Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ανατροπές «κρύβει» η φετινή ανακοίνωση των βάσεων

Μεγάλες ανατροπές στο σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα φέρει η ανακοίνωση, αύριο Δευτέρα, των βάσεων εισαγωγής για τους περίπου 110.000 φετινούς υποψήφιους που διεκδικούν τις 76.094 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος .............

της φοιτητικής μετανάστευσης έχουν επηρεάσει έντονα τις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον επιθυμούν να σπουδάσουν σε σχολή κοντά στο σπίτι τους.

Αποτέλεσμα είναι να διευρυνθεί το βαθμολογικό χάσμα μεταξύ των σχολών των κεντρικών και των περιφερειακών ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την «Κ», οι σχολές διακρίνονται σε περιζήτητε ή μη όχι μόνο λόγο του αντικειμένου τους, αλλά και φέτος – περισσότερο από ποτέ – λόγω της έδρας τους (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα).

Και αυτό γιατί πολλοί υποψήφιοι δεν εξάντλησαν τον ανώτατο αριθμό σχολών που μπορούσαν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο, αλλά προτίμησαν μόνο σχολές «εντός έδρας», ακόμα και εάν το αντικείμενό τους δεν ήταν της πρώτης προτίμησής τους.

Έτσι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις και να δούμε βάσεις σχολών κεντρικών ΑΕΙ για τις οποίες, ενώ η αρχική εκτίμηση – λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων – ήταν πτωτική, τελικά το πρόσημο να γίνει θετικό λόγω του διαγκωνισμού των λιγοστών αρίστων για τις περιζήτητες θέσεις.

Επίσης, θα υπάρξουν περιπτώσεις περιφερειακών σχολών των οποίων η βάση θα πιεστεί ανοδικά επειδή υποψήφιοι της περιοχής θα «θυσιάσουν» το όνειρο να σπουδάσουν σε σχολή της αρεσκείας τους με έδρα σε άλλη περιφερειακή πόλη.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο φαινόμενο που καταγράφηκε έντονα στα μηχανογραφικά δελτία, είναι η αποστροφή των υποψηφίων όσων αφορά σχολές που έχουν κύρια επαγγελματική διέξοδο στον δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη εξαετία η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα ήταν πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι υπήρξαν χρονιές που οι διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών στη δημόσια εκπαίδευση ξεπέρασαν και τις 5.000, ενώ φέτος είναι μόλις 40, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Στον αντίποδα, δε θα αποφευχθούν φαινόμενα εισαγωγής υποψηφίων με μέσο όρο 3 και 4 σε ΤΕΙ της περιφέρειας με αντικείμενο σπουδών χαμηλής ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.