Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Τα έχωσε χοντρά στον Αλογοσκούφη ο ομογενής ευρωβουλευτής του γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος κος Χατζημαρκάκης. [ VIDEO ]

Εξω απο τα δόντια τα είπε ο Ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής του Φιλελεύθερου Γερμανικού Κόμματος, μιλώντας στον ΑΛΦΑ.
Είπε λοιπόν:..

Ο "μεγάλος καθηγητής" ο Αλογοσκούφης, ήταν η αιτία που υπάρχει το κλίμα αυτό εναντίον της Ελλάδος. Είπε δέ ότι το γερμανικό περιοδικό με το δυσφημιστικό δημοσίευμα, δέν εννούσε τον Ελληνικό λαό, αλλά τον Αλογοσκούφη και την προηγούμενη κυβέρνηση..

Έριξε τις ευθύνες για το χάλι μας καθαρά στον ............

Αλογοσκούφη και απομένως στην κυβέρνηση Καραμανλή που είναι και ομοιδεάτες του....
Είπε ότι η εξεταστικές επιτροπές στην Ελλάδα για ένα τέτοιο θέμα παραποίησης στοιχείων, πρέπει εκτός απο πολιτικές ευθύνες να επιβάλλει και τιμωρίες.
Είπε για τον επιτηρητή ότι ο Λουκάς Παπαδήμας είναι ο πιό κατάλληλος και άν διοριστεί ο ίδιος θα αναγκαστεί να είναι., άν και δέν θα τό 'θελε λόγω της Ελληνικής του καταγωγής.
Μίλησε και για τα μέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης.

Δείτε την ενδιαφέρουσα πραγματικά συνέντευξη στο βίντεο:



Πηγή: http://kraxtis-gr.blogspot.com/2010/02/blog-post_7785.html

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Νοσοκομείο χωρίς χειρουργεία ακόμα......

Μεγάλη λίστα αναμονής ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, καθώς τα χειρουργεία έχουν κλείσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες εκσυγχρονισμού τους. Βέβαια, στο νοσοκομείο έχει διαμορφωθεί χώρος που λειτουργεί ως χειρουργείο, όμως δεν μπορεί να καλύψει κανονικές ανάγκες, οπότε πολλά περιστατικά είτε μπαίνουν σε λίστα, είτε, εάν είναι επείγουσες περιπτώσεις, παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία.

«Υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής συμπολιτών μας για .......

το χειρουργείο» σημείωσε στο «Θ» ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Παναγιώτης Καλοφωλιάς. «Αγωνιούμε για το πότε θα ξεκινήσει ολοκληρωτικά η δουλειά μας, γιατί ο σκοπός για τον οποίο ήρθαμε εδώ είναι να προσφέρουμε υγεία στον κόσμο».

Πρόβλημα στη χρηματοδότηση

Το έργο αναβάθμισης των χειρουργείων είχε ανακοινωθεί ότι θα παραδινόταν στις 31 Ιανουαρίου, όμως, σύμφωνα με το διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Γιαννακέα, έχει προκύψει πρόβλημα στη χρηματοδότησή του.
«Οι εργασίες βαδίζουν προς το τέλος τους, αλλά υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Το συμφωνητικό ήταν 292.000 ευρώ και υπάρχουν μόνο οι 200.000. Τα υπόλοιπα έχουν ζητηθεί επανειλημμένως, με έγγραφο που έχει κάνει ο νομάρχης, όπως και ο διοικητής.

Έγγραφο με τα δικαιολογητικά έχουμε στείλει και εμείς στις αρμόδιες υπηρεσίες» σημείωσε ο κ. Γιαννακέας. Πρόσθεσε δε ότι με κάποιες συμπληρωματικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις που χρειάστηκαν στο χώρο των χειρουργείων, στο αρχικό κόστος των 292.000 προστέθηκαν ακόμη 30.000 ευρώ. «Ο εργολάβος είχε το δικαίωμα, αφού του οφείλονται τόσα χρήματα, να σταματήσει το έργο από το Σεπτέμβριο, κι όμως δεν το έκανε. Συνέχισε τις εργασίες και κοντεύει να τελειώσει. Μάλιστα, έχει κάνει πολύ περισσότερα από το ποσό που έχει πάρει».

Για το θέμα επικοινωνήσαμε και με το διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Φώτη Δρούμπαλη, ο οποίος όμως αρνήθηκε να μας μιλήσει.

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Κάτι μας λέει ότι όσο βρίσκεται στο νοσοκομείο ο Δρούμπαλης, τα χειρουργεία ΔΕΝ θα παραδωθούν.


"Καλλικράτης" Σενάριο οκτώ Δήμων στη Μεσσηνία

Η χωροταξική κατανομή των Δήμων εξελίσσεται ως το μείζον θέμα στην επαγγελλόμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας Π. Νίκας σημείωσε σε δηλώσεις του ότι η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων δεν πρόκειται να αποστείλει την άποψή της για τον αριθμό των νέων Δήμων στη Μεσσηνία, πριν δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τις απόψεις της επ’ αυτού.

Σχολιάζοντας δε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο αριθμός των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα ανέλθει σε 28, υποστήριξε ότι αυτό μεταφράζεται στη δημιουργία 8 Δήμων στη Μεσσηνία, πρόβλεψη που φαίνεται να μην τον ικανοποιεί.

«Θεωρώ ότι δεν έχει έννοια να συνεδριάσει η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας για ......

το θέμα του αριθμού των Δήμων με τον Καλλικράτη. Κι αυτό, διότι πρώτα περιμένουμε την εισήγηση της κυβέρνησης για το θέμα, για την οποία θα υπάρξει και περίοδος δημόσιας διαβούλευσης.
Αν κρίνω με βάση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο αριθμός των Δήμων στη Μεσσηνία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι οκτώ (8).
Ακόμα κι έτσι, όμως, θα πρόκειται για Δήμους- μικρές Νομαρχίες, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε από το πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», είπε.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Νίκας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καλαμάτας τους επόμενους μήνες, αφού, όπως τόνισε, η κυβέρνηση εν όψει του «Καλλικράτη» αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους, προϋπόθεση ουσίας για να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η μεταρρύθμιση.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που βελτιώνουν κατά πολύ το κλίμα. Η πρώτη είναι ότι εκταμιεύονται άμεσα περίπου 530 εκατ. ευρώ που αφορούν θεσμοθετημένους πόρους προς τους ΟΤΑ από το 2009 και η δεύτερη ότι προωθείται άμεσα στη Βουλή τροπολογία με την οποία επιστρέφονται στους Δήμους 80 εκατ. ευρώ, μετά τη ματαίωση της απορρόφησης μέσω του ΟΑΕΔ περίπου 15.000 ανέργων.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης με επιστολή του τις προηγούμενες ημέρες προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς (ΚΕΔΚΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) τους ζητεί να του αποστείλουν ως τις 26 του μηνός τις προτάσεις τους για τις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου και να υπάρχει επαρκής χρόνος, ώστε οι προσεχείς εκλογές να διεξαχθούν με βάση τον «Καλλικράτη».

Πηγή: Θάρρος

Βαθμός χρυσάφι για την Εράνη παρά την κακή εμφάνιση

Ευχαριστημένοι είναι στην Εράνη με τον βαθμό της ισοπαλίας που απέσπασαν στον εκτός έδρας αγώνα της ομάδας μας με τον Διαγόρα Βραχνέεικων.
Μπορεί η εμφάνιση που παρουσίασε η ομάδα να μην ήταν και η καλύτερη, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο βαθμός της ισοπαλίας.

Η Εράνη βρέθηκε σε πολύ κακή μέρα αδυναντώντας να απειλήσει τα αντίπαλα καρέ.
Ο προπονητής της Εράνης Πατρίκ Ενγκεμά, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από το κυριακάτικο παιχνίδι και χθές μίλησε με τους πάικτες στα αποδυτήρια επισημαίνοντας τα λάθη που έγιναν και τρόπους για να τα διορθώσουν.
Ο πατρίκ Ενγκεμά κρατά μόνο τον βαθμό που κατάφερε να πάρει η ομάδα στα Βραχνέϊκα, και πλέον βάζει πλώρη για την προετοιμασία της ομάδας στον εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο Λάππα.
Εκεί η Εράνη θα επιδιώξει το τρίποντο ωστε να .........

κατακτήσει την δεύτερη θεση στον βαθμολογικό πίνακα.

Απών απο το τους δυο επόμενους αγώνες θα είναι ο Σάκης Ψάρης ο οποίος συμπλήρωσε 7 κίτρινες κάρτες.
Αντίθετα, επιστρέφει και θα αγωνιστεί κανονικά ο Γιώργος Ανδρεόπουλος ο οποίος εξέτισε την ποινή του.

Πηγή: Εράνη Φιλιατρών

Αναφορά Νάντιας Γιαννακοπούλου για τις καθιζήσεις και κατολισθήσεις στους εθνικούς δρόμους Καλαμάτας – Σπάρτης και Τρίπολης - Καλαμάτας

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα και τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση σχετικά με τις συνεχείς, πλέον, καθιζήσεις και κατολισθήσεις στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, μετά την Αρτεμισία και τον εθνικό δρόμο Τρίπολης – Καλαμάτας, στο ύψος της Μεγαλόπολης.

Με την αναφορά αυτή, η κ. Γιαννακοπούλου ζητά την επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης στα τμήματα αυτά των εθνικών οδών. Η βουλευτής Μεσσηνίας στην αναφορά της συνιστά την επαγρύπνηση των αρμοδίων, καθώς το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης είχε κλείσει, μετά από κατολίσθηση πετρών και χωμάτων λόγω των βροχών, τη στιγμή που αυτοί οι οδικοί άξονες αποτελούν για την Καλαμάτα, το σημαντικότερο συγκοινωνιακό δίαυλο με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ακόμη, αναφέρεται ότι στο άμεσο μέλλον πρέπει πάση .........

θυσία να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, καθώς η γεωγραφική θέση της Καλαμάτας καθιστά αναγκαία, όσο σε λίγες πόλεις στην Ελλάδα, την συνεχή συντήρηση των τμημάτων της εθνικής οδού. Η βουλευτής Μεσσηνίας στην αναφορά της τονίζει ότι, στον 21ο αιώνα καιρικά φαινόμενα όπως οι βροχοπτώσεις, ακόμα και όταν είναι ισχυρές, δεν νοείται να αποτελούν αφορμή σοβαρής παρεμπόδισης της κυκλοφορίας των οχημάτων, όταν μάλιστα η υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει αλλά και να συνεισφέρει στην ασφαλή διέλευση των οχημάτων, λόγω ακριβώς της βροχόπτωσης.

Στην αναφορά της, η κ. Γιαννακοπούλου ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα αρμόδια Υπουργεία για την συνολική και οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος που παραμένει εδώ και χρόνια. Επιπλέον, επιδιώκει την συνεργασία όλων των φορέων για ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει, χρόνια τώρα, τον τόπο με προφανείς συνέπειες σε τομείς όπως η ανάπτυξη, η ασφάλεια, ο τουρισμός, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Μεσσηνίας κ.α.

Πόθεν Έσχες. Θα δημεύεται ότι δεν δηλώνεται

Πολύ αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζει η κυβέρνηση προωθώντας δρακόντεια μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς για το «πόθεν έσχες» και τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της κρατικής περιουσίας.

Στα νομικά «όπλα» που επιστρατεύει η κυβέρνηση συγκαταλέγονται πέρα από την αύξηση ποινών και προστίμων,
1) δήμευση περιουσιακών στοιχείων που αποκρύπτονται από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» ή προκύπτουν από πράξεις διαφθοράς,
2) η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και η έκπτωση από το αξίωμά τους για όσους αξιωματούχους μετέχουν σε off shore εταιρείες και για τους υπαλλήλους που καταδικάζονται για διαφθορά.

Με τα νέα νομοθετικά μέτρα θα χάνουν το .....

αξίωμά τους κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, εκπρόσωποι ΟΤΑ, δικαστικοί που μετέχουν οι ίδιοι (ή με στενά συγγενικά πρόσωπα) σε off shore εταιρείες, ενώ στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων (ή η ανακριβής δήλωση «πόθεν έσχες»), αφού προβλέπονται πλέον κακουργηματικές ποινές, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Επέκταση

Ωστόσο η δήμευση, η έκπτωση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επεκτείνεται και σε κάθε κρατικό υπάλληλο και λειτουργό που εμπλέκεται σε διαφθορά. Η κυβέρνηση εξετάζει βελτίωση του νομικού πλαισίου για την ευθύνη των υπουργών με την πρόβλεψη ότι θα κληρώνεται εισαγγελέας που θα διενεργεί προανακριτικές έρευνες πριν να αποφανθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την παραπομπή ή μη του πολιτικού προσώπου.

Επίσης η κυβέρνηση μελετά να αυξήσει το χρηματικό όριο των 73.000 ευρώ (που ισχύει από το 1996) πέρα από το οποίο αντιμετωπίζεται ένα αδίκημα ως κακούργημα.

Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων γίνεται πολύ αυστηρότερος, όπως και οι ποινές, ενώ θεσπίζεται δήμευση περιουσιακών στοιχείων, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και έκπτωση τόσο για τους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, αλλά και τους υπαλλήλους (ή και ιδιώτες) που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Ετσι μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα (κάθειρξη 5 έως 10 ετών και χρηματική ποινή 20.000 - 1 εκατ. ευρώ) ο παράνομος πλουτισμός που ξεπερνά τα 73.000 ευρώ. Με την ίδια ποινή απειλείται η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, από τη δήλωση «πόθεν έσχες» όταν υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται η δήμευση.

Η μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» ή η ανακριβής δήλωση που οφείλεται σε αμέλεια ή αφορά μικρότερα ποσά τιμωρείται με φυλάκιση 2 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή 10.000 - 500.000 ευρώ. Ως νέο αδίκημα θεσπίζεται η προσφορά (αντάλλαγμα κ.λπ.) για άσκηση επιρροής, όταν γίνεται υπόχρεο σε δήλωση πόθεν έσχες, τη σύζυγο, τα παιδιά, συνεργάτες του κ.λπ. με απειλή παρόμοιων ποινών (ανάλογα με το περιουσιακό όφελος).

Με δικαστικές ενέργειες, προκειμένου να μη χάνονται περιουσιακά στοιχεία, θα ανοίγουν αμέσως λογαριασμοί, θυρίδες, θα μπλοκάρεται η εκποίηση ακινήτων, θα ακυρώνεται κάθε εκταμίευση χρημάτων, ενώ απειλείται με φυλάκιση όποιος τραπεζικός συνδράμει τον ελεγχόμενο.

Off shore

Με έκπτωση από το αξίωμά τους θα τιμωρούνται όσα μέλη της κυβέρνησης, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές - ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι ΟΤΑ (νομάρχες, δήμαρχοι), δικαστικοί λειτουργοί, διοικητές - υποδιοικητές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το Δημόσιο κ.λπ., εφόσον συμμετέχουν σε off shore εταιρείες.
Θα απειλούνται με φυλάκιση 2 έως 5 ετών, χρηματική ποινή 10.000 - 500.000 ευρώ, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δήμευση του μεριδίου συμμετοχής στις εταιρείες. Οι ποινές εφαρμόζονται και όταν η συμμετοχή γίνεται από συζύγους και στενά συγγενικά πρόσωπα. Αν προκύπτει και παράνομος πλουτισμός, απόκρυψη περιουσίας κ.λπ., ενεργοποιούνται οι κακουργηματικές διατάξεις.

Μέτρα επιείκειας για αποκαλύψεις

Κακούργημα για εφοριακούς-τελωνειακούς που προσδιορίζουν μικρότερους φόρους και προκαλούν ζημιά μεγαλύτερη των 15.000 ευρώ

Ατιμώρητοι θα μένουν οι υπάλληλοι ή ιδιώτες που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς ή βοηθούν στην αποκάλυψη κυκλωμάτων, αφού αξιολογείται πρώτα η σοβαρότητα των στοιχείων και επιστρέφονται τα υπεξαιρεθέντα. Ετσι μεταφέρεται και στα εγκλήματα διαφθοράς η σχετική πρόβλεψη που ισχύει για καταγγελίες σε υποθέσεις ναρκωτικών, τρομοκρατίας κ.λπ.

Αν το καταγγελλόμενο πρόσωπο είναι υπουργός, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή που την αξιολογεί και αν κινήσει διαδικασία δίωξης του υπουργού, αναστέλλεται η δίωξη του καταγγέλλοντος που μένει ατιμώρητος. Αν το αδίκημα του υπουργού έχει παραγραφεί, ο καταγγέλλων τιμωρείται με μικρότερη ποινή από την τακτική δικαιοσύνη.

Η δυνατότητα απαλλαγής υπαλλήλων ή ιδιωτών που αποκαλύπτουν κυκλώματα διαφθοράς, καταγγέλλουν υπουργούς κ.λπ. πυροδότησε συζητήσεις ότι με τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να εμφανιστεί ο Μ. Χριστοφοράκος και να καταγγείλει πολιτικά πρόσωπα, επιτυγχάνοντας πάντως τη μείωση της ποινής του (και όχι πλήρη απαλλαγή) αφού οι ποινικές τους ευθύνες έχουν πλέον παραγραφεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση την τρέχουσα συγκυρία, αλλά θεσπίζει γενικούς κανόνες, κατάλληλους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη θωράκιση της διαφάνειας.

Διαφθορά

Η δήμευση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα είναι υποχρεωτική για κάθε πράξη διαφθοράς υπαλλήλου - κρατικού λειτουργού, ενώ διευρύνεται σε διάφορα αδικήματα πέραν της δωροδοκίας (απιστία, υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος). Οι εφοριακοί ή τελωνειακοί που προσδιορίζουν μικρότερους φόρους και τέλη, εφόσον η ζημιά του Δημοσίου είναι μεγαλύτερη των 15.000 ευρώ θα διώκονται για κακούργημα. Οι διατάξεις για δήμευση, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, μέτρα επιείκειας επεκτείνονται και στην περίπτωση δωροδοκίας βουλευτών, εκπροσώπων ΟΤΑ.

Tα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει ζητώντας εξατομικευμένο έλεγχο πόθες έσχες για πρόσωπα όταν υπάρχει σοβαρή καταγγελία

Kακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες προσώπων όταν υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ

Kακούργημα η απόκρυψη στοιχείων από τη δήλωση όταν υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ. Πλημμέλημα παραμένει η από αμέλεια μη δήλωση περιουσιακών στοιχείων

Aπαγόρευση ακόμα και έμμεσης συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες για υπόχρεους σε πόθεν έσχες. Πλέον προβλέπεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση

Eπεκτείνεται η ποινή της δήμευσης σε όλα τα εγκλήματα, όταν τελούνται με δόλο

H έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση επέρχεται αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης

Yποχρεωτική δήμευση των προϊόντων όλων των πράξεων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

Δήμευση, στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και μέτρα επιείκειας και στο έγκλημα της δωροδοκίας βουλευτών και μελών συμβουλίων τοπικής αυτοδιοίκησης

Yποχρεωτική αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και αυτοδίκαιη έκπτωση από την υπαλληλική ιδιότητα.

Πηγή: Ημερησία

12 SOS για τις φορολογικές δηλώσεις. Αρχίζει η υποβολή

Με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμποροβιοτέχνες και εισοδηματίες έχει κλείσει η Εφορία και φέτος το πρώτο της ραντεβού. Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους αρχίζουν να «τρέχουν» από την επόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου.

Όμως το υπουργείο Οικονομικών, προσανατολίζεται να δώσει παράταση αφού έχει καθυστερήσει η αποστολή των φορολογικών εντύπων στους φορολογούμενους. Οι επιτηδευματίες που έλαβαν στεγαστικό δάνειο μέσα στο 2009 αλλά και όσοι είχαν έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων αφού θα έχουν μεγαλύτερη φοροέκπτωση.

Η φορολογική κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί για τη ........

φορολόγηση των εισοδημάτων του 2009 είναι ευνοϊκότερη από την αντίστοιχη που χρησιμοποιήθηκε για να υπολογιστεί ο φόρος επί των εισοδημάτων του 2008.

Ο υπολογισμός του φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι ελεύθεροι επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες και εισοδηματίες θα γίνει με το ίδιο αφορολόγητο όριο αλλά με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.

Νέα κλίμακα

Οσον αφορά στα εισοδήματα του 2010, θα εφαρμοστεί νέα φορολογική κλίμακα, η οποία φέρνει επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Αυτό όμως είναι κάτι που οι επαγγελματίες θα το αντιμετωπίσουν του χρόνου. Κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επιτηδευματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.

2. Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.

3. Τα καθαρά κέρδη των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ υπολογίζονται μόνο λογιστικά, δηλαδή με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδά τους.

4. Μόνο τη λογιστική μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να προσδιορίσουν τα καθαρά κέρδη που απέκτησαν το 2009.

5. Οι φορολογούμενοι που πήραν το 2009 στεγαστικό δάνειο έχουν την ευκαιρία να μειώσουν τον φόρο, καθώς ως έκπτωση αναγνωρίζεται το 40% των τόκων ακόμη και αν το δάνειο αφορά σε απόκτηση δευτερεύουσας κατοικίας ή εξοχικού ή επαγγελματικής στέγης.

Το ποσοστό μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων ως 350.000 ευρώ.

6. Στις φετινές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν αποδείξεις από κομμωτήρια, δεξιώσεις, ταβέρνες, εστιατόρια, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, σχολές χορού, γυμναστήρια, ωδεία κ.λπ. για να έχουν έκπτωση φόρου.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις συνολικής αξίας έως 20.000 ευρώ για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα έως και κατά 8.000 ευρώ (σ.σ.: το 40% επί του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρωθεί).

Από του χρόνου, η έκπτωση αυτή χάνεται αφού οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών θα αξιοποιηθούν μόνο για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου.

7. Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα έχουν όσοι προσκομίσουν αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους.

Αυτές οι αποδείξεις αφαιρούνται εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα. Η έκπτωση για τις δαπάνες σε γιατρούς και δικηγόρους αναμένεται να διατηρηθεί και του χρόνου.

8. Και φέτος, οι επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης», δηλαδή να κλείσουν χωρίς έλεγχο τη χρήση του 2009. Την αυτοπεραίωση μπορούν να επιλέξουν εμπορικές ή μεταποιητικές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα κατώτερα ή ίσα των 300.000 ευρώ και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα ή αμοιβές κατώτερα ή ίσα των 150.000 ευρώ. Η αυτοπεραίωση με τη σημερινή της μορφή θα καταργηθεί. Θα ισχύει ένα νέο σύστημα αυτοελέγχου αλλά μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις.

9. Φέτος, θα είναι η τελευταία χρονιά που οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωσή τους χωρίς το άγχος των τεκμηρίων. Στις δηλώσεις της επόμενης χρονιάς, για περιουσιακό στοιχείο θα υπολογίζεται και ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο ο επαγγελματίας πρέπει να καλύψει.

10. Το Ε9 θα υποβληθεί στην περίπτωση που το 2009 άλλαξε η περιουσιακή (αγορά ή πώληση ή μεταβίβασης ακινήτου) ή η οικογενειακή κατάσταση (γάμος, διαζύγιο, ενηλικίωση παιδιού ή θάνατος).

11. Ο υπολογισμός του φόρου για τους εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει με το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ. Στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 10.500 έως τα 12.000 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται συντελεστής 15%.

Στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 12.000 έως τα 30.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου είναι μειωμένος σε 25%. Πάνω από τα 30.000 ευρώ και μέχρι τα 75.000 ευρώ ισχύει συντελεστής μειωμένος από 35%, ενώ πάνω από τα 75.000 ευρώ διατηρείται το 40%.

12. Για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την ηλεκτρονική οδό.

Μέσω του taxisnet μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι που ήδη διαθέτουν ή θα προμηθευτούν από το σύστημα κωδικούς πρόσβασης. Από το 2010 όλες οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Πηγή: Ημερησία

Παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στα Φιλιατρά.

Το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου το οποίο θα παρουσιάσει το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 9μ.μ. στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά, μια μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του .
Τίτλος της παράστασης «Από της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές».

Μοναδική ερμηνεύτρια η Κάτια Γέρου, η τελευταία πρωταγωνίστρια που έχρισε ο Κουν στο Θέατρο Τέχνης πριν το θάνατό του, άλλοτε ως μοιραία Μπλανς Ντιμπουά και άλλοτε ως νευρωτική Αλεξάνδρα Ντε Λάγκο ζωντανεύει με τρομερή κίνηση και υποκριτική δεξιότητα όλες τις γυναίκες ηρωίδες του Τέννεσσι Ουίλλιαμς, του Ζαν Ανούιγ, του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα!

Αλλάζει ρούχα, συνδέει με χιούμορ ενίοτε το ένα έργο με το άλλο που .......

προηγήθηκε, υποδύεται διαφορετικά πρόσωπα ταυτοχρόνως και όλα αυτά μέσα σε μία ώρα και είκοσι λεπτά πλημμυρισμένα από μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που γράφτηκαν ειδικά για τα έργα αυτά

Σύλληψη, σκηνοθεσία : Βασίλης Νικολαΐδης
Συρραφή κειμένων – συμπληρωματικοί στίχοι : Αγαθή Δημητρούκα
Σκηνικός χώρος – κοστούμια : Γιώργος Ζιάκας
Επιμέλεια κίνησης : Έφη Καρακώστα
Φωτισμοί : Σπύρος Μερεγκλίτσης – Δημήτρης Παπαδάκης
Μουσική επιμέλεια : Θόδωρος Κοτεπάνος Στην παράσταση θα συνοδεύσει «ζωντανά» στο πιάνο την Κάτια Γέρου ο πιανίστας Σπύρος Παπαθεοδώρου.









Σε δημόσια διαβούλευση το ηλεκτρονικό σύστημα υγρών καυσίμων

Σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική σελίδα www.opengov.gr τέθηκε το κείμενο, το οποίο αφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα υγρών καυσίμων.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 3784/09 και ειδικότερα το άρθρο 31 παρ. 7, προβλέπει την έκδοση ΚΥΑ καθορισμού προδιαγραφών και ρύθμισης θεμάτων εγκατάστασης ειδικών συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στις δεξαμενές των πρατηρίων υγρών καυσίμων συνδεόμενων με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό.

Το υπουργείο Οικονομίας .................

Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως αναφέρει στο κείμενό του, αποφάσισε ότι τα συστήματα παρακολούθησης εισροών-εκροών που προορίζονται για τοποθέτηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων βάσει του αρθ. 31 παρ. 7 του Ν. 3784/09, πρέπει να είναι σύμφωνα με συγκεκριμένες απαιτήσεις που επιτυγχάνουν:

- Ορθή μέτρηση του εισερχομένου και εξερχομένου καυσίμου στα στάδια της παραλαβής και της πώλησης αντίστοιχα

- Παρακολούθηση, καταγραφή και σύγκριση (ισοζύγιο) των εξερχομένων από τις αντλίες, με τους εναπομένοντες όγκους καυσίμων εντός των δεξαμενών κατά τη λειτουργία του πρατηρίου σε πραγματικό χρόνο

- Πρόληψη και έγκαιρη ειδοποίηση έναντι διαρροών, ανθρώπινου σφάλματος, αστοχίας υλικού ή λανθασμένου προγραμματισμού

- Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο επεξεργασίας της λαμβανομένης πληροφορίας (λογιστικό, απεικονιστικό κλπ.) που θα μπορούσε να προσφέρει στη βελτίωση της ολικής λειτουργίας του πρατηρίου

Στόχος είναι η διασφάλιση της νόμιμης και εύρυθμης λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, μέσω αξιόπιστης παρακολούθησης εισροών - εκροών και αντίστοιχα έκδοσης νομίμων φορολογικών παραστατικών στοιχείων κατά την πώληση.

Στο κείμενο του υπουργείου οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν αναλυτικές θέσεις που αφορούν στα μέρη του συστήματος όπως:

- Υποσύστημα εισροών, το οποίο περιλαμβάνει τον μηχανισμό μέτρησης στάθμης και θερμοκρασίας και παρεπόμενα μέρη αυτού

- Υποσύστημα εκροών, το οποίο περιλαμβάνει ελεγκτές (CONTROLLERS) συλλογής και αποστολής δεδομένων των εκροών

- Υποσύστημα Κετρικής Μοναδας (Κονσόλα) ελέγχου και επεξεργασίας δεδομένων εισροών-εκροών

- Υποσύστημα Κεντρικής Ενημέρωσης υπουργείου Οικονομικών/ΓΓΠΣ μέσω συγκέντρωσης και μετάδοσης των δεδομένων εισροών-εκροών από την κεντρική μονάδα (κονσόλα).

Aπαγόρευση καπνίσματος. Σύντομα η κατάθεση της πρότασης από το Υπουργείο Υγείας.

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί η ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος, διεμήνυσε από την Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα - ο οποίος καταλόγισε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου μη υποστήριξη του μέτρου και πισωγύρισμα - η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι ολοκληρώνεται το έργο της αποτύπωσης και της αξιολόγησης του μέτρου στο επτάμηνο που παρήλθε και πολύ σύντομα θα έρθει η πρόταση.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός, στόχος είναι να υπάρχει ........

αυστηρό πλαίσιο, αλλά ταυτόχρονα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό, με καθαρούς κανόνες και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε, θα χρειαστεί η συνεργασία και της δημοτικής αστυνομίας και των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

«Γιατί» - όπως είπε - «το χειρότερο είναι να βάζουμε στόχους να μην είναι μετά δυνατός ο έλεγχος και η εποπτεία».

Νωρίτερα η κ. Ξενογιαννακοπούλου συναντήθηκε με τη συντονιστική αντικαπνιστική επιτροπή και τους εκπροσώπους άλλων φορέων, όπως οι εστιάτορες, οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, οι περιπτεριούχοι, οι ξενοδόχοι, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κ.ά.

Η υπουργός μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ο νόμος εμφανίζει αντιφάσεις, προχειρότητα στις διατάξεις και δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Γι' αυτό δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα παρουσιάσει νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, η αχίλλειος πτέρνα του νόμου, η οποία ήταν και η αιτία για να μην εφαρμοστεί, ήταν οι εξαιρέσεις οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς να τον παρερμηνεύσουν.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων είπαν ότι η πλήρης απαγόρευση είναι η λύση, αλλά ζήτησαν να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις τα νυχτερινά κέντρα, τα καφενεία και τα μπαρ.

Επίσης, υποστήριξαν ότι συχνά ο νόμος καταπατείται από τους ίδιους τους καπνιστές και είναι λάθος να επιβάλλονται κυρώσεις μόνο στους επιχειρηματίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 23ης Φεβρουαρίου 2010

ele23.jpg (721 KB) 8arr23.jpg (204 KB) foni23.jpg (210 KB)