Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φοροκαταιγίδα του 2013

Εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το 2012, αυξημένο τέλος επιτηδεύματος, ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013, φόροι ακίνητης περιουσίας τριών ετών.

Ένας μακρύς ........

κατάλογος με εκκαθαριστικά και ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων, ετοιμάζεται να πέσει στις πλάτες μας. Πολλά περιθώρια να αμυνθούμε δεν έχουμε, καθώς τα «χτυπήματα» θα είναι απανωτά.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα με το fpress.gr, είναι να κερδίσουμε λίγο χρόνο. Δείτε πώς:

1. Αν αποφασίσουν να μας επιβάλλουν το χαράτσι της ΔΕΗ και για το 2013, θα σπεύσουμε να το αποδεσμεύσουμε από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και να το μεταφέρουμε στην εφορία. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα με τη ΔΕΗ ευκολίες πληρωμής για την εξόφληση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το ποσό του χαρατσιού, θα το ρυθμίσουμε με βάση τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα ισχύσει για τα χρέη στην εφορία. Η διαδικασία μεταφοράς υπάρχει ήδη και γίνεται με αίτηση στην εφορία.

2. Μια πρόταση με «ρίσκο»: Αν επιβληθεί χαράτσι ΔΕΗ και για το 2013, αυτό θα έχει μια ημερομηνία γέννησης της φορολογικής υποχρέωσης. Αυτό τουλάχιστον συνέβη το 2011 και το 2012 καθώς το χαράτσι πλήρωσαν όσοι είχαν ενεργή σύνδεση ηλεκτροδότησης τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012. Αν λοιπόν διαθέτετε κάποιο κλειστό ακίνητο το οποίο παρ’ όλα αυτά έχει ενεργή σύνδεση ηλεκτροδότησης μπορείτε να την διακόψετε μπας και προλάβετε την ημερομηνία γέννησης της φορολογικής υποχρέωσης. Βέβαια, αν τελικώς αποφασιστεί να μην επιβληθεί χαράτσι αλλά ενιαίος φόρος ακινήτων, θα έχετε υποβληθεί σε μια ταλαιπωρία χωρίς λόγο.

3. Με τα εκκαθαριστικά του 2013, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν και το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ αντί για 500 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ αντί για 300 ευρώ για τα υποκαταστήματα κλπ). Αν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σχέση μισθωτής εργασίας αλλά παρ’ όλα αυτά πληρώνονται με μπλοκάκι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν 500 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος, καταβάλλεται εφόσον υπήρχε ανοικτό μπλοκάκι μέσα στο 2012. Όποιοι δεν έκοψαν δελτίο παροχής κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, μπορούν να κάνουν αναδρομικά διακοπή επαγγέλματος και να απαλλαγούν από την επιβάρυνση. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και πέρυσι. Θα πρέπει να καταβληθεί το πρόστιμο αναδρομικής διακοπής ενώ χρειάζεται προσοχή από τους επαγγελματίες που δεν έχουν φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (π.χ δεν έχουν υποβάλλει συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών στο παρελθόν) καθώς υπάρχει κίνδυνος επιβολής μεγάλων προστίμων.

4. Στο τέλος Απριλίου, τελειώνει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Μια πρόταση είναι να μην ανεφοδιάσουμε τώρα τις δεξαμενές (όσοι βέβαια εξ υμών επιλέξατε το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθείτε). Θα δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση μήπως και προχωρήσει σε κάποια ευνοϊκή αλλαγή από τον Οκτώβριο οπότε και ξεκινάει η καινούργια περίοδος διάθεσης του πετρελαίου

5. Κάθε μήνα που διατηρείτε τις πινακίδες για το δίλιτρο αυτοκίνητό σας, φορτώνεστε και με περισσότερο φόρο πολυτελείας τον οποίο θα κληθείτε να πληρώσετε μέσα στο 2014. Αν δεν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο και θέλετε να αποφύγετε το καινούργιο χαράτσι, καταθέστε τις πινακίδες τώρα. Βέβαια, έχετε ήδη πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για τη φετινή χρονιά. Σκεφτείτε αν σας χρειάζεται το αυτοκίνητο και πόσο. Να σημειωθεί ότι αν καταθέσετε τις πινακίδες εγκαίρως, θα γλιτώσετε και από την υποχρέωση να ασφαλίσετε το αυτοκίνητο για να μην πληρώσετε πρόστιμο.

6. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει αν θα υπάρξει και φέτος κάποια διευκόλυνση για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι υιοθετήθηκε το σύστημα των επτά μηνιαίων δόσεων για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ. Φέτος, προς το παρόν ισχύει ο νόμος που προβλέπει εξόφληση σε έως τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αν δεν υπάρξει κάποια άλλη απόφαση, η μόνη λύση είναι να πληρωθεί ο φόρος με πιστωτική κάρτα καθώς και φέτος οι τράπεζες θα κάνουν ευκολίες πληρωμής μέσω του πλαστικού χρήματος. Δεν είναι λύση για όλους καθώς οι περισσότεροι δεν έχουμε υπόλοιπο στην πιστωτική μας κάρτα για να πληρώσουμε ενώ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να φορτωθούμε με τους υπέρογκους τόκους που μας φορτώνουν οι τράπεζες αν δεν εξοφλήσουμε τις «άτοκες» δόσεις στην ώρα τους.

Φοροτέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.