Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, ως Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, συμμετείχε στην ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 Μαρτίου.
Εκεί συζητήθηκε η Στρατηγική Ανάπτυξης και Απασχόλησης στην Ε.Ε. μετά την κρίση («Ατζέντα 2020»), καθώς και οι αναγκαίες αλλαγές στην αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κατά τη συζήτηση αυτή, ο Μεσσήνιος βουλευτής, .........
απευθυνόμενος στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. ‘Ολι Ρεν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Επίτροπος, «η Ελλάδα έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέτρα επώδυνα για τους πολίτες της, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο η επίθεση των κερδοσκόπων, που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο ίδιο το ευρώ, συνεχίζεται.»
Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο κ. Κουσελάς έθεσε στον κ. ‘Ολι Ρεν τα ακόλουθα ερωτήματα:
- ‘Εχουν ληφθεί αποφάσεις για τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των κερδοσκόπων και για τη θωράκιση της Ευρωζώνης από τέτοιες επιθέσεις και αν ναι, πότε προτίθεται να ενεργοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς;
- Δεδομένου ότι ο οικονομικός κύκλος εξόδου από την κρίση δεν είναι ο ίδιος σε όλες τις χώρες, είναι ρεαλιστικό να γίνει προσαρμογή των κριτηρίων αποδοχής των ομολόγων που λαμβάνονται ως εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανάλογα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η κάθε χώρα;
- Πιστεύει πως πρέπει να απαγορευθεί, σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, η αγορά των CDS από ιδρύματα ή επενδυτές που δεν κατέχουν αντίστοιχα ομόλογα;
- (για την ατζέντα της Ε.Ε. για το 2020) Η κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην απασχόληση, με σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η ανεργία καλπάζει με διψήφια ποσοστά. Πιστεύει ο κ. Επίτροπος ότι η ανάπτυξη πρέπει να συνδεθεί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με την προστασία των ήδη υφιστάμενων και αν ναι, με ποιο τρόπο; »
Απαντώντας στον κ. Κουσελά, ο Επίτροπος κ. ‘Ολι Ρεν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 και είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Τόνισε πως η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν έχουν αποφύγει τελείως τον κίνδυνο, για τούτο απαιτείται μια συντονισμένη δράση που θα ξεκινήσει άμεσα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η Ελληνική κρίση μας έδειξε πως απαιτείται αυξημένος συντονισμός και προετοιμάζουμε τις προτάσεις μας για την εφαρμογή του άρθρου 136 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Αυτός ο συντονισμός θα εκδηλωθεί στα μέσα Απριλίου.»
Ας σημειωθεί ότι το άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θεωρείται η κατάλληλη νομική βάση για τη σύσταση του υπό συζήτηση «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ)», με σκοπό να προλαμβάνει τις οικονομικές και νομισματικές κρίσεις στη ζώνη του ευρώ και να θεσπίζει μέτρα αντιμετώπισής τους. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, μπορούν να θεσπίζονται μέτρα για τα κράτη - μέλη με νόμισμα το ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και η εποπτεία της δημοσιονομικής τους πειθαρχίας, αλλά και να χαράσσονται, για τα κράτη αυτά προσανατολισμοί οικονομικής πολιτικής, συμβατοί με τους καθοριζόμενους για το σύνολο της Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.