Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Μητρώο Αξιολογητών ΕΦΕΠΑΕ από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Κοινοτικών Προγραμμάτων Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΦΕΠΑΕ, στα πλαίσια υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 ΕΠΑΝ II και του ΕΣΠΑ 2007-2013, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο όπως εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να εγγραφεί στο Μητρώο Αξιολογητών για τις Δράσεις που θα διαχειριστεί ο ΕΦΕΠΑΕ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι διαθέτουν πτυχίο ........

τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν εμπειρία επαγγελματική (5) ετών, έχουν εμπειρία στην αξιολόγηση προτάσεων, ικανότητα χειρισμού Η/Υ και παράλληλα επιθυμητά προσόντα Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και εμπειρία σε ηλεκτρονικό σύστημα αξιολόγησης Κρατικών Ενισχύσεων.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η Μεταποίηση, Τουρισμός, Περιβάλλον, Ενέργεια κυρίως ΑΠΕ/Συμπαραγωγή (εξοικονόμηση, Ποιότητα, Υπηρεσίες, Εμπόριο, Κατάρτιση).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την αίτηση εγγραφής και τα συνημμένα έντυπα στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr), τηλ.: 210-6985210 καθώς και στην ιστοσελίδα της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ (www.diaxeiristiki.gr), τηλ.: 2610-622719

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2009 και ώρα 14:00μ.μ.

Επίθεση της Σοφίας Καλαντζάκου σε τοπικά ΜΜΕ.

ΑΝΑΥΔΟΙ έμειναν οι πάντες εχθές το βράδυ στην Κρατική Τηλεόραση (ΝΕΤ) η Σοφία Καλαντζάκου στην εκπομπή 'Προσκήνιο'.
Σχεδόν με αγανάκτηση.. αναφέρθηκε στα τοπικά ΜΜΕ ότι της έκαναν μεγάλη επίθεση σε αυτή και σε συνεργάτες της επειδή η επιλογή της ήταν να στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη.
Αυτά μόνο για γέλια είναι για τα τοπικά ΜΜΕ που την στήριξαν τόσα χρόνια αλλά και θα την ξαναστηρίξουν αν χρειαστεί .
Η κυρία Καλαντζάκου ξέρει πολύ καλά ότι τα τοπικά ΜΜΕ δεν κάνουν «τρομοκρατία» όπως τα κατηγόρησε αλλά μεταφέρουν τις απόψεις του κόσμου που δυστυχώς γι αυτή είναι πολύ άσχημες λόγο της μη στήριξης αυτής, στο Μεσσήνιο Αντώνη Σαμαρά όπως όφειλε( το 2000 το θυμάται;) κατά γενική ομολογία όλων ακόμα και των δικών της ανθρώπων.

Όσον αφορά τις επιθέσεις που όπως είπε δέχονται τα δικά της πρόσωπα, η ........

κα Καλαντζάκου δεν άκουσε ποτέ τον κόσμο του Νομού γι αυτά τα 2 “συγκεκριμένα” πρόσωπα που «προκαλούσαν» συνεχώς, διότι αν τον άκουγε θα ήταν και σε άλλη θέση σε ψήφους στην Μεσσηνία. Τέλος η αγαπητή Σοφία έπρεπε να μιλήσει για το «παράπονο» της αυτό στα τοπικά ΜΜΕ που είναι πάντα ανοιχτά στο διάλογο, να απευθυνθεί στο Μεσσηνιακό λαό που τόσο την τίμησε και όχι από την Αθήνα, να παρουσιάζει την Μεσσηνία σαν την «αλκάιντα» της Ελλάδος. Άλλωστε τις αντιδράσεις των Μεσσηνίων για την επιλογή της, τις ήξερε πολύ καλά … και είναι ατυχές τώρα να παρουσιάζει για πολιτική συγκεκριμένη σκοπιμότητα το θέμα αυτό. Ευτυχώς εδώ είναι Μεσσηνία που είμαστε υπερήφανοι κυρίες και κύριοι και όχι Αφρική…

Πηγή: radio 936

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Μην χρησιμοποιείτε το κινητό παρά μόνο όταν υπάρχει καλή λήψη σήματος με την κεραία βάσης. Έτσι η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεστε είναι μικρότερη.

Ο άσχημος καιρός (χιόνι, βροχή, ομίχλη) έχει δυσμενή επίπτωση στη μετάδοση του σήματος και κάνει το κινητό να αυξάνει την ακτινοβολία που εκπέμπει πάνω σας, προκείμενου να πραγματοποιήσει την επικοινωνία.
Αποφεύγετε να κάνετε χρήση κινητού από υπόγεια, υπόγεια παρκινγκ και γενικά από χώρους όπου υπάρχει πολύ ασθενικό σήμα γιατί έτσι εκτίθεστε σε μεγάλη ακτινοβολία.

Μην βάζετε το κινητό στο αυτί σας περιμένοντας πριν πραγματικά αποκατασταθεί η .........

επικοινωνία. Το ψάξιμο του κινητού για να βρει το συνομιλητή σας δημιουργεί μια πολύ ισχυρή ακτινοβολία. Μέχρι να τελειώσει αυτή η αναζήτηση κρατήστε το κινητό σας σε απόσταση 20-30 εκατοστών.

Όσοι φορούν γυαλιά μεταλλικά πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η ακτινοβολία που δέχονται στα μάτια γίνεται πολύ μεγαλύτερη
Μην τοποθετείτε το κινητό απέναντι από το πρόσωπο σας προκειμένου να μειώσετε την ακτινοβολία που δέχεστε. Είναι χειρότερα.

Κρατάτε το κινητό σας μερικά εκατοστά μακριά από το αυτί σας. Η χρησιμοποίηση του hands free είναι επίσης σημαντική.
Ακόμα και όταν δεν μιλάτε και απλώς παραμένει ανοιχτό το κινητό σας συνεχίζει να εκπέμπει ακτινοβολία και μόνο το οριστικό κλείσιμο του ( υποχρεωτικό άλλωστε στα νοσοκομεία, στα αεροπλάνα και στα βενζινάδικα) σταματά την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Αποφεύγετε να τοποθετείτε στη ζώνη σας η στην τσέπη του σακακιού η του πουκαμίσου στο μέρος της καρδιάς μόνιμα το κινητό όταν είναι ανοικτό, γιατί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που συνεχίζει να εκπέμπει διεισδύουν στα όργανα όπως η καρδιά το συκώτι το στομάχι κτλ. Οι βιολογικές επιδράσεις μιας τέτοιας έκθεσης σε ακτινοβολία μπορεί να είναι επικίνδυνες μακρόχρονα.

Ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου οφείλει πάντα να έχει κατά νου πως κάθε κλήση του κινητού του σε ένα χώρο με πολύ κόσμο (μετρό, λεωφορεία κτλ) μπορεί να προκαλέσει σε μια ακτίνα ενός μέτρου ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα στους καρδιακούς βηματοδότες.

Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα γιατί έως την ηλικία των 16 ετών περίπου, το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αναπτύσσεται. Συνεπώς δεν αποκλείεται (δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι επιστημονικές έρευνες )κατά τις ηλικίες αυτές τα άτομα να είναι πιο ευαίσθητα σε κάποιους παράγοντες από ότι αργότερα.

Τα άτομα μικρής ηλικίας έχουν στατιστικά μεγαλύτερο χρόνο ζωής μπροστά τους από ότι οι μεγαλύτεροι και έτσι αν υπάρχουν μακροχρόνιες επιδράσεις από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν σε κάποιο ατομο που ξεκινά τη χρήση από νεαρή ηλικία παρά σε κάποιο μεγαλύτερο. Υπάρχει γενικά μεγαλύτερη ευαισθησία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από ότι στους μεγαλύτερους. Ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν και όντως παρέχουν πλεονεκτήματα (οφέλη) που αφορούν στην προσωπική ασφάλεια των παιδιών, ιδιαίτερα επειδή επιτρέπουν τη συνεχή επαφή με τους γονείς και την άμεση πρόσβαση σε βοήθεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να ισορροπήσουν την απόφαση για πρόσβαση και το βαθμό χρήσης κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά με τα πλεονεκτήματα ασφάλειας που αυτά παρέχουν.

Πρέπει να περιορίζουμε δραστικά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στις παρακάτω περιπτώσεις.
Όταν κάνουμε θεραπεία με οφθαλμολογικά φάρμακα.
Όταν διανύουμε περίοδο κατάθλιψης στρες η κούρασης
Όταν υπάρχει σοβαρή ασθένεια και στην περίπτωση ανοσολογικής ανεπάρκειας.
Όταν έχουμε βηματοδότη.

Η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου στο εσωτερικό ενός αυτοκίνητου, μπορεί να οδηγήσει εξαιτίας του φαινομένου της συνεχούς ανάκλασης με τα μεταλλικά μέρη, σε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (είναι ο γνωστός κλωβός Φαραντει). Στην περίπτωση αυτή όπως και στην περίπτωση κίνησης του αυτοκίνητου θα πρέπει να ελαχιστοποιείτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Δεν θα κοιμώσαστε με το τηλέφωνο δίπλα στο κομοδίνο σας για να το χρησιμοποιείτε σαν ξυπνητήρι το πρωί. Αφήστε το στο σαλόνι.
Θα μάθετε να χρησιμοποιείτε hands free, blue tooth, ανοικτή ακρόαση κατά την διάρκεια της συνομιλίας σας.

Εάν βρίσκεστε σε μέρος όπου υπάρχει σταθερό τηλέφωνο προτιμήστε να χρησιμοποιείτε αυτό και όχι το κινητό σας τηλέφωνο.
Προτιμήστε να στέλνετε γραπτά μηνύματα SMS, MMS εάν αυτό σας διευκολύνει.
Να χρησιμοποιείτε το κινητό σας μόνο όταν είναι τελείως απαραίτητο και ο χρόνος των συνομιλιών σας να μην ξεπερνά τα 3 λεπτά ανά κλήση και το χρονικό διάστημα μεταξύ των δυο κλήσεων να είναι μια ώρα.

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρω ότι αν προκύψει πρόβλημα υγείας που να οφείλεται στην χρήση της κινητής τηλεφωνίας τότε το ποσοστό ευθύνης από την κεραία κινητής τηλεφωνίας θα είναι 20% και το ποσοστό ευθύνης από την χρήση της συσκευής κινητής τηλεφωνίας θα είναι 80%

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ


“Δεν μπορεί να κρίνουν άλλοι τα αποτελέσματα”

ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ Ο ΠΑΤΡΙΚ ΕΝΓΚΕΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Πυρ και μανία με το διαιτητή Γιαννόπουλο και τον α’ βοηθό Γεωργακό-
πουλο από την Αρκαδία είναι στα Φιλιατρά, καθώς θεωρούν ότι η διαιτη-
σία καταδίκασε την Εράνη στην πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα της Δ’
εθνικής, και μάλιστα εντός έδρας, με 1-2 από το Διαγόρα Βραχνέικων. Αυτό ήταν το τέταρτο κατά σειρά παιχνίδι στο οποίο η Εράνη αδικείται από τη διαιτησία και έκανε τον Πατρίκ Ενγκεμά να ξεσπάσει.

Ο προπονητής της ομάδας, που δε μιλά ποτέ για τους “άρχοντες” των αναμετρήσεων, χθες δεν μπορούσε να μην σταθεί στα σημαντικότατα λάθη που έγιναν.
Αποκορύφωμα το καταφανέστατο πέναλτι στον .....

Τσιριγώτη στο 20’ που δεν δόθηκε και το γκολ -οφσάιντ- που πέτυχε ο Διαγόρας και ισοφάρισε αρχικά σε 1-1.

“Ποτέ δεν έχω μιλήσει για τη διαιτησία, αλλά αυτό που έγινε την Κυριακή είναι χοντρό. Έχουμε μόνο 5 βαθμούς και είναι αδικία. Δεν μπορούμε να βάζουμε και την ψυχή μας και να αδικούμαστε έτσι. Δεν μπορεί να κρίνουν άλλοι τα αποτελέσματα. Με το Τσιλιβί μας ακύρωσαν καθαρό γκολ, στα Κρέστενα δεν μας έδωσαν πέναλτι του Γεωργιόπουλου, στις Κροκεές μας ακύρωσαν καθαρό γκολ αλλά δόξα τω Θεώ κερδίσαμε, και με το Διαγόρα μέτρησαν γκολ δύο μέτρα οφσάιντ!
Χάσαμε σ’ αυτό το σημείο την αυτοσυγκέντρωσή μας και την πειθαρχία. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Να μας το πουν τότε να μην κάνουμε προπονήσεις. Σε όλα τα παιχνίδια ήμασταν καλύτεροι από τους αντιπάλους μας και έχουμε μόνο 5 βαθμούς», καταλήγει στο ξέσπασμά του ο Πατρίκ Ενγκεμά.

Η Εράνη μετά από αυτή την ήττα υποχώρησε στην 9η θέση της βαθμολογίας και έχει να αντιμετωπίσει την Κυριακή εκτός έδρας τον Ατρόμητο Λάππα που φιγουράρει μαζί με τον Πανηλειακό και το Ζαβλάνι στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος.
Εκτός πλάνων για το εν λόγω ματς είναι ο τιμωρημένος Κόλλιας, ενώ τραυματίας παραμένει ο Χρονόπουλος.

Ανακοίνωση - καταγγελία για τη διαιτησία

Για οφθαλμοφανή αδικία χωρίς τέλος κάνει λόγο η Εράνη σε ανακοίνωση - καταγγελία για τη διατησία που εξέδωσε χθες με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο κυριακάτικο παιχνίδι με το Διαγόρα Βραχνέικων. Η διοίκηση των Φιλιατρινών θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εξαίρεση του Αρκάδα διαιτητή Γιαννόπουλου από τα επόμενα παιχνίδια της ομάδας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το Δ.Σ. της Εράνης Φιλιατρών εκφράζει την αγανάκτησή του για την σφαγιαστική διατησία των “κυρίων” Γιαννόπουλου και του πρώτου βοηθού Γεωργακόπουλου του Συνδέσμου Αρκαδίας.
Οι εν λόγω διαιτητές με τις αποφάσεις τους έπαιξαν ρόλο στην διαμόρφωση - παραποίηση του αποτελέσματος του αγώνος.
Κατόπιν τούτου το σωματείο μας επιφυλάσσεται για όλες τις νόμιμες ενέργειες που θα διαφυλάξουν τα συμφέροντά του.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αυτή η διαιτησία είναι η τέταρτη κατά σειρά που καταδικάζει την ομάδα μας. Πέναλτι που δεν καταλογίζεται, γκολ κανονικά που ακυρώνονται, είναι αποδείξεις μιας οφθαλμοφανούς αδικίας που φαίνεται να μην έχει τέλος.

Τελειώνοντας θα θέλαμε ύστερα από όλα αυτά κάποιοι υπεύθυνοι να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς που αγωνίζονται να παλέψουν τα παιχνίδια μέσα στο γήπεδο».

Πηγή: Ελευθερία

Ο Μιχ. Αντωνόπουλος πρόεδρος της Ενωσης

Σε Σώμα συγκροτήθηκε χθες στις 6 το απόγευμα το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, το οποίο εκλέχτηκε από τη γενική της συνέλευση.
Ομόφωνα και διά βοής εξελέγησαν οι Μιχάλης Αντωνόπουλος πρόεδρος, Αριστείδης Γιαννακόπουλος αντιπρόεδρος, Γιώργος Λαζόγιαννης γραμματέας και Κώστας Μαντζούνης ταμίας.

Τα μέλη της προσωρινής διοίκησης συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ, αλλά βρήκαν τις πόρτες κλειστές.
Λίγο πριν συνεδριάσουν, ο αντιπρόσωπος στη γενική συνέλευση Παναγιώτης Περρωτής διένειμε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι εξελέγη μέλος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του προσωρινού Δ.Σ., ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μιχάλης ......

Αντωνόπουλος δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα το καταστατικό και οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης.
Οταν ρωτήθηκε πότε θα εγκατασταθεί η προσωρινή διοίκηση στα γραφεία, ο κ. Αντωνόπουλος απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα εγκατάστασης, αφού δεν υπάρχει άλλη διοίκηση στην ΕΑΣ.

Οπως φαίνεται, τα μέλη του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου σήμερα θα πάνε στα γραφεία της ΕΑΣ για να παραλάβουν τα γραφεία.

Δήλωση Παναγιώτη Χρ. Περρωτή

Πληροφορήθηκα ότι έχω εκλεγεί ως μέλος της προσωρινής διοικήσεως της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας κατά τη συνεδρίαση της 18ης-10-2009.
Επειδή όμως εγώ ούτε παρευρισκόμουν κατά τη διαδικασία εκλογής προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου ούτε έθεσα υποψηφιότητα ούτε είχα εξουσιοδοτήσει άλλον να το πράξει για λογαριασμό μου ούτε αποδέχθηκα καθ’ οιονδήποτε τρόπο την εκλογή μου, δηλώνω προς όλα τα φερόμενα μέλη της εμφανιζομένης προσωρινής διοικήσεως, την οποία δεν αναγνωρίζω γιατί θεωρώ ότι είναι παράνομη, ότι εγώ δεν είμαι μέλος της προσωρινής διοικήσεως ούτε αποδέχομαι τέτοια ιδιότητα.

Καταγγέλλω δε αυτούς που ανέγραψαν το όνομά μου μεταξύ των εκλεγέντων μελών της προσωρινής διοικήσεως και επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου εναντίον τους.
Η παρούσα μου θα δοθεί σε όλα τα φερόμενα μέλη της εμφανιζόμενης προσωρινής διοικήσεως, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Β. Κοζομπόλη και τον γενικό διευθυντή Δ. Ραπτέα.

Πηγή: Ελευθερία

Κατάσταση διάλυσης της ΝΔ στην ΕΑΣ Μεσσηνίας

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ

Κατάσταση διάλυσης εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία στο συνεταιριστικό χώρο, καθώς την Κυριακή στη Γενική Συνέλευση της ΕΑΣ Μεσσηνίας «άνοιξε το καπάκι» και εκδηλώθηκαν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια οι αντιθέσεις που οδήγησαν σε ανατροπή της διοίκησης.
Η «ανακωχή» που είχε συμφωνηθεί εδώ και μήνες λόγω των εκλογών, έληξε μετά τη συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας και οι εσωκομματικές αντιθέσεις προστέθηκαν στις προσωπικές αντιπαραθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους συνεταιριστές.

Η επαναληπτική Γενική Συνέλευση άρχισε με την παρουσία 94 εκπροσώπων συνεταιριστών και εξ αρχής φάνηκε ότι το κλίμα δεν ήταν καθόλου καλό για τον πρόεδρο της Ενωσης Βασ. Κοζομπόλη.
Ο ίδιος θέλησε να προεδρεύσει σε αυτή και στην κόντρα με τον Αρ. Γιαννακόπουλου που .........

έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της συνέλευσης, κατάφερε να εκλεγεί με μικρή διαφορά (45-38).

Ο κ. Κοζομπόλης δέχθηκε σκληρές επικρίσεις από διάφορες πλευρές και συνεταιριστές επεσήμαιναν το γεγονός ότι βρέθηκε μόνος του βαλλόμενος πανταχόθεν, ενώ από τη συνέλευση απουσίαζαν κορυφαία συνεταιριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Η ψηφοφορία για τους ισολογισμούς του 2007 και του 2008 μετατέθηκε για το τέλος της συνέλευσης μετά από επιμονή του κ. Κοζομπόλη, ο οποίος προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο προκειμένου να κινητοποιηθούν κάποιοι συνεταιριστές που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν.
Στην πρόταση αντέδρασε ομάδα συνεταιριστών, αλλά στην ψηφοφορία που έγινε εγκρίθηκε η πρόταση του μέχρι πρότινος προέδρου.
Η κάλπη των ισολογισμών έφερε ανατροπή: Για το 2007 ο ισολογισμός καταψηφίστηκε με 54 κατά και 51 υπέρ, ενώ υπήρξαν 1 λευκό και 1 άκυρο.
Για το 2008 ο ισολογισμός καταψηφίστηκε με 53 κατά και 51 υπέρ, ενώ υπήρξαν και 3 άκυρα.

Μετά από αυτό και καθώς πολλοί αντιπρόσωποι είχαν αποχωρήσει, ήρθε η ανατροπή. Κατατέθηκε πρόταση ανάκλησης της διοίκησης, ο Βασ. Κοζομπόλης αντέδρασε, αλλά η ψηφοφορία προχώρησε και με ψήφους 23 υπέρ και 11 κατά εγκρίθηκε η πρόταση.
Ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης Σάββας Κούβελας έκρινε ότι τυπικά τηρήθηκαν οι καταστατικές διατάξεις και ήταν νόμιμη η εκλογή προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου. Από τους παριστάμενους εξελέγησαν στην προσωρινή διοίκηση ομόφωνα οι: Γιώργος Αγγελόπουλος, Φώτης Αντωνάκος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Αριστείδης Γιαννακόπουλος, Σταυρός Γιαννακέας, Κώστας Γκότσης, Γιώργος Καμαρινός, Κώστας Κατσούλης, Νίκος Κοτταρίδης, Γιώργος Λαζόγιαννης, Κώστας Μαντζούνης, Σταύρος Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Περρωτής, Αλέκος Πολίτης και Χάρης Ρέκκας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενωρίτερα απορρίφθηκε η πρόταση του Βασ. Κοζομπόλη για μείωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από 15 σε 11 για λόγους λειτουργικότητας, καθώς οι αντίπαλοί του υποστήριξαν ότι αυτό αποτελεί τροποποίηση καταστατικού και απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.
Η προσωρινή διοίκηση είναι επιφορτισμένη με την αποστολή να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέας διοίκησης μέσα σε 20 ημέρες.

Πηγή: Ελευθερία

Με μικρό αυτοκίνητο ο Δημήτρης Δράκος

Με αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, από τα υπηρεσιακά της Νομαρχίας, θα κάνει στο εξής τις μετακινήσεις του μέσα στα όρια του νομού μας ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, ενώ στην πόλη θα χρησιμοποιεί το ιδιωτικό του αυτοκίνητο.

Την πρόθεση αυτή εξέφρασε ο νομάρχης όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με τα όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις μετακινήσεις των δημόσιων προσώπων.
«Οταν εν μέσω κρίσης ζητείται από το λαό να κάνει θυσίες, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους μας θα πρέπει να είναι αυτονόητη και η ΕΝΑΕ προτίθεται να συμβάλει προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες του Δημοσίου.

Ηδη, ως ΝΑΜ έχουμε κινηθεί και έχω δώσει εντολή να .....

υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι ως προς τις κινήσεις των υπηρεσιακών αυτοκινήτων» σημείωσε ο Δ. Δράκος.

Πηγή: Ελευθερία

Διχασμένοι οι δήμαρχοι για τον «Καποδίστρια ΙΙ»

Διχασμένοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας για την άμεση εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας ΙΙ» που θα οδηγήσει σε μεγάλους δήμους με εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο. Οι σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αναθερμαίνουν τη συζήτηση και φέρνουν στην επιφάνεια αντιθέσεις αλλά και διαφορετικές επιδιώξεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους δεν ταυτίζεται με την πολιτική τους ένταξη αλλά αντανακλά περισσότερο τοπικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές στρατηγικές.
Η «Ε» ζήτησε τις απόψεις δημάρχων και κοινοταρχών, ανοίγοντας ουσιαστικά το διάλογο για ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία το επόμενο διάστημα, στο βαθμό που τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης η υλοποίηση των σχετικών ........

προγραμματικών εξαγγελιών.

.....................


Ο Δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας:
«Πρέπει να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση αλλά για να γίνει πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Η βασικότερη είναι η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών γιατί τίποτα δεν επιτυγχάνεται αλλιώς.
Χρειάζεται όμως ζύμωση για αρκετό καιρό ώστε να αντιληφθεί ο δημότης ότι είναι ανάγκη να πάμε σε διοικητικά και οικονομικά ισχυρότερους δήμους.
Πρέπει επίσης να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη των ΟΤΑ γιατί χρωστούνται χρήματα από το 1999.
Γιατί για να γίνουν αλλαγές πρέπει να καλυφθούν αυτά πρώτα».

Πηγή: Απόσπασμα από την Ελευθερία

Καταγγελία Καλοφωλιά για υπεξαίρεση από δημοτική υπάλληλο

Στα χέρια του εισαγγελέα Κυπαρισσίας βρίσκεται από χθες το πρωί ο φάκελος της υπόθεσης που αφορά υπεξαίρεση χρημάτων από δημοτική υπάλληλο του Δήμου Γαργαλιάνων.

Ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς παρέδωσε χθες το πρωί τα στοιχεία της υπόθεσης στον εισαγγελέα, και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταμειακό έλλειμμα εκτιμάται ότι είναι περίπου 100.000 ευρώ.

Το θέμα ανέκυψε όταν έγιναν “περίεργες” κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών του δήμου από δημοτική υπάλληλο.

Ο κ. Καλοφωλιάς χθες το βράδυ κάλεσε εκτάκτως όλους τους ........

δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση.

Πηγή: Ελευθερία

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ.





Διάρρηξη έγινε το Σαββατοκύριακο στην Νομαρχία Μεσσηνίας.

Διάρρηξη στα γραφεία της Νομαρχίας Μεσσηνίας έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
Αφαιρέθηκαν laptop, προσωπικά αντικείμενα από γραφεία της ΝΑΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση BEST οι δράστες ξεκίνησαν από τον 6ο όροφο όπου διέρρηξαν κάποια γραφεία απο τα οποία δεν αφαίρεσαν τίποτα.
Εν συνεχεία διέρρηξαν γραφεία στον 5ο όροφο όπου άνοιξαν το γραφείο του αντινομάρχη κου Καφαντάρη απο το οποίο αφαίρεσαν laptop και προσωπικά αντικείμενα του αντινομάρχη.
Το θέμα ωστόσο προσπάθησε να υποβιβάσει ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δράκος κάνοντας λόγο για περιστατικό χωρίς μεγάλη σημασία.

Για το Θέμα αυτό ο Κος Δράκος στην χθεσινή του συνέντευξη .......

τύπου είπε τα εξής:
Είχαμε μια παραβίαση σε γραφεία του Διοικητηρίου. Η Αστυνομία ασχολείται με αυτό το θέμα. Οι εκτιμήσεις της Αστυνομίας είναι ότι δεν πρόκειται περί σοβαρής υπόθεσης. Θα ακολουθήσουν όλες οι διαδικασίες που επιβάλλονται σε τέτοιες καταστάσεις, Ήδη παρακολουθούμε το ζήτημα.

Η Δ/νση Διοικητικού, ο Γενικός Γραμματέας και ο Γενικός Δ/ντής ασχολούνται επισταμένως με το ζήτημα αυτό, συνεργάζονται με την Αστυνομία. Θα έχουμε το πόρισμα της Αστυνομίας, θα υποβληθεί όπως συνήθως γίνεται και μήνυση κατά αγνώστων.
Μίλησα επανειλημμένα με τα αστυνομικά όργανα και η εκτίμησή τους είναι ότι δεν πρόκειται περί σοβαρής υπόθεσης.
Παράλληλα Θα εξετάσουμε πού ακριβώς χωλαίνει το σύστημα φύλαξης και προστασίας του κτιρίου, για να προσπαθήσουμε να το ενισχύσουμε.»

Για τον Καποδίστρια 2 μίλησε χθές ο Νομάρχης Μεσσηνίας.

Στο ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε χθές ο Κος Δράκος σχετικά με την
συνάντηση με τον κ. Ραγκούση, στον οποίο Κατατέθηκαν προτάσεις της ΕΝΑΕ οι οποίες προέκυψαν μέσα από ένα διάλογο και μία διαβούλευση η οποία κράτησε πάνω από τρία χρόνια.
Ο κος Δράκος είπε για το θέμα.

Όλα αυτά και όλα τα άλλα τα οποία έχουμε κάνει τα ετοιμάζουμε, ώστε να βελτιώσουμε την ωριμότητά και την ετοιμότητά μας. Θέλοντας να παραδώσουμε στη νέα αυτοδιοικητική δομή τη σκυτάλη για τη Μεσσηνία σε όσο πιο υψηλό επίπεδο ωριμότητας, ετοιμότητας και μελετητικής δυνατότητας, προκειμένου να μην υπάρξει κάμψη στην ροή χρηματοδοτικών προγραμμάτων, δραστηριοποίησης, έργων, υποδομών κλπ. και στο επίπεδο το δικό μας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που έχουμε την ευθύνη για να προετοιμάσουμε, και θα εντείνουμε σε αυτή τη λογική τη δουλειά που θα κάνουμε.

Σε ότι αφορά τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, εμείς όπως ......

γνωρίζετε είχαμε συνάντηση με τον κ. Ραγκούση. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, οι οποίες προέκυψαν μέσα από ένα διάλογο και μία διαβούλευση η οποία κράτησε πάνω από τρία χρόνια και οι οποίες είχαν ως επιστημονικό υπόβαθρο μελέτες που είχαμε παραγγείλει στο ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και μέσα από συνέδρια και που σχεδόν ομόφωνα καταλήξαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Είπαμε ότι χρειαζόμαστε μια καινούργια δομή σε επίπεδο περιφέρειας με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, με αιρετό επικεφαλής πρόεδρο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και όχι του περιφερειακού συμβουλίου, όπως πολλοί θέλησαν να πουν ως αντίθετη πρόταση. Φυσικά μαζί με τη διοικητική μεταρρύθμιση είπαμε να γίνει πραγματικότητα η επιταγή του συντάγματος του άρθρου 102, το οποίο λέει ότι η αυτοδιοίκηση έχει στην αρμοδιότητά της τις τοπικές υποθέσεις. Επομένως περί αυτών ισχύει το τεκμήριο της αρμοδιότητας για τις τοπικές υποθέσεις κι επίσης πρέπει να υπακούει στην αρχή της επικουρικότητας, της χάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξει και η οικονομική αυτοδυναμία των θεσμών και η αυτοτέλειά τους. Πολιτική τους αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία. Χρειάζεται λοιπόν φορολογική και οικονομική μεταρρύθμιση, για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα, να αποδώσει και να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση, που όλοι μας προς τα εκεί κατατείνουμε και αγωνιζόμαστε και να μη δημιουργήσει προβλήματα τα οποία θα φέρουν συγχύσεις και απογοητεύσεις και ενδεχομένως φέρουν υστέρηση στην ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο για την πατρίδα μας.

Εμείς ήδη, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του κ.Ραγκούση, συγκαλούμε μια πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. και θα συζητήσουμε και με ειδικούς επιστήμονες, κυρίως τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, τις οποίες θέλουμε να προτείνουμε και στην Κυβέρνηση. Αυτές συνίσταται στο : θα υπάρξει ειδική επιστημονική επιτροπή σε κεντρικό επίπεδο που θα χειριστεί το θέμα; Εκεί θέλουμε να εκπροσωπούμεθα και να έχουμε λόγο και ρόλο. Θα υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία που θα γίνει η έναρξη αυτής της διαδικασίας; Πόσο χρόνο θα έχουμε γι΄ αυτή τη διαδικασία; Ποιοι θα ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες δομής και εκλογικής διαδικασίας του όλου συστήματος; Ποια θα είναι η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης για να μπορέσουμε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι και να πάρει το νομοσχέδιο την οδό προς τη γενικότερη διαβούλευση της κοινωνίας μας και φυσικά των εκπροσώπων μας και των άλλων αρμοδίων επιτροπών και να οδηγηθεί για έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Άρα λοιπόν αυτό το διαδικαστικό μέρος, το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα είναι ανοικτό, πλήρες κι εντελώς δημοκρατικό ο Υπουργός θέλουμε να δούμε πώς θα δομηθεί και πώς εμείς θα συμμετέχουμε σ΄ αυτή τη διαδικασία.
Τέλος, πρέπει να ξέρετε ότι η άποψή μας δεν περιορίζεται μόνο στην άποψη που αφορά μόνο το δικό μας θεσμό της Νομ/κής αυτ/σης. Θέλουμε κι εμείς να καταθέσουμε την άποψή μας χωρίς να παρέμβουμε και χωρίς να θέλουμε να ανατρέψουμε φυσικά για την ενίσχυση όντως και του Α΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», ο οποίος επιχειρείται για να δώσει στην Α/θμια αυτ/ση Δήμους ισχυρούς. Δήμους αυτοτελείς πολιτικά και αυτοδύναμους αλλά με συγκεκριμένους όρους και φυσικά το γενικότερο πολιτικό σύστημα όπου κι εμείς νομίζω και ως θεσμός αλλά και με την εμπειρία μας, έχουμε να πούμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας οι οποίες είναι απολύτως επεξεργασμένες.

Συνέντευξη δράκου για τις πρόσφατες ζημιές απο την κακοκαιρία

Στις πρόσφατες σημιές που έγιναν σε περιοχές της Μεσσηνίας αναφέρθηκε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος και στις ενέργειες που έκανε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την καταγραφή τους.
Ο Κος Δράκος είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις ζημιές λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, που συγκεντρώσαμε από όλο το Νομό, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και με τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας & Μεσσηνίας, αλλά και με τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ.

Ήδη ολοκληρώνεται η συγγραφή σχετικού φυλλαδίου, το οποίο θα αποσταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι χρηματοδοτούν από κονδύλια για την αντιμετώπιση έκτατων αναγκών και γενικότερα προβλημάτων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Θα αποσταλεί στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στον Υπουργό. Γεωργίας και φυσικά στην ηγεσία του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προβούν σε γρήγορες εκτιμήσεις για την αποζημίωση των αγροτών.
Εν πρώτης, μια γρήγορα καταγραφή, το ποσό το οποίο θα απαιτηθεί ανέρχεται γύρω στα .......

2 εκατομμύρια. Τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στην περιοχή της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών και στην περιοχή της νότιας . Σε όλη τη Μεσσηνία όμως, είχαμε ένα γενικό παρανομαστή ζημιών, που ήταν η καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας.

Όπως γνωρίζετε καλά, οι αγροτικοί μας δρόμοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και είναι συγκεκριμένης υποδομής. Επομένως σε ακραία φυσικά φαινόμενα, ιδίως αυτής της έκτασης και του μεγέθους που βιώσαμε το προηγούμενο τετραήμερο, είναι κατανοητό ότι χρειαζόμαστε σχεδόν ανακατασκευή σε ορισμένες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση που αναφέρει ο Δήμαρχος Φιλιατρών, όπου στο Δήμο του έχει πάρα πολλά χιλιόμετρα αγροτικού δικτύου, που απαιτούν πλήρη ανακατασκευή. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει, δεδομένου ότι είμαστε κι ενόψει της ελαιοσυγκομιδής.

Επίσης, εντοπίσαμε προβλήματα με την κατασκευή του δρόμου Φιλιατρών – Κυπαρισσίας, λόγω συγκεκριμένης προσέγγισης η οποία έγινε τότε από τη μελέτη της ΔΕΚΕ και την Περιφέρεια, αλλά ενδεχομένως και αντιδράσεων των παρόδιων κατοίκων για τους φυσικούς αποδέκτες μικρούς ή μεγάλους. Είπαμε ότι θα κάνουμε μια γρήγορη μελέτη – εισήγηση την οποία θα την εισηγηθούμε κυρίως στην Περιφέρεια, που είναι οι κυρίως αρμόδιοι για το δρόμο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ήδη δόθηκε εντολή να υπάρξει αυτή η μελέτη απελευθέρωσης των φυσικών αποδεκτών και να τους δοθεί η διάσταση η οποία πραγματικά απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά και στο μέλλον.
Επίσης να πω ότι τα προβλήματα των Φιλιατρών εντοπίζονται στην περιμετρική τάφρο προστασίας – αντιπλημμύρισης των Φιλιατρών, η οποία στην ακραία αυτή βροχόπτωση δεν μπόρεσε να υποδεχθεί όλο τον όγκο των υδάτων. Μέσα στην ίδια μελέτη λοιπόν επαναπροσεγγίζουμε το μέγεθος, την ενίσχυση, τη βελτίωση της περιμετρικής τάφρου αυτής που είναι σημαντική για την προστασία των Φιλιατρών. Στη μελέτη αυτή θα υπάρξει και μια προσέγγιση της περιοχής από το Γριζόκαμπο έως τη Μεθώνη, δηλαδή της νότιας Πυλίας διότι εκεί εκβάλλουν ρέματα και υπάρχει ένα αντίστοιχο φαινόμενο σε ακραίες καταστάσεις. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, προκειμένου να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία δημιουργηθήκαν αφενός και αφετέρου να άρουμε τα προβλήματα σε υποδομές τα οποία συνήθως μας δημιουργούν τις καταστάσεις αυτές σε ακραία φαινόμενα.

Γενικά να πω αυτό το οποίο είπα και στην ομιλία μου στο ΣΝΟ, ότι παρά την ακραία ένταση των φαινόμενων και τα προβλήματα που βιώσαμε, αντέξαμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Σε ότι αφορά την αγροτική παραγωγή, πάλι τα προβλήματα κυρίως εντοπίζονται στη νότια Πυλία και δυτική Μεσσηνία χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και κάθε άλλη περιοχή, όπου ήδη οι συνάδελφοι της Α/θμιας αυτοδιοίκησης θα κάνουν τις αντίστοιχες προκηρύξεις στον ΕΛΓΑ εκεί όπου απαιτείται, προκειμένου οι συμπατριώτες μας αγρότες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την εξατομίκευση των ζημιών.

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για τα κρατικά οχήματα

Η υποβολή παρατηρήσεων και προτάσεων επί της υπουργικής απόφασης για τα κρατικά αυτοκίνητα ξεκίνησε τη Δευτέρα στην ηλεκτρονική διεύθυνση opengov.gr/ypes.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση έως τις 26 Οκτωβρίου.

Ήδη, παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για την πρώτη δημόσια διαβούλευση υπουργικής απόφασης, καθώς έχουν αποσταλεί δεκάδες σχόλια και παρατηρήσεις πολιτών.

Στο μήνυμά του ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης σημειώνει ότι στόχος της δημόσιας διαβούλευσης είναι να επιτευχθεί η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή από την κοινωνία.

«Με την πεποίθηση ότι η συμμετοχή των πολιτών στη σύγχρονη διακυβέρνηση είναι .......

απαραίτητο στοιχείο επιτυχούς λειτουργίας της δημοκρατίας, που ενισχύει τη διαφάνεια και αξιοποιεί το σύνολο του δυναμικού της κοινωνίας, ζητούμε τη συμβολή όλων σε μία εποικοδομητική διαδικασία που ενδυναμώνει την αποτελεσματικότητα των δημόσιων πολιτικών».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζει θέματα σχετικά με τα κρατικά αυτοκίνητα και στοχεύει στην υιοθέτηση νέων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και στη μείωση του κόστους και την ορθολογική αξιοποίηση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, καθιερώνονται περιβαλλοντικά κριτήρια στην προμήθεια και τη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων κακοδιαχείρισης και σπατάλης δημοσίων πόρων και ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Η υπουργική απόφαση έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και οι παρατηρήσεις γίνονται κατ' άρθρον.

Οι βασικές ρυθμίσεις της απόφασης αυτής είναι:

1. Καθιέρωση ανώτατου ορίου κυβισμού σε όλα τα κρατικά αυτοκίνητα μέχρι 1.600 και 1.400 cc.
2. Κατάργηση της αποκλειστικής χρήσης κρατικών αυτοκινήτων από μεγάλο αριθμό κρατικών λειτουργών
3. Περιορισμός των κρατικών αυτοκινήτων μέχρι πέντε ανά υπηρεσία και αιτιολόγηση τυχόν ανάγκης διατήρησης περισσότερων
4. Πάγωμα προμήθειας επιπλέον κρατικών αυτοκινήτων για την επόμενη τριετία και αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων με αυτοκίνητα είτε υβριδικά – ηλεκτρικά είτε νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων μέχρι 31/12/2010
5. Μείωση της επιτρεπόμενης κατανάλωσης καυσίμων

Πηγή: in.gr

Και η Θέμις «κρύφτηκε» πίσω από τον... στρατηγό άνεμο

Ο «στρατηγός άνεμος» και οι «ασύμμετρες απειλές», και όχι η ανικανότητα και ο κακός συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, ευθύνονται κατά τις δικαστικές αρχές της Ηλείας για τον τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες συνολικά 46 πολιτών στη διάρκεια των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας δύο χρόνια μετά την καταστροφή, με μια πρωτοφανή ......

διάταξη είκοσι σελίδων (42/2009) που εκδόθηκε στις 22.7.2009 και «θάφτηκε» μυστηριωδώς προεκλογικά και άρχισε να δίνεται από προχθές στους ενδιαφερόμενους, απέρριψε τις εγκλήσεις των συγγενών των θυμάτων που στρέφονταν κατά της Νομαρχίας Ηλείας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της δημοτικής αρχής της Ζαχάρως, με το σκεπτικό ότι δεν εντοπίστηκαν σε κανέναν (!) ποινικές ευθύνες, υιοθετώντας ουσιαστικά την άποψη της πρώην κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι η κρατική μηχανή λειτούργησε τότε άψογα και αποτελεσματικά.

Οι δικαστικές αρχές της Ηλείας επικαλούνται την από 10.11.2007 έκθεση πραγματογνωμοσύνης του διορισθέντος πραγματογνώμονα Αθανασίου -Αχιλλέα Αργυρίου, επίκουρου καθηγητή Φυσικής Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών στην οποία παρατίθενται πλήθος στοιχείων για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα της τραγωδίας στην περιοχή και οι οποίες -κατά τις δικαστικές αρχές- ευθύνονται αποκλειστικά για τον θάνατο των πολιτών.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για μικρή υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρό άνεμο και για τεράστιες φλόγες στα μέτωπα των πυρκαγιών που αναπτύχθηκαν από την... τερεβινθίνη, κύριο συστατικό του ρετσινιού, το οποίο εξατμιζόμενο δημιουργούσε ένα στρώμα ατμών εύφλεκτων ουσιών έμπροσθεν με αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς

Γίνεται ακόμα λόγος και για υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού που συνελέγησαν στον Κρόνιο Λόφο αλλά και για μια σειρά μυστηριωδών εκρήξεων που άκουσε στην περιοχή της Αρτέμιδας ο αντιδήμαρχος της Ζαχάρως Σπύρος Μπιλιώνης...

Απαλλακτική είναι η διάταξη για τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το θάνατο των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών στη «στροφή του θανάτου» στην Αρτέμιδα. Οπως αναφέρεται, αλλού είχαν κληθεί να πάνε και αλλού πήγαιναν και ότι δεν συνοδεύονταν από μόνιμο πυροσβέστη, όπως προβλέπει ο κανονισμός, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Ψεύδονται ασύστολα για να καλύψουν τις ευθύνες. Δεν έδωσαν ποτέ καμιά εντολή στο όχημα που ήταν ο αδερφός μου», κατήγγειλε στην «Ε» η Χριστίνα Δρακοπούλου και χαρακτήρισε τη διάταξη «δικαστική πράξη ντροπής και κουκουλώματος».

Από τις ευθύνες απαλλάσσεται και η ΔΕΗ (!), παρ'ότι η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανδρίτσαινα ξεκίνησε από κτίσμα που στέγαζε μοτέρ άρδευσης και ηλεκτροδοτούνταν από τη ΔΕΗ.

Καμιά ευθύνη δεν επιρρίπτεται και στη Νομαρχία Ηλείας, που κατηγορείται από τους συγγενείς των θυμάτων ότι δεν συγκάλεσε το ΣΝΟ, καθώς σύμφωνα με τη διάταξη «κανένα Συντονιστικό Οργανο δεν θα μπορούσε να ελέγξει την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς...».

Από τις ευθύνες απαλλάσσεται και ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, που κατηγορήθηκε ότι δεν δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες στον δήμο του παρ' ότι είχε επιχορηγηθεί σχετικά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απαλλακτικής διάταξης, από τη δικαστική έρευνα: «Δεν διαγνώστηκαν, σε επίπεδο επαρκών ενδείξεων, δόλιες ή αμελείς πράξεις ή παραλείψεις εκπροσώπων των αρμοδίων αρχών, που να συνδέονται αιτιωδώς με τη διακινδύνευση ανθρωπίνων ζωών, ως και με τα τραγικά αποτελέσματα των θανάτων ή σωματικών βλαβών των θυμάτων στον Ν. Ηλείας, μεταξύ δε αυτών και των συγγενών των εγκαλούντων, κατά τρόπο μάλιστα που να μπορούσε, σε επίπεδο επαρκών ενδείξεων πάντα, να καταφανεί ότι αν δεν υπήρχαν αυτές θα απεφεύγοντο τα ανωτέρω τραγικά αποτελέσματα. Ούτε βεβαίως προέκυψαν ενδείξεις δολίων παραβάσεων καθήκοντος δημοσίων οργάνων, δεδομένου και του πρωτοφανούς φυσικού φαινομένου, που καθ' ομολογία αυτοπτών μαρτύρων εξελίχθηκε ταχύτατα και δεν μπορούσε να ελεγχθεί με κανένα μέσο».

«Η συγκεκριμένη δικαστική διάταξη είναι ουσιαστικά η επινόηση κάποιων για να καλυφθεί με επίσημο τρόπο η ανικανότητα και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ευρηματικού τότε κ. Πολύδωρα. Δυστυχώς η Δικαιοσύνη δεν ερεύνησε την υπόθεση όπως έπρεπε. Τα περί εμπρηστικών μηχανισμών και εκρήξεων είναι γελοία», δήλωσε στην «Ε» ο πύραρχος της Π.Υ. και συνδικαλιστής Νικόλαος Χανιάς.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα ο Καραμανλής μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

Τη συνολική ευθύνη για την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε ο κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, την πρώτη μετά τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου.

Προσέθεσε πάντως ότι -παρά την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος, θα παραμείνει ενεργός πολιτικά. «Θα είμαι διαρκώς στις ίδιες επάλξεις, στην πρώτη γραμμή για τα δίκαια της πατρίδας», τόνισε.

«Συνεδριάζουμε σήμερα για πρώτη φορά ......

μετά το οδυνηρό για ολους μας εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Σεβόμαστε όλοι την απόφαση του λαού, δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας ως αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

«Αναλαμβάνοντας τη συνολική ευθύνη για την ήττα», συνέχισε, «δρομολόγησα τις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Απόφαση μου ήταν να αποχωρήσω το ταχύτερο δυνατό».

«Η εκλογή του επόμενου προέδρου από τη λαϊκή βάση είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Ενισχύει εκ των προτέρων τη νέα ηγεσία και λειτουργεί ως αρμός ενότητας και συνέχειας», σημείωσε, ωστόσο όπως επεσήμανε, δεν αρκεί μόνο αυτό.

«Στο δρόμο για το συνέδριο μοναδική επιλογή είναι η πορεία σε ένα υψηλό επίπεδο αλληλοσεβασμού και προσήλωσης στις αξίες και αρχές της παραταξης, δεν υπάρχει ελάχιστος χώρος για αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, για αντεγκλήσεις για προσωπικούς χαρακτηρισμούς που υπονομεύουν τις σχέσεις».

«Δεν υπάρχει κανένας χώρος για εικόνες εσωστρέφειας προφάσεις και αιτιάσεις που προκαλούν πικρία και αποδυναμώνουν την παράταξη», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Καραμανλής.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως τα κόμματα διακυβέρνησης υποχρεούνται να κοιτάζουν το αύριο, να απαντουν με πολιτικά και όχι με παραπολιτικά ή προσωπικά επιχειρήματα.

«Η βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να διαδραματίζει ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο η παράταξη συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ατομική ευθύνη απέναντι στη συλλογικότητα.

«Έχει έρθει η ώρα από τις αστείρευτες δυνάμεις αυτής της παράταξης να αναδειχθεί ο νέος προέδρός της, στον οποίο θα σταθείτε όλοι δίπλα την επόμενη μέρα της εκλογής του, τον οποίο θα στηρίξουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής προκαλώντας το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ.

«Είμαστε η παράταξη που προεκλογικά τολμήσαμε και μιλήσαμε με ωμή ειλικρίνεια για τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο χρόνος δουλεύει για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ΝΔ.

Μακροχρόνια θα κερδίσουμε πολιτικά, οι στάσεις μας θα δικαιωθούν, η τόλμη μας θα αναγνωριστούν.

Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα ευχάριστα που υποσχόταν», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Και λάθη έγιναν και λάθη έκανα, όμως ο λαϊκισμός η ανευθυνότητα οι μικροκομματικές σκοπιμότητες παρέμειναν ξένες προς την παράταξη μας. Είμαι περήφανος για την πορεία αυτή, πραγματικά περήφανος. Το όπλο της υπευθυνότητας είναι το ισχυρό μας όπλο».

«Μακάρι», συμπλήρωσε, «τα δύο μεγάλα κόμματα να εργάζονται σε ένα κοινό πεδίο, σοβαρότητας υπευθυνότητας και αξιοπιστίας».

Πηγή: Εθνος

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 20ης Οκτωβρίου 2009

Κλίκ στα πρωτοσέλιδα για πλήρες μέγεθος

Ele20.jpg (710 KB) 8arr20.jpg (259 KB) Foni20.jpg (217 KB)