Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Μαζική φυγή μεταναστών από την Ελλάδα λόγω κρίσης

Οι γειτονιές στην Αττική, όπου έμεναν, έχουν ήδη αρχίσει να αδειάζουν...

Μαζεύουν τα υπάρχοντά τους, κατεβάζουν τα ρολά των σπιτιών τους, επιστρατεύουν τα κουράγια τους και βγάζουν εισιτήριο «one way». Ο λόγος για τους οικονομικούς μετανάστες, που από τις αρχές του ‘90 είχαν έρθει στη χώρα μας, αλλά τον τελευταίο ένα χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης την εγκαταλείπουν μαζικά. Οι γειτονιές, όπου παραδοσιακά έμεναν, έχουν αρχίσει να αδειάζουν.
Στη Νεάπολη, την Κυψέλη, στις περιοχές γύρω ..........

από την Ομόνοια και τη Βικτώρια, στον Αγιο Παντελεήμονα και τα Πατήσια, ενοικιαστήρια κοσμούν κάθε γωνία. Μικρά εσωτερικά διαμερίσματα, υπόγεια, ημιυπόγεια και γκαρσονιέρες που φιλοξένησαν για χρόνια τους ξένους κατοίκους της πόλης, περιμένουν τώρα εναγωνίως τους επόμενους ενοικιαστές.

Η μεγαλύτερη «διαρροή» διαπιστώνεται στην πολυπληθή αλβανική κοινότητα. Η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν ένα ισχυρό πλήγμα. Σε πολλές γειτονιές οι άνδρες συνοδεύουν τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές ή περνούν την ημέρα στο καφενείο ελλείψει μεροκάματου στην οικοδομή. Οι γυναίκες, που συνήθως εργάζονται ως βοηθοί, «νιώθουν» πλέον την οικονομική ανέχεια της ελληνικής κοινωνίας με τις συνεχείς «ακυρώσεις» από τα αφεντικά τους. «Πολλοί άρχισαν να σκέφτονται ήδη από πέρυσι την επιστροφή στην πατρίδα, αλλά ανασταλτικός παράγοντας είναι τα παιδιά, τα οποία παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο και συχνά δεν μιλούν καν αλβανικά», αναφέρει μέλος της κοινότητάς τους.

Προετοιμάζει δομές

Με τη λήξη, όμως, της σχολικής χρονιάς, αρκετοί πήραν τη μεγάλη απόφαση. «Πηγαίνει στην Αλβανία στην αρχή ο ένας από τους δύο γονείς, που είναι άνεργος, για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση, άλλοι μένουν δοκιμαστικά όλο το καλοκαίρι, κυρίως όσοι έχουν περιουσία», διηγείται ο ίδιος. Και η αλβανική κυβέρνηση, παράλληλα, αφουγκραζόμενη την ανάγκη των ομογενών της, άρχισε να προετοιμάζει δομές για τον επαναπατρισμό τους. «Οι αρχές χαράσσουν πολιτική που ενθαρρύνει την παλιννόστηση», σημειώνει η κ. Flutura Tafilaku από την Ενωση Αλβανικών Συλλόγων. Οι περισσότεροι, φυσικά, παλιννοστούντες ονειρεύονται να εξασφαλίσουν πλέον μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και την οικογένειά τους και να αποφύγουν την εξαρτημένη εργασία, αφού τα μεροκάματα παραμένουν πολύ χαμηλά στην Αλβανία. Οπως χαρακτηριστικά περιγράφει η κ. Tafilaku «πολλά στρέμματα γεωργικής γης είναι εγκαταλελειμμένα, όλοι θέλουν να εγκατασταθούν στις πόλεις και να κάνουν κάποια δική τους δουλειά, βασιζόμενοι στο κομπόδεμά τους». Μερικοί το έχουν ήδη κάνει πράξη. «Πολλοί Αλβανοί είχαν επενδύσει στα παράλια της Αλβανίας, κατασκευάζοντας ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τώρα επιστρέφουν για να τα θέσουν σε λειτουργία ή να κτίσουν περισσότερα», λέει στην «Κ» ο κ. Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος του Praksis. «Στην Ευρώπη προβάλλονται τα τουριστικά θέρετρα της Αλβανίας ως ένας οικονομικός ταξιδιωτικός προορισμός». Εκτιμάται ότι από τους 500.000 Αλβανούς που κατά προσέγγιση ζούσαν στη χώρα μας, έχουν φύγει από το 2004 και μετά περί τους 50.000. Και έπεται συνέχεια... Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που κοιτούν προς Δυσμάς. «Μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν στη Δύση, στον Καναδά και τις ΗΠΑ», επισημαίνει η κ. Frida Bedaj, Αλβανίδα δημοσιογράφος.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι Αλβανοί που αντιλαμβάνονται ότι η παραμονή τους στην Ελλάδα δεν έχει νόημα. Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Πολωνοί, Ευρωπαίοι πολίτες πλέον μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εγκαταλείπουν την Ελλάδα της ύφεσης και επιστρέφουν στις πατρίδες τους, που γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη χάρη στην ένταξή τους στην Ε.Ε. «Είναι πλέον σαφές ότι εκεί μπορούν να έχουν πολύ καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες», σχολιάζει ο κ. Τζανέτος.

Τάσεις «φυγής» εκδηλώνουν και οι Ασιάτες μετανάστες, που βλέπουν τα μόνιμά τους μεροκάματα να γίνονται περιστασιακά, θέτοντας σε κίνδυνο την άδεια παραμονής τους. Από την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είχαν μεταναστεύσει στην Ελλάδα άνδρες σε παραγωγική ηλικία, οι οποίοι είχαν αφήσει πίσω πολυμελείς οικογένειες. «Στην αρχή επισκέπτονταν τους δικούς τους κάθε τρία χρόνια, ακόμα και κάθε χρόνο για ένα μήνα», εξηγεί ο κ. Αντύπας. «Σήμερα, όμως, το 30% όσων έφυγαν για την καθιερωμένη επίσκεψη στην πατρίδα τους δεν έβγαλαν εισιτήριο επιστροφής».

ΣΧΟΛΙΟ
Αντε. Δρόμο. Στα τσακίδια και πάρτε μαζί σας και τους πολιτικούς που μέχρι σήμερα σας προστάτευαν. Αντε να ξεβρωμίσει η Ελλαδα.

Αντώνης Σαμαράς: «Θέλω αυτοδυναμία και 4 χρόνια υπομονής»

«Eμείς δεν θα πούμε ψέματα στον κόσμο. Αυτά που λέμε τα εννοούμε και θα τα κάνουμε. Δεν κοροϊδεύουμε κανέναν», δηλώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή». Επιμένει ότι προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς το δάνειο από μόνο του δεν σώζει τη χώρα, αλλά δίνει παράταση ζωής.
Αναγνωρίζει ότι η μείωση των φορολογικών ............

συντελεστών από μόνη της δεν αρκεί και τονίζει ότι χρειάζονται μέτρα για αύξηση της ρευστότητας, μείωση της δημόσιας σπατάλης, τόνωση της ζήτησης, διαρθρωτικές αλλαγές και αξιοποίηση της περιουσίας.

«Ότι και να κάνεις, δεν μπορεί να πάρει μπροστά η οικονομία με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές», αναφέρει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ζητά από τους πολίτες «καθαρή εντολή για να προχωρήσει σε καθαρές λύσεις».

Καταθέτει μάλιστα το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Ν.Δ.: «Ένας χρόνος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δύο χρόνια για πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένος προϋπολογισμός στον τέταρτο χρόνο».

Ζητά εκλογές, λέει πως μπορεί να γίνουν γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει παγιδευτεί σε ακυβερνησία και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «ζητώ εκλογές, γιατί αυτή τη στιγμή θα ήμουν αδικαιολόγητος αν δεν ζητούσα απέναντι σε μια τέτοια «μη κυβέρνηση»». Τονίζει δε πως η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για τις εκλογές.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο Αντ. Σαμαράς λέει ότι συναίνεσε επειδή η Ν.Δ. πέτυχε να καταργηθεί «το άσυλο της παρανομίας», ενώ επισημαίνει ότι αν το ΠΑΣΟΚ αποδεχθεί κρίσιμες αλλαγές και σε άλλα ζητήματα θα έχει την ίδια στάση.

Σε ερώτηση αν θα επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απάντησε ότι «άλλο το χρέος και άλλο η πολιτική που έχει επιβληθεί. Την πολιτική του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή αυτά που δεν δούλεψαν και είχαν αντίστροφα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, ασφαλώς και θα τα επαναδιαπραγματευθούμε». Αποκρούοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι ποντάρει στην αποτυχία, σημείωσε: «Αντί να μου αναγνωριστεί εκ των υστέρων ότι είχα δίκιο στην κριτική μου, μου λένε ότι 'κερδοσκόπησα' στην αποτυχία της πολιτικής τους. Δηλαδή τι θέλουν να πουν; Ότι δεν φταίνε εκείνοι που απέτυχαν πλήρως, αλλά εγώ που τους προειδοποίησα εγκαίρως;»

Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς είπε για:

Τη Νέα Δημοκρατία: «Η κεντροδεξιά στην οποία πιστεύουμε εμείς, δεν είναι ούτε πολυκατοικία, ούτε μονοκατοικία, ούτε καλύβα του καραγκιόζη. Είναι ένα κίνημα, μια σταυροφορία για τη σωτηρία της Ελλάδας».

Την οικονομία: «Για να πάει μπροστά η οικονομία και να αρχίσει να μειώνεται αισθητά το έλλειμμα χρειάζεται περίπου ένας χρόνος από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το πλήρες πρόγραμμά μας».

Την αυτοδυναμία: «Ο λαός θα μας δώσει ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις». Τη συναίνεση: «Η κοινωνία δεν ζητάει πάση θυσία συναίνεση σε όλα και ούτε πάση θυσία ρήξη για όλα. Ζητά καθαρές απόψεις, συνέπεια και ευθύνη».

Τις σχέσεις με την τρόικα: «Το κράτος έχει συνέχεια και η Ελλάδα έχει φιλότιμο. Συνεπώς δεν θα αμφισβητήσουμε τα όσα χρωστά η χώρα στους δανειστές της».

Τον Γιώργο Παπανδρέου: «Θέλει βουβή αντιπολίτευση. Αυτή την χάρη δεν θα του την κάνω».

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Υπέγραψε τη συμφωνία με τους Φινλανδούς και έπειτα ζήτησε από τα ευρωπαϊκά όργανα να την ακυρώσουν».

Τον Κώστα Καραμανλή: «Αν το θελήσει, ασφαλώς και θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές». Τους αγανακτισμένους: «Είναι απέναντι στο ΠαΣοΚ διότι τους κορόιδεψε για να κερδίσει τις εκλογές».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η ηγεσία της Ν.Δ. θέλει την ψήφο του λαού για να ηγηθεί αυτή της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης. Αυτό μαρτυρούν οι θέσεις της, η υπερψήφιση των περισσότερων νόμων που εφαρμόζουν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, η ψήφιση κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, αλλά και τα ίδια άγρια μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που κατά τη Ν.Δ. εφαρμόζουν το «άλλο μείγμα». Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν ευθύνη να μην επαναλάβουν τα λάθη τους, να εγκαταλείψουν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Το κατά πόσο ο κ. Σαμαράς αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, που υλοποιεί ο κ.Παπανδρέου, αποδεικνύεται από την συμπληρωματικότητα των προγραμμάτων τους και τον κοινό νεοφιλελεύθερο πυρήνα, που χαρακτηρίζει τις στρατηγικές τους επιλογές για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Άλλωστε, η πρόσφατη ψήφιση από τη Ν.Δ. του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μας προϊδεάζει για το ενδεχόμενο μιας νέας μνημονιακής συναίνεσης ανάμεσά τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

«Εκείνο που επιβάλλεται είναι η αλλαγή του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής. Είναι αναγκαία η πολιτική της δίκαιης κατανομής των βαρών, της στήριξης των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων, σε συνδυασμό με την άμεση εκκίνηση της παραγωγικής-αναπτυξιακής διαδικασίας. Οι πρόωρες εκλογές θα προκύψουν ως το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται με δεδομένη την ασφυξία της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

Alpha Bank - Eurobank: Έσονται οι δύο εις σάρκαν μία

Καταιγιστικές είναι, πλέον, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς οι μέτοχοι, υπό τον φόβο της ένταξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Ρευστότητας, διαβλέπουν ότι είναι μονόδρομος οι συγχωνεύσεις μέσω και διεθνών συμμαχιών.

Και η πρώτη βόμβα που σκάει στις εγχώριες τράπεζες ακούει στο deal Alpha Bank - Eurobank, με μεγαλύτερο μέτοχο το fund του Κατάρ, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι θα εισφέρει περί τα 2 δισκετομμύρια ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί σχετικά.

Το fund του Κατάρ ήδη συμμετέχει με περίπου ..........

5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank και στο νέο σχήμα, κατά πληροφορίες, εκτελεστικός πρόεδρος θα αναλάβει ο νυν πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος. Ο δε όμιλος Λάτση λέγεται ότι θα συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 20% στο νέο σχήμα.

Οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις την Δευτέρα.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με 150 δισεκατομμύρια ενεργητικό, 80 δισεκατομμύρια καταθέσεις, 8 εκατ. πελάτες και 2.000 καταστήματα σε 10 χώρες.

Κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου που κλήθηκε από το protothema.gr να σχολιάσει τις εξελίξεις ανέφερε με νόημα "πριν υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει σχολιασμός από την κυβέρνηση".

Αλλάζει και πάλι ο Κ.Ο.Κ

Νέα πρόστιμα – φωτιά για τους παραβάτες οδηγούς φαίνεται πως θα έχει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Ενας Κ.Ο.Κ. που και πάλι αλλάζει - τελευταία φορά «αναμορφώθηκε» στα μέσα του 2008 - αλλά και πάλι οι αλλαγές έχουν σαφή εισπρακτικό χαρακτήρα.

Με κυριότερα χαρακτηριστικά τις μεγάλες αυξήσεις στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για συγκεκριμένες τροχαίες παραβάσεις.
Για του λόγου το αληθές, και με βάση τις .........

προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, προς τα μέλη της μόνιμης επιτροπής του ΚΟΚ του υπουργείου Μεταφορών, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη θα τιμωρείται με πρόστιμο 1.050 ευρώ, έναντι 700 σήμερα, ενώ οι οδηγοί που θα παραβιάζουν το STOP θα τιμωρούνται με πρόστιμο 900 ευρώ.

Επίσης, το πρόστιμο για στάθμευση σε ράμπα εισόδου/εξόδου θα αυξηθεί κατά 60%, από τα 150 στα 325 ευρώ, για στάθμευση σε πεζοδρόμιο, οι παραβάτες θα πληρώνουν 120 ευρώ, έναντι 80 ευρώ σήμερα, ενώ στα 225 ευρώ (από 150 σήμερα) αυξάνεται το πρόστιμο για την … παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του ΤΡΑΜ!

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 28ης Αυγούστου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Πατήστε εδώ για τις Αθηναϊκές εφημερίδες.