Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Μεσσηνίας στα Φιλιατρά, οι οποίες και μπορούν να καθορίσουν το μέλλον του! Μία από τις ομόφωνες αποφάσεις αφορά στην παραχώρηση, με χρησιδάνειο, κτηριακού συγκροτήματος του ΚΑΦΚΑ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, για τη μετεγκατάσταση του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Φιλιατρών.
Το παλιό κτήριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Κ.Υ. αποφασίστηκε να προταθεί για ανακατασκευή και δημιουργία προνοιακής μονάδας για φροντίδα ηλικιωμένων, με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Με τον ίδιο τρόπο, αποφασίστηκε να .........

προταθεί ανακατασκευή του εγκαταλελειμμένου κτηρίου, που λειτουργούσε μέχρι το έτος 1999 το Άσυλο Ανιάτων, για δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ.

Τέλος, αποφασίστηκε η παραχώρηση, με χρησιδάνειο, κτηριακών χώρων του Κέντρου στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), για τη στέγαση του σταθμού ΕΚΑΒ, στη Δυτική Μεσσηνία, που έχει ήδη δρομολογηθεί. Με την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του Κ.Υ., οι κτηριακές υποδομές για το προσωπικό και τους πολίτες που θα το επισκέπτονται θα είναι πολύ βελτιωμένες σε σχέση με σήμερα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες για ιατρική υποστήριξη του τομέα φυσικής αποκατάστασης του ΚΑΦΚΑ.

Επίσης, με την ολοκλήρωση των δύο νέων προνοιακών δομών, για υπηρεσίες υψηλής κοινωνικής αξίας, θα έχει διαμορφωθεί στα δυτικά όρια της πόλης των Φιλιατρών και σε ενιαία έκταση 30 στρεμμάτων, ένα «πάρκο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης», όπως το είχε προαναγγείλει παραμονή Χριστουγέννων, κατά τη διανομή δώρων στο ΚΑΦΚΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών λειτουργεί ήδη, αν και προσωρινά, το Δημοτικό Ειδικό Εργαστήριο για Άτομα με Αναπηρίες.

«Ο γίγαντας που κοιμόταν, επιτέλους, ξύπνησε», τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλειος Σταματόπουλος, αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση πρώην δημάρχου των Φιλιατρών, «και όπως φαίνεται η λύση ήταν απλή!».

ΘΑΡΡΟΣ

Με τα φωτοβολταϊκά στο χέρι οι αγρότες

Οι 4.000 από τις 6.200 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν καταθέσει οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύνδεσης με το δίκτυο παραδέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωση, στην οποία μάλιστα αφήνει θολό το τοπίο όσον αφορά την τύχη κυρίως των 2.000 αιτημάτων που αφορούν σε περιοχές με κορεσμένα ή σχεδόν κορεσμένα δίκτυα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μόνον το 1/3 από ......

τις 6.200 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος περίπου 612 MW που είχαν καταθέσει οι αγρότες στη ΔΕΗ μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 βρίσκονται σε περιοχές με δίκτυα με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης ισχύος.

Διάφορες λύσεις

Από τα υπόλοιπα, τα 2.000 βρίσκονται σε περιοχές μεσαίας δυσκολίας όσον αφορά τη σύνδεση με το δίκτυο και τα άλλα 2.000 σε προβληματικές και κορεσμένες περιοχές για τις οποίες εξετάζονται διάφορες λύσεις, οι λεπτομέρειες όμως θα ανακοινωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Κάθε αίτηση αντιστοιχεί σε φωτοβολταϊκό πάρκο ως 100KW. Από τις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή αυτά σε περιοχές με ευχέρεια απορρόφησης ισχύος, η ΔΕΗ ως τα τέλη Ιανουαρίου είχε διατυπώσει όρους σύνδεσης για περίπου 1.500 και αναμένεται όλα τα αιτήματα να έχουν ικανοποιηθεί ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών αυτών θα φθάσει σε περίπου 200 MW.

Αναμονή

Για τα δίκτυα μεσαίας δυσκολίας η αναμονή για τους αγρότες συνεχίζεται, αφού για να δώσει η ΔΕΗ προσφορά σύνδεσης πρέπει να προηγηθεί τεχνική μελέτη του τοπικού δικτύου, με έμφαση τόσο στα υφιστάμενα φορτία όσο και στα προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Η μεσαία δυσκολία δεν σημαίνει αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων, αλλά ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το τέλος Απριλίου 2011.

Τέλος, για την προβληματική κατηγορία των 2.000 αιτήσεων σε περιοχές με μεγάλη δυσκολία απορρόφησης της ισχύος, η κατάσταση περιπλέκεται.

Παράπονα της ΝΔ για την ΕΡΤ. Καταγγέλουν μεθοδεύσεις των κομματικών υπαλλήλων της ΕΡΤ

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα η δήθεν δημόσια τηλεόραση, .........

επιβεβαίωσε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, τον κατήφορο στον οποίο έχει κατρακυλήσει το τελευταίο διάστημα.

Οι εγκάθετοι γκεμπελίσκοι της ΕΡΤ, που θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι χρηματοδοτούνται από το υστέρημα όλων των Ελλήνων και όχι από τα ταμεία του κόμματος που τους επέβαλε, επέλεξαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ να αποκρύψουν τη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, αλλά και να μην περιλάβουν ούτε καν μία αναφορά από τις θέσεις που ανέπτυξε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Το γεγονός αυτό είναι το αποκορύφωμα, μιας σειράς άθλιων μεθοδεύσεων των κομματικών υπαλλήλων της ΕΡΤ εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως η διαστρέβλωση των θέσεων της, η άκριτη υιοθέτηση της κυβερνητικής προπαγάνδας, η περιορισμένη πρόσκληση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, έναντι των κυβερνητικών εκπροσώπων.
Ακόμη και το ΕΣΡ πρόσφατα, διαπιστώνοντας αυτές τις μεθοδεύσεις κάλεσε σε απολογία το κρατικό κανάλι εγκαλώντας το για καθεστωτική προβολή των κυβερνητικών θέσεων εις βάρος της Ν.Δ.

Για όλα αυτά τα θέματα, η Ν.Δ. προέβη τις προηγούμενες ημέρες σε όλα τα αναγκαία διαβήματα προς την ΕΡΤ και τους πολιτικούς της προϊσταμένους.

Κατανοούμε την αγωνία ορισμένων να δικαιολογήσουν τον μισθό τους. Αλλά είναι πλέον ολοφάνερο ότι η αγωνία της κυβέρνησης να “αμπαλάρει” την αλήθεια, κατάντησε την ΕΡΤ όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας που θυμίζει, τα πιο σκληρά απολυταρχικά καθεστώτα άλλων εποχών».

ΣΧΟΛΙΟ
Να θυμίσουμε τα χάλια της κρατικής τηλεόρασης την πενταετία (2004 - 2009) διακυβέρνησης της ΝΔ;
Κύριοι της ΝΔ αφήστε τις κορώνες. Η κρατική τηλεόραση ανέκαθεν υπήρξε το κυβερνητικό φερέφωνο της εκάστοτε εξουσίας.
Την πενταετία σας είχε παράπονα το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει παράπονα η Νέα Δημοκρατία.
Το θεωρείτε τυχαίο ότι από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ έχουν πέσει και δεν σηκώνονται με τίποτα; Όχι ότι και τα ιδιωτικά κανάλια είναι αμερόληπτα, αλλα τουλάχιστον αυτά δεν τα πληρώνουμε όπως την ΕΡΤ.
Επιτέλους σεβαστείτε και οι δυο (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) την κρατική τηλεόραση που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, θέλοντας και μη και αφήστε τα κομματικά σας παιχνίδια.
Η ΕΡΤ ανήκει στο λαό και όχι στα παραμάγαζα των κομμάτων σας. Και πολύ δεν περισσότερο του εκάστοτε κόμματος που κυβερνά.

Τον Ιούλιο μπαίνουν οι βάσεις για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Την 1η Ιουλίου ξεκινά η εγκατάσταση στους χώρους εργασίας των επιχειρήσεων του ηλεκτρονικού συστήματος (κάρτα εργασίας), που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση και ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Το σύστημα θα χρησιμοποιείται για την .......

καταγραφή και τον έλεγχο της προσέλευσης, του χρόνου εργασίας και της αποχώρησης των εργαζομένων και η κάρτα εργασίας θα συνδέεται μέσω της κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ.

Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμοποιείται και για την επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, την καταγραφή και διαχείριση πληροφοριών και δεδομένων.

Στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως και στους εργαζομένους τους, θα παρέχεται έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Αντιθέτως, σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα χωρίς να το χρησιμοποιούν, θα καταργείται η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών και θα επιβάλλεται πρόστιμο 800 ευρώ για κάθε παρανόμως απασχολούμενο μισθωτό (400 στον εργοδότη και 400 στον εργαζόμενο, το οποίο θα καταβάλλεται εξολοκλήρου από τον εργοδότη).

Με την εγκατάσταση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας, αποσκοπεί στον αποτελεσματικό έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ενώ όφελος θα έχουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο εκτιμάται ότι διευκολύνει και το έργο των επιθεωρητών εργασίας που θα πρέπει απλώς να βεβαιώνουν πως τα στοιχεία επαληθεύονται.

Ενίσχυση του ΣΕΠΕ

Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου στοχεύουν στην ενίσχυση του έργου του ΣΕΠΕ, δίνοντας στο Σώμα διοικητική ανεξαρτησία και οικονομική αυτοτέλεια και καθιστώντας το πιο ευέλικτο.

Μέχρι σήμερα, όταν οι επιθεωρητές εργασίας, εντόπιζαν την αδήλωτη εργασία και ενημέρωναν τον ασφαλιστικό φορέα. Με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, η επιθεώρηση εργασίας θα επιβάλλει η ίδια τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Λαμβάνεται πρόνοια για την αντικειμενικοποίηση του έργου των επιθεωρητών. Εισάγεται η τυποποίηση των εντύπων ελέγχου, η διασταύρωση με τις καταγγελίες, και ο επανέλεγχος ενώ προβλέπεται η πειθαρχική δίωξη του επιθεωρητή που ασκεί πλημμελώς το ελεγκτικό του έργο.

Παράλληλα, τα πρόστιμα προσανατολίζονται περισσότερο στην αποκατάσταση της βλάβης που προκαλεί η παραβατική συμπεριφορά του εργοδότη παρά σε «τιμωρητικού» και εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Για παράδειγμα, εάν ο παραβάτης εργοδότης αποδώσει, έστω και μετά τη βεβαίωση του προστίμου, τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους του, προβλέπεται σημαντική έκπτωση από το πρόστιμο.

Δημιουργείται ομάδα άμεσης επέμβασης, με στόχο να περιοριστεί ο χρόνος ανάμεσα στην υποβολή της καταγγελίας και την εξέτασή της, ενώ προβλέπεται η εξαίρεση των υπηρεσιακών οχημάτων του ΣΕΠΕ από την υποχρέωση να φέρουν τα ειδικά διακριτικά των κρατικών οχημάτων, ώστε να μην στοχοποιούνται οι επιθεωρητές. Ακόμη, γίνεται περισσότερο ευέλικτος και πιο οικονομικός ο τρόπος βεβαίωσης και επίδοσης των προστίμων.

Συγκροτείται Γραφείο Ενημέρωσης, Υποδοχής, Αξιολόγησης και Διαχείρισης Καταγγελιών, υπαγόμενο απευθείας στον Ειδικό Γραμματέα, στο οποίο προΐσταται Ειδικός Επιθεωρητής Εργασίας. Έργο του είναι η ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων, η υποδοχή και αξιολόγηση των καταγγελιών και η εσωτερική διαβίβασή τους στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες ή στην Ειδική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης

Θεσμοθετείται η συμφιλιωτική διαδικασία, η οποία μέχρι σήμερα είχε άτυπο χαρακτήρα. Στο εξής το ΣΕΠΕ, μπορεί να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά, εφόσον ζητηθεί, ή συμβουλευτικά για τη διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων να κυρώνει, να εγκρίνει ή να απορρίπτει τους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας των επιχειρήσεων και να εκδικάζει εφέσεις ποινών που επιβάλλονται από τους εργοδότες.

Αναβαθμίζεται η θέση και ο ρόλος του Επιθεωρητή Εργασίας με την παροχή πλήρους εκπαίδευσης και κατάρτισης ελεγκτικού, συμφιλιωτικού και ενημερωτικού φορέα, ενώ προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού του ΣΕΠΕ.

Αλλαγές υπάρχουν και στη διοικητική πυραμίδα του ΣΕΠΕ, στην οποία συστήνονται δύο θέσεις γενικών επιθεωρητών, δημιουργείται διοικητικό σχήμα συντονισμού των κοινωνικών και τεχνικών διευθύνσεων, συνδέονται οι Διευθύνσεις Κοινωνικής Επιθεώρησης με τον ΚΕΠΕΚ, και συμπτύσσονται περίπου στο μισό οι τελικές περιφερειακές διευθύνσεις με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία και εξοικονόμηση δαπανών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προσδοκά ότι με τις αλλαγές θα μειωθεί στο 1/3 του προβλεπόμενου χρόνου για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα από επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων και στο 1/4 από επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας.

Με τα σημερινά δεδομένα, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις για θέματα εργασίας στη χώρα, υπολογίζεται ότι χρειάζονται περί τα 31 έτη και σε θέματα ασφάλειας και υγείας περί τα 42 έτη. Στόχος είναι, με τις προωθούμενες αλλαγές, ο χρόνος να συρρικνωθεί στα 10 έτη.

Οδηγός για πρόσθετες επιδοτήσεις στους αγρότες

Τις αιτήσεις τους μέχρι της 15 Μαρτίου πρέπει να υποβάλλουν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, προκειμένου να λάβουν τις πρόσθετες ενισχύσεις ύψους 107 εκατ. ευρώ με τις οποίες χρηματοδοτούνται από εφέτος οι παραγωγοί αιγοπρόβειου και βόειου κρέατος, πιστοποιημένου σκληρού σιταριού και ελαιολάδου και όσοι γεωργοκτηνοτρόφοι κατοικούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Στα πλαίσια των Μέτρων Ειδικής Στήριξης .........

που ελήφθησαν από τη χώρα μας σύμφωνα με το άρθρο 68 του Καν (ΕΚ) 73/2009, κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια αναλυτικού διοικητικού έλεγχου των φυσικών φακέλων των ΑΕΕ 2010 του συνόλου των παραγωγών που έχουν αιτηθεί τη συμμετοχή τους σε αυτά τα μέτρα ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις κατά περίπτωση.

Ο διοικητικός έλεγχος που θα πραγματοποιηθεί και η προσκόμιση των επιπρόσθετων δικαιολογητικών (υποβάλλονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή /και τα Νομαρχιακά Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έως 15/3/2011).

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 4ης Φεβρουαρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.