Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Το ετήσιο ραντεβού και οι αγροτικές παθογένειες

Τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δίνει σκληρή μάχη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ομάδες αγροτών με γνωστές πολιτικές ή προσωπικές αναφορές πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις «κοινωνικού αυτισμού», ζητώντας ικανοποίηση αιτημάτων που θυμίζουν επιστολή ανυποψίαστου νηπίου προς τον Αϊ-Βασίλη.
Το φετινό ετήσιο ραντεβού των τρακτέρ δείχνει...

όσο ποτέ άλλοτε το μέγεθος της παθογένειας του αγροτικού κινήματος της χώρας μας. Οχι μόνο γιατί βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, αλλά και για την απόσταση των αιτημάτων από την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα, που προσδιορίζει την «καρδιά» του προβλήματος.

Τα τρακτέρ κλείνουν τους δρόμους, τη στιγμή που η κυβέρνηση, παρά την κρισιμότητα των δημοσιονομικών της χώρας, ανταποκρίθηκε με ευαισθησία στο πλήγμα που δέχονται οι αγρότες, συμπεριλαμβάνοντάς τους στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας (ρυθμίσεις δανείων, Τειρεσίας), τις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ και την καταβολή του ΕΚΑΣ, και αυξάνοντας τις συντάξεις του ΟΓΑ και την επιστροφή του ΦΠΑ από το 7% στο 11%. Κινητοποιούμενοι αγρότες διεκδικούν επιπρόσθετες εθνικές ενισχύσεις (de minimis) της τάξης των 13 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η Ολλανδία θα διαθέσει 2,8 εκατ. ευρώ, η Γαλλία 700 εκατ. ευρώ και η Γερμανία 100 εκατ. ευρώ και τη στιγμή που το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας περιορίζει, το 2010, την αύξηση δαπανών για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και για την εκπαίδευση σε 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα!

Τα τρακτέρ κλείνουν τους δρόμους με την καθοδήγηση μιας ηγεσίας που απαξίωσε να ασχοληθεί με τις θέσεις που πήρε ο υποψήφιος επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου κ. Ciolos κατά την ακρόασή του για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη διάδοσή τους έγκαιρα και έγκυρα στους Ελληνες παραγωγούς. Και όμως οι θέσεις αυτές θα καθορίσουν εκτός απροόπτου τον χαρακτήρα που θα λάβει η Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013. Η θέση του υπέρ της διατήρησης των άμεσων ενισχύσεων, αλλά με νέα, δικαιότερη για τα νέα κράτη-μέλη και ορισμένες περιοχές κατανομή, αποτελεί ενδεχόμενο δυσμενές για την Ελλάδα στο σύνολό της, αλλά ευνοϊκό για τους μικρούς παραγωγούς. Η θέση του υπέρ της ρύθμισης των αγορών αλλά με σύγχρονους μηχανισμούς, όπως η δημιουργία ταμείων εγγύησης του γεωργικού εισοδήματος κλάδων που πλήττονται από αστάθεια των τιμών, πρέπει να προβληματίσει αυτούς που είχαν επαναπαυθεί σε μια άνευ όρων συνολική στήριξη της αγοράς στο διηνεκές. Η θέση του υπέρ μιας αγροτικής ανάπτυξης που εκσυγχρονίζει τις εκμεταλλεύσεις, σέβεται τη διαφορετικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης θα έπρεπε να είχε ήδη θέσει σε εγρήγορση τους αγρότες για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους έναντι αυτής της προοπτικής. Η πεποίθησή του ότι η γεωργία δεν πρέπει να παράγει μόνο προϊόντα αλλά και κοινωνικά αγαθά θα έπρεπε να είχε ήδη εμφυσήσει νέα δυναμική σε πολίτες και αγρότες εξίσου. Η δήλωσή του για την καθοριστική σημασία της τοπικής αγοράς για τις μικρές εκμεταλλεύσεις θα έπρεπε ήδη να έχει προσανατολίσει τους μικρούς παραγωγούς στην αξιοποίησή της και στη διερεύνηση τρόπων ανάπτυξης τοπικών δικτύων εμπορίας και διακίνησης. Το βάρος που έδωσε στην προσέλκυση νέων στη γεωργία θα έπρεπε ήδη να έχει οδηγήσει σε προβληματισμό για την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι σήμερα και για την εξασφάλιση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας που θα επιτρέψουν προγραμματισμό και επενδύσεις. Η θέση του έναντι της αδιαφάνειας στην αγροδιατροφική αλυσίδα θα έπρεπε ήδη να έχει προτρέψει τους παραγωγούς να ενδυναμώσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ μέσω ισχυρότερων εκπροσωπήσεών τους από φορείς παραγωγών.

Τα προβλήματα στον ελληνικό αγροτικό χώρο είναι πολλά, σημαντικά και πιεστικά, ιδίως εν όψει του 2013. Ο αγροτικός πληθυσμός, όντας σε απόγνωση, μένει απροετοίμαστος και ανυποψίαστος, έρμαιο της κρατικοδίαιτης αντίληψης των ηγεσιών του, που τον θέλει να οχυρώνεται πίσω από τα αναμασήματα των «μειονεκτημάτων του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου» και των «καρτέλ». Διαχρονικά, η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια. Αλλά άλλη τόση είναι και η ευθύνη των διαφόρων ηγεσιών του αγροτικού χώρου.

* Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου





Αγρότες και αστοί

Αυτές τις μέρες, του σταθερού κατ' έτος αποκλεισμού των δρόμων με τα παραταγμένα τρακτέρ των αγροτών, η ουσία του προβλήματος ακροθιγώς διαφάνηκε στην παρατήρηση κάποιου από τους καταληψίες ότι συνεχίζει να καλλιεργεί τη γη, αποκλειστικά και μόνο για να εξασφαλίσει τις σπουδές του γιου του, με τελικό στόχο να τον βοηθήσει να ξεφύγει από τη μιζέρια του χωριού.
Σ' αυτόν τον σταθερό καημό έχουμε σχεδόν όλοι τις ρίζες μας, ως αστοί. Ετσι, πριν από ενάμιση αιώνα, η μητέρα του παππού μου, όταν πρόωρα χήρεψε, τον σταύρωσε στο μέτωπο, του κρέμασε στο στήθος μια μικρή σακούλα, να βάζει εκεί το μεροκάματο, και τον έστειλε από το Ρολόι...

στη Χαλκίδα, τρεις μέρες ποδαρόδρομο, να βρει εκεί την τύχη του, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια που απέκτησε αργότερα. Εδώ εντοπίζεται η τεράστια διαφορά του Ελληνα αγρότη από τον Γερμανό, και, πολύ περισσότερο, από τον Ολλανδό: Εκείνοι ως οργανωμένοι επιχειρηματίες κτηνοτρόφοι ή καλλιεργητές της γης χαίρονται ένα επίπεδο καθημερινότητας αντίστοιχο, αν όχι και ανώτερο, των δημοσίων ή ιδιωτικών υπαλλήλων και μαστόρων των πόλεων. Ο Ελληνας καλλιεργητής της γης, και πολύ περισσότερο ο κτηνοτρόφος, ζει στη μιζέρια, όσο κι αν τα σύγχρονα χωριά μας είναι σημαντικά αναβαθμισμένα, σε σχέση μ' εκείνα που εγώ γνώρισα στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Βαρύνεται όμως και ο αγρότης με καθόλου λίγες δικές του αμαρτίες: αναφορικά με το αντικείμενο των καλλιεργειών, την εκμετάλλευση των ανασφάλιστων εργατικών χεριών των δύστυχων λαθρομεταναστών, ίσως δε και με τη φημολογούμενη διασπάθιση των χρηματικών επιδοτήσεων προηγούμενων ετών στα κατ' ευφημισμόν νάιτ κλαμπ με τις δύστυχες Βουλγάρες και άλλες «καλλιτέχνιδες». Ασφαλώς, δεν είναι αυτή η κυρίαρχη εικόνα, καθώς η αγροτική οικογένεια δεν έπαψε να είναι μια βασανισμένη μορφή του τόπου μας. Οπωσδήποτε, από μιαν άλλη οπτική γωνία, είναι αξιοπρόσεκτη η στροφή που άρχισε πριν από λίγα χρόνια, δηλαδή κάποιας ιδιότυπης επανόδου μεγαλοαστών στην ύπαιθρο, όπου, παράλληλα με τη μόνιμη εγκατάστασή των σε κάποιο πολυπληθές αστικό κέντρο, επιδίδονται στη βιομηχανικών προδιαγραφών καλλιέργεια της γης, κατά τα δυτικά επιχειρηματικά πρότυπα, κυρίως δε με αξιοπρόσεκτη οινοπαραγωγή από δικούς τους αμπελώνες, που απέκτησαν ως καχεκτικά σκιάχτρα, ήδη δε δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα προσοδοφόρα κτήματα των οινοπαραγωγών της κεντρικής Ευρώπης.

Στις μέρες μας, πολλοί διακατέχονται από επιφυλακτικά ή και απροκαλύπτως εχθρικά συναισθήματα εναντίον δικαίων και αδίκων, κάτω από το βάρος της καχυποψίας για συμμετοχή σε υποχθόνιες λεηλασίες των καθόλου ευκαταφρόνητων πολυετών κοινοτικών επιδοτήσεων, καθώς και των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων του ελληνικού δημοσίου χρέους. Από μια άλλη οπτική γωνία, ασφαλώς δεν ήμασταν όλοι αφελείς και εύπιστοι ενώπιον των προεκλογικών μεγαλοστομιών των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Απλώς και μόνο δεν γνωρίζαμε την έκταση της λεηλασίας που είχε προηγηθεί. Οπωσδήποτε, όμως, ο συντάκτης αυτών εδώ των γραμμών οφείλει με ευθύτητα να σημειώσει ότι, αν και προ τετραμήνου δεν ψήφισε τη νέα εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, μήτε βεβαίως την αμέσως προκάτοχο συμφορά της ανελέητης λεηλασίας, όμως ήδη νιώθει ευγνωμοσύνη απέναντι στο αισθητήριο της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, που έφεραν στην εξουσία αυτήν τη νέα και προδήλως σεμνή κυβερνητική ομάδα, με τη σαφή εντολή για υπεύθυνη διαχείριση των εξοντωτικών οικονομικών πιέσεων, ιδίως δε με σταθερή αντίσταση, όπως αυτή έχει εκφραστεί ώς τώρα μόνον από τον πρωθυπουργό, καθώς και λίγους, αξιοπρόσεκτα σοβαρούς νέους υπουργούς, όπως εκείνους των Οικονομικών, της Εργασίας και της Γεωργικής Ανάπτυξης.

Παρά ταύτα, όσοι δεν είχαν ευκαιρίες να μετάσχουν στην εκτεταμένη λεηλασία, υπό το πρόσχημα ότι το νομιμοφανές είναι οπωσδήποτε και νόμιμο ή ακόμη και ηθικό, εξακολουθούν, όπως και πολλοί εξακολουθούμε να είμαστε δύσπιστοι και καχύποπτοι έναντι όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, καθώς σύσσωμος αυτός ο κόσμος δεν έχει ακόμα τολμήσει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να εκφράσει την ειλικρινή και έμπρακτη μεταμέλειά του για τη δική του συμμετοχή στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος - όχι αορίστως, αλλ' ενώπιον συγκεκριμένων αποκαλύψεων, που μόλις τώρα γίνονται ευρύτερα γνωστές. Για ποιες αποκαλύψεις πρόκειται;

Πρωτίστως, ότι όλα τα κόμματα (κι όχι μόνον αυτά που διαχειρίζονται την κρατική εξουσία) έχουν προεισπράξει τις κρατικές επιδοτήσεις τους έως και το έτος 2017. Φυσικά, αντλώντας από το προϊόν των διαβόητων 320 δισεκατομμυρίων τού ώς τώρα φανερού ελληνικού δημοσίου χρέους! Κι ακόμη, ας αναλογιστεί ο σκεπτόμενος αναγνώστης αν βλάπτουν ή δεν βλάπτουν τη δημοκρατία οι προπετείς χρηματικές ή / και σε είδος παροχές προς το υπερβολικό για τις ελληνικές συνθήκες πλήθος βουλευτών, συνεργατών, παρατρεχάμενων και άλλων βολεμένων στη Βουλή συγγενών τους, ως υπεράριθμων υπαλλήλων εκείνης, με τους δεκαέξι ετήσιους μισθούς. Θυμάμαι, πριν από πολλά χρόνια, όταν ο τότε συνετός και δύσκολος στις δαπάνες πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς, ενώπιόν μου, είχε καλέσει ορισμένους βουλευτές από όλες τις κομματικές παρατάξεις, γιατί, κατά πολύ, είχαν υπερβεί το έτσι κι αλλιώς πλούσιο σε έκταση περιθώριο δωρεάν τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κάθε βουλευτή. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας της Αριστεράς, του οποίου τη μνήμη διατηρώ με σεβασμό. «Κι εσύ, βρε Κώστα; Πού διάολο κάνεις τόσα τηλεφωνήματα;» Η απάντηση ήταν αφοπλιστική, όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αναφορικά με το ερώτημα τι βλάπτει και τι δεν βλάπτει τη Δημοκρατία: «Πρόεδρε, απ' αυτόν τον αριθμό τηλεφώνου δεν έχω κάνει ούτε ένα τηλεφώνημα. Πίστεψέ με! Ομως το κόμμα μάς έχει υποχρεώσει να του δώσουμε τους βουλευτικούς αριθμούς τηλεφώνου μας για τις δικές του δωρεάν τηλεφωνικές ανάγκες!»

Οπολιτικός κόσμος της χώρας, στην έκταση που δεν διαχειρίζεται την πολιτική ως ένα από τα κατ' εξοχήν επικερδή επαγγέλματα και μάλιστα με πλήθος αδιαφανών εσόδων και ευκαιριών - επαγγέλματα, που κατάντησε να είναι δεκτικά ακόμη και κληρονομικής διαδοχής, τότε μόνο θα νομιμοποιείται να καλέσει όλους μας σε οικονομικές θυσίες, όταν πρώτος αυτός ο -κατά πολύ περισσότερο ή απλώς ευκατάστατος- πολιτικός κόσμος δώσει το καλό παράδειγμα θυσιών. Εδώ και τώρα! Ιδίως αναφορικά με το ύψος των δικών του φανερών αποδοχών από το δημόσιο ταμείο, τις προϋποθέσεις και την έκταση της δικής του συνταξιοδότησης, καθώς και αναφορικά με τη δική του γενναία έκτακτη συνεισφορά στα άδεια ταμεία του κράτους. Αν δεν δοθεί το καλό παράδειγμα από ψηλά, τότε ούτε οι ευρύτερες μάζες -καθόλους αμέτοχες σε κομπίνες και μίζες, σε τελωνεία, εφορίες, πολεοδομίες, νοσοκομεία, δυστυχώς δε και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, που εξ ορισμού προβάλλουν ως οι θεματοφύλακες της νομιμότητας- δεν θα συνετιστούν. Κι αυτά, ενώ η χρεοκοπία συνεχίζει να μας βυθίζει σε βάθη, απ' όπου κάποια μέρα δεν θα υπάρχει επιστροφή.
www.kostasbeys.gr



Αποχωρεί ο Σωκράτης Κόκκαλης από τον Ολυμπιακό;

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και με όσα μεταδίδει ο Arrena 89,2 πριν από λίγη ώρα έφθασε στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός ο πρόεδρος του συλλόγου Σωκράτης Κόκκαλης και συζητεί με συνεργάτες του προκειμένου να προβεί σε σοβαρές ανακοινώσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στην ομάδα όπως και για το μέλλον του στην ΠΑΕ.

Οι φήμες ήθελαν τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ να ετοιμάζεται να τοποθετηθεί δημόσια μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο όπως φαίνεται θέλει τελικά να ανοίξει τα χαρτιά του νωρίτερα.

Η αποχώρησή του τη δεδομένη χρονική στιγμή ........

φαντάζει απίθανη καθώς έχει αποδείξει ότι δεν είναι στον χαρακτήρα του να τα παρατάει.

Άλλωστε, όπως μετέφεραν και οι συνεργάτες του μετά την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τον ΠΑΟΚ, «ο Κόκκαλης θα αποχωρήσει μόνο ως πρωταθλητής από τον Ολυμπιακό».

Το πιο πιθανό είναι να προχωρήσει σε αλλαγές στο εσωτερικό της ομάδας. Τόσο στο διοικητικό όσο και στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Ήδη τα ονόματα των Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Βασίλη Γκαγκάτση ακούγονται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες μέρες.


ΣΧΟΛΙΟ
Δεν θα μας προξενήσει καμία εντύπωση αν ακούσουμε σε καποια θέση το όνομα του γκαγκάτση. Άλλωστε υπάρχει ακόμα ανεξόφλητο γραμμάτιο απο τον Κόκκαλή προς τον Γκαγκάτση εξ αιτίας του γνωστού Γκαγκάτσιου πρωταθλήματος που πήρε στα χαρτιά αν και δεν το άξιζε.
Θυμάστε τα κλάματα του γάβρου για να πάρουν στα χαρτιά τον αγώνα με την καλαμαριά που ΕΧΑΣΑΝ ΔΙΚΑΙΑ όπως είχαν δηλώσει και οι παίκτες του γάβρου.
Τα ψεύτικο πρωτάθλημά ή αλλιώς ΓΚΑΓΚΑΤΣΙΟ πρωτάθλημα τότε αποτέλεσε ανοικτό γραμμάτιο για το Ευχαριστώ του Κόκκαλη.
Φαίνεται ότι το γραμμάτιο αυτό ήρθε η ώρα να εξοφληθεί με την προσφορά θέσης στον Γκαγκάτση.
ΑΡΑΓΕ Υπάρχει κανένας αθλητικός δικαστής στα πρότυπα του Ιταλού να διεξάγει έρευνα για τα τόσα κλεμμένα με τον Χ , Ψ Τρόπο πρωταθλήματα?? 'Η οι Αθλητικοί δικαστές της Ελλάδας είναι καθαρά εξαρτημένοι βουτυρομπεμπέδες????



Στον Παπούλια αυτή την ώρα ο Παπανδρέου

Την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για ανανέωση της θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώνει στον Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση που έχουν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την επανεκλογή Παπούλια, την επόμενη Πέμπτη, στηρίζει και η ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απέστειλε το πρωί προσωπική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, στην οποία αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνει την ανανέωση της θητείας στο αξίωμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του σημερινού Προέδρου Κάρολου Παπούλια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Εκτός απροόπτου η ψηφοφορία για την επανεκλογή του Κ.Παπούλια ως Προέδρου της ...........

Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στην πρωϊνή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη 4 Φεβρουρίου. Η ορκωμοσία του Κάρολου Παπούλια αναμένετια να γίνει στις 12 Μαρτίου.

Επιστολή Σαμαρά στον πρόεδρο της Βουλής για την επανεκλογή Παπούλια

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, γνωστοποίησε την πρόταση του κόμματός του για ανανέωση της θητείας του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, απέστειλε προσωπική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, στην οποία αναφέρει ότι η .........

Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προτείνει την ανανέωση της θητείας, στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του σημερινού Προέδρου κ. Κάρολου Παπούλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Συγκροτήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή "για την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συνόλου του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου".

Μετά τις έγγραφες υποδείξεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται ως ακολούθως: ......

Από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα

1. Αράπογλου Χρύσα

2. Δημητρουλόπουλος Παναγιώτης

3. Ζωΐδης Νικόλαος

4. Λαφαζάνης Αργύριος

5. Μοσχόπουλος Σπυρίδωνας

6. Μπεντενιώτης Εμμανουήλ

7. Παπουτσής Δημήτριος

8. Περλεπέ - Σηφουνάκη Αικατερίνη

9. Σιδηρόπουλος Αναστάσιος

10. Τσιρώνης Δημήτριος

Από τη Νέα Δημοκρατία

11. Αναστασιάδης Σάββας

12. Αυγενάκης Ελευθέριος

13. Βόζεμπεργκ Ελισσάβετ

14. Δένδιας Νικόλαος - Γεώργιος

15. Πλακιωτάκης Ιωάννης

16. Στυλιανίδης Ευριπίδης

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

17. Σκυλλάκος Αντώνιος

Από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό

18. Πλεύρης Αθανάσιος

Από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς

19. Τσούκαλης Νικόλαος

Η Επιτροπή αυτή, η οποία θα συνέλθει για πρώτη φορά τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010, θα έχει τις εξουσίες και τις υποχρεώσεις των άρθρων 144 έως και 148 του Κανονισμού της Βουλής.

Το σχετικό πόρισμά της θα πρέπει να υποβάλει μέχρι την 15η Μαρτίου 2010.

Πηγή: ΑΠΕ

Μερική απασχόληση και στο Δημόσιο εισάγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Νομοσχέδιο, που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει την επέκταση της μερικής απασχόλησης ακόμη και στις ΔΕΚΟ, πρόσθετα δικαιώματα για τους απασχολούμενους με 'μπλοκάκι', καθώς και ρυθμίσεις για τη μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα των εφημερίδων Το Βήμα και Τα Νέα, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της μερικής απασχόλησης ακόμη και στις ΔΕΚΟ, δηλαδή στις δημόσιες επιχειρήσεις, στους οργανισμούς και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την εφαρμογή λύσεων ανάγκης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση προκειμένου να μην απολύονται εργαζόμενοι.

Ακόμη, προβλέπονται μέτρα όπως η εκ περιτροπής απασχόληση (ως έξι μήνες) των εργαζομένων .........

που «περισσεύουν» σε περιόδους μείωσης της παραγωγής, αλλά και η τρίμηνη διαθεσιμότητα με το 50% των αποδοχών.

Παρουσιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δήλωσε: «Σύνθημά μας είναι 'ούτε απορρύθμιση ούτε υπερρύθμιση'. Δηλαδή, όχι στην εργασιακή ζούγκλα αλλά όχι και στις αγκυλώσεις».

Σύμφωνα με τις κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου:

-Η παροχή υπηρεσιών ή έργου στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας και κατ' οίκον α πασχόλησης που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Προϋπόθεση είναι η εργασία να παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για τρεις συνεχείς μήνες.

-Η διάρκεια της εκ περιτροπής εργασίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 6 μήνες ετησίως.

-Το οκτάωρο μπορεί να επεκταθεί ως και τις 10 ώρες εργασίας την ημέρα. Η διευθέτηση όμως του χρόνου καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις ή με συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου εργαζομένων.

-Σε περίπτωση παροχής εργασίας πέραν της συμφωνημένης ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση 10%.

-Επιτρέπεται η κατάτμηση της κανονικής άδειας. Αυτό μπορεί να προτείνεται από τον εργοδότη ή να ζητείται από τον εργαζόμενο μισθωτό. Η μία περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση εξαήμερης εβδομαδιαίες εργασίας ή 10 εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση πενθήμ ερης εβδομαδιαίας εργασίας.

-Η διάρκεια προσωρινής απασχόλησης του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 12 μήνες. Κατ΄ εξαίρεση φθάνει στους 18 μήνες σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού του οποίου η σύμβαση είναι σε αναστολή. Αν γίνει υπέρβαση αυτού του χρονικού ορίου, τότε η σύμβαση μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

- Η συμφωνία για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για τρεις συνεχείς μήνες. Αναθεωρείται έτσι το καθεστώς που διέπει τα «μπλοκάκια».

- Η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα με παραβίαση του πενθημέρου, εκτός από τις άλλες κυρώσεις, θα αμείβεται με προσαυξημένο κατά 100% ημερομίσθιο (δηλαδή ως παράνομη υπερωρία).

- Κάθε συμφωνία για παροχή εργασίας υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης υποβάλλεται εντός 8 ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά θα θεωρείται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Επίσης, αν υπάρχει ωράριο μικρότερο από το κανονικό, η εργασία θα παρέχεται συνεχώς και μία φορά την ημέρα. Ο απασχολούμενος κάτω των 4 ωρών θα λαμβάνει αποδοχές προσαυξημένες κατά 7,5% και για παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης προσαύξηση

- Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητας, ο εργοδότης μπορεί, αντί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση έως 6 μήνες κατά τη διάρκεια του έτους.

- Στις συμβάσεις που θα συναφθούν ή θα ανανεωθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η ενοικίαση εργαζομένων θα γίνεται με τους ίδιους όρους εργασίας (αμοιβές, ωράρια, ασφάλιση στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ κ.ά.) που έχει το προσωπικό του έμμεσου εργοδότη και σε καμία περίπτωση με αμοιβές κατώτερες από εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ενοικίαση θα έχει διάρκεια 12 μηνών- μαζί με τις ανανεώσεις- και 18 μηνών σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού, διαφορετικά η σύμβαση θα μετατρέπεται σε αο ρίστου χρόνου.

Για τις συντάξεις

Όσον αφορά τις συντάξεις, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των άλλων, ανακοίνωσε:

-Ρύθμιση που αφορά τη διαδικασία απονομής των συντάξεων, κυρίως για τη διαδοχική ασφάλιση. Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση (Νόμος 2676/1999) έχει τη μορφή προσυνταξιοδοτικής απόφασης, χορηγείται από κάθε Ταμείο σε κάθε υποψήφιο συνταξιούχο ύστερα από αίτησή του, εφόσον υπολείπονται έως και δύο χρόνια για τη συνταξιοδότηση, και περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία με το ασφαλιστικό ιστορικό.

-Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απονομή των συντάξεων ώστε από το 2011 να καταβάλλονται σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Για τον λόγο αυτό δημιουργούνται στα Ταμεία νέα Κέντρα Ανακεφαλαίωσης και ομάδες εργασίας, για να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες τις εκκρεμότητες σε περίπου 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ενημέρωση για τον Καλλικράτη σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών

Σήμερα στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου θα γίνει ανοικτή συζήτηση για το σχέδιο Διοικητικής μεταρρύθμισης "Καλλικράτης".
Ενημέρωση για το θέμα θα κάνει ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας.
Θα ενημερώσει τους πολίτες για το τι έχουν συζητηθεί στις συνεδριάσεις των τοπικών ΤΕΔΚ.
Η συνεδρίαση αυτή θα μεταδοθεί απευθείας και από το ραδιόφωνο της πόλης μας το Ράδιο Νίκη.

Για όσους ζουν εκτός Φιλιατρών, θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν από το Φιλιατρά Νews όπου θα υπάρχει player που θα μεταδίδει απευθείας την συνεδρίαση μέσω του Ράδιο Νίκη.



Μήνυμα αναγνώστη: Η λαίκή Αγορά.

ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΕΙΔΑ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ.
ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΑ 5 ΤΜ ΄,ΚΑΛΑ ΩΣ ΕΔΩ.
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ 10 ΜΕΤΡΑ ,ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΔΙΩΞΑΝ !!! ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ
ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΤΕ ΜΕ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟ ΧΩΡΟ ,ΝΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΛΑΪΚΗ .
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΔΙΧΟΝΕΙΑ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΕΣΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ



Νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Γεωργίας για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου

Σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για όλο το φάσμα της αγροτικής πολιτικής και της λειτουργίας της αγοράς, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ανήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε στο Ζάππειο μετά το τέλος του κοινωνικού διαλόγου. «Ανοίγουμε το αγροτικό ζήτημα, κάνουμε βαθιές αλλαγές, σπάμε κατεστημένα συμφέροντα, φέρνουμε μεγάλες ανατροπές, με ορίζοντα την μετά το 2013 εποχή» είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Μπατζελή.

Οι μεγάλες θεματικές παρεμβάσεις του υπουργείου ..........

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορούν τα εξής:

Αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής

Θα ψηφιστεί μέχρι το Μάρτιο και θα περιλαμβάνει την διεύρυνση των καλυπτόμενων κινδύνων, την ένταξη νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων, τον διαχωρισμό των ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ και την κατάργηση των κατ'εξαίρεση αποζημιώσεων.

Η υπουργός ανήγγειλε επίσης την ενοποίηση των βάσεων δεδομένων του ΕΛΓΑ και του ΟΣΔΕ.

Ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως τον Ιούνιο του 2010 και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή νέων αγροτών σε όλα τα επίπεδα των αγροτοσυνδικαλιστικών οργάνων μέσα από τη θέσπιση ενδεικτικών ποσοστών εκπροσώπησής τους. Θα διερευνηθεί επίσης η συνένωση υπαρχόντων συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων σχημάτων.

Πολιτική διαχείρισης γης

Συνδυάζεται με την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Θα υπάρξει σύνδεση της αγροτικής γης με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, τον προσδιορισμό χρήσεων γης με εφαρμογή της ψηφιοποίησης, ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα επιδότησης νέων αγροτών για την αγορά γης.

Ρύθμιση της αγοράς εισροών - εφοδίων

Θεσπίζεται συνταγολόγιο για τα φυτοφάρμακα αλλά και λίστα με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και σπόρων η οποία θα διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των δύο ή τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της ΕΕ.

Οργάνωση παραγωγής - παρέμβαση στην αγορά

Με την εφαρμογή υφιστάμενων και την υιοθέτηση νέων αγορανομικών διατάξεων θα επιδιωχθεί η μείωση του αριθμού των μεσαζόντων που παρεμβάλλονται από το χωράφι ως το ράφι. Στόχος είναι η διαμόρφωση των τιμών λιανικής έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 100% της τιμής παραγωγού. Το ποσοστό χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% και το ποσοστό λιανικής το 60%. Όσοι «βάζουν» μεγαλύτερα ποσοστά θα έχουν φορολογικές επιβαρύνσεις.

Θα δημιουργηθούν ενδιάμεσοι μεσολαβητές οι οποίοι θα διαπραγματεύονται με τους μεμπόρους και θα υπογράφουν για λογαριασμό των παραγωγών συμβόλαια με τιμές που θα προκύπτουν από τις διεθνείς τιμές των προϊόντων και ρητό χρονικό ορίζοντα πληρωμής. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να μπεί τέλος στα συμβόλαια με ανοιχτή τιμή και ανοιχτά χρονικά πλαίσια που αναγκάζονται να υπογράφουν σήμερα οι παραγωγοί, πρακτική, που αποτελεί φαινόμενο των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Θα δημιουργηθεί Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων καθώς και ένα είδος «Τειρεσία» για τα διατροφικά προϊόντα στον οποίο θα καταχωρούνται οι περιπτώσεις νοθείας και κερδοσκοπίας.

Θα ιδρυθεί Ενιαία Αρχή Τροφίμων, η οποία θα συντονίζει τη δράση των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών και θα διευκολύνει την ανταλλαγή και διασταύρωση στοιχείων. Για τους διασταυρωτικούς ελέγχους προβλέπεται η σύνδεση με το TAXIS και τα στοιχεία τελωνείων και οικονομικών υπηρεσιών και η σύσταση ειδικής υπηρεσίας για έλεγχο και στα σημεία λιανικής πώλησης.

Θα υιοθετηθεί και διευρυνθεί η σωστή σήμανση των τροφίμων, που θα περιλαμβάνει και τη χώρα προέλευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κοινότητα.

Αγροτικό κτηματολόγιο

Η υπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στην δημιουργία αγροτικού κτηματολογίου, μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, το οποίο θα αποτελεί το βασικό εργαλείο για την άσκηση πολιτικής και κάλεσε τους αγρότες να κάνουν λίγο υπομονή, ώστε να μπουν τα πράγματα σε μία τάξη προς όφελος όλων. «Χρειάζεται να διορθωθεί η παθογένεια του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο έχει επιφέρει σειρά κοινοτικών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες κυμαίνονται στα 200 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο» υποστήριξε η Κατερίνα Μπατζελή και συμπλήρωσε: «Σήμερα είναι γνωστό ότι οι επιδοτήσεις δίνονται σε πολλές περιπτώσεις με άδικο τρόπο. Τώρα θα ξεκαθαρίσουμε ποιός πρέπει να παίρνει επιδοτήσεις, ποιο είναι το εθνικό απόθεμα, πως θα ενισχύσουμε τους νέους αγρότες».

Μπαλτατζής

Για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» η υπουργός είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει η αποεπένδυση στον αγροτικό τομέα. Το Αλ. Μπαλτατζής θα ενισχυθεί από άλλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων, θα μειωθεί ο χρόνος αξιολόγησης των προτάσεων και θα δοθεί δυνατότητα ένταξης μικρών Σχεδίων Βελτίωσης με παράταση χρόνου. Επιπλέον, θα συνεχιστούν προγράμματα μείωση της νιτρορύπανσης, θα γίνει στοχευμένη χρηματοδότηση σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και στη βιολογική γεωργία και θα δημιουργηθούν ζώνες παραγωγής με χρήση της ψηφιοποίησης.

Ρευστότητα

Όσον αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εξήγγειλε άλλα, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών στο δανεισμό. Επιπλέον σημείωσε ότι ήδη υλοποιείται η επιστροφή του ΦΠΑ για τη χρήση του 2009, η οποία θα δοθεί σε οριζόντια βάση και όχι κατ' επιλογή και η καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τους αγρότες, που θα κοστίσει περί τα 280 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο εξετάζει και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, μέσα στο δημοσιονομικό όριο των 120 εκατ. ευρώ.

Το μήνα Φεβρουάριο, όπως ανέφερε, οι παραγωγοί θα μπορούν να έχουν εκτός από τις επιδοτήσεις και το αποδεσμευμένο τμήμα για το βαμβάκι και τη ντομάτα, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Όπως υποστήριξε, μέσα στο Φεβρουάριο θα καταβληθεί το υπόλοιπο των κοινοτικών επιδοτήσεων, ύψους 1,3 δις ευρώ, συν 500 εκατομμύρια για συμπληρωματικά μέτρα.

Γ. Καρατζαφέρης: Αύξηση του ΦΠΑ στο 20% για να ενισχυθούν οι αγρότες

Να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από το 19 στο 20%) και τα έσοδα (υπολογίζονται στο 1 δις ευρώ) πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος, παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Αστέριου Ροντούλη, συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους αγροτών από την Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης κατέστησε σαφές ότι ο ΛΑΟΣ υποστηρίζει την επιβολή φόρου άνθρακα στα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται στην Ελλάδα όπως επίσης και τη δημιουργία αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ.
Προτείνει, επίσης να δημιουργηθούν λαϊκές .......

αγορές αποκλειστικά για αγρότες κατά μήκος των εθνικών οδών, να θεσμοθετηθεί το «αγροτικό ατύχημα» και να ισχυροποιηθούν οι συνεταιρισμοί για να χτυπηθεί έτσι η αισχροκέρδεια.

Για την κρίση στον αγροτικό τομέα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης επέρριψε την βασική ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, όπως είπε, απαξιώνει τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις χώρες - μέλη της για να εισάγει αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες προκειμένου οι βιομηχανικές χώρες να εξάγουν σ' αυτές τα βιομηχανικά προϊόντα τους.

«Ο αγρότης έμαθε ότι μόνον εάν απειλεί και εκβιάζει, ακούγεται. Δεν είναι λάθος του αγρότη, αλλά λάθος όλων εκείνων που τον έμαθαν έτσι. Σήμερα, αναγκάζονται να κάνουν κάτι το οποίο και εκείνοι δεν θέλουν, γιατί κανείς δεν τους ακούει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε: « Πολύ φοβούμαι ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα. Αδιέξοδα τα οποία δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι αγρότες δεν είναι εχθροί».

Τρεις ρυθμίσεις SOS στο Facebook

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Facebook έκανε μία σειρά από αλλαγές στην ιστοσελίδα του χωρίς να τις εξηγήσει αναλυτικά στους χρήστες με αποτέλεσμα οι προσωπικές πληροφορίες του κάθε μέλους του να είναι διαθέσιμες σε «κοινή θέα».

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν τις ρυθμίσεις του προφίλ του κάθε χρήστη χωρίς καν να το καταλάβουν οι περισσότεροι. Ζητώντας τους να κάνουν κλικ σε ένα παράθυρο διαλόγου, στο οποίο υπάκουσε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, το Facebook απέκτησε το δικαίωμα να δημοσιεύει τις προσωπικές πληροφορίες του καθενός, ανάμεσά τους και όσα νέα στοιχεία προσθέτονται από τον χρήστη, όπως φωτογραφίες, νέες συνδέσεις κλπ.

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι .........

τα νέα στοιχεία μπορούν πλέον να δημοσιεύονται παντού στο Ίντερνετ, ακόμα και στις μηχανές αναζήτησης, εκτός αν έχουν αλλάξει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Για να μη γίνει αυτό, οι ίδιοι οι χρήστες πρέπει να κάνουν τρεις βασικές και απαραίτητες αλλαγές στις ρυθμίσεις τους, τις οποίες συνιστούν οι ειδικοί στους «New York Times».

Για να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους, θα πρέπει να βλέπετε τη σελίδα στα αγγλικά.

1. Από τη σελίδα του προφίλ, πηγαίνετε το ποντίκι σας πάνω στη φράση «status update» πάνω δεξιά και επιλέξτε από τη λίστα τη φράση «Privacy settings».

Στην επόμενη σελίδα, κάνετε κλικ πάνω στη φράση «Profile information» από τη λίστα των επιλογών.

Στη συνέχεια, επιλέξτε «Posts by me».

Αλλάξτε αυτή τη ρύθμιση σε «Only friends» αν θέλετε να βλέπουν τα προσωπικά σας στοιχεία μόνοι οι επιλεγμένοι φίλοι σας.

2. Από τη σελίδα του προφίλ, πηγαίνετε το ποντίκι σας πάνω στη φράση «status update» πάνω δεξιά και επιλέξτε από τη λίστα τη φράση «Privacy settings».

Στην επόμενη σελίδα, κάνετε κλικ πάνω στη φράση «Profile information» από τη λίστα των επιλογών.

Η τρίτη, η τέταρτη και η πέμπτη επιλογή είναι «birthday» (γενέθλια), «religious and political views» (θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις) και «family and relationship» (οικογένεια και σχέση). Οι ειδικοί προτείνουν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να επιλέξετε «Only friends». Με αυτό τον τρόπο, θα τις βλέπουν μόνο αυτοί που θέλετε εσείς, καθώς πρόκειται για πολύ προσωπικές πληροφορίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περιπτώσεις «κλοπής ταυτότητας».

3. Από τη σελίδα του προφίλ, πηγαίνετε το ποντίκι σας πάνω στη φράση «status update» πάνω δεξιά και επιλέξτε από τη λίστα τη φράση «Privacy settings».

Κάνετε κλικ στην επιλογή «Search».

Πατήστε «Close» στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει.

Σε αυτή τη σελίδα, ακυρώστε την επιλογή «Allow» που βλέπετε δίπλα στη δεύτερη επιλογή «Public Search Results». Έτσι, οι υπόλοιπες προσωπικές σας πληροφορίες που έχετε επιλέξει να βλέπουν όλοι, εκτός των μηχανών αναζήτησης.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 27ης Ιανουαρίου 2010

8arr27.jpg (211 KB) foni27.jpg (288 KB)