Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Παρέμβαση του Δημήτρη Κουσελά στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, ως Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, συμμετείχε στην ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 Μαρτίου.

Εκεί συζητήθηκε η Στρατηγική Ανάπτυξης και Απασχόλησης στην Ε.Ε. μετά την κρίση («Ατζέντα 2020»), καθώς και οι αναγκαίες αλλαγές στην αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κατά τη συζήτηση αυτή, ο Μεσσήνιος βουλευτής, .........

απευθυνόμενος στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. ‘Ολι Ρεν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Επίτροπος, «η Ελλάδα έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέτρα επώδυνα για τους πολίτες της, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο η επίθεση των κερδοσκόπων, που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο ίδιο το ευρώ, συνεχίζεται.»

Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο κ. Κουσελάς έθεσε στον κ. ‘Ολι Ρεν τα ακόλουθα ερωτήματα:

- ‘Εχουν ληφθεί αποφάσεις για τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των κερδοσκόπων και για τη θωράκιση της Ευρωζώνης από τέτοιες επιθέσεις και αν ναι, πότε προτίθεται να ενεργοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς;
- Δεδομένου ότι ο οικονομικός κύκλος εξόδου από την κρίση δεν είναι ο ίδιος σε όλες τις χώρες, είναι ρεαλιστικό να γίνει προσαρμογή των κριτηρίων αποδοχής των ομολόγων που λαμβάνονται ως εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανάλογα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η κάθε χώρα;
- Πιστεύει πως πρέπει να απαγορευθεί, σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, η αγορά των CDS από ιδρύματα ή επενδυτές που δεν κατέχουν αντίστοιχα ομόλογα;
- (για την ατζέντα της Ε.Ε. για το 2020) Η κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην απασχόληση, με σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η ανεργία καλπάζει με διψήφια ποσοστά. Πιστεύει ο κ. Επίτροπος ότι η ανάπτυξη πρέπει να συνδεθεί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με την προστασία των ήδη υφιστάμενων και αν ναι, με ποιο τρόπο; »

Απαντώντας στον κ. Κουσελά, ο Επίτροπος κ. ‘Ολι Ρεν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 και είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Τόνισε πως η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν έχουν αποφύγει τελείως τον κίνδυνο, για τούτο απαιτείται μια συντονισμένη δράση που θα ξεκινήσει άμεσα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η Ελληνική κρίση μας έδειξε πως απαιτείται αυξημένος συντονισμός και προετοιμάζουμε τις προτάσεις μας για την εφαρμογή του άρθρου 136 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Αυτός ο συντονισμός θα εκδηλωθεί στα μέσα Απριλίου.»

Ας σημειωθεί ότι το άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θεωρείται η κατάλληλη νομική βάση για τη σύσταση του υπό συζήτηση «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ)», με σκοπό να προλαμβάνει τις οικονομικές και νομισματικές κρίσεις στη ζώνη του ευρώ και να θεσπίζει μέτρα αντιμετώπισής τους. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, μπορούν να θεσπίζονται μέτρα για τα κράτη - μέλη με νόμισμα το ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και η εποπτεία της δημοσιονομικής τους πειθαρχίας, αλλά και να χαράσσονται, για τα κράτη αυτά προσανατολισμοί οικονομικής πολιτικής, συμβατοί με τους καθοριζόμενους για το σύνολο της Ένωσης.

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον ΕΛΓΑ

Το νέο διοικητικό συμβούλιο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το νέο ΔΣ έχει, ως εξής:

Πρόεδρος: Θεόδωρος Σαρρής του Ιωάννη, πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Οικονομία.

Αντιπρόεδρος: Χρήστος Χατζηαντωνίου του Κων/νου, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων - ΤΕΙ Θεσ/νίκης.

Μέλη ..........

1. Βασίλειος Μπέσης του Αηδώνη, πτυχιούχος ΤΕΙ Πειραιά, με αναπληρωτή την Πολυξένη Πολύζου του Νικολάου, οικονομολόγο, υπάλληλο του ΥΠΑΑΤ.

2. Αικατερίνη Μπελίτσου του Γρηγορίου, οικονομολόγος, υπάλληλος του ΥΠΑΑΤ, με αναπληρωτή τη Χρυσούλα Παπαδημητρίου του Γεωργίου, γεωπόνο, υπάλληλο του ΥΠΑΑΤ.

3. Βασίλειος Μαγουλάς του Νικολάου, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρωτή το Μίνωα Κωσταντίνη του Αλβέρτου.

4. Παναγιώτης Πεβερέτος του Θεόδωρου, εκπρόσωπος των Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που όρισε η ΠΑΣΕΓΕΣ, με αναπληρωτή το Μιχάλη Βουμβουλάκη του Εμμανουήλ.

5. Ιορδάνης Καρυώτης του Γεωργίου, εκπρόσωπος των Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που όρισε η ΠΑΣΕΓΕΣ, με αναπληρωτή το Διονύση Φόλιο του Γεωργίου.

6. Παναγιώτης Καλφούντζος του Γεωργίου, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, με αναπληρωτή τον Αχιλλέα Αδαμαντιάδη του Γεωργίου.

7. Κωνσταντίνος Ψυχίδης του Παύλου, εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΛΓΑ, με αναπληρωτή την Καλομοίρα Σουλίου του Χρήστου.

Από 5 Απριλίου χωρίς βίζα τα ταξίδια στις ΗΠΑ

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα συμμετέχει η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Κατάργησης της βίζας για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής ........

πρεσβείας, όπως για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατάργησης της Θεώρησης Διαβατηρίων (βίζα) οι Ελληνες, πριν την αναχώρησή τους για την Αμερική, πρέπει να κάνουν τις ακόλουθες ενέργειες:

-Τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρηση, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στη διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov. Επίσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο για την Ηλεκτρονική Εγκριση Ταξιδίου (γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο ESTA) ώστε να λάβουν την ηλεκτρονική επιβεβαίωση ότι έχει εγκριθεί η ESTA. Ακόμα, θα πρέπει να τυπώσουν την έγκριση ESTA που θα λάβουν, να σημειώσουν τον αριθμό και να προσκομίσουν και τα δύο μαζί στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

-Το Πρόγραμμα Κατάργησης της βίζας ισχύει μόνο για άτομα με έγκυρο ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.

-Η εγκεκριμένη ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή (σε αντικατάσταση της βίζας Β1/Β2) και για παραμονή στις ΗΠΑ έως 90 ημέρες. Εχει ισχύ δύο ετών.

-Εάν η αίτηση χορήγησης ESTA δεν εγκριθεί ή αν κάποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, μπορεί παρά ταύτα να κάνει αίτηση για χορήγηση βίζας στην πρεσβεία. Αν κάποιος έχει ήδη βίζα σε ισχύ, δεν χρειάζεται ESTA.

-Οπως και στην περίπτωση της βίζας, η έγκριση της ESTA δεν εγγυάται είσοδο στις ΗΠΑ. Η απόφαση εισόδου στις ΗΠΑ πάντοτε λαμβάνεται από τον/την αξιωματούχο της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ στο σταθμό εισόδου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας (http://athens.usembassy.gov) ή την ιστοσελίδα www.travel.state.gov για τους συνδέσμους στο DHS και στο ESTA.

Γραμμές εξυπηρέτησης: Γραμμή ΟΤΕ: 901-123-0730,

Vodafone 901-694-6313,

Cosmote 901-200-6313,

WIND : 901-160-6313.

LIVE το Σταντάρ Λιέγης - Παναθηναϊκός

Έτοιμος να τα δώσει όλα, προκειμένου να κυνηγήσει το «θαύμα» της ανατροπής του εις βάρος του 3-1 είναι ο Παναθηναϊκός, που την Πέμπτη το βράδυ φιλοξενείται από τη Σταντάρ στη Λιέγη για τον επαναληπτικό των μεταξύ τους αναμετρήσεων για τη φάση των «16» του Europa League. Μείνετε συντονισμένοι στο naftemporiki.gr και παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της αναμέτρησης.

ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ: Μπολάτ, Κομοτσάτο, Ράμος, Σαρ, Ποκονιόλι, Βιτσέλ, Βιλφρέντ Νταλμά, Καρσελά-Γκονσάλες, Ντε Καμάργκο, Μίλαν Γιοβάνοβιτς, Μποκανί.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τζόρβας, Βύντρα, Μπιάρσμιρ, Σαριέγκι, Καντέ, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Λέτο, Σισέ.

Δείτε τον αγώνα Live






Ερώτηση Νάντιας Γιαννακοπούλου για την Επανίδρυση των αγροτικών συνεταιρισμών

Το αγροτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, με αφορμή τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, ανέδειξε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στους άμεσα ενδιαφερομένους. Ένας διάλογος που θα προβάλει την άμεση ανάγκη διαμόρφωσης οργάνων συλλογικής στήριξης των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και εναντίωσης στην καταλήστευση του αγροτικού εισοδήματος από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των μηχανισμών εμπορίας και διάθεσης αγροτικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο, του οποίου είναι γνωστή η εκτεταμένη εκμετάλλευση για την βελτίωση του ποιοτικά χειρότερου ιταλικού ή ισπανικού αντίστοιχου προϊόντος. Η αδυναμία συστηματικής προβολής του ελληνικού ελαιόλαδου, σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά της Μεσογείου και ο άναρχος τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα η διάθεσή του στην εσωτερική αγορά, δεν επιτρέπουν την κάλυψη ούτε του κόστους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν .........

τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατος ο έλεγχος των ΠΟΠ από τα «κιτάπια» που συντηρούνται στους συνεταιρισμούς και από τον πανάρχαιο τρόπο ελέγχου από τις αρμόδιες Διευθύνσεις των νομαρχιών. Αποτέλεσμα είναι τα 70 ΠΟΠ που υπάρχουν στην Ελλάδα να κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης επιτηδείων.

Βέβαια, ανάλογα φαινόμενα ισχύουν και στις άλλες κατηγορίες των βασικών αγροτικών διατροφικών προϊόντων που είναι αποτέλεσμα της καθολικής ελεγκτικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας του κράτους, των αδύναμων αγροτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών. Τα αποτελέσματα είναι, βέβαια, πολλαπλά στην τσέπη των παραγωγών, στην τσέπη των καταναλωτών, στη δημόσια υγεία και στην επιδείνωση της ήδη χαμηλής ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μοιράζεται περίπου 11 δις ευρώ κάθε χρόνο, όπου μέσα σε αυτά είναι οι πωλήσεις τους και οι επιδοτήσεις ή ενισχύσεις, τη στιγμή που ο αντίστοιχος τζίρος των μεσαζόντων και των εταιριών χοντρικής εμπορίας των αντίστοιχων προϊόντων ξεπερνά τα 33 δις ευρώ! Υπό τις παρούσες προφανώς συνθήκες και συγκυρίες λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων σήμερα, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα ωφελήσουν τους παραγωγούς.

Είναι, επομένως, αδήριτη ανάγκη, η εκ του μηδενός επανίδρυση των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία είναι η κρισιμότερη ίσως μεταρρυθμιστική πρόκληση της αγροτικής μας πολιτικής, σήμερα. Η αγροτική μας οικονομία χρειάζεται σύγχρονους, βιώσιμους, κλαδικούς, ανά προϊόν και ανταγωνιστικούς συνεταιρισμούς «νέας γενιάς» για να ανταποκριθεί στις σημερινές πραγματικές ανάγκες της ιδιόμορφης, κατακερματισμένης και, εν πολλοίς, οικογενειακής ελληνικής γεωργικής οικονομίας. Το συνεταιριστικό αγροτικό κίνημα πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από τους συνεταιρισμούς «σφραγίδες – φαντάσματα», από τα προσωπικά μικροσυμφέροντα και να δημιουργήσει μετά από θεσμοθέτηση νέου πλαισίου, νέους, κλαδικούς και ισχυρούς συνεταιρισμούς που είναι η απάντηση στην επικρατούσα σήμερα κατάσταση και στο παρασιτικό εμπόριο και τα καρτέλ.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης στο παραπάνω κεφαλαιώδες ζήτημα για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, όσον αφορά την προώθηση της κλαδικής αναδιάταξης και δημιουργίας νέων αγροτικών συνεταιρισμών;

2. Εάν και πότε προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά το συνεταιριστικό αγροτικό κίνημα στη χώρα μας για τη δημιουργία ισχυρών, βιώσιμων και ανταγωνιστικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ανάχωμα στο παρασιτικό εμπόριο και τα καρτέλ;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Οι Νέοι Διοικητές σε νοσοκομεία και προνοιακά ιδρύματα.

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης τα ονόματα των διοικητών, αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων και των προέδρων των προνοιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί είναι τα εξής: ...........

6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας

A. Νοσοκομεία



ΠΑΝΕΠ. Γ. Ν. ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ
Διοικητής: Αγγουράς Γιάννης Διοίκηση Υγείας

Αναπληρωτής Διοικητής: Λέτσιος Απόστολος Μαθηματικός -Στατιστικολόγος


ΠΑΝΕΠ. Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διοικητής: Κωσταράς Σωτήρης Οδοντίατρος

Αναπληρώτρια Φιλιπποπούλου Ελένη Διοίκηση - Οικονομία


Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ
Διοικητής: Παπαδιονυσίου Σάκης Οικονομολόγος

Αναπληρωτης: Λυγούρας Δημήτρης Χημικός Μηχανικός


Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
Διοικητής: Μεσσήνης Θωμάς Γιατρός


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διοικητής: Αλαμάνος Ιωάννης Γιατρός


Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μπέζος
Διοικητής: Γεώργιος Εκπαιδευτικός



Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διοικητής: Γρηγορόπουλος Κων/νος Κτηνίατρος


Γ. ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ
Διοικητής: Παπαδόπουλος Παναγιώτης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός


Γ.Ν. ΑΡΤΑΣ
Διοικητής: Λάμπρος Γιώργος Οδοντίατρος


Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Διοικητής: Σκέπερς Αμαλία Διοίκηση Υγείας, Φιλόλογος


Γ.Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ ΙΩΑΝ. & ΑΙΚ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Διοικητής: Νομικός Αλέξανδρος Καθηγητής ΤΕΙ, Διοίκηση Υγείας


Γ.Ν. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Διοικητής: Μπίνας Ιωάννης Πολιτικός Μηχανικός


Γ.Ν. ΑΡΓΟΥΣ
Διοικητής: Άρχοντας Ιωάννης Οικονομολόγος


Γ.Ν.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Διοικητής: Νικολόπουλος Δημήτριος Οικονομολόγος, Διοίκηση Υγείας


Γ.Ν. ΑΙΓΙΟΥ
Διοικητής: Κοσμόπουλος Δημήτριος Στέλεχος Επιχειρήσεων


Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Διοικητής: Τσούτσης Δημήτρης Οδοντίατρος


Γ.Ν. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Διοικητής: Αυγουστάτος Δημήτριος Τεχνολόγος Μηχανικός


Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Διοικητής: Μεσσήνη Μαριάνθη Οδοντίατρος


Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Διοικητής: Παπαθεοχάρη Μαρία Μαθηματικός


Γ.Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Διοικητής: Σπίνος Νικόλαος Δικηγόρος


Γ.Ν. - Κ.Υ. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Διοικητής: Μπόζος Παναγιώτης Μαθηματικός



Γ.Ν. - Κ.Υ. ΜΟΛΑΩΝ
Διοικητής: Αποστολάκος Χαράλαμπος Γιατρός


Γ.Ν. ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Διοικητής: Καλομοίρη Δήμητρα Δημόσιο Δίκαιο


ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΣ. ΝΟΣΗΜ. ΘΩΡΑΚΟΣ ΝΔ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΑΓ. ΛΟΥΚΑΣ
Διοικητής: Νομικού - Σιάμου Ντίνα Διοίκηση


Γ.Ν. ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ
Διοικητής: Μαρκάτος Διονύσης Βιολόγος


Γ.Ν. -Κ.Υ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Διοικητής: Φωτόπουλος Κων/νος Μαθηματικός, Καθηγητής ΤΕΙ


ΓΝ ΠΑΤΡΩΝ "ΚΑΡΑΜΑΝΔΕΙΟ" (Αντιπρόεδρος) Γιαννακόπουλος Ιωάννης Παιδίατρος



Β. Προνοιακά Ιδρύματα


ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ"
Πρόεδρος: Φωτεινόπουλος Ευάγγελος Συνταξιούχος Δημοσίου, Εκπαιδευτικός


ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Πρόεδρος: Γκοργκολης Συμεών Δάσκαλος


ΜΟΝΑΔΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Πρόεδρος: Τριανταφυλλόπουλος Παναγιώτης


ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ "Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ" ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρόεδρος: Βαγγής Παναγιώτης Οικονομολόγος


ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
Πρόεδρος: Διαμαντοπούλου Ιωάννα Συνταξιούχος Λιμενικού Σώματος


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πρόεδρος: Μπετίνης Στάθης Εκπαιδευτικός


ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Πρόεδρος: Μπενετάτος Άγγελος Συνταξιούχος Ιδιωτικού Τομέα


ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Πρόεδρος: Παππάς Μηνάς Γιατρός Καρδιολόγος


ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Πρόεδρος: Σούρλας Ιωάννης Δ/ντής ΘΧΠ Ηγουμενίτσας


ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΓΙΟΥ
Πρόεδρος: Τσουκαλά Γεωργία Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής


ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Πρόεδρος: Όλυμπος Δημήτριος Φυσικοθεραπευτής


ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ) ΑΡΤΑΣ
Πρόεδρος: Φλούδας Ελευθέριος Οικονομολόγος


"ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟ" ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Πρόεδρος: Σαμοθρακίτης Ανδρέας Γιατρός


ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρόεδρος: Ψαρούλη Δήμητρα Κοινωνική Λειτουργός-Συνταξιούχος Δημοσίου


ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Πρόεδρος: Αγγελόπουλος Γιώργος υπάλληλος ΟΤΑ


ΚΑΦΚΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Πρόεδρος: Παρασκευόπουλος Λεωνίδας, Οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής Α.ΤΕΙ



ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Πρόεδρος: Αδαμος Γεώργιος Φοροτεχνικός


ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΗΛΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρόεδρος: Νικολάου Γεώργιος Επίκουρος Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων


ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ
Πρόεδρος: Τσούνης Παναγιώτης Οικονομολόγος


ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
Πρόεδρος: Μαζαράκη Άννα Οικονομολόγος


ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΗΛΕΙΑΣ
Πρόεδρος: Βουρλούμη Ζωή Εκπαιδευτικός


ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Πρόεδρος: Μπουρης Βασίλης Καρδιολόγος ΙΚΑ


ΚΑΦΚΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Πρόεδρος: Καπέλλος Κων/νος Υπάλληλος ΔΕΗ


ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
Πρόεδρος: Τζίμας Νικόλαος Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής

Ιερή γκρίνια για τους φόρους. Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να φορολογούνται μόνο τα κέρδη της Εκκλησίας

Ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα ζητάει ο Αρχιεπίσκοπος, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση για το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Επιθυμεί δηλαδή η φορολόγηση για τα μισθώματα να γίνεται επί του κέρδους και όχι επί των ακαθάριστων εσόδων. Ο Αρχιεπίσκοπος διατύπωσε την παραπάνω άποψη συζητώντας με αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στην επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ευχηθεί στον κ. Κάρολο Παπούλια για την επανεκλογή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «η Εκκλησία ζητά για τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τον λογιστικό προσδιορισμό. Ούτε ευνοϊκότερη μεταχείριση ούτε όμως δυσμενέστερη».

Εκκλησιαστικές πηγές είπαν στα «ΝΕΑ» ότι ο ..........

Αρχιεπίσκοπος ήθελε να δείξει με αυτόν τον τρόπο πως η Εκκλησία δεν έχει πρόβλημα να φορολογηθεί και να συνεισφέρει- και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Όμως θέλει αυτό να γίνει ισότιμα και δίκαια με τους υπόλοιπους. Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση για τις δωρεές ακινήτων και μετρητών, η Εκκλησία δεν εκφράζει αντιρρήσεις.

Τόσο η Σύνοδος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος πάντως αναμένουν να έρθει στα χέρια τους επισήμως το σχέδιο νόμου, προκειμένου να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ψαλίδι στα κέρδη των φαρμακοποιών

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη λίστα προωθεί η κυβέρνηση, ενώ μελετά και ψαλίδι στα κέρδη των φαρμακοποιών και των φαρμακευτικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλο, προκειμένου να μειωθεί η συνολική φαρμακευτική δαπάνη παράλληλα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο 8ο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής ..........

Δημόσιας Υγείας, ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στους φαρμακοποιούς υποστήριξε ότι ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημά τους είναι 300.000 ευρώ, φορολογούνται για 11.000 ευρώ. Δεδομένης της κατάστασης πρότεινε μεταξύ άλλων να μειωθεί στο 10%- 15% το ποσοστό κέρδους τους ή να οριστεί πάγια αμοιβή ανά συνταγή.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα φαρμάκων, υπογράμμισε πως για να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της θα πρέπει να ληφθούν έξτρα μέτρα. Έτσι, για παράδειγμα, θέτει ως κριτήριο για την ένταξη ενός σκευάσματος στη λίστα το ότι πρέπει η φαρμακευτική εταιρεία να καταβάλει άμεσα την επιστροφή (rebate) της προηγούμενης χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος, θα εξοικονομηθούν 160- 180 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Βρωμάει μπαρούτι στην Ν.Δ.

Αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση, όπως τη χαρακτηρίζουν κορυφαία γαλάζια στελέχη, βρίσκεται η Ρηγίλλης, καθώς οι Γ. Βουλγαράκης και Αρ. Παυλίδης σηκώνουν το γάντι που έριξε ο Αντ. Σαμαράς με το σύνθημα περί αυτοκάθαρσης, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης επανεμφανίζεται στο προσκήνιο ζητώντας την πολιτική δικαίωσή του από τη νέα κομματική ηγεσία.

Oι κινήσεις των τριών πρώην υπουργών προκαλούν έντονη δυσφορία στη Ρηγίλλης και στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά δεν αποκλείουν η αντίδραση της κομματικής ηγεσίας να φθάσει έως τις διαγραφές αρκετά πριν από το Συνέδριο του προσεχούς Ιουνίου.
Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., μάλιστα, ............

θεωρούν επιβεβλημένη μια ηχηρή απάντηση από την πλευρά της ηγεσίας, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να παρερμηνευθεί το μήνυμα της αυτοκάθαρσης που εξέπεμψε ο κ. Σαμαράς. Μετά τον κ. Παυλίδη, ο οποίος διεμήνυσε ότι παραμένει πολιτικά ενεργός, αγνοώντας την προειδοποίηση Σαμαρά, νευρικό κλονισμό προκάλεσε χθες στη Ρηγίλλης ο Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος επιδιώκει να καταγραφεί η συμμετοχή του στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το Συνέδριο του κόμματος.

Κόκκινο πανί

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί για τη νέα ηγεσία, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον Δημ. Αβραμόπουλο, ως πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, και ζήτησε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ομιλητών τόσο στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις της Ν.Δ. όσο και το Συνέδριο (25- 27 Ιουνίου). Κατά πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος τον ενέγραψε στον κατάλογο των ομιλητών, καθώς ο κ. Βουλγαράκης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου, με τη διευκρίνιση ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την περίπτωσή του με τον κ. Σαμαρά. Στη Ρηγίλλης, ωστόσο, σήμανε συναγερμός, καθώς η κίνηση Βουλγαράκη αντιμετωπίστηκε ως «ευθεία πρόκληση» προς την ηγεσία. Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούσαν χθες το βράδυ ότι «όχι μόνον δεν θα επιτραπεί η παρέμβαση, αλλά ούτε η παρουσία του κ. Βουλγαράκη στο Συνέδριο».

Ειδικά για Βουλγαράκη

«Ο κ. Βουλγαράκης θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι το μήνυμα του προέδρου του κόμματος δεν μπορεί να παρερμηνευθεί. Και ειδικά για την περίπτωσή του, ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής και στο έκτακτο Συνέδριο του περασμένου Νοεμβρίου, όταν τόνισε ότι στην πολιτική “το νόμιμο πρέπει να είναι και ηθικό”...», σχολίαζε με έμφαση στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, μεταφέροντας και την οργή της Ρηγίλλης από τις κινήσεις του πρώην υπουργού. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος, πάντως, ο κ. Βουλγαράκης δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην προσυνεδριακή εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, μεθαύριο Σάββατο, αλλά επιμένει να μιλήσει τουλάχιστον στο Συνέδριο.

Ο Αλογοσκούφης ζητεί κάλυψη για το ναυάγιο της οικονομίας!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ δείχνει την έξοδο στον κ. Βουλγαράκη, καλείται να αντιμετωπίσει και το χτύπημα του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αποποιείται κάθε ευθύνη για το δημοσιονομικό ναυάγιο και ζητεί ουσιαστικά πολιτική κάλυψη από τη νέα ηγεσία.

Με μακροσκελή επιστολή που απέστειλε στον κ. Σαμαρά, αλλά και στον κ. Καραμανλή, ο πρώην τσάρος της οικονομίας αμφισβητεί την τακτική που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος (ο οποίος έχει επικρίνει δημόσια την πολιτική της λεγόμενης ήπιας προσαρμογής). Παράλληλα, συστήνει στον κ. Σαμαρά να στηρίξει το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή στην οικονομία, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ν.Δ. δεν θα καταφέρει να ανακάμψει.

Φταίει το ΠΑΣΟΚ!

Ο κ. Αλογοσκούφης φορτώνει την ευθύνη για τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας στη διεθνή κρίση και την πεντάμηνη διακυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και κάνει λόγο για «μυθολογίες» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες πρέπει «να αντικρούσει η παράταξη».

«Όπως γνωρίζετε, μετά τις τελευταίες εκλογές, αποφάσισα να αναστείλω κάθε κομματική δραστηριότητα. Η απόφασή μου αυτή έχει ενισχυθεί μετά τις επιθέσεις που δέχθηκα από στελέχη της παράταξής μας στο διάστημα που ακολούθησε. Ωστόσο, θα συνεχίσω να υποστηρίζω το έργο που κάναμε στην οικονομία και το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να κάνει το σύνολο της παράταξης. Άλλο η αυτοκριτική και άλλο ο μηδενισμός των πάντων. Ας μην ξεχνάμε ότι αν εμπεδωθούν οι εντυπώσεις που σήμερα καλλιεργεί η κυβέρνηση, η πολιτική ανάκαμψη της Ν.Δ. θα είναι ακόμη πιο δύσκολη», καταλήγει στην επιστολή του.

Τον απαξίωσαν

Η Ρηγίλλης απέφυγε κάθε σχόλιο για το περιεχόμενο της επιστολής Αλογοσκούφη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τακτική και να παράσχει πολιτική κάλυψη στον πρώην υπουργό. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Παν. Παναγιωτόπουλος μάλιστα διαχώρισε τον Κων. Καραμανλή από τον Γ. Αλογοσκούφη, λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έκανε αυτοκριτική με γενναίο τρόπο, παραδεχόμενος σφάλματα, παραλείψεις και στραβοτιμονιές των κυβερνήσεων της Ν.Δ., στις οποίες προήδρευε».

Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. εξάλλου έκαναν λόγο για «προκλητική επανεμφάνιση» του κ. Αλογοσκούφη και απαξίωναν τις «συμβουλές» του, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται πως την περίοδο 2004- 2008 αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, όταν ο ίδιος παραδεχόταν ότι είχαν «πιάσει πάτο».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

H αμοιβή την 25η Μαρτίου

Eνημέρωση για την αργία της 25ης Μαρτίου, την απασχόληση και την αμοιβή εργασίας, πραγματοποίησε το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ

Σε σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι «Η 25η Μαρτίου φέτος είναι ημέρα Πέμπτη, από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία όπου απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν την Κυριακή.

Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση ..........

καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Για επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, στους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα πρέπει να πάρουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Εάν αμείβονται με μισθό, α) οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες δικαιούνται μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή για την αργία περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό, και β) αν οι μισθωτοί απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες δικαιούνται να λάβουν το 1/25 καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Στο Ευρωδικαστήριο για το ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Ελλάδας λόγω πλημμελούς εφαρμογής τριών αποφάσεων του ΔΕΚ που καταδίκαζαν την Ελλάδα όσον αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ οι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής των παρακρατηθέντων από τα κράτη μέλη φόρων κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν επιτρέπει αυτήν την επιστροφή φόρων.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι ..........

κράτος μέλος έχει επιβάλει φόρο κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ, τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να επιδιώξουν και να επιτύχουν την επιστροφή του αχρεωστήτως, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, καταβληθέντος φόρου.

Σε τρεις περιπτώσεις η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ΔΕΚ λόγω κακής εφαρμογής της οδηγίας για τον ΦΠΑ, κατά τρόπο που θα έπρεπε να είχε προσδώσει στους υπόχρεους φόρου το δικαίωμα επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ΦΠΑ ή το δικαίωμα φορολογικής έκπτωσης.

Στην πράξη η Ελλάδα απέκλεισε τη δυνατότητα τέτοιων επιστροφών ή εκπτώσεων φόρου.

Η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2009. Όμως, καθώς η Ελλάδα δεν έλαβε τα προσήκοντα μέτρα, η Επιτροπή αποφάσισε πλέον να φέρει τις υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 18ης Μαρτίου 2010

ele18.jpg (739 KB) 8arr18.jpg (245 KB) foni18.jpg (291 KB)