Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Νέα Οικονομικά μέτρα: "Δεν έλαβαν το μήνυμα"

Η κυβέρνηση έχει ένα χρέος προς τη χώρα, "να αποχωρήσει άμεσα πριν βουλιάξουμε", αναφέρει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Η κ. Καρακλιούμη, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων, θεωρεί φυσιολογικό να συνεχίζει να προηγείται ο κ. Καραμανλής στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, διότι, όπως εξηγεί, στις ευρωεκλογές δεν άλλαξε ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Πρωθυπουργός. Και ότι ο κ. Παπανδρέου θα υποδεικνύεται ως καταλληλότερος από την επομένη της εκλογής του, λόγω της φύσης της ερώτησης.

Δεν συμμερίζεται τα περί ανάδειξης μιας ηγετικής ομάδας στο ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι "η νικηφόρα ομάδα είναι οι ψηφοφόροι, τα στελέχη και ......

ο Πρόεδρος". Επίσης αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την ίδια τακτική, θα κάνει πολιτική και όχι επικοινωνία, όπως η κυβέρνηση.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκείνη άρχισε τον πόλεμο γύρω από το Μουσείο της Ακρόπολης, αγνοώντας την Μελίνα Μερκούρη και το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εγκαλεί τη ΝΔ για "παρακώλυση" του έργου, μέσω των προσφυγών του κ. Τατούλη στη Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ τις παρακολουθεί με προσοχή και ενδιαφέρον, αλλά αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται "είναι οι συνεργασίες με πολιτικούς όρους και όχι οι μετεγγραφές στελεχών".

Σχετικά με την κρίση που ξέσπασε στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, η κ. Καρακλιούμη αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για "παρεμβατικότητα" και "προνομιακές σχέσεις" που καλλιέργησε, επιτείνοντας, έτσι το πρόβλημα και "οδηγώντας σε αδιέξοδο". Εκφράζει, μάλιστα, φόβο, ότι η κυβερνητική παρέμβαση "θα οδηγήσει και σε άλλες ακραίες ενέργειες", οι οποίες, πρωτίστως, θα πλήξουν τους εργαζόμενους.

Η συνέντευξη της Μαρία Καρακλιούμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

ΕΡ: Πως αντιμετωπίζετε τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του Τύπου; Θεωρείτε ότι πρόκειται για κάτι μεμονωμένο ή για κάτι που θα έχει πιο απειλητική συνέχεια; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Πολιτεία ή το πολιτικό σύστημα και τι θα ήταν αυτό;

ΑΠ: Όταν κάποια μέσα ενημέρωσης κλείνουν πλήττεται η ενημέρωση των πολιτών αλλά και η δημοκρατική ευαισθησία. Και η θέση μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη ακόμη κι όταν πρόκειται για έντυπο που ιστορικά βρισκόταν απέναντι από την παράταξή μας.

Στο ΠΑΣΟΚ μας απασχολεί και μας προβληματίζει ιδιαιτέρως το κλίμα που διαμορφώνεται στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας των μέσων ενημέρωσης αλλά και των λειτουργών της δημοσιογραφίας πρέπει να είναι επιδίωξη της πολιτείας.

Είναι αναγκαίες για μια δημοκρατία οι καθαρές σχέσεις μεταξύ πολιτικής και μέσων ενημέρωσης, με οριοθέτηση ρόλων και σεβασμό στην αποστολή τους. Κι αυτό σημαίνει απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης, όχι μόνο του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι ακολουθούνται ξεκάθαροι κανόνες, τους οποίους θα αποδέχονται όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, είμαστε υπέρ των ανεξαρτήτων ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σ' αυτό. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξέρουν πως θα μας βρουν δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα επιτρέψει να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία.

ΕΡ: Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων; Θεωρείτε ότι υπάρχει κρίση στον χώρο του Τύπου και σε τι συνίσταται αυτή η κρίση;

ΑΠ: Εν προκειμένω η κυβέρνηση, με την έντονη παρεμβατικότητά της και τις προνομιακές σχέσεις που έχει δημιουργήσει στο χώρο του Τύπου, επέτεινε το πρόβλημα οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αυτή η πολιτική φοβούμαστε πως θα οδηγήσει και σε άλλες ακραίες ενέργειες που κύρια θα πλήξουν τους εργαζόμενους, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Κρίση υπάρχει αναμφισβήτητα στο χώρο του Τύπου, η οποία θεωρώ πως οφείλεται τόσο στο μεγάλο αριθμό των μέσων ενημέρωσης αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, όσο και στο γεγονός πως δεν έχουν θεσπιστεί αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης των λειτουργών του Τύπου.

Συνάμα θα πρέπει και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να αντιληφθούν την ευθύνη τους και πως οι επιχειρήσεις ενημέρωσης δεν μπορούν να υπακούουν αποκλειστικά στους νόμους τις αγοράς όπως άλλες επιχειρήσεις.

ΕΡ: Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές, στην οποία φάνηκε να περιορίζεται η διαφορά στις τρεις μονάδες και ο κ. Καραμανλής να παραμένει καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από τον κ. Παπανδρέου. Έτσι γρήγορα εξανεμίζεται η διαφορά; Και τι είναι εκείνο που φέρνει, ακόμα, στη δεύτερη θέση καταλληλότητας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Πριν από λίγες ημέρες είχαμε εκλογές και το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ξεκάθαρη διαφορά από τη ΝΔ. Δεν άλλαξε κυβέρνηση, ούτε πρωθυπουργός. Αναμενόμενο λοιπόν είναι οι πολίτες να υποδεικνύουν ως καταλληλότερο τον κ. Καραμανλή καθώς αυτός κατέχει το αξίωμα. Την επομένη της εκλογής του στη θέση του πρωθυπουργού ο Γ. Παπανδρέου θα υποδεικνύεται ως καταλληλότερος? αυτή είναι η φύση της ερώτησης. Στο ΠΑΣΟΚ δε μας ενδιαφέρει να υπερέχουμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά να κερδίζουμε στις εκλογές. Όσο για τη διαφορά στην οποία αναφέρεστε, δεν εξανεμίστηκε. Σε μια δημοσκόπηση καταγράφονται τάσεις και όσο οι εκλογές είναι μακριά οι πολίτες δεν βρίσκουν το λόγο να τοποθετηθούν με σαφήνεια καθώς δεν είναι αυτό που στην συγκεκριμένη συγκυρία τους απασχολεί.

Στις Ευρωεκλογές επιβραβευθήκαν οι θέσεις μας και ο Γιώργος Παπανδρέου, στις επόμενες εθνικές εκλογές η υπεροχή μας θα επιβεβαιωθεί.

ΕΡ: Αν εξαιρέσει κάποιος την τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και τις ίδιες τις εκλογές, όλα δείχνουν να προχωρούν όπως πριν. Δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι και κυρίως το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ότι μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Με αποτέλεσμα να έρχεται, δημοσκοπικά, δεύτερο κόμμα, μετά το ΛΑΟΣ, στην άσκηση καλύτερης αντιπολίτευσης. Έχουμε επαναφορά της τακτικής του "ώριμου φρούτου";

ΑΠ: Δυστυχώς όλα φαίνεται να κυλούν όπως πριν για την κυβέρνηση, η οποία δε φαίνεται να πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ είναι σαφές πως θα συνεχίσουμε στην ίδια τακτική. Την τακτική της συνεπούς αντιπολίτευσης και της υπεύθυνης κατάθεσης προτάσεων. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τη χώρα. Θα σας παραπέμψω στις πρωτοβουλίες που παίρνουμε και αφορούν στην κατάθεση σχεδίων νόμου, στις διαβουλεύσεις με τους φορείς και στη συνεχή διαμόρφωση του προγράμματός μας. Ακόμη και στις συζητήσεις στη Βουλή ο αριθμός των δικών μας βουλευτών που εγγράφονται να μιλήσουν είναι πολλαπλάσιος των βουλευτών της ΝΔ, που έχουν εγκαταλείψει πλέον κάθε προσπάθεια. Η δημοκρατική παράταξη, ξέρετε, ξεχωρίζει, διότι δεν το βάζει κάτω και αγωνίζεται από κάθε μετερίζι με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες.

ΕΡ: Τι έχει περισσότερη σημασία κατά τη γνώμη σας, να ανακοινώνετε πολιτικές για την παιδεία, την υγεία, τους λαθρομετανάστες κλπ, ή να ανακοινώσει ο Πρόεδρος του Κινήματος την ομάδα με την οποία προτίθεται να κυβερνήσει τη χώρα, αν κερδίσετε τις εκλογές;

ΑΠ: Οι πολίτες ξέρουν πως το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ικανό και μπορεί με επιτυχία να δώσει λύσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας. Συνδυάζουμε εμπειρία, γνώση και ικανότητες. Με σταράτες και ξεκάθαρες κουβέντες πρέπει να αποσαφηνίζουμε πως θα λύσουμε προβλήματα στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος. Η νικηφόρα ομάδα είναι οι ψηφοφόροι, τα στελέχη κι ο Πρόεδρος. Έτσι συνθετικά προχωρούσαμε πάντα.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξαντλήσει τις επικοινωνιακές του δυνατότητες; Μήπως χρειάζεται να αλλάξει επικοινωνιακή στρατηγική, προκειμένου να προσεγγίσει και να προσελκύσει περισσότερους πολίτες, καθώς, άλλωστε, έχει ως στόχο την αυτοδυναμία;

ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, κάνει πολιτική και όχι επικοινωνία. Οι πολίτες μάς πλησιάζουν για τις πολιτικές μας. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης σημασία έχει η ουσία και όχι το περιτύλιγμα και αυτό οι Έλληνες το ξέρουν. Εμείς θα στηριχθούμε στη συνεπή διατύπωση λύσεων και η αυτοδυναμία θα έλθει.

ΕΡ: Γιατί "ανοίξατε πόλεμο" με την κυβέρνηση για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης; Δεν είναι ένα σημαντικό έργο που αφορά όλους, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση ή συνεισφορά στην ολοκλήρωση του τόσο σημαντικού αυτού έργου;

ΑΠ: Δεν ανοίξαμε εμείς πόλεμο, η κυβέρνηση ξέχασε τη Μελίνα Μερκούρη και το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον πόλεμο στον οποίο αναφέρεστε τον είχε ξεκινήσει ο κ. Τατούλης. Να σας θυμίσω τις προσφυγές του, ως βουλευτού της ΝΔ, στη Δικαιοσύνη με στόχο τη μη ανέγερση του Μουσείου. Αν υπάρχει κάποιος που έχει ευθύνη για την καθυστέρηση ενός τόσο μεγάλου έργου και την παρακώλυση επίτευξης του εθνικού στόχου αυτή είναι η ΝΔ.

ΕΡ: Γιατί διαφωνείτε με το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση και αφορά στη λήψη κάποιων μέτρων, για την πάταξη της βίας, της εγκληματικότητας, αλλά αφορά και στην τρομοκρατία. Τι άλλο θα είχατε να προτείνετε στη θέση αυτών;

ΑΠ: Τα τελευταία πέντε χρόνια η ΝΔ κατάφερε με τη διακυβέρνησή της να χάσει ο μέσος Έλληνας κάθε αίσθημα ασφάλειας. Για μας, και το αποδείξαμε κατά την διακυβέρνηση της χώρας, είναι θεμελιώδες δικαίωμα η αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες. Αυτό επιτυγχάνεται με σοβαρή δουλειά, αξιοκρατικές επιλογές, εκπαίδευση, επένδυση σε σύγχρονα μέσα. Η κυβέρνηση αντ΄ αυτών προσπαθεί με ατελέσφορα, ανεφάρμοστα και επικίνδυνα μέτρα να λύσει το πρόβλημα.

Πως είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε; Εμείς προτείνουμε τη δοκιμασμένη συνταγή ΠΑΣΟΚ, όπου, με συστηματική δουλειά είχαμε καταφέρει να φτάσουμε στην εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων και το 2004 είχαμε παραδώσει μια αντιτρομοκρατική υπηρεσία -αλλά και γενικότερα τα σώματα ασφαλείας- με αξιοκρατική στελέχωση και αξιόμαχο εκπαιδευμένο δυναμικό. Κάτι που είχαν, άλλωστε, παραδεχθεί και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΡ: Έχετε δηλώσει, ως ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον Πρόεδρό του, ότι προτιμάτε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή. Οι συσχετισμοί δεν σας ευνοούν να επιβάλλετε κάτι τέτοιο. Τι θα κάνετε αν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμεριστούν την ίδια, με εσάς, προτίμηση; Θα επιμείνετε;

ΑΠ: Ζητάμε άμεση αλλαγή κυβέρνησης καθώς η χώρα δεν αντέχει άλλο. Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να υπηρετείται το εθνικό συμφέρον και αυτό θα καθορίσει και τη στάση μας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως άλλωστε είπε και ο Πρόεδρός μας. Η νωπή λαϊκή εντολή είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί από το κοινοβούλιο το πρόσωπο και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΕΡ: Αυτές τις μέρες έχουμε εξελίξεις στο μοναδικό κόμμα που φαίνεται ότι επηρεάσθηκε από τις ευρωεκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως, τον ΣΥΝ. Τι περιμένει το ΠΑΣΟΚ από αυτή την εξέλιξη; Θα ενδιαφερόταν για τη δημιουργία ενός σχηματισμού στα πρότυπα της παλιάς ΕΔΑ, όπως συζητείται, ή για την προσχώρηση κάποιων στελεχών του ΣΥΝ στις τάξεις του;

ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλο πολιτικό κόμμα είναι αναμενόμενο να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Για μας ο στόχος για τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι νίκη και αυτοδυναμία. Έχουμε όμως επανειλημμένως πει ότι πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε με τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις για όλα τα θέματα, προκειμένου να έχουμε ευρεία κοινωνική συναίνεση. Στόχος μας λοιπόν είναι οι συνεργασίες με πολιτικούς όρους και όχι οι μετεγγραφές στελεχών.

ΕΡ: Κατηγορείστε από την κυβέρνηση ότι συντηρείτε την εκλογολογία, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της χώρας. Μπορεί η χώρα να αντέξει προεκλογική περίοδο εννέα μηνών, μέχρι το ΠΑΣΟΚ να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εκλογές;

ΑΠ: Πώς μπορεί να κατηγορείται η αντιπολίτευση για την ακυβερνησία; Η κυβέρνηση αντί να βλέπει δράκους καλό θα ήταν στο λίγο χρόνο που της απομένει να προσπαθήσει να πράξει το μικρότερο κακό για τον τόπο. Χρέος της προς τη χώρα και όσους την ψήφισαν είναι να αποχωρήσει άμεσα πριν βουλιάξουμε.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σαφάρι για επιπλέον έσοδα 2,3 δισ. ευρώ

Μηδενικός αναμένεται φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος προέβη στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους.
Ο κ. Παπαθανασίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2010 θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα μέτρα

Όπως είπε ο υπουργός, για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% το 2009 χρειαζόμαστε πρόσθετα μέτρα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια ανακοίνωσε τα εξής: .......


-Ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες. Τα τέλη διαμορφώνονται κλιμακωτά ανάλογα με το μήκος τους σκάφους και αν πρόκειται για μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο. Υποχρέωση καταβολής τελών έχουν όλα τα σκάφη ιδιωτικά και επαγγελματικά που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε εταιρείες ελληνικές ή ξένες εφόσον είναι νηολογημένα ή ελλιμενίζονται στην Ελλάδα από 1ης 1/09. Οι σχετικές λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα, όταν θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

-Εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας. Θα υπολογίζεται με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση. Λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.

- Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ του Δημόσιου στα επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, από τα 1929 κυβικά και πάνω, κλιμακωτά:
από 1929 - 2500 150 ευρώ,
από 2501 - 3000 250 ευρώ,
από 3001 - 3500 350 ευρώ,
από 3501 - 4000 450 ευρώ,
από 4001 - 5000 550 ευρώ και
από 5001 κυβικά και άνω 650 ευρώ.

Αναμενόμενα έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Όσα απαλλάσσονται από καταβολή τελών κυκλοφορίας, απαλλάσσονται και από το νέο φόρο.

- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης, από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι περίπου 6 λεπτά το λίτρο. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.

- Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.
Ο νέος τρόπος επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού:
Έως 50 ευρώ το τέλος θα είναι 12%,
από 50 έως 100 ευρώ το τέλος θα είναι 15%,
από 100 έως 150 ευρώ 18% και
από 150 ευρώ και άνω 20%.

Επίσης, επιβάλλεται τέλος 12% στα καρτοκινητά επί της αξίας του χρόνου ομιλίας. Αναμένονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ.

- Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, αγορές, παιχνίδια που προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα και τα κέρδη από κάθε είδους στοιχημάτα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που γίνονται στην Ελλάδα.
Επίσης, φόρος 10% στα αμοιβαία ιπποδρομιακά στοιχήματα που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν και αυξάνεται σε 10% ο φόρος στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνται σήμερα με 5% ώστε να υπάρχει ενιαίος συντελεστής φορολογίας. Αναμένονται έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

- Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ Αναμένονται έσοδα 1,15 δισ. ευρώ.

- Περιορίζεται η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια που καταβάλλει η χώρα μας για το 2009 κατά 120 εκατ ευρώ.

Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε πως τα προαναφερθέντα πρόσθετα μέτρα θα αποφέρουν 1,9 δισ. ευρώ και πως το ποσό που υπολείπεται (έως τα 2,3 δισ.) θα καλυφθεί «από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής που ήδη έχουμε ξεκινήσει και της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την περικοπή των δαπανών». Μάλιστα γνωστοποίησε πως ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα προωθείται μια σειρά από στοχευμένες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να περιοριστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και να περιοριστούν περαιτέρω οι κρατικές δαπάνες. Επισημαίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων της χώρας, όχι μόνο για το 2009, αλλά κυρίως για το 2010 και για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε τα ακόλουθα:

1. Προχωρά, με άμεσες αλλά διαφανείς διαδικασίες, η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών - σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές - για τον έλεγχο στο χώρο των φαρμάκων και υλικών υγείας.

2. Προχωρά η εφαρμογή συστήματος αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής πώλησης.

3. Σχεδιάζεται και υλοποιείται μια νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής.

4. Απαλλάσσονται από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους. Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν την έκδοση αποδείξεων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, στις οποίες παρατηρούνται μέχρι σήμερα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής.

5. Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι της ΥπΕΕ.

6. Εκσυγχρονίζεται η φορολογική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, με χαμηλότερη φορολογία, μέσω υπερτιμολογήσεων ή υποτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, θέτουμε συγκεκριμένους κανόνες για την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων.

7. Προωθούνται νέες ρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς των πετρελαιοειδών. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατίθεται εντός της επόμενης εβδομάδας για συζήτηση στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Ανέφικτη η αναβάθμιση από τα Vista στα Windows 7 για τους Ευρωπαίους

Η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Microsoft σχετικά με τον Internet Explorer 8 στα Windows 7 είχε ως συμβιβαστική λύση μια ειδική ευρωπαϊκή έκδοση του νέου λειτουργικού, από την οποία απουσιάζει ο browser της Microsoft. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη έχει και μια σοβαρή παράπλευρη συνέπεια, καθώς δε θα είναι -όπως φαίνεται- εφικτή η απ' ευθείας αναβάθμιση από τα Vista στα 7.

Έτσι, οι κάτοχοι των Windows 7 θα αναγκαστούν να .......

κάνουν μια "καθαρή" εγκατάσταση του νέου λειτουργικού, έχοντας προηγουμένως αποθηκεύσει τα αρχεία τους σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο. Αυτό αναμένεται να δυσκολέψει σημαντικά τους χρήστες που δεν έχουν εμπειρία από εγκαταστάσεις λειτουργικού συστήματος.

Για να διευκολύνει την κατάσταση, η Microsoft έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα, η οποία θα περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για την βήμα προς βήμα εγκατάσταση των Windows 7.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η πιο απλή λύση για έναν Ευρωπαίο καταναλωτή είναι να αγοράσει μια κόπια των Windows 7 από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να παρακάμψει τα προβλήματα που δημιουργεί η απουσία του Internet Explorer.

Ψάχνουν την περιουσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων

Η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την πλήρη καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Η απόφαση αυτή, που θεωρείται κίνηση εντυπωσιασμού, αποβλέπει στην αύξηση των εσόδων του κράτους με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στην αυτοτελή φορολόγηση των «κρυφών» εισοδημάτων και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και στην πάταξη της διαφθοράς που έχει προσλάβει ευρείες διαστάσεις στο Δημόσιο.
Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα δημιουργείται και ειδική .......

βάση δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και διασταύρωσης των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης τα οποία υποχρεούνται να δηλώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου, η υποχρέωση δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης δεν έχει σχέση με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» τις οποίες υποβάλλουν κάθε χρόνο στον αρμόδιο εισαγγελέα οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς του Δημοσίου και έχουν άμεσες συναλλαγές με τους πολίτες. Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, γίνεται κατ΄ εφαρμογήν του άρθρου 28 του Υπαλληλικού Κώδικα και «ισχύει για όλους τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους ανεξάρτητα από την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που προβλέπεται από άλλες διατάξεις (Ν. 2343/95 και Ν. 3213/03)». Η κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζει με αυτόν τον τρόπο ότι το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου της περιουσίας των δημοσίων υπαλλήλων ως αποτρεπτική για την πάταξη της διαφθοράς κίνηση έχει αποτύχει στην πράξη. Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» σήμερα ελέγχονται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν καταγγελίες πολιτών περί διαφθοράς ή έπειτα από πορίσματα ελεγκτικών μηχανισμών στα οποία καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε υπαλλήλους.

Ηδη η κυβέρνηση, όπως γίνεται σαφές από την εγκύκλιο του κ. Παυλόπουλου, έχει προχωρήσει και στη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, αποτελούμενης από υπαλλήλους των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας, με αντικείμενο τη μελέτη και την επεξεργασία του περιεχομένου του νέου εντύπου για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που θα υποβάλουν οι υπάλληλοι, έτσι ώστε να είναι ευχερέστερη η ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων. «Η επεξεργασία των δηλώσεων» αναφέρεται στην εγκύκλιο «θα γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά. Για την έγκαιρη προετοιμασία του συστήματος να δεχθεί τα στοιχεία αυτά, είναι απαραίτητο να προηγηθεί η ηλεκτρονική καταχώριση και κωδικοποίηση των υπηρεσιώνπου υπάγονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων». Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτουμένων στοιχείων ορίζεται η 20ή Ιουλίου 2009.

Η απόφαση της κυβέρνησης, αν και εγκυμονεί κινδύνους για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των δημοσίων υπαλλήλων, είναι γεγονός ότι, πρώτον , ανοίγει τον δρόμο για την αυτοτελή φορολόγηση των επιδομάτων και την καθιέρωση του νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους από τις αρχές του 2010, δεύτερον, διευκολύνει την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων και, τρίτον, υποβοηθεί το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς και εν γένει στην περιουσία όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Πηγή: Το Βήμα

Το facebook θα δώσει ένα νέο εργαλείο

Ενα νέο εργαλείο ετοιμάζει η ομάδα του Facebook το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Θα μπορεί να παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα να ελέγχουν σε κάθε δημοσίευση τους πολύ εύκολα για το ποιοι θα βλέπουν το Status τους σε κάθε δημοσίευση που κάνουν.

Το νέο εργαλείο θα είναι άμεσα προσβάσιμο .......

σε κάθε status update που κάνει ο χρήστης, ανεξάρτητα από το αν δημοσιεύει απλό κείμενο, φωτογραφίες ή video.
Συγκεκριμένα, κάτω από το πεδίο για το status update θα υπάρχει το εικονίδιο ενός λουκέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει πέντε επιλογές:
Everyone,
Friends and Networks,
Friends of Friends,
Friends και Custom.

Έτσι,που ταιριάζει καλύτερα στη δημοσίευσή του.

Ο έλεγχος των εμφανίσεων υπάρχει μέχρι σήμερα στις ρυθμίσεις του λογαριασμού.
Ωστόσο, το νέο χαρακτηριστικό δίνει τη δυνατότητα για άμεση επιλογή σε κάθε δημοσίευση, δίχως να απαιτείται μετάβαση στη σελίδα των ρυθμίσεων.

Το εργαλείο είναι αυτή τη στιγμή σε στάδιο beta και σε πρώτη φάση θα διατεθεί στους χρήστες που δεν έχουν ορίσει περιορισμούς στην εμφάνιση των δημοσιεύσεών τους.

Μετάφραση Φιλιατρά News από ξένη δημοσίευση.

Τα Windows εγκαθιστούν updates χωρίς την άδεια των χρηστών

Ερευνητές παρατήρησαν ότι τα Windows XP και Vista εγκαθιστούν updates, αυθαίρετα, χωρίς να πάρουν πρώτα την έγκριση των χρηστών

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι τα συγκεκριμένα updates εγκαθίσταντο στους υπολογιστές ακόμα και όταν οι χρήστες είχαν απενεργοποιήσει την επιλογή των αυτόματων αναβαθμίσεων στα λειτουργικά τους συστήματα.

Ο Scott Dunn, συντάκτης του «Windows Secrets» newsletter*, παρατήρησε ότι 9 αρχεία στα XP και .........

Vista –διαφορετικά όμως αρχεία σε κάθε λειτουργικό- δέχτηκαν μετατροπές από το Windows Update, χωρίς όμως να προβάλουν κάποια ειδοποίηση ή να εμφανίσουν το συνηθισμένο παράθυρο για έγκριση της εγκατάστασης.

Ο Dunn αναγνώρισε τα αλλαγμένα αρχεία στα Vista ως wuapi.dll, wuapp.exe, wuauclt.exe, wuaueng.dll, wucltux.dll, wudriver.dll, wups.dll, wups2.dll and wuwebv.dll.
Από την άλλη, στα XP ήταν τα cdm.dll, wuapi.dll, wuauclt.exe, wuaucpl.cpl, wuaueng.dll, wucltui.dll, wups.dll, wups2.dll, and wuweb.dll.

Ο Brian Livingston, αρχισυντάκτης του newsletter, τόνισε ότι «αν υπάρχουν στο σύστημα updates των οποίων η εγκατάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε τα Windows δεν θα παρουσιάσουν καμία ειδοποίηση για το ξεκίνημα εκ νέου της ολοκλήρωσή τους».
Με τη δήλωσή του αυτή αναφερόταν στο εικονίδιο της γραμμής εργαλείων που εμφανίζεται όταν εκκρεμεί κάποια αναβάθμιση.
«Στη συνέχεια, κατά την απενεργοποίηση ή εκκίνηση του συστήματος, τα updates αυτά αρχίζουν να εγκαθίστανται από την αρχή, αυτόματα, ακόμα και αν ο χρήστης έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Από λογικής άποψης, μόνο στους χρήστες που έχουν θέσει το Windows Updates στην αυτόματη επιλογή, θα έπρεπε οι αναβαθμίσεις να εγκαθίστανται χωρίς να απαιτείται έγκριση.

Ο Livingston πιθανολογεί ότι οι αναβαθμίσεις - έκπληξη πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας του αριθμού ρεκόρ των updates που η Microsoft διέθεσε στις 9 Ιουνίου.
Η συλλογή των 10 αναβαθμίσεων ασφαλείας περιλάμβανε το ρεκόρ των 31 διαφορετικών διορθωτικών για bugs που η εταιρεία είχε εντοπίσει στα λειτουργικά της. Όπως εικάζεται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο μεγάλος αυτός αριθμός να υπερέβη τη χωρητικότητα του server της Microsoft, οδηγώντας στο αποτέλεσμα πολλά updates να αποτύχουν να ολοκληρώσουν την εγκατάστασή τους.

Η Microsoft δήλωσε ότι η διαδικασία των Αυτόματων Αναβαθμίσεων δεν έχει αλλάξει τους τελευταίους 10 μήνες.

*To «Windows Secrets» αποτελεί ένα εβδομαδιαίο newsletter που προσφέρει συμβουλές γύρω από τα Windows και τους browsers.

Πηγή: PC World

Φυτοφάρμακο απειλεί το ελαιόλαδο. Εχει απαγορευτεί από την Ε.Ε., αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει έγκριση κυκλοφορίας του

Εξι χρόνια μετά την απαγόρευση συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει να παρέχει «κατ’ εξαίρεση» έγκριση κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου.

Ο λόγος για το Lebaycid (δραστική ουσία fenthion) που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του δάκου, η χρήση του οποίου απαγορεύεται σε ΗΠΑ και Αυστραλία.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι οι νομαρχίες Φθιώτιδας και Βοιωτίας προκήρυξαν διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της δακοκτονίας με το συγκεκριμένο φάρμακο δύο μήνες πριν (στις 11 Μαρτίου 2009) δοθεί η κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα (στις 11 Μαΐου 2009). Η καταπολέμηση του δάκου γίνεται με την εφαρμογή εθνικού προγράμματος σε όλους τους ελαιοκομικούς νομούς της χώρας.

Γνωμοδότηση.........


Στις 3 Ιουλίου 2003 η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε. εξέδωσε γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία έπρεπε να απαγορευτεί η κυκλοφορία του φυτοφαρμάκου καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, «είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στα πουλιά». Πρόκειται για ισχυρό οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο, με δυνατότητα βιοσυσσώρευσης στο περιβάλλον και κυρίως στο έδαφος ή στα έλαια των καρπών. Ενδεικτικά, ο χρόνος αναμονής για τη συγκομιδή καρπού που έχει ψεκαστεί με τη συγκεκριμένη χημική ουσία είναι 30 ημέρες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το fenthion δεν διαθέτει πλέον έγκριση κυκλοφορίας από το FDA (Federal Drug Administration) καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνο για πολλούς θανάτους από δηλητηρίαση.

Παρά την αρνητική γνωμοδότηση, και με το σκεπτικό ότι μπορεί να υπάρχουν αποθέματα του φυτοφαρμάκου, το 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από αίτημα της Ελλάδας και άλλων χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση χρήση του fenthion για την ελαιοκαλλιέργεια έως το τέλος του 2007 με απόφαση των κρατών-μελών. Και ενώ το εν λόγω φυτοφάρμακο έχει απαγορευτεί ουσιαστικά στην Ε.Ε. από το 2004 και η παράταση για τη χρήση του έληξε το 2007, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρησιμοποιώντας ένα «παραθυράκι» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας χορηγεί κατ’ εξαίρεση έγκριση διάθεσης στην αγορά για 120 ημέρες του φυτοπροστατευτικού προϊόντος Lebaycid για το 2008 στην καταπολέμηση του δάκου. Ανάλογη απόφαση επιτρέπει τη χρήση του σκευάσματος για 120 ημέρες και για το 2009.

Δεδομένου ότι πρόκειται για δραστική ουσία που έχει απαγορευτεί σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει να επιτρέπει τη χρήση του, διακινδυνεύοντας τις εξαγωγές ελαιολάδου της χώρας σε περίπτωση που εντοπιστούν υπολείμματα. Στο συγκεκριμένο ερώτημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής κ. Α. Ιωάννου απάντησε ότι το 2006 το υπουργείο μέσω διαγωνισμού ζήτησε την προμήθεια 200.000 λίτρων Lebaycid, τα οποία παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2007 (μόλις ένα χρόνο πριν λήξει η παράταση της προθεσμίας χρήσης).

Αδιάθετα αποθέματα

«Τα δύο τελευταία χρόνια λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι ψεκασμοί. Με αποτέλεσμα να παραμείνουν αδιάθετα αποθέματα του σκευάσματος Lebaycid με δραστική ουσία fenthion», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Η υπηρεσία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα, εισηγήθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Γεωργικών Φαρμάκων τη δυνατότητα χρήσης τους. Το Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, οπότε και εκδόθηκε η σχετική απόφαση που αποτελεί σύμφωνα με το υπουργείο δείγμα «χρηστής διοίκησης εφόσον αποφεύγεται η σπατάλη του δημοσίου χρήματος». Σημειώνεται επίσης ότι ελέγχονται οι τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πηγή: Καθημερινή

Το βρήκαμε στο Δυτική Μεσσηνία

Συνελήφθη ο Χριστοφοράκος (2)

Συνελήφθη στη Γερμανία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία του Μονάχου.

O Mιχ. Χριστοφοράκος, ο οποίος συνελήφθη τα ξημερώματα σε σπίτι έξω από το Μόναχο, αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Μονάχου, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα εκδοθεί στη χώρα μας ή θα δικαστεί στη Γερμανία καθώς είναι κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου.

Στις 20 Μαΐου, ο τέταρτος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του κ. Ζαγοριανού, μέσω του συνηγόρου του πρώην .........

υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, ότι ο κ. Χριστοφοράκος, κατηγορούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεν μπόρεσε για λόγους υγείας να ταξιδέψει από το Μόναχο όπου βρίσκεται, στην Αθήνα, προκειμένου να απολογηθεί.

Ο συνήγορός του είχε προσκομίσει στον ανακριτή αίτημα του εντολέα του, με το οποίο ζητούσε ολιγοήμερη προθεσμία για την απολογία, διευκρινίζοντας πως είχε μεταβεί στο Μόναχο στο πλαίσιο έρευνας της γερμανικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Πνίγηκε 68χρονος στην Καρδαμύλη

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε χθες το μεσημέρι από τη θαλάσσια περιοχή Καρδαμύλης Μεσσηνίας, 68χρονος.

Ο άνδρας διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Νεκροψία και νεκροτομή θα διεξαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας.


Πύλος: Νεκρός βρέθηκε 27χρονος αλλοδαπός που αγνοείτο

Νεκρός βρέθηκε χθες σε μικρή απόσταση από την παραλία Ρωμανού Πυλιάς στην Πύλο 27χρονος αλλοδαπός λουόμενος που αγνοείτο από χθες το απόγευμα.

Μετά από έρευνες στην περιοχή με ελικόπτερο Super Puma, πλωτό του Λιμενικού, ιδιωτικά πλωτά και δύτες ο άνδρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πύλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η σορός του θα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για νεκροψία-νεκροτομή.

Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Πύλου.


Μήνυμα Νομάρχη Μεσσηνίας κου Δημήτρη Δράκου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Η καθιέρωση της 26ης Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους, εκφράζει με τον γλαφυρότερο τρόπο την ανησυχία και ταυτόχρονα την ανάγκη της κοινωνίας μας να αντισταθεί στο ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια προσπάθεια διεθνή. Μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και συνάμα κινητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών μας από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Είναι ευθύνη όλων μας, της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των φορέων και καθενός ευσυνείδητου πολίτη ξεχωριστά. Έχουμε ανάγκη από πρωτοβουλίες και μέτρα πρόληψης που θα ενισχύσουν τους νέους. Έχουμε ανάγκη από μια πολιτεία ειλικρινή και ευαισθητοποιημένη, από ένα κράτος οδηγό.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας δίνει .......

ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές υγείας και παιδείας, αλλά και στις γενικότερες δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Επίκεντρο των προσπαθειών μας και πάγιο μέλημα της πολιτείας πρέπει να είναι η μέριμνα για την αποτροπή των νέων από τα ναρκωτικά η επιτυχής επανένταξη όσων έπεσαν στην παγίδα του λευκού θανάτου.

Πρέπει όλοι μαζί, κεντρική εξουσία και Αυτοδιοίκηση, να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα της νεολαίας. Να φροντίσουμε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες κοινωνικές δομές για την εφαρμογή προγραμμάτων που θα συμβάλουν σημαντικά στον τομέα της προώθησης της απασχόλησης, της κατάρτισης και της δια βίου μάθησης, ώστε να προστατεύσουμε τους νέους και να θωρακίσουμε την κοινωνία μας προφυλάσσοντας και ενδυναμώνοντας τους αμυντικούς της μηχανισμούς.
Το χρωστάμε στους νέους, το χρωστάμε στα παιδιά μας!


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΚΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Συνελήφθη ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στην Γερμανία

Στα χέρια των γερμανικών αρχών βρίσκεται πλέον ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, χωρίς να είναι σαφές εάν συνελήφθη ή παραδόθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ελληνική πλευρά έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να πετύχει έκδοσή του στη χώρα μας.

Ωστόσο τόσο το γεγονός ότι ο κ.Χριστοφοράκος διαθέτει διπλή ελληνογερμανική υπηκοότητα, όσο και η επιδίωξή του να δικαστεί από τις γερμανικές αρχές ως στέλεχος της .........

γερμανικής εταιρείας, καθιστά μάλλον αμφίβολη την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Αναμένονται περισσότερες πληροφορίες στη συνέχεια.

Δείτε το Video




ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΛΑΣΤΟ Ε - MAIL ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Αγαπητοί αγανγώστες.
Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή για ένα ψεύτικο e-mail που κυκλοφόρησε σήμερα και φαίνεται ως αποστολέας η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Λάβαμε 4 φορές το βράδυ που πέρασε, το ίδιο ακριβώς e-mail δηλαδή με το ίδιο κείμενο χωρίς καν να έχουμε λογαριασμό τραπέζης σε αυτήν την τράπεζα.

Επειδή αυτό έχει ξαναγίνει και παλαιότερα οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει ότι ΚΑΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ δεν ζητά καμία απολύτως πληροφορία απο πελάτη της και πολυ περισσότερο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το κείμενο που υπάρχει στο E-mail είναι:.......


As part of security measures, we regularly screen activity
National Bank of Greece system. During a recent screening, we noticed an issue on
your account. Your account can be accessed without authorization from the
third party. We recently presented a report of illegal use of credit card
associated with this account.
As a precaution, we require additional verification of your payment
and personal information in order to protect your account National Bank of Greece in
future illegal trade.
Please follow the link below and complete the required information. The
situation should be immediately reviewed by the department of fraud and
remove any owner of this account.
http://www.nbg.gr/wps/portal/*****/4_SB8K8xL*****SSzPy8x

Εννοείται ότι μία Ελληνική τράπεζα απευθυνόμενοι σε Έλληνα πελάτη της το κείμενο της θα έπρεπε να είναι στα Ελληνικά.
Το κείμενο σε αυτό το e-mail είναι στα Αγγλικά.
Και μόνο αυτό πρέπει να σας οδηγήσει στο ότι είναι απάτη η υπόθεση.

Ο σύνδεσμος που έχει το τέλος του μηνύματος οδηγεί σε πλαστή σελίδα με λογότυπα της Εθνικής Τράπεζας κλπ κλπ.
Εκεί ζητά ονοματεπώνυμο, Αριθμό κάτρας και to pin.
MΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ.... ΣΑΣ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΕΝ ΡΙΠΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ.

Εγω δεν έχω κανένα λογαριασμό στην Εθνική. Κι όμως ήμουν παραλήπτης του e-mail και μαλιστα 4 φορές όπως σας προείπα.

ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ στο e-mail που πιθανόν να σας έχει έρθει.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ. ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΠΑΝΛΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Φοροκαταιγίδα 2 δισ. για... πρώτη δόση

Φοροκαταιγίδα 2 δισ. ευρώ εξαπολύει η κυβέρνηση για να καλύψει τη μαύρη τρύπα- ρεκόρ του προϋπολογισμού.

Σε αντίθεση με τις μόλις πριν από λίγες εβδομάδες διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι «πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η επιβολή νέων φόρων», αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί σειρά νέων φόρων όπως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, η επιβολή - για πρώτη φορά- φόρου στα καρτοκινητά τηλέφωνα και έκτακτης εισφοράς στους κατόχους σκαφών αναψυχής.

Στο τραπέζι ήταν επίσης, μέχρι και αργά χθες το βράδυ, και η επιβολή έκτακτου φόρου στα πολυτελή Ι.Χ.

Από τα φοροεισπρακτικά μέτρα που λαμβάνονται υπό την .......

πίεση των Βρυξελλών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ από περίπου 5,5% που διαμορφώθηκε το 2008.
Τα μέτρα επιβαρύνουν κυρίως τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μεσαία ελληνική οικογένεια, καθώς αφορούν κυρίως έμμεσους φόρους οι οποίοι επιβάλλονται εξίσου σε όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους.

Για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά και ως άλλοθι για το σκληρό φοροεισπρακτικό πακέτο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πρόκειται να επιβάλει και ειδική έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, ενώ εξεταζόταν και σχέδιο για επιβολή έκτακτου φόρου στα πολυτελή Ι.Χ. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων από τους φορολογουμένους η διεύρυνση της λίστας των δαπανών που θα αναγνωρίζει η Εφορία.

Συνέχεια τον Οκτώβριο
Το πακέτο μέτρων που έχει προγραμματισθεί να ανακοινωθεί σήμερα δεν θα είναι και το τελευταίο για το 2009. Η κυβέρνηση προγραμματίζει για τον Οκτώβριο και δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί με τον νέο προϋπολογισμό και μελετάται να περιλαμβάνει μέτρα όπως αυξήσεις στους φόρους ακινήτων, αύξηση των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και μερικά από τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Το πακέτο των νέων φόρων προγραμματίζεται να ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι, αφού προηγουμένως θα έχει συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου το λεγόμενο «διευθυντήριο» για την οικονομική πολιτική, στο οποίο συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

Το πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει:

Στα καύσιμα
Την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κατά τουλάχιστον 10% με πιθανότερο σενάριο την αύξησή του κατά 20%. Η αύξηση αυτή θα γίνει εφάπαξ και θα έχει ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να αυξηθεί από 5 έως 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Από την αύξηση το οικονομικό επιτελείο υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η αύξηση θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να εμφανισθεί ως εναρμόνιση της ελληνικής φορολογίας καυσίμων με την ευρωπαϊκή, καθώς ο ΕΦΚ στην Ελλάδα είναι περίπου 20% χαμηλότερος από τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Στα κινητά τηλέφωνα
Την αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας που καταβάλλουν μηνιαίως όλοι οι συν δρομητές κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο. Το τέλος, το οποίο σημειωτέον αυξήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Οκτώβριο του 2006, κυμαίνεται σήμερα από 2 έως 10 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού του συνδρομητή. Η αύξηση στο τέλος αναμένεται να φθάνει ακόμη και το 50%, ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού. Από την αύξηση το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στα καρτοκινητά
Την επιβολή- για πρώτη φορά- φόρου και στα εκατομμύρια κατόχων κινητών τηλεφώνων χωρίς συμβόλαιο (καρτοκινητά). Ο φόρος αναμένεται να πάρει τη μορφή της «παρακράτησης» αξίας χρόνου ομιλίας κατά τη σχετική αγορά από τους κατόχους των καρτοκινητών. Για παράδειγμα, ο κάτοχος καρτοκινητού που θα αγοράζει μια κάρτα αξίας ομιλίας 10 ευρώ θα πιστώνει στο τηλέφωνό του πραγματική αξία ομιλίας 9 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1 ευρώ θα καταλήγει με τη μορφή φόρου στο Δημόσιο Ταμείο. Από τον φόρο στα καρτοκινητά τηλέφωνα εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στο Δημόσιο περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

Έκτακτη εισφορά για πολυτελή Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής

ΤΟ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ πακέτο θα περιλαμβάνει και μέτρα «φορολόγησης του πλούτου», όπως αναμένεται να υποστηρίξει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, πρόκειται να επιβληθεί εφάπαξ εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 10 μέτρων.

Η εισφορά θα είναι κλιμακωτή και θα αυξάνεται ανάλογα με το μήκος του σκάφους. Στο ίδιο πνεύμα εξεταζόταν και η επιβολή εφάπαξ φόρου σε φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους πολυτελή Ι.Χ. Το κριτήριο θα είναι είτε η αξία του αυτοκινήτου είτε ο κυβισμός του. Υπάρχουν εισηγήσεις και για αυξήσεις στους φόρους που επιβάλλονται στα ποτά και τα τσιγάρα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκρίνονται από το οικονομικό επιτελείο.

ΟΟΣΑ: προβλέπει έκρηξη ελλείμματος, ζητά νέα μέτρα

ΣΤΟ 6,1% ΤΟΥ ΑΕΠ θα φτάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009 και στο 6,7% του ΑΕΠ το 2010, προέβλεψε χθες ο ΟΟΣΑ, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν εκτροχιασθεί πλήρως και ότι η κυβέρνηση θα πάρει επώδυνα μέτρα μεγάλης κλίμακας.

Άλλωστε, ο ίδιος ο ΟΟΣΑ υπέδειξε στη χθεσινή έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία τα μέτρα που κατά την άποψη των εμπειρογνωμόνων του πρέπει να πάρει η κυβέρνηση: περικοπές δαπανών, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο σύστημα υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διατυπώσει προχθές την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 5,1% του ΑΕΠ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε πριν από έναν μήνα ανάλογη εκτίμηση με τον ΟΟΣΑ για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ.

Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου χθες η δήλωση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Πέτρου Δούκα ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 7% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υποστήριζε μέχρι χθες ότι το έλλειμμα θα έφτανε το 3,7% του ΑΕΠ, ενώ ο προϋπολογισμός, με βάση τον οποίο θεωρητικά βαδίζει, προβλέπει έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ. Η σημερινή αναμενόμενη ανακοίνωση των φορολογικών μέτρων είναι προφανώς μια ομολογία ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος. Θα ακολουθηθεί, άλλωστε, από νέες ανακοινώσεις τον Οκτώβριο, καθώς το μέγεθος της προσαρμογής είναι τεράστιο. Αν επαληθευθεί η εκτίμηση του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, απαιτούνται μέτρα πάνω από 7 δισ. ευρώ για να επανέλθει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Ο ΟΟΣΑ διατυπώνει απαισιόδοξες προβλέψεις και για την ανάπτυξη, καθώς βλέπει για φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3%. Ωστόσο εκτιμά ότι το 2008 θα υπάρξει αργή ανάκαμψη με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Η ανεργία ωστόσο θα ακολουθήσει έντονα ανοδική πορεία, φτάνοντας στο 9,5% φέτος και στο 10,3% το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τρία νέα κρούσματα της γρίπης Α στη χώρα. Έφτασαν τα 70!!!

Τρία επιπλέον κρούσματα αναφέρθηκαν έως σήμερα, 25 Ιουνίου 2009 στις 8 το πρωΐ από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος. Πρόκειται για ένα παιδί 14 ετών, αυστραλιανής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία, μία γυναίκα 43 ετών, επίσης αυστραλιανής καταγωγής που ήρθε από την Αυστραλία και έναν άντρα 26 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που ήρθε από τις ΗΠΑ.

Συνολικά οι άνθρωποι που νόσησαν από τον νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 70, από τα οποία τα 23 έχουν ιαθεί πλήρως. οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το οποίο επισημαίνει ότι η ......

συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σήμερα στις 2 μ.μ. ο υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη για τη γρίπη στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι ο Τομέας Υγείας, το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον νέο ιό της γρίπης.

Πηγή: Ναυτεμπορική