Ενδείξεις… ανάκαμψης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παρουσιάζει η τιμή του ελαιόλαδου, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που καταγράφεται από τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ιταλίας, που αποτελεί το «βαρόμετρο» για το μέλλον της ελληνικής παραγωγής. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία μπορεί να μην αποτελεί σωτηρία για τους αγρότες, αλλά τουλάχιστον βάζει ένα φραγμό στην κατακόρυφη πτώση του προϊόντος, που παρατηρείτο μέχρι σήμερα.
«Υπάρχει μια συντηρητική αισιοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ένωσης Πεζών Κρήτης, Γιώργος Φραγκιαδουλάκης, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην αυξημένη ζήτηση της τελευταίας περιόδου.
Αιτία ωστόσο για αυτό το… ξαφνικό ...........
ενδιαφέρον – σύμφωνα με όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν την αγορά – από το εξωτερικό είναι, το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας, θα είναι συνολικά πολύ μικρότερη από ό,τι άλλες χρονιές. Έτσι οι μεγάλες βιομηχανίες της Ιταλίας σπεύδουν να αγοράσουν τις παραγόμενες ποσότητες προτού αυτές εξαντληθούν ή διοχετευθούν αλλού. Επίσης ενδείξεις για την τάση που επικρατεί οφείλονται και σε ορισμένες πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα αποθέματα ελαιολάδου στην Ισπανία (μεγαλύτερη παραγωγική χώρα της Μεσογείου), έχουν αρχίσει να μειώνονται.
Ειδικότερα, πάνω από 2,40 ευρώ το κιλό είναι η τιμή του ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Λακωνία. Στη Μεσσηνία κυμαίνεται μεταξύ 2,20 και 2,25 ευρώ και στην Κυνουρία φθάνει τα 2,30 για το πολύ ποιοτικό προϊόν, όχι μόνο στην οξύτητα, αλλά σ’ όλα του τα στοιχεία. Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν στοιχεία από τις τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Επίσης όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Ελαιολάδου της Ζακύνθου, η τιμή του προϊόντος από την ίδια, διαμορφώνεται στα 2,15 ευρώ το κιλό για τα τρία δέκατα, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτή κυμαινόταν στα 2 ευρώ.
Στην Κρήτη οι τιμές που διαμορφώνονται για το ελαιόλαδο οξύτητας ως τρεις γραμμές είναι: για την Ένωση Πεζών από 2 ευρώ σε 2,15 ευρώ, για την Ένωση Μεσαράς από 1,70 ευρώ (προκαταβολή) σε 2 ευρώ - και Μονοφατσίου σε 2,10 ευρώ. Ωστόσο αν παρατηρήσει κανείς τον αναλυτικό πίνακα που ακολουθεί στην Κρήτη η μέση τιμή έχει φτάσει στα 2,24 ευρώ/κιλό (τιμή στην αποθήκη του παραγωγού χωρίς ΦΠΑ).
Πηγή: Αγροτύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.