Στις πρόσφατες σημιές που έγιναν σε περιοχές της Μεσσηνίας αναφέρθηκε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος και στις ενέργειες που έκανε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την καταγραφή τους.
Ο Κος Δράκος είπε χαρακτηριστικά.
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις ζημιές λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, που συγκεντρώσαμε από όλο το Νομό, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και με τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας & Μεσσηνίας, αλλά και με τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ.
Ήδη ολοκληρώνεται η συγγραφή σχετικού φυλλαδίου, το οποίο θα αποσταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι χρηματοδοτούν από κονδύλια για την αντιμετώπιση έκτατων αναγκών και γενικότερα προβλημάτων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Θα αποσταλεί στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στον Υπουργό. Γεωργίας και φυσικά στην ηγεσία του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προβούν σε γρήγορες εκτιμήσεις για την αποζημίωση των αγροτών.
Εν πρώτης, μια γρήγορα καταγραφή, το ποσό το οποίο θα απαιτηθεί ανέρχεται γύρω στα .......
2 εκατομμύρια. Τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στην περιοχή της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών και στην περιοχή της νότιας . Σε όλη τη Μεσσηνία όμως, είχαμε ένα γενικό παρανομαστή ζημιών, που ήταν η καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας.
Όπως γνωρίζετε καλά, οι αγροτικοί μας δρόμοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και είναι συγκεκριμένης υποδομής. Επομένως σε ακραία φυσικά φαινόμενα, ιδίως αυτής της έκτασης και του μεγέθους που βιώσαμε το προηγούμενο τετραήμερο, είναι κατανοητό ότι χρειαζόμαστε σχεδόν ανακατασκευή σε ορισμένες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση που αναφέρει ο Δήμαρχος Φιλιατρών, όπου στο Δήμο του έχει πάρα πολλά χιλιόμετρα αγροτικού δικτύου, που απαιτούν πλήρη ανακατασκευή. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει, δεδομένου ότι είμαστε κι ενόψει της ελαιοσυγκομιδής.
Επίσης, εντοπίσαμε προβλήματα με την κατασκευή του δρόμου Φιλιατρών – Κυπαρισσίας, λόγω συγκεκριμένης προσέγγισης η οποία έγινε τότε από τη μελέτη της ΔΕΚΕ και την Περιφέρεια, αλλά ενδεχομένως και αντιδράσεων των παρόδιων κατοίκων για τους φυσικούς αποδέκτες μικρούς ή μεγάλους. Είπαμε ότι θα κάνουμε μια γρήγορη μελέτη – εισήγηση την οποία θα την εισηγηθούμε κυρίως στην Περιφέρεια, που είναι οι κυρίως αρμόδιοι για το δρόμο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ήδη δόθηκε εντολή να υπάρξει αυτή η μελέτη απελευθέρωσης των φυσικών αποδεκτών και να τους δοθεί η διάσταση η οποία πραγματικά απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά και στο μέλλον.
Επίσης να πω ότι τα προβλήματα των Φιλιατρών εντοπίζονται στην περιμετρική τάφρο προστασίας – αντιπλημμύρισης των Φιλιατρών, η οποία στην ακραία αυτή βροχόπτωση δεν μπόρεσε να υποδεχθεί όλο τον όγκο των υδάτων. Μέσα στην ίδια μελέτη λοιπόν επαναπροσεγγίζουμε το μέγεθος, την ενίσχυση, τη βελτίωση της περιμετρικής τάφρου αυτής που είναι σημαντική για την προστασία των Φιλιατρών. Στη μελέτη αυτή θα υπάρξει και μια προσέγγιση της περιοχής από το Γριζόκαμπο έως τη Μεθώνη, δηλαδή της νότιας Πυλίας διότι εκεί εκβάλλουν ρέματα και υπάρχει ένα αντίστοιχο φαινόμενο σε ακραίες καταστάσεις. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, προκειμένου να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία δημιουργηθήκαν αφενός και αφετέρου να άρουμε τα προβλήματα σε υποδομές τα οποία συνήθως μας δημιουργούν τις καταστάσεις αυτές σε ακραία φαινόμενα.
Γενικά να πω αυτό το οποίο είπα και στην ομιλία μου στο ΣΝΟ, ότι παρά την ακραία ένταση των φαινόμενων και τα προβλήματα που βιώσαμε, αντέξαμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Σε ότι αφορά την αγροτική παραγωγή, πάλι τα προβλήματα κυρίως εντοπίζονται στη νότια Πυλία και δυτική Μεσσηνία χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και κάθε άλλη περιοχή, όπου ήδη οι συνάδελφοι της Α/θμιας αυτοδιοίκησης θα κάνουν τις αντίστοιχες προκηρύξεις στον ΕΛΓΑ εκεί όπου απαιτείται, προκειμένου οι συμπατριώτες μας αγρότες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την εξατομίκευση των ζημιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.