Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Βιβή Παντελάκη: Ενα μεγάλο Ευχαριστώ

Με πολύ πρόσφατο τον απόηχο της μεγάλης μας γιορτής της προηγούμενης Κυριακής με το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ στην πόλη μας, με νωπά τα χαμόγελα, τη χαρά, τη διασκέδαση, το κέφι και τα μασκαρεμένα πρόσωπα των επισκεπτών μας να πλημμυρίζουν την όμορφη πλατεία μας, αισθάνομαι την ανάγκη εγώ και όλη η δημοτική ομάδα Φιλιατρών, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σ` όλους όσους συμμετείχαν στο καρναβάλι αλλά και σε όσους πολίτες και επισκέπτες μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Στη δημοτική ομάδα Φιλιατρών, ένα μόλις μήνα πριν, συζητήσαμε .........

μεταξύ μας και συναποφασίσαμε να οργανώσουμε για άλλη μια φορά από το 2003, το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ.
Ουσιαστικό ρόλο στην απόφασή μας έπαιξε η ανάγκη που καθημερινά διαπιστώναμε ότι υπήρχε στον κόσμο να ξεφύγει λίγο από την πραγματικότητα και να βρει έστω και λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς από την καθημερινότητα.
Η επιθυμία μας μέσα σε αυτή τη γκρίζα πραγματικότητα να μετατρέψουμε την πόλη μας σε γιορτή, μια πολλή γιορτινή μέρα, μας έκανε να μην υπολογίσουμε τον προσωπικό μας κόπο που θα ήταν αρκετός πέρα από τις επαγγελματικές, δημοτικές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις, να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες, αφού οικονομική βοήθεια δεν θα υπήρχε από το Δήμο και να αναλάβουμε οργανωτικά κάτι που σε άλλες περιοχές ίσως μοιάζει ακατόρθωτο!

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Η «γιορτή μας» είχε μεγάλη επισκεψιμότητα, βλέπετε είχαμε δουλέψει πολύ καλά το κομμάτι της προβολής και οι συμμετοχές ήταν μεγαλύτερες από όλες τις φορές! Όλοι φάνηκαν να διασκεδάζουν, όλοι φάνηκαν να το χαίρονται! Τα χαμογελαστά πρόσωπα και το κέφι ήταν η δική μας ανταμοιβή για την κούραση και το άγχος στο οποίο είχαμε υποβληθεί. Όλοι μας στη Δημοτική Ομάδα Φιλιατρών αντιληφθήκαμε το καρναβάλι ως μία πρόσκληση σε μια γιορτή χαράς που απευθύναμε προς όλους τους Τριφύλιους! Με αυτό το σκεπτικό δουλέψαμε και τα καταφέραμε!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σ` όλους όσους συμμετείχαν στα γκρουπ, τους συλλόγους και τα παιδιά μας, στους χορηγούς μας, στους επισκέπτες μας και σε όλους όσους βοήθησαν με το δικό τους τρόπο να γίνει πραγματικότητα το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ 2013!
Του χρόνου θα είμαστε πάλι εδώ, καλύτεροι από φέτος!!!

Πάει στον Εισαγγελέα ο φάκελος με το λιμάνι της Κυπαρισσίας. [ 2 VIDEO ]

Συνέντευξη τύπου με θέμα το λιμάνι Κυπαρισσίας έδωσε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα στην Κυπαρισσία για τις ευθύνες του Δήμου Τριφυλίας. Στην συνέντευξη τύπου εκτός από τον κ. Δήμαρχο μίλησαν ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων Τριφυλίας κ. Κωνσταντίνος Ροϊλός, ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Τσίγγανος, ο ερασιτέχνης αλιέας κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος & τέως Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Σαμπαζιώτης.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας είπε ότι το ............

πρώτο μήνυμα που εμείς θέλουμε να πούμε είναι ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία τυπική αρμοδιότητα παρέμβασης στο λιμάνι. Ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή έχει κάνει δεκάδες συναντήσεις για το λιμάνι και πιέσεις τις οποίες θα συνεχίσει και προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων Τριφυλίας κ. Κωνσταντίνος Ροϊλός μίλησε για ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Τριφυλία και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ανάφερε να ανοίξει ο φάκελος και να ζητήσει ο Δήμος ευθύνες στη Δικαιοσύνη

Ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Τσίγγανος μίλησε για ευθύνες των υπηρεσιών της Περιφέρειας και εκθείασε το προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και πρότεινε να ανοίξει ο φάκελος νομικά και να ενταθούν οι πιέσεις στην Περιφέρεια.

Ο ερασιτέχνης αλιέας κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος μίλησε για τα στοιχεία, τις αναφορές και τις καταγγελίες που έχει κάνει τεκμηριωμένα ο σύλλογος σε όλες τις υπηρεσίες και είπε ότι έχει ευθύνες ο Δήμος και η Περιφέρεια.

Ο δημοτικός σύμβουλος και τέως Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Σαμπαζιώτης μίλησε για το ενδιαφέρον του Δήμου και ενημέρωσε ότι η Περιφέρει θα δημοπρατήσει το έργο της αποκατάστασης τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο με 2 ή 2.5 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθουν από το ΕΠΑΛ του ΕΣΠΑ.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι ερωτήσεις που έγιναν στον κ. Δήμαρχο και τον κ. Σαμπαζιώτη.

Όλο το βίντεο (2 Κομμάτια) από τη συνέντευξη τύπου είναι διαθέσιμο στο Filiatranews. Παρακολουθήστε τα. Είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Οι τοποθετήσεις.



Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που τέθηκαν στον Δήμαρχο Τριφυλίας και τον Τεως Δήμαρχο Κυπαρισσίας



Αντισυνταγματική η δέσμευση λογαριασμών από το Σ.Δ.Ο.Ε.

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων κ.λπ. Πρόκειται για μία απόφαση-βόμβα όπως χαρακτηρίστηκε από νομικούς και τραπεζοοικονομικούς κύκλους.

Ειδικότερα, το Δ’ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού ..........

δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) με την υπ’ αριθμ. 1032/2013 απόφασή του έκρινε αντίθετη στα άρθρα 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική κ.λπ. ζωή της χώρας), 17 (προστασία της ιδιοκτησίας) και 25 (αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου), καθώς επίσης έκρινε αντίθετη και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (προστασία της περιουσίας) τη διάταξη του άρθρου 30 (παράγραφος 5 περίπτωση ε’) του Ν. 3296/2004 που προβλέπει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Πάντως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 3296/2004, που προβλέπει τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακά στοιχεία, συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά – δεδομένου, υπογραμμίζουν οι δικαστές, ότι όσο χρόνο διαρκεί η δέσμευση, το ελεγχόμενο πρόσωπο στερείται της δυνατότητας χρήσης και διάθεσης περιουσιακών του στοιχείων, και μάλιστα ρευστού χρήματος και κινητών αξιών φυλασσομένων σε πιστωτικά ιδρύματα.

Το μέτρο αυτό, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, συνεπάγεται σοβαρό περιορισμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας του φορολογουμένου. Δηλαδή, της προστασίας αγαθών τα οποία κατοχυρώνονται με τις διατάξεις των άρθρων 17 και 5 του Συντάγματος.

Μπορεί μεν, τονίζεται στη δικαστική απόφαση, το μέτρο αυτό να αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα, στη διασφάλιση της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχομένου, ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του Δημοσίου κατ’ αυτού, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η εκ μέρους του τέλεση της πιθανολογηθείσης παραβάσεως, καθώς επίσης και στη διασφάλιση της διατήρησης στοιχείων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου κατά τη διερεύνηση της πιθανής τέλεσης της παράβασης. Όμως, ο σκοπός και μόνον του μέτρου αυτού δεν αρκεί για να νομιμοποιήσει από συνταγματικής άποψης την επίμαχη ρύθμιση του Ν. 3296/2004, καθώς μάλιστα δεν έτυχε περαιτέρω εξειδίκευσης με το Π.Δ. 85/2005 που ακολούθησε.

Από τις συνταγματικές επιταγές, επισημαίνουν οι δικαστές, απαιτείται οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. να διαγράφονται στο νόμο κατά τρόπο σαφή και αντικειμενικό, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή του κράτους δικαίου.

Στην προκειμένη περίπτωση του Ν. 3296/2004 τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων επιβάλλεται σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Όμως, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, με τη χρήση αορίστων εννοιών (που γίνεται στο Ν. 3296/2004) «καταλείπεται ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση, χωρίς να καθορίζονται κατά τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου».

Εξάλλου, στον επίμαχο νόμο δεν τίθεται κάποιος περιορισμός ούτε ως προς την έκταση των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να τεθούν υπό δέσμευση, ούτε κυρίως ως προς τη χρονική διάρκεια της δεσμεύσεως. Επίσης, στο νόμο δεν ρυθμίζεται ειδικότερα η διαδικασία επιβολής και άρσεως του μέτρου της δεσμεύσεως, με την πρόβλεψη σχετικών διαδικαστικών εγγυήσεων αναλόγων προς τη σοβαρότητα του λαμβανομένου μέτρου.

Κατόπιν αυτών, οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ το άρθρο 30 (παράγραφος 5 περίπτωση Ε) του Ν. 3296/2004.

Στην προκειμένη περίπτωση είχε υποβληθεί καταγγελία στην περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ. Η καταγγελία αφορούσε …επιχειρηματία που διατηρεί ατομική επιχείρηση εισαγωγής αγροτικών μηχανημάτων. Από τον έλεγχο των οργάνων του ΣΔΟΕ προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία μεγάλης έκτασης, με χρήση τεχνασμάτων, όπως είναι οι υποτιμολογήσεις. Έτσι αποφασίστηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ. και η απόφαση της δέσμευσης κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

24h.gr

Πως θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2012 (οικονομικό έτος 2013)

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΙΝΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013

Υποβολή δήλωσης υποχρεωτικά για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους
Από το οικονομικό έτος 2013, όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να καταθέτουν φορολογική δήλωση, είτε είχαν εισόδημα μέσα στο… 2012 είτε όχι.
Την υποχρέωση αυτή την έχουν και τα τέκνα που είναι ............

προστατευόμενα των γονέων τους, είτε γιατί σπουδάζουν είτε γιατί είναι φαντάροι ή άνεργοι.
Την υποχρέωση επίσης υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν και οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν εισόδημα στην Ελλάδα, οπότε είχαν και την απαλλαγή από τα τεκμήρια.
Να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν αποκτούν εισόδημα στη χώρα μας έχουν από 1.1.2011 απαλλαγή και από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Έτσι αρκετοί από αυτούς δεν κατέθεσαν πέρυσι φορολογική δήλωση. Μετά την εφαρμογή όμως της υποχρεωτικής δήλωσης από το 18ο έτος και πάνω, είναι και αυτοί υποχρεωμένοι να καταθέσουν φορολογική δήλωση.

· Προβλήματα εφαρμογής
Στο μίνι φορολογικό προβλέφθηκε ότι: «Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα».
Έτσι όσοι δεν δηλώνουν άλλα εισοδήματα, πραγματικά ή τεκμαρτά, δεν θα έχουν την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.
Μόνο που οι εγκέφαλοι του Υπουργείου Οικονομικών, όρισαν την ισχύ της συγκεκριμένης διάταξης από 1.1.2013, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτους όσους φέτος, το οικονομικό έτος 2013, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση μιας και θα είναι πάνω από 18 ετών.
Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι και οι προστατευόμενοι από τους γονείς τους θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν αποδείξεις, το 25% των 3.000 ευρώ, δηλαδή 750 ευρώ. Αν δεν το κάνουν θα έχουν την ποινή του 10% επί των αποδείξεων που δεν προσκόμισαν, άρα φόρο 75 ευρώ.
Επίσης θα φορολογηθούν με τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, αν και μέχρι πέρυσι, ως προστατευόμενα μέλη, αυτά βάρυναν τον γονέα.
Το παράλογο της μη εφαρμογής της απαλλαγής του ελάχιστου τεκμηρίου από τις δηλώσεις του 2013 δεν σταματά εδώ.
Σύμφωνα με τον ΚΦΕ, ως προστατευόμενα μέλη θεωρούνται:
[…] «1. Θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο:
α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.
β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.
γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά, για τα τέκνα του προηγούμενου εδαφίου καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω.
στ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.
ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω.
η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.
2. Τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β’ έως η’ της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω.» (Ν.2238/1994, άρθρο 7).
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, αν η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη είναι 3.000 ευρώ, τότε τα αναφερόμενα μέλη δεν θα μπορούν να θεωρηθούν προστατευόμενα, αφού θα έχουν φορολογούμενο εισόδημα πάνω από 2.900 ευρώ.

· Υπάρχουν λύσεις;

1. Θα μπορούσε το Υπουργείο με τροποποίηση σε ένα από τα νομοσχέδια που συζητούνται στη Βουλή, να αλλάξει την ισχύ της διάταξης και να θεσπίσει εφαρμογή της απαλλαγής του ελάχιστου τεκμηρίου από 1.1.2012.
2. Θα μπορούσε να εξαιρέσει τα προστατευόμενα μέλη του άρθρου 7 του ΚΦΕ.
3. Τέλος, θα μπορούσε με έναν νέο κωδικό στο Έντυπο Ε1 να σημειώνεται η σχέση προστατευόμενου μέλους και παράλληλα να δηλώνεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου γονέα.
Απ’ ό,τι φαίνεται οι δηλώσεις θ’ αργήσουν πολύ ακόμη και υπάρχει χρόνος για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα.

· Υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων στη δήλωση
Από τις δηλώσεις που θα καταθέσουμε φέτος, θεσπίστηκε η υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων, είτε φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις είτε έχουν φορολογηθεί με ειδικό τρόπο (τόκοι, κέρδη από εταιρείες κ.λπ.) είτε είναι αφορολόγητα.
«Σε κάθε περίπτωση στη δήλωση αυτή αναγράφονται όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.»
Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στους πληροφοριακούς πίνακες του Εντύπου Ε1 όχι μόνο το καθαρό ποσό, αλλά και τον φόρο που πληρώθηκε γι’ αυτό το ποσό.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στη Βουλή, είναι η καταγραφή των εισοδημάτων ώστε να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Ο βασικός στόχος όμως του οικονομικού επιτελείου, είναι η επιβολή σε μεγαλύτερη φορολογική βάση, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Να θυμίσουμε ότι πέρα από τον φόρο της κλίμακας, όσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, τους επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλίμακα που δεν είναι αναλογική.
Η εισφορά υπολογίζεται ως εξής:
- Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
- Από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
- Από 50.001 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 3%.
- Από 100.001 ευρώ και άνω, με συντελεστή 4%.

· Προβλήματα εφαρμογής

Η εφαρμογή αυτής της διάταξης σημαίνει ότι άμεσα τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να στείλουν εκατοντάδες χιλιάδες βεβαιώσεις για τους τόκους που έχουν δώσει και τους φόρους που έχουν παρακρατήσει. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα γίνει με τους κοινούς λογαριασμούς και βέβαια θα πρέπει να μην επιβαρυνθούν οι καταθέτες το κόστος όλης αυτής της ιστορίας. Γιατί στο τέλος θα βρεθούν φορολογούμενοι να πληρώνουν 2 και 3 ευρώ έξοδα για να δηλώσουν τόκους 1 και 2 ευρώ και να φορολογηθούν με την έκτακτη εισφορά γι’ αυτά.
Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει βέβαια ακόμη.

· Υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Η τελευταία αλλαγή που έγινε για τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2013 (εισοδήματα του 2012) είναι στο χρόνο υποβολής τους. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι υποβάλαμε τις δηλώσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με την πηγή εισοδήματός μας. Έτσι, άλλη ημερομηνία υπέβαλαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, άλλη οι αγρότες και άλλη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Με το μίνι φορολογικό όλοι οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα μπορούν να καταθέτουν την φορολογική τους δήλωση από την 1η Φεβρουαρίου έως την 30ή Ιουνίου κάθε χρόνο.

Γίνεται βέβαια κατανοητό ότι και πάλι οι φορολογούμενοι θα «σπεύσουν» να καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση τελευταία στιγμή, ώστε να αποφύγουν να βεβαιωθεί ο φόρος νωρίς.
Ίσως το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει υιοθετήσει και τη συνέχεια της πρότασης που του είχε κατατεθεί.
Η ψηφισθείσα διάταξη είναι:
«Η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας.»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπήρχε και συνέχεια η οποία έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση ο φόρος βεβαιώνεται τον επόμενο μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο διότι θα υπήρχε αποσυμφόρηση τόσο των λογιστικών γραφείων, όσο και του ίδιου του TAXIS, αφού ο φορολογούμενος θα ήξερε ότι είτε κατέθετε τη δήλωσή του τον Φεβρουάριο είτε τον Ιούνιο, η βεβαίωση του φόρου θα γινόταν τον Ιούλιο και οι πληρωμές θα ακολουθούσαν όλες μια σειρά με την πρώτη δόση τον Αύγουστο, την δεύτερη τον Οκτώβριο και την τρίτη τον Δεκέμβριο.
Σε αυτή την οικονομική κατάσταση, με τις δόσεις του 2012 να λήγουν τον Φεβρουάριο του 2013 και τα ληξιπρόθεσμα να είναι ένα δις τον μήνα, πιστεύει κάποιος στο Υπουργείο ότι οι φορολογούμενοι θα «σπεύσουν» να ξαναβάλουν φόρους στο κεφάλι τους;

Φοροτέχνης

Επεκτείνεται το εργόσημο

Πτώση 50% των εισφορών για την κατ΄ οίκον εργασία, επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

Τρεις ακόμη ομάδες εργαζομένων εντάσσει στο εργόσημο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με τροποποίηση .........

που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, στο καθεστώς του εργοσήμου εντάσσονται… εφεξής οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής χωρίς διεύθυνση αποδέκτη, οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπων και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ΄οίκον ή σε άλλο χώρο και οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (σούπερ μάρκετ).

Ραγδαία πτώση εισφορών λόγω εργοσήμου

Τη συγκεκριμένη τροποποίηση επέφερε ο κ. Βρούτσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Στο νομοσχέδιο έχουν ήδη περιληφθεί ρυθμίσεις για την εφαρμογή του εργοσήμου, ανάμεσα στις οποίες και διατάξεις για την αυστηροποίηση εφαρμογής του. Σε ευθεία γραμμή με τη διαπίστωση που διατυπώνεται και στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου ότι «το νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου ήταν προβληματικό και προκάλεσε απώλεια εσόδων καθώς οι αμειβόμενοι με εργόσημο κατέβαλαν χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές αν και είχαν πλήρεις παροχές», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι «υποστηρίζει ένθερμα το εργόσημο αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή του». Όπως εξήγησε ο υπουργός με την εισαγωγή του εργοσήμου «δυστυχώς τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για την κατ’ οίκον απασχόληση από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έπεσαν στα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάσσονται τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά την αντίθεσή τους με πολλές διατάξεις διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κάλεσαν τον υπουργό να προχωρήσει σε βελτιώσεις ιδίως για τα άρθρα με τα οποία γίνεται αυστηρότερη η αντιμετώπιση (αστική και ποινική) των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τους οποίους θα μπορούσε να ισχύσει το πειθαρχικό δίκαιο για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Μητρώο Ελέγχου Παραβατικότητας

Εμφατικά ο υπουργός αναφέρθηκε στις διατάξεις για το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ και την ΗΔΙΚΑ, από την πλήρη λειτουργία των οποίων το υπουργείο αναμένει εξοικονόμηση πόρων 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. «Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό που ονομάζουμε καταχρηστικές συντάξεις δεν θα υπάρχει» είπε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι προωθείται ένα ουσιαστικό πλαίσιο δράσης που λύνει το πρόβλημα. Ο υπουργός χαρακτήρισε τρομακτικό το νούμερο των 53.695 μη απογραφόμενων συνταξιούχων και εξήγησε ότι προχωρά η ηλεκτρονική διασταύρωση συντάξεων θανάτου ώστε να ακολουθήσουν στοχευμένοι έλεγχοι για να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα αχρεωστήτως καταβληθέντα. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στην ΗΔΙΚΑ ειδικός λογαριασμός, το «Μητρώο Ελέγχου Παραβατικότητας» και με εγκύκλιο θα ζητείται από τους Διοικητές των ταμείων να αποστείλουν τους αναπόγραφους συνταξιούχους.

Καμία απόκλιση στον ΟΑΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στα χέρια ο υπουργός, η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα 4.390.378 συντάξεις. Αυτό το νούμερο που εξελίσσεται συνεχώς (θάνατοι ή νέες συντάξεις) έχει απόκλιση μόλις 3,81% ως προς τους ΑΜΚΑ και 3,46% ως προς τους ΑΦΜ. Υπάρχουν ταμεία με απόκλιση «μηδέν», ένα από αυτά είναι ο ΟΑΕΕ στον οποίο είναι πλήρης η ταυτοποίηση συντάξεων και συνταξιούχων. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως το ΑΦΜ και στο Δημόσιο οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως τον ΑΜΚΑ, όπως ενημέρωσε ο υπουργός. «Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχουμε γυρίσει σελίδα. Το 2013 θα είναι έτος νοικοκυρέματος», είπε ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας τον στρατηγικό ρόλο που αναλαμβάνει η ΗΔΙΚΑ.

Τα κόμματα

Την ανάγκη να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων, επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης ο οποίος εκτίμησε ότι η εφαρμογή των προωθούμενων διατάξεων θα δικαιώσει τον τίτλο του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης προειδοποίησε ότι στην πραγματικότητα αποδυναμώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ιδίως για την εμπλοκή της Οικονομικής Αστυνομίας στο έργο του ΣΕΠΕ, ο κ. Στρατούλης προειδοποίησε ότι μπορεί να αποδειχθεί με επικίνδυνες παραμέτρους. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του προτίθεται να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας στις διατάξεις για την αστική και ποινική αντιμετώπιση των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης διότι εισάγονται διαδικασίες τρομοκράτησης των υπαλλήλων.

Ευέλικτο αποτελεσματικότερο σύστημα στην εφαρμογή του εργοσήμου ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Κουτσούκος σημειώνοντας ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η προωθούμενη αύξηση των εισφορών. Τάχθηκε επίσης κατά διατάξεων που μπορεί να εξοντώσουν τους υπαλλήλους έως την τελεσιδικία υποθέσεων που θα τους αφορούν και προειδοποίησε ότι η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, θα κάνει πολλούς υπαλλήλους να πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους σε καθεστώς τρομοκρατίας.

Αντισυνταγματικά χαρακτήρισε τα μέτρα για τα πειθαρχικά ζητήματα των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης και αναρωτήθηκε αν με κλίμα τρομοκρατίας κατά των υπαλλήλων θα απονέμονται νωρίτερα οι συντάξεις. Ο βουλευτής επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ατέλειες του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ και ΗΔΙΚΑ.

Την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί ο εργασιακός μεσαίωνας και η ανασφάλιστη εργασία εξέφρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης και αυτό διότι όπως κατήγγειλε, «ενώ ο Έλληνας σήμερα αναζητεί εναγωνίως μεροκάματο, έρχονται καραβιές λαθρομεταναστών που εργάζονται για δέκα ευρώ και τους προτιμούν οι εργοδότες διότι γνωρίζουν ότι δεν θα διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης εκτίμησε ότι το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ θα βάλει πλάτη για απολύσεις υπαλλήλων και επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία και στήριξη των ανέργων. Πρότεινε δηλαδή, επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επίδομα και για εκείνον που αναζητεί εργασία μέσω του ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη να δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όσο διαρκεί η ανεργία να αναστέλλεται κάθε υποχρέωση (δάνεια, ανατοκισμός δανείων κλπ), να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου, να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος τους.

«Δεν βλέπω να ενισχύεται το ΣΕΠΕ. Αντιθέτως, ενισχύεται η Οικονομική Αστυνομία για την οποία είναι αμφίβολο ότι έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία», επισήμανε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αικατερίνη Μάρκου. Η βουλευτής εξέφρασε επιφυλάξεις και για τις διατάξεις που αφορούν το εργόσημο.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα δύο σενάρια για “ηπιότερο” χαράτσι

Δύο σενάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί και το 2013 το «έκτακτο» ειδικό τέλος ακινήτων ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττει η ΔΕΗ, μέσω… του λογαριασμού κατανάλωσης ρεύματος.

Το πρώτο σενάριο .......

προβλέπει ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα είναι κατά 20% μειωμένο (σε μέσα επίπεδα) σε σχέση με το 2012. Η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί από την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και το 2013, κάτι που δεν περιλαμβάνεται ούτε στο μνημόνιο ούτε στον κρατικό προϋπολογισμό. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι το ειδικό τέλος ακίνητων θα επιβληθεί και φέτος με τους ίδιους συντελεστές που ίσχυαν το 2011 και το 2012. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιβληθεί ΦΑΠ για το 2013, ενώ ο ενιαίος φόρος ακίνητων θα ισχύσει από το 2014. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το realestatenews.gr το σενάριο για.. «ήπιο» ΕΕΤΗΔΕ, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός οικονομικών προβλέπει μείωση των συντελεστών με όφελος κυρίως για τους μικροϊδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, εξετάζεται μια μείωση των συντελεστών του χαρατσιού της ΔΕΗ. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα ξεκινά από τα 3 ευρώ το τ.μ. για τιμή ζώνης από 1 ευρώ έως 1.500 ευρώ/τ.μ. Σήμερα το χαράτσι της ΔΕΗ ξεκινά ουσιαστικά από τα 5 ευρω/τ.μ. Για τους περισσότερους φορολογούμενους, καθώς η χαμηλή τιμή ζώνης 500-1.000 ευρώ αφορά πολύ μικρό αριθμό ιδιοκτητών. Αντίστοιχη θα είναι η μείωση των συντελεστών και στα υπόλοιπα κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό (δηλαδή με τη μειωμένη κλίμακα και τους υφιστάμενους συντελεστές παλαιότητας) όσοι έχουν παλαιά και μικρά σπίτια θα έχουν μια ελάφρυνση 20% σε σχέση με το 2012 (περίπου 100 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια και την παλαιότητα του ακινήτου). Για να καλυφθεί η απώλεια το εσόδων, στο «ήπιο σενάριο», η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να ξεκινήσει να εισπράττει, εντός του 2013, τον ενιαίο φόρο ακίνητων (κάτι που έχει απορρίψει η τρόικα) ή να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και για το 2013. Στην περίπτωση αυτή περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1-1-2013 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν ΦΑΠ 0,2%-2%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα επιβληθεί με τους υφιστάμενους συντελεστές ούτως ώστε να εισπραχτούν 2,6 δισ. ευρώ. Στο σενάριο αυτό ο ενιαίος φόρος επί των ακινήτων μεταφέρεται για το 2014 και δεν θα επιβληθεί ΦΑΠ για το 2013.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φοροκαταιγίδα του 2013

Εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το 2012, αυξημένο τέλος επιτηδεύματος, ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013, φόροι ακίνητης περιουσίας τριών ετών.

Ένας μακρύς ........

κατάλογος με εκκαθαριστικά και ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων, ετοιμάζεται να πέσει στις πλάτες μας. Πολλά περιθώρια να αμυνθούμε δεν έχουμε, καθώς τα «χτυπήματα» θα είναι απανωτά.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα με το fpress.gr, είναι να κερδίσουμε λίγο χρόνο. Δείτε πώς:

1. Αν αποφασίσουν να μας επιβάλλουν το χαράτσι της ΔΕΗ και για το 2013, θα σπεύσουμε να το αποδεσμεύσουμε από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και να το μεταφέρουμε στην εφορία. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα με τη ΔΕΗ ευκολίες πληρωμής για την εξόφληση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το ποσό του χαρατσιού, θα το ρυθμίσουμε με βάση τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα ισχύσει για τα χρέη στην εφορία. Η διαδικασία μεταφοράς υπάρχει ήδη και γίνεται με αίτηση στην εφορία.

2. Μια πρόταση με «ρίσκο»: Αν επιβληθεί χαράτσι ΔΕΗ και για το 2013, αυτό θα έχει μια ημερομηνία γέννησης της φορολογικής υποχρέωσης. Αυτό τουλάχιστον συνέβη το 2011 και το 2012 καθώς το χαράτσι πλήρωσαν όσοι είχαν ενεργή σύνδεση ηλεκτροδότησης τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012. Αν λοιπόν διαθέτετε κάποιο κλειστό ακίνητο το οποίο παρ’ όλα αυτά έχει ενεργή σύνδεση ηλεκτροδότησης μπορείτε να την διακόψετε μπας και προλάβετε την ημερομηνία γέννησης της φορολογικής υποχρέωσης. Βέβαια, αν τελικώς αποφασιστεί να μην επιβληθεί χαράτσι αλλά ενιαίος φόρος ακινήτων, θα έχετε υποβληθεί σε μια ταλαιπωρία χωρίς λόγο.

3. Με τα εκκαθαριστικά του 2013, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν και το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ αντί για 500 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ αντί για 300 ευρώ για τα υποκαταστήματα κλπ). Αν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σχέση μισθωτής εργασίας αλλά παρ’ όλα αυτά πληρώνονται με μπλοκάκι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν 500 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος, καταβάλλεται εφόσον υπήρχε ανοικτό μπλοκάκι μέσα στο 2012. Όποιοι δεν έκοψαν δελτίο παροχής κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, μπορούν να κάνουν αναδρομικά διακοπή επαγγέλματος και να απαλλαγούν από την επιβάρυνση. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και πέρυσι. Θα πρέπει να καταβληθεί το πρόστιμο αναδρομικής διακοπής ενώ χρειάζεται προσοχή από τους επαγγελματίες που δεν έχουν φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (π.χ δεν έχουν υποβάλλει συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών στο παρελθόν) καθώς υπάρχει κίνδυνος επιβολής μεγάλων προστίμων.

4. Στο τέλος Απριλίου, τελειώνει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Μια πρόταση είναι να μην ανεφοδιάσουμε τώρα τις δεξαμενές (όσοι βέβαια εξ υμών επιλέξατε το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθείτε). Θα δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση μήπως και προχωρήσει σε κάποια ευνοϊκή αλλαγή από τον Οκτώβριο οπότε και ξεκινάει η καινούργια περίοδος διάθεσης του πετρελαίου

5. Κάθε μήνα που διατηρείτε τις πινακίδες για το δίλιτρο αυτοκίνητό σας, φορτώνεστε και με περισσότερο φόρο πολυτελείας τον οποίο θα κληθείτε να πληρώσετε μέσα στο 2014. Αν δεν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο και θέλετε να αποφύγετε το καινούργιο χαράτσι, καταθέστε τις πινακίδες τώρα. Βέβαια, έχετε ήδη πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για τη φετινή χρονιά. Σκεφτείτε αν σας χρειάζεται το αυτοκίνητο και πόσο. Να σημειωθεί ότι αν καταθέσετε τις πινακίδες εγκαίρως, θα γλιτώσετε και από την υποχρέωση να ασφαλίσετε το αυτοκίνητο για να μην πληρώσετε πρόστιμο.

6. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει αν θα υπάρξει και φέτος κάποια διευκόλυνση για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι υιοθετήθηκε το σύστημα των επτά μηνιαίων δόσεων για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ. Φέτος, προς το παρόν ισχύει ο νόμος που προβλέπει εξόφληση σε έως τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αν δεν υπάρξει κάποια άλλη απόφαση, η μόνη λύση είναι να πληρωθεί ο φόρος με πιστωτική κάρτα καθώς και φέτος οι τράπεζες θα κάνουν ευκολίες πληρωμής μέσω του πλαστικού χρήματος. Δεν είναι λύση για όλους καθώς οι περισσότεροι δεν έχουμε υπόλοιπο στην πιστωτική μας κάρτα για να πληρώσουμε ενώ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να φορτωθούμε με τους υπέρογκους τόκους που μας φορτώνουν οι τράπεζες αν δεν εξοφλήσουμε τις «άτοκες» δόσεις στην ώρα τους.

Φοροτέχνης

Δεν θα πάρουν τη σύνταξη του Απριλίου όσοι έχουν λάθος ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ

Αναστέλλεται από τη σύνταξη του μηνός Απριλίου, δηλαδή από τις 29/3/2013, η καταβολή της σύνταξης στους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν ταυτόχρονα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Για όσους δε διαθέτουν είτε ΑΜΚΑ είτε ΑΦΜ, η διακοπή της .......

σύνταξης θα ισχύσει από τη σύνταξη του μηνός Μαΐου, που θα καταβληθεί στις 29/4/2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ και προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών θα πρέπει να προσκομίσουν, από την Τρίτη 26/3/2013 μέχρι και την Τρίτη 9/4/2013, στα υποκαταστήματα του τόπου κατοικίας τους τα εξής δικαιολογητικά.

– Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ.
– Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ (από τα γραφεία ΑΜΚΑ των αρμοδίων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΚΕΠ) ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας)

Η αυτοπρόσωπη παρουσία θα πιστοποιείται με ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αντίθετη περίπτωση με εξουσιοδότηση.
Για τους συνταξιούχους κατοίκους εξωτερικού, η ενημέρωση για την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνει μέσω των πρεσβειών και οι σχετικές διαδικασίες θα καθοριστούν λεπτομερώς με νεώτερες οδηγίες.

Σε περίπτωση μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός της οριζόμενης προθεσμίας, θα ανασταλεί η σύνταξη και θα επαναχορηγηθεί με την υποβολή τους στα αρμόδια υποκαταστήματα.

Market Beast

Μάνη: Θρίλερ με πτώμα νεαρού σε πύργο!

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το πτώμα του νεαρού σε πύργο της Μάνης - Η σωματοδομή του θύματος ταιριάζει με το θύμα απαγωγής, που είχε συγκλονίσει τη χώρα...

Το πτώμα ......

βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης τα ξημερώματα, σε εγκαταλελειμμένο πύργο που βρίσκεται στην Μάνη.

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί και αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες τόσο για τις συνθήκες θανάτου, όσο και για την ταυτότητα του θύματος.

Για την ώρα έχει προκύψει πως πρόκειται για νεαρό, ηλικίας 25 - 30 ετών, που όμως είναι αδύνατον να αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές όμως, η σωματοδομή του νεκρού ταιριάζει με εκείνη νεαρού που είχε απαχθεί από περιοχή της Αττικής και είχε συγκλονίσει τη χώρα. Στο σημείο έσπευσε ο ιατροδικαστής Ναυπλίου. Η αυτοψία έδειξε ότι το πτώμα βρισκόταν στο σημείο για περίπου ένα χρόνο, χωρίς πάντως να μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για την ημέρα του θανάτου του, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Στο πτώμα είχε απομείνει ελάχιστη σάρκα και μικρά κομμάτια από τα ρούχα που φορούσε την ημέρα που ''έσβησε''. Άπλετο φως στην μυστηριώδη υπόθεση, θα ρίξει το απτέλεσμα της εξέτασης DNA, που στάλθηκε σε ειδικό εργαστήριο της Αθήνας...

Patris News

Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας: Συνεχίζονται οι Εξαγωγές αγγουριών σε Βαλκανικές χώρες

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ενημερώνει ότι συνεχίζονται κανονικά οι εξαγωγές αγγουριών προς τις βαλκανικές χώρες και κυρίως τη Βουλγαρία.

Καθημερινά ......

προωθούνται αγγούρια εξαιρετικής ποιότητας στις αγορές αυτές.
Μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί περίπου διακόσιοι (200) τόνοι αγγούρια.

Οι εξαγωγικοί φορείς υποχρεούνται να υποβάλλουν Έντυπο Αναγγελίας στα γραφεία της υπηρεσίας ένα 24ωρο πριν την εξαγωγή ώστε να πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στα γραφεία της υπηρεσίας μας και στα τηλέφωνα: 27610-22530, 27610 22958 - FAX 27610 24995

Εισήγηση για 8μηνες Συμβάσεις στον Δήμο Τριφυλίας

Α. Εισήγηση προγραμματισμού πρόσληψης προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα μέγιστης διάρκειας οκτώ (8) μηνών έτους 2013
α. Υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, πρόσληψη 18 ατόμων ως εξής :
• Δέκα τρεις (13) ΥΕ Εργάτες καθαριότητας Γενικών καθηκόντων
• Δύο (2) ΔΕ29 Οδηγοί
• Ένας (1) ΔΕ28 Χειριστών μηχανημάτων έργων
• Ένας (1) ΔΕ28 Χειριστών τσάπας
• Ένας (1) ΔΕ Ηλεκτρολόγων


Β. Εισήγηση για πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας..........

ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών, συνολικού αριθμού είκοσι (20) ατόμων για την κάλυψη εποχικών, παροδικών ή πρόσκαιρων αναγκών του δήμου μας, κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητες, κατά την θερινή περίοδο ως εξής:
• έξι (6) ΥΕ εργάτες πυροπροστασίας – γενικών καθηκόντων
• επτά (7) ΥΕ εργάτες καθαριότητας – γενικών καθηκόντων
• ένας ( 1 ) ΔΕ οδηγός
• έξι (6 ) ΔΕ ναυαγοσώστες


Γ. Εισήγηση για τον προγραμματισμό πρόσληψης καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου

Για τα Σχολεία Α΄/θμιας εκπαίδευσης :
• Τρεις (3) καθαρίστριες για τα Σχολεία Φιλιατρών
• Δύο (2) καθαρίστριες για τα Σχολεία Γαργαλιάνων
• Μία (1) καθαρίστρια για τα Σχολεία Κυπαρισσίας

Για τα Σχολεία Β΄/θμιας εκπαίδευσης :
• Τρεις (3) καθαρίστριες για τα Σχολεία Φιλιατρών
• Δύο (2) καθαρίστριες για τα Σχολεία Κυπαρισσίας


ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΣΤΙΣ 26-03-13 ΚΑΙ ΑΠΟ 01 ΕΩΣ 04-04-13

Το Νοσοκομείο Μεσσηνίας και ειδικότερα η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα του Νοσηλευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τη διοργάνωση, από κοινού, κλινικού φροντιστηρίου σε δεκαπέντε (15) νοσηλευτές της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας και των Κ.Υ. Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε, αφού εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας ........

στο Νοσηλευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στο καθηγητή κο Παναγιώτη Πρεζεράκο, ότι πρωτοβουλίες αυτής της μορφής εκ μέρους των Πανεπιστημίων της χώρας είναι πλήρως εναρμονισμένες με το βασικό ζητούμενο του ρόλου των Πανεπιστημίων της χώρας. Πιστεύουμε δηλαδή ότι βασική αποστολή των Πανεπιστημίων είναι η διάχυση και η μεταφορά της παραγόμενης γνώσης στην κοινωνία.

Η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας θα συνεχίσει την πορεία που εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει να αναζητά και να συνεργάζεται με όλους εκείνους τους φορείς που μπορούν να προσφέρουν γνώση και εκπαίδευση σε όλο το προσωπικό με κύριο σκοπό και στόχο τις καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες της Τριφυλίας.

Τέλος, ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Τριφυλίας για την παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού συμβουλίου που θα διενεργηθεί το κλινικό φροντιστήριο διάρκειας 5 ημερών.

Επιστροφή δώρου Χριστουγέννων σε 50.000 συνταξιούχους

Αναπάντεχο δώρο Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ κατ' άτομο επιστρέφει το κράτος σε περίπου 50.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, καθώς, μετά την αναπροσαρμογή που έγινε στις συντάξεις τους αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012, βρέθηκαν να παίρνουν πολύ πιο κάτω από τα 2.500 ευρώ που ήταν το ποσό από το οποίο είχε καταργηθεί η καταβολή δώρων από το 2010 με το πρώτο μνημόνιο.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι εν λόγω συνταξιούχοι «κέρδισαν» τα ......

400 ευρώ, επειδή οι μειώσεις στις συντάξεις τους ήταν τόσο μεγάλες που τους έριξαν κάτω από το πλαφόν των 2.500 ευρώ και ταυτόχρονα έγιναν δικαιούχοι του δώρου Χριστουγέννων για το 2012, μία που οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων εφαρμόστηκαν από την 1η Αυγούστου 2012.

Η επιστροφή του δώρου οριστικοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες και η διαδικασία πίστωσης των χρημάτων αναμένεται να γίνει στο προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και στις συντάξεις Μαΐου.

Ημερησία

Στην Alpha η Κύπρου, στην Πειραιώς η Λαϊκή και η Ελληνική;

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο επιχείρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κος Φώτης Κουβέλης, σε συνάντησή του με τους εργαζομένους της Τράπεζα Κύπρου. Νωρίτερα, μετά από συνομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Κύπρου κο Αναστασιάδη έκλεισε η συμφωνία ώστε να δοθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο ο κος Κουβέλης κατά .........

τη συνάντησή τους είπε όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σκηνικό ότι η Τράπεζα Κύπρου θα περάσει στην Αlpha Bank και στην τράπεζα Πειραιώς η Λαϊκή και η Ελληνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, ως φαβορί για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα εμφανίζονταν οι δύο τραπεζικοί όμιλοι. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Κρατούν πανό με το σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε» και ζητούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα τους.

Εν τω μεταξύ σε δραματική έκκληση προχώρησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στους βουλευτές της Μεγαλονήσου αν ψηφιστούν τα νομοσχέδια τη Δευτέρα χρεωκοπούν όλες οι τράπεζες άρα και η οικονομίας της.

Alpha - Eμπορική

Εν τω μεταξύ, την έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε την Παρασκευή η Alpha Bank. Ως ημερομηνία ισολογισμού συγχωνεύσεως ορίσθηκε η 31η Δεκεμβρίου 2012. Η διαδικασία θα προχωρήσει χωρίς αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοση μετοχών.
Η συγχώνευση, όπως επισημαίνει η Alpha Bank, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τοποθετεί την τράπεζα σε πρωτεύουσα θέση με pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα περίπου 20% στις καταθέσεις και 24% στις χορηγήσεις.

Με την απόκτηση της Εμπορικής, η Alpha Bank ενισχύει τα μεγέθη και την κεφαλαιακή της βάση και ευρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εν όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποιήσεως του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 2,9 δισ. ευρώ από την Crédit Agricole πριν από το κλείσιμο της συναλλαγής, η εξαγορά της Εμπορικής συμβάλλει κατά 2,7 δισ. ευρώ στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού της Alpha Bank με στοιχεία της 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Η Εμπορική συνεισφέρει στο νέο σχήμα ένα χαρτοφυλάκιο, όπου περίπου 22% των συνολικών χορηγήσεων καλύπτονται με προβλέψεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το υψηλών καλύψεων δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής αποτελεί τον κατάλληλο επιχειρηματικό συνδυασμό για την Alpha Bank καθώς ιστορικά, η Εμπορική είναι εστιασμένη σε τομείς όπου η Alpha Bank έχει ήδη ισχυρή παρουσία συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών δανείων προς τη βιομηχανία και τις κατασκευές, καθώς και της στεγαστικής πίστεως.

Η Alpha Bank αναμένει να επωφεληθεί από ετήσιες συνέργειες ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους ύψους 150 εκατ. ευρώ και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από συνέργειες κόστους χρηματοδοτήσεως και εσόδων. Οι συνέργειες αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πλήρως εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως.

Ημερησία

Το χθεσινοβραδινό Δελτίο Ειδήσεων του BEST TV Καλαμάτας [ 21-3-2013 ]




Ανακοίνωση από την Ιερά Μητρόπλη Τριφυλίας και Ολυμπίας

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας προσφέρει Δωρεάν βοήθεια σε άπορες οικογένειες με ανήλικα παιδιά.
Συγκεκριμένα ......

προσφέρει κάθε μήνα ένα δέμα με τρόφιμα, βάρους περίπου 35 κιλών σε οικογένειες με εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ, που έχουν παιδιά έως 18 ετών.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 να υποβάλουν αίτηση στην ενορία τους και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1. Εκκαθαριστικό σημείωμα από την Εφορεία (ή βεβαίωση από την Εφορεία ότι δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση)

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο.

Στην περίπτωση που η οικογένεια έχει παιδιά φοιτητές έως 24 ετών χρειάζεται και πιστοποιητικό σπουδών από την σχολή τους.

Εαν υπάρχει ανάπηρο παιδί άνω των 18 ετών χρειάζεται έγγραφο πιστοποιητικό της αναπηρίας.

                                  Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 22ας Μαρτίου 2013




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«ΧΕΡΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ»: Σε λειτουργία Οικονομικό Παρατηρητήριο που καταργεί το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Έρχονται απολύσεις και τέλη στους πολίτες


Οικονομικό Παρατηρητήριο στους Δήμους για την .........

ορθή δημοσιονομική διαχείρισή τους βάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μηχανισμό που θα λειτουργεί σαν το «μακρύ χέρι» του κράτους και θα επιτηρεί την εκτέλεση των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών.

Η υλοποίησή του θα σημαίνει αυξήσεις σε τέλη, φόρους και απολύσεις...
Στόχος η ορθή δημοσιονομική διαχείριση Δήμων και Περιφερειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ» για το χτύπημα στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Η Σύνοδος των πρυτάνεων απορρίπτει το σχέδιο «Αθηνά» γιατί πλήττει τα ΤΕΙ. Οι σπουδαστές διαμαρτύρονται. Ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ κατηγορεί τον υπουργό ότι δεν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση. Παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου Γιαν. Παπουτσή και της προέδρου του Τμήματος Μονάδων Υγείας. Ευγ. Μπιτσάνη. Ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή «ΦΩΝΗ» στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:
• ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Οι κάτοικοι Μικρομάνης και Άρι, συνοδευόμενοι από τον Θ. Μπρεδήμα επισκέφθηκαν τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον Εισαγγελέα θέτοντας με δραματικό τρόπο το ζήτημα της εγκληματικότητας και της λεηλασίας από κακοποιά στοιχεία της τσιγγάνικης φυλής.
• ΣΥΜΜΟΡΙΑ 8 Αλβανών είχε ρημάξει τα πάντα με λεία 70.000 ευρώ. Η Αστυνομία εξιχνίασε μετά από έρευνα την υπόθεση.
• ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για την καταστροφή του Λιμανιού της Κυπαρισσίας.
- Παρέμβαση από τον Σωτήρη Γιαννόπουλο
- Δήλωση από τον βουλευτή Θανάση Πετράκο
● ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ με τον υπουργό είχε ο Περιφερειάρχης παρουσιάζοντας τη «Μυθική Πελοπόννησο» που εντυπωσίασε και τη ρώσικη τουριστική αγορά.
● «ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ» στο τυποποιημένο ελαιόλαδο βάζει το χύμα, σύμφωνα με μελέτη της ICAP.


● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!