Στο όχι τόσο μακρινό μέλλον δεν θα χρειάζεται καν να επισκεφτείτε την τράπεζα για να καταθέσετε μια επιταγή. Απλώς θα βγάζετε δυο φωτογραφίες της και θα τις στέλνετε στην τράπεζα με το κινητό σας τηλέφωνο.
Οι σχετικές εφαρμογές που επιτρέπουν κάτι τέτοιο, είναι ήδη διαθέσιμες για το iPhone της Apple και άλλες συσκευές χάρη στην αμερικανική εταιρία USAA, που εξειδικεύεται στην παροχή ασφαλιστικών και τραπεζικών υπηρεσιών σε βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ.
Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως οι .........
Chase, Bank of America και Citibank, ήδη σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν την δικές τους ανάλογες εφαρμογές φέτος, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Η νέα τεχνολογία υπόσχεται να απαλλάξει τους καταναλωτές από τις γνωστές ταλαιπωρίες στις ουρές των τραπεζών και από το χάσιμο χρόνου, παράλληλα όμως δημιουργεί νέες ανησυχίες από άποψη ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Πώς «δουλεύει» η νέα μέθοδος
Ο κάτοχος της επιταγής την φωτογραφίζει, τη στέλνει με το κινητό του στην τράπεζα και εκεί ένας υπολογιστής εξετάζει την εικόνα καταγράφοντας το ποσό των χρημάτων, τον αριθμό της επιταγής, τον αριθμό λογαριασμού του εκδότη της επιταγής κλπ.
Μια δεύτερη φωτογραφία από την πίσω πλευρά της επιταγής πιστοποιεί ότι έχει υπογραφεί από το δικαιούχο να εισπράξει την επιταγή.
Μετά από αυτά, δίνεται εντολή να μεταβιβαστούν τα χρήματα από το λογαριασμό του εκδότη της επιταγής στο λογαριασμό του δικαιούχου.
Η σχετική τεχνολογία ξεκίνησε λόγω της ανάγκης των μεγάλων εταιριών και τραπεζών να εξοικονομήσουν χρόνο από την επεξεργασία του τεράστιου αριθμού επιταγών, χωρίς να χρειάζεται οι ίδιες οι επιταγές να μετακινούνται, με συνέπεια συχνά το σύστημα να «φρακάρει» λόγω κάποιου έκτακτου γεγονότος που δημιουργεί προβλήματα στις συγκοινωνίες.
Από το 2003, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει περάσει ένα νόμο (γνωστό ως “Check 21”) που επιτρέπει στον οποιονδήποτε λαμβάνει μια επιταγή, να κάνει μια ψηφιακή εικόνα της, παρά να είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει την ίδια προς είσπραξη. Ο νόμος αυτός επέτρεψε σε πολλές εταιρίες να «σκανάρουν» πλέον τις επιταγές τους και να τις μετατρέπουν σε ψηφιακή μορφή.
Η ίδια τεχνολογία αξιοποιείται πια και από τα ΑΤΜ.
Επειδή όμως οι τράπεζες πάντα φοβούνταν (και φοβούνται) τους χάκερ, δίσταζαν ως τώρα να επιτρέψουν την επέκταση του συστήματος και στην φωτογράφηση και αποστολή μιας επιταγής μέσω ενός κινητού τηλεφώνου.
Όμως πια, μετά τη βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας από άποψη ασφάλειας, φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη! Η επιταγή «ταξιδεύει» από το κινητό μέχρι την τράπεζα με την μορφή κωδικοποιημένης ψηφιοποιημένης πληροφορίας. Αν η φωτογραφία φτάσει στον υπολογιστή της τράπεζας θολή ή δυσανάγνωστη, τότε αυτομάτως θα επιστραφεί στον αποστολέα στο κινητό του για να την ξαναστείλει.
Αν αποτύχει και πάλι, δυστυχώς ο δικαιούχος θα πρέπει πια να πάει με τον…παλιό καλό τρόπο και να στηθεί στην ουρά της τράπεζας!
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.