Η κυβέρνηση έχει ένα χρέος προς τη χώρα, "να αποχωρήσει άμεσα πριν βουλιάξουμε", αναφέρει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα των ευρωεκλογών.
Η κ. Καρακλιούμη, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων, θεωρεί φυσιολογικό να συνεχίζει να προηγείται ο κ. Καραμανλής στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, διότι, όπως εξηγεί, στις ευρωεκλογές δεν άλλαξε ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Πρωθυπουργός. Και ότι ο κ. Παπανδρέου θα υποδεικνύεται ως καταλληλότερος από την επομένη της εκλογής του, λόγω της φύσης της ερώτησης.
Δεν συμμερίζεται τα περί ανάδειξης μιας ηγετικής ομάδας στο ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι "η νικηφόρα ομάδα είναι οι ψηφοφόροι, τα στελέχη και ......
ο Πρόεδρος". Επίσης αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την ίδια τακτική, θα κάνει πολιτική και όχι επικοινωνία, όπως η κυβέρνηση.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκείνη άρχισε τον πόλεμο γύρω από το Μουσείο της Ακρόπολης, αγνοώντας την Μελίνα Μερκούρη και το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εγκαλεί τη ΝΔ για "παρακώλυση" του έργου, μέσω των προσφυγών του κ. Τατούλη στη Δικαιοσύνη.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ τις παρακολουθεί με προσοχή και ενδιαφέρον, αλλά αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται "είναι οι συνεργασίες με πολιτικούς όρους και όχι οι μετεγγραφές στελεχών".
Σχετικά με την κρίση που ξέσπασε στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, η κ. Καρακλιούμη αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για "παρεμβατικότητα" και "προνομιακές σχέσεις" που καλλιέργησε, επιτείνοντας, έτσι το πρόβλημα και "οδηγώντας σε αδιέξοδο". Εκφράζει, μάλιστα, φόβο, ότι η κυβερνητική παρέμβαση "θα οδηγήσει και σε άλλες ακραίες ενέργειες", οι οποίες, πρωτίστως, θα πλήξουν τους εργαζόμενους.
Η συνέντευξη της Μαρία Καρακλιούμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
ΕΡ: Πως αντιμετωπίζετε τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του Τύπου; Θεωρείτε ότι πρόκειται για κάτι μεμονωμένο ή για κάτι που θα έχει πιο απειλητική συνέχεια; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Πολιτεία ή το πολιτικό σύστημα και τι θα ήταν αυτό;
ΑΠ: Όταν κάποια μέσα ενημέρωσης κλείνουν πλήττεται η ενημέρωση των πολιτών αλλά και η δημοκρατική ευαισθησία. Και η θέση μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη ακόμη κι όταν πρόκειται για έντυπο που ιστορικά βρισκόταν απέναντι από την παράταξή μας.
Στο ΠΑΣΟΚ μας απασχολεί και μας προβληματίζει ιδιαιτέρως το κλίμα που διαμορφώνεται στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας των μέσων ενημέρωσης αλλά και των λειτουργών της δημοσιογραφίας πρέπει να είναι επιδίωξη της πολιτείας.
Είναι αναγκαίες για μια δημοκρατία οι καθαρές σχέσεις μεταξύ πολιτικής και μέσων ενημέρωσης, με οριοθέτηση ρόλων και σεβασμό στην αποστολή τους. Κι αυτό σημαίνει απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης, όχι μόνο του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι ακολουθούνται ξεκάθαροι κανόνες, τους οποίους θα αποδέχονται όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, είμαστε υπέρ των ανεξαρτήτων ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σ' αυτό. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξέρουν πως θα μας βρουν δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα επιτρέψει να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία.
ΕΡ: Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων; Θεωρείτε ότι υπάρχει κρίση στον χώρο του Τύπου και σε τι συνίσταται αυτή η κρίση;
ΑΠ: Εν προκειμένω η κυβέρνηση, με την έντονη παρεμβατικότητά της και τις προνομιακές σχέσεις που έχει δημιουργήσει στο χώρο του Τύπου, επέτεινε το πρόβλημα οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αυτή η πολιτική φοβούμαστε πως θα οδηγήσει και σε άλλες ακραίες ενέργειες που κύρια θα πλήξουν τους εργαζόμενους, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κρίση υπάρχει αναμφισβήτητα στο χώρο του Τύπου, η οποία θεωρώ πως οφείλεται τόσο στο μεγάλο αριθμό των μέσων ενημέρωσης αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, όσο και στο γεγονός πως δεν έχουν θεσπιστεί αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης των λειτουργών του Τύπου.
Συνάμα θα πρέπει και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να αντιληφθούν την ευθύνη τους και πως οι επιχειρήσεις ενημέρωσης δεν μπορούν να υπακούουν αποκλειστικά στους νόμους τις αγοράς όπως άλλες επιχειρήσεις.
ΕΡ: Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές, στην οποία φάνηκε να περιορίζεται η διαφορά στις τρεις μονάδες και ο κ. Καραμανλής να παραμένει καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από τον κ. Παπανδρέου. Έτσι γρήγορα εξανεμίζεται η διαφορά; Και τι είναι εκείνο που φέρνει, ακόμα, στη δεύτερη θέση καταλληλότητας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
ΑΠ: Πριν από λίγες ημέρες είχαμε εκλογές και το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ξεκάθαρη διαφορά από τη ΝΔ. Δεν άλλαξε κυβέρνηση, ούτε πρωθυπουργός. Αναμενόμενο λοιπόν είναι οι πολίτες να υποδεικνύουν ως καταλληλότερο τον κ. Καραμανλή καθώς αυτός κατέχει το αξίωμα. Την επομένη της εκλογής του στη θέση του πρωθυπουργού ο Γ. Παπανδρέου θα υποδεικνύεται ως καταλληλότερος? αυτή είναι η φύση της ερώτησης. Στο ΠΑΣΟΚ δε μας ενδιαφέρει να υπερέχουμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά να κερδίζουμε στις εκλογές. Όσο για τη διαφορά στην οποία αναφέρεστε, δεν εξανεμίστηκε. Σε μια δημοσκόπηση καταγράφονται τάσεις και όσο οι εκλογές είναι μακριά οι πολίτες δεν βρίσκουν το λόγο να τοποθετηθούν με σαφήνεια καθώς δεν είναι αυτό που στην συγκεκριμένη συγκυρία τους απασχολεί.
Στις Ευρωεκλογές επιβραβευθήκαν οι θέσεις μας και ο Γιώργος Παπανδρέου, στις επόμενες εθνικές εκλογές η υπεροχή μας θα επιβεβαιωθεί.
ΕΡ: Αν εξαιρέσει κάποιος την τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και τις ίδιες τις εκλογές, όλα δείχνουν να προχωρούν όπως πριν. Δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι και κυρίως το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ότι μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Με αποτέλεσμα να έρχεται, δημοσκοπικά, δεύτερο κόμμα, μετά το ΛΑΟΣ, στην άσκηση καλύτερης αντιπολίτευσης. Έχουμε επαναφορά της τακτικής του "ώριμου φρούτου";
ΑΠ: Δυστυχώς όλα φαίνεται να κυλούν όπως πριν για την κυβέρνηση, η οποία δε φαίνεται να πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ είναι σαφές πως θα συνεχίσουμε στην ίδια τακτική. Την τακτική της συνεπούς αντιπολίτευσης και της υπεύθυνης κατάθεσης προτάσεων. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τη χώρα. Θα σας παραπέμψω στις πρωτοβουλίες που παίρνουμε και αφορούν στην κατάθεση σχεδίων νόμου, στις διαβουλεύσεις με τους φορείς και στη συνεχή διαμόρφωση του προγράμματός μας. Ακόμη και στις συζητήσεις στη Βουλή ο αριθμός των δικών μας βουλευτών που εγγράφονται να μιλήσουν είναι πολλαπλάσιος των βουλευτών της ΝΔ, που έχουν εγκαταλείψει πλέον κάθε προσπάθεια. Η δημοκρατική παράταξη, ξέρετε, ξεχωρίζει, διότι δεν το βάζει κάτω και αγωνίζεται από κάθε μετερίζι με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες.
ΕΡ: Τι έχει περισσότερη σημασία κατά τη γνώμη σας, να ανακοινώνετε πολιτικές για την παιδεία, την υγεία, τους λαθρομετανάστες κλπ, ή να ανακοινώσει ο Πρόεδρος του Κινήματος την ομάδα με την οποία προτίθεται να κυβερνήσει τη χώρα, αν κερδίσετε τις εκλογές;
ΑΠ: Οι πολίτες ξέρουν πως το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ικανό και μπορεί με επιτυχία να δώσει λύσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας. Συνδυάζουμε εμπειρία, γνώση και ικανότητες. Με σταράτες και ξεκάθαρες κουβέντες πρέπει να αποσαφηνίζουμε πως θα λύσουμε προβλήματα στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος. Η νικηφόρα ομάδα είναι οι ψηφοφόροι, τα στελέχη κι ο Πρόεδρος. Έτσι συνθετικά προχωρούσαμε πάντα.
ΕΡ: Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξαντλήσει τις επικοινωνιακές του δυνατότητες; Μήπως χρειάζεται να αλλάξει επικοινωνιακή στρατηγική, προκειμένου να προσεγγίσει και να προσελκύσει περισσότερους πολίτες, καθώς, άλλωστε, έχει ως στόχο την αυτοδυναμία;
ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, κάνει πολιτική και όχι επικοινωνία. Οι πολίτες μάς πλησιάζουν για τις πολιτικές μας. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης σημασία έχει η ουσία και όχι το περιτύλιγμα και αυτό οι Έλληνες το ξέρουν. Εμείς θα στηριχθούμε στη συνεπή διατύπωση λύσεων και η αυτοδυναμία θα έλθει.
ΕΡ: Γιατί "ανοίξατε πόλεμο" με την κυβέρνηση για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης; Δεν είναι ένα σημαντικό έργο που αφορά όλους, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση ή συνεισφορά στην ολοκλήρωση του τόσο σημαντικού αυτού έργου;
ΑΠ: Δεν ανοίξαμε εμείς πόλεμο, η κυβέρνηση ξέχασε τη Μελίνα Μερκούρη και το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον πόλεμο στον οποίο αναφέρεστε τον είχε ξεκινήσει ο κ. Τατούλης. Να σας θυμίσω τις προσφυγές του, ως βουλευτού της ΝΔ, στη Δικαιοσύνη με στόχο τη μη ανέγερση του Μουσείου. Αν υπάρχει κάποιος που έχει ευθύνη για την καθυστέρηση ενός τόσο μεγάλου έργου και την παρακώλυση επίτευξης του εθνικού στόχου αυτή είναι η ΝΔ.
ΕΡ: Γιατί διαφωνείτε με το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση και αφορά στη λήψη κάποιων μέτρων, για την πάταξη της βίας, της εγκληματικότητας, αλλά αφορά και στην τρομοκρατία. Τι άλλο θα είχατε να προτείνετε στη θέση αυτών;
ΑΠ: Τα τελευταία πέντε χρόνια η ΝΔ κατάφερε με τη διακυβέρνησή της να χάσει ο μέσος Έλληνας κάθε αίσθημα ασφάλειας. Για μας, και το αποδείξαμε κατά την διακυβέρνηση της χώρας, είναι θεμελιώδες δικαίωμα η αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες. Αυτό επιτυγχάνεται με σοβαρή δουλειά, αξιοκρατικές επιλογές, εκπαίδευση, επένδυση σε σύγχρονα μέσα. Η κυβέρνηση αντ΄ αυτών προσπαθεί με ατελέσφορα, ανεφάρμοστα και επικίνδυνα μέτρα να λύσει το πρόβλημα.
Πως είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε; Εμείς προτείνουμε τη δοκιμασμένη συνταγή ΠΑΣΟΚ, όπου, με συστηματική δουλειά είχαμε καταφέρει να φτάσουμε στην εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων και το 2004 είχαμε παραδώσει μια αντιτρομοκρατική υπηρεσία -αλλά και γενικότερα τα σώματα ασφαλείας- με αξιοκρατική στελέχωση και αξιόμαχο εκπαιδευμένο δυναμικό. Κάτι που είχαν, άλλωστε, παραδεχθεί και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΡ: Έχετε δηλώσει, ως ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον Πρόεδρό του, ότι προτιμάτε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή. Οι συσχετισμοί δεν σας ευνοούν να επιβάλλετε κάτι τέτοιο. Τι θα κάνετε αν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμεριστούν την ίδια, με εσάς, προτίμηση; Θα επιμείνετε;
ΑΠ: Ζητάμε άμεση αλλαγή κυβέρνησης καθώς η χώρα δεν αντέχει άλλο. Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να υπηρετείται το εθνικό συμφέρον και αυτό θα καθορίσει και τη στάση μας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως άλλωστε είπε και ο Πρόεδρός μας. Η νωπή λαϊκή εντολή είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί από το κοινοβούλιο το πρόσωπο και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΕΡ: Αυτές τις μέρες έχουμε εξελίξεις στο μοναδικό κόμμα που φαίνεται ότι επηρεάσθηκε από τις ευρωεκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως, τον ΣΥΝ. Τι περιμένει το ΠΑΣΟΚ από αυτή την εξέλιξη; Θα ενδιαφερόταν για τη δημιουργία ενός σχηματισμού στα πρότυπα της παλιάς ΕΔΑ, όπως συζητείται, ή για την προσχώρηση κάποιων στελεχών του ΣΥΝ στις τάξεις του;
ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλο πολιτικό κόμμα είναι αναμενόμενο να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Για μας ο στόχος για τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι νίκη και αυτοδυναμία. Έχουμε όμως επανειλημμένως πει ότι πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε με τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις για όλα τα θέματα, προκειμένου να έχουμε ευρεία κοινωνική συναίνεση. Στόχος μας λοιπόν είναι οι συνεργασίες με πολιτικούς όρους και όχι οι μετεγγραφές στελεχών.
ΕΡ: Κατηγορείστε από την κυβέρνηση ότι συντηρείτε την εκλογολογία, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της χώρας. Μπορεί η χώρα να αντέξει προεκλογική περίοδο εννέα μηνών, μέχρι το ΠΑΣΟΚ να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εκλογές;
ΑΠ: Πώς μπορεί να κατηγορείται η αντιπολίτευση για την ακυβερνησία; Η κυβέρνηση αντί να βλέπει δράκους καλό θα ήταν στο λίγο χρόνο που της απομένει να προσπαθήσει να πράξει το μικρότερο κακό για τον τόπο. Χρέος της προς τη χώρα και όσους την ψήφισαν είναι να αποχωρήσει άμεσα πριν βουλιάξουμε.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.