Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

«Τσιμπάει» η τιμή ελαιολάδου, μετά από την κατρακύλα των τελευταίων μηνών

Ενδείξεις… ανάκαμψης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παρουσιάζει η τιμή του ελαιόλαδου, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που καταγράφεται από τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ιταλίας, που αποτελεί το «βαρόμετρο» για το μέλλον της ελληνικής παραγωγής. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία μπορεί να μην αποτελεί σωτηρία για τους αγρότες, αλλά τουλάχιστον βάζει ένα φραγμό στην κατακόρυφη πτώση του προϊόντος, που παρατηρείτο μέχρι σήμερα.
«Υπάρχει μια συντηρητική αισιοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ένωσης Πεζών Κρήτης, Γιώργος Φραγκιαδουλάκης, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην αυξημένη ζήτηση της τελευταίας περιόδου.
Αιτία ωστόσο για αυτό το… ξαφνικό ...........

ενδιαφέρον – σύμφωνα με όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν την αγορά – από το εξωτερικό είναι, το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας, θα είναι συνολικά πολύ μικρότερη από ό,τι άλλες χρονιές. Έτσι οι μεγάλες βιομηχανίες της Ιταλίας σπεύδουν να αγοράσουν τις παραγόμενες ποσότητες προτού αυτές εξαντληθούν ή διοχετευθούν αλλού. Επίσης ενδείξεις για την τάση που επικρατεί οφείλονται και σε ορισμένες πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα αποθέματα ελαιολάδου στην Ισπανία (μεγαλύτερη παραγωγική χώρα της Μεσογείου), έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Ειδικότερα, πάνω από 2,40 ευρώ το κιλό είναι η τιμή του ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Λακωνία. Στη Μεσσηνία κυμαίνεται μεταξύ 2,20 και 2,25 ευρώ και στην Κυνουρία φθάνει τα 2,30 για το πολύ ποιοτικό προϊόν, όχι μόνο στην οξύτητα, αλλά σ’ όλα του τα στοιχεία. Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν στοιχεία από τις τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Επίσης όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Ελαιολάδου της Ζακύνθου, η τιμή του προϊόντος από την ίδια, διαμορφώνεται στα 2,15 ευρώ το κιλό για τα τρία δέκατα, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτή κυμαινόταν στα 2 ευρώ.
Στην Κρήτη οι τιμές που διαμορφώνονται για το ελαιόλαδο οξύτητας ως τρεις γραμμές είναι: για την Ένωση Πεζών από 2 ευρώ σε 2,15 ευρώ, για την Ένωση Μεσαράς από 1,70 ευρώ (προκαταβολή) σε 2 ευρώ - και Μονοφατσίου σε 2,10 ευρώ. Ωστόσο αν παρατηρήσει κανείς τον αναλυτικό πίνακα που ακολουθεί στην Κρήτη η μέση τιμή έχει φτάσει στα 2,24 ευρώ/κιλό (τιμή στην αποθήκη του παραγωγού χωρίς ΦΠΑ).

Πηγή: Αγροτύπος

Η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια!

Τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια μειώνει η σοκολάτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο στο 62ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων τριών παλαιότερων μελετών σχετικά με το θέμα.

Σε μια από αυτές τις μελέτες μάλιστα, στην οποία συμμετείχαν 44.000 εθελοντές, αναφέρεται ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα κάθε εβδομάδα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που δεν περιλάμβαναν τη σοκολάτα στο διατροφολόγιό τους.

Οι επιστήμονες ωστόσο επισημαίνουν ότι χρειάζεται .........

περαιτέρω έρευνα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων καθώς τα μειωμένα ποσοστά εγκεφαλικών θα μπορούσαν να αποδοθούν και σε άλλους παράγοντες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας πάντως δείχνουν πως υπάρχουν και άλλα οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας, πέρα από αυτά που είναι ήδη γνωστά (όπως για παράδειγμα ο μειωμένος κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια).

Σημειώνεται ότι αν και η σοκολάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται υπερβολικές ποσότητες καθώς είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες και δεν θα έπρεπε να αντικαταστήσει άλλες τροφές με περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: i-news

Διορθώνονται... οι αποδείξεις

Διορθώσεις στο μέτρο των αποδείξεων σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι η εφαρμογή του θα επιβαρύνει πολλούς φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους με αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Οπως αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δημ. Γεωργακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 961, θα γίνουν διορθώσεις στην εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων, ώστε να μην αδικούνται οι έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αν και ο κ. Γεωργακόπουλος απέφυγε να ..........

δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ήδη να μειωθεί το ποσό της αξίας των αποδείξεων που θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ.

Το ποσοστό 30% επί του εισοδήματος που απαιτείται για να καλυφθεί το αφορολόγητο με αποδείξεις θα περιοριστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως στο 20%. Δεν αποκλείεται μάλιστα να καθοριστούν ποσοστά που θα κλιμακώνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος του ετησίου εισοδήματος.

Οι αποδείξεις και η σύνδεσή τους με το αφορολόγητο όριο έχουν προκαλέσει αναστάτωση και σύγχυση στους φορολογούμενους, οι οποίοι ήδη κάνουν τους υπολογισμούς τους για την αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να μαζεύουν κάθε μήνα για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο και να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου 10%, ο οποίος κυμαίνεται από 360 έως 1.200 ευρώ ετησίως.

Ουσιαστικά, με το μέτρο των αποδείξεων όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από 12.001 έως 40.000 ευρώ υποχρεούνται πλέον να συγκεντρώσουν αποδείξεις πολύ μεγάλης συνολικής αξίας σε σύγκριση με το εισόδημά τους για να διατηρήσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Στις αποδείξεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (ρεύμα και νερό), οι λογαριασμοί τηλεφώνου (κινητού και σταθερού), ρεύματος και νερού, ούτε οι αποδείξεις από την καταβολή ενοικίων, ούτε καν τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, υπεραστικών λεωφορείων, πλοίων, τρένων και αεροπλάνων.

Βενζινάδικα
Τιμολόγιο μπορούν να ζητούν και οι ιδιώτες


Για τα βενζινάδικα, τα οποία δεν υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις για την πώληση βενζίνης, ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι οι πολίτες, ακόμη κι αν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, μπορούν -αντί απόδειξης- να ζητούν τιμολόγιο για τη βενζίνη που προμηθεύονται για τα ΙΧ αυτοκίνητά τους. Αρκεί να έχουν μαζί τους ή να γνωρίζουν τον ΑΦΜ τους και εκεί που στο τιμολόγιο ζητείται να δηλωθεί το «επάγγελμα» του αγοραστή, να αναγράφεται η λέξη «ιδιώτης».

Πηγή: Έθνος

Ένοπλη ληστεία χθές βράδυ στα Φιλιατρά

Ενοπλη ληστεία έγινε χθες το βράδυ στις 9 σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στα Φιλιατρά όπου άγνωστος με την απειλή όπλου απείλησε τον 26χρονο υπάλληλο και άρπαξε από το ταμείο το ποσό των 650 περίπου ευρώ.

Αμέσως μετά την πράξη του, ο ληστής επιβιβάστηκε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η ένοπλη ληστεία στο ΠΡΟΠΟ. Χθες το ........

βράδυ στην περιοχή της Παναγίας άγνωστοι διέρρηξαν δυο αυτοκίνητα τα οποία ανήκουν σε ζευγάρι (η μία ιδιωτική υπάλληλος και ο άλλος ελεύθερος Επαγγελματίας).

Για όλα αυτά τα περιστατικά προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Φιλιατρών

Σημειώνεται ότι προχθές συνελήφθησαν στα Φιλιατρά τέσσερις Ρουμάνοι με την κατηγορία ότι έκαναν δεκάδες κλοπές και διαρρήξεις στην περιοχή.

Η αντίδραση του υπουργείου παιδείας για το περιστατικό με το Facebook και την μαθήτρια στα Χανιά.

Η ανάγκη των νέων να εκφράζονται και να διατυπώνουν το συναίσθημα τους είναι όχι μόνο αυτονόητη, αλλά πρέπει και να ενθαρρύνονται να το κάνουν. Όλα αυτά όμως μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού της προσωπικότητας και της ομαλής λειτουργίας της σχολικής κοινότητας. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και στην επικοινωνία σε συνδυασμό με την ανάγκη ενημέρωσης αλλά και εκσυγχρονισμού των κανόνων μας επιβάλλουν να εγκύψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω στις νέες προκλήσεις.

Σχεδιάζεται από το Υπουργείο με τη συνδρομή του ........

Συνηγόρου του Παιδιού ειδική ημερίδα για τη νέα προσέγγιση στις σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.
Η Υπουργός Παιδείας ,Άννα Διαμαντοπούλου, στις 21 Νοεμβρίου 2009 συμμετείχε σε εκδήλωση – συζήτηση με το Συνήγορο του Παιδιού και την ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου με θέμα : «Σχολικοί Κανονισμοί και Δημοκρατική Διοίκηση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η συζήτηση βασίστηκε στα αποτελέσματα της έρευνας του Συνηγόρου του Παιδιού . Τα παιδιά έθεσαν το θέμα της έλλειψης ολοκληρωμένου πλαισίου δικαιωμάτων και ευθυνών μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής κοινότητας.
Η Υπουργός τόνισε την ανάγκη ενός νέου «συμβολαίου σχέσης κατανόησης» μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών που θα αποτελεί ουσιαστικά το αποτέλεσμα της επεξεργασίας όλων των απόψεων γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του σχολικού κανονισμού, έτσι ώστε να καλύπτει τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί πλέον στο σχολικό περιβάλλον. «η νέα εποχή απαιτεί να δημιουργήσουμε νέο πλαίσιο και κανόνες συνεργασίας στη σχολική κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός κλείνοντας την παρουσία της στη συνάντηση με τους νέους.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 12ης Φεβρουαρίου 2010

Κλίκ για πλήρες μέγεθος.