Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

H Ε.Ε. βάζει όριο στο Internet μέσω κινητού

Τέλος στους μεγάλους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας βάζει από 1η Μαρτίου 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο, Νέλι Κρους.

Η επίτροπος ζήτησε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εφαρμόσουν «φραγή» στα 50 ευρώ μηνιαίως -εκτός και αν οι πελάτες ζητήσουν άλλο όριο- στη χρήση του Internet μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και κατά τη διάρκεια χρήσης της υπηρεσίας περιαγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στην αποστολή ..........

λογαριασμού 46.000 ευρώ σε Γερμανό πολίτη, ο οποίος στη Γαλλία χρησιμοποιούσε σύνδεση κινητού τηλεφώνου για να κατεβάσει στον υπολογιστή του τηλεοπτικό πρόγραμμα. Επίσης, αναφέρεται στην περίπτωση φοιτητή από τη Βρετανία, ο οποίος χρεώθηκε με 9.000 ευρώ για τη χρήση του υπολογιστή στη διάρκεια των σπουδών του σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Κομισιόν, έχουν δικαίωμα μέχρι 30/6/2010 να επιλέξουν το όριο απενεργοποίησης της υπηρεσίας. Όσοι δεν το πράξουν, θα μπουν στο όριο των 50 ευρώ μηνιαίως και ο πάροχος της υπηρεσίας θα είναι επιφορτισμένος να ενημερώνει τον καταναλωτή όταν φτάσει στο 80% του ορίου χρέωσης που έχει επιλέξει. «Η προστασία των καταναλωτών από «σοκαριστικούς» λογαριασμούς περιαγωγής δεδομένων είναι ένα χρήσιμο βήμα προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για πρόσβαση στο Internet όταν βρίσκονται στο εξωτερικό», είπε η επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, κ. Κρους. Η υπηρεσία της φραγής στο όριο που έχει επιλέξει ο καταναλωτής, φυσικά ισχύει για τις χώρες της Ε.Ε.

Αποκατάσταση της πρόσβασης για φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές στα ηλεκτρονικά περιοδικά

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντιλαμβανόμενη τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση σε Επιστημονικές Ηλεκτρονικές Πηγές, για την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, αντιμετώπισε το πρόβλημα της πρόσβασης που οφειλόταν σε σειρά από άστοχες ενέργειες του παρελθόντος.

Το κόστος χρηματοδότησης της πρόσβασης στις .........

Ηλεκτρονικές Πηγές εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είχε ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας στην 62η Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο.

Με την υπογραφή της συγκεκριμένης δαπάνης (Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 1/3/2010) προβλέπεται η εκκίνηση των διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας.

Συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών.

Συνεδριάζει την Πέμπτη 4 Μαρτίου και ώρα 19:30 το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών και θα ασχοληθούν με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα.

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:


1. Δακοκτονία 2010.
2. Παραχώρηση κατά χρήση & εκμετάλλευση των κρατικών γεωτρήσεων Φιλιατρών – Εξοχικού Δ. Φιλιατρών.
3. Παραχώρησης χρήσης κτιρίου πρώην 4ου Δημ. Σχολείου από το Σύλλογο Διαφύλαξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ο Μαυροπίνακας».
4. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «Διαμόρφωση αύλειου χώρου Α’ Δημοτικού Σχολείου».
5. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «Διαμόρφωση πεζοδρομίων & καντουνιών».
6. Χορήγηση παράτασης του έργου «Διαμόρφωση πεζοδρομίων & καντουνιών».
7. Χορήγηση παράτασης του έργου «Αλλαγή εσωτερικών κουφωμάτων – αναβάθμιση χώρων υγιεινής και άλλες εργασίες στο 2ο Δημοτικού Σχολείο».
8. Απόδοση λογαριασμού εξόδων ταχυδρομικών τελών και έγκριση νέας δαπάνης.
9. Έγκριση δαπανών εορτασμού 25ης Μαρτίου.
10. Έγκριση δαπανών εορτασμού Πάσχα.
11. Έγκριση απόφασης Δ.Ε.Υ.Α.Φ. 2/2010, περί καθορισμού τέλους διακλαδώσεως στο δίκτυο αποχέτευσης.

Εφ όλης της ύλης συνάντηση με Ραγκούση, ζητά η ΕΝΑΕ

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, επιμένοντας στα οικονομικά αιτήματα τους, ζητούν με επιστολή του προέδρου της ΕΝΑΕ, οι νομάρχες.

«Αντικείμενο της συνάντησης είναι τα άλυτα προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι οικονομικές εκκρεμότητες, το ζήτημα του ΕΣΠΑ και των λοιπών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τα οποία ενώ υπάρχει ρητή υπόσχεση του υπουργού Εσωτερικών για τη μεταβίβαση της διαχείρισής τους στη νέα Π.Α. εντούτοις το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται νομοσχέδιο για το οποίο δεν προσκλήθηκε η ΕΝΑΕ να καταθέσει τις απόψεις της αν και κατ’ εξοχήν αυτό αφορά το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και τέλος το μέγιστο θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, και της αποκατάσταση των ζημιών από αυτές, που καταταλαιπωρούν όλη τη χώρα (Λάρισα, Έβρο, Λέσβο, Μεσσηνία κλπ), και δεν έχει βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση των αναγκών των πληγέντων», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Στο πλήρες κείμενο της επιστολής οι νομάρχες θέτουν τα εξής θέματα: ..............

"Α. Οικονομικές εκκρεμότητες:

• Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ).
(1) Στον Προϋπολογισμό του έτους 2009, ενεγράφησαν ως Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, 498,8 εκατ. €.
Από το παραπάνω ποσό η εκτίμηση -με βάση τον Προϋπολογισμό του 2010- είναι ότι τελικά η εκταμιεύσεις ανήλθαν στο ποσό των 436,2 εκατ. €.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επήλθε μείωση των ΚΑΠ του έτους 2009 κατά 62,6 εκατ. € (498,8 εκ. € – 436,2 εκ. €), δηλαδή κατά ποσοστό 15,55%.
(2) Για το έτος 2010 αντί οποιασδήποτε αύξησης του ποσού των ΚΑΠ που είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2009 (δηλαδή πέραν των 498,8 εκατ. €), προβλέπεται ότι θα αποδοθεί το ποσό των 422,7 εκατ. €.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επέρχεται μείωση των ΚΑΠ του έτους 2010 κατά 76,1 εκατ. € (498,8 εκ. € - 422,7 εκ. €), δηλαδή κατά ποσοστό 15,25%.
Για τα ανωτέρω, επανειλημμένως έχουμε προτείνει και εμμένουμε στα εξής:
Για το έτος 2009, να υπάρξει αναπλήρωση των εσόδων των ΚΑΠ των Ν.Α., κατά το ποσό των 62,6 εκατ. €, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 3345/2005 (ΦΕΚ Α’ 138/16.06.2005), στις οποίες ορίζεται, ρητά, ότι: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζεται ο τρόπος αναπλήρωσης των εσόδων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στην περίπτωση μείωσης των ετήσιων εσόδων από τον Φ.Π.Α. ή από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, σε σχέση με το προηγούμενο έτος είτε με αύξηση του ποσοστού απόδοσης τους είτε από άλλες πηγές εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού».

• Επιχορηγήσεις σε Ν.Α. – Συντήρηση οδικού δικτύου.

Στον Προϋπολογισμό του έτους 2010, το ποσό που προβλέπεται να χορηγηθεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τη συντήρηση του πρόσθετου οδικού δικτύου που περιήλθε στην αρμοδιότητά τους, είναι μηδενικό.
Όπως επανειλημμένως σας έχουμε τονίσει, η μεταβίβαση της αρμοδιότητας συντήρησης του οδικού δικτύου στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, με βάση τη διάταξη του άρθρου 7 του Ν. 3481/2006, σε συνδυασμό με τις, κατ’ εξουσιοδότηση αυτής, εκδοθείσες, υπ’ αριθμ. Δ17α/06/52/Ν443/20.3.2007 απόφαση Υπουργού Πε.Χω.Δ.Ε. καθώς και αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών, χωρίς αυτή η μεταβίβαση να συνοδεύεται από την συνταγματικά επιβαλλόμενη μεταφορά των αντιστοίχων πόρων (κατ΄ άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος) συνιστά σοβαρό θεσμικό πρόβλημα.

Η ΕΝΑΕ προχώρησε σε καταγραφή των δαπανών που απαιτούνται για τη συντήρηση του επιπρόσθετου δικτύου εκτιμώντας ότι αυτές υπερβαίνουν τα 120 εκ. € ετησίως. Η απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥπΟιΟ αν και αποδέχθηκε την εκτίμησή μας περί του ποσού των ετησίων αναγκών (120 εκ. €), μας υποσχέθηκε την καταβολή 65 εκ. € για τις υποχρεώσεις μας του έτους 2008 και τέλος μας απέδωσε, μόλις το ποσό των 20 εκ. €. (η απόδοση των 20 εκατ. € αναγράφεται στον Προϋπολογισμό του 2010 ω ς εκτιμώμενη πραγματοποίηση του 2009). Το εκτιμώμενο ποσό της εν λόγω δαπάνης (120 εκ. € ετησίως) αποδέχθηκε επίσης και ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κος Δημήτρης Ρέππας σε συνάντησή μας που πραγματοποιήθηκε περί τα τέλη Δεκεμβρίου του παρελθόντος έτους.
Στον Προϋπολογισμό του 2010, όπως προαναφέραμε, το ποσό για τη συντήρηση του οδικού δικτύου είναι μηδενικό, στοιχείο που οδηγεί τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση και σε ουσιαστική αδυναμία επιτέλεσης του σκοπού τους.

Φρονούμε ότι η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των μετακινουμένων στα οδικά δίκτυα πολιτών απαιτεί γενναίες αποφάσεις ακόμη και μέσα στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ο οδική ασφάλεια απαιτεί θυσίες σε άλλους τομείς δημοσίων δαπανών.
Πέραν τούτων, το θέμα των προβλεπομένων στο νόμο αστικών και ποινικών ευθυνών μας σε περίπτωση οδικών ατυχημάτων εξαιτίας της μη συντήρησης των δικτύων ουδόλως αμελητέο είναι. Η ευθύνη μας, από τις σχετικές διατάξεις, είναι αντικειμενική, ουδείς εξ ημών μπορεί να αντιτάξει στο Δικαστήριο, ως εναγόμενος ή κατηγορούμενος, ότι δεν ευθύνεται για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία πολίτη, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έλαβε από το αρμόδιο Υπουργείο τις, οφειλόμενες από αυτό, αναλογούσες πιστώσεις.
Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης ήδη καταπίπτει επί της κεφαλής μας. Με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, έχουν επιδικαστεί σημαντικά χρηματικά ποσά σε βάρος Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για πρόκληση ατυχημάτων εξαιτίας της μη συντήρησης του οδικού δικτύου. Το ζήτημα αυτό ήδη ξεπέρασε κάθε όριο.
Εμμένουμε τόσο στη απόδοση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση των αναγκαίων πόρων που απαιτούνται για τη συντήρηση του οδικού δικτύου όσο και για την ανάληψη των δαπανών αποζημιώσεων που επιδικάζονται εις βάρος μας από τα Δικαστήρια, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό μπορεί να γίνει με την μεταφορά των αναγκαίων πόρων από τον Προϋπολογισμό από άλλες κατηγορίες δαπανών επουσιώδους ή ήσσονος σημασίας.

Τέλη μεταβίβασης και αδείας οχημάτων.

Εμμένουμε στην κάλυψη της απώλειας εσόδων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, συνολικού εκτιμωμένου ποσού 120 εκ. €, περίπου, που επήλθε από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 4 και 5 του Ν. 3763/2009 (Κατάργηση των τελών μεταβίβασης και αδείας αυτοκινήτων από 7.4.2009 μέχρι 7.8.2009).

• Μεταφορά μαθητών και λειτουργικές δαπάνες εκπαίδευσης.


Για την επίλυση του χρονίου, κοινωνικά ευαίσθητου αλλά και δισεπίλυτου προβλήματος από την άσκηση της αρμοδιότητας μεταφοράς των μαθητών και κάλυψης των λειτουργικών δαπανών εκπαίδευσης, η κατάσταση παραμένει θολή ακόμη και μετά την εγγραφή στον Προϋπολογισμό του 2010, ποσού 280 εκατ. €.

Ναι μεν είναι θετικό το γεγονός της εγγραφής της ανωτέρω πίστωσης στον Προϋπολογισμό του τρέχ. έτους αλλά η εγγραφή, από μόνη της, σίγουρα δεν είναι αρκετή.

Εξυπακούεται ότι τα σχετικά κονδύλια θα πρέπει να ρεύσουν προς τις δικαιούχους τους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για να ανταποκριθούν με τη σειρά τους στις αναληφθείσες υποχρεώσεις τους. Οι μεταφορείς (ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ, λεωφορειούχοι) εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για το μεταφορικό έργο που διεκπεραίωσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και οι Νομάρχες έχουν να τους δώσουν μόνο υποσχέσεις για μελλοντική καταβολή. Οι οφειλές δε για τις λειτουργικές δαπάνες εκπαίδευσης γίνονται δυσθεώρητες. Τα χρήματα παραμένουν «στα χαρτιά», οι τοπικές οικονομίες υφίστανται ανεπανόρθωτο πλήγμα και οι αιρετοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης χάνουν την αξιοπιστία τους.

Ζητούμε την άμεση εκταμίευση των αναλογούντων ποσών για την εξόφληση των οφειλομένων.

• Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών –

Θέματα πολιτικής προστασίας.

Το μέγιστο θέμα των φυσικών καταστροφών που καταταλαιπωρούν όλη τη χώρα (Λάρισα, Έβρο, Λέσβο, Μεσσηνία κλπ), ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της ύπαρξης ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ταχείας και συντονισμένης αντίδρασης σε περίπτωση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών αλλά και της ανάγκης γι α την ικανή χρηματοδότηση των δευτεροβάθμιων ΟΤΑ για τη ουσιαστική στήριξη των πληγέντων.
Για χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών και άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη, η Ελλάδα παραμένει διχοτομημένη, με τεράστιες συνέπειες στην εθνική και τοπική οικονομία. Αν και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν την ευθύνη υλοποίησης του κεντρικού σχεδιασμού, διαθέτουν πεπερασμένα μέσα και δυνατότητες. Για ένα καλύτερο σχεδιασμό του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας, στο τμήμα που μας αφορά και με στόχο τη συντονισμένη εφαρμογή ενός κοινού συστήματος έγκαιρης κινητοποίησης και ουσιαστικής αρωγής προς τους πληγέντες, εμμένουμε για τα εξής:

o Άμεση έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, Υπουργικών Αποφάσεων και άλλων κανονιστικών πράξεων που χρειάζονται για την επεξήγηση και εφαρμογή όλου του νομικού πλαισίου που διέπει την Πολιτική Προστασία.

o Πρόβλεψη ικανής χρηματοδότησης των Ν.Α. και άλλων εμπλεκομένων φορέων για τη στήριξη του ρόλου τους και της αποστολής τους.

o Ανασχεδιασμό του συνολικού πλέγματος του συστήματος Πολιτικής Προστασίας, της οργάνωσης, της στελέχωσης και του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων.

• Τακτική επιχορήγηση για την κατασκευή σχολικών κτηρίων.

Ένα ακόμη οικονομικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης αφορά τη μη καταβολή της, εγγεγραμμένης στον Προϋπολογισμό του 2009, Τακτικής Επιχορήγησης προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την ανέγερση σχολικής στέγης ενώ σχετικά έργα βρίσκονται σε στάδια δημοπράτησης ή κατασκευής ή αποπεράτωσης και οι ανάδοχοι-εργολήπτες αναμένουν την είσπραξη του αντιτίμου.
Ζητούμε να προβείτε στις ενέργειές σας για την απεμπλοκή των σχετικών κονδυλίων της Τακτικής Επιχορήγησης και την περιέλευσή τους στις δικαιούχους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Β. «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - ΕΣΠΑ & Περιφερειακά Προγράμματα:

‘Οπως, επισήμως, έχει ανακοινωθεί, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάζεται τροποποίηση του νόμου περί ΕΣΠΑ ( Ν.3614/2007). Από τις επίσημες μάλιστα δηλώσεις του αρμοδίου Υφυπουργού προκύπτει κατ’ αναμφισβήτητο τρόπο ότι η σχεδιαζόμενη από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι παντελώς απούσα, από οτιδήποτε αφορά τη διαχείριση του Προγράμματος.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στο σχετικό δελτίο τύπου που βρίσκεται ανηρτημένο στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:

«… ο Υφυπουργός (Κος Σταύρος Αρναουτάκης) ανακοίνωσε την απόφαση για άμεση:

• τροποποίηση του Νόμου 3614/2007, με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών,

• κατάργηση του προτύπου πιστοποίησης EΛΟΤ για τη διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων, για όλα τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα,

• λήψη ειδικής μέριμνας για την υλοποίηση έργων στις περιπτώσεις των μικρών νησιών και των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών,

• κατάργηση των δεκατριών (13) Αναπτυξιακών Οργανισμών των Περιφερειών και της ΝΟΜΟΣ Α.Ε.

• συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την τροποποίηση -σε μια πιο λειτουργική κατεύθυνση- του θεσμικού πλαισίου σχετικά με την παραγωγή μελετών και δημοσίων έργων, στοχευμένα για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα…»

Αντιλαμβανόμενοι άμεσα τον κίνδυνο ο προσφάτως συλληφθείς «Καλλικράτης» να γεννηθεί με ανήκεστες βλάβες, αποστείλαμε επιστολή στον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Κο Σταύρο Αρναουτάκη, με την οποία του ζητήσαμε να μας χορηγήσει το σχετικό προσχέδιο του νόμου προκειμένου ως θεσμικά αρμόδιο όργανο να λάβουμε γνώση του κειμένου και να υποβάλλουμε επ’ αυτού τις απόψεις και παρατηρήσεις μας. Δεδομένο βέβαια είναι για εμάς ότι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ΕΣΠΑ καθώς και λοιπά περιφερειακά προγράμματα συγκροτούν ενιαίο και αδιαίρετο σώμα.

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση = Περιφερειακή Ανάπτυξη = ΕΣΠΑ και Περιφερειακά Προγράμματα .

Είναι κάτι βέβαια που για το οποίο και Εσείς προσωπικά και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο έχετε δεσμευτεί ενώπιόν μας.

Προσδοκώντας στην απάντηση του αρμοδίου Υπουργού ζητούμε και την προσωπική σας παρέμβαση για την παροχή προς εμάς των αναγκαίων διευκρινίσεων.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα παρακαλούμε να μας δεχθείτε άμεσα σε συνάντηση προκειμένου να διατυπώσουμε εκτενέστερα και διά ζώσης τις απόψεις μας. Πρόκειται για ζητήματα, τα οποία αν συνεχίσουν να υπάρχουν, φοβούμεθα ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ήδη ευρισκόμενη σε οικονομική κρίση και με τον «Καλλικράτη» σε εξέλιξη, θα τεθεί σε διοικητική και αναπτυξιακή αχρησία με ότι χειρότερο για την περιφερειακή ανάπτυξη και κυρίως για την μεταβίβαση της σκυτάλης στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση."

Πηγή: Αυτοδιοίκηση

Πάει για κατάργηση η βίζα για τις Η.Π.Α.

«ΧΑΠΙ ΕΝΤ» στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ αναμένεται να υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς αναζητείται ο κατάλληλος τρόπος ώστε να ανακοινωθεί ότι το ζήτημα έληξε χωρίς να προκληθούν εσωτερικές αναταράξεις για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Αν και το θέμα αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τουλάχιστον στα .........

ζητήματα που έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος να συζητηθούν (σ.σ.: η ατζέντα θα οριστικοποιηθεί την Πέμπτη), διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αναζητείται τρόπος ώστε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον να ανακοινωθεί με κάποιον τρόπο, «είτε επισήμως είτε ανεπισήμως», η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας (visa-waiver). Κι αυτό διότι, παρότι η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άρση του καθεστώτος της βίζας, το ζήτημα δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Βασικός λόγος είναι οι έντονες επικρίσεις που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Ιανουάριο στο εσωτερικό ο Αμερικανός Πρόεδρος για τα ζητήματα της ασφάλειας των πτήσεων, λόγω του φιάσκου με τον Νιγηριανό που σημειώθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα στην πτήση της Delta.

Συζητήθηκε

Η βίζα ήταν πάντως ένα από τα θέματα που συζήτησε χθες ο Δ. Δρούτσας κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι τη συνάντηση ζήτησε η ελληνική πλευρά, για να οριστικοποιηθεί η ατζέντα της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, η οποία επισήμως μέχρι στιγμής περιλαμβάνει το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τι αλλάζει στην φετινή δήλωση εισοδήματος

Μέχρι και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου θα πρέπει να συμπληρώσετε στο φετινό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αν έχετε αποδείξεις από δικηγόρους ή γιατρούς θα έχετε για πρώτη φορά γενναία έκπτωση φόρου. Όμως δεν πρόκειται για τις μοναδικές αλλαγές που θα «αντιμετωπίσετε» συμπληρώνοντας το γνωστό Ε1.
Η πλήρης «απογραφή» των μεταβολών που θα εντοπίσετε ρίχνοντας μια αναλυτική ματιά στον φάκελο που θα στείλει η εφορία, έχει ως εξής:

Το καινούριο έντυπο θα κληθούν να το ..........

συμπληρώσουν περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Κάποιες από τις αλλαγές έγιναν για να καλύψουν τις ανάγκες της εφορίας να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η προσθήκη χωριστού κωδικού στον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουμε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Κάποιοι από τους νέους κωδικούς, θα συμπληρωθούν με...χαμόγελο καθώς εξασφαλίζουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου. Οι βασικές αλλαγές είναι:

Πίνακας 1 – Ατομικά στοιχεία

Η πρώτη αλλαγή έρχεται στον πίνακα 1, όπου δηλώνουμε τα ατομικά στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας. Η προσθήκη στο καινούριο έντυπο, όπως βλέπετε στην φωτογραφία, αφορά στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που πλέον είναι υποχρεωτικός καθώς και στο πεδίο “Δήμος που είστε εγγεγραμμένος”.



Εκεί θα εμφανίζεται προεκτυπωμένος ο δήμος, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2009. Πρόκειται για τον δήμο από τον οποίο παίρνει πιστοποιητικά ο φορολογούμενος και όχι για το δήμο κατοικίας. Σε περίπτωση που είναι τυπωμένος λάθος, πρέπει να διαγραφεί και να συμπληρωθεί δίπλα ο σωστός δήμος τον οποίο κανείς μπορεί να μάθει μέσω των ΚΕΠ ή τηλεφώνου στο 1500. Εάν φέτος συμπληρώνετε για πρώτη φορά δήλωση, θα πρέπει να γράψετε τον δήμο μόνοι σας.

Πίνακας 2 – Πληροφοριακά στοιχεία

Από τον πίνακα 2, έχει αφαιρεθεί η ερώτηση νούμερο 11 που αφορούσε στους νέους επιτηδευματίες με πρώτη έναρξη το 2006 ή με πρώτη έναρξη το 2003 και έτος γέννησης μετά το 1978.

Πίνακας 4Α- Φορολογούμενα εισοδήματα

Από τον πίνακα 4, έχει αφαιρεθεί η ερώτηση που αφορά στο καθαρό ποσό επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που εισέπραξε ο φορολογούμενος και όπως θα δείτε παρακάτω προστίθεται στον πίνακα 6. Πρόκειται για μια τυπική αλλαγή καθώς το ΕΚΑΣ φέτος δεν φορολογείται και χορηγείται σε εισοδήματα που είναι αρκετά χαμηλότερα από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Πίνακας 4Ζ- Εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης

Στον πίνακα Ζ απουσιάζουν φέτος οι κατηγορίες :

•9 τόκοι και μερίσματα τίτλων αλλοδαπής προέλευσης και

•10 τόκοι αλλοδαπής προέλευσης υπαγόμενοι στην παρακράτηση του άρθρου 10 του 3312/05.

Πλέον όπως φαίνεται στην φωτογραφία, οι κατηγορίες αυτές έχουν “συγχωνευτεί” σε μια νέα, με την ονομασία "εισοδήματα από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις".



Πίνακας 5- Προσδιορισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης

Στο μέρος 2 του πίνακα 5, γράφονται τα ποσά που έχουν καταβληθεί για δαπάνες και συνυπολογίζονται στα τεκμήρια. Από την περίπτωση ζ, απουσιάζουν πλέον οι δαπάνες για χρεώσεις μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών.

Πίνακας 6 – Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία

Στον πίνακα αυτό, έχει προστεθεί η περίπτωση 6, που αναγράφεται το καθαρό ποσό επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).

Πίνακας 7- Ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο

Δύο νέες υποενότητες προστέθηκαν στις κατηγορίες των δαπανών που μας δίνουν έκπτωση από το φόρο ή αφαιρούνται από το συνολικό μας εισόδημα. Από φέτος, όπως βλέπετε στον πίνακα, τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που αναγραφόντουσαν συγκεντρωτικά και έδιναν έκπτωση 20% από το φόρο, διαχωρίζονται από το εάν είναι ιατρικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης και από το εάν έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα.



Τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, δηλαδή οι αποδείξεις από γιατρούς θα αφαιρούνται στο σύνολο τους από το εισόδημα που δηλώνετε. Από την άλλη τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, θα αφαιρούνται σε ποσοστό 20% από τον φόρο με μέγιστο ποσό μείωσης 6.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Επίσης έχει προστεθεί το πεδίο Δαπάνη δικηγόρου στο οποίο εμφανίζονται οι δαπάνες μέσα στο έτος για δικηγορικές υπηρεσίες. Σε αυτό το πεδίο θα μπαίνουν τα ποσά για νομικές υπηρεσίες, εκτός των αμοιβών για την παράσταση και τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων καθώς και εκτός των ποσών για δίκες μισθωτικών διαφορών ακινήτων ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας. Τονίζεται σε κάθε περίπτωση πως πρέπει με τη δήλωση να συνυποβληθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών του δικηγόρου. Το συνολικό ποσό των δαπανών σε δικηγόρους αφαιρείται από το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος.

Παράδειγμα :

•Έστω μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Το αφορολόγητο του είναι 12.000 ευρώ και πληρώνει φόρο 750 ευρώ εάν δεν προσκομίσει καμία απόδειξη.

Εάν υποθέσουμε ότι θα προσκομίσει αποδείξεις γιατρών αξίας 500 ευρώ, και νοσοκομείων 1000 ευρώ καθώς και 250 ευρώ αποδείξεις δικηγόρων, η φορολόγηση του διαμορφώνεται ως εξής:

α)Τα 500 ευρώ ιατρών αφαιρούνται στο σύνολο τους από το εισόδημα του

β)Τα 1000 ευρώ νοσοκομειακής περίθαλψης αφαιρούνται κατά 20%, δηλαδή 200 ευρώ από τον φόρο που πληρώνει.

γ)Τα 250 ευρώ σε αποδείξεις δικηγόρων αφαιρούνται από το εισόδημα που δηλώνει..

Άρα το νέο εισόδημα που δηλώνει είναι 14.250 ευρώ (15.000-500 -250) και ο φόρος που αντιστοιχεί 563 ευρώ. Από αυτόν αφαιρούνται επιπλέον τα 200 ευρώ και ο συνολικός πληρωτέος φόρος γίνεται 363 ευρώ. Κατά συνέπεια οι αποδείξεις στο σύνολό τους ελάφρυναν το φόρο του μισθωτού κατά 387 ευρώ.

Στην κατηγορία 9 που αφορά στους τόκους που καταβλήθηκαν για στεγαστικά δάνεια έχουν προστεθεί, όπως βλέπετε παρακάτω, δύο νέες κατηγορίες ,ε και στ για τόκους από συμβάσεις δανείων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2009.



Στην πρώτη επιλογή μπαίνουν οι δεδουλευμένοι τόκοι στεγαστικών δανείων από 1/1/2009 για απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ, με ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν και για τα δάνεια των προηγούμενων κατηγοριών. Υπολογίστε εδώ πόσο φόρο θα γλυτώσετε ανάλογα με το ποσό των τόκων που πληρώσατε μέσα στο 2009.

Σε περίπτωση που η κατοικία είναι πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα τότε συμπληρώνεται και το πεδίο 075 επιφάνεια σε τετραγωνικά. Οι τόκοι εκπίπτουν σε ποσοστό 40% και αναλογικά μέχρι τα 200 τετραγωνικά μέτρα. Εξαιρούνται οι τόκοι για δάνεια που χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή προηγούμενων.

Στον δε κωδικό στ, συμπληρώνεται το σύνολο των ποσών για συμβάσεις δανείων μέσα στο 2009 (από 1/1) είτε έχει ληφθεί από κοινού είτε ξεχωριστά από τον κάθε σύζυγο. Οι τόκοι για τα δάνεια αυτά αφαιρούνται σε ποσοστό 40% από τον φόρο που προκύπτει και υπολογίζονται στο τμήμα του δανείου ή των δανείων που αντιστοιχεί σε σύνολο 350.000 ευρώ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Καταθέστε επιταγή με αποστολή φωτογραφίας της από το κινητό τηλέφωνο!

Στο όχι τόσο μακρινό μέλλον δεν θα χρειάζεται καν να επισκεφτείτε την τράπεζα για να καταθέσετε μια επιταγή. Απλώς θα βγάζετε δυο φωτογραφίες της και θα τις στέλνετε στην τράπεζα με το κινητό σας τηλέφωνο.

Οι σχετικές εφαρμογές που επιτρέπουν κάτι τέτοιο, είναι ήδη διαθέσιμες για το iPhone της Apple και άλλες συσκευές χάρη στην αμερικανική εταιρία USAA, που εξειδικεύεται στην παροχή ασφαλιστικών και τραπεζικών υπηρεσιών σε βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ.

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως οι .........

Chase, Bank of America και Citibank, ήδη σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν την δικές τους ανάλογες εφαρμογές φέτος, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Η νέα τεχνολογία υπόσχεται να απαλλάξει τους καταναλωτές από τις γνωστές ταλαιπωρίες στις ουρές των τραπεζών και από το χάσιμο χρόνου, παράλληλα όμως δημιουργεί νέες ανησυχίες από άποψη ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Πώς «δουλεύει» η νέα μέθοδος

Ο κάτοχος της επιταγής την φωτογραφίζει, τη στέλνει με το κινητό του στην τράπεζα και εκεί ένας υπολογιστής εξετάζει την εικόνα καταγράφοντας το ποσό των χρημάτων, τον αριθμό της επιταγής, τον αριθμό λογαριασμού του εκδότη της επιταγής κλπ.

Μια δεύτερη φωτογραφία από την πίσω πλευρά της επιταγής πιστοποιεί ότι έχει υπογραφεί από το δικαιούχο να εισπράξει την επιταγή.

Μετά από αυτά, δίνεται εντολή να μεταβιβαστούν τα χρήματα από το λογαριασμό του εκδότη της επιταγής στο λογαριασμό του δικαιούχου.

Η σχετική τεχνολογία ξεκίνησε λόγω της ανάγκης των μεγάλων εταιριών και τραπεζών να εξοικονομήσουν χρόνο από την επεξεργασία του τεράστιου αριθμού επιταγών, χωρίς να χρειάζεται οι ίδιες οι επιταγές να μετακινούνται, με συνέπεια συχνά το σύστημα να «φρακάρει» λόγω κάποιου έκτακτου γεγονότος που δημιουργεί προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Από το 2003, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει περάσει ένα νόμο (γνωστό ως “Check 21”) που επιτρέπει στον οποιονδήποτε λαμβάνει μια επιταγή, να κάνει μια ψηφιακή εικόνα της, παρά να είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει την ίδια προς είσπραξη. Ο νόμος αυτός επέτρεψε σε πολλές εταιρίες να «σκανάρουν» πλέον τις επιταγές τους και να τις μετατρέπουν σε ψηφιακή μορφή.

Η ίδια τεχνολογία αξιοποιείται πια και από τα ΑΤΜ.

Επειδή όμως οι τράπεζες πάντα φοβούνταν (και φοβούνται) τους χάκερ, δίσταζαν ως τώρα να επιτρέψουν την επέκταση του συστήματος και στην φωτογράφηση και αποστολή μιας επιταγής μέσω ενός κινητού τηλεφώνου.

Όμως πια, μετά τη βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας από άποψη ασφάλειας, φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη! Η επιταγή «ταξιδεύει» από το κινητό μέχρι την τράπεζα με την μορφή κωδικοποιημένης ψηφιοποιημένης πληροφορίας. Αν η φωτογραφία φτάσει στον υπολογιστή της τράπεζας θολή ή δυσανάγνωστη, τότε αυτομάτως θα επιστραφεί στον αποστολέα στο κινητό του για να την ξαναστείλει.

Αν αποτύχει και πάλι, δυστυχώς ο δικαιούχος θα πρέπει πια να πάει με τον…παλιό καλό τρόπο και να στηθεί στην ουρά της τράπεζας!

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Α. Λοβέρδος: Βαριά πρόστιμα σε όσους συνταγογραφούν αλόγιστα

Κυρώσεις και σε όσους απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό προανήγγειλε ο υπουργός

Με βαριά πρόστιμα, άμεσης εκτέλεσης, θα τιμωρούνται πλέον οι γιατροί και φαρμακοποιοί που συνταγογραφούν αλόγιστα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των υπέρογκων δαπανών στην αγορά φαρμάκων, ανακοίνωσε χθές στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός, απαντώντας σε επερώτηση του ..........

ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας μέσα στο Μάρτιο η οποία θα περιλαμβάνει βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν το νόμο.

Όπως εξήγησε ο κ. Λοβέρδος, τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία, καθώς η φαρμακευτική σπατάλη αυξήθηκε κατά 11% στο τελευταίο δίμηνο.

Προανήγγειλε ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά της "μαύρης" εργασίας καθώς διοικητικές κυρώσεις περιμένουν όσους προωθούν την ανασφάλιστη απασχόληση. Όπως δήλωσε ο υπουργός, οι πρόσφατοι έλεγχοι που διενεργήθηκαν τον Ιανουάριο σε 15.000 επιχειρήσεις, έδειξαν ότι ποσοστό 25% των εργαζομένων, δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Τέλος, ο Α. Λοβέρδος απέδωσε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στο υπουργείο Εργασίας, όταν συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ολι Ρεν. «Σήμερα βρήκατε να τα σπάσετε;" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπόθεση SIEMENS: Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση του Παναγή Βουρλούμη στην Εξεταστική Επιτροπή.

Σε κλίμα έντασης εξετάστηκε από την Eξεταστική Eπιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Siemens ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης. Ο κ. Βουρλούμης θα επανέλθει σε νέα εξέταση την ερχόμενη εβδομάδα.

Βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ σημείωναν ότι ο κ. Βουρλούμης δεν ήταν διαφωτιστικός σε κρίσιμα ζητήματα, αφού είτε δεν απαντούσε, είτε δήλωνε άγνοια, είτε παρέπεμπε στο νομικό σύμβουλο του ΟΤΕ.

Ο μάρτυρας επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα .........

με τα οποία επί των ημερών του μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό η εξάρτηση του ΟΤΕ από τις προμηθεύτριες Siemens και Intracom, δεν ήταν όμως εύχερος να δώσει στοιχεία για την εμπλοκή της Nokia που εκπροσωπεί συμφέροντα και της Siemens.

Κατά τα άλλα ο κ. Βουρλούμης γνωστοποίησε, χωρίς να δώσει αναλυτικά στοιχεία, για την αγωγή που έχει καταθέσει στη γερμανική δικαιοσύνη το Μάρτιο του 2008 για τα όσα κατέθεσε ο Ρ.Σίκατσεκ περί 57 υπαλλήλων του ΟΤΕ που δωροδοκήθηκαν, ζητώντας να γνωστοποιηθούν τα ονόματα αυτά.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, έστω και τώρα, να στραφεί ο ΟΤΕ με αγωγές του κατά διευθυντικών στελεχών του Οργανισμού, εναντίον των οποίων ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από μαύρο χρήμα.

Η εξέταση του κ. Βουρλούμη συνδυάστηκε με τις καταγγελίες που έκανε ενώπιον της Eξεταστικής ο πρώην διευθυντής διαχείρισης δικτύου και συντήρησης του ΟΤΕ Ν.Μπαριτάκης, o οποίος κατέθεσε εκ νέου στην Επιτροπή.

Ο κ. Βουρλούμης διέψευσε τον κ. Μπαριτάκη ότι το 2005 άνοιξε η «κερκόπορτα» των υποκλοπών. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος με την εγγύηση σήμερα της ΑΔΑΕ, απάντησε ο κ. Βουρλούμης.

Tην Τετάρτη θα κληθεί ενώπιον της Eπιτροπής ο 4oς ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός και την Πέμπτη ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση στην υπόθεση Siemens, πριν αναλάβει ο κ. Ζαγοριανός, ενώ θα ακολουθήσει και η κλήση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά.

Πηγή: in.gr

ΔΕΗ: Η διοίκηση δεν έχει θέσει θέμα αύξηση των τιμολογίων της

Αρνείται κάθε αύξηση των τιμολογίων της η ΔΕΗ απαντώντας χθες με Δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρία με αφορμή δημοσίευμα σε Μεγάλη Αθηναϊκή εφημερίδα.
Η ανακοίνωσης της αναφέρει ξεκάθαρα ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει θέσει θέμα αύξηση των τιμολογίων της

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής: .........


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας (1.3.10) σχετικά με αναπροσαρμογές των τιμολογίων της ΔΕΗ ΑΕ, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει θέσει θέμα οιασδήποτε αύξησης των τιμολογίων της, στο πλαίσιο και της κυβερνητικής απόφασης για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ κατά το 2010.

Η ΔΕΗ, στη βάση της Υπουργικής Απόφασης Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/23860 της 30.11.2007, υπέβαλε στη ΡΑΕ στις 3.11.2009 - όπως ήταν υποχρεωμένη να κάνει - πρόταση "Τιμολογίων Ρυθμιστικού Ελέγχου" (ΤΡΕ) και σχέδιο σταδιακής εφαρμογής αυτών σε τριετή περίοδο.

* Τα Τιμολόγια Ρυθμιστικού Ελέγχου, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση, αντανακλούν το κόστος κάθε κατηγορίας καταναλωτών και δεν προβλέπουν καμία αύξηση του συνολικού εσόδου της Επιχείρησης.
* Στην περίπτωση των τιμολογίων ορισμένων ευαίσθητων κατηγοριών (π.χ. οικιακοί καταναλωτές με χαμηλή κατανάλωση), η πρόταση της ΔΕΗ μεριμνά, ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια αυτών των κατηγοριών. Αυτό θα γίνει με τη θεσμοθέτηση μηχανισμού, βάσει του οποίου:
Όλοι οι προμηθευτές θα συμβάλλουν, ανάλογα με το πελατολόγιό τους, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, κάτι που μέχρι σήμερα, κάνει μόνον η ΔΕΗ.

Η μακροχρόνια χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών

Η μακροχρόνια κατανάλωση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως οι ψυχώσεις, οι οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις και τα παραληρήματα, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας υπέβαλαν ερωτήσεις σε 3.800 νέους ηλικίας περίπου 20 ετών σχετικά με τη χρήση κάνναβης και την εμφάνιση κάποιων ψυχικών διαταραχών.

Λίγοι περισσότεροι από το 14% των ερωτηθέντων .........

δήλωσαν ότι κάνουν χρήση κάνναβης εδώ και έξι έτη ή περισσότερο. Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί οι νέοι εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από ψυχώσεις, όπως η σχιζοφρένεια σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν καταναλώσει ποτέ κάνναβη. Ο κίνδυνος εμφάνισης παραισθήσεων είναι διπλάσιος, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης παραληρημάτων είναι τέσσερις φορές υψηλότερος.

«Η σύνδεση είναι πολύ σαφής μεταξύ της κατανάλωσης και των τριών διαταραχών της μελέτης: όσο περισσότερο καταναλώνουμε κάνναβη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανεπιθύμητων επιπτώσεων» αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση των Αρχείων Γενικής Ψυχιατρικής.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι σαφές αν οι ψυχικές διαταραχές προϋπάρχουν ή είναι συνέπεια της χρήσης της κάνναβης. «Η σχέση αυτή είναι περίπλοκη» σημειώνουν.

«Τα άτομα που πάσχουν από μεμονωμένα ψυχωτικά συμπτώματα είναι πιθανότερο να κάνουν χρήση κάνναβης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ψυχωτικών διαταραχών» υπογραμμίζει η έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλειστά σήμερα όλα τα περίπτερα στα Φιλιατρά.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα περίπτερα στα Φιλιατρά λόγω της απεργίας που κύρηξε η ομοσπονδία τους.
Ο κλάδος δεν μπορεί να αντέξει νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία μειώνουν τα κέρδη τους, όπως αύξηση του Φ.Π.Α. ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Πάντως παρά το γεγονός ότι η Ένωση Περιπτερούχων Μεσσηνίας "Η Αγία Τριάς" σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι δεν θα συμμετάσχουν οι περιπτερούχοι στην απεργία που έχει κηρυχθεί πανελλαδικά, εν τούτοις στα Φιλιατρά τα περίπτερα για 24 ώρες θα βάλουν λουκέτο.
Δεν γνωρίζουμε αν τελευταία στιγμή αλλάξουν ........

γνώμη οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων στα φιλιατρά, πάντως μέχρι και χθες το βράδυ στις 10:30 όλοι έλεγαν ότι σήμερα θα είναι κλειστοί.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 2ας Μαρτίου 2010

ele2.jpg (734 KB) 8arr02.jpg (249 KB) foni2.jpg (398 KB)