Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Αγιαννάκης Φιλιατρών: Εσπερινός και Αρτοκλασία

ΑΥΡΙΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ 7.30 ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΑΓΙΑΝΑΚΗ) ΣΤΟ ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΕΡΑΣΜΑ.

ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΕΙ

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η φωτό είναι από το αρχείο του Παναγιώτη Λάλουση τον οποίο και ευχαριστούμε.

--

Τα 14 μέτρα της κυβέρνησης για τη διετία 2013 - 2014

Τις... τελευταίες πινελιές φαίνεται ότι βάζει το οικονομικό επιτελείο για το πακέτο μέτρων, ύψους 13,5 δισ, προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο περικοπών της διετίας ...........

2013-2014 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «σκληρό» για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ασφαλισμένους. Όπως αναφέρει η Real News η κυβέρνηση θα πρέπει πέραν της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών να υπερπηδήσει και τρια μεγάλα εμπόδια προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο. Το πρώτο είναι το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που θα εφαρμοστεί καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που έχουν ήδη προκαλέσει τριβές εντός της κυβέρνησης. Τέλος, κρίσιμο θα είναι και το εύρος των περικοπών στις συντάξεις ώστε να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Αναλυτικά τα μέτρα που σχεδιάζονται για τη διετία 2013-2014 είναι τα εξής:

1. Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως και 20% στις κύριες συντάξεις, ενδεχομένως και των 600 ευρώ. Πρόκειται για μια νέα εισφορά η οποία θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα φτάνει το 15% για συντάξεις 2.000 ευρώ.

2. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ. Θα επιβληθεί ειδική εισφορά και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το ύψος της περικοπής. Η βασική πρόταση προβλέπει η μείωση να ξεκινά από συντάξεις άνω των 400 ευρώ, ωστόσο όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.

3. Τέλος στα δώρα και στο επίδομα αδείας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Από το εν λόγω μέτρο κάθε υπάλληλος θα χάσει 1.000 ευρώ το χρόνο, ενώ υπολογίζεται πως το 2013 θα εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ. Η απώλεια για του συνταξιούχους θα είναι 800 ευρώ το χρόνο.

4. Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Το μέτρο θεωρείται πως έχει «κλειδώσει» ώστε τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης να πάψουν να χορηγούν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και επίδομα αδείας. Το μέτρο θα αφορά το σύνολο των επικουρικών συντάξεων ανεξαρτήτως ύψους και θα ισχύει για όλα τα ταμεία.

5. Αύξηση των απαιτούμενων ετών από τα 15 στα 21 έτη για συνταξιοδότηση στα 65. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2013 και στόχο έχει να λειτουργήσει αντισταθμιστικά ώστε να αποφευχθεί αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας στα 66 ή 67 έτη. Στόχος του μέτρου είναι να γίνεται έξοδος με 21 έτη ασφάλισης ώστε να αντιμετωπισθεί η εισφοροδιαφυγή.

6. «Ψαλίδι» στο εφάπαξ 23 ταμείων προνοίας. Οι συγκεκριμένοι φορείς χορηγούν ως και 83% υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι. Το μέτρο θα ξεκινήσει από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων όπου η μείωση θα αγγίξει το 22,67%, ακολουθώντας αυτή του Νοεμβρίου που είχε επιφέρει μείωση της τάξης του 20%.

7. Επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις όσων είχαν «φουσκωμένο» εφάπαξ. Και εδώ μοντέλο θα είναι το Ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων όπου έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια από 1% έως 3% στις συντάξεις.

8. Περικοπές στις συντάξεις συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων (π.χ. άγαμες θυγατέρες).

9. Μειώσεις αποδοχών 12% στα ειδικά μισθολόγια με ενδεχόμενη αναδρομική ισχύ του μέτρου από τον Ιούλιο του 2012. Το μέτρο αφορά κυρίως 200.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων οι ένστολοι, καθηγητές πανεπιστημίων και δικαστικοί.

10. Καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα προνοιακά επιδόματα, ενώ μαχαίρι μπαίνει και στα αναπηρικά επιδόματα από τα 313 στα 230 ευρώ. Εξετάζεται το επίδομα να χορηγείται κατά 2/3 σε όσους έχουν εισόδημα από 10.000 ως 20.000 ευρώ το χρόνο, κατά 1/3 σε όσους βρίσκονται από 20.000 ως 30.000 ενώ δεν θα χορηγείται για όσους υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ το χρόνο.

11. Τέλος το ΕΚΑΣ γθα όσους είναι κάτω των 65 ετών και χορήγηση του με κριτήρια για τους άνω των 65.

12. Νέες περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ κατά 305 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

13. Λουκέτο σε δημοτικές επιχειρήσεις και περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Οι μειώσεις θα είναι υψηλότερες για αντιδημάρχους και συμβούλους και περιορισμένοι για το υπόλοιπο προσωπικό.

14. Συγχώνευση ή κατάργηση 40 φορέων του Δημοσίου

iefhmerida

Γιατί ο Βενιζέλος κόβει δυο ακτίνες από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

Αλλαγή ακόμη και στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ ενόψει της ανασυγκρότησης της παράταξης που έχει ξεκινήσει μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Στην μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Μουσείο Μπενάκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει και τον νέο ήλιο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος θα επανέλθει στις αρχικές επτά ακτίνες από τις εννιά που έχει σήμερα.

Οι ακτίνες θα αντιστοιχούν στους .......

ισάριθμους άξονες πολιτικής στους οποίους θα δώσει έμφαση το ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα.

Στην οδό Πειραιώς, στο Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιαστεί και η νέα διακήρυξη του κόμματος η οποία καταρτίζεται όλο το τελευταίο διάστημα.

Στην εκδήλωση για τον εορτασμό των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του στις 3 Σεπτέμβρη 1974 θα κληθούν όλα τα ιστορικά στελέχη του Κινήματος. Με ενδιαφέρον αναμένει η ηγεσία του κόμματος να διαπιστώσει αν θα προσέλθει στην εκδήλωση ο Κώστας Σημίτης, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργοί που έχουν πάρει αποστάσεις από τη νέα ηγεσία.

iefhmerida

Πάγωσε από την Digea η Ψηφιακή μετάβαση

Και επίσημα πλέον η Digea ενημερώνει μέσω του λογαριασμού της στο twitter ότι πάγωσε η ψηφιακή μετάβαση μετά τον Υμηττό. Το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί στην επιτροπή του πρώην υπουργείου Μεταφορών έχει μπει στο συρτάρι.

Τα μεν ιδιωτικά κανάλια, μέτοχοι της Digea αναμένουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το νέο ψηφιακό χάρτη και ενώ έχουν ήδη ζητήσει επιπλέον φάσμα στην διάρκεια της μεταβατικής Περιόδου για εκπομπές σε σήμα υψηλής ευκρίνειας.

Η δε ΕΡΤ αναμένει τον έλεγχο του ...........

ελεγκτικού συμβουλίου για τη συμφωνία της με τη EutelSat για να εκπέμψει ψηφιακά στα κέντρα εκπομπής της Κρήτης.

Τυπολογίες - ΠΑΡΟΝ

LIVE η συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Δείτε από το Φιλιατρά News ΖΩΝΤΑΝΑ την μετάδοση του σημερινού περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Πατήστε το Διαβάστε περισσότερα.





Π. Πελοποννήσου: Υπεξαίρεση ενός εκατ. ευρώ από την ΤτΕ

Σε μια σημαντική αποκάλυψη θα προχωρήσει, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγου, στις 4 το απόγευμα: στην υπεξαίρεση από την Τράπεζα της Ελλάδος χρημάτων από τον αποθεματικό λογαριασμό που διατηρεί η περιφέρεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο αποθεματικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπήρχαν 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά όταν πήγαν οι αρμόδιοι να ελέγξουν για τους τόκους... βρήκαν μόνον 600.000 ευρώ. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν ότι το υπόλοιπο των χρημάτων έγινε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως λένε πηγές από την περιφέρεια, που χαρακτήρισαν ...............

«απαράδεκτη και παράνομη» την κίνηση της ΤτΕ, θα κινηθούν όλες εκείνες οι νομικές διαδικασίες (από τα ελληνικά μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια), προκειμένου να τιμωρηθεί η Τράπεζα και να επιστραφούν τα χρήματα στον αποθεματικό λογαριασμό.

Ωτίτιδα του κολυμβητή: Μπορείτε να την αποφύγετε

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι είναι αυτό της οξείας εξωτερικής ωτίτιδας ή ωτίτιδας του κολυμβητή, ακριβώς γιατί εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε κολυμβητές στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Η οξεία εξωτερική ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του καναλιού που οδηγεί στο τύμπανο.

Οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες για...........

την δημιουργία της φλεγμονής είναι η αύξηση της τοπικής υγρασίας λόγω της εισόδου του νερού στον ακουστικό πόρο και οι μικροτραυματισμοί από την χρήση μπατονέτας ή άλλων αιχμηρών μικροαντικειμένων (π.χ. νύχια). Η αύξηση της τοπικής υγρασίας, οι μικροτραυματισμοί και τα φυσιολογικά ανατομικά χαρακτηριστικά του έξω ακουστικού πόρου (χώρος σκοτεινός και στενός) δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα για την ανάπτυξη της φλεγμονής.

Συμπτώματα
Η εξωτερική ωτίτιδα εκδηλώνεται με ένα αίσθημα βάρους στο αυτί («γεμάτο»- «βουλωμένο» αυτί), με πτώση της ακοής, φαγούρα, πόνο και έντονη ευαισθησία στο άγγιγμα του αυτιού. Εν συνεχεία, όσο η φλεγμονή επιδεινώνεται, το πρήξιμο αυξάνεται και αρκετά συχνά το αυτί «τρέχει».

Πως θα την προλάβετε

Είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση των αυτιών μας πριν την έναρξη των διακοπών.
Αποφεύγουμε πάντα τη χρήση μπατονέτας.
Στεγνώνουμε καλά τα αυτιά μας μετά από το μπάνιο με μια πετσέτα και, εάν είμαστε ευαίσθητοι σε επεισόδια ωτίτιδας, τοποθετούμε διάλυμα βορικής αλκοόλης ή οξικού οξέως.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ φάρμακα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιατρού ΩΡΛ.

in.gr

Από 11 έως 28 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των πρωτοετών

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν εφέτος μηχανογραφικό δελτίο ήταν 116.173 και από αυτούς εισήχθησαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας 80. 615 (με 45.000 στα πανεπιστήμια και 32.689 στα ΤΕΙ).

Το ποσοστό επιτυχίας των εφετινών ............

υποψηφίων ήταν 69%, αυξήθηκε 3 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Ανακοίνωση Συλλόγου τριών τέκνων Μεσσηνίας

Ο Σύλλογος Ενημερώνει τα μέλη του ότι στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 διοργανώνει την ετήσια εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας για τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών που πέρασαν στα ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να .............
δηλώ>σουν συμμετοχή (έως τις 15 Σεπτεμβρίου) στο τηλέφωνο 693 6834169

Τα ονόματα των επιτυχόντων στα Φιλιατρά.

Δείτε μέσα από το Φιλιατρά Νews τους πίνακες επιτυχόντων στις πανελλήνιες Εξετάσεις 2012

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ



Κάτω δεξιά υπάρχουν δυο πλήκτρα: Zoom in και Zoom out που μεγαλώνουν / μικραίνουν το αρχείο για καλύτερη ανάγνωση.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ 90%



ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟ 10%



Τριφυλία: Η χρυσή ακτή του ελαιώνα. Ξεχωριστοί σταθμοί μιας πορείας ανάμεσα στο Ιόνιο και στη μεσσηνιακή ακτογραμμή

Στόμιο, Αγία Κυριακή, Λαγκούβαρδος, Μάραθος, νήσος Πρώτη, Βρωμονέρι, Χρυσή Αμμος, Μπούκα, Γλυφαδάκι, Ρωμανού, Πετροχώρι, Βοϊδοκοιλιά, Χρυσή Ακτή, οι ξεχωριστοί σταθμοί μιας πορείας ανάμεσα στο Ιόνιο και στη μεσσηνιακή ακτογραμμή...

Τα χρώματα αυτής της περιοχής ............

είναι το χρυσό και το ασήμι. Εδώ συνομιλούν οι χρυσές αμμουδιές με τα ασημένια φύλλα των ελιών του μεγάλου ελαιώνα που σαν βαθυπράσινη, ήρεμη, θάλασσα «σβήνει» στα πόδια του γαλαζοπράσινου Ιονίου. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αμμος, η Χρυσή Ακτή και οι άλλες χρυσές αμμουδιές της ακτογραμμής από την Κυπαρισσία ως το Κορυφάσιον Ακρον, στον κόλπο του Ναβαρίνου, αλλά και ο εκτυφλωτικός χρυσός της προϊστορίας, από το ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα και τους τάφους των Δενδρών και της Περιστεριάς, στο Μουσείο της Χώρας.

Με όλα αυτά η ακτή της Τριφυλίας μιλάει στον ταξιδιώτη, όπως στον ελληνολάτρη γάλλο δημοσιογράφο Ρενέ Πυώ (1878-1937), ο οποίος σημείωνε καθ' οδόν προς την Πύλο: «Ο δρόμος περνά κάτω από σκιερές ελιές και ευκαλύπτους, διασχίζει πλούσιες καλλιέργειες. Αριστερά, η ωχρή ψηλή κορυφογραμμή των βουνών της Μεσσηνίας. Δεξιά, κατά διαστήματα, το βαθύ πράσινο του Ιονίου». Και όταν βρισκόταν στην περιοχή των Γαργαλιάνων, σκεφτόταν: «Το τοπίο είναι μεγαλειώδες, αξίζει να κτιστούν εδώ βίλες και ένα ξενοδοχείο για ονειροπόλους, φίλους της ηρεμίας και των μεγάλων οριζόντων».

Και όντως η ηρεμία των ελαιώνων και των εκτεταμένων αμμουδιών, και οι μεγάλοι ορίζοντες, είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ακτής. Ειδικά στο τέρμα αυτής της διαδρομής, πάνω από τη Χρυσή Ακτή, από τους προμαχώνες του Νιόκαστρου της Πύλου, η θέα των ανοιχτών οριζόντων πάνω από τα νησιά του κόλπου του Ναβαρίνου είναι η πλέον συναρπαστική. Αλλά για να καταλήξεις εκεί, πρέπει να διατρέξεις ένα παλίμψηστο όμορφων εικόνων που η καθεμία διηγείται και μια ξεχωριστή ιστορία: Στόμιο, Αγία Κυριακή, Λαγκούβαρδος, Μάραθος, νήσος Πρώτη, Βρωμονέρι, Χρυσή Αμμος, Μπούκα, Γλυφαδάκι, Ρωμανού, Πετροχώρι, Βοϊδοκοιλιά, Χρυσή Ακτή...

Φιγούρες πάνω στο «σουέλ» του Λαγκούβαρδου

Η Κυπαρισσία έχει τη δική της, ξεχωριστή ζωή, τις δικές της αμμουδιές και τη γραφική παλιά πόλη γύρω από το κάστρο. Από εδώ η κεντρική οδός τραβά για τον νοτιά, φτάνει στα Φιλιατρά και συνεχίζει προς Μάραθο. Από αυτόν τον παραλιακό δρόμο ξεφεύγουν δρομάκια που βγάζουν συχνά σε... εκπλήξεις. Μια από τις πιο ισχυρές είναι η υπέροχη παραλία του Στόμιου (9 χλμ. μετά την Κυπαρισία, παράκαμψη δεξιά του κεντρικού δρόμου και 5 χλμ. εσωτερικού δρόμου μέχρι την παραλία). Η δεύτερη βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, μετά το παραλιακό χωριό Αγία Κυριακή (5 χλμ. μετά τα Φιλιατρά), λίγο μετά το γεφυράκι του Λαγκούβαρδου, 3 χλμ. πριν από τον Μάραθο. Στρίβεις προς την παραλία του Λαγκούβαρδου και συνήθως βρίσκεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τα θεόρατα κύματα που συχνά «στολίζουν» τις κορυφές τους τολμηροί σέρφερ, ακόμη και χειμώνα καιρό. Αυτοί οι απίθανοι αναβάτες των κυμάτων τολμούν φοβερά σλάλομ στη ράχη του ιδανικού «σουέλ». Και τα κύματα εδώ είναι πραγματικά μεγάλα και επικίνδυνα λόγω των ρευμάτων. Αυτή η παραλία είναι από τις λίγες στην Ελλάδα (υπάρχουν και η Κολυμπήθρα στην Τήνο, η Λυγιά στην Πάργα, η Μεσαχτή στην Ικαριά) όπου οι καβαλάρηδες των κυμάτων βρίσκουν τον παράδεισό τους. Αλλά γενικώς η παραλία είναι θερινός παράδεισος, καθώς η πλούσια, ξανθιά, αμμουδιά φτάνει ως το παραλιακό μέτωπο του ελαιώνα. Και βέβαια δεν την τιμούν αυτή την εποχή μόνο οι σέρφερ, αλλά και οι κολυμβητές, σε ένα μεγάλο, καλοκαιρινό πανηγύρι που στήνεται γύρω από το «μότο»: «Μέσα στη θάλασσα σκέπτεσαι πάντα θετικά»...

Γιαλό-γιαλό από τον Μάραθο για την Πύλο

Από το «μπαλκόνι» των Γαργαλιάνων βλέπεις τη βαθυπράσινη «θάλασσα» των ελαιοδέντρων να κυματίζει ως τη γαλάζια θάλασσα του Ιονίου. Στο ακρογιάλι στέκει το μικρό χωριό Μάραθος (Μαραθούπολη επισήμως, 4 χλμ. από τους Γαργαλιάνους) και απέναντι από τα σπίτια, τις παλιές αποθήκες, τις ταβέρνες και το μικρό λιμανάκι με τα ψαροκάικα, ταξιδεύει σαν γιγαντιαίος κροκόδειλος ξαπλωμένος στα νερά η νήσος Πρώτη. Το άγγιγμα του Φοίβου το ηλιοβασίλεμα στο σώμα του νησιού είναι η πιο ξεχωριστή στιγμή του κύκλου του φωτός και της σκιάς σε αυτόν τον τόπο.
Η βαθιά χαρακιά του νέου αυτοκινητοδρόμου πάνω στον ελαιώνα είναι εμφανέστατη από εδώ πάνω. Αντιθέτως, ο παλιός παραλιακός δρόμος με τις πολλές στροφές είναι αφανής, αλλά παραμένει γοητευτικότερος. Μετά τον Μάραθο, οι στενοί δρόμοι ανάμεσα στα κτήματα φεύγουν δεξιά για τις παραλίες Βρωμονέρι και Αγιά Σωτήρα, απ' όπου αρχίζει η πραγματική Χρυσή Αμμος, μια ατελείωτη, απίθανη αμμουδιά, όπου ο κάθε ταξιδιώτης θα βρει οπωσδήποτε τη δική του γωνιά. Διασχίζοντας πάντα λιοχώραφα ή αμπέλια, ο δρόμος συναντά το χωριό Τραγάνα και λίγο μετά αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη η εκπληκτική πανοραμική εικόνα του όρμου του Ναβαρίνου με τη Σφακτηρία και την Πύλο.

Η περιοχή Ρωμανού έχει εισέλθει πλέον στον παγκόσμιο χάρτη του πολυτελούς τουρισμού, καθώς άρχισαν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία της Costa Navarino. Ετσι φτάνεις στη Γιάλοβα (19 χλμ. από τον Μάραθο), για να πας δεξιά για Χρυσή Ακτή, λιμνοθάλασσα, Παλαιόκαστρο και Βαϊδοκοιλιά ή να συνεχίσεις για την Πύλο (6 χλμ. από τη Γιάλοβα).
Μετά το χωριό Ρωμανός και την υπέροχη αμμουδιά του ο εσωτερικός παραλιακός δρόμος συναντά τον κεντρικό που οδηγεί στην Πύλο. Στον μοιχό του κόλπου του Ναβαρίνου βρίσκεται το χωριό Γιάλοβα, όπου μια πινακίδα δείχνει δεξιά προς μια άλλη Χρυσή Ακτή (3 χλμ.) και προς Βοϊδοκοιλιά (5 χλμ.), την τέλεια παραλία της περιοχής. Ψηλά πάνω από τη λιμνοθάλασσα ορθώνεται η χερσόνησος που στεφανώνεται από το Παλαιόκαστρο, το κάστρο που έκτισαν οι Φράγκοι από το 1281 ως το 1289. Η πινακίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δείχνει το μονοπάτι που ανηφορίζει στο γρανιτένιο Κορυφάσιον Ακρον ως την πόρτα του Παλαιόκαστρου, η οποία όμως είναι κλειστή λόγω επικινδυνότητας των ερειπίων. Η διαδρομή όμως ως εκεί και η θέα αποζημιώνουν τον πεζοπόρο.
Από εδώ πάνω μπορείς να θαυμάσεις το τέλειο σχήμα της Βοϊδοκοιλιάς και να αρχίσεις από ένα αρκετά απότομο μονοπάτι που ξεκινά από την «πίσω» πόρτα του κάστρου να κατηφορίζεις προς τους αμμόλοφους που περιβάλλουν την παραλία, αφού πρώτα περάσεις από τη σπηλιά του Νέστορα, περίπου στα μισά της διαδρομής. Ανάμεσα στους αμμόλοφους βρίσκεις το μονοπάτι που διατρέχει την άκρη του Κοφυφάσιου Ακρου, δίπλα στα νερά της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, και σε φέρνει ξανά στην αφετηρία, στη Χρυσή Ακτή.

Νήσος Πρώτη, μια (καλοκαιρινή) ιστορία

Το νησί απέναντι από τον Μάραθο είναι μια ολόκληρη ιστορία. Καλοκαιρινή ιστορία, χάρη στην κουκλίστικη παραλία Βουρλά, θρησκευτική χάρη στη μονή Γοργοπηγής που υπάρχει εκεί (λειτουργείται στις 22 και 23 Αυγούστου και στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου) και πραγματική ιστορία χάρη στον ρόλο του νησιού στην εξέλιξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Στο Γραμμένο, μια αγκαλιά βράχων περίπου στο κέντρο του νησιού, υπάρχουν κλασικές και βυζαντινές επιγραφές για καλό πλου και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο των πειρατών. Τώρα υπάρχει μόνο ο καλός πλους με το σκάφος του Γιάννη Τεριζάκη (Proti Cruises, www.proticruises.gr, τηλ. 6972.316.745) που φεύγει από το λιμάνι του Μαράθου και πάει τους επισκέπτες στη Βουρλιά για ένα υπέροχο μπάνιο στη μικρή αμμουδιά. Πριν περνά πάνω από ένα ναυάγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο αποτελεί «στόχο» των δυτών της σχολής που οργανώνει η Navarino Sea των ξενοδοχείων της Costa Navarino, οι οποίοι έρχονται με το σκάφος «Λάμπρος» και εκπαιδεύονται εδώ υπό την επίβλεψη της Ελένης Σιάρτα.
Από την παραλία ξεκινά ένα μονοπάτι που ανηφορίζει το βουνό και φτάνει σύντομα στα ερείπια της ακρόπολης που είχαν οι Αθηναίοι για να επιτηρούν τους Σπαρτιάτες στην Πύλο την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Αυτό εδώ ήταν ένα σημαντικό πέρασμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση αυτού του καταστροφικού πολέμου. Λένε ότι ακόμη και ο Τηλέμαχος, ο γιος τους Οδυσσέα, πέρασε από την Πρώτη ταξιδεύοντας για την «αμμουδερή» Πύλο.

Το χρυσάφι του βασιλιά Νέστορα

Γυρνώντας προς τα πίσω ο επισκέπτης (βόρεια), ύστερα από 3 χλμ. από τη Γιάλοβα, θα ακουμπήσει το ομηρικό παρελθόν της περιοχής στο ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα, ένα από τα σπουδαιότερα μυκηναϊκά μνημεία. Το ανάκτορο, που αποκάλυψε την πρώιμη ιστορία ολόκληρης της Μεσσηνίας, ήταν θαμμένο κάτω από το χώμα, στον λόφο του Ανω Εγκλιανού, και οι αρχαιολόγοι έπρεπε να σκάψουν για να το βρουν. Τότε είδαν ότι τα προϊόντα στις αποθήκες του ανακτόρου, το οποίο έστεκε μεγαλόπρεπο τον 13ο αιώνα π.Χ. στην κορυφή του λόφου ανάμεσα στον ελαιώνα, δεν διαφέρουν και πολύ από το κελάρι ενός σύγχρονο σπιτιού στη Μεσσηνία: λάδι, ελιές, αρωματικά έλαια, κρασί, ξίδι... Ακόμη πιο βόρεια, στη Χώρα (10 χλμ.), λειτουργεί (εκτός Δευτέρας, ώρες 8.30 π.μ. - 3 μ.μ.) το Αρχαιολογικό Μουσείο με εντυπωσιακά ευρήματα από το παλάτι και τους μυκηναϊκούς τάφους της ευρύτερης περιοχής, όπως τα χρυσά κύπελλα και το χρυσό διάδημα από την Περιστεριά. Από τη Χώρα επιστρέφεις στον Μάραθο ακολουθώντας τη μεσόγεια διαδρομή Αμπελόφυτο, Πύργος, Φλόκα, Γαργαλιάνοι.

Φαγητό με όλα τα καλά της θάλασσας

Ο Μάραθος, επίνειο κάποτε των Γαργαλιάνων για την εξαγωγή του λαδιού, των ελιών και της σταφίδας, απλώνεται στην ακρογιαλιά, απέναντι από τη νήσο Πρώτη, που του κλείνει τον ορίζοντα. Καθώς στο μικρό λιμάνι αράζουν τα ψαροκάικα, εδώ λειτουργούν οι πιο καλές ταβέρνες για θαλασσινά στην περιοχή. Ολα τα καλά της θάλασσας δένουν υπέροχα με τα προϊόντα της γης της Τριφυλίας που τόσα παιχνίδια παίζει μαζί της με τις αγκάλες και τα ακρωτήριά της.
Τα τραπέζια των εστιατορίων, ο «Αργύρης», το «Μαϊστράλι», το «Πανόραμα» (για μαγειρευτά φαγητά), βρίσκονται σε μεγάλη συνάφεια με τη θάλασσα του Μαράθου. Από όλα, η πιο παλιά και καθιερωμένη είναι του Αργύρη Θαλασσινού που τώρα λειτουργεί και εξελίσσει ο γιος του Νίκος. Χαρακτηριστικός μεζές είναι τα θαλασσόχορτα με λάδι και ξίδι. Τα μαζεύουν στην ακρογιαλιά όταν έχει μπουνάτσα και τραβιούνται τα νερά. Οπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Νίκος, τα έμαθε στον Αργύρη ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο δημιουργός των εμβληματικών για την περιοχή ξενοδοχείων «Costa Navarino».

Τα θαλασσόχορτα ακολουθούν στο τραπέζι ο ξιδάτος γαύρος, η σαλάτα του Αργύρη (με τα παντζάρια, τις βραστές πατάτες, τα αρμυρά ψαράκια, τα μελιτζανάκια τουρσί), τα φρέσκα καλαμαράκια τηγανισμένα στο ελαιόλαδο και η σούπα από μεγάλο πετρόψαρο, ροφό ή στείρα.
Οι μεγάλες σαλάτες είναι χαρακτηριστικές των εστιατορίων του Μαράθου. Στο «Μαϊστράλι» είναι τεράστιες και πάνε υπέροχα με τα ψάρια που διαλέγει ο επισκέπτης από την πιο πλούσια βιτρίνα του καταστήματος. Μαζί φτάνουν στο τραπέζι και γαριδομακαρονάδες, καλοτηγανισμένα μπαρμπούνια, ψητές σαρδέλες, αντράκλα τουρσί, χταπόδι ξιδάτο με ελιές και ένα σωρό άλλες νοστιμιές.
Πάνω από το «Μαϊστράλι», στην υπέροχη βεράντα του wine bar «Animus» μπορείτε να δοκιμάσετε την τοπική γεύση του κρασιού, αφού το έχει ο Κ. Τσώλης, ο πιο γνωστός παραγωγός της περιοχής με το λευκό και το κόκκινο Αμπέλου Γης και τα άλλα κρασιά του. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και η τοπική μπίρα της Μεσσηνίας «Νέδα».
Σταθερή αξία στον παράλληλο με τον παραλιακό δρόμο του Μαράθου είναι το εστιατόριο του Μίγγα. Ο πατέρας, που βρίσκεται ακόμη στις επάλξεις της γεύσης και της παράδοσης, και ο υιός Γιώργος Μίγγας έχουν δημιουργήσει μεγάλη παράδοση στις ψαρόσουπες, βασιζόμενοι ακριβώς σε παραδοσιακή συνταγή, με το μπόλικο λάδι και τις πατάτες μέσα στη σούπα, όπως παλιά. Δουλεύουν όμως άριστα τις καραβίδες (ο Γιώργος λέει ότι η καραβιδομακαρονάδα είναι καλύτερη από την αστακομακαρονάδα), τα χταπόδια, τα καλαμάρια και γενικώς τα θαλασσινά μαζί με την πλούσια χωριάτικη σαλάτα και τα χόρτα. Τώρα έχουν δημιουργήσει παράδοση και στα μαγειρευτά του, τον εξαιρετικό μουσακά, το κατσικάκι γιουβέτσι, το παστίτσιο, τα γεμιστά.

Πρόσβαση:
Οδικώς από Αθήνα για Καλό Νερό 242 χλμ., Κυπαρισσία 7 χλμ., Φιλιατρά 15 χλμ., Μαραθούπολη 10 χλμ. Η διαδρομή Μαραθούπολη - Γιάλοβα είναι, χωρίς τις παρακάμψεις, περίπου 15 χλμ. Η ανάβαση με τα πόδια στο Παλαιόκαστρο, στο Κορυφάσιο Ακρο και από εκεί η κατάβαση στη Βοϊδοκοιλιά και η επιστροφή στη Χρυσή Ακτή, δίπλα από το Διβάρι, διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες.

Διαμονή:
Στον Ρωμανό, στο υπερπολυτελές «The Romanos Costa Navarino» (τηλ. 27230 96000, romanoscostanavarino. com), ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο, και στο «Westin Resort Costa Navarino» (τηλ. 27230 95000).

Στο Καλό Νερό, στο «Messina Resort» (τηλ. 27610 72500, messinamare.com).

Στην Κυπαρισσία, στο «Apollo Resort Art Hotel» (τηλ. 27610 24411-2, apollo-hotel.gr).

Στα Φιλιατρά
Ξενοδοχείο "ΤΡΙΦΥΛΙΑ" τηλ 27610 34290

«LIMENARI HOTEL», στο Λιμενάρι Φιλιατρών, (τηλ. 27610 33800 Fax: 27610 33107)

Στον Μάραθο, στις μεζονέτες «Messinian Horizons» (τηλ. 6947 378.195, messinian-horizons.com), 3 χλμ. μετά το χωριό προς Πύλο, στα διαμερίσματα «Μεσόγειος» (τηλ. 6945917352, mesogeiosap.gr), στις «Αγροικίες» (τηλ. 27630 61226, agrikies.gr), στo ξενοδοχείο «Artina» (τηλ. 27630 61400, 6972055492) (http://www.artina.gr) τηλ 27630-61400 FAX: 27630-61402
Για το ξενοδοχείο ΑRTINA έχετε την δυνατότητα και online κράτησης Δωματίου και
στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα «Ενθεον» (τηλ. 27630 61222, entheon.gr).

Στη Γιάλοβα, στα διαμερίσματα «Thanos Villas» (τηλ. 27230 22115, appthanos.com), «Eleonas Villas» (τηλ. 27230 22696, eleonas.com). Στο Πετροχώρι, στο ξενοδοχείο και μπανγκαλόου «Ναβαρόνε» (τηλ. 27230 41571-4, hotelnavarone.gr).

Στην Πύλο, στα ξενοδοχεία «Κάραλης» (τηλ. 27230 22960) και «Ακτή Κάραλης» (τηλ. 27230 23021), «Mira Μare» (τηλ. 27230 23050), «Philip» (τηλ. 27230 2274.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΦΑΓΗΤΟ

Στον Αγρίλη Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην παραθαλάσια ταβέρνα "Μπαράκα" και να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας στον Μύλο του Αγρίλη θαυμάζοντας παράλληλα το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που έχετε δει ποτέ.

Στα Φιλιατρά μπορείτε να φάτε στην Εξοχική ταβέρνα "Δεξαμενή" των Αδελφών Τριαντόπουλου (στο πάνω μέρος της πόλης) τηλ 27610 32550

Φιλιατρά: Πιτσαρία "ΟΑΣΗ" του κ. Νικολακόπουλου στην είσοδο της πόλης αμέσως μετά το γυμνάσιο με μοναδικές γεύσεις (τηλ 2761032808)

Στο Λιμενάρι Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην ταβέρνα "Ιόνιον" του κ. Κολομβάκη απολαμβάνοντας την θέα του Ιονίου Πελάγους.

Στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην παραλιακή ταβέρνα "Γρηγόρης" μ εξαιρετική κουζίνα και με θέα το λιμάνι της Αγίας Κυριακής τηλ 27610 93030

Επίσης στην Αγία Κυριακή μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στην ταβέρνα "Τα Πέριξ" τηλ. 27610 93034

Στην παραλία της Μαραθούπολης σας περιμένει η οικογενειακή ταβέρνα «Μαϊστράλι» (τηλ. 27630 61514, www.maistralitavern.gr) για φρέσκο ψάρι, κρεατικά και επιλεγμένα τριφυλιακά κρασιά. Μην παραλείψετε να πάρετε σαλάτα "Μαϊστράλι". Θα σας μείνει αξέχαστη.....

Για γρήγορο φαγητό

"Quick Fast Food" στην πλατεία Φιλιατρών τηλ 27610 32880

"Αρκούδι" Ψητοπωλείο - Οβελιστήριο στην αρχή του πεζόδρομου Φιλιατρών 2761 300419

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Φιλιατρά: Club "Famous" τέρμα πεζόδρομου Φιλιατρών

Μαραθούπολη: Club "Ροδανθός"

ΒΗΜΑ - ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

Σε 15 μέρες από σήμερα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Credit Agricole για την Emporiki

Στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την Emporiki bank.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση οι αποφάσεις για την Emporiki θα παρθούν περίπου σε 15 μέρες από σήμερα στις 10 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ η διοίκηση της Credit Agricole ..........

την προηγούμενη Πέμπτη είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ομίλου στο Παρίσι και εκεί αναφέρθηκαν
1)ότι οι αποφάσεις θα παρθούν για την Emporiki μεταξύ 10-15 Σεπτεμβρίου.
2)ότι όλες οι προσφορές θα εξεταστούν με μεγάλη προσοχή.
3)ότι αν προκύψει ότι οι προσφορές δεν είναι συμφέρουσες η Credit Agricole θα παγώσει ή ακυρώσει την διαδικασία πώλησης.
4)ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την Emporiki δεν θα έχουν κριτήρια μόνο εταιρικά αλλά θα προσμετρήσει προφανώς και η στρατηγική άποψη των Γάλλων για την Ελλάδα.

bankingnews.gr

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 31 Αυγούστου




Μεσσηνία: Πυρκαγιά στην Πύλο.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Μεταμόρφωση Πύλου, στη Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα,17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Για ότι νεότερο θα .........

σας ενημερώσουμε.

Οι γιατροί απαγορεύουν στον Αντώνη Σαμαρά να ταξιδέψει στις ΗΠΑ

Δεν πρόκειται να ταξιδέψει το επόμενο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Μπάρακ Ομπάμα ο Αντώνης Σαμαράς αφού οι γιατροί του το έχουν απαγορεύσει κατηγορηματικά.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, ..............

οι γιατροί είχαν δώσει, ενόψει του ταξιδιού σε Βερολίνο-Παρίσι, σαφείς οδηγίες στον κ. Σαμαρά για την περίπτωση που αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα με το μάτι του στο οποίο έκανε πρόσφατα χειρουργική επέμβαση.

Μάλιστα στον πρωθυπουργό είχαν κάνει ειδικό μάθημα για κάθε ενδεχόμενο, καλύπτοντας πέραν του ενός σεναρίου. Ο ίδιος δεν έκρυβε την αγωνία του αλλά τελικά όλα πήγαν καλά. Οι γιατροί του πάντως είχαν περισσότερη αγωνία από τον ίδιο. Σε κάθε περίπτωση έχουν εκδώσει απαγορευτικό για ένα πιθανό υπερατλαντικό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες το προσεχές διάστημα.

iefhmerida

Την ουρά στα…σκέλια;

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Διάβασα προσεκτικά τον Ελληνικό τύπο (και παρακολούθησα τα ελληνικά ΜΜΕ) από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα διάβασα προσεκτικά και παρακολούθησα τα Ευρωπαϊκά και άλλα Διεθνή ΜΜΕ.

Διαπιστώνω, ευχόμενος καλή εβδομάδα, ότι υπάρχει τέτοιο απίστευτο χάσμα στο τι γράφτηκε και τι ειπώθηκε στην δική μας την ιστορική ελληνική γλώσσα και στις άλλες νεότερες με λιγότερη ιστορία γλώσσες της Ευρώπης που με κάνει, ειλικρινά και χωρίς πρόθεση ειρωνείας, να αναρωτιέμαι:

Ή εγώ ή κάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι .και ........

κάποια ΜΜΕ της Πατρίδας μας δεν καταλαβαίνουμε Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά ή Ισπανικά (για να περιοριστούμε στις κυρίαρχες γλώσσες της Ευρωζώνης).

Το μήνυμα που πήρε ως «απάντηση» στο αίτημά του για «επιμήκυνση» του χρόνου αποπληρωμής κεφαλαίου δανείων και τόκων ο Πρωθυπουργός μας κ Σαμαράς σε Βερολίνο και Παρίσι ήταν ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ:
«Αποδείξτε μας έμπρακτα ότι το πρόγραμμα λιτότητας που μας παρουσιάσατε είναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, εφαρμόστε το χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις, ολοκληρώστε και τα όσα αναφέρονται στα μνημόνια και αφού έρθει η έκθεση της τρόικα το Σεπτέμβριο από Οκτώβριο…τα λέμε ξανά!»

Δεν ξέρω για σας αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η κ Merkel και ο κ Hollande είπαν στον κ Σαμαρά ότι περιμένουν η Κυβέρνηση Συνεργασίας στην οποία προεδρεύει να ολοκληρώσει όσα ΔΕΝ έκαναν οι Κυβερνήσεις του κ Παπανδρέου και του κ Παπαδήμου και όσα περιλαμβάνονται στο νέο «πακέτο λιτότητας» που ετοίμασε η «Συγκυβέρνηση» πριν ανοίξει νέα συζήτηση για «επιμήκυνση» ή οτιδήποτε άλλο!

Εάν πράγματι ο κ Σαμαράς και μαζί του οι «Συγκυβερνήτες» της Ελλάδας κκ Βενιζέλος και Κουβέλης αρχίσουν να εφαρμόζουν όσα υποσχέθηκαν στο νέο πακέτο λιτότητας και όσα υπολείπονται από τα περιβόητα μνημόνια η «Συγκυβέρνηση» θα θυμίσει «έρωτα του καλοκαιριού» που θα λειώσει με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου…
Πάντως μη σας ξαφνιάζει η εμμονή και η διαβεβαίωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου ότι «θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ και την ευρωζώνη…»
Μας είχε προετοιμάσει σχετικά ο κ Γιούνκερ πριν τiς επισκέψεις του κ Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι.

Έβαλα τίτλο «την ουρά στα…σκέλια» γιατί εάν έγραφα ότι οι Ευρωπαίοι μας σέρβιραν τον παροιμιακό «πούλο» («μπούλο» στη Μακεδονία) ίσως κάποιοι να το θεωρούσαν… χυδαίο!…

Ποιες περικοπές θα γίνουν τελικά στα ειδικά μισθολόγια;

Άσχημα μαντάτα για 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει «μαχαίρι» στις αποδοχές του ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 205 εκατομμύρια ευρώ και να κλειδώσει το πακέτο μέτρων των 13.5 δις ευρώ!

Στρατιωτικοί, γιατροί, δικαστικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, γιατροί του ΕΣΥ, ερευνητές και αρχιερείς θα πρέπει δυστυχώς να ξεχάσουν το μισθό που έπαιρναν μέχρι τώρα, αφού οι νέες αμοιβές τους θα είναι κατά 12,4% μειωμένες, ενώ κάποιες κατηγορίες λειτουργών δεν αποκλείεται να δουν το μισθό τους να μειώνεται έως και 50%!!!

Οι μειώσεις θα προκύψουν κυρίως μέσω .............

περικοπών και καταργήσεων στα επιδόματα που λαμβάνουν, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου του 2012 και όχι από την πρώτη Ιουλίου του 2013 !! Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, από τις περικοπές να μην εξαιρεθούν ούτε καν οι ένστολοι που θεωρούνται «μάχιμοι» !

Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο;;

Τα επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών που λαμβάνουν οι αστυνομικοί , οι στρατιωτικοί , οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες (ξεκινούν από τα 11 1 ευρώ και φτάνουν τα 225)

Τα επιδόματα «ειδικής απασχόλησης» που λαμβάνουν οι αστυνομικοί , οι στρατιωτικοί , οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες. (Κυμαίνονται από 143 έως 371 ευρώ)

Η «πάγια αποζημίωση» των δικαστικών λειτουργών (Κυμαίνονται από 644 έως 769 ευρώ)

Το «επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών» (Κυμαίνονται από 404 έως 809 ευρώ)

Το επίδομα «δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του κράτους (425 ευρώ)

Τα «ειδικά ερευνητικά επιδόματα» των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού προσωπικού των ΑΕΙ (Κυμαίνονται από 252 έως 340 ευρώ)

Τα «ερευνητικά επιδόματα» του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ (Κυμαίνονται από 137 έως 315 ευρώ).

Για μαχαίρι πάνε τα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης, πάγιας αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, το κίνητρο απόδοσης των διαπλωματικών υπαλλήλων και το επίδομα αποκλειστικού λειτουργήματος που λαμβάνουν οι αρχιερείς .

Αλλάζει ο υπολογισμός του χρονοεπιδόματος

Για το επίδομα αυτό που προσαυξάνει το βασικό μισθό κάθε δημόσιου λειτουργού από 4% μόλις συμπληρώσει το 1 έτος μέχρι και 60% με τη χρονική συμπλήρωση 29 ετών υπηρεσίας, προβλέπεται:

-Μείωση από το 4% στο 2% του ποσοστού που προστίθεται στο χρονοεπίδομα κάθε φορά που μετά τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας, συμπληρώνεται μια διετία !

-Αύξηση από διετία σε τριετία ή τετραετία ή ακόμη και οκταετία του χρονικού διαστήματος που απαιτείται να συμπληρωθεί για να αυξηθεί το επίδομα χρόνου υπηρεσίας!

-Στα 10 πρώτα χρόνια της υπηρεσίας η αύξηση του χρονοεπιδόματος να γίνεται ανά διετία, όπως σήμερα και μετά κάθε 3 ή 4 ή 8 χρόνια!!

SOS εκπέμπουν οι μισθολογικές προαγωγές !

Εξετάζεται η κατάργηση ή περικοπή των μισθολογικών προαγωγών που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί , οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί , οι πυροσβέστες και οι δικαστικοί λειτουργοί

Τύπος της Κυριακής μέσω star.gr

Το σχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων – Η απόρρητη έκθεση

Στον «ακρωτηριασμό» όλων των συντάξεων ενδεχομένως και από το όριο των 600 ευρώ τον μήνα, του ΕΚΑΣ και των επιδομάτων πρόνοιας, καθώς και του εφάπαξ όχι μόνο του Δημοσίου αλλά του συνόλου των Ταμείων οδηγείται για τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση.

Το «Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα την έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στην οποία μεταξύ άλλων:

Υποδεικνύεται η μείωση των αμοιβών των............

ειδικών μισθολογίων κατά 12%, ώστε να οδηγηθούν αυτόματα σε μείωση όλες οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα σε πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς, κ.α. Προτείνονται σκληρά μέτρα που ξεκινούν από την επιβολή εισφοράς σε όλες τις συντάξεις άνω των 600 ευρώ, περικοπές των πολλαπλών συντάξεων, κατάργηση των δώρων (13ης και 14ης σύνταξης) για όλους και επιβολή «πλαφόν» τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές. Κοστολούνται όλα τα προτεινόμενα μέτρα. Είναι ενδεικτικό πως η μείωση της κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ κατά 10% σε όλο το ποσό οδηγεί στην εξοικονόμηση 541 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε 10 ευρώ αύξησης της κύριας σύνταξης του ΟΓΑ η επιβάρυνση ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ειδικά για τους στρατιωτικούς, ζητείται να κοπούν οι προαγωγές πριν από τη συνταξιοδότηση, μέσω των οποίων καταβλήθηκαν αυξήσεις 400 εκατ. ευρώ το 2010.

Επίσης εντοπίζεται ότι οι συντάξεις για ορφανές, ανύπανδρες ή διαζευγμένες κόρες στρατιωτικών το 2010 ήταν 220 εκατ. ευρώ και σε μια ακραία περίπτωση καταβαλλόταν σε άγαμη θυγατέρα 4.000 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές αυτές θίγουν περίπου το 50% των 2,1 εκατ. συνταξιούχων και καθορίζουν το μέλλον όσων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Σε ότι αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στο πακέτο μέτρων και προτάσεων του ΚΕΠΕ σημειώνεται ότι:

«Τα κατώτατα όρια συντάξεων να ισχύουν από την ηλικία των 65 ετών. Τα κατώτατα όρια θέλουν ένα συνολικό επανασχεδιασμό. Πολλές φορές δημιουργούν αντικίνητρα για παραμονή στην αγορά εργασίας, που συνεπάγεται μείωση των εισφορών και αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών».

Επίσης προτείνεται αναστολή συντάξεων κορασίδων άνω των 24 ετών από εισόδημα 950 ευρώ ανά μήνα. Σήμερα η σύνταξη αναστέλλεται από εισόδημα 1.900 ευρώ ανά μήνα και περικόπτεται από 950 ευρώ ανά μήνα.

Για τις βουλευτικές συντάξεις το ΚΕΠΕ προτείνει τα εξής:

Νέοι βουλευτές να μην λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη αλλά να ασφαλίζονται στον ασφαλιστικό φορέα τους. Αν δεν έχουν, να ασφαλίζονται στο γενικό σύστημα της χώρας (ΙΚΑ). Για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα να ισχύσει η προηγούμενη πρόταση. Σε περίπτωση πολλαπλής σύνταξης να εφαρμοστούν οι προτεινόμενοι περιορισμοί που ισχύουν για όλους.

Για το ΕΚΑΣ, η πρόταση είναι να καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν βγει στη σύνταξη τουλάχιστον με 4.500 ένσημα και ότι δεν έχουν άλλα εισοδήματα (π.χ. από ενοίκια).

Για τα πολυτεκνικά επιδόματα προτάθηκε να μειωθούν κατά το ένα τρίτο, να τεθούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια πολύ χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Για τα προνοιακά επιδόματα (αναπηρίας) προτάθηκε και εξετάζεται να περικοπούν κατά το ένα τρίτο και να διαμορφωθούν σε περίπου 200 ευρώ τον μήνα.

Για τον τομέα της Υγείας, προτείνονται περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις και αύξηση του εισιτηρίου για κάθε επίσκεψη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ειδικά για τους ανασφάλιστους προτείνεται, πέραν της πληρωμής του εισιτηρίου, να επιβαρύνονται με το κόστος νοσηλείας και να πληρώνουν τα φάρμακά τους.

market Beast

Κόβονται έως και 40% τα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν άτομα με ειδικές ανάγκες!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική συμφωνία έχει επέλθει ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ σχετικά έχουν ενημερωθεί ατύπως ακόμα και οι εκπρόσωποι των διαφόρων οργανώσεων ΑμΕΑ.

Το γεγονός αναφέρεται ως ενδεικτικό για το ψαλίδι που ετοιμάζεται να πέσει, με αφορμή το νέο πακέτο.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια, ............

δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα περικοπούν και αυτά, με 12% και μάλιστα αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου.

Η μάχη οπισθοφυλακής που δίνεται αυτή τη στιγμή είναι να εξαιρεθούν του κανόνα οι αμοιβές των ενστόλων.

Ωστόσο, τα περιθώρια που έχουν τα αρμόδια υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, για να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα, που θα αντικαταστήσουν τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη περικοπή αυτών των μισθολογίων, είναι ελάχιστα.

Το πιθανότερο είναι πως θα κοπούν από την τρόικα, ως ανεπαρκή. Από το υπουργείο Οικονομικών έχει δοθεί μια άτυπη παράταση, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, για να συνεχισθεί η αναζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής ελεγκτές της τρόικα έρχονται στην Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου και έως τότε αναφέρει το parapolitika.gr, θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες και το πακέτο να κατατεθεί ολοκληρωμένο στα τεχνικά της κλιμάκια, που θα κάνουν και την τελική εισήγηση.

Market beast

Πώς προκύπτουν τα 2 ευρώ της αμόλυβδης βενζίνης;

Το "ψυχολογικό" φράγμα των 2 ευρώ «έσπασε» η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα. Αυτά τα δεδομένα ανεβάζουν την Ελλάδα στην τρίτη πανευρωπαϊκά χώρα με τις ακριβότερες τιμές καυσίμων. Το tvxs.gr μιλώντας με την Ένωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η τελική τιμή της αμόλυβδης έφτασε εκεί και πως διαμορφώνεται.

Οι υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν στην ...........

Κρήτη, στο Ηράκλειο 2,03 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά 2,02 ευρώ και στα Δωδεκάνησα 2,02 ευρώ. Οι περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όμως δεν είναι σε χαμηλότερα επίπεδα με πρατήρια στην Αρκαδία να αναγράφουν 1,98 και στον Έβρο 1,95.

Η ακριβότερη τιμή στην Αθήνα είναι 1,949 ευρώ το λίτρο ενώ στην Θεσσαλονίκη 1,948. Την ίδια στιγμή η μέση τιμή στην χώρα διαμορφώνεται 1,826 ευρώ ανά λίτρο.

Πως διαμορφώνεται η τιμή;

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων το 57,04% της τιμής, που ισοδυναμεί με 1,0302 ευρώ/λίτρο, αποτελούν οι φόροι και τα τέλη. Το 39,30% είναι η τιμή διυλιστηρίου, που είναι στα 0,679 ευρώ/λίτρο. Τέλος, το υπόλοιπο 3,65% που συνδιαμορφώνει την τελική τιμή αποτελείται από τα περιθώρια κέρδους (margins) της εμπορίας, της μεταφοράς και των πρατηριούχων.

«Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου επηρεάζει πάρα πολύ την τιμή των καυσίμων και επειδή έχει ενισχυθεί το δολάριο έναντι του κοινού νομίσματος, σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 20% στην τιμή του αργού πετρελαίου», εξήγησε ο Γιάννης Βιντζηλαίος, από το Παρατηρητήριο Τιμών.

«Σε κάθε περίπτωση η σύγκριση των τιμών πρέπει να γίνεται μεταξύ χωρών της ίδιας γεωγραφικής ζώνης. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε χώρες της Νότιας με χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Έχουν άλλες τιμές διυλιστηρίου εκεί», συμπλήρωσε ο κ. Βιντζηλαίος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει όταν εξετάζονται αυτά τα νούμερα να αποφορολογούνται τα μεγέθη (χωρίς τους φόρους είμαστε στην 11η θέση πανευρωπαϊκά). Ύστερα θα πρέπει να εξετασθούν τα περιθώρια κέρδους της μεταφοράς, της εμπορίας και του πρατηρίου. «Για παράδειγμα ο πρατηριούχος πρέπει να συνυπολογίσει και τους μισθούς των υπαλλήλων του. Ο αριθμός αυτών θα επηρεάσει την τιμή της αντλίας», μας ανέφεραν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κερδοσκοπία ή προσπάθεια για επιβίωση;

«Πολλά λέγονται και τρελαινόμαστε και εμείς», δήλωσε στο tvxs.gr ο Στέργιος Βασιλείου, σύμβουλος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής. «Η χονδρική τιμή ανέβηκε 16 λεπτά. Όταν 7,4 λεπτά το λίτρο το μοιράζονται εταιρίες, μεταφορείς και βενζινοπώλες δεν υπάρχει ψαχνό! Όσο και να κόψεις πάλι στις ακριβότερες χώρες θα είμαστε», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα έγκειται στην άνοδο των διεθνών τιμών, σύμφωνα με τις οποίες κερδίζουν οι πρατηριούχοι. «Το κράτος θέλει να συλλέξει για τους γνωστούς λόγους φόρους και επιλέγει την εκβιαστική οδό του καυσίμου. Βάζει λοιπόν τους φόρους και λέει εσύ βενζινοπώλη θα κερδίζεις από τις διεθνείς τιμές. Ο μεταφορέας κερδίζει ελάχιστα. Περίπου μισό λεπτό το λίτρο. Και όταν έχουμε 3 διυλιστήρια ο ανταγωνισμός στην ουσία είναι της πλάκας. Οπότε έχουμε σταθερές τιμές που προκύπτουν είτε από πρακτικές καρτέλ είτε ύστερα από συνεννόηση, αν όχι αυστηρά καρτέλ. Ο πρατηριούχος ζει πια από τα πλυσίματα, τα μίνι μάρκετ και τα ανταλλακτικά».

«Μπορούμε να αναγνωρίσουμε εάν κάποιος κερδοσκοπεί αλλά ο όρος είναι λίγο ρευστός. Οι τιμές είναι ελεύθερες. Εμείς επιβλέπουμε εάν η λειτουργία του ανταγωνισμού και της αγοράς είναι σωστή. Δεν προκύπτει κάποιο συμπέρασμα για το αντίθετο. Είναι στην ευχέρεια του καταναλωτή να επιλέξει εάν θα αγοράσει με 2 ευρώ ή εάν θα αγοράσει με 1,80», τονίζουν σχετικά με το ζήτημα της πιθανής κερδοσκοπίας από το Παρατηρητήριο Τιμών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού αυτό που συμβαίνει είναι η τάση ορισμένων μικρών πρατηριούχων για κερδοσκοπία. Αλλά αντιμετωπίζουν το ζήτημα και εδώ με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. «Για παράδειγμα στα νησιά ο πρατηριούχος πάει να βγάλει τα χρήματά του την θερινή περίοδο πάνω στην κίνηση. Αυτό όμως θα αναρωτηθεί κανείς γιατί να συμβαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έχει να κάνει με τον αριθμό των πρατηρίων που είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: 8.200 πρατήρια ενώ θα έπρεπε με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια να είναι 4.000. Έτσι αυτή η παραδοξότητα εκφράζεται όχι στην κατανάλωση αλλά στην διαμόρφωση της τιμής της αντλίας», επισημαίνουν.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει την αγορά καυσίμων διαρκώς στο μικροσκόπιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει καταδικάσει με επιβολή προστίμων εταιρίες για παράνομες συμπράξεις και έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση του συγκεκριμένου κλάδου. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τονίζουν ότι δεν υπάρχει θεμιτή ή αθέμιτη τιμή στην ελεύθερη αγορά.

Γιατί δεν μπαίνει ένα πλαφόν;

Τα πλαφόν, σε κάθε περίπτωση που εφαρμόστηκαν, σύμφωνα με την Ένωση Βενζινοπωλών, ήταν αποτυχημένα καθώς προέβλεπαν μόνο την τελική τιμή και όχι τις τιμές χονδρικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πρατηριούχοι να βγουν χαμένοι αφού αγόραζαν υψηλότερα από ότι πουλούσαν. Εμπόδιο στην εφαρμογή πλαφόν και στις χονδρικές, σύμφωνα με τους ίδιους, στέκονται οι εταιρίες εμπορίας.

Νοθεία και τιμές στα ύψη

«Αυτή η κατάσταση προωθεί την νοθεία κατά κόρον. Ο βενζινοπώλης που πιέζεται δεν θα διστάσει να πειράξει τις αντλίες ή να νοθεύσει το προϊόν. Για παράδειγμα εκεί που βγαίνουν τα πολλά κέρδη είναι όταν νοθεύεται το πετρέλαιο κίνησης με πετρέλαιο ναυτιλιακό που είναι ατελώνιστο», τονίζει ο Στέργιος Βασιλείου.

«Εμείς συμβουλεύουμε: μακριά από πρατήρια που είναι πολύ φτηνά. Είχαμε καταγγείλει κάποτε κάποιον που πουλούσε κάτω από την τιμή διυλιστηρίου! Το υπουργείο μας έστειλε μετά από ένα μήνα αναφορά ότι όλα είναι κανονικά. Η διαφθορά πάει σύννεφο. Γίνονται συνεχώς έλεγχοι αλλά συνεχίζουν και υπάρχουν αυτοί. Χαλάνε και την αγορά και αυτοκίνητα. Εμείς, όμως, ως ένωση απαγορεύεται να κάνουμε ελέγχους. Δεν έχουμε εξουσίες ελεγκτικού οργάνου», συμπληρώνει.

Υπάρχει η περίπτωση, όπως μας εξήγησαν, και των πρατηριούχων εκείνων που πληρώνουν το εμπόρευμα προκαταβολικά. Αυτοί αγοράζουν σε προνομιακές τιμές σε σχέση με εκείνους που παραλαμβάνουν επί πιστώσει. «Αυτός θα σου δώσει πραγματικά και καλή και φτηνή βενζίνη», είπε ο κ. Βασιλείου.

«Πρέπει να υπάρξει καταναλωτική συνείδηση. Η έρευνα αγοράς είναι σημαντική στην ελεύθερη αγορά. Η επιλογή του καταναλωτή είναι και μια εμπορική επιβράβευση», λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος - tvxs.gr

Καλύτερη επιλογή για την καρδιά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – ελληνική μελέτη

Ελληνική κλινική μελέτη, η πρώτη στον κόσμο που εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις στην καρδιά από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δείχνει ότι αυτά είναι μία ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα. Μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, τόνισε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαβερά και η αντικατάσταση του καπνού με ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία ενός ανθρώπου.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν μια ...........

υγιεινή συνήθεια αλλά είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική των (κανονικών) τσιγάρων» αναφέρει.

Reuters: Greek study finds e-cigarettes no threat to heart

Δρ Φαρσαλινός: Χρειάζονται και νέες έρευνες για πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες

Η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας, για αυτό και όπως παραδέχτηκε ο Δρ. Φαρσαλινός, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν νέες έρευνες ευρύτερης κλίμακας για την εξέταση των πιθανών μακροχρόνιων παρενεργειών από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο καθηγητής και η ομάδα του, εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία 20 νεαρών καπνιστών πριν και μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου με καπνό καθώς και εκείνη 22 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν και μετά την χρήση του επί επτά λεπτά.

Όπως παρατήρησαν:

«Ενώ οι καπνιστές εμφάνισαν σημαντική καρδιακή δυσλειτουργία, περιλαμβανομένης της αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, εκείνοι που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα εμφάνισαν μόνο μια μικρή αύξηση της πίεσης».
Επιφυλάξεις

Άλλοι γιατροί πάντως, που συμμετείχαν στο συνέδριο δήλωσαν επιφυλακτικοί για τυχόν πρώιμη «αθώωση» του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Για τον Δρ. Ράσελ Λέπκερ, από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα είναι σαφές ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει το πλεονέκτημα ότι δεν περιέχει, άλλες χημικές ουσίες, πλην της νικοτίνης.

«Αναμφίβολα αν εκθέσεις κάποιον σε λιγότερες βιοενεργές χημικές ουσίες ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος» αναφέρει, συμπληρώνοντας πάντως ότι από τη μελέτη δεν προκύπτουν τελικά συμπεράσματα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 2003 στην Κίνα.

Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο, καταφεύγουν σε αυτήν την επιλογή προκειμένου να απαλλαγούν από την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Το σχέδιο για το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια-Ποια επιδόματα περικόπτονται ή καταργούνται

Αναπόφευκτες είναι πλέον οι μειώσεις στις αποδοχές 250.000 λειτουργών του Δημοσίου που αμείβονται με «ειδικά μισθολόγια», μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ύψος των συνολικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες από τα 11,5 στα 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και την απόρριψη της λογικής των «ισοδύναμων μέτρων» από την Τρόικα. Οι μειώσεις στις συνολικές αποδοχές των δημοσίων λειτουργών θα επιβληθούν κυρίως μέσω περικοπών και καταργήσεων στα επιδόματα που λαμβάνουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη .............

αποφασίσει να εντάξει στο «πακέτο» των περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ και τη μείωση κατά 12,4% των αμοιβών των δημόσιων λειτουργών (στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, καθηγητών ΤΕΙ, ερευνητών, κληρικών, ερευνητών, διπλωματών κ.λπ.). Δεν αποκλείει μάλιστα η μείωση αυτή να ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 κι όχι από την 1η-1-2013, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εξαιρεθούν από τις περικοπές ούτε καν οι ένστολοι που θεωρούνται «μάχιμοι»!

Από την επιβολή μειώσεων ύψους 12,4% κατά μέσο όρο στις συνολικές αποδοχές των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων και των ερευνητών εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί φέτος «καθαρή» εξοικονόμηση δαπάνης ύψους 205 εκατ. ευρώ, αν το μέτρο εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η-7-2012, όπως προβλέπει το -ήδη συμφωνηθέν από τον περασμένο Φεβρουάριο- Μνημόνιο. Σε καθένα από τα έτη 2013-2014, που οι περικοπές θα ισχύσουν για 12 μήνες, η «καθαρή» εξοικονόμηση θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, συνολικά, μέσα σε 2,5 έτη, οι 250.000 λειτουργοί του Δημοσίου θα υποστούν εισοδηματικές απώλειες άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να «πετύχει» τις προβλεπόμενες περικοπές στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» προβλέπουν:

1. Αλλάζει ο υπολογισμός του χρονοεπιδόματος
Την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας ή χρονοεπιδόματος. Το επίδομα αυτό προσαυξάνει το βασικό μισθό κάθε δημόσιου λειτουργού κατά ένα ποσοστό το οποίο ξεκινά από το 4% μόλις συμπληρώσει 1 έτος υπηρεσίας και φθάνει μέχρι το 60% με τη συμπλήρωση 29 ετών υπηρεσίας. Στο χρονικό διάστημα των 28 ετών, που μεσολαβεί από τη συμπλήρωση του ενός έτους υπηρεσίας μέχρι τη συμπλήρωση 29 ετών υπηρεσίας, το χρονοεπίδομα κλιμακώνεται με την προσθήκη 4 ποσοστιαίων μονάδων ανά διετία. Δηλαδή, με τη συμπλήρωση 3 ετών υπηρεσίας το χρονοεπίδομα αυξάνεται από 4% σε 8% του βασικού μισθού, με τη συμπλήρωση 5 ετών υπηρεσίας το χρονοεπίδομα αυξάνεται από 8% σε 12% του βασικού μισθού, με τη συμπλήρωση 7 ετών υπηρεσίας το χρονοεπίδομα αυξάνεται από το 12% στο 16% του βασικού μισθού κ.ο.κ., μέχρι να φθάσει στο 60% του βασικού μισθού με τη συμπλήρωση 29 ετών υπηρεσίας.

Τα «σενάρια» που εξετάζονται να εφαρμοστούν εναλλακτικά ή συνδυαστικά με σκοπό να μειωθούν οι αποδοχές των δημόσιων λειτουργών προβλέπουν:
Ι Μείωση από το 4% στο 2% του ποσοστού που προστίθεται στο χρονοεπίδομα κάθε φορά που, μετά τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας, συμπληρώνεται μία διετία.
ΙΙ Αύξηση από διετία σε τριετία ή τετραετία ή ακόμη και οκταετία του χρονικού διαστήματος που απαιτείται να συμπληρωθεί για να αυξηθεί το επίδομα χρόνου υπηρεσίας. Αν υιοθετηθεί αυτό το σενάριο, τότε οι χρονικές ωριμάνσεις των αποδοχών των 250.000 λειτουργών του Δημοσίου θα «παγώσουν» για πολλά χρόνια, ενώ, εάν το σενάριο αυτό συνδυαστεί και με μείωση του ποσοστού του χρονοεπιδόματος, τότε θα προκύψουν πολύ μεγάλες εισοδηματικές απώλειες.
ΙΙΙ Στα 10 πρώτα χρόνια υπηρεσίας η αύξηση του χρονοεπιδόματος να γίνεται ανά διετία, όπως σήμερα, και μετά κάθε 3 ή 4 ή 8 χρόνια!

2. SOS εκπέμπουν οι μισθολογικές προαγωγές
Την κατάργηση ή την περικοπή των μισθολογικών προαγωγών που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες και οι δικαστικοί λειτουργοί. Εξετάζεται να καταργηθούν πλήρως οι ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν προσαυξήσεις στους βασικούς μισθούς που λαμβάνουν όσοι δεν προάγονται βαθμολογικά αλλά παραμένουν για αρκετό διάστημα στον ίδιο βαθμό. Εναλλακτικά, μελετάται να μειωθούν οι προσαυξήσεις ώστε τα οφέλη από τις μισθολογικές προαγωγές να περικοπούν.

3. Μειώσεις των συνολικών αποδοχών ως και 50%
Τη σημαντική περικοπή ή ακόμη και την κατάργηση επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι λειτουργοί. Οι περικοπές και οι καταργήσεις επιδομάτων αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις συνολικών αποδοχών έως και 50% για ορισμένες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών.
Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι στο στόχαστρο θα μπουν τα ακόλουθα επιδόματα που προβλέπονται από τα ειδικά μισθολόγια:

Τα επιδόματα «εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών» που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες. Τα επιδόματα αυτά ανέρχονται σήμερα σε 111,72 ευρώ το μήνα για τους άγαμους, 169,21 ευρώ το μήνα για τους έγγαμους και σε 225,88 ευρώ το μήνα για τους έγγαμους με τέκνα.
Τα επιδόματα «ειδικής απασχόλησης» που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες. Τα επιδόματα αυτά κυμαίνονται από 143,20 έως 371,20 ευρώ το μήνα.
Η «πάγια αποζημίωση» των δικαστικών λειτουργών, η οποία ανέρχεται σε 644,44 ευρώ το μήνα για τους βαθμούς από ειρηνοδίκη Δ’ έως εισηγητή του ΣτΕ και σε 769,12 ευρώ το μήνα για τους υπόλοιπους –ανώτερους- βαθμούς, από πρόεδρο Πρωτοδικών και άνω.
Το «επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών». Το επίδομα αυτό κυμαίνεται από 404,8 έως 809,6 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό κάθε λειτουργού.
Το επίδομα «δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 425 ευρώ το μήνα.
Τα «ειδικά ερευνητικά επιδόματα» των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ. Τα επιδόματα αυτά κυμαίνονται, σήμερα, από 252,80 έως 340,80 ευρώ το μήνα.
Τα «ερευνητικά επιδόματα» του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, τα οποία κυμαίνονται από 137,60 έως 315,20 ευρώ το μήνα.
Τα επιδόματα «διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης», του διδακτικού και επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ, τα οποία κυμαίνονται από 332,75 έως 569,96 ευρώ το μήνα.
Η «πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια», την οποία λαμβάνει το διδακτικό και επιστημονικό προσωπικού των ΑΕΙ. Κυμαίνεται από 142,49 έως 427,47 ευρώ το μήνα.
Η «πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης» που λαμβάνουν οι ιατροί του ΕΣΥ. Τα ποσά της αποζημίωσης αυτής κλιμακώνονται από 149,78 έως 274,45 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό.
Το επίδομα «νοσοκομειακής απασχόλησης» των ιατρών του ΕΣΥ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού κυμαίνονται σήμερα από 284 έως 360 ευρώ το μήνα.
Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 145,60 ευρώ το μήνα.
Το επίδομα «αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος» που λαμβάνουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες. Το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 219,20 ευρώ το μήνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
e-typos.gr


Messinea.gr

Ανάκληση παρτίδων νερού Λουτράκι

Την ανάκληση όλων των παρτίδων εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών «Λουτράκι Προβής» που παρήχθησαν μετά την 17η Αυγούστου του 2012 ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) από την εταιρεία που τα παράγει και τα διακινεί.

Αναλυτικότερα, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου του Ε.Φ.Ε.Τ., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, προέβησαν σε έλεγχο της επιχείρησης «Ν. Προβής ΑΕ» (ΒΙ.ΠΕ. Λουτρακίου), η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή εμφιαλωμένων νερών.

Από εργαστηριακές δοκιμές που διενεργήθηκαν σε ...........

παρτίδες παραχθέντων εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών διαπιστώθηκε σε μία από αυτές η ύπαρξη του παθογόνου βακτηρίου πυοκυανική ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa), ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναλύσεις και των υπολοίπων δειγματισθέντων παρτίδων. Οι σχετικές αναλύσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με την εμπορική επωνυμία «Φυσικό Μεταλλικό νερό Λουτράκι Προβής» σε πλαστικές φιάλες (PET) του 1,5 λίτρου, με ημερομηνία λήξης Λ 17.8.2013.

Για προληπτικούς λόγους, ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε άμεσα από την εταιρεία «Ν. Προβής ΑΕ» (ΒΙ.ΠΕ. Λουτρακίου) την ανάκληση όλων των παρτίδων που παρήχθησαν μετά την 17η Αυγούστου 2012 και συγκεκριμένα των παρτίδων φυσικού μεταλλικού νερού με την εμπορική επωνυμία «Φυσικό Μεταλλικό νερό Λουτράκι Προβής», σε πλαστικές φιάλες (PET) του 1,5 λίτρου, με ημερομηνίες λήξης Λ18.8.2013 και Λ 20.8.2013. Οι ποσότητες που δεσμεύτηκαν είναι 110.000 φιάλες του 1,5 λίτρου.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντος να μην τις καταναλώσουν.

Zougla.gr

Έρχεται ηλεκτρονικό φακέλωμα σε όλες τις συναλλαγές μας

Η προθεσμία που είχε δώσει σε υπουργεία, υπηρεσίες και εταιρείες να αποστείλουν με ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) όλα τα στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές έληξε και έτσι ξεκινά νέος κύκλος διασταυρώσεων και ελέγχου των εισοδημάτων.

Μετοχές, καταθέσεις, πιστωτικές και ..........

χρεωστικές κάρτες, δάνεια, αλλά και όλες οι συναλλαγές με τράπεζες, χρηματιστήρια, ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια και κλινικές των Ταμείων Ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ακόμη και εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες ύδρευσης μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών.

Μάλιστα στο πλαίσιο των ελέγχων και διασταυρώσεων θα συγκεντρώνονται πληροφορίες και για τυχόν ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, παραγώγων, ομολόγων, προϊόντων εφάπαξ καταβολής, επενδύσεων σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ., θυρίδων αλλά και για την αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.
Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να αφορούν στη χρήση του 2011, εκτός αυτών που αφορούν στις πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδος, αλλά και των στοιχείων των τραπεζών που θα πρέπει να αφορούν και στη χρήση 2010.
Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αξιοποιηθούν για εκτεταμένες διασταυρώσεις επαλήθευσης στοιχείων δαπανών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή ετοιμάζεται και νέο ειδικό πρόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού να έχουν την πλήρη εικόνα και το οικονομικό προφίλ όλων των συγγενικών προσώπων του φορολογούμενου που ελέγχουν.

Καλαμάτα News

ΕΟΠΥΥ: Χωρίς γιατρούς από τις 3 Σεπτεμβρίου

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται η παρεχόμενη από τον ΕΟΠΥΥ περίθαλψη.

Έπειτα από τους φαρμακοποιούς, οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναστέλλουν από τις 3 Σεπτεμβρίου την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, αλλά και την επίσκεψη στο γιατρό.

Στην πράξη, πάντως, ακόμη και σήμερα πολλοί από...............

τους 'συμβεβλημένους' γιατρούς ζητούν επιπλέον αμοιβή από τους ασφαλισμένους.

Μένει, επίσης, να διαπιστωθεί πόσοι από τους γιατρούς θα πειθαρχήσουν στην προτροπή της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) για αναστολή της πίστωσης.

Ανοχή

Το προεδρείο της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι γιατροί από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη προσπάθεια έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκ. ευρώ και αυτή την στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 'μαύρη τρύπα' 1,5 δισ. ευρώ, με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Επειδή ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό και σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσθετης επιδότησης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οδηγείται σε πλήρη στάση πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο του 2012.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς, 200 εκ. για το για το 2012 καθώς και 570 εκ. ευρώ και 540 εκ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει άτοκα τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο έτη!

Συμφωνία

Οι ιατροί - σημειώνει η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ - αποφασίζοντας να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Συμφώνησαν σε οριζόντια περικοπή των αμοιβών επίσκεψης της τάξης του 50% και επιβολή εκπτώσεων στο καθηλωμένο επί 22 χρόνια τιμολόγιο ιατρικών πράξεων.

Η αλήθεια για τις πληρωμές των ιατρών είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει για την επίσκεψη των 6,5 ευρώ μόνο για 5 μήνες, για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις μόνο 4 μήνες και αυτά όχι σε όλους τους ιατρούς, εκτός του ότι οφείλονται από το κράτος, όλα τα χρέη των παρελθόντων ετών.

Στην ανακοίνωσή τους, οι γιατροί τονίζουν τα εξής:

'Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αντί να εξηγήσει στους γιατρούς και τους ασφαλισμένους, με συναινετικό πνεύμα, την τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και μέσα από διάλογο να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, επιχειρεί με δηλώσεις κενές περιεχομένου να μεταθέσει χρονικά τις λύσεις και να συνεχίσει την τακτική των ατέλειωτων χρεών προς όλους τους παρόχους Υγείας.Χαρακτηριστικές είναι πρόσφατες δηλώσεις του στον Τύπο;

"Όποιος θέλει, συμβάλλεται με τον Οργανισμό. Όποιος θέλει, μπορεί αύριο να κάνει αίτηση να διακόψει την σύμβαση. Όποιος δεν έρθει, σημαίνει ότι αποδέχεται την δυσκολία εξόφλησης των τιμολογίων'.

Ασφαλισμένοι

Απευθυνόμενοι στους ασφαλισμένους, οι γιατροί ζητούν τη συμπαράσταση και αρωγή τους, καθώς στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αλλά η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων.

Ζητούν, επίσης, την παρέμβαση των συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων των χρηστών Υγείας (ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ) και των λοιπών ιατρικών φορέων, καθώς η υπόθεση της υγείας είναι μία υπόθεση όλων μας:

'Όλοι μαζί ασφαλισμένοι και ιατροί οφείλουμε να αξιώσουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον ασφαλισμένο πολίτη και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης στους λειτουργούς της Υγείας΄.

iatronet

Εμπαίζουν τους συμπολίτες μας για το χωροταξικό του «Καλλικράτη»!

Με την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, προς τους δημάρχους, στην οποία τους ζητά παρατηρήσεις και προτάσεις για ζητήματα, κατά κύριο λόγο, θεσμικά και λειτουργικά του «Καλλικράτη», καθώς και χωροταξικά, «άνοιξε» η συζήτηση και για το χωροταξικό των Δήμων της Μεσσηνίας. Σημειώνω το γεγονός ότι η επιστολή απευθύνεται προσωπικά στους δημάρχους και με αυτή ζητούνται οι προσωπικές παρατηρήσεις και προτάσεις τους (από την εμπειρία της θεσμικής τους ιδιότητας) και όχι δημοτικών και τοπικών συμβουλίων!

Στη Δυτική Μεσσηνία και δη την Τριφυλία, πριν καλά καλά διαβάσουν και αποκτήσουν πλήρη γνώση του περιεχομένου της επιστολής Στυλιανίδη στους δημάρχους, «άνοιξε», από δημοτικούς συμβούλους αλλά και εξωθεσμικούς, η συζήτηση για διάλυση - κατάργηση του Δήμου Τριφυλίας! «Ξύπνησαν», ξανά, προσωπικοί εγωισμοί και εγωκεντρισμοί, «φουντώνουν» σιγά σιγά άκρατοι τοπικισμοί, καλλιεργούνται - πάλι - νέοι διχασμοί! Πρωτίστως στους Γαργαλιάνους συσκέπτονται αλλεπάλληλα για να διαλυθεί - καταργηθεί ο Δήμος Τριφυλίας και δευτερευόντως στα Φιλιατρά, όπου συζητούν ποιο είναι το καλύτερο για την περιοχή.
Στους Γαργαλιάνους, προσπαθούν να βρουν ή να ............

ανασύρουν, από το παρελθόν, επιχειρήματα για δημιουργία νέου Δήμου. Θέλουν τους Γαργαλιάνους έδρα, όποιος κι αν είναι αυτός ο Δήμος! Επίσης, ψάχνουν να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν, με παρεμβατικές κινήσεις, με το πρωθυπουργικό γραφείο και επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, επειδή εκτιμούν πως μόνο με «άνωθεν εντολή» (του πρωθυπουργού) έχουν πιθανότητες και ελπίδες να ικανοποιηθεί ο διακαής τους πόθος να διαλυθεί - καταργηθεί ο Δήμος Τριφυλίας και να δημιουργηθεί άλλος με έδρα τους Γαργαλιάνους!

Γνωρίζουν, βέβαια, ότι την περίοδο που διανύουμε, με τη δεδομένη και δυσχερή πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, απειροελάχιστες πιθανότητες έχουν να καθίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ασχοληθεί με καταργήσεις Δήμων και δημιουργία νέων, όπως επιθυμούν για πάρτη τους ορισμένοι, και πόσο μάλλον όταν οι πολιτικές αυτές παρεμβάσεις αφορούν στην ιδιαίτερα πατρίδα του και εκλογική του περιφέρεια!

Ωστόσο, οι άνθρωποι από τους Γαργαλιάνους, δεν έχουν να χάσουν και τίποτα ρίχνοντας «τουφεκιές στον αέρα». Ικανοποιούν και την προσωπική τους θέληση, βγάζοντας προς τα έξω τα «πιστεύω» τους για το Δήμο Τριφυλίας, τα οποία ποτέ, άλλωστε, δεν έκρυψαν. Παράλληλα, ικανοποιούν και το λαϊκό αίσθημα στους Γαργαλιάνους.
Στα Φιλιατρά, αν και γίνονται συζητήσεις, ακόμη δε φαίνεται να έχουν καταλήξει ως προς το τι και ποιο είναι το καλύτερο. Συμφωνούν, ορισμένοι, να διαλυθεί ο Δήμος, αλλά τι να γίνει; Να ζητήσουν αυτόνομο Δήμο; Να ζητήσουν Δήμο με τους Γαργαλιάνους και έδρα τους Γαργαλιάνους; Αυτό δεν πολυαρέσει στους περισσότερους, που βλέποντας την επιμονή των Γαργαλιάνων για έδρα Δήμου προβληματίζονται, αντιδρούν και διαφωνούν. Υπάρχουν και κάποιοι που επαναφέρουν το αίτημα να είναι έδρα του Δήμου Τριφυλίας τα Φιλιατρά.

Όπως και να 'χουν οι εξελίξεις του θέματος που «άνοιξε», ένα είναι το σίγουρο, κατά τη γνώμη μου: αυτοί οι άνθρωποι, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τους πολίτες, την κοινωνία και τους Δήμους, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο και το κοινό καλό και εμπαίζουν τους συμπολίτες μας!

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Κ. Αρβανιτόπουλος: Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί

«Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί» διαμηνύει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ.

«Οι καλοί θα προχωρούν, οι μέτριοι θα ............

μένουν στάσιμοι. Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί αξιολογούν με τον ίδιο τρόπο τα παιδιά μας» δηλώνει, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση δεν συνδεθεί με πολιτικές μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων ή πρόωρης συνταξιοδότησης.

Για την προετοιμασία της σχολικής χρονιάς, διαβεβαιώνει ότι τα βιβλία θα είναι στα σχολεία εγκαίρως, αλλά παραδέχεται πιθανά προβλήματα λόγω της μείωσης προσλήψεων και πόρων.

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας δεν αποκλείει η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών να ισχύσει από το προσεχές σχολικό έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά τον αγιασμό στα σχολεία, καθώς οι δάσκαλοι διαμαρτύρονται για τους μισθούς των εκπαιδευτικών, τις εργασιακές συνθήκες που αφορούν τους πρωτοδιόριστους, αλλά και την υποχρηματοδότηση των σχολείων.

ΣΚΑΙ

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Πέμπτη 30 Αυγούστου και ώρα 13:30 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας. Στην πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Σαμπαζιώτης περιλαμβάνονται τα εξής θέματα προς συζήτηση:......

1) Έγκριση πρακτικών της δημοπρασίας του έργου «Ολοκλήρωση Δικτύου Ομβρίων Κυπαρισσίας».
2) Έγκριση πρακτικών του ανοικτού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την εργασία «Μεταφορά μαθητών Α΄ θμιας & Β΄θμιας Εκπαίδευσης Δ.Τριφυλίας, σχολικού έτους 2012-2013».
3) Έκδοση 2ου εντάλματος προπληρωμής για δαπάνη επέκτασης δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην Τ.Κ. Σελλά και ορισμός υπολόγου.

120 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα για την πανσέληνο της 31ης Αυγούστου

Συνολικά 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά όλη τη νύχτα στις 31 Αυγούστου προκειμένου να απολαύσει το κοινό την τελευταία πανσέληνο του Καλοκαιριού. Σε 85 από αυτά μάλιστα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Η βραδιά που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου:

«Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού
που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα,
σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού.

Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».

Στην Πελοπόννησο οι Αρχαιολογικοί χώροι που θα είναι ανοικτοί είναι:.......

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 00:30

Κάστρο Πατρών Ο χώρος ανοικτός για το κοινό

Φρούριο Ρίου Ο χώρος ανοικτός για το κοινό

Κάστρο Χλεμούτσι Κυλλήνης Δρώμενα Μεσαιωνικών Ημερών Καλοκαιριού με την συνεργασία των Δήμων Ανδραβίδας και Κυλλήνης

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας Ο χώρος ανοικτός για το κοινό

Στο αίθριο του Μ.Ι.Ο.Α. (Παλαιό Μουσείο) Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Φρούριο Παλαμηδίου Μουσική εκδήλωση με τους V.I.U.
«Κάτω από το φως του φεγγαριού» στην πλατεία του Προμαχώνα Αγίου Ανδρέα

Κάστρο Ακροκορίνθου Ο χώρος ανοικτός για το κοινό

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
α) Ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 23:00
β) Αφήγηση παραμυθιών από την Θεοδοσία Ψευτέα, στον κήπο του Μπενάκειου κτιρίου
(Μπενάκη και Παπάζογλου 6). Ώρα 20:00
γ) Μουσική εκδήλωση με τους «Μοραΐτες», συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Καλαμάτας και

το Στρατιωτικό Μουσείο της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας. Ώρα 21:00

Εσωτερικός (άνω) περίβολος Κάστρου Καλαμάτας Ο χώρος ανοικτός για το κοινό

Ακρόπολη Φρουρίου Πύλου Θεατρική παράσταση σε συνεργασία με το Μεσσηνιακό

Ερασιτεχνικό Θέατρο του Δήμου Πύλου Νέστορος με το έργο «Όρνιθες του Αριστοφάνη»

Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα από το υπουργείο Πολιτισμού.

ΒΑΣΕΙΣ 2012 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Δόθηκαν στην δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Χαρακτηριστικό είναι πως φέτος, οι περισσότεροι υποψήφιοι προτίμησαν τις σχολές «εντός έδρας» (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), κάτι που δεν αποκλείει να έχουμε πολλές εκπλήξεις στις βάσεις εισαγωγής.

Οι σχολές που αναμένεται να σημειώσουν άνοδο, είναι:

Η Νομική Αθήνας, η Ιατρική Θεσσαλονίκης, το Παιδαγωγικό Αθήνας, η σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, η Ψυχολογία Θεσσαλονίκης, η σχολή Κοινωνικής Εργασίας στα ΤΕΙ Αθήνας, και η Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής στο Χαροκόπειο.

Οι σχολές που θα «πέσουν» είναι:

Η Χημεία Αθήνας, το Μαθηματικό Πάτρας, η σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, η Χημικών Μηχανικών Πάτρας, η σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, και η Γεωπονία Θεσσαλονίκης.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Ο Πάμισος 0-4 εκτός, τον Α.Ο. Διαβολιτσίου, η Εράνη δύσκολα 1-0 τον Α.Σ. Μάνεσι, ΦΑΡΑΙ - Δωριέας! Όλα τα αποτελέσματα ...

Στο παλιό γήπεδο των Φιλιατρών, και με πολλούς νέους παίκτες στη σύνθεσή της, έκαμψε δύσκολα την αντίσταση του Α.Σ. Μάνεσι με 1-0. Το μοναδικό γκολ της φιλιατρινής ομάδας πέτυχε ο Κώστας Λυμπερόπουλος στο 66ο λεπτό με απευθείας κτύπημα κόρνερ, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν και ένα χαμένο πέναλτι με το νεαρό Σταθόπουλο σούταρε άουτ.

Παράλληλα συνοπτικά τα αποτελέσματα της β΄φάσης του διήμερου είχαν ως εξής:

Κύπελλο Μεσσηνίας- (2η φάση)

1. ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ (1ος Αγώνας) ΧΩΡΑΣ

Σάββατο 25/08/12 18:00 ΝΙΚΑΣ Δ., ΚΟΤΣΑΡΗΣ Γ., ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Σ. 3-1

2. ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ (1ος Αγώνας) ΔΩΡΙΟΥ

Σάββατο 25/08/12 18:00 ΨΗΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ., ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Χ., ΚΑΤΣΑΣ Ν. 3-1

3. Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ (1ος Αγώνας) ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Σάββατο 25/08/12 18:00 ΑΛΕΞΕΑΣ Η., ΓΚΟΥΜΑΣ Ν., ΛΟΥΚΑΣ Ι. 0-4

4. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ (1ος Αγώνας) ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"

Σάββατο 25/08/12 18:00 ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Α., ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Δ. 4-5

5. ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ (1ος Αγώνας) ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ

Σάββατο 25/08/12 18:00 ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ., ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π., ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ Δ. 1-3

6. Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος Αγώνας) ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ

Σάββατο 25/08/12 18:00 ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΛΑΜΙΑΣ Σ., ΒΡΥΩΝΗΣ Β. 1-3

7. ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ (1ος Αγώνας) ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ

Σάββατο 25/08/12 18:00 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Η., ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΠΑΛΑΔΙΝΟΣ Σ. 4-1

8. Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ (1ος Αγώνας) ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ

Κυριακή 26/08/12 18:00 ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΒΡΥΩΝΗΣ Β., ΛΟΥΚΑΣ Ι. 0-4

9. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ (1ος Αγώνας) ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"

Κυριακή 26/08/12 18:00 3-0 α.α.

10. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ (1ος Αγώνας) ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ

Κυριακή 26/08/12 18:00 ΚΟΤΣΑΡΗΣ Γ., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ., ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΣ Ι. 2-0

11. ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ (1ος Αγώνας) ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 1-0

Κυριακή 26/08/12 18:00 ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ Π., ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι., ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ. 1-0

12. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ (1ος Αγώνας) ΑΡΦΑΡΩΝ

Κυριακή 26/08/12 18:00 ΝΙΚΑΣ Δ., ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Χ. 1-2

13. Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ (1ος Αγώνας) ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ

Κυριακή 26/08/12 18:00 ΣΚΟΡΔΟΣ Η., ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Σ., ΚΑΤΣΑΣ Ν. 5-0

14. ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (1ος Αγώνας) ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ 2-0

Κυριακή 26/08/12 18:00 ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ., ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ Δ., ΠΑΛΑΔΙΝΟΣ Σ. 2-0

15. Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (1ος Αγώνας) ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Κυριακή 26/08/12 18:00 ΨΗΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ., ΛΑΜΠΙΡΗΣ Γ., ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π. 1-1

16. Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ (1ος Αγώνας) ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ

Κυριακή 26/08/12 20:30 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Η., ΛΑΜΙΑΣ Σ., ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Δ. 2-1

Από το Sports στο νότο

Από Τρίτη πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς

Με υπομονή για μία ακόμα μέρα θα πρέπει να οπλιστούν οι πολίτες καθώς και σήμερα όπως και τις δυο προηγούμενες μέρες ο υδράργυρος θα μείνει κολλημένος στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Το σκηνικό του καιρού όμως από Τρίτη ............

αλλάζει σημαντικά και θα δροσιστούμε για τα καλά, μιας και η θερμοκρασία θα μειωθεί κατά 10 βαθμούς.

Ανατροπές «κρύβει» η φετινή ανακοίνωση των βάσεων

Μεγάλες ανατροπές στο σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα φέρει η ανακοίνωση, αύριο Δευτέρα, των βάσεων εισαγωγής για τους περίπου 110.000 φετινούς υποψήφιους που διεκδικούν τις 76.094 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος .............

της φοιτητικής μετανάστευσης έχουν επηρεάσει έντονα τις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον επιθυμούν να σπουδάσουν σε σχολή κοντά στο σπίτι τους.

Αποτέλεσμα είναι να διευρυνθεί το βαθμολογικό χάσμα μεταξύ των σχολών των κεντρικών και των περιφερειακών ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την «Κ», οι σχολές διακρίνονται σε περιζήτητε ή μη όχι μόνο λόγο του αντικειμένου τους, αλλά και φέτος – περισσότερο από ποτέ – λόγω της έδρας τους (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα).

Και αυτό γιατί πολλοί υποψήφιοι δεν εξάντλησαν τον ανώτατο αριθμό σχολών που μπορούσαν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο, αλλά προτίμησαν μόνο σχολές «εντός έδρας», ακόμα και εάν το αντικείμενό τους δεν ήταν της πρώτης προτίμησής τους.

Έτσι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις και να δούμε βάσεις σχολών κεντρικών ΑΕΙ για τις οποίες, ενώ η αρχική εκτίμηση – λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων – ήταν πτωτική, τελικά το πρόσημο να γίνει θετικό λόγω του διαγκωνισμού των λιγοστών αρίστων για τις περιζήτητες θέσεις.

Επίσης, θα υπάρξουν περιπτώσεις περιφερειακών σχολών των οποίων η βάση θα πιεστεί ανοδικά επειδή υποψήφιοι της περιοχής θα «θυσιάσουν» το όνειρο να σπουδάσουν σε σχολή της αρεσκείας τους με έδρα σε άλλη περιφερειακή πόλη.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο φαινόμενο που καταγράφηκε έντονα στα μηχανογραφικά δελτία, είναι η αποστροφή των υποψηφίων όσων αφορά σχολές που έχουν κύρια επαγγελματική διέξοδο στον δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη εξαετία η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα ήταν πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι υπήρξαν χρονιές που οι διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών στη δημόσια εκπαίδευση ξεπέρασαν και τις 5.000, ενώ φέτος είναι μόλις 40, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Στον αντίποδα, δε θα αποφευχθούν φαινόμενα εισαγωγής υποψηφίων με μέσο όρο 3 και 4 σε ΤΕΙ της περιφέρειας με αντικείμενο σπουδών χαμηλής ζήτησης.

Τι θα γίνει με τις αποδείξεις από το 2013

Το... κυνήγι των αποδείξεων θα αρχίσουν εκ νέου οι φορολογούμενοι προκειμένου να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος που πληρώνουν στην εφορία. Με το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2013, όσο περισσότερες δαπάνες δηλώνονται τόσο θα μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα και συνεπακόλουθα ο φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί.

Ουσιαστικά ως αφορολόγητο όριο ...........

εισοδήματος θα αναγνωρίζεται το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογουμένου εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Οι δαπάνες θα... εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.α.

Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Δηλαδή δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.λ.π., αλλά και όσες παρέχουν φέτος όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λ.π.

Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων. Το «καθαρό» ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φθάνει στο 45%.

Νέα κλίμακα
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως η νέα κλίμακα θα έχει μικρό αριθμό συντελεστών καθώς το ζητούμενο είναι η απλοποίηση του συστήματος. Προσθέτουν πως θα καταστεί δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν φόρους που αναλογούν στα πραγματικά καθαρά τους εισοδήματα.

Επειδή το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο από αυτό το αντίστοιχο που είχε δηλωθεί σε προηγούμενες χρήσεις, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα αυτό φορολόγησης των εισοδημάτων έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών τόσο το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ) όσο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 27 Αυγούστου έως και 02 Σεπτεμβρίου 2012 εφημερεύει το φαρμακείο:

Άλκη Ξύγκα

Tηλ: 2761 0 33560
Κιν. 697 - 76 92 544


Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν ξημερώματα της άλλης Δευτέρας στις 07:59 το πρωί.



Jennifer Lopez - Papi [ Στίχοι - Lyrics ]



Οι Στίχοι του τραγουδιού


Let all the heat pour down
I'm good as long as he's around
He let's me wear the crown
I do my best to make him proud

Now all my super ladies
I got my baby, if you got your baby, baby

Move your body, move your body
Dance for your papi
Rock your body, rock your body,
Dance for your papi

Put your hands up in the air, dance for your man if you care
Put your hands up in the air, air, air, ohohohohoh

Move your body, move your body
Dance for your papi
Rock your bhody, rock your body,
Dance for your papi, ohohohoho

My rock is shining bright
Even if he ain't by my side
He makes sure that I glow
I make sure everybody knows

Now all my super ladies
I got my baby, if you got your baby, baby

Move your body, move your body
Dance for your papi
Rock your body, rock your body,
Dance for your papi

Put your hands up in the air, dance for your man if you care
Put your hands up in the air, air, air, ohohohohoh

Move your body, move your body
Dance for your papi
Rock your body, rock your body,
Dance for your papi

Put your hands up in the air, dance for your man if you care
Put your hands up in the air, air, air, ohohohohoh

Step up, step up
Let your hair down
Pop, drop, and lock
It go all out
If If he rocks
Tear up the crowd
Dance for your papi

Quiérelo, quiérelo
Suéltate el pelo
Levántate y calla seguramente
Ve con todas
Sí, eres lo máximo
Azota baldosa
Baila para tú Papi

Now all my super ladies
I got my baby, if you got your baby, baby

Move your body, move your body
Dance for your papi
Rock your body, rock your body,
Dance for your papi

Put your hands up in the air, dance for your man if you care
Put your hands up in the air, air, air, ohohohohoh

Move your body, move your body
Dance for your papi
Rock your body, rock your body,
Dance for your papi

Put your hands up in the air, dance for your man if you care
Put your hands up in the air, air, air, ohohohohoh