Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Τα δύο σενάρια για “ηπιότερο” χαράτσι

Δύο σενάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί και το 2013 το «έκτακτο» ειδικό τέλος ακινήτων ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττει η ΔΕΗ, μέσω… του λογαριασμού κατανάλωσης ρεύματος.

Το πρώτο σενάριο .......

προβλέπει ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα είναι κατά 20% μειωμένο (σε μέσα επίπεδα) σε σχέση με το 2012. Η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί από την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και το 2013, κάτι που δεν περιλαμβάνεται ούτε στο μνημόνιο ούτε στον κρατικό προϋπολογισμό. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι το ειδικό τέλος ακίνητων θα επιβληθεί και φέτος με τους ίδιους συντελεστές που ίσχυαν το 2011 και το 2012. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιβληθεί ΦΑΠ για το 2013, ενώ ο ενιαίος φόρος ακίνητων θα ισχύσει από το 2014. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το realestatenews.gr το σενάριο για.. «ήπιο» ΕΕΤΗΔΕ, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός οικονομικών προβλέπει μείωση των συντελεστών με όφελος κυρίως για τους μικροϊδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, εξετάζεται μια μείωση των συντελεστών του χαρατσιού της ΔΕΗ. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα ξεκινά από τα 3 ευρώ το τ.μ. για τιμή ζώνης από 1 ευρώ έως 1.500 ευρώ/τ.μ. Σήμερα το χαράτσι της ΔΕΗ ξεκινά ουσιαστικά από τα 5 ευρω/τ.μ. Για τους περισσότερους φορολογούμενους, καθώς η χαμηλή τιμή ζώνης 500-1.000 ευρώ αφορά πολύ μικρό αριθμό ιδιοκτητών. Αντίστοιχη θα είναι η μείωση των συντελεστών και στα υπόλοιπα κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό (δηλαδή με τη μειωμένη κλίμακα και τους υφιστάμενους συντελεστές παλαιότητας) όσοι έχουν παλαιά και μικρά σπίτια θα έχουν μια ελάφρυνση 20% σε σχέση με το 2012 (περίπου 100 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια και την παλαιότητα του ακινήτου). Για να καλυφθεί η απώλεια το εσόδων, στο «ήπιο σενάριο», η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να ξεκινήσει να εισπράττει, εντός του 2013, τον ενιαίο φόρο ακίνητων (κάτι που έχει απορρίψει η τρόικα) ή να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και για το 2013. Στην περίπτωση αυτή περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1-1-2013 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν ΦΑΠ 0,2%-2%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα επιβληθεί με τους υφιστάμενους συντελεστές ούτως ώστε να εισπραχτούν 2,6 δισ. ευρώ. Στο σενάριο αυτό ο ενιαίος φόρος επί των ακινήτων μεταφέρεται για το 2014 και δεν θα επιβληθεί ΦΑΠ για το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.