» για το σύνολο των επιχειρήσεων, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρότερες επενδυτικές δραστηριότητες και την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχείρησης». Ο Υπουργός, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες διατάξεις του νέου επενδυτικού νόμου και την ανάπτυξη στρατηγικής για την παραγωγική επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την άμεση αποπληρωμή των οφειλών από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Διακήρυξε την εκκίνηση, τους προσεχείς μήνες, σειράς προγραμμάτων – «πακέτων» για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων στην περιφέρεια, με σκοπό την παραμονή των νέων, «των καλύτερων μυαλών αυτής της χώρας», όπως χαρακτηριστικά είπε, «στον τόπο τους», απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κ. Γιαννακοπούλου.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

Τους βουλευτές ενημέρωσε η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη και οι Υφυπουργοί κ. Σηφουνάκης και Μωραΐτης. Η βουλευτής Μεσσηνίας έθεσε ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργείου, το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας για το οποίο έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων άμεσα. Επιπλέον, η βουλευτής Μεσσηνίας αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες. Η Υπουργός ανέφερε σχετικά, ότι οι αιτήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια που μπορεί να στηρίξει το δίκτυο της ΔΕΗ. Η Υπουργός διαβεβαίωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι το Υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλίες με τις οποίες θα ξεπεραστεί στην ολότητά του το ζήτημα στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία. Αναλυτικά, η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι στη Μεσσηνία το 50% των αιτήσεων έχει ικανοποιηθεί, συγκεκριμένα 77 από τις 160 αιτήσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου θα ικανοποιηθούν και οι υπόλοιπες αιτήσεις. Για τις νέες αιτήσεις, έγινε γνωστό ότι από εδώ και στο εξής θα εξετάζονται «ad hoc» - κατά περίπτωση. Για τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, η κ. Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «προχωράνε», καθώς μέσα στο 2011 θα ολοκληρωθούν τα προσχέδια και μέσα στο 2012 τα ολοκληρωμένα σχέδια. Σχετικά με το θέμα των βιολογικών καθαρισμών γενικά, τονίστηκε από την Υπουργό ότι είναι στις προτεραιότητές της και βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια τέθηκε, επίσης, επί τάπητος, για το οποίο η κατάσταση χαρακτηρίστηκε ως «τελματώδης» και η συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας ως «επιβεβλημένη» για την επίλυση του ζητήματος.

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού:

Την ενημέρωση των βουλευτών ανέλαβε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης. Στις αρχικές ανησυχίες της κ. Γιαννακοπούλου για την πορεία του τουρισμού στην Πελοπόννησο το ερχόμενο καλοκαίρι, ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι «ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά και ειδικά στην Πελοπόννησο». Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε την ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη και την αποκατάσταση – συντήρηση των κάστρων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης και Ανδρούσας. Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο Μέγαρο χορού Καλαμάτας, όπου ο Υφυπουργός ανέφερε ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εξετάζεται η πολύπλευρη αξιοποίησή του. Στη συνέχεια και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής κανόνων διαφάνειας τόσο στις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ όσο και στις κοινωνικές επιχορηγήσεις του. Στην πορεία της συνεργασίας, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την οποία τόνισε ότι «είναι παράλογο από τη μία να ζητάμε ανάπτυξη και από την άλλη οι επενδύσεις στην Ελλάδα να σκοντάφτουνε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και το περιβάλλον. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές επενδύσεις, με τον απαιτούμενο σεβασμό αλλά χωρίς υπερβολές. Πρέπει να γίνει καταγραφή των επενδύσεων που έχουν κολλήσει για αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους σε ολόκληρη την περιφέρεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα και άμεσα», τόνισε η βουλευτής. Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι για συγκεκριμένα ζητήματα θα ενημερώσει τους βουλευτές ο Υπουργός κ. Γερουλάνος που θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, άμεσα.

Οι προθεσμίες για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων του 2011

Τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα προσφερθούν οι ηλεκτρονικές του υπηρεσίες για το 2011 καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες υποβολής, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1, Ε2, Ε3). Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική για επιτηδευματίες και όσους υποβάλουν μέσω λογιστών. Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/4/2011, με ταυτόχρονη μετάθεση των προθεσμιών που ισχύουν σήμερα, οι οποίες θα αρχίσουν να λήγουν από τις 18/4/2011.
Την υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι ..........

χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ, χωρίς πρόσθετη διαδικασία πιστοποίησης.

Για το οικονομικό έτος 2011 προβλέπονται οι ακόλουθες καινοτομίες για την υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων:

-Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία οχημάτων που ήδη υπάρχουν στην Κεντρική Βάση Οχημάτων της Γ.Γ.Π.Σ. μαζί με την αντίστοιχη ετήσια αντικειμενική δαπάνη.

-Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία ακινήτων για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες κατόπιν επιλογής του φορολογούμενου από το σύνολο των ακινήτων του, βάσει των δηλώσεων Ε9.

-Εκτύπωση των ειδοποιήσεων για την πληρωμή ή επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.

- Δυνατότητα εκτύπωσης κενών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 καθώς και των οδηγιών για την συμπλήρωση της Δήλωσης Φ.Π. Οικονομικού Έτους 2011, προκειμένου να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική υποβολή.

Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι προαιρετική για τα φυσικά πρόσωπα και υποχρεωτική για τα νομικά πρόσωπα. Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/6/2011 και η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου λήγει στις 30/6/2011. Εφόσον δεν επιλεγεί η ηλεκτρονική υποβολή τότε η δήλωση Ε9 υποβάλλεται στις ίδιες ημερομηνίες με το έντυπο Ε1.

Ηλεκτρονική υποβολή Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Τιμολογίων Πελατών/ Προμηθευτών και Πιστωτικών Υπολοίπων. Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν την 1/6/2011 με ημερομηνία λήξης τις 30/6/2011.

Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ. H υποβολή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ ξεκίνησε στις 21/2/2011 και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 390.000 δηλώσεις. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 12/4/2011 για τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας και τις 23/5/2011 για τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας. Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική.

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων TAXISnet αναβαθμίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ υλοποιούνται και αρκετές νέες. Βασικές καινοτομίες του νέου συστήματος είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος σύνδεσης χρηστών και λειτουργίας των εφαρμογών, η υποστήριξη υποβολής εκπρόθεσμων και τροποποιητικών δηλώσεων για την πλειοψηφία των δηλώσεων, το εξατομικευμένο φορολογικό ημερολόγιο, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, η μεταβολή στοιχείων μητρώου και η πρόσβαση του χρήστη σε φορολογικά στοιχεία και δηλώσεις που τηρούνται για αυτόν είτε υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά είτε στη Δ.Ο.Υ.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων TAXISNet ξεκινούν σταδιακά τη λειτουργία τους οι παρακάτω νέες υπηρεσίες:

Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Προσωπικών εταιρειών κ.λπ. (Ε5) Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι προαιρετική και θα ξεκινήσει να προσφέρεται στις 18/4/2011 με καταληκτική ημερομηνία ανεξαρτήτως ΑΦΜ τις 28/4/2011. Η υποβολή των δηλώσεων στις ΔΟΥ θα είναι διαθέσιμη από 4/4/2011.

Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Φ01012). Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι προαιρετική και θα ξεκινήσει να προσφέρεται στις 4/4/2011 με καταληκτικές ημερομηνίες τις 12/4/2011 για τα νομικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας και τις 15/4/2011 για όσα τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας. Αν και η υποβολή των δηλώσεων στις ΔΟΥ έχει ξεκινήσει από 1/3/2011 και έχει ήδη παραληφθεί ο μεγαλύτερος όγκος, η υπηρεσία θα ανοίξει για λόγους πιλοτικής λειτουργίας ενόψει της υποχρεωτικής υποβολής του 2012.

Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ( Α.Ε. , ΕΠΕ, κ.λπ. -- Φ01010, Φ01011, Φ01013, Φ01014). Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι προαιρετική και θα ξεκινήσει να προσφέρεται στις 2/5/2011, ενώ οι καταληκτικές ημερομηνίες ξεκινάνε από τις 10/5/2011 για τις ημεδαπές Α.Ε. και τα Υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, εφόσον υφίσταται διμερής σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας (συμβατικών χωρών).

Για τα λοιπά νομικά πρόσωπα (Ε.Π.Ε., Συνεταιρισμοί κ.λ.π) καταληκτική ημερομηνία είναι μέχρι 10 Μαΐου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. Η υποβολή των δηλώσεων στις ΔΟΥ θα είναι επίσης διαθέσιμη από 2/5/2011.

Καταστάσεις από λογιστές - φοροτεχνικούς.( Ηλεκτρονική υποβολή Καταστάσεων Φορολογικής Αναμόρφωσης, Αυτοκινήτων Εταιρείας, Κινητής Τηλεφωνίας και Αποδοθέντων και Οφειλομένων Φόρων Εισοδήματος και Εμμέσων Φόρων.) Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική και η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/6/2011 ενώ η προθεσμία υποβολής ορίζεται για τις 30/6/2011.

Ηλεκτρονική Υποβολή Οριστικής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7). Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική και η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί στις 14/4/2011, ενώ η προθεσμία υποβολής ορίζεται για τις 16/5/2011.

Ηλεκτρονική υποβολή Οριστικών Δηλώσεων Παρακρατούμενων Φόρων Εμπόρων και Ελευθέρων Επαγγελματιών. Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2011 και ορίζεται καταληκτική ημερομηνία υποβολής η 30/9/2011.

Ηλεκτρονική Υποβολή Προσωρινής Δήλωσης Παρακρατούμενων Φόρων πλην Μισθωτών Υπηρεσιών. Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική από 1/7/2011. Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/6/2011.

Για το 2011, πρώτη χρονιά λειτουργίας των νέων υπηρεσιών, η χρήση πολλών από αυτές είναι προαιρετική και έχει ως στόχο την εξοικείωση των χρηστών και την απομόνωση και επίλυση των όποιων μικρών προβλημάτων εντοπιστούν από τη χρήση τους στην πράξη.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι το 2012 να προσφέρονται για καθολική χρήση όλες οι παραπάνω υπηρεσίες, για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών.

Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες καταληκτικών ημερομηνιών και υποδείγματα καταστάσεων που υποχρεούνται να συμπληρώσουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί:

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τελευταίος αριθμός Α.Φ.Μ. Ημ/νία υποβολής

Σε 1 18/04/2011

Σε 2 19/04/2011

Σε 3 20/04/2011

Σε 4 21/04/2011

Σε 5 27/04/2011

Σε 6 28/04/2011

Σε 7 29/04/2011

Σε 8 02/05/2011

Σε 9 03/05/2011

Σε 10,20, 30,40,50 04/05/2011

Σε 60,70, 80,90,00 05/05/2011

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Τελευταίος αριθμός Α.Φ.Μ. Ημ/νία υποβολής

Σε 1 11/04/2011

Σε 2 12/04/2011

Σε 3 13/04/2011

Σε 4 14/04/2011

Σε 5 15/04/2011

Σε 6 18/04/2011

Σε 7 19/04/2011

Σε 8 20/04/2011

Σε 9 21/04/2011

Σε 10,20, 30,40,50 27/04/2011

Σε 60,70, 80,90,00 28/04/2011

Στις περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, η καταληκτική ημερομηνία για τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα είναι η 28η Απριλίου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ (ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ)

Τελευταίος αριθμός Α.Φ.Μ. Ημ/νία υποβολής

Σε 1 10/05/2011

Σε 2 11/05/2011

Σε 3 12/05/2011

Σε 4 13/05/2011

Σε 5 16/05/2011

Σε 6 17/05/2011

Σε 7 18/05/2011

Σε 8 19/05/2011

Σε 9 20/05/2011

Σε 10,20, 30,40,50 23/05/2011

Σε 60,70, 80,90,00 24/05/2011

Στις περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, η καταληκτική ημερομηνία για τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα είναι η 24η Μαΐου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.

ΛΟΙΠΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΡΘΡΟΥ 101 ΚΦΕ

1. Τα μη κερδοσκοπικά χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου και τα κάθε είδους ιδρύματα που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., μέχρι 12 Απριλίου 2011.

2. Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας του Κ.ΒΣ, ή δηλώνουν εισόδημα από την εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, μέχρι 15 Απριλίου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.

3. Οι ημεδαπές Ε.Π.Ε, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρείας και αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων, καθώς και τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν στην κυριότητα τους ακίνητο στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι εισόδημα από αυτό θα υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, μέχρι 10 Μαΐου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.

Ναυτεμπορική

Μπλόκο και για χρέη προς ΟΤΑ

ΜΠΛΟΚΟ στη χορήγηση φορολογικής ενηµερότητας για όσους χρωστούν σε ΟΤΑ βάζει το υπουργείο Οικονοµικών µε προσθήκη που κατατέθηκε χθες στο νοµοσχέδιο για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.

Ετσι επεκτείνεται και στους δήµους το µέτρο της µη χορήγησης φορολογικής ενηµερότητας εφόσον ο πολίτης έχει χρέη προς κάποιον ΟΤΑ, όπως ζητούσε εδώ και καιρό η ΚΕ∆ΚΕ.
Σε περίπτωση δε που ο πολίτης έχει να .........

εισπράξει κάποιο ποσό από µια δηµόσια υπηρεσία, π.χ. επιστροφή φόρου από την Εφορία,αλλάπαράλληλα οφείλει έναποσό σε δήµο, τότε αυτό θα του παρακρατείται και ο ίδιος θα εισπράττει τη διαφορά.

Ακριβώς για τον λόγο αυτόν οι ΟΤΑ υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων τις οφειλέςπρος αυτούς που συνεπάγονται τη µη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενηµερότητας.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ της καθιέρωσης δηµοτικής φορολογκής ενηµερότητας αποτελούσε πάγιο αίτηµα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο εξής µε τη ρύθµισητου υπουργείου Οικονοµικών οιοφειλές ενός πολίτη σε έναν δήµο (από τέλη, κλήσεις ή άλλες οικονοµικές υποχρεώσεις) θα συµψηφίζονται µε τις τυχόν απαιτήσεις που έχει από µια δηµόσια υπηρεσία.

Δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου, μετά τη μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Την αισιοδοξία της ότι η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις την μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Συγχαρητήρια στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές τους. Σήμερα καμαρώσαμε τη μαθητική νεολαία, καμαρώσαμε τα παιδιά μας, για τα οποία όλοι ενωμένοι έχουμε να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα.

Οι Έλληνες ενωμένοι αποδείξαμε ότι μπορούμε ..........

να κάνουμε θαύματα, που αφήνουν τον κόσμο άφωνο. Αυτό αποτυπώνεται στο 1821, που καταφέραμε να ρίξουμε μια άτρωτη αυτοκρατορία.
Σήμερα έχουμε να υπερβούμε μια κρίση που φαίνεται ανυπέρβλητη. Θα τα καταφέρουμε, όπως πάντα.
Είναι στο χέρι μας.

Αμέσως μετά η υπουργός Παιδείας αφού συνεχάρη τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές τους είπε ότι «Σήμερα καμαρώσαμε τη μαθητική νεολαία, καμαρώσαμε τα παιδιά μας, για τα οποία όλοι ενωμένοι έχουμε να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δ. Κουσελάς: Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, επαναλαμβάνοντας ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

«Δεν θα μειωθούν μισθοί στο δημόσιο τομέα. Το έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη. Θα ρίξουμε το βάρος αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM.

Ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι στόχος του οικονομικού ........

επιτελείου το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι το ζήτημα των φοροαπαλλαγών, που όπως είπε είναι σήμερα ένα πολυδαίδαλο σύστημα.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, αλλά θα επανεξεταστούν, διότι, όπως ανέφερε, είναι αδικία να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές κάποιος με πολύ υψηλά εισοδήματα και ένας κάποιος με χαμηλότερα.

«Είναι ένα ζήτημα που θα δούμε τι ορίζουμε ως υψηλό εισόδημα. Νομίζω προσωπικά και έγινε και αναφορά από τον υπουργό ότι ένας που έχει εισόδημα 60.000 ευρώ το χρόνο δεν μπορεί να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με άλλους που έχουν χαμηλότερο εισόδημα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουσελάς υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίνεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο «δεν μένει στα λόγια», αλλά ανασυγκροτεί εκ βάθρων τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με ειδικά ελεγκτικά μέσα, όπως είναι το Elenxis.

Υπενθύμισε ακόμη ότι ειδικότερα στο σκέλος των ελεγκτικών μηχανισμών «είχαμε αύξηση των εσόδων κατά 5,4%, με συνθήκες ύφεσης της οικονομίας κατά 4,5%», προσθέτοντας ότι η υστέρηση που υπάρχει στα έσοδα δεν μας βγάζει έξω από τους στόχους του ελλείμματος.

Ναυτεμπορική

75 εκατ. € στους νέους αγρότες για... καλή σοδειά

Κονδύλια ύψους 75 εκ. ευρώ προορίζονται για τους νέους αγρότες σε όλη τη χώρα με την ενεργοποίηση του προγράμματος για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης. Το μέτρο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με ικανοποιητικά ποσοστά ενίσχυσης ώστε να βελτιωθούν οι συνολικές τους επιδόσεις και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητας, στο τηλέφωνο 210-5275271, αλλά και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr.
Με την αύξηση των συνολικών διαθέσιμων πιστώσεων από 285 εκ. ευρώ σε 500 εκ. ευρώ και την κατανομή των κονδυλίων μεταξύ ζωικής και φυτικής παραγωγής με αναλογία 2 προς 1 (67% - 33%), στους νέους αγρότες αντιστοιχούν πλέον επιδοτήσεις ύψους 75 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξήθηκε το ύψος της...

προκαταβολής του ποσού με την οριστική ένταξη του έργου και από 20% που ήταν θα ανέρχεται πλέον στο 50% της ενίσχυσης.
Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά διατίθεται ξεχωριστός προϋπολογισμός για τους νέους γεωργούς, δικαιούχους του μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», στους οποίους δίνεται η δυνατότητα σε συνθήκες ελεγχόμενου ανταγωνισμού να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης και να υλοποιήσουν τις επενδύσεις που έχουν δεσμευθεί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Η αύξηση των πιστώσεων της προκήρυξης συνοδεύεται από βελτιώσεις στη βαθμολογία με σημαντική μείωση της βάσης των 40 μορίων στις επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων, και συγκεκριμένα 20 μόρια για τους νέους γεωργούς του μέτρου 112 που το σχέδιο βελτίωσης αφορά φυτική παραγωγή και 25 μόρια για αυτούς που το σχέδιο βελτίωσης αφορά ζωική παραγωγή.

Οι δαπάνες που θεωρούνται επιλέξιμες προς ενίσχυση αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, εξοπλισμό αρδευτικών συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος καθώς και εξοπλισμό αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για κάλυψη των αναγκών της εκμετάλλευσης κ.λπ. Μάλιστα, στο πλαίσιο του μέτρου, προβλέπεται και η δυνατότητα καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.

Εως 500.000 ευρώ ο ανώτατος προϋπολογισμός

Στο πλαίσιο του Μέτρου 121 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 2013, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της ενίσχυσης, ανέρχεται ανά γεωργική εκμετάλλευση έως τα 500.000 ευρώ.

Η πρώτη αίτηση πληρωμής υποβάλλεται από τον δικαιούχο το αργότερο εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης και αντιστοιχεί κατ' ελάχιστον στο 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης (νομική δέσμευση) του επενδυτικού σχεδίου. Μη τήρηση του παραπάνω όρου συνεπάγεται αυτοδίκαιη ανάκληση της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης. Η δημόσια οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται με βάση το πραγματικά επιλέξιμο προϋπολογισμό που πραγματοποιήθηκε από τον δικαιούχο. Ως πραγματικά επιλέξιμος προϋπολογισμός νοούνται δαπάνες που έχουν ήδη υλοποιηθεί και εξοφληθεί.

Tα στάδια για την υλοποίηση των σχεδίων

Για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των επενδυτικών σας σχεδίων, ακολουθούνται τα παρακάτω στάδια:

Υποβολή αίτησης ενίσχυσης προς την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ. Οι αιτήσεις ενίσχυσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά, δηλαδή οριστικοποιούνται και λαμβάνουν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, από τις 18/2/2011 μέχρι τις 18/4/2011. Η έντυπη μορφή των αιτήσεων ενίσχυσης (πρωτότυπο και αντίγραφο) υποβάλλεται εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής. Αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης. Κατάταξη των αιτήσεων ενίσχυσης σε «εν δυνάμει», «επιλαχούσες» και «απορριπτόμενες». Αποστολή ατομικών αποφάσεων ένταξης στους «εν δυνάμει δικαιούχους», προκειμένου μετά την αποδοχή της σχετικής απόφασης, να κριθούν δικαιούχοι. Μάλιστα, για τους δικαιούχους που υποβάλλουν σχέδια βελτίωσης μέχρι 50.000 ευρώ, αφαιρείται η προϋπόθεση της μελέτης.

Απλές οι διαδικασίες

Ο σχεδιασμός του μέτρου έχει γίνει στην κατεύθυνση απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών με τη μείωση των απαιτούμενων υποχρεωτικών δικαιολογητικών, την απλοποίηση της σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης - φακέλου υποψηφιότητας, την αξιοποίηση κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική υποβολή, την αξιολόγηση και έγκριση των αιτήσεων, κ.λπ. Οι στόχοι του προγράμματος είναι η αύξηση της παραγωγής, οι συνδυαστικές οικονομικές δραστηριότητες, η ενίσχυση της τυποποίησης, η έμφαση σε προϊόντα που χρήζουν μεταποίησης, αλλά και η σύνδεση με το «καλάθι της περιφέρειας».

Και νέες δράσεις
Οι κατηγορίες των επενδύσεων που μπορούν να επιδοτηθούν

Γεωργικά κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός, αρδευτικά συστήματα και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι οι βασικές κατηγορίες επενδύσεων που δικαιούνται επιδότησης με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους νέους αγρότες που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Τα σχέδια βελτίωσης που εντάσσονται στο μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» παρέχουν οικονομική στήριξη στους νέους αγρότες για επενδύσεις στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη μεταποίηση της ίδιας παραγωγής της εκμετάλλευσης (καθετοποίηση εντός της εκμετάλλευσης) και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα:

- Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμό γεωργικών κτιρίων και κατασκευών,

- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση σύγχρονου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών), εξοπλισμού αρδευτικών συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος, εξοπλισμού για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κατασκευών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της εκμετάλλευσης,

* Εγγειες Βελτιώσεις,
* Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών. Πλέον στο μέτρο εντάσσονται και δράσεις όπως θερμοκήπια υδροπονικά υψηλής τεχνολογίας, εξοικονόμησης νερού, ειδικών καλλιεργειών, π.χ. φράουλα, καρπούζι, πεπόνι, κολοκύθι, φασολάκι, αλλά και οπωροκηπευτικά τεσσάρων εποχών, όπως πορτοκάλι και ροδάκινο. Ενισχύονται ακόμη εξαγωγικές καλλιέργειες, όπως το σαλιγκάρι και το μανιτάρι.

Νέες εντάξεις στα «σχέδια βελτίωσης» είναι κι εκείνες για θερμοκήπια, προϋπολογισμού μέχρι 500.000 ευρώ, η ελιά κλασικής φύτευσης και νέες ποικιλίες ροδακινιάς.

Το πρόγραμμα ήδη τρέχει και προβλέπει ενισχύσεις από 40% μέχρι 75%, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας ή έδρας.

Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να βελτιωθούν οι συνολικές τους επιδόσεις και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Πρεμιέρα για το Τ.Ε.Θ. με την "Γκόλφω ForEver"

Πρεμιέρα κάνει την Παρασκευή 25 Μαρτίου και ώρα 21:00 το βράδυ, η παράσταση που ανεβάζει το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο "Γκόλφω ForEver" στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.

Πρόκειται για Ειδυλλιακή παρωδία του βουνού και της στάνης, μια παρωδία του γνωστού έργου, στην Ελλάδα του 2008.
Με βάση το γνωστό κλασικό έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη «Γκόλφω» (γράφτηκε το 1893), ένας θίασος αποφασίζει να ανεβάσει μια άλλη Γκόλφω, με φόντο ένα χωριό του 2008.
Το να παρωδήσεις ένα θρυλικό έργο δεν .........

είναι εύκολο πράγμα, αλλά μια μεγάλη πρόκληση. Ποια είναι η Γκόλφω; Μήπως η Ελλάδα; Μήπως η χαμένη μας ταυτότητα;

Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Δριμυλής ενω τα κείμενα έγραψε ο Συγγραφέας Ντίνος Σπυρόπουλος.

Παίζουν οι Ηθοποιοί

Βασίλης Μακρής, Αθανασία Μαγγανά, Ερατώ Νασσοπούλου, Τάκης Δημητρόπουλος, Τάκης Χρυσανθακόπουλος, Χρήστος Χήναρης, Νατάσσα Παπαδάκη, Γιάννης Σταθόπουλος, Ζωή Κόσσυφα, Αλεξία Κόσσυφα, Ελίζα Βλαχαδάμη, Μπάμπης Μίχαλος, Γιούλα Ζαχαροπούλου, Γιάννης Καπελούζος, Ελένη Πετροπούλου, Φωτεινή Δελήγιαννη, Γιάννης Αλεξανδρόπουλος.



Λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων δημιουργεί ο Δήμος Καλαμάτας

Τη μεγαλύτερη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων στην Πελοπόννησο στοχεύει να δημιουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και τη συμμετοχή βιοκαλλιεργητών, αποφασίσθηκε η λαϊκή αγορά να ξεκινήσει την λειτουργία της το Σάββατο 9 Απριλίου, σε ήδη διαμορφωμένο χώρο στην κεντρική αγορά της Καλαμάτας.

Η βιολογική λαϊκή αγορά θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με συμμετοχή παραγωγών βιολογικών προϊόντων απ’ όλη την Πελοπόννησο και τον πρώτο χρόνο δεν θα καταβάλλεται ενοίκιο στο Δήμο.


Παράλληλα στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τα στελέχη του δήμου για την προώθηση Μεσσηνίων αγροτών στην βιοκαλλιέργεια.

Ψηφιακή τηλεόραση και επιτήδιοι τεχνικοί που πανε να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Πολλά περιμένουμε να γίνουν όταν θα έρθει στην περιοχή μας η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση της Digea.
Αναμφισβήτητα με την έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης θα έχουμε επιτέλους καθαρή εικόνα χειμώνα καλοκαίρι χωρίς παρεμβολές από την Ιταλία όπως έχουμε σήμερα.
Φυσικά για να μπορούμε να απολαύσουμε την ψηφιακή, θα πρέπει η τηλεόραση μας (αν είναι πολύ καινούργια) να διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή με σύστημα MPEG4.

Αν δεν διαθέτουμε σύγχρονη τηλεόραση ........

τότε χρειάζεται ένας απλός αποκωδικοποιητής τον οποίο μπορούμε πανεύκολα να συνδέσουμε με τη τηλεόραση χωρίς την κλήση ηλεκτρονικού για την σύνδεση.
Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε όταν είναι να έρθει η ψηφιακή στην περιοχή μας. Καλό θα ήταν για την ώρα να έχουμε γενικές γνώσεις ούτως ώστε να μην μπορεί κάποιος επιτήδειος κοιτάζοντας το πορτοφόλι σας και μόνο να προσπαθήσει να μας πουλήσει φύκια γι μεταξωτές κορδέλες.

Και ενώ ακόμα η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει έρθει ακόμα στην περιοχή μας, έκανε την εμφάνιση του στην κυκλοφορία ένα τρίπτυχο ηλεκτρονικού -δεν έχει σημασία το όνομα του αν και είναι στην διάθεση μας τα στοιχεία του- όπου αν κρίνουμε από ένα σημείο σε αυτά που αναφέρει μέσα στο φυλλάδιο του, περισσότερο στοχεύει στην τσέπη του θύματος παρά στο να του πουλήσει κάτι χρήσιμο.
Και γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι. Στο τρίπτυχο φυλλάδιο του διαβάζουμε για την Επίγεια και δορυφορική τηλεόραση.
Μας λέει λοιπόν για "Ψηφιακές HD (σ.σ. High Definition) κεραίες κατάλληλες για ψηφιακό σήμα MPEG4 της DIGEA."
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΨΕΜΑ.

Όταν και όποτε έρθει η ψηφιακή τηλεόραση στην περιοχή μας ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΚΕΡΑΙΑ για να λάβουμε το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea.
Αν η κεραία μας τώρα είναι υπό διάλυση, (κοινώς χάρβαλο) μπορούμε να την αλλάξουμε και τώρα και να βάλουμε μια απλή κεραία όπως θα κάναμε αν δεν ερχόταν η ψηφιακή τηλεόραση. Μια απλή κεραία χρειαζόμαστε και ένα αποκωδικοποιητή -αν η τηλεόραση μας δεν διαθέτει ενσωματωμένο- και τίποτε άλλο.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΚΕΡΑΙΑ ή ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ αν και κάποιοι "τεχνικοί" ίσως σας το προτείνουν απλά για να σας χρεώσουν παραπάνω.
Προσέξτε μην πέσετε θύματα επιτήδειων. Προσέξτε μην παραδώσετε το πορτοφόλι σας σε τεχνικούς που θα σας πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες απλά για να σας το αδειάσουν.

Φροντίστε να ενημερωθείτε πριν πέσετε θύματα. Ρωτήστε, μπείτε στην σελίδα της Digea και λύστε τις απορίες σας.
Θα βρείτε πολλές χρήσιμες συμβουλές, θα λύσετε πολλές απορίες σας.

Και για αν μην πουν κάποιοι ότι πως τα ξέρουμε όλα αυτά κλπ κλπ. Η Επίγεια ψηφιακή μπήκε σε περιοχές της Αθήνας, αν θυμάμαι καλά Υμηττό και Αίγινα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος.
Λέτε όλος αυτός ο κόσμος να έτρεξε να πάρει καινούρια κεραία δήθεν κατάλληλη για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση; Ας σοβαρευτούμε. Ασφαλώς και όχι. Δεν έτρεξαν να βάλουν καινούριες κεραίες. Συνεπώς δεν χρειάζεται και εσείς να βάλετε τις δήθεν "ειδικές για την ψηφιακή".

Τέρμα στους Συνεταιρισμούς - σφραγίδες. Πήρε ΄΄πράσινο΄΄ φως το νομοσχέδιο Σκανδαλίδη.

Με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τοποθετούμε την αιχμή μιας μεγάλης αγροτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο. Δεν αρκούμαστε σε απλές βελτιώσεις στον τρόπο ..... λειτουργίας των υφιστάμενων συνεταιρισμών επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην εισηγήσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο .

Εντατικοποιούμε τόνισε τη συνταγματική επιταγή περί εποπτείας για να εξυγιάνουμε τους συνεταιρισμούς και να διασφαλίσουμε....
Σχέδιο Νόμου. Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο οριοθετείται η προσαρμογή του συνεταιριστικού κινήματος στις νέες ρυθμίσεις με τις καταργούμενες και τροποποιούμενες διατάξεις του ν. 2810/2000. Στο ίδιο κεφάλαιο προτείνονται νέες διατάξεις για τον αγροτικό συνδικαλισμό και τους αγροτικούς συλλόγους. Προτείνονται πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, με κλαδικό αντικείμενο - ζωικής, φυτικής ή και αλιευτικής παραγωγής - στα εδαφικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου. Αυξάνεται σε επτά (7) ο αριθμός των συλλόγων που ιδρύουν Ομοσπονδία σε επίπεδο Περιφέρειας και ο αριθμός Ομοσπονδιών που ιδρύουν Συνομοσπονδίες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η προοδευτική αγροτική μεταρρύθμιση συνιστά, λοιπόν, το βασικό εργαλείο μας για να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την ευημερία των αγροτών μας και την ανάπτυξη της υπαίθρου, κατέληξε .

Επανάσταση στους αγροτικούς συνεταιρισμούς με το νομοσχέδιο Σκανδαλίδη

Σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και των ομάδων παραγωγών θα φέρει το νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που δόθηκε ήδη για δημόσια διαβούλευση, δημιουργούνται τρεις νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης: οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας Α.Ε.-ΕΠΕ και οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) σύμφωνα με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο.
Ειδικότερα:
- Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ): Όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμιοι και διέπονται...

από τους ίδιους κανόνες συμπεριλαμβανομένων και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.
- Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ): Οι κάθε μορφής συνεταιριστικές ενώσεις, κοινοπραξίες συνεταιρισμών και συνεταιριστικές εταιρείες, που συγκροτούνται από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς και έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, θεωρούνται Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία των συνεταιρισμών.
- Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ): Αναγνωρίζονται Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε κίνητρα, καθώς και σε χρηματοδοτήσεις τους από διαχειριστικά ή άλλα επιχειρησιακά προγράμματα μόνο εφόσον πληρούν το προαναφερθέν πλαίσιο.
Οι τρεις αυτές κατηγορίες συνεταιριστικών οργανώσεων καταχωρίζονται στο εθνικό μητρώο συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, το οποίο δημιουργείται στο υπουργείο.
Παράλληλα γίνεται διάκριση σε ενεργούς και μη ενεργούς συνεταιρισμούς. Οι μη ενεργοί συνεταιρισμοί (όσοι δεν έχουν τζίρο) σε δύο εταιρικές χρήσεις θα διαγράφονται από το μητρώο και θα οδηγούνται σε εκκαθάριση. Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη συγχώνευση οργανώσεων.
Προβλέπεται επίσης η ίδρυση εποπτικής Αρχής, η οποία θα αξιολογεί, θα εποπτεύει και θα ελέγχει τους συνεταιρισμούς σε ετήσια βάση.
Εκτός από τις οργανώσεις αναμορφώνονται οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συστήνονται εταιρίες μη κερδοσκοπικές για την προώθηση των προϊόντων που θα μετέχουν στο «καλάθι προϊόντων περιφέρειας», με την επωνυμία "Διατροφική Σύμπραξη".
Αλλαγές επέρχονται με το νέο ν/σ και στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας θα εκλέγουν οι οργανώσεις που μετέχουν στο μητρώο με καθολική ψηφοφορία των παραγωγών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια.
Προωθείται τέλος η συμβολαιακή γεωργία. Το συμβόλαιο θα έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης και θα περιλαμβάνει το είδος, τον όγκο των προϊόντων, την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης, τον τρόπο και το χρόνο πληρωμής το παραγωγού κ.λπ.

Πρώτες αντιδράσεις

Εντωμεταξύ, αντιδράσεις από το κατεστημένο συνεταιριστικό κίνημα αναμένεται να προκαλέσει η πρόταση του ΥΠΑΑΤ που αφορά την άμεση εκλογή των μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ από τους αγρότες. Στο κείμενο προβλέπεται ότι «η διαδικασία άμεσης δημοκρατίας στην εκλογή των συνεταιριστικών οργάνων και της ΠΑΣΕΓΕΣ μέσα από καθολική ψηφοφορία των παραγωγών γίνεται αποφασιστική και απαρέγκλιτη προϋπόθεση της όποιας αξιολόγησης και νομιμοποίησης».
Στα πλαίσια των προτάσεων, προωθείται ριζική αλλαγή στη δομή και λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ που μετατρέπεται σε Πανελλήνια Ένωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΠΕΣΑΓΟ), την οποία εκλέγουν οι οργανώσεις και των τριών κατηγοριών που συμμετέχουν στο μητρώο και των οποίων αποτελεί τη συντονιστική οργάνωση. Όπως αναφέρεται, η εκλογή των μελών της γενικής συνέλευσης, που αποτελεί το κορυφαίο της όργανο, γίνεται κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια, με καθολική ψηφοφορία όλων των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι μέλη των οργανώσεων που ανήκουν στην περιφέρεια.
Θετικά είναι τα πρώτα σχόλια του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτου Καραμίχα για τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα της ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού κινήματος. Παράλληλα όμως ζητά διευκρινίσεις στις αλλαγές που προτείνονται για την τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της εκλογής με καθολική ψηφοφορία.


Χθες η "Νέα Κρήτη", μόλις έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, ήρθε σε επαφή με τοπικά αγροτικά στελέχη και κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις τους.
«Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει δώσει μελέτη για την αναδιοργάνωση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων στο υπουργείο και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σωστή αναδιοργάνωση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα, ώστε σε επιχειρηματική βάση να μελετά τις ανάγκες της αγοράς και την τοποθέτηση των αγροτικών προϊόντων σε αυτή. Όσο για τους καλλικρατικούς συνεταιρισμούς, αυτό προϋποθέτει την εθελούσια συμμετοχή των αγροτών σε αυτούς. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να δίδει δυνατότητα στην κλαδική οργάνωση και να γίνει εκκαθάριση των μητρώων των συνεταιρισμών», είπε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνυπεύθυνοι στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στις συνεταιριστικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα είναι οι πολιτικοί που επέτρεπαν, επικροτούσαν και χρησιμοποιούσαν αυτές τις οργανώσεις για να κάνουν πολιτικά ρουσφέτια και να εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα. Ίσως ήρθε η ώρα μια και καλή τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η ευκαιρία είναι μπροστά μας και ας την εκμεταλλευτούμε με πράξεις και όχι απλά με νομοθετήματα που δεν εφαρμόζονται.
Στις προθέσεις του υπουργού θα είμαστε συγκαταβατικοί, φτάνει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να βρεθεί διέξοδος για την ελληνική γεωργία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λασιθίου Στάθης Κορνάρος.
«Στη διάρκεια της ενασχόλησής μου, εδώ και είκοσι χρόνια, με τα κοινά στον αγροτικό τομέα έχω ακούσει αναμορφώσεις και αναμορφώσεις, αλλά πάντα οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά των αναμορφώσεων δεν υπάρχουν. Και η απόδειξη είναι ότι λειτουργούμε με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 1983, αν και έχουν αλλάξει στην τοπική και διεθνή οικονομία πολλά - στον αγροτικό πληθυσμό από 50% κατεβήκαμε στο 7%. Χρειάζεται αλλαγή πλαισίου αρχαιρεσιών, λειτουργία ανά περιφέρεια και μετοχοποίηση των αγροτικών οργανώσεων», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου στο Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης.




«Χωρίς οικονομική ενίσχυση στις Αγροτικές Οργανώσεις δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, διότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στη χώρα μας. Πρέπει να γίνει ένας νέος "Καλλικράτης" στις Ενώσεις και να δοθούν κίνητρα ή αντικίνητρα στις οργανώσεις», μας τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μανόλης Γαβαλάς.


«Σφραγίδες»

«Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, είναι πλέον "σφραγίδες" και παίζουν αρνητικό ρόλο στον αγρότη με την ανυπαρξία τους. Δυστυχώς, για να μπορούμε να πάμε σε άλλη μορφή συνεταιριστικού κινήματος, πρέπει να υπάρξει κατάργηση των συνεταιρισμών, διαχείριση της περιούσιας τους και εποπτεία από το κράτος. Το υπουργείο εξ ανάγκης μιλά για αλλαγή μετά από πίεση των ίδιων των αγροτών που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και είναι μόνο δήλωση υπό το φόβο μη χαθεί ο κομματικός στρατός μέσα στο συνεταιριστικό χώρο, στον οποίο πρέπει να ηγούνται μόνο όσοι παράγουν προϊόντα», σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης.



Επιτέλους!

«Επιτέλους αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην αναγκαία πλέον αναδιάρθρωση-ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων, ώστε να προκύψουν τα σχήματα που θα μπορέσουν να σταθούν δίπλα στον αγρότη με αξιώσεις και να προωθήσουν τα αγροτικά προϊόντα», μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Πηγή: neakriti.gr

Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε…
σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το ν/σ που έχει τίτλο: «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου- Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους» περιλαμβάνει τέσσερα σημαντικά κεφάλαια.

Στο πρώτο κεφάλαιο καθορίζεται η δομή και η λειτουργία των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων. Οργανώνεται η εποπτεία τους από το κράτος μέσω εποπτικής αρχής, εθνικού μητρώου και περιοδικής αξιολόγησης.

Στο δεύτερο κεφάλαιο οργανώνεται θεσμικά η σχέση των συνεταιρισμών με την αγορά των αγροτικών προϊόντων.

Στο τρίτο κεφάλαιο καθορίζεται η χρηματοδότηση, τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα υπέρ των συνεταιρισμών.

Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο οριοθετείται η προσαρμογή του συνεταιριστικού κινήματος στις νέες ρυθμίσεις με τις καταργούμενες και τροποποιούμενες διατάξεις του ν. 2810/2000.

Στην εισήγησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων «Με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τοποθετούμε την αιχμή μιας μεγάλης αγροτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο. Δεν αρκούμαστε σε απλές βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας των υφιστάμενων συνεταιρισμών. Εντατικοποιούμε τη συνταγματική επιταγή περί εποπτείας για να εξυγιάνουμε τους συνεταιρισμούς και να διασφαλίσουμε τη δημοκρατική λειτουργία τους».



Αναρτήθηκε από Tromaktiko στις 19:06 Πηγή

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ- Η ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Την Κυριακή 27 Μαρτίου οι Επιτροπές Αγώνα «Δεν Πληρώνω» ανοίγουν τα διόδια όλης της χώρας.
Η πανελλαδική αυτή κινητοποίηση έρχεται ως επιστέγασμα των καθημερινών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από το κίνημά μας.
Χαρακτηριστικό του πολυμέτωπου και .........

αδιάλλακτου αγώνα μας είναι οι μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, στα κεντρικά γραφεία της Τροχαίας Αττικής Οδού στην Παιανία, στο ΚΑΤ ενάντια στα χαράτσια στην Υγεία, καθώς και η κοινή συνέλευση του κινήματός μας στην Κερατέα μαζί με το κίνημα ενάντια στα ΧΥΤΑ Κερατέας και Γραμματικού.
Πρέπει να καταλάβουν οι κρατούντες ότι το κίνημα μας δεν αστειεύεται και δεν διαπραγματεύεται.

Η τροχαία, που πληρώνεται από το υστέρημα του ελληνικού λαού, πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα να ενεργεί ως τσιράκι των μεγαλοεργολάβων γιατί μας εξοργίζει και η απάντηση μας θα είναι ηχηρή.
Το πολιτικό προσωπικό και οι κάθε είδους ορντινάντσα του κεφαλαίου καλό θα είναι να αρχίζουν να ετοιμάζουν βαλίτσες γιατί η ώρα που θα αρχίζουν να στοιβάζονται στα ελικόπτερα πλησιάζει.

Το κίνημα μας θα καταργήσει όλους τους άδικους νόμους και την αισχρή (ν)τροπολογια Ρέπα στην πράξη.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ- ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ- Η ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Για το πλήρες πρόγραμμα του Πανελλαδικού Ανοίγματος της Κυριακής 27 Μαρτίου καθώς και όλων των λοιπών δράσεων και συνελεύσεων των επιτροπών αγώνα «Δεν Πληρώνω» μπορείτε να επισκέπτεσθε το www.oxidiodia.gr

Καίνε τον Σαμαρά τα Wikileaks - Καταρρέει ο μύθος του υπερπατριώτη - Πέφτει η μάσκα του "Μακεδονομάχου"!!!!!!

Καταρρέει ο μύθος του υπερπατριώτη Σαμαρά. Πέφτει η μάσκα του "Μακεδονομάχου" προέδρου της ΝΔ. Συγκεκριμένα, τα Wikileaks αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πολιτικός που πολεμούσε την ελληνορωσική προσέγγιση της κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή του στους Αμερικανούς ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του και "θα μιλήσει σε αυτούς που πρέπει" για να καταστήσει σαφές ότι η επίσκεψη των Ρώσων για τα τεθωρακισμένα "δεν θα ήταν καλή".
Διαβεβαίωνε ακόμη τους Αμερικανούς ότι θα .........

πράξει τα δέοντα για να σταματήσει την ελληνορωσική προσέγγιση.

O "φιλοαμερικανός Σαμαράς", όπως περιγράφεται από τον Αμερικανό πρέσβη, είναι ο άνθρωπος των παρασκηνίων, ο οποίος μπήκε στην κυβέρνηση Καραμανλή, στη θέση που μπήκε και στο χρόνο που μπήκε, κατόπιν μυστικής συμφωνίας με την παλαιοκαραμανλική φρουρά, για να κόψει το δρόμο της Ντόρας προς την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στο Σκοπιανό και συγκεκριμένα στο veto που άσκησε η Ελλάδα στο Βουκουρέστι, διά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται ως καλή, φιλική και ικανή στην προσέγγιση με τους Αμερικανούς, αλλά σκληρή στην πράξη και στην ουσιαστική διαπραγμάτευση, χωρίς να είναι διατεθειμένη να μετακινηθεί ούτε σπιθαμή από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης Καραμανλή, ευρισκόμενη πάντα σε απόλυτη ταύτιση με τον τότε πρωθυπουργό. Χαρακτηριστική και η επιμονή της στο erga omnes, χρήση του ονόματος και στις διεθνείς και διμερείς σχέσεις, μία κόκκινη γραμμή που φαίνεται να απεμπολείται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Επίσης, στα Wikileaks καταγράφεται ο αγώνας και η πίεση της Ντόρας Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόοδο στο θέμα της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αμερική.

http://karfotiko.blogspot.com/2011/03/wikileaks_20.html

Το θέμα το είδαμε στο Trifylianews

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Μαρτίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.







Χάρρυ Χουντίνι

Ο Χάρρυ Χουντίνι (Αγγλικά: Harry Houdini) (24 Μαρτίου, 1874 – 31 Οκτωβρίου, 1926, πραγματικό όνομα Έρικ Βέις) ήταν Εβραίος Ουγγρο-Αμερικανός μάγος, καλλιτέχνης των αποδράσεων και διασκεδαστής, καθώς επίσης και πολέμιος του πνευματισμού, παραγωγός ταινιών και ηθοποιός.
Ο Χάρρυ Χουντίνι άλλαξε εντελώς τον ..........

καλλιτεχνικό χώρο της ταχυδακτυλουργικής και των αποδράσεων, και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του είδους.

Χάρι Χουντίνι (1874-1926) – Ο «μάγος» τών αποδράσεων

Το όνομά του, έγινε συνώνυμο με την λέξη «μάγος». Ειδικότητά του; Οι αποδράσεις, τις οποίες τελειοποίησε σε μέγιστο βαθμό. Έμεινε στην ιστορία κι ως ο «βασιλιάς τών χειροπέδων».

Ο Χάρι Χουντίνι (Harry Houdini), γεννήθηκε στην Βουδαπέστη τής τότε Αυστρουγγαρίας, στις 24 Μαρτίου 1874. Το πραγματικό του όνομα ήταν Έριχ Βάις (Ehrich Weiss). Ήταν το τέταρτο παιδί από τα συνολικά επτά, του ραβίνου Μάγιερ Βάις (Mayer Samuel Weiss) και τής Σεσίλια Στάινερ (Cecelia Steiner), οι οποίοι μετανάστευσαν οικογενειακώς στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο τού 1878. Έζησαν αρχικά στο Γουαϊσκόνσιν, όπου από το 1907, ο Χουντίνι ισχυρίζονταν ότι εκεί γεννήθηκε.

Εκεί, ο νεαρός Έριχ θα κάνει διάφορες δουλειές (πωλούσε εφημερίδες, γυάλιζε υποδήματα κ.α.), ασχολούμενος ταυτόχρονα και με τον αθλητισμό (τρέξιμο, γυμναστική και κολύμπι), έως ότου θα δει το πρώτο «μαγικό» από έναν ταχυδακτυλουργό. Η επίδραση που δέχθηκε ήταν ισχυρή. Έχει ήδη επιλέξει τον δρόμο του. Σε ηλικία μόλις εννέα ετών, κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, αυτοπακαλούμενος σαν «Έριχ: Ο πρίγκιπας τού ανέμου», επιδιδόμενος σε τεχνάσματα με παιχνιόχαρτα. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, επηρεαζόμενος από τον Γάλλο «μάγο» Ζαν Χουντίν (Jean Eugène Robert-Houdin), ο οποίος θεωρείται «πατέρας» τής σύγχρονης ταχυδακτυλουργίας κι έμεινε γνωστός ως ο «βασιλιάς της τράπουλας», ο Έριχ Βάις, αλλάζει το επώνυμό του Χουντίνι. Το «ι», στο τέλος, το πρόσθεσε επειδή ένας φίλος του, τού είπε (λανθασμένα), πως στα γαλλικά σημαίνει «σαν τον Χουντίν», δηλαδή μεγάλος μάγος σαν τον Χουντίν. Το «Χάρι», σύμφωνα με τον ίδιο τον Χουντίνι, το «δανείστηκε», από έναν άλλο «μάγο» τής εποχής του, τον Χάρι Κέλαρ (Harry Kellar).

Το 1891, ο Χουντίνι ασχολείται επαγγελματικά πλέον με την «μαγεία». Ξεκινά, εστιάζοντας αρχικά σε τεχνάσματα με παιγνιόχαρτα, με παραστάσεις στον δρόμο και στο τσίρκο ως «Ο άνθρωπος τού ανέμου». Η επιτυχία όμως δεν ήταν η προσδοκώμενη…

Αρχίζει να προσανατολίζεται σε διαφορετικούς τομείς τής «μαγείας» και επικεντρώνεται στις αποδράσεις, έχοντας συνεργάτη τον αδελφό του Θίοντορ (περισσότερο γνωστός ως «Ντας» ή «Χαρντίν»), τον οποίον θα αντικαταστήσει στην συνέχεια με την σύζυγό του -χορεύτρια και τραγουδίστρια- Μπέατρις Ράνερ (Wilhelmina Beatrice Rahner), που γνώρισε το 1894. Η «Μπες» θα αποτελέσει την μόνιμη συνεργάτιδά του στην υπόλοιπη σταδιοδρομία του και στις περιοδείες που έκαναν για τριάντα περίπου χρόνια σε Αμερική κι Ευρώπη.

Η πορεία του θα είναι εκρηκτική. Βελτιώνοντας τις τεχνικές του σε υπέρτατο βαθμό, αποδρά μέσα από σχοινιά, αλυσίδες και ζουρλομανδύες, άλλοτε εύκολα κι άλλοτε δύσκολα. Καθώς διάφοροι μιμητές του, επιδρούσαν μειωτικά στην φήμη του και λειτουργούσαν ανταγωνιστικά, έκανε τα τεχνάσματά του όλο και πιο δύσκολα. Στα μεγάλα του κατορθώματα, περιλαμβάνονται, η απόδραση από την φυλακή Γούντστοκ τού Ιλινόις (κι από άλλες στην συνέχεια), όπου αλυσοδέθηκε γυμνός μέσα σε ένα κλειδωμένο κελί· η απόδραση από σιβηρικό βαγόνι-φυλακή (το οποίο όπως λέγεται είχε ένα και μόνο κλειδί)· η απόδραση από τις χειροπέδες τής Σκότλαντ Γιαρντ· η απόδρασή του το 1913 -και ίσως η πιο γνωστή- από γυάλινο θάλαμο γεμάτον με νερό, στο οποίον κρεμόταν ανάποδα απ’ τα πόδια και βυθιζόταν μέσα («κινέζικο μαρτύριο τού νερού»)· η απόδρασή του, το 1917, από τάφο βάθους δύο περίπου μέτρων όπου τον είχαν θάψει χωρίς φέρετρο («άκρως επικίνδυνη» και κατά τον ίδιο τον Χουντίνι, που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του, αν και επανέλαβε αυτού τού είδους την απόδραση σε διάφορες παραλλαγές) κ.ά. Το 1919, στην Νέα Υόρκη, θα βάλει στον κατάλογο των επιτυχιών του και την εξαφάνιση από τα μάτια τού κοινού, ενός…ελέφαντα μαζί με τον εκπαιδευτή του.

Παράλληλα με την σταδιοδρομία του ως «μάγος», ο Χουντίνι έπαιξε και στον βωβό κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας σε έξι ταινίες, αποτελώντας μάλιστα κι έναν απ’ τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς τής εποχής του.

Ο Χουντίνι είχε πάθος με την τεχνολογία και τον γοήτευαν οι πτήσεις με αεροπλάνο. Έγινε γνωστός μάλιστα ως ο άνθρωπος που έκανε την πρώτη πτήση με το αεροπλάνο του, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, το 1910. Στην πραγματικότητα, είχε χάσει την πρωτιά, μόλις μια μέρα πριν την δική του πτήση, από άλλον πιλότο που δεν έγινε ευρέως γνωστή. Ο Χουντίνι όμως φέρθηκε έξυπνα, καλώντας τούς δημοσιογράφους κι έτσι καθιερώθηκε μέσω τού τύπου, στην συνείδηση τού κόσμου, ως ο πρώτος που πέταξε πάνω από την Αυστραλία με αεροπλάνο.

Έγινε διάσημος και σ’ αυτό βοήθησε πολύ και η έξυπνη διαφημιστική προώθηση, που συνετέλεσε εν πολλοίς στην δημιουργία τού μύθου, καθώς και οι δημόσιες σχέσεις που έντεχνα καλλιεργούσε. Ο κόσμος λάτρευε τον Χουντίνι, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τού απέδιδαν υπερφυσικές δυνάμεις και ιδιότητες. Ο ίδιος, απέρριπτε αυτές τις φήμες κι έλεγε πως τα «μαγικά» του εξηγούνται με την λογική. Ως σκεπτικιστής μάλιστα, είχε εξαπολύσει μια διαρκή επίθεση εναντίων τών τσαρλατάνων πνευματιστών και μελλοντολόγων (μέντιουμ) και τών «μάγων» που εξαπατούσαν τον κόσμο, ανακαλύπτοντας κι αποκαλύπτοντας τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν. Προχωρούσε δε και στον δημόσιο εξευτελισμό τους, με έναν πρωτότυπο τρόπο: Μοίραζε δωρεάν εισιτήρια σε διάφορους πνευματιστές, οι οποίοι προσερχόμενοι στις παραστάσεις του, διαπίστωναν ότι ανάμεσα στα άλλα «μαγικά» του, ο Χουντίνι είχε εντάξει στο πρόγραμμά του και την αποκάλυψη των τεχνασμάτων που χρησιμοποιούσαν οι πνευματιστές για να εξαπατούν τούς αφελείς.

Ο Χάρι Χουντίνι, θα πέσει τελικά, θύμα τής αυτοπεποίθησής του και θα προκαλέσει τον θάνατό του, μ’ έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο. Επισκεπτόμενος, το 1926, ένα πανεπιστήμιο στο Μόντρεαλ τού Καναδά, προκάλεσε τους φοιτητές να τον χτυπήσουν όσο πιο δυνατά μπορούσαν στην κοιλιακή χώρα, θέλοντας ν’ αποδείξει ότι αντέχει και το πιο δυνατό ανθρώπινο χτύπημα (αυτού τού είδους η πρόκληση, αποτελούσε συνήθως μέρος των παραστάσεών του και γίνονταν για διαφημιστικούς λόγους). Ανταποκρινόμενος στην πρόκληση αυτή, ένας φοιτητής, ονόματι Γκόρντον Γουάιτχεντ (J. Gordon Whitehead), του καταφέρνει πολλαπλά χτυπήματα, πριν προλάβει να προετοιμαστεί κατάλληλα ο Χουντίνι και τον σωριάζει κάτω. Οι μοιραίες καθοριστικές λεπτομέρειες που αγνοούσε ο Χουντίνι, είναι ότι είχε πρόβλημα η σκωληκοειδίτιδά του και ο Γουάτχεντ ήταν επαγγελματίας…πυγμάχος. Ο Χουντίνι απέφυγε την ιατρική περίθαλψη και συνέχιζε τις εμφανίσεις του παρ’ ότι πονούσε. Λίγες μέρες αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Στην τελευταία του παράσταση, στις 24 Οκτωβρίου 1926, στο Ντιτρόιτ τού Μίτσιγκαν, ανέβηκε στην σκηνή με 40° πυρετό. Στο μέσον λιποθύμησε, αλλά μόλις συνήλθε, συνέχισε μέχρι τέλους, όταν και πάλι κατέρρευσε. Στην συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Χειρουργήθηκε και τού δόθηκαν οκτώ ώρες περιθώριο ζωής. Τελικά, άντεξε έως τις 31 Οκτωβρίου 1926, οπότε και πέθανε, σε ηλικία 52 ετών. Επίσημη αιτία θανάτου, η περιτονίτιδα που προκλήθηκε από ένα σπασμένο πλευρό, αν και όπως λέγεται, ο πόνος τού σπασμένου πλευρού απλά κάλυπτε αυτόν τής σκωλικοειδίτιδας.

Το «αιώνιο» ερώτημα όμως, που ακολουθούσε την φήμη του, παρέμενε: Πως κατόρθωνε και δραπέτευε;

Παρακολουθήστε τις επιχειρούμενες απαντήσεις, καθώς και τον ίδιο τον Χουντίνι σε μερικές στιγμές δράσης, στο ακόλουθο βίντεο…

Βιβλιογραφία

The Right Way to Do Wrong (1906)
Handcuff Secrets (1907)
The Unmasking of Robert Houdin (1908)
Magical Rope Ties and Escapes (1920)
Miracle Mongers and their Methods (1920)
Houdini's Paper Magic (1921)
A Magician Among the Spirits (1924)
Under the Pyramids (1924) with H. P. Lovecraft