Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της ομάδας ΒΑΝ

Στις 24 Ιουνίου του 2011 η ομάδα ΒΑΝ προχωρεί σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell των Η.Π.Α., ανακοινώνοντας μία σειρά από ηλεκτρικά σήματα, τα οποία ανίχνευσαν οι συσκευές στο σταθμό που διατηρεί η ομάδα στον Πύργο Ηλείας.

Πρόκειται για έναν σταθμό, ο οποίος ...........

είναι από τους πρώτους που έχουν στηθεί, με αποτέλεσμα η ομάδα ΒΑΝ να είναι σε θέση λόγω εμπειρίας να εντοπίζει με αξιοπιστία τα ηλεκτρικά σήματα που λαμβάνονται από σεισμική διέγερση και να απορρίπτει εκείνα που οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες.

Δείτε δείγμα των σημάτων στα διαγράμματα που ακολουθούν



Μετά από αυτή τη λήψη σημάτων η ομάδα ΒΑΝ ανάρτησε τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις της στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell. Τα συμπεράσματα αυτά μιλούν για επερχόμενο ισχυρό σεισμό άνω των 6R, ο οποίος αναμένεται να συμβεί εντός του παραλληλογράμμου, το οποίο συμπεριλαμβάνει δυτικά τις νήσους Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, βόρεια τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τον πατραϊκό κόλπο, τη δυτική πελοπόννησο και εκτείνεται νοτίως έως τα όρια του σεισμικού τόξου της Κρήτης.

Δείτε το χάρτΣεισμική διέγερση στις 8 Αυγούστου

Εντός του παραλληλογράμμου αυτού σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7R με επίκεντρο πλησίον της Ναυπάκτου, χωρίς να σημειωθεί μετασεισμική ακολουθία, εξέλιξη η οποία προβλημάτισε τους σεισμολόγους.η με το παραλληλόγραμμο



Σεισμική διέγερση στις 8 Αυγούστου

Εντός του παραλληλογράμμου αυτού σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7R με επίκεντρο πλησίον της Ναυπάκτου, χωρίς να σημειωθεί μετασεισμική ακολουθία, εξέλιξη η οποία προβλημάτισε τους σεισμολόγους.

Για το υπόλοιπο δείτε την Zougla.gr

Η αποψίλωση της Μεσσηνίας, η παρέμβαση των δημάρχων, η κυβερνητική απάθεια και αδιαφορία

ΕΔΩ και δύο περίπου χρόνια, στον αντίποδα των διακηρύξεων για ενίσχυση της περιφερειακής Ελλάδας, παίζεται ένα άθλιο πολιτικοοικονομικό παιχνίδι με στόχο την αποψίλωση της περιφέρειας, την απαξίωσή της και εν τέλει την παράδοσή της στη βορά συμφερόντων που ορέγονται – βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης - μια νέου τύπου ανάπτυξη στα μέτρα της τσέπης τους, που είναι σαν τη μαύρη τρύπα, αχόρταγη και ακόρεστη…

Κάθε φορά που η «καλλικρατική μανία» εμφανιζόταν σε οποιαδήποτε εκδοχή της, λόγω μεν εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική, έργω δε νεοφιλελεύθερη και καταστροφική, η «Φ» με σχόλια και ρεπορτάζ είχε επισημάνει αυτούς τους κινδύνους και προέτρεπε τοπικούς φορείς και παράγοντες πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς να αντιδράσουν, να αντισταθούν στην επερχόμενη λαίλαπα που αποψιλώνει και τη Μεσσηνία από υπηρεσίες και δομές, καθιστώντας την οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ευάλωτη.

Η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, η οικονομική ..........

συρρίκνωση της τοπικής αγοράς, η πληθυσμιακή καθίζηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναπότρεπτα οδηγεί τη Μεσσηνία σε περαιτέρω φθίνουσα πορεία. Νότος του Νότου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον και την τύχη του τόπου.

Η «Φ» την Τετάρτη ανέδειξε το ζήτημα σε πρώτο θέμα, καταγράφοντας σε εκτενές ρεπορτάζ τις μέχρι σήμερα πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις που προδιαγράφουν τις αρνητικές προοπτικές και ζητούσε την αφύπνιση των τοπικών δυνάμεων για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν και να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο διεκδίκησης «ισοδύναμων» στη θέση εκείνων που χάνονται.

Προς τιμήν τους οι έξι δήμαρχοι της Μεσσηνίας αντέδρασαν και σε σύσκεψή τους ομόφωνα κατέληξαν σε κείμενο – διακήρυξη προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τη Μεσσηνία η κατάργηση υπηρεσιών και δομών.

Δεν θα πρέπει, βέβαια, να περνά απαρατήρητη από τη μία η κυβερνητική απάθεια και αδιαφορία και από την άλλη η μειωμένη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι παρ’ ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει και τι σημαίνει αυτή η αποψίλωση, αρκούνται σε ερωτήσεις στη Βουλή, στις οποίες οι υπουργοί απαντούν με τα γνωστά «ήξεις αφίξεις» διαβεβαιώνοντας ότι: «… ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις». Όταν όμως λαμβάνονται, οι βουλευτές ή συμμετέχουν με την ψήφο τους ή σιωπούν μεγαλοπρεπώς…

Το πουλόβερ έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται και αντιστάσεως μη ούσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα αντιστροφή της αρνητικής πορείας του τόπου.

Αν σ’ όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις ερμηνείες της όποιας τοπικής αντίδρασης με κομματικούς όρους και παλαιοκομματικές λογικές περί «πράσινων» και «γαλάζιων», περί προεκλογικού κλίματος και σκηνικού, αντιλαμβάνεται πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το τεράστιο ζήτημα αποψίλωσης της περιφερειακής Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι οικοδομείται ένα συγκεντρωτικό κράτος, άκρως νεοφιλελεύθερο, με συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και μετακύλιση αρμοδιοτήτων και δράσεων στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές δομές, χωρίς πόρους και δυνατότητες διατήρησης της λειτουργίας τους. Αποτέλεσμα θα είναι η ιδιωτικοποίηση των όποιων κερδοφόρων δραστηριοτήτων και η κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής παρέμβασης υπέρ των οικονομικά αδύναμων.

Αν δεν υπάρξει συντονισμένη και δυναμική τοπική αντίδραση είναι βέβαιο ότι η ταφόπλακα δεν θα αργήσει να ενταφιάσει οριστικά και τη Μεσσηνία, η οποία, όπως διαπιστώνουν και οι έξι δήμαρχοι του Νομού, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εκ των πραγμάτων στους δημάρχους πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για ένα διαρκή και με ρεαλιστικά αιτήματα αγώνα που θα ανακόψει τη λαίλαπα και θα αντιστρέψει προοπτικά τη φθίνουσα πορεία, την οικονομική συρρίκνωση και την ερημοποίηση του τόπου.

Τα υπόλοιπα είναι ξεπερασμένες πρακτικές παλαιοκομματικής λειτουργίας με στόχο τη διατήρηση της ξοφλημένης κομματοκρατίας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, που πάση θυσία πρέπει να αποδομηθούν και να ανατραπούν αν θέλουμε να διατηρηθεί άσβεστη η ελπίδα για το μέλλον της Μεσσηνίας και της περιφερειακής Ελλάδας.

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Υ.Γ.: Εξυπακούεται ότι από τη συντονισμένη αντίδραση κατά της αποψίλωσης της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας δεν θα πρέπει να απουσιάζουν η Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου και οι Περιφερειακές Ενότητες, αν δεν ηγηθούν κιόλας αυτού του μετώπου. Άλλωστε, όπως δημόσια -προς τιμήν του- έχει διακηρύξει στη διαπασών ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ούτε υπάλληλος της κυβέρνησης είναι ούτε επιτετραμένος της χρεοκοπημένης κομματοκρατίας. Ευκαιρία να το (απο)δείξει στην πράξη, σηκώνοντας το λάβαρο της ελληνικής περιφέρειας κατά του αθηνοκεντρικού κράτους και μέσα από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

BEST TV

Σύνθετο επώνυμο όταν διαφωνούν οι γονείς

Νέα νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης και το οικογενειακό δίκαιο.

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" ειδική προπαρασκευαστική επιτροπή έχει ετοιμάσει το πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης, που θα προβλέπει ενίσχυση του σημερινού νομοθετικού καθεστώτος, ώστε τα ετερόφυλα ζευγάρια που επιλέγουν την ελεύθερη συμβίωση να έχουν πράγματι ίδια δικαιώματα με τους συζύγους.

Επίσης, αναμένεται να επεκταθεί το δικαίωμα .........

υπογραφής και στα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται η υιοθεσία ανήλικου παιδιού.

Το μόνο που θα επιτρέπεται θα είναι η υιοθεσία των παιδιών που μπορεί να έχει το άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης και μόνο μετά την ενηλικίωσή τους.

Το παιδί δεν θα παίρνει το επώνυμο του πατέρα

Μεγάλες αλλαγές όμως αναμένονται και στο οικογενειακό δίκαιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτάσεις της προπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου, καταργείται η ρύθμιση, που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν συμφωνούν οι γονείς, το παιδί παίρνει το επώνυμο του πατέρα του.

Η επιτροπή προτείνει το παιδί να έχει στην περίπτωση αυτή σύνθετο επώνυμο. Το επώνυμο του γονέα που αρχίζει με γράμμα που προηγείται στο αλφάβητο, θα μπαίνει πρώτο στο σύνθετο επώνυμο.

Επιπλέον, οι σύζυγοι δεν θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν μετά το γάμο ο ένας το επώνυμο του άλλου στις έννομες σχέσεις. Καθένας θα διατηρεί το δικό του.

Ακόμη προβλέπεται ότι ο γονέας που διαμένει μαζί με το παιδί οφείλει να εξασφαλίζει την επικοινωνία του γονέα που ζει χωριστά, με κάθε τρόπο, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν τον αποκλεισμό του.

Ο γονέας που δεν εκτελεί δικαστική απόφαση που ρυθμίζει θέματα επιμέλειας του παιδιού (απόδοση ή παράδοση) και επικοινωνία τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 50.000 ευρώ ή προσωπική κράτηση μέχρι ένα έτος.

Προβλέπεται ως ενιαίο ανώτατο όριο ηλικίας των προσώπων που προσφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 55ο.

Η ρύθμιση αφορά μόνο το ενδιαφερόμενο ζευγάρι και όχι την παρένθετη μητέρα, για την οποία δεν τίθεται ανώτατο όριο ηλικίας.

Τέλος, καθιερώνεται η διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου από την κοινωνική υπηρεσία, πριν από την παράδοση ανήλικων παιδιών για υιοθεσία.

Το πακέτο μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και στη συνέχεια θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση.

Ευχαριστήρια επιστολή προς το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου Ανδρέας Παπανδρέου

Λάβαμε με e-mail μια ευχαριστήρια επιστολή από τον κ. Γεώργιο Πανταζόπουλο και αφορά την ιατρική αντιμετώπιση που είχε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου Ανδρέας Παπανδρέου μετά από τον παρ΄ολίγον πνιγμό του στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών στα μέσα Ιουλίου 2011.

Μας ζητήθηκε να την δημοσιεύσουμε και εμείς πραγματοποιούμε την επιθυμία του.

Διαβάστε: ..........

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : 6η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ
ΝΟΜΟΣ : Ν. ΗΛΕΙΑΣ
ΟΔΟΣ : ΕΘΝ.ΟΔΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
ΤΚ : 27100
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 26210-82300
ΦΑΞ : 26210 82395

ΑΠΟ : ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΣ : ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ Μ.Ε.Θ. ΤΟΥ ΝΟΣ/ΜΕΙΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ.

Αξιότιμοι κύριοι,

Με τη παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι ο ασθενής Γεώργιος Α.Πανταζόπουλος, που νοσηλεύτηκε στην Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου σας για το χρονικό διάστημα από 11/7/2011 έως 14/7/2011, είναι πλέον απολύτως καλά, έχοντας αναρρώσει και αποκατασταθεί η υγεία του πλήρως!

Παράλληλα,έχοντας συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα του περιστατικού και την κρισιμότητα της κατάστασης του ασθενούς,θεωρούμε χρέος μας να σας εκφράσουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την πολύτιμη βοήθεια, που προσφέρατε στο δικό μας άνθρωπο, που και με την δύναμη του Θεού σώθηκε από βέβαιο θάνατο.

Παραμένοντας αρκετές ώρες καθημερινά έξω από την Μ.Ε.Θ , διαπιστώσαμε την άψογη οργάνωση και λειτουργία της Μονάδας σας, την επιστημονική κατάρτιση όλου του προσωπικού, την σοβαρότητα, την συνέπεια και κυρίως τον σεβασμό και την ανθρωπιά, που επιδεικνύετε στους ασθενείς αλλά και στους συγγενείς αυτών στις δύσκολες ώρες της αγωνίας και του πόνου.

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε,ότι σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε την παρούσα επιστολή, γιατί πιστεύουμε ότι ΟΛΟΙ πρέπει να μάθουν πως υπάρχουν ακόμη φωτεινά παραδείγματα-υποδείγματα γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία,που τιμούμ την ιαατρική επιστήμη-λειτούργημα και χωρίς ιδιοτέλεια και υστεροβουλία υπηρετούν τον άνθρωπο! Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι υπάρχουν ακόμα γιατροί , που η καθημερινλή επαφή τους με τον ανθρώπινο πόνο όχι μόνο δεν τους έχει κάνει σκληρούς και αδιάφορους,αλλά έχει σμιλέψει την ψυχή και την καρδιά τους έτσι ώστε να σκύβουν με καλοσύνη επάνω στους ασθενείς και να εξαντλούν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους για να τους σώσουν,παλέυοντας με ελλείψεις και αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και ζώντας με αξιοπρέπεια μόνο από τον μισθό που τόσο μικρόψυχα και άδικα πρεσφέρει η πολιτεία.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας ευχηθούμε, ο Θεός να σας φωτίζει ώστε να συνεχίζετε το δύσκολο αλλά σωτήριο έργο σας και να σας πούμε από τα βάθη της ψυχής μας ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Διότι για την οικογένειά μας ήταν μεγάλη τύχη και τιμή που σας γνωρίσαμε.

Με εκτίμηση και σεβασμό

Οικογένεια Γεωργίου Α. Πανταζόπουλου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας

Ο συνδυασμός «Ιατρική Ενότητα» με επικεφαλής τον Μιχάλη Μιχαήλ ήρθε πρώτος με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και εκλέγει 6 έδρες. Στο νέο Δ.Σ. θα συμμετέχουν επίσης η «Ανανέωση», με επικεφαλής τον Δημήτρη Τζαμουράνη και 4 έδρες, καθώς και ο συνδυασμός «Ισότητα και Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Καρακύκλα και μία έδρα, την οποία καταλαμβάνει ο ίδιος.

Μιχάλης Μιχαήλ

«Ιατρική Ενότητα»

«Μπορεί να ήμουν για πρώτη φορά υποψήφιος ...........

πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, όμως δεν είμαι καινούργιος στο χώρο, υπάρχει εμπειρία» σημείωσε χθες στο «Θ» ο επικεφαλής της «Ιατρικής Ενότητας» Μιχάλης Μιχαήλ, γιατρός του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

«Τα προβλήματα είναι ετών και τελευταία έχουν μεγαλώσει πολύ. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε για το καλύτερο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένας περιφερειακός ιατρικός σύλλογος. Δεν είμαστε ο Ιατρικός της Αθήνας, ούτε ο Πανελλήνιος. Βεβαίως, θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας εκεί που χρειάζεται, αλλά ξέρουμε ότι μπορεί κάποιες φορές να είναι αναποτελεσματικές, επειδή η περιφέρεια δεν ακούγεται πάρα πολύ στο κέντρο. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα προσπαθήσουμε, ώστε να προβάλλουμε τα προβλήματα του κλάδου των γιατρών, αλλά και να φέρουμε τον Ιατρικό Σύλλογο πιο κοντά στους πολίτες της Μεσσηνίας, οι οποίοι θέλουν να έχουν καλή υγεία, είτε απευθύνονται στο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό».

Ο κ. Μιχαήλ πιστεύει πως ένα από τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το νέο Δ.Σ., είναι η ενότητα των γιατρών. «Αυτό ήταν και το χαρακτηριστικό του ψηφοδελτίου μας, “Ιατρική Ενότητα”. Δεν είναι σχήμα λόγου, το εννοούμε αυτό που λέμε. Το ψηφοδέλτιό μας αντιπροσώπευσε σχεδόν όλους τους χώρους εργασίας των γιατρών. Είχαμε και νοσοκομειακούς γιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες και από τα Κέντρα Υγείας και θα εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα προβλήματα όλων των χώρων εργασίας των γιατρών. Το πρώτο ζήτημα είναι να αμβλυνθούν όποιες αντιπαλότητες υπάρχουν. Είμαστε ένας επιστημονικός σύλλογος, μεταξύ μας έχουμε μικρές διαφορές, αλλά πάρα πολλά κοινά σημεία, οπότε πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το μεσσηνιακό λαό».

Δημήτρης Τζαμουράνης

«Ανανέωση»

Εκ μέρους της «Ανανέωσης» ο επικεφαλής της, Δημήτρης Τζαμουράνης, δήλωσε στο «Θ» σχετικά με τα αποτελέσματα:

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν το απόλυτα επιθυμητό για το συνδυασμό μας, ωστόσο ενισχυθήκαμε σε ψήφους και κατακτήσαμε μια έδρα παραπάνω από την προηγούμενη φορά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις εκλογές, πέρα από τους γιατρούς που δραστηριοποιούνται στο νομό μας, ψηφίζει παροδικά και ένα σώμα νέων γιατρών, ειδικευόμενων - αγροτικών, που εύκολα κατευθύνεται προς συγκεκριμένες επιλογές. Εμείς, ως συνδυασμός, εκφράζουμε σημαντικό κομμάτι ενεργών γιατρών, που μας εμπιστεύεται, στηριζόμαστε σε αρχές και αξίες και αυτές θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο».

Χαράλαμπος Καρακύκλας

«Ισότητα και Αλληλεγγύη»

Για τα αποτελέσματα που έδωσαν μία έδρα στο συνδυασμό του, ο Χαράλαμπος Καρακύκλας, επικεφαλής της «Ισότητας και Αλληλεγγύης», μας είπε: «Η πορεία μου είναι μοναχική. Ο πλάτανος στο δάσος στέκεται όρθιος μόνος του, χωρίς στηρίγματα, όπως μου είπε σήμερα το πρωί και ένας φίλος. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συναδέλφους που με επιλέγουν κάθε φορά που θέτω υποψηφιότητα και δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Από τη μεριά μου, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα συμπαρασταθώ σε όλα τα προβλήματα όλων των γιατρών, όπως κάνω πάντα»

Το Νεο Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας


Ο ακτινολόγος Μιχάλης Μιχαήλ αναλαμβάνει πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν επίσης οι γιατροί:
Δημήτρης Νικολόπουλος,
Γιώργος Πανομήτρος,
Γιάννης Μπούρης,
Δημήτρης Τζωρτζίνης,
Σπύρος Παυλάκης,
Δημήτρης Τζαμουράνης,
Χρήστος Γαλιώτος,
Γιώργος Σωφρονάς,
Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος και
Χαράλαμπος Καρακύκλας.

Καφεΐνη για ασφαλές μαύρισμα;

Ενίσχυση στην προστασία του δέρματος από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία και τον καρκίνο μπορεί να προσφέρει η καφεΐνη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, καθώς συμβάλλει στην άμεση καταστροφή των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από τις ακτίνες του ηλίου.

Η πρωτότυπη ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά ...........

να οδηγήσει στη δημιουργία νέου τύπου, πιο αποτελεσματικών αντηλιακών που θα περιέχουν καφεΐνη.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άλαν Κόνεϊ του τμήματος χημικής βιολογίας του πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έκαναν πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη αλλάζει τη δραστηριότητα ενός γονιδίου (του ATR) το οποίο εμπλέκεται στην καταστροφή των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη στο DNA και είναι πιθανότερο να μετατραπούν σε καρκινικά.

Και παλαιότερες μελέτες είχαν επισημάνει την προστατευτική δράση της καφεΐνης κατά του καρκίνου, όμως η νέα έρευνα εστίασε στους συγκεκριμένους μοριακούς μηχανισμούς της δράσης, δίνοντας έμφαση στο δέρμα.

Ανακαλύφθηκε έτσι ότι όταν στον οργανισμό κυκλοφορούν αυξημένα μόρια καφεΐνης, αναστέλλεται η δράση του γονιδίου ATR και, με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνεται ο θάνατος των δυνητικά επικίνδυνων κυττάρων που έχουν μεταλλαγμένο DNA.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, η πειραματική έρευνα έδειξε ότι η καφεΐνη, πιθανόν αν απλωθεί στο δέρμα, μπορεί να έχει ανασταλτική δράση (όπως ένα αντηλιακό) κατά του καρκίνου του δέρματος.

Ακόμα βέβαια δεν είναι σαφές αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει προστατευτική δράση ακόμα κι αν πίνει κανείς καφέ. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πάντως ότι, σε κάθε περίπτωση, η έρευνα πάνω στην αντικαρκινική δράση της καφεΐνης είναι στα πρώτα στάδιά της και, ειδικά το καλοκαίρι, οι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν τα τυπικά μέτρα προστασίας (όχι μεγάλη παραμονή στον ήλιο, κατάλληλα ρούχα, αντηλιακό).

Ο καθηγητής κυτταρικής βιολογίας Ντοτ Μπένετ του πανεπιστημίου του Λονδίνου (St.George’s), δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την προσθήκη καφεΐνης στα αντηλιακά πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν παρενέργειες.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 20ης Αυγούστου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Πατήστε εδώ για τις Αθηναϊκές εφημερίδες.