Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Καφεΐνη για ασφαλές μαύρισμα;

Ενίσχυση στην προστασία του δέρματος από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία και τον καρκίνο μπορεί να προσφέρει η καφεΐνη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, καθώς συμβάλλει στην άμεση καταστροφή των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από τις ακτίνες του ηλίου.

Η πρωτότυπη ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά ...........

να οδηγήσει στη δημιουργία νέου τύπου, πιο αποτελεσματικών αντηλιακών που θα περιέχουν καφεΐνη.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άλαν Κόνεϊ του τμήματος χημικής βιολογίας του πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έκαναν πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη αλλάζει τη δραστηριότητα ενός γονιδίου (του ATR) το οποίο εμπλέκεται στην καταστροφή των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη στο DNA και είναι πιθανότερο να μετατραπούν σε καρκινικά.

Και παλαιότερες μελέτες είχαν επισημάνει την προστατευτική δράση της καφεΐνης κατά του καρκίνου, όμως η νέα έρευνα εστίασε στους συγκεκριμένους μοριακούς μηχανισμούς της δράσης, δίνοντας έμφαση στο δέρμα.

Ανακαλύφθηκε έτσι ότι όταν στον οργανισμό κυκλοφορούν αυξημένα μόρια καφεΐνης, αναστέλλεται η δράση του γονιδίου ATR και, με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνεται ο θάνατος των δυνητικά επικίνδυνων κυττάρων που έχουν μεταλλαγμένο DNA.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, η πειραματική έρευνα έδειξε ότι η καφεΐνη, πιθανόν αν απλωθεί στο δέρμα, μπορεί να έχει ανασταλτική δράση (όπως ένα αντηλιακό) κατά του καρκίνου του δέρματος.

Ακόμα βέβαια δεν είναι σαφές αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει προστατευτική δράση ακόμα κι αν πίνει κανείς καφέ. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πάντως ότι, σε κάθε περίπτωση, η έρευνα πάνω στην αντικαρκινική δράση της καφεΐνης είναι στα πρώτα στάδιά της και, ειδικά το καλοκαίρι, οι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν τα τυπικά μέτρα προστασίας (όχι μεγάλη παραμονή στον ήλιο, κατάλληλα ρούχα, αντηλιακό).

Ο καθηγητής κυτταρικής βιολογίας Ντοτ Μπένετ του πανεπιστημίου του Λονδίνου (St.George’s), δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την προσθήκη καφεΐνης στα αντηλιακά πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν παρενέργειες.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.